grek.grek 18:05 Historia "Czarne chmury" odc. 1/10 15.09.18, 10:21 kolejny świetny polski serial ! ta muzyka ! rewelacja ! I interesująca, pełna pojedynków, intryg dworskich, wplątana w koleiny historii opowieść o losach bohaterów. klasa ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:20 Historia "Czarne chmury" odc. 3/10 22.09.18, 09:24 gdzieś się zawieruszył 2 odcinek ? pewnie w niedzielę poprzednią leciał ? no nic, dzisiaj odcinek 3, fabułę da się nadrobić, zwłaszcza że na początku każdego odcinka przedstawione zostaje krótkie resume, a wrażenia ze świetnej inscenizacji i charakteryzacji - niezależne są od intrygi :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:15 Historia "Czarne chmury" odc. 5/10 29.09.18, 09:25 tytuł odcinka "Czarna sakwa" :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 19:00 TVn7 "Terminal" 15.09.18, 10:25 główny bohater nie może wrócić do domu, bo nastąpiła tam rewolucja, jego wiza wygasła, zmuszony jest więc koczować na lotnisku. oczywiście, nie wszystkim jest to w smak, ale i zapewne czeka na niego także dozgonne uczucie :] z opisu wynika sugestia, że jest to film cokolwiek kameralny, czy to sie zgadza ? A jednocześnie reżyseruje Steven Spielberg, który raczej lubi akcję i ruch na planie. Zdjęcia Janusza Kamińskiego, muzyka Johna Williamsa, główna rola Tom Hanks. brzmi nieźle. czy widzieliście ten film, Czcigodni ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 15.09.18, 11:28 Widziałam go w kinie - bardzo mi się podobał. Trochę zabawny, trochę smutny, naprawdę fajny:) Rzeczywiście większość akcji dzieje się na lotnisku, w zamknięciu, ale ja nie odczułam kameralności, to lotnisko to prawdziwy moloch;) Bohater grany przez T. Hanksa przybył z kraju o prawie swojsko brzmiącej nazwie: Krakozja :)) Podobno pomysł na nazwę dał Janusz Kamiński;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 15.09.18, 12:17 cześć, Mała Ciekawostko ! :] dzięki za interesującą zachętę ! może uda mi się obejrzeć :] o, polski akcent :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 15.09.18, 12:33 Cześć:) Spróbuj zobaczyć, jak nie dziś to przy innej bliższej okazji, nawet często go dają.:) Warto:)! Tak, dosyć silny polski akcent;)) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 15.09.18, 16:53 witaj ! :] nie wiem, czy dziś zdołam się wyrobić, ale na pewno będę chętnie czekał na następny, dobry termin. :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 17.09.18, 09:21 cześć, Mała Ciekawostko ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 18.09.18, 09:19 witaj ! :] piękny wrzesień mamy tego roku, nieprawdaż ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 19.09.18, 09:22 :] może się na jesień przełoży ten dobry trend, prawda, Mała Ciekawostko ? :] bo tzw. złotej polskiej jesieni, to nie mieliśmy chyba od paru lat ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 19.09.18, 17:24 Miejmy nadzieję, że tak będzie:) Też mi się wydaje, że już od jakiegoś czasu nie ma prawdziwej jesieni. Od upałów od razu jest przejście do chmur, słoty i deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 20.09.18, 09:42 celna uwaga ! trochę się poruszamy między skrajnościami, ale... wciąż mamy lato, jesień może być właśnie taka, o jaką nam chodzi. a jak Ci się podoba pomysł zniesienia czasu zimowego ? Ponoć już od przyszłego roku będzie to możliwe ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 20.09.18, 17:25 Oby była:) Myślę, że mogliby go znieść, choć gdzieś czytałam, że to czas zimowy jest dla nas biologicznie właściwy, bo to on obowiązywał do wprowadzenia zmiany czasu bodajże podczas I wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 21.09.18, 10:17 na pewno się pojawi, choć na jakiś czas :] o, interesująca informacja. wydaje się jednak, że u nas będą forsować wprowadzenie na stałe czasu letniego, z tego co słyszałem ? będziemy mieli o godzinę dłuższe dni ;] coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 21.09.18, 17:56 Tak, podobno ma pozostać czas letni:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 22.09.18, 09:16 miejmy nadzieję, że nic im się nie pomyli ;] swoją drogą, ponoć niektóre kraje zachodnie będą wybierały czas zimowy :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 22.09.18, 12:10 :) O, naprawdę? Czyli chyba wybierają ten "właściwy", "oryginalny" czas:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 22.09.18, 16:02 na to wygląda :] oby nasi... przedstawiciele ;] nie zrobili gafy. w sumie, to będzie interesujące doświadczenie, prawda ? pierwszy rok z wieczorami, które rozjaśniają się już w połowie lutego ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 19:00 TVn7 "Terminal" 24.09.18, 17:00 O tak, rzeczywiście może być interesująco:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:25 TVn7 "Terminal" 22.09.18, 09:25 powtórka :] raczej nie zdołam obejrzeć, ale humor poprawia mi nadzieja, że uda się to Wszystkim Wam ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:45 TVN "Piraci z Karaibów. Klątwa Czarnej Perły 15.09.18, 10:27 przepyszna egzotyka, najbardziej niecodzienny pirat w historii kina, i pełna rozmachu, dynamiczna, zabawna jednocześnie historia przygodowa, no i te galeony ! w kinie zapewne wyglądało to znacznie bardziej imponująco, ale i w telewizji robi dobre wrażenie :"]] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:45 TVN "Piraci z Karaibów. Skrzynia umarlaka" 22.09.18, 09:21 "Piraci..." ciąg dalszy :] z Oscarem za efekty specjalne. świetna rozrywka, brawurowy Johnny Depp, muzyka Hansa Zimmera, egzotyczna wyprawa w nieznane, pierwszorzędne kino przygodowe ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Z krwi i kości" 15.09.18, 10:41 absolutnie polecam ! pierwszorzędne kino europejskie ! bohaterów jest dwoje : Stephanie pracuje jako treserka orek w centrum wodnych rozrywek. Alain opiekuje się 5-letnim synem i łapie dorywcze prace, ostatnio jako bramkarz w klubie nocnym. Tak zresztą się poznają, Alain odwozi Stephanie do domu, po tym jak przystawiał się do niej jakiś pijaczek. Ich losy splatają się, kiedy Stephanie ulega cięzkiemu wypadkowi, w którym traci obie nogi. Załamuje się, popada w depresję i apatię, zamyka w domu. I to Alain jest człowiekiem, który wyciąga do niej pomocną dłoń, a z czasem i ona zaczyna pomagać jemu, kiedy jegomość włącza się w biznes pojedynków bokserskich. historia niewątpliwie miłosna, ale bez patosu, bez ckliwości, bez pseudoromantyzmu z harlekinów, bo uczucie manifestuje się tutaj nie w słowach, lecz w gestach, czasami nawet surowych i kanciastych, ale pełnych prawdy i prawdziwego oddania. I właśnie na te słowa, na deklaracje, na potwierdzenie, że to o miłośc chodzi - na to się czeka :] Nie powiem, czy jest nadzieja na to że sie pojawią, sami się przekonajcie :] całośc jest rozegrana w pięknym słońcu południa Francji, na ekranie wspaniale uzupełniejący się duet Marion Cotillard & Matthias Schoenaerts, reżyseruje niezawodny Jacques Audiard, muzyka Alexandre'a Desplata, zdjęcia słusznie ! rozchwytywanego Stephane'a Fontaine'a. najmniej melodramatyczny z melodramatów, a jednocześnie melodramatyczny najbardziej jak to możliwe, ale między słowami, na poziomie gestów i prawdy życiowej. znakomitość ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:35 Stopklatka "Przesłuchanie" 15.09.18, 11:13 brawo Stopklatko ! :] dzisiaj wcześniejsza pora seansu. ciekawe, że mimo iż "Przesłuchanie" opisuje czasy terroru stalinowskiego, początek lat 50-tych, od których błędów i wypaczeń władze komunistyczne same się odcinały, a co dopiero te w latach 80-tych... to jednak na półce przeleżał aż do zakończenia epoki Polski Ludowej. jest to film przejmujący. rzeczywistość więziennna - nieznośna, gołe mury cel, ascetycznie umeblowane klatki bez okien, gdzie odbywają się przesłuchania, lochy niemalże, w których więźniarki są topione w zimnej wodzie, nieustannie dobiegające zza okien krzyki więźniów z bloku męskiego, torturowanych albo popadających w obłęd. do takiego miejsca trafia artystka kabaretowa, której pech życiowy na tym polega, że miała styczność z paroma mężczyznami, których władza ludowa oskarża o szpiegostwo. Właściwie wszystko czego odrażający oficerowie chcą od Antoniny Dziwisz, to podpis pod spreparowanymi zeznaniami obciążającymi jej kolegów. Podpisz, pójdziesz na parę lat siedzieć za współpracę, ale wyjdziesz - tak jej radzą, ale nawet luźna babka nie jest w stanie pójść na kompromis z własnym sumieniem, czym pogrąża sie z dnia na dzień. Opis metod terroru jest tutaj iście poglądowy, pomijając "kręcenie loczków", podtapianie czy zmuszanie do stania na jednej nodze, chodzi też o psychologię. Przed pierwszym przesłuchaniem bohaterka trafia do celi i czeka tam przez kilka dni. A to dlatego, żeby się przetraszyła, żeby jej łydki zmiękły i na przesłuchanie poszła już odpowiedno nastrojona i skłonna podpisać wszystko, co jej podsuną, byle tylko stąd wyjść. trudno powiedzieć, czy ona sama rozumie swój upór. Jest twarda twardością instynktu sumienia, który nie pozwala jej na świństwo, nawet pod groźbą czy prośbą, bo metody stosowane przez przesłuchiwaczy są rozmaite. Przy okazji ci dwaj są reprezentantami róznych postaw wobec nowego ustroju powojennego : Kąpielowy, to prostacki brutalista, reżimowy funkcjonariusz bez refleksji, prawdopodobnie karierowicz; natomiast Morawski, w deklaracjach jeszcze ostrzejszy, przy bliższym poznaniu okazje się być człowiekiem, który realizuje idealistyczne nadzieje związane z nową rzeczywistością, dzięki tej postaci wplecione w fabułę są postawy naprawdę wielu ludzi, których trudno dziś zrozumieć, którym się odbiera prawo do takich poglądów, ale wówczas, 5 lat po wojnie, po horrorze pieców krematoryjnych ? wtedy naprawdę wielu ludzi wierzyło w komunizm, który pokonał faszyzm, i obiecywał równość, dobrobyt i braterstwo. Tacy jak MOrawski akceptowali więc terror, jako przykre, ale słuszne narzędzie realizacji tej wizji cudownego raju na ziemi. Ważna jest też postać komunistki, zamkniętej w celi razem z Antoniną, która mimo iż została skazana w sposób urągający logice myślenia, to akceptuje w pełni swój los, bo władza nie może się mylić i zawsze ma rację, choćby nawet było to zupełnie głupie. Taka była wiara w to nowe, lepsze, inne. Dzisiejsi ideolodzy widzą to w sposób zupełnie inny, ale to ich spojrzenie jest całkowicie ahistoryczne, a więc pozbawione wartości poznawczej, "Przesłuchanie" przy całej swojej wymowie antystalinowskiej i antykomunistycznej pewnych akcentów zmuszających do głębszego zastanowienia nie waha się postawić. Niezwykła jest też solidarność wśród kobiet, które wspólnie dzielą los w celi. Aktorki są wspaniale obsadzone w swoich rolach. Krystyna Janda wybitna absolutnie, podziwiać można hart ducha jej bohaterki, ile razy podnosi się z upadków i załamań, jak balansuje ciągle między nadzieją, a apatią, koniec końców to bunt, sprzeciw, walka daje jej siłę by przetrwać, jak wiele euforii może dać obecnośc drugiego człowieka, kawałek jedzenia, chwila rozmowy, żartobliwa anegdota, papieros, jak inna jest realnośc więzienna od świata, w którym te drobiazgi giną w natłoku spraw i nie wywołują niemal żadnych wrażeń. Zlota Palma dla Jandy, to naprawdę nie tylko gest w stronę kraju, który własnie zainspirował cały świat sposobem w jaki przeszedł z socrealizmu do demokracji, ale wyraz podziwu dla jej znakomitej i przejmującej gry ! sceny przesłuchań są mistrzowskie, Janusz Gajos wznosi się na szczyty kunsztu aktorskiego, Adam Ferency również. Ich znakomite partnerstwo zapewne ogromnie pomogło Krystynie Jandzie w jej kreacji, bo kreacją wypada nazwać jej rolę, to coś więcej niż zwykłe aktorstwo. reżyser Andrzej Bugajski nie ustrzegł się gaf, ponoć scena, w której dochodzi do sfingowanej egzekucji, celem wywołania przerażenia u bohaterki, która za moment zostaje wręcz poinformowana, ze oglądała mistyfikację, co wywołuje u niej napad histerycznego śmiechu, to rzecz kuriozalna, nikt nie dopuściłby do takiej kompromitacji. Tak czytałem ;] Niemniej, wciąż film jest wybitny, zarówno w materii technicznej, jak i wymowie godnościowej, a takze zapewne jako dokument czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 11:37 Smutno mi... Jej komiksy o Kleksie, Jonce i Jonku były pierwszymi komiksami jakie w ogóle w życiu przeczytałam (miałam pewnie z 6-7 lat, to był przełom lat 80-tych i 90-tych). Dopiero później były "Kaczory Donaldy" i "Myszki Miki" ;) Naprawdę szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 12:24 nie znam pani Pawel, niestety nie miałem okazji czytać tych tytułów, ale wszystko przede mną ! przyłączam się do Ciebie w hołdzie dla autorki ! Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 12:46 Na mnie zawsze robił wrażenie jej talent rysowniczy. To naprawdę była wspaniała ilustratorka... Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 17:01 dzięki ! zamierzam zapoznać się z Jej twórczością, choćby trochę, choćby podpatrzeć jej styl, o którym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 17:58 Dzięki:) Cieszę się:) Na pewno warto się z nią zapoznać:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 16.09.18, 09:32 dziękuję, Mała Ciekawostko :] trochę popatrzyłem na slajdy z Jej komiksów : własna kreska, fajna kolorystyka, sympatyczne postaci. świetne są ! Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 16.09.18, 16:27 To prawda, mi też się podobają:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 17.09.18, 09:22 świetnie :] a jaka była tematyka komiksów, o których rozmawiamy ? tak na oko widzę, że młodzieżowa, szkolna, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 17.09.18, 17:30 Dokładnie:) To była twórczość dla dzieci i młodzieży:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 18.09.18, 09:21 dzięki :] czytywałem komiksy o Indianach czy ofk "Tytusa", ale tych akurat nigdy nie napotkałem - szkoda, wyglądają bardzo ciekawie :] aczkolwiek... przeczytać można je w każdym wieku, prawda ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 18.09.18, 17:01 Pewnie, że można:) Nic nie stoi na przeszkodzie:)! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 19.09.18, 09:23 :] I tak też zamierzam :] mam nadzieję, że uda mi się znaleźć i przeczytać :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 19.09.18, 18:53 Super:)! Ja chyba też je sobie przypomnę:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 20.09.18, 09:43 :] znakomity pomysł, Mała Ciekawostko ! :] powroty sentymentalne mają swój niepowtarzalny nastrój i smak ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 20.09.18, 17:26 Dokładnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 21.09.18, 10:18 yes, Mała Ciekawostko :] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 17:26 o tak, to smutna wiadomość. Ja jej komiksy w odcinkach kojarzę jeszcze ze Świata Młodych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Trochę OT - zmarła Szarlota Pawel 15.09.18, 18:09 To prawda... Ja o ile dobrze pamiętam to czytałam jej komiksy wydawane w oddzielnych albumach albo kupowane, albo wypożyczane z biblioteki szkolnej:) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Czas na miłość - TVN 7, 21:45 15.09.18, 17:59 Jeśli macie ochotę na niegłupią, trochę nietypową, ale za to typową angielską komedię-niekomedię romantyczną, to bardzo polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Czas na miłość - TVN 7, 21:45 16.09.18, 09:34 dzięki, Maniu ! :] niestety, nie udało mi się obejrzeć, musiałem odespać całotygodniowe zarywanie nocy na filmy ;] No i od 3:30 leciał w Kulturze "Portret rodzinny..." Viscontiego. następnym razem - bardzo chętnie ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Czas na miłość - TVN 7, 20:00 20.09.18, 09:44 pozwolę sobie zawiadomić o powtórce :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:00 Stopklatka "Sherlock. Wielka gra" 16.09.18, 09:39 powtórka powtórki, choć w przypadku Stopklatki jest to powtórka premierowo pokazanych odcinków ":] świetna "Wielka gra", w której Sherlock i John zostają zmuszeni do rozwiązywania na czas zagadek kryminalnych, w których każdorazowo stawką jest ludzkie życie. Stres i presja są niesłychane, ale dla Sherlocka jest to okoliczność wręcz zbawienna i wyzwalająca masę endorfin, bo wiadomo, że jedyne czego naprawdę się obawia i co wpędza go w zgryzotę, to bezczynność. znakomitość pod każdym względem. Oby "Sherlock" pokazywany był wciąz i niezmiennie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Super Polsat "Salt" 16.09.18, 09:43 agentka CIA zostaje oskarżona przez Rosjan o zdradę narodową i musi uciekać przed wyrokiem śmierci oraz oczyścić się z podejrzeń i znaleźc tych, którzy ją wrobili, bo przecież jest absolutnie niewinna. dużo akcji, dobre tempo, no i oczywiście intryga sensacyjna, która sięga samych szczytów władzy i samych najwyższych aspiracji destrukcyjnych. Angelina Jolie w głównej roli, ze świetnym wsparciem Lieva Schreibera, Chiwetela Eijofora oraz pana Daniela Olbrychskiego, który zagrał w kilku najwybitniejszych polskich filmach w historii, ale za największe osiagnięcie zawodowe będzie mu od tej pory zapisane, że partnerował na planie pani Angelinie ;] tak działa ten biznes ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:00 Super Polsat "Salt" 16.09.18, 09:45 grek.grek napisał: > agentka CIA zostaje oskarżona przez Rosjan o zdradę narodową dokładniej przez jednego agenta rosyjskiego wywiadu, który przeszedł na stronę amerykańską ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Jak zostać królem" 16.09.18, 09:51 film bez słabych punktów, cała siatka Oscarów, co tu dużo zapowiadać : uczta ! :] przede wszystkim o pięknej przyjaźni, wg mnie, czego puentę mamy w finale : "Mów jak do przyjaciela, mów do mnie", zaprasza Lionel zestresowanego Alberta i tak sobie myślę, że to jeden z cytatów, które powinny wejśc do historii kina. a reżyser zgrabnie prowadzi akcję, w taki sposób, że ten moment w idealny sposób podsumowuje to wszystko, co zaszło między bohaterami do tej pory. no a przekleństwa jakimi miota Albert, bo, co ciekawe, tylko wtedy się nie jąka, gdyż uwalnia emocje i rozładowuje stres, są bezbłędne ! :] wybitni są Geoffrey Rush i Colin Firth, a te wnętrza, w których zmagają się z materią - wspaniałe, to jest film w stylu sprzed wielu dekad, z najlepszych, romantycznych epok kina. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Puls "Gladiator" 16.09.18, 10:03 o, następny :] kolejny telewizyjny klasyk, który, wg mnie, po latach i tylu wyświetleniach ! nadal broni się nie gorzej niż Maximus na arenie rzymskiego Koloseum. sceny walk są perfekcyjne, obrazy malowane przez Ridleya Scotta - zjawiskowe, ale jak świetna jest to też opowieść o mechanizmach władzy, którą dzierżą masy społeczne, a rywalizacja o ich względy przypomina taniec marionetek; dochodzi wątek psychologii obsesji na punkcie uznania , która spycha władcę na moralne dno; szekspirowski wątek zemsty, którą główny bohater musi w swojej mentalności postawić wyżej od odruchowej lojalności wobec władzy, do której był przecież wychowywany jako żołnierz; i pewnie parę innych ważnych motywów jeszcze by się dało wyszukać. no i to Koloseum filmowe - uff ! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:55 Puls "Gladiator" 18.09.18, 09:23 one more time ;] była kiedyś taka piosenka z referenem "one more time", ale chyba nie z "Gladiatora" ;'] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 TVP2 "Do utraty sił" 16.09.18, 10:09 pan bokser swoje na ringu wygrał i zarobił, a przy okazji nadszarpnął zdrowotność, więc chce się wycofać, aby wieść dalej satysfakcjonujące życie z żoną i córką. oczywiście, następuje przewrotka, w której żona ginie, a on sam wpada w niekontrolowane odruchy agresji i nałogów, na tle żałoby po niej. efektem jest utrata praw do opieki nad córką. I wtedy właśnie wyhamowuje w swoim pędzie destrukcyjnym, postanawia wrócić na salę treningową i wziąć się za siebie, aby ratować życie i walczyć o dziecko. cóż, brzmi dośc szablonowo, ale to żaden zarzut, dobry szablon ma swoją moc. reżyseruje Anthony Fuqua, ostatnio autor remake'u "Siedmiu samurajów", a obsada z Jake'em Gyllenhaalem, Forestem Whitakerem i Rachel Mc Adams sugeruje same dobre rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:30 Historia "Katyń" 16.09.18, 10:13 zbrodnia katyńska bez znieczulenia, zwłaszcza w sekwencji samej egzekucji. nawet nie warto chyba rozwodzić sie nad tym, czy to film wybitny artystycznie, skoro kluczowa jest jego wartość historyczna, fakt że wreszcie go nakręcono, że prawda ujrzała światło dzienne w medium takim jak kino. nominacja do Oscara była własnie za to. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:30 TVN "Pułapka" odc. 2/6 16.09.18, 10:19 czy oglądaliście 1 odcinek , Czcigodni ? mnie się udało i rad bym polecić ten serial, przynajmniej warunkowo ;] na razie udało się wprowadzić wyrazistą główną bohaterkę, nieprzyjemną dla otoczenia, jak w dobrych zachodnich serialach ;], zaciekawić wątkiem zniknięć i morderstw w domu dziecka, gdzieś pośród lasów podmiejskich, no i zasygnalizować, że ta sprawa moze mieć związki z polityką. bliżej życia serial ;] inny niż przeciętne tefałenowskie produkcje, nie taki "glamour", wyreżyserowany fachowo [Łukasz Palkowski], aktorzy prima sort, pytanie brzmi : jak dobry będzie to thriller ? Ile uda się wprowadzić scen wywołujących dreszczyk i suspens ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek "Pułapka" odc. 2/6 - jakie wrażenia ? :] 17.09.18, 10:13 jakie wrażenia, Czcigodni ? Czy oglądaliście ? mnie się wydaje, że zaczeły się schody ;] rozwinął się wątek kryminalny, podejrzana postać komisarza policji wprowadziła konfuzję i zmieniła znaczenie układu figur na szachownicy, ale wg mnie zabrakło w tym wszystkim jakiejś wyrazistości, dramaturgii, trochę "na biało" zostało to zagrane i rozegrane. no nic, może się rozkręci, może scenariusz ma asy w rękawie schowane, ale thriller jest na razie dość letni i średnich lotów :] wątek powrotu głównej bohaterki na łono macierzystego domu dziecka, jakoś dziwnie zazgrzytał, choć oczywiście może to być kluczowa rzecz dla rozwoju intrygi kryminalnej, więc jego glęboki sens później się dopiero objawi. wysokie loty mają aktorzy, zwłaszcza niezawodna Agata Kulesza oraz dobrze przygotowany Leszek Lichota, złośliwe dialogi między nimi i dostosowana do nich gra gestów i mowa ciała były świetne, ciekawa jest też młoda Marianna Kowalewska, chociaż w 2 odcinku reżyser za często kazał jej histeryzować ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:30 TVN "Pułapka" odc. 3/6 23.09.18, 09:49 kolejny odcinek coraz lepiej rozwijającej się historii, aczkolwiek czy to jest serialowy thriller z wysokiej półki, czy atmosfera jest wystarczająco gęsta... no to mozna mieć pewne zastrzeżenia i oczekiwania, wg mnie :] w 2 odcinku udało się nieco skomplikować sytuację wmieszaniem do całej zabawy dwuznacznej postaci komisarza policji Czarnego. nie są jasne także intencje szefowej domu dziecka, choć pomysł, by była to instytucja, w której wychowała się takze przed laty główna bohaterka, również tak jakoś spada nagle, nie wiadomo jak ten... sentyment ?... odnieść teraz do jej relacji z młodą uciekinierką i do sprawy dziwnych zabójstw i zaginięć na terenie ośrodka ? no nic, z życzliwością dla serialu pozostaję ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek "Pułapka" odc. 3/6 - wrażenia ;] 24.09.18, 10:41 nadal thriller nie jest wysokich lotów, ale za to mętlik fabularny coraz większy ;] komisarz policji ma podejrzaną reputację, ale gorzej, że kiedy szuka zbiegłej wychowanki domu dziecka, to zabiera się do rzeczy nieudolnie, jakby nie czuł, że potrząsając panią pisarką nic nie wskóra, ze należy ją obserwować, założyć podsłuch, dać jej poczucie komfortu, wtedy na pewno się wysypie, zamiast potęgować jej koncentrację nagabywaniem bez przerwy. młoda policjantka pomaga w ukrywaniu uciekinierki; przypadkiem, w knajpce, między wyjściem, a powrotem z łazienki swojej randki - odkrywa przełomowy dla śledztwa motyw, aby zginąć pod pociągiem kilka chwil później. ktoś ją wepchnął pod ten pociąg, uciekinierka to widziała, rzuca się do biegu, ale wpada w ręce podejrzanego komisarza policji, który wreszcie ją namierzył. I kiedy już ją wiezie w samochodzie, wtedy pani pisarka z całej siły wali swoim autem w jego auto. O dziwo, zarówno dziewczyna, jak i pan komisarz - zyją i mogą chodzić o własnych siłach ;] Podobnie pani pisarka. Zabiera ona oszołomioną dziewczynę ze sobą, a pan komisarz wytacza się z auta i tylko kładzie się na jezdni, nie widać, żeby był kontuzjowany. Tu już mamy chyba motywy TVN-owskie ;] kilka scen zupełnie przestrzelonych, na czele z opertkowym spotkaniem pisarki z jakimś ukrywającym się gangsterem, z którym kiedyś robiła wywiad; gdzieś za miastem, w światłach samochodów, atmosfera jak z hollyowoodzkiego filmu, a rozmowa taka jakaś krótka i o niczym. albo odkrycie nagrania, które sugeruje, że dyrektorka domu dziecka zajmowała się sprzedawaniem dzieci bogatym rodzinom, była szantażowana przez jedną z wychowanek, która to nagrała. Może to byłby ciekawy wątek, ale sposób w jaki jest "sprzedany" zawstydza naiwnością. No i te postsynchrony nagrane koszmarnie nieudolnie... najpierw słychać tekst, a potem dopiero aktor otwiera usta, przez co wiarygodnośc ekspresji aktorskiej staje pod znakiem zapytania. wygląda to jak źle wykonany dubbing. historia mocno się zapętliła, i to mnie zawsze jakoś dziwi : w cenionych serialach kryminalnych czy sensacyjnych wątki fabularne są zazwyczaj szalenie przejrzyste, wiadomo : co, kto, jak, kiedy i z kim, i nawet jeśli są niewyszukane, to sposób w jaki są prowadzone zapobiega wszelkim rozczarowaniom. A w tych współczesnych polskich serialach, im dalej w las, tym większa mamałyga :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:30 TVN "Pułapka" odc. 4/6 30.09.18, 10:14 I jeszcze "Pułapka", ale dzisiaj węzeł gordyjski się zrobił w ramówce... ;] fabuła się plącze, może nawet paskudzi, ale o tym zdecyduje chyba sposób w jaki wyjdą z tego scenarzyści, thriller wg mnie jest średniej jakości, suspens coraz bardziej dyskusyjny, ale za to mamy do czynienia z niezłymi aktorskimi występami i wreszcie serial made in TVN ociera się o realizm, choć do pożądanej skandynawskiej chropowatości czy angolsaskiego wdzięku nadal droga daleka, niemniej : jest przynajmniej z czym pracować ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Barbasiu, Never, Pepsic, Angazetko, Mozambique... 16.09.18, 16:01 Bene Gesserit, Ewo, Czcigodni - pozdrowienia, życzenia udanej niedzieli i zaproszenie nieustanne : wracajcie ! :] jak najszybciej tylko się uda :] dla Was : www.youtube.com/watch?v=03MXhKZqG9Y Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Siostro, pamiętaj o nas, czekamy na Ciebie ! 16.09.18, 16:05 daj nam znać o Sobie ! :] bądź zdrowa, czekamy na Twój powrót :] : www.youtube.com/watch?v=loHQdupqcFY Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:05 Historia "Zmruż oczy" 17.09.18, 09:32 Andrzej Jakimowski tworzy magiczną filmową przestrzeń właściwie z niczego. Tam gdzie inni muszą się obstawić dekoracjami, scenografią za miliony, jemu wystarcza kawałek starej postpegeerowskiej odrapanej rudery, trochę naturalnego letniego kwiatostanu oraz zieleni i... to to tyle. Reszta to film, świetnie napisane dialogi, filozoficzno-poetyckie poszukiwania, postaci na poły z życia, na poły z mądrych przypowieści wzięte, do tego wszystkiego fantastyczna folkowo-jazzująca muzyka : i voila ! Gotowe, niech się stanie kino ! :] To kino romantyczne, które wierzy w sens opowiadanej historii, w atmosferę działającą na zmysły, w przedstawienie rzeczywistości, która ani na moment nie odrywając się do realności staje się w jakiś sposób nadrealnością, w której pozornie błahe rzeczy zyskują podwójne znaczenie i głęboką treść symboliczną. wspaniałe ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Rezydent" 17.09.18, 09:38 w opisie : szablon : pani wprowadza się do mieszkania, gdzie najpierw jest miło i przyjemnie, a potem dzieje się coraz mniej miło i bardziej nieprzyjemnie, a to za sprawą właściciela-psychopaty. w głównej roli Hilary Swank. zdjecia Guillermo Navarro, który pracował przy "Labiryncie Fauna", co zaowocowało nominacją oscarową, a takze np. przy "Jackie Brown". cóż, oceny średnie, ale kto wie, może to całkiem niezły film ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:10 Polsat "Iluzja 2" 17.09.18, 09:45 no cóż : hit :] tricków z oryginału jakoś chyba nie zrozumiałem, zwłaszcza ich związku z rabowaniem banków ;], no i jakoś zbyt... monumentalne były, jak dla mnie, hehe. ale szerokiej widowni się podobało, pewnie zrozumieli, o co tam chodziło, więc powstał sequel za całe 90 mln. obsada ta sama plus nowe twarze oraz podwojony o brata bliźniaka jeden z głównych bohaterów, jak miło. nowa będzie też zdaje się intryga ;], ofk również mieszająca sztuczki iluzjonistyczne z crime story, zapewne. u nas nic nie ma, jeszcze nie widzieliśmy, albo żadne z nas nie chciało się ujawnić ? ;] recenzent Filmweb dał 5/10 : "jak na film o magii, za dużo tu czarów z komputera", powiada ów pan i to brzmi jak ostrzeżenie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: 20:10 Polsat "Iluzja 2" 18.09.18, 19:26 ja, ja widziałam! Nawet w kinie byłam :) I bardzo mi się podobała - tak zresztą, jak i pierwsza :), którą trzeba uważnie oglądać ;) Motyw bliźniaka był, jak mówi młodzież - epicki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:10 Polsat "Iluzja 2" 19.09.18, 09:27 dzięki, Maniu :] no właśnie, oto cały sekretny klucz do "Iluzji", jak napisałaś : uważne oglądanie :] inna rzecz, że ja chyba białą magię lubię w formach mniej wyszukanych niż propozycja filmowa ;], ot królik z kapelusza, albo "wybierz kartę z talii" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Geniusz" odc. 2 17.09.18, 09:49 wspaniałe opisy kolejnych odcinków autorstwa Siostry, są w archiwum, koniecznie warto po nie sięgnąć ! dzisiaj odcinek 2. spojrzałem na pierwszy, naprawdę świetnie, profesjonalnie zrobiona rzecz, narracja z konieczności jest serią scen o wymowie znaczącej, mających ilustrować kolejne momenty na drodze bohatera do zostania wybitnym odkrywcą i cenionym naukowcem, a także proces jego osobistego rozwoju, aczkolwiek, moim zdaniem, do głowy, serca i duszy za bardzo reżyser mu nie zagląda :] ale robota filmowa/serialowa : naprawdę pierwszorzędna. a jak Wasze wrażenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:10 Kultura : relecja z FPFF z Gdyni 17.09.18, 09:59 o, brawo Kultura :] zaczyna się 43 Festiwal, w konkursie głównym 16 filmów, m.in wyczekiwany "Kler" Smarzowskiego, nowe filmy Marka Koterskiego, Kini Dębskiej czy Jana Jakuba Kolskiego, nowy film Adriana Panka, reżysera świetnego "Daas", nowy film Krzysztofa Zanussiego, ceniona zagranicą "Fuga" Agnieszki Smoczyńskiej, tak po prawdzie, to wszystkie z tych 16 filmów brzmią interesująco, choćby tylko z uwagi na to, kto je reżyseruje :] są też "Twarz" Szumowskiej i "Zimna wojna" Pawlikowskiego, który tak się w Cannes wyróżnił, że coś czuję, że Lwy już zostały przyznane przed konkursem ;] Chyba, że jednak jury wykaże się odpowiednią dozą przekory ? ;] ale nic to, nagrody są w istocie najmniej ważne, najważniejsze że mamy przegląd polskiego kina roku pańskiego 2018. Nie całego, ale jakiś zarys zawsze z tego da się udźiergać, nieprawdaż ? www.antyradio.pl/Film/News/Gdynia-2018-Filmy-w-Konkursie-Głownym-43-Festiwalu-Polskich-Filmow-Fabularnych-24389 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 19:30 Kultura : relecja z FPFF z Gdyni 22.09.18, 09:19 dzisiaj cały wieczór w Kulturze, do 22:30 - z przekazem live z Gdyni, czyli wręczanie nagród i wyróżnień. ale będzie interesująco, jeśli główne nagrody dostanie "Kler", hehe ;] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: 19:30 Kultura : relecja z FPFF z Gdyni 22.09.18, 18:59 może uda mi się, jak w ubiegłym roku, wpisywać w miarę na bieżąco wyniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Nagroda pozaregulaminowa 22.09.18, 19:01 z wczoraj, chyba tzw. Bursztynowe Lwy za najwyższą frekwencję w ciągu ostatniego roku - wygrały "Listy do M. 3" :) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania i zaczynamy :) 22.09.18, 19:35 Konkurs "Inne spojrzenie" - nagroda specjalna "Monument" Jagody Szelc, nagroda główna "Złoty Pazur" - "Nina" Olgi Chajdas. A teraz konkurs główny. Nagroda Publiczności - "Kler" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: i zaczynamy :) 22.09.18, 20:17 Nagrody: - debiut reżyserski lub drugi film - Agnieszka Smoczyńska "Fuga" - charakteryzacja - "Kamerdyner" - kostiumy - "Ułaskawienie" - scenografia - "Kler" - dźwięk - "Zimna wojna" - montaż - "Zimna wojna" - Platynowe Lwy za całokształt - Jerzy Skolimowski - ciekawe, zwłaszcza w świetle ostatnich informacji z IPN ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: i zaczynamy :) 22.09.18, 20:22 - drugoplanowa rola kobieca - Aleksandra Konieczna za "Jak pies z kotem" - czyli za zagranie Igi Cembrzyńskiej! - drugoplanowa rola męska - Olgierd Łukaszewicz za "Jak pies z kotem" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: i zaczynamy :) 22.09.18, 20:48 - muzyka - Antoni Komasa - Łazarkiewicz filmy "Kamerdyner" i "Wilkołak" - zdjęcia - dwie nagrody - za "Krew Boga" i "Fuga" - scenariusz - Jan Jakub Kolski "Ułaskawienie" - główna rola kobieca - zaskoczenie! - Grażyna Błęcka-Kolska za "Ułaskawienie" - główna rola męska - też zaskoczenie - Adam Woronowicz - "Kamerdyner" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: i zaczynamy :) 22.09.18, 20:52 Dwie Nagrody Specjalne: - dla Marka Koterskiego za "7 uczuć" - za "wykreowanie autorskiej wizji świata" - dla "Kleru" za "podjęcie ważnego społecznie tematu" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: i zaczynamy :) 22.09.18, 21:01 reżyseria - Adrian Panek za "Wilkołak" Srebrne Lwy - "Kamerdyner" Filipa Bajona Złote Lwy - i tu zaskoczenia nie ma - "Zimna wojna" Ale ogólnie to jednak sporo zaskakujących werdyktów, więc uważam, że festiwal musiał być udany :) I sporo dobrych filmów na nas czeka :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: i zaczynamy :) 23.09.18, 09:37 dzięki, Maniu ! :] pierwszorzędna relacja na żywo ! brawo, brawo, brawo ! :] cóż, nagrodę publiczności dostał "Kler", nagrodę dziennikarzy również dostał "Kler", gdyby organizatorzy pod naciskiem "patrona medialnego" nie spanikowali, to anulowanego koniunkturalnie Złotego Klakiera również dostałby "Kler", a jury wyszło z tego po angielsku dając "nagrodę specjalną" ';] o, nie ma pan Smarzowski szczęścia do festiwali, przy czym absolutnie nie sugeruję,że jemu samemu na tych nagrodach zależy. w pełni się z Tobą zgadzam, Maniu : polskie kino ma świetną passę, właściwie nie było na tym Festiwalu filmu, który nie byłby oceniany bardzo wysoko. wspaniale będzie obejrzeć je... wszystkie, miejmy nadzieję ! :] dzięki raz jeszcze za świetną relację, nie znałem wyników, więc czytałem z potrójnym zaintrygowaniem :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:35 TVP Kultura "Kocham radio" 17.09.18, 10:05 radio od kuchni :] autor filmu spędził pół roku z pracownikami Radio France, podpatrując ich pracę, kulisy działania całego radiowego mechanizmu, atmosferę jaka panuje między ludźmi tworzącymi ją na falach radiowych. nieźle brzmi :] aczklowiek, radio łatwiej było kochać chyba kiedyś, dzisiaj za dużo w nim klaunady prowadzących, konkursów a'la Familiada i reklam; jakoś ten romantyzm radia się gdzieś ulotnił, nie macie takiego wrażenia ? radio grające samą muzykę - świetnie, sam słucham często czeskiego jazzowego, ale radio takie klasyczne, jak z filmu Woody'ego Allena, to jednak ludzie, głosy, forma i język programów mówionych, nastrój i styl, udzielające się słuchaczom; mam wrażenie,że w Polsce gdzieś to zanikło, ostatnia była chyba Trójka, ale tam teraz polityka króluje i kiepska zmiana ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:10 Kultura "Constans" 18.09.18, 09:40 film zawsze aktualny, moralnie zaniepokojony uniwersalnie. bohater kończy szkołę, idzie chętnie do wojska, podejmuje pracę, i wykazuje przy tym pewnego rodzaju nadzieję, wiarę w to, że życie będzie dobre i udane, bo czemu miałoby być inaczej ? niestety, im dalej w las, tym więcej pułapek i barier. W pracy zderza się z układami, manipulacjami, zakłamaniem i korupcją, którym się przeciwstawia za cenę wrogości otoczenia, a czystości świata szuka w zainteresowaniu matematyką i w związku z równie uczciwą jak on pielęgniarką. w filmach kina moralnego niepokoju idealista przegrywa i nie inaczej jest tutaj, pozostaje pytanie : czy warto pozostać uczciwym za cenę klęski życiowej czy iść na zgniłe kompromisy z własnym sumieniem i żyć dalej z gorzką świadomością tchórzostwa ? dla idealisty nie istnieje trzecia droga. muzyka Wojciecha Kilara, zdjęcia Sławomira Idziaka. warto ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:45 Kultura "Mur" 18.09.18, 09:51 a to jest współczesna wersja kina moralnego niepokoju. młody chłopak ma fach w rękach, zajmuje się remontami mieszkań, malowaniem, kafelkowaniem, wszystko umie zrobić. Pracuje w szarej strefie, jest szybki, dokładny i kolejni zadowoleni klienci polecają go sobie pocztą pantoflową. zazwyczaj wykonuje zlecenia dla bogatych ludzi, więc ma okazję przyjrzeć się jak mieszkają, czym jeżdżą, i chciałby tam jak oni. Przeskoczyć do klasy wyższej. Wyprowadzić się z domu, kupić apartament, mieć markowe auto, prowadzić legalną firmę, a nie takie pokątne remonty za pomocą materiałów ukradzionych nocą z placu budowy. póki co, mieszka na Pradze, w skromnym czynszowym mieszkanku, z chorą na depresję matkę, która zna jego plany i rozżalona sprawia coraz większe kłopoty. chłopak cięzko pracuje na spełnienie swoich marzeń, trzeba mu to oddać, i ta inwestycja powoli zaczyna przynosić profity, ale wtedy zdarza się : przeszkoda ? a może błogosławieństwo ? A bohater filmu przekonuje się o istnieniu tytułowego muru, który zawsze będzie dzielił takich jak on od środowiska do którego aspiruje. Pieniądze, samochody, mieszkania... to za mało, aby należeć do tzw. elity. gorzkie i dobrze zagrane, zwłaszcza przez pp. Schuhardta i Aleksandrę Konieczna, rzeczywistość świata przedstawionego, w kamerze Wojciecha Staronia też prezentuje się świetnie, w sumie : naprawdę cenny film. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Kalifornia" 18.09.18, 09:54 powtórka, jakże cenna ! :] I w idealnym prime :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 20:00 Stopklatka "Kalifornia" 18.09.18, 19:03 O, szybko zdecydowali się na kolejną emisję:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:00 Stopklatka "Kalifornia" 19.09.18, 09:24 czy oglądałaś , tym razem w całości ? :} Jakie wrażenia ? mnie się udało :] napiszę później dwa słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek "Kalifornia" - kilka słów :] 19.09.18, 11:14 wg mnie, świetny Brad Pitt, w ogóle - nie wiem, jak Tobie ?, jak Wam, Czcigodni ? podoba się sposób w jaki ten aktor dobiera role ?, wg mnie : robi to naprawdę dobrze, a przynajmniej robił. w "Thelmie i Louise" był kochankiem, takze złodziejem, ale kto by na to zwracał uwagę; i teoretycznie powinien iść "w amanty", a on woli "Kalifornię", w ktorej gra niechluja, prostaka i wydaje jakieś nieartykułowane chrząknięcia; potem znów kochanek z rozwianym włosem, a zaraz po nim kapitalna rola zezowatego wariata w "12 małpach", potem trochę ta odwaga mu się przejadła, ale niedawno znów z koszmarnym wąsikiem dukając włoski gra w "Bękartach wojny" i przechodzi odwrotne stadia życia starzejąc się w "Benjaminie Buttonie". gdzieś cały czas się bawi w ciuciubabkę z wizerunkiem amanta, do jakiego go wepchnięto, przyjmuje role niewtwarzowe, gra morderców, albo w "Podziemnym kręgu" daje się obijać na twarzy; coś mi się wydaje, że największe role dopiero przed nim, bo to dobry aktor, i jak na dobre przestanie pasować do ról kochanków i panów Cizio ;], to może ktoś obsadzi go w prawdziwie wybitnej dramatycznej roli, która zdefiniuje jego aktorską drogę. Juliette Lewis w "Kalifornii" też jest kapitalna ! kobieta-dziecko z traumą, która być może wyjaśnia jej intelektualne opóźnienie, a już na pewno wyjaśnia jej relacje z dośc bezceremonialnym Earlym. wg mnie, świetna rola, absolutnie znakomita. a we dwójkę są jedną z najbardziej osobliwych par w historii kina, zupełnie oryginalni i nie do zastąpienia. Early, purytanin i zwolennik nienagannego prowadzenia się kobiet oraz jednocześnie nerwus i furiat, moze być figurą niebezpiecznie "amerykańską". doskonale jest rozwiązana sensacyjna końcówka,prawda ? nie ma tam mordercy z nożem w zębach, który atakuje jak popadnie, ale raczej facet, który zachowuje się jakby wziął LSD, "szuka drzwi", w jego opowieściach : będących wejściem do jakiegoś odlotu mentalnego; zamiast zabić swoją dziewczynę, która walnęła go kaktusem, czeka z tym aż ona wprost wypiszczy nieposłuszęnstwo wobec niego, potem obrywa od Carrie, ale znów nie wpada w nerwy i nie zabija jej, tylko jakiś zaskoczny jest, zachowuje się całkowicie nieracjonalnie z punktu widzenia stereotypów obejmujących kinowych morderców. Popada w jakieś wewnętrzne dialogi, dyskusje z samym sobą i to bez słów ;], tu się żachnie, tam przespaceruje, gdzie indziej zrobi jeszcze jakiś ruch, który pozostaje bez konsekwencji; on sam z sobą się mocuje, czymś co ma w głowie, ale nie umie ani tego nazwać, ani zdefiniować. Pitt gra to świetnie ! nawet kiedy Early już pada i zaraz umrze, to jeszcze zdobywa się na mazanie własną krwią po twarzy Briana, jakby chciał mu wyrysyować uśmiech na twarzy. Zupełny odlot. A ten moment, kiedy włamuje się do domu starszych państwa ? pani chce ochronić męża, który obserwuje gwiazdy przez lunetę na strychu i nic nie wie o włamaniu do domu, więc mówi "jestem wdową". Early wkrótce znajduje jednak jegomościa na ty strychu, tamten zajęty lunetą nie widzi niczego, Early sięga więc po kij golfowy spod ściany i... kiedy pani znajduje męża z rozbitą głową martwego, Early rzuca "No i teraz jesteś naprawdę wdową". Groteska, a jednocześnie... błyskotliwy komizm ? takich scen nie brakuje. Na minutę przed zabiciem tego miłośnika astronomii, Early zagląda do kamery przez szkło powiększające, co daje zabawny efekt, a przecież wiemy, że zaraz zabije tego faceta. Albo scena na stacji benzynowej. Trudno zakładać, ze wypuści tego sprzedawcę, ale sposób w jaki prowadzi z nim przedśmiertny dialog, w jaki łudzi jego i nas nadzieją, ze jednak mu daruje, to naprawdę rzecz daleka od schematów. Niby coś takiego chyba gdzieś już widzieliśmy, no ale jednak nie było to tak dobre. w sumie : świetny film, właśnie z powodu znakomicie napisanych i zagranych postaci Early'ego i Adele. wątek Briana, który przełamuje w sobie opory i w końcu "dowiaduje się, ze każdy może być zabójcą", wg mnie został nieco przykryty. David Duchovny z damskimi kolczykami w uszach wygląda niezbyt korzystnie ;], ale te kolczyki przydają mu prezencji naiwniaka, który nagle wchodzi w świat, w którym dzięki tym kolczykom wygląda jeszcze bardziej nieporadnie. Michelle Forbes jest urodziwa nad wyraz, a Carrie głównie pełni rolę radaru, który wyczuwa wszelkie zagrożenia i jej problem polega na tym, że David kompletnie ignoruje jej prośby i alarmy, tak bardzo zaciekawia go Early, dokładnie ze znaną z fizyki zasadą przyciągania się biegunów o ładunkach przeciwnych [albo coś takiego, pewnie pokręciłem :)]. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 19.09.18, 17:15 Dzięki za opis i wrażenia:) Niestety nie udało mi się obejrzeć tym razem. Mi też gra B. Pitta się podobała, naprawdę fajna. Zresztą wszyscy aktorzy dobrze się spisali, to trzeba przyznać:) To rzeczywiście dobry film, z wciągającą akcją, ciekawie napisanymi postaciami i dialogami. Na pewno spróbuję obejrzeć w całości, pewnie niedługo nadarzy się kolejna okazja ku temu;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 20.09.18, 09:40 dzięki, Mała Ciekawostko :] bez obaw, na pewno będzie replay jeszcze niejeden, więc uda Ci się przypomnieć sobie ten film w całości :] o, pełna zgoda ! cały kwartet aktorski wypada bardzo dobrze. zdecydowanie masz rację, nawet bym zaryzykował opinię, że po latach ogląda się jeszcze lepiej, odkrywa się interesujące drobiazgi, nie sądzisz ? na pewno będzie okazja ! :] Stopklatka nie zawodzi w takich sytuacjach :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 20.09.18, 17:33 To prawda, też myślę, że można wyłapać różne nowe szczegóły :) Również sądzę, że jakaś powtórka na pewno jeszcze będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 21.09.18, 10:20 otóż to; jeden seans, to zazwyczaj nie dość, by film ocenić należycie, coraz częściej takie mam wrażenie; a Ty ? tym bardziej trudna staje się pozycja tzw. krytyków ;] oni muszą od razu zdecydować, a nawet jeśli za 2-3 razem ocenę zmieniają, to zamieszczanie sprostowań nie jest jeszcze praktykowane ;] na pewno ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 21.09.18, 17:57 Ja też mam takie wrażenie:) :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 22.09.18, 09:17 L] witaj, Mała Ciekawostko :] witajcie, Czcigodni :] w tę chłodną, jesienną sobotę :]] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 22.09.18, 15:59 cześć, Mała Ciekawostko ! :] mam nadzieję, że tę sobotę spędzasz przyjemnie ! :] u Ciebie też tak chłodno się zrobiło na dworze ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 23.09.18, 09:49 Cześć:) No niestety, u mnie chłodno i pochmurno:) Nie ma złotej polskiej jesieni (na razie, miejmy nadzieję) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 23.09.18, 10:29 witaj, Mała Ciekawostko ! :] :] dzisiaj u nas ma dodatkowo jeszcze padać deszcz ;], to dopiero... mam nadzieję, że u Ciebie pogoda się poprawi ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 23.09.18, 16:38 Niestety poprawy pogody nie widać;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 24.09.18, 09:18 u mnie też nie, Mała Ciekawostko ;] ale bądźmy dobrej myśli, na pewno jeszcze wiele urodziwych dni ta jesień nam przyniesie :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 24.09.18, 16:58 Też mam taką nadzieję:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Kalifornia" - kilka słów :] 25.09.18, 09:23 :] bądźmy dobrej myśli, Mała Ciekawostko :] Odpowiedz Link Zgłoś