grek.grek 20:00 Puls "Non-Stop" 07.04.19, 10:20 swego czasu nie udało mi się obejrzeć do końca, ale zaskoczył mnie ten film - był lepszy niż się można było spodziewać. mamy tutaj agenta ochrony lotów samolotowych, który już podczas podróży dostaje sms z żądaniem potężnego okupu, inaczej co 20 minut ginął będzie jeden pasażer. agent, dyskretnie, uruchamia samodzielne śledztwo, ale nie jest w stanie zapobiec śmierci, co ciekawe.. sprawcą zabójstwa jest on sam ! I kiedy ma nadzieję, ze własnie zneutralizował zagrożenie, przychodzi kolejny sms. szantażysta jest na pokładzie samolotu, a samolot w locie. Trzeba więc go wytypować, a to nie jest takie proste. Agent staje na uszach, zapędza do pomocy załogę samolotu, wciąga w rozgrywkę pasażerów, zwłaszcza jedną panią, która siedziała cały czas obok niego i jest jedyną osobą na pokładzie, której może zaufać. a skutek jest taki, że to on staje się głównym podejrzanym ! naprawdę dobre kino ! dobry thriller. Bardzo polecam, Czcigodni ! Liam Neeson z Julianne Moore w w głównych rolach i naprawdę trafiony scenariusz, przynajmniej do momentu, w którym dane mi było śledzić akcję. bardzo jestem ciekaw, jak się zakończył, zabrakło mi pół godziny :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:00 Puls "Non-Stop" 08.04.19, 11:18 grek.grek napisał: > bardzo jestem ciekaw, jak się zakończył, zabrakło mi pół godziny :] to jest jednak wyczyn, drugi raz paść na tym samym filmie... ;] I to oglądając z pełnym zainteresowaniem i uwagą, jak każdy zresztą :}. Te przerwy reklamowe są jednak zabójcze, zwłaszcza w połączeniu z nadwątlonymi rezerwami z powodu licznych zarwanych nocy na inne filmy, heh. na szczęście, jak widzę, jest jeszcze jedna powtórka przewidziana. Może do trzech razy sztuka ;] A czy Wam się udało obejrzeć, Czcigodni ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:05 Puls "Non-Stop" 13.04.19, 10:30 dwa razy pokpiłem sprawę, może dziś zdołam wreszcie obejrzeć do końca ;]] a jak Wam sie udało, Czcigodni ? ":] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:00 Puls "Non-Stop" 15.04.19, 11:03 grek.grek napisał: > bardzo jestem ciekaw, jak się zakończył, zabrakło mi pół godziny :] no to juz wiem ;] terrorystów było dwóch ;], cala finałowa akcja według szablonu z użyciem broni i ciosów karate, których pan agent uczył się z bratem, no i główny bohater ratuje dziewczykę egzorcyzmując w ten sposób traumę po śmierci własnej córki. Voila :] czyli, nihil novi sub sole ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TV4 "Obcy III" 07.04.19, 10:30 najmniej entuzjastycznie oceniany film w całej serii. Ripley przypadkiem ląduje w kolonii karnej. Oczywiście, Obcy razem z nią. Pierwszy kłopot jest więc taki, jak uchronić jedyną kobietę przed zakusami mężczyzn z przeszłością kryminalną. Kiedy już ten pierwszy mozna uznać za niebyły, pojawia sie następny : jak walczyć z niosącym zniszczenie kosmitą nie mają żadnej broni ? I to jest, wg mnie, interesujące, bo bohaterowie naprawdę nie mają żadnych karabinów, miotaczy ognia, granatów i innych zabawek, którymi mogliby stawić czoło przeciwnikowi. Mogą liczyć tylko na własną kreatywność. dla nich to nie jest walka o życie, ale o odkupienie, co też ciekawie zostaje wprowadzone do fabuły. No i mamy spektakularny finał z Ripley w głównej roli. INteresujące - uwaga : spoiler ! -... ... czy fakt, ze Ripley popełnia samobójstwo był obliczony na zakończenie całej serii, czy też istniał pomysł, że zostanie sklonowana do następnego filmu ? reżyseruje sam David Fincher, który, podobno, nie był dumny ze swojej pracy, może również nie był zadowolony ze scenariusza. Choć po latach, takie mam wrażenie, trzeci "Obcy" wygląda coraz bardziej interesująco, jak planeta stale czekająca na pełne odkrycie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Dzień świra" 07.04.19, 10:39 kultowe teksty, kultowe sceny, właściwie cały film składa się z kultowych momentów i tekstów :] a jednocześnie wielu inteligentów polskich, zapewne uśmiechając się przy kolejnych wycelowanych w punkt monologach i odzywkach, patrzy na bohatera i mówi : no tak, on to ja ! nerwowy, histeryczny, niespełniony, rozczarowany, pozbawiony złudzeń, wyprany z ideałów. Dramat z elementami komedii, bardziej groteska. I polska rzeczywistość, tylko trochę zniekształcona i zdeformowana, hiperbolicznie potraktowana przez Marka Koterskiego. wspaniała scena na plaży nadmorskiej, kiedy Adaś próbuje uczynić wyznanie ze swojego, w jego odczuciu, zmarnowanego życia, ale znajomy nie słyszy go, bo fale zagłuszają. Bardzo wyraźne nawiązanie do sceny finałowej ze "Słodkiego życia", kiedy Marcelo widzi tę dziewczynkę, ale nie słyszy co ona do niego mówi, mimo że jest bardzo cicho, w końcu uśmiecha się zrezygnowany i wlecze z powrotem, za swoim towarzystwem, stracony dla lepszego świata. Bardzo na czasie film, taka kontra, z okazji wydarzeń związanych z protestem nauczycieli, miejmy nadzieję, ze zakończonym pomyślnie, czyli kompromisem. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Dzień świra" 18.04.19, 09:57 grek.grek napisał: > kultowe teksty, kultowe sceny, właściwie cały film składa się z kultowych momentów i tekstów :] > > a jednocześnie wielu inteligentów polskich, zapewne uśmiechając się przy kolejnych wycelowanych w punkt monologach i odzywkach, patrzy na bohatera i mówi : no tak, on to ja ! nerwowy, histeryczny, niespełniony, rozczarowany, pozbawiony złudzeń, wyprany z ideałów. Dramat z elementami komedii, bardziej groteska. > > I polska rzeczywistość, tylko trochę zniekształcona i zdeformowana, hiperbolicznie potraktowana przez Marka Koterskiego. > > wspaniała scena na plaży nadmorskiej, kiedy Adaś próbuje uczynić wyznanie ze sw > ojego, w jego odczuciu, zmarnowanego życia, ale znajomy nie słyszy go, bo fale > zagłuszają. Bardzo wyraźne nawiązanie do sceny finałowej ze "Słodkiego życia", > kiedy Marcelo widzi tę dziewczynkę, ale nie słyszy co ona do niego mówi, mimo > że jest bardzo cicho, w końcu uśmiecha się zrezygnowany i wlecze z powrotem, za > swoim towarzystwem, stracony dla lepszego świata. > > Bardzo na czasie film, taka kontra, z okazji wydarzeń związanych z protestem na > uczycieli, miejmy nadzieję, ze zakończonym pomyślnie, czyli kompromisem. replay :] drugi raz w krótkim okresie czasu "Dzień świra" o 20:00, no, ma to pewien walor głosu w ważnym momencie politycznego przesilenia, zwlaszcza ta scena kultowa przy kasie : "No nie, to być nie może..." Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 TVP2 "RoboCop" 07.04.19, 10:44 remake filmu Paula Verhoevena z 1987 roku. policjant ginie w akcji, ale dzięki postępowi technicznemu jego ciało zostaje użyte do stworzenia cyborga, który zastępuje go w służbie i to z sukcesem. Cóż, to zapewne świat przyszłości, w ktorym roboty przejmą również część pracy w budżetówce ;] tutaj mamy nową wersję z 2014 roku, reżyseruje Jose Padilhy, z obsadą hollywoodzką, oraz za okrągłe 100 mln zielonych prezydentów :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Super Polsat "Zakochana złośnica" 07.04.19, 10:48 były już "Niebezpieczne związki" w wersji młodzieżowej, nazywało się to, zdaje się ?, "Szkoła uwodzenia" ? jest więc i szekspirowska komedia w takim stylu, czyli "Poskromienie złośnicy" w realiach amerykańskiej codzienności licealnej, tak lubianej przez filmowców i serialowców ichnich :] a polski tytuł nawiązuje, a jakże by inaczej, do "Zakochanego Szekspira", cóż za finezja ! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 Historia "Karbala" 07.04.19, 10:56 polskie kino szybko odrabia lekcje z zachodnich doświadczeń gatunkowych : coraz lepsze kryminały, thrillery, a teraz jeszcze niezłe kino wojenne. sceny strzelanin, walk, są naprawdę dynamiczne, wiarygodne : dźwięk, montaż, formy komunikacji między bohaterami, terkot karabinów, snujący się dym. autentyk. dobrze przygotowana scenografia na modłę iracką, jak równiez porządnie wykonana graciarnia i ruperciarnia we wnętrzach. zręcznie napisany scenariusz, oparty na faktach, akcentujący rosnące zagrożenie i zacieśniającą się wokół obrońców zaimprowizowanej twierdzy pętlę okrążenia i presję coraz bardziej napastliwych ataków równolegle z kurczącymi się zapasami amunicji. wg mnie, prima sort ! I nie brakło twórcom odwagi, by, może nie demonstracyjnie patetycznie, ale jednak spytać : co my tu robimy ? czy dla pieniędzy tu jesteśmy, czy dla jakiejś rzekomej chwały ? przecież to okupacja cudzego kraju, zapoczątkowana operacją false flag, czyli oparta na kłamstwie inwazja dla zysków i to nie naszych nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:10 Kultura "Gwiazda szeryfa" 07.04.19, 11:07 western Michaela Manna z 1957 roku łowca nagród taszczy zwłoki kolejnego złapanego przestępcy, i w takim anturażu odwiedza miasteczko, w którym nikt nie chce mieć z nim nic wspólnego. Tylko jeden obywatel zaprasza go do siebie, a łowca moze się tam rozgościć. jako że posiada pewne doświadczenia w tej materii, bohater udziela wskazówek miejscowemu szeryfowi, jak sobie radzić ma na posadzie. Przydadzą mu się te rady, kiedy w miasteczku zrobi się gorąco, za sprawą aresztowania dwóch bandytów, którzy zabili tutejszego lekarza. nominacja oscarowa za scenariusz. tytuł przypomina mi powieści Wiesława Wernica, mocno wzorowane na "Sherlocku Holmesie", gdzie główny bohater to doktor, bez nazwiska, imieniem Jan, który pewnego dnia poznaje doświadczonego trapera i westmena Karola Gordona, z którym następnie wyrusza w podróż po Zachodzie, wciąz Dzikimi, i przeżywa całą baterię przygód, przy okazji rozwiązując kryminalne zagadki, choć ofk bardziej w tych powieściach [napisał ich ponad 20, jako dziecko przeczytałem chyba zdecydowaną większość :)] chodzi o romantyczną wizję dawnych czasów far westu, Indian, kowbojów, dzikiej przyrody, miasteczek, szeryfów i całej ikonografii westernowej, którą pan autor świetnie wplatał do fabuły. w powieści była "Gwiazda trapera" :], ale i tak od razu mi się skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:10 TVP2 "Konsul z Bordeaux" 07.04.19, 11:12 o, premiera na dziś. odchodzący na emeryturę dyrygent podczas rozmowy z dziennikarką wspomina swoje dramatyczne przejścia z czasów wojny. mieszkał wtedy we Francji, gdzie groziła mu deportacja do obozu koncentracyjnego, z powodu żydowskiego pochodzenia. Pomoc znalazł u portugalskiego urzędnika z Bordeaux, który łamiąc wszelkie procedury i narażajac własne bezpieczeństwo, pomógł mu uciec do Portugalii właśnie. film z 2011 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:55 Stopklatka "Autor widmo" 07.04.19, 11:34 ale świetna propozycja na wieczór ! znakomity thriller Romana Polańskiego, świetny scenariusz napisany razem z Robertem Harrisem, kapitalnie umiejscowienie i naturalna scenografia [wnętrza zresztą też wpisują się w klimat filmu]. główny bohater pisze ksiązki za innych, którzy potem wydają je jako własne. Teraz dostaje propozycję ekspresowego uporządkowania i zredagowania biografii brytyjskiego premiera. Ląduje na wietrzno-deszczowej wyspie, odizolowanej od świata, gdzie pan były ze swoją świtą spędza czas. poprzedni ghostwriter utopił się w morzu, nikt nie wie jakim trafem, ale policja stwierdziła samobójstwo. A jesli nie było to samobójstwo, to : co takiego odkrył, że został usunięty ? Polański w mistrzowskiej formie, cóż za atmosfera !, wzmacniana złowrogą muzyką Alexandera Despleta, jak sugestywnie budowana dramaturgia i cała rzeczywistość, w której - jak to w filmach tego reżysera - samotny bohater staje wobec zagrożenia, ze strony kafkowskich sił, których pochodzenie do końca pozostaje tylko w sferze spekulacji i domysłów, a jednocześnie nie przestaje brnąć w próbę wyjaśnienia tajemnicy, mimo iż ciekawość to pierwszy stopień wiadomo dokąd. sporo nagród i wyróznień, częściowo pewnie za prowokacyjny polityczny wydźwięk filmu, bo brytyjski premier jest mocno profilowany na Tony'ego Blaira, a finałowe odkrycie jakiego dokonuje bohater kompromituje relacje angielsko-amerykańskie. Niektórzy odczytali to jako prywatny odwet reżysera za próby ekstradycji do Ameryki i postawienie ponowne przed sądem z powodu wydarzeń przed 30 laty. ale nie wchodząc nawet w opisane konteksty, po prostu jest to rewelacyjny thriller, wg mnie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:00 Stopklatka "Autor widmo" 29.04.19, 10:27 grek.grek napisał: > ale świetna propozycja na wieczór ! > > znakomity thriller Romana Polańskiego, świetny scenariusz napisany razem z Robe > rtem Harrisem, kapitalnie umiejscowienie i naturalna scenografia [wnętrza zresz > tą też wpisują się w klimat filmu]. > główny bohater pisze ksiązki za innych, którzy potem wydają je jako własne. Teraz dostaje propozycję ekspresowego uporządkowania i zredagowania biografii brytyjskiego premiera. Ląduje na wietrzno-deszczowej wyspie, odizolowanej od świata, gdzie pan były ze swoją świtą spędza czas. > > poprzedni ghostwriter utopił się w morzu, nikt nie wie jakim trafem, ale policja stwierdziła samobójstwo. A jesli nie było to samobójstwo, to : co takiego odkrył, że został usunięty ? > Polański w mistrzowskiej formie, cóż za atmosfera !, wzmacniana złowrogą muzyką Alexandera Despleta, jak sugestywnie budowana dramaturgia i cała rzeczywistość, w której - jak to w filmach tego reżysera - samotny bohater staje wobec zagrożenia, ze strony kafkowskich sił, których pochodzenie do końca pozostaje tylko w sferze spekulacji i domysłów, a jednocześnie nie przestaje brnąć w próbę wyjaśnienia tajemnicy, mimo iż ciekawość to pierwszy stopień wiadomo dokąd. > > sporo nagród i wyróznień, częściowo pewnie za prowokacyjny polityczny wydźwięk filmu, bo brytyjski premier jest mocno profilowany na Tony'ego Blaira, a finałowe odkrycie jakiego dokonuje bohater kompromituje relacje angielsko-amerykańskie. Niektórzy odczytali to jako prywatny odwet reżysera za próby ekstradycji do Ameryki i postawienie ponowne przed sądem z powodu wydarzeń przed 30 laty. > ale nie wchodząc nawet w opisane konteksty, po prostu jest to rewelacyjny thriler, wg mnie :] wspaniała informacja ! idealny thriller na seans nocny ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Barbasiu, Siostro, Pepsic, Never, Angazetko... 07.04.19, 17:36 Bene Gesserit, Ewo, Wszyscy, Czcigodni ! udanej drugiej połowy niedzieli, trzymajcie się mocno, wpadajcie, odwiedzajcie, pamiętajcie :] My pamiętamy o Was niezmiennie :] Maniu, powodzenia ! :] dla Was Wszystkich : www.youtube.com/watch?v=U8NFS8WXfCI Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Barbasiu, Siostro, Pepsic, Never, Angazetko.. 07.04.19, 19:45 dziękuję - już niedługo, jeszcze troszeczkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Barbasiu, Siostro, Pepsic, Never, Angazetko.. 08.04.19, 09:23 maniaczytania napisała: > dziękuję - już niedługo, jeszcze troszeczkę ;) > :] kciuki zaciśnięte mocno, wszystko musi się udać ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 1 / 9 08.04.19, 09:28 cóz tu dużo można dodać... koniecznie trzeba obejrzeć ! :] u mnie tym razem przerwa, nie zdołałbym zobaczyć wszystkich odcinków, więc równolegle wracam do audiobooka :] Może następnym razem godzina emisji będzie nieco bardziej dogodna, na Vod "Lalki" akurat bym nie umiał oglądać; jakimś, bliżej niezidentyfikowanym, świętokradztwem by mi to pachniało ;] 1 odcinek, ofk "Powrót". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 2 / 9 09.04.19, 09:23 "Pamiętnik starego subiekta", w ktorym Rzecki wraca do swojego dzieciństwa, młodości, opisuje spotkanie z Wokulskim i losy ich przyjaźni, także oczywiście jego samego, skąd się taki wziął, jaki teraz jest, w drugiej części odcinka zdarzenia już współczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 3 / 9 10.04.19, 09:19 "Wielkopańskie zabawy", czyli Wokulski wydaje przejęcia, bierze udział w wyścigach jako właściciel wierzchowca, otwiera nowy sklep, zakłada spółkę do handlu ze Wschodem, bywa na salonach, pojedynkuje się z baronem Krzeszowskim, a Rzecki wciąż pyta "I po co to wszystko ?", a gdy dostaje właściwą odpowiedź od podchmielonego Mraczewskiego, jakoś nie zwraca uwagi na jej treść. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 4 / 9 11.04.19, 09:29 "Pierwsze ostrzeżenie", czyli pierwsze spotkanie ze Starskim, z którym Izabela rozmawia po angielsku, zupełnie zapominając o Wokulskim, i to po tych wszystkich usługach, prezentach oraz spacerach z ostatnich tygodni. Cóż, Stanisław oczekuje przychylności jaką może zapewnić mu tylko jej miłośc, a tej przecież nie sposób kupić. Nigdy nie mogę zrozumieć tych, którzy uważają, ze Izabela Łęcka wykazuje się jakim okrucieństwem albo głupotą nie odwzajemniając uczuć Wokulskiego. Tak jakby Prusowi chodziło o potępienie jej czy uwznioślenie uczuć kochającego ją mężczyzny, tak jakby miłośc można było wywołać odwołując się do czyjegoś rozsądku albo rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 5 / 9 12.04.19, 09:26 "Widziadło" : po wyjeździe Wokulskiego do Paryża, Rzeki dokonuje wizytacji zakupionej właśnie kamienicy, wraz z rządcą Wirskim odwiedza kolejnych loktatorów przekonując się, że czego jak czego, ale krociowych zysków z tego interesu nie będzie, zresztą komu by tam o zyski chodziło, wszak nie w tym celu Wokulski kamienicę wylicytował. sam Wokulski bawiąc w Paryżu i na prośbę Suzina załatwiający kolejnych kłopotliwych interesantów, również ma okazję poznać ciekawych ludzi, na czele z profesorem Geistem. ten paryski rozdział jest wyraźnie w serialu niedoinwestowany, wg mnie; w powieści zawiera mnóstwo świetnych obserwacji i przemyśleń, jakie przychodzą do głowy Wokulskiemu, gdy tak "flaneruje" paryskimi ulicami, gubiąc się pośród nich i odnajdując drogę do hotelu dopiero dzięki dorożkarzowi :] Długi monolog w serialu by nie przeszedł, ale tę "burzę mózgu" u Wokulskiego mozna było jednak oddać w choć kilku zdaniach, tak zuchwale mi się wydaje ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 6 / 9 15.04.19, 09:22 "Wiejskie rozrywki", czyli : prosto z PAryża Wokulski jedzie do majątku prezesowej Zasławskiej, gdzie spędza kolejnych kilka tygodni na łowieniu ryb, zbieraniu grzybów, jeździe konnej, spacerach, i z coraz większym rozgoryczeniem przypatruje się towarzystwu, jakie go tam otacza, zwłaszcza ich flirtom i zdradom [przed]małzeńskim. Kiedy przyjeżdza Izabela oddaje swój czas jej, poznaje ją lepiej, ona jego [w książce zdecydowanie bardziej rozbudowane są partie dialogowe niż w serialu ;) ], ale nawet kluczowa scena w ruinach zamku nie tworzy środowiska do uczucia, którego od niej oczekuje, na które ma nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 7 / 9 16.04.19, 09:44 "Ciąg dalszy pamiętnika starego subiekta", w którym Wokulski powoli przestaje być kupcem, aby przypodobać się Izabeli i jej środowisku, oczywiście; w swojej dopiero co kupionej od Wokulskiego kamienicy baronowa Krzeszowska próbuje pozbyć się frywolnych studentów oraz Heleny Stawskiej, którą oskarża o kradzież lalki - dochodzi do dwóch procesów sądowych, a ten o lalkę sam Prus określił jako inspirację do nadania tytułu całej książce, wbrew temu, co sądzą niektórzy, forsujący wersję o zbieżności tytułu z oceną mentalności Izabeli Łęckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 8 / 9 17.04.19, 09:30 "Damy i kobiety" : Wokulski ostatecznie pozbywa się sklepu, a co za tym idzie kłopotliwej łatki "kupca", zostaje narzeczonym Izabeli Łęckiej, aby wreszcie spaść z naprawdę wysokiego konia i to głową w dół. Podczas podróży do Krakowa w bolesny sposób przekonuje się, że jego in spe żona najpewniej nigdy nie zrezygnuje z innych znajomości damsko-męskich. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:00 Kultura "Lalka" odc. 9 / 9 18.04.19, 09:30 "Dusza w letargu" : Wokulski popada w depresję po wydarzeniach w pociągu jadącym do Krakowa i pod stacją w Skierniewicach, ale z czasem wychodzi na prostą i decyduje się wyjechać z Warszawy - jak mówi : do Moskwy, a dalej : "jak los przeznaczy". Sprytny pan Prus zostawia całą baterię sprzecznych sygnałów, sugerujących przeróżne warianty dalszych poczynań Stanisława : praca u profesora Geista w Paryżu ? śmierć podczas wysadzania ruin zamku w Zasławiu ? A moze jakies zamysły polityczne ? Po śmierci ojca, Izabela Łęcka wstępuje do klasztoru, a Rzecki niedomaga coraz bardziej, gdyż doskwiera mu choroba serca, na którą ostatecznie umiera. W Warszawie, owszem, "ludzi nie zabraknie", ale ich kaliber wydaje się wysoce wątpliwy, kropka nad "i" jest zatem cokolwiek pesymistyczna, ale powieść i serial - wspaniałe niezmiennie ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:15 Kultura "Życie za życie. Maksymilian Kolbe" 08.04.19, 09:35 w reżyserii Krzysztofa Zanussiego. warstwa heroiczna jest oczywistością, mnie ciekawy wydaje się ten tzw. dylemat ojca Kolbe : dlaczego z całej grupy więźniów wybrał tego jednego, którego ocali ? dlaczego nie któregoś z pozostałych ? czy wyrózniając tego jednego nie skrzywdził jednocześnie wszystkich innych ? lepiej ocalić jednego rozczarowując pozostałych czy byłoby sprawiedliwiej nie ocalić nikogo, wszystkich traktując równorzędnie ? co z cięzarem sumienia, który spada na ocalonego w taki sposób człowieka ? to wydaje mi się niezwykle interesujące zestaw ćwiczeń z etyki. w głównych rolach : Edward Żentara, Gustaw Lutkiewicz, Artur Barciś, a partneruje im... Christoph Waltz. film z 1990 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Dom snów" 08.04.19, 09:43 małzeństwo z dwiema córkami kupuje dom w Nowej Anglii. Jest to dom szczególny, gdyż przed laty zamordowana została jego poprzednia właścicielka wraz z dziećmi. pan mąz interesuje się żywo tematyką, zaczyna śledztwo i ze zgrozą konstatuje, iż jego własnej familii również grozić może niebezpieczeństwo, co zresztą zdają się potwierdzać dziwne wypadki kolejnych tygodni. brzmi nieźle i dałbym głowę, że już kiedyś omawialiśmy :] Daniel Craig, Naomii Watts, Rachel Weisz w głównych rolach, reżyseruje Jim Sheridan, autor pamiętnych dramatów "Moja lewa stopa" czy "W imię ojca". dochód w kinach nie dorównał kosztom, ale nie byłby to pierwszy przypadek niedocenienia dobrego filmu przez kapryśną widownię, nieprawdaż ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Nocny recepcjonista" odc. 6 / 8 08.04.19, 09:58 czy śledzicie, Czcigodni ? wg mnie, świetny serial : urodziwy, interesujący fabularnie, znakomicie zagrany. w 5 odcinku Pine przekonał do siebie Ropera w sposób już niemal definitywny [sceny w restauracji i podpisywania lukratywnego kontraktu], minimalizując wpływy Corky'ego, jedynego w otoczeniu, który może go zdemaskować, no i ma mocne podejrzenie, że Pine romansuje z żoną Ropera, co zresztą jest szczerą prawdą, aczkolwiek intencji pani żony oraz jej wiarygodności jako spontanicznej kochanki pod nosem męża, który jest gwarantem dostatniego życia jej syna, na tym etapie bym nie przeceniał :] Kto wie, czy nie wykonuje ona poleceń swojego męża, ewentualnie sama nie prowadzi gry, na której końcu gotowa jest wystawić PIne'a na talerzu. świetne sceny na tzw. backstage służb specjalnych : protektorka Pine'a - Angela musi jego tożsamość trzymać w tajemnicy przed własnymi kolegami i przełożonymi, bo skorumpowani informatorzy Ropera są wszędzie dookoła, a jedne służby z drugimi rywalizują o wpływy i sukcesy, a takimi mogą być równie swobodnie porażki konkurentów. Gniazdo os albo nawet żmij. znakomicie grają aktorzy, nie tylko ci wyeksponowani w głównych rolach, ale zwłaszcza drugoplanowi. I piękne lokalizacje wyspiarsko-nadmorskie, posiadłość Ropera to prawdziwy pałac z widokiem na wodę i zachód słońca :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Nocny recepcjonista" odc. 7 / 8 15.04.19, 10:00 6 odcinek pokazał kulisy prowadzenia biznesów przez Ropera, te fajerwerki podczas prezentacji broni dla kontrahentów, z pewnością były efektowne. Póki co, jednak, równie interesujące rzeczy dzieją się także w otoczeniu głównego wątku agenta Pine'a zyskującego wpływy we wrogim środowisku, zdobywającego zaufanie handlarza i wykradającego cenne papiery - opowieść Angeli Burr o tym, że Roper nabrał ochoty do handlu bronią chemiczną zaraz po tym, jak był świadkiem działania takiej broni na cywilów [w tym dzieci] naprawdę uderzającą miała energię. Od tego momentu trudno mieć choć odrobinę sympatii do tej postaci, o ile wcześniej komuś podobna rzecz do głowy przyszła. Interesujące, jak też zamierzają poprowadzić końcówkę scenarzyści : klasycznie, czyli Pine zostaje zdemaskowany, a w finale dochodzi do strzelaniny w samo południe ? czy może jakoś bardziej subtelnie ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:20 Kultura "Nocny recepcjonista" odc. 7 / 16.04.19, 11:16 dobry odcinek ! Pine'owi udaje się chytrze nie tylko zwrócić na groźnego Corky'ego podejrzenie o zdradę, ale i zlikwidować go razem z jego podejrzeniami a'propos własnej osoby oraz oddalić je od żony Ropera, w której się kocha, na to wygląda. ale Roper to bystry gość, czego dowodzi sposób w jaki wyprowadza w pole szpiega a'propos swojego przemytu broni, przez co cynk Pine'a okazuje się kompromitująco nietrafiony, komórka wywiadowcza Angeli Burr ulega rozbiciu i likwidacji, amerykańskie służby ponoszą wstydliwą porażką, a sam Pine naraża się na sugestię, że "gra na dwie strony". No i ta wizyta biznesowa świty Ropera w hotelu w Kairze, dokładnie tym samym, w którym Pine pracował przez kilku laty. Jesli właściciel go rozpoznał - będą kłopoty, gdyż to jest właśnie jedyny trop, dzięki któremu Roper może go zdemaskować. świetny serial. Hugh Laurie z łatwością pozwala zapomnieć o tym, ze grał House'a :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Nocny recepcjonista" odc. 8 / 8 29.04.19, 09:48 No to dzisiaj la grande finale :] akcja przeniosła się finalnie tak, gdzie się zaczęła, czyli do znajomego hotelu w Kairze. Czy Egipcjanin skojarzył Pine'a, wygadał się i Roper wie już, że Pine jest wtyczką ? Hugh Laurie gra tak dobrze, że można sądzić w obie strony :] Ale jakby co, na miejscu jest już amerykańsko-brytyjski duet agentów, więc rozgrywka zapowiada się perfekcyjna. świetny serial, przy czym, taka drobna uwaga : chyba formuła 2 odcinków naraz sprawdziłaby się trochę lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:20 Kultura "Nocny recepcjonista" odc. 8 / 30.04.19, 11:00 Zakończenie zgodnie z planem, pan Roper ląduje tam, gdzie jego miejsca, a chyba najdotkliwsze upadki zalicza w chwilach, gdy dzwoni do swoich wpływowych kolegów, a oni - wiedząc co się dzieje - albo nie odbierają albo udają, że go nie znają. chociaż oczywiście pogubiłem się do reszty w sytuacji tych finansowych przelewów pieniężnych, ostatecznie kompletnie nie mam pojecia, w jaki sposób Pine pozbawił Ropera jego kasy ;] Ale to już są wątki dla znawców :], na szczęście uzupełnione zostały wiarygodną intrygą i dobrym suspensem [niepewność czy egipski wspołpracownik Ropera poznał Pine'a, z którym przed laty miał styczność, potem Roper demaskujacy swoja kochanką, agentka Burr ukrywająca się przed "gorylem" Ropera, a potem używająca broni przeciw kilerowi nasłanemu na nią, wreszcie cała sekwencja dealu z Egipcjanami zakończona eksplozją]. świetne aktorstwo ! Hugh Laurie ani na sekundę nie "zagrał House'em", z latwością wymazał pamięć o tym swoim ekranowym wcieleniu, a to już, wg mnie, duze osiagnięcie, biorąc pod uwagę jak bardzo zżył się z panem doktorem. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TVN7 "Karol. Człowiek,który został papieżem" 08.04.19, 10:00 miałem w końcu obejrzeć, ale jak tu wybrać między premierą "Karola...", a replayem "Smoleńska" ? ;] jest to część 1. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TVP1 "Smoleńsk" 08.04.19, 10:15 o wilku mowa... ;] jakby nie było, jeden z najczęściej komentowanych filmów polskich ostatnich sezonów. wg reżysera, jest to wizja subiektywna, zbiór reakcji społeczno-medialnych, a nie zapis faktów i dokumentów; niektórzy recenzeci chwytali się nawet za porównania do "JFK". Niby tak, niemniej jest to wizja i subiektywizm w jakiś dziwny sposób związane ściśle z narracją uprawianą przez jedno środowisko, które zaraz po tej tragedii rzuciło się do uprawiania koszmarnych zupełnie insynuacji, wciągając w to część społeczeństwa. ktoś rozsądny powie, że po prostu zagospodarowali i wyzyskali biznesowo to, co i tak by się urodziło bez ich pomocy, w każdej zbiorowości jest jakiś odsetek ludzi, którzy mają tendencję do negowania dowodów, powstaje jeddnak pytanie, czy potwierdzanie i podbijanie bębenka takich wymysłów, żeby sobie napchać kieszenie, ma coś wspólnego z przyzwoitością ? a może po prostu, w tym przypadku, prawda jest zbyt gorzka i trywialna, zeby o niej robić filmy ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:15 Kultura "Zero" 08.04.19, 10:19 fabularna mozaika złożona z 24 osobnych wątków, ktorych akcja rozgrywa się w ciągu jednej doby. debiut scenopisarsko-reżyserski Pawła Borowskiego, obsada dobra i... liczna ;] zdjęcia kręcono w Warszawie i Łodzi. rocznik 2009 :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:55 TVP2 "Terror w podziemiach" odc. 5/8 08.04.19, 10:27 ha, czy też komuś udaje się nadążać ? :] mnie uciekły 3 kolejne odcinki, po tym jak pierwszy wydał się obiecujący, no i jakoś nie mogę się zmobilizować do nadrobienia zaległości [zapewne są na Vod], co by podłączyć się znów do biezącej transmisji :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:00 TVP2 "Terror w podziemiach" odc. 6/8 15.04.19, 10:45 w razie czego :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:00 TVP2 "Terror w podziemiach" odc. 7/8 29.04.19, 10:10 po odcinku pierwszym utraciłem kontakt z serialem, caly czas mając nadzieję, że Wam, Czcigodni, idzie lepiej :] Może powtórka niebawem się pojawi ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:10 TVP1 "Ekstradycja" odc. 3 / 6 08.04.19, 10:38 kanon polskiego serialu kryminalno-sensacyjnego, podróż sentymentalna do estetyki filmowej lat 90-tych :] reżyseria : niedoceniony Wojciech Wójcik, komisarza Halskiego gra oczywiście Marek KOndrat, ciekawe jak po latach wspomina tę rolę, niekoniecznie przecież wybitnie artystyczną, ale taką z którą może być kojarzony w pierwszym rzędzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:10 Polsat "Niezniszczalni" 08.04.19, 10:46 cały batalion aktorów kina akcji z ery VHS-ów i komiksowo-komiczna pretekstowa fabuła, w której są oni najemnikami dokonującymi zamachu wojskowego w jakiejś bananowej republice w Ameryce Łacińskiej. przy całym oprzyrządowaniu militarysycznym, ponoć film pastiszowy, żartobliwy i ironiczny wobec tzw. karier aktorskich wyczynowców z lat 90-tych, dzisiaj już zupełnie wypartych przez wprowadzone na ekran liczne postaci komiksowe oraz antybohaterów serialowych :] łezka w oku może się zakręcić i na tej łezce właśnie 80 milionow zielonych prezydentów poniesionych kosztów przyniosło prawie trzykrotny dochód :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:10 Polsat "Niezniszczalni" 09.04.19, 09:46 coś mi się pokićkało ;], albo im ? wczoraj była piąta już "Szklana pułapka", "Niezniszczalni" są dzisiaj, na to wygląda :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:40 TVN7 "Ring" 08.04.19, 10:51 ale to nie japoński oryginał, znów nie on ! ;] amerykański remake jednak. Też dobry, ale jednak remake, a one zawsze gdzieś tam celują w mainstreamową widownię, wygładzają kanty, przystosowują pierwowzór do pewnych sztanc. No i na dodatek przejście z otoczenia kultury i stylistyki japońskiej do amerykańskiej musi się wiązać z konkretnymi zmianami i modyfikacjami, jak sądzę ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:35 TVN7 "Ring 2" 15.04.19, 10:48 sequel. ciekawe czy też oparty na japońskim sequelu, czy wymyślony całkiem samodzielnie przez amerykańskich twórców remake'u ? :] na Rotten Tomatoes oceny dośc ostrożne : 20 % pozytywnych recenzji krytyków i 33 % widowni. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:50 Kultura "Konformista" 08.04.19, 11:12 spóźniona projekcja na okolicznośc przejścia na drugą stronę Bernarda Bertolucciego, chociaż po prawdzie, to by się przydał cały przegląd jego filmów, nieprawdaż ? :] kanon europejskiego kina z 1970 roku ! Na głównym planie oraz zbliżeniach pokazuje rzeczywistość Italii lat 30-tych, gdzie w galopującym tempie wpływy osiągają idee faszystowskiej, a państwo zamienia się w partyjną dyktaturę, filtrując je poprzez koleje losu chłopaka z nizin społecznych, który nie tyle ma zamiar opowiedzieć się po którejś ze stron politycznie, co po prostu znaleźć swoje miejsce w świecie, co zresztą wymusza na nim deklaracje ideologiczne, nawet jesli nie mają one nic wspólnego z wypracowanymi poglądami. główny bohater widzi swoją przyszłość w przystosowaniu się do panujących zwyczajów i społeczno-politycznych obrzędów, co ma swoje korzenie w pewnym tragicznym wydarzeniu z jego dzieciństwa; zatem żeni się korzystnie z dziewczyną należącą do popierającej nowe porządki ustosunkowanej rodziny mieszczańskiej, a także chętnie podejmuje się kreciej roboty tajnego agenta policji kryminalnej, zostaje narzędziem systemu opresji i terroru. jako agent dostaje zadanie dotarcia do- i zabicia swojego dawnego profesora, dziś zaangażowanego w opozycję antyrządową. [długa scena zamachu jest zresztą jedną z najwybitniejszych w tym znakomitym filmie, rozgrywa się na górskiej drodze, zatopionej w szarości i zgniłej zieleni, w sposób absolutnie popisowy, wirtuozerski nakręcona przez Vittorio Storraro, który zresztą w każdym kadrze tego filmu zaznacza swoją klasę, ot choćby w tym momencie gdy Marcello spaceruje z matką w burzy wielobarwnych liści jesiennych albo w ulicznej sekwencji z udziałem handlarek kwiatami]. doskonała muzyka Georgesa Deleure'ego. no i przenikliwy obraz świata opanowanego przez paskudztwo tworzące mechanizm i system. Kto wie, czy jednym miejscem bezpiecznym nie jest zakład psychiatryczny, w którym przebywa ojciec Marcella. A on sam pozostaje na zewnątrz, szukając oparcia tam, gdzie podpowiada mu najgorszy z doradców, wyrzut sumienia i kompleks niższości - powody ich wykształcenia się zostają zresztą zerwane, co nie zmieni położenia bohatera. na podstawie powieści Alberto Moravii. świetni Jean Louis Trintignant , Dominique Sanda, Stefania Sandrellli w głównych rolach. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:10 Kultura "Cudowne miejsce" 09.04.19, 09:35 młody ksiądz obejmuje swoją pierwszą parafię, zachowuje się z powagą przynależną swojej misji, zupełnie inaczej niż kolega z sąsiędniej wioski, a niebawem musi stawić czoło miłosnemu afektowi jaki go chwyta wobec miejscowej stygmatyczki, a prywatnie pani lekkich obyczajów, zapewne, w tym układzie, będącej dla niego elementem boskiego objawienia, a więc zwolnionej ze swojej kobiecości ? Adam Kamień, Krzysztof Majchrzak i Grażyna Błęcka-Kolska, reżyseruje : Jan Jakub Kolski. 1994 rok produkcji. I jakoś nadal nie miałem okazji obejrzeć :] A Wy, Czcigodni ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Skok" 09.04.19, 09:44 rabuś wraz ze swoim zespołem wykonuje skok na jubilera, który kończy się połowicznym sukcesem, bo fanty lądują w worku, ale jegomośc zostaje nagrany bez kominiarki przez kamery. Chce się wycofać z interesu, ale jego zleceniodawca i paser uzaleznia wypłatę doli za ostatni napad od wykonania jeszcze jednej akcji. No i cóż - pan każe, sługa musi ;], zwłaszcza że nie odkładał na emeryture w ZUS i będzie musiał żyć z tego, co zarobi teraz. Gene Hackman w głównej roli, obok Danny De Vito, Sam Rockwell czy Delroy Lindo oraz Rebbeca Pidgeon. reżyseruje David Mamet. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:55 Stopklatka "Skok" 15.04.19, 10:30 grek.grek napisał: > rabuś wraz ze swoim zespołem wykonuje skok na jubilera, który kończy się połowicznym sukcesem, bo fanty lądują w worku, ale jegomośc zostaje nagrany bez kominiarki przez kamery. Chce się wycofać z interesu, ale jego zleceniodawca i paser uzaleznia wypłatę doli za ostatni napad od wykonania jeszcze jednej akcji. Noi cóż - pan każe, sługa musi ;], zwłaszcza że nie odkładał na emeryture w ZUS i będzie musiał żyć z tego, co zarobi teraz. > > Gene Hackman w głównej roli, obok Danny De Vito, Sam Rockwell czy Delroy Lindo > oraz Rebbeca Pidgeon. > > reżyseruje David Mamet. replay :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Kariera Artura Ui" 09.04.19, 09:54 spektakl z 1973 roku. na podstawie sztuki Bertolta Brechta, napisanej na emigracji w Finlandii, reżyseruje Jerzy Gruza;. w oryginale fabuła opisuje drogę do sukcesu pewnego chicagowskiego mafiosa, w istocie widziano tutaj opis kariery pewnego pana z beznadziejnym wąsem, który aktualnie [1941 r.] zajęty był prowadzeniem wojny, jaką wraz ze swoimi kolesiami rozkręcił. grają : Marek Walczewski, Tadeusz Białoszczyński, Krfzysztof Kowalewski. świetna propozycja ! Zasoby TVP są niezmierzone ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:20 Kultura "Kariera Artura Ui" 10.04.19, 10:34 czy oglądaliście, Czcigodni ? mnie się udało zdązyć na drugą połowę, więc pierwsza do nadrobienia na Vod, o ile spektakl się tam znajdzie ? :] Odpowiedz Link Zgłoś