Dodaj do ulubionych

Sukces "Wydarzeń"

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 00:10
pomyłka, chyba inne wydarzenia oglądaliśmy..
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 06:58
      W Wydarzeniach straszy ten stól ze swiatelkami - jest wtym samym guscie co
      program Bar. Nie wyobrazam sobie np.Tomasza Lisa siedzacego za tym
      nieszczesciem.
    • nika26 Re: Sukces "Wydarzeń" 22.10.04, 07:30
      Do tej pory starałam się oglądać Fakty. Niestety kolidują z wieczorynką w TVP1.
      Dlatego 18.30 to dobra godzina dla mam, które chcą wiedzieć co się dzieje.
      • Gość: gienek Re: Sukces "Wydarzeń" IP: 212.160.172.* 22.10.04, 07:55
        ale jestes zdziecinniała!
        • Gość: Wojtek Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:01
          Ty dzieciaku, życzę Ci abyś nigdy nie miał dzieci!!
          Jak się wyrażasz o kobietach-matkach które włączają swoim dzieciom przed snem
          bajkę??

Pomyśl trochę zanim coś piszesz, lepiej nie wychodź ze swojej zapadłej wsi!
      • Gość: Arek Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.ztpnet.pl 22.10.04, 16:23
        Doskonale Ciebie rozumiem
    • Gość: Pietro Tania podróbka Faktów IP: *.crowley.pl 22.10.04, 08:23
      Nie sprawdza sie w programie typu "główne wydanie dziennika" p. Smoktunowicz.
      Gawryluk była dużo, dużo lepsza. Scenografia gorsza niż w tvn. Próby nawiązania
      walki z Faktami skazane na niepowodzenie.
      • plopli Niezła alternatywa dla Faktów 22.10.04, 10:04
        Gawryluk nie była lepsza, ale nie chodzi nawet o jej warsztat. Gawryluk musiała
        odejść. Jeżeli po przeprowadzeniu rewitalizacji Informacji i zrobieniu jej
        twarzą Polsatu (pamiętacie kampanie reklamowe) ogłądalność programu praktycznie
        nie drgnęła, nie można było trzymać jej dłużej.
        Jeżeli zaś chodzi o Wydarzenia kontra Fakty, to trzeba zwrócić uwagę na grupy
        docelowe obydwu dzienników.
        Wydarzenia kierowane są raczej do widzów z mniejszych miast i trochę gorzej
        wykształconych. Takich, którzy nie czytają prasy, a telewizja to dla nich
        jedyne źródło informacji. Zresztą nie może być inaczej, bo celem stacji jest
        raczej poszerzenie grupy odbiorców, a nie jej radykalna zmiana.
        Tymczasem Fakty to program dla zamożnych mieszkańców dużych miast
        zainteresowanych i na bieżąco śledzących wydarzenia w życiu publicznym,
        informacje czrpiących z róźnych żródeł. Te różnice wyraźnie widać na ekranie.
        Skutek może być taki, że docelowo, to Wydarzenia będą miały większą
        oglądalność, natomiast Fakty lepszą (z punktu widzenia reklamodawców) widownię.
        Czyli wszystko wróci do normy. Polsat ma większą widownię niż TVN a Fakt
        większe czytelnictwo niż GW. Normalniejemy.
        • daimona słuszna uwaga 22.10.04, 12:39
          Szczególnie nawiązanie do Faktu i GW.
          Ale czy Wydarzenia będą miały większą oglądalnośc niż Fakty? Chyba jednak nie
          tak szybko...
    • Gość: hm Re: słusznie, kto nikt nie robi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 10:33
      ma miejsce późnym popołudniem ....hm....może ma miejsce tu i tu - w jakimś
      miejscu, ale późnym popołudniem to się rzeczy dzieją a nie mają miejsce

a dzienników nie oglądam bo nie lubię tych wszystkich nieszczęść oglądać
      codziennie
      • Gość: telewidzka Re: słusznie, kto nikt nie robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:44
        A czego by nie mowic i nie pisac, czy widownia byla duza czy mala, Gawryluk
        taka czy owaka Wydarzenia sa beznadziejne p. Smoktunowicz porazajaca brakiem
        profesjonlizmu, wygladem, "latajacym" lokciem, wykrzywianiem twarzy, glosem
        inkwizytora, mozna by tutaj jeszcze wiele wymieniac:) Dno, szlam i wodorosty
        jak mowia moi mlodzi znajomi:)
        • plopli nie przesadzaj 22.10.04, 10:59
          Gość portalu: telewidzka napisał(a):

> p. Smoktunowicz porazajaca brakiem profesjonlizmu, wygladem, "latajacym"
          > lokciem, wykrzywianiem twarzy, glosem inkwizytora, mozna by tutaj jeszcze
          > wiele wymieniac:) Dno, szlam i wodorosty
          > jak mowia moi mlodzi znajomi:)

Nie czepiałbym się aż tak bardzo. Smonktunowicz "lata" łokieć, a
          Pochanke "rzuca" głową. Czy to odbiera którejkolwiek prawo prowadzenia programu
          informacyjnego? Może troszkę, ale do obydwu rzeczy można się przyzwyczaić.
          Smoktunowicz ponoć mówi głosem inkwizytora (z czym się nie zgadzam). Ale czy
          kiedy Pieńkowska przedstawiała każdą informację jakby to był zamach z setkami
          ofiar, przeszkadzało ci to?
          • daimona mi przeszkadza 22.10.04, 12:40
            że Smoktunowicz non stop bawi się długopisem.
          • Gość: telewidzka Redo plopli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 18:57
            tak przeszkadzalo mni to:))
          • Gość: cepem_go to boli :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.04, 17:38
            Mnie sie trudno przyzwyczaic. To boli. :-)
            Zamiast "absorbowac" informacje denerwuje sie tikami prowadzacych, bo nie sa to
            drobiazgi, ale zachowania odwracajace uwage od sedna sprawy.
            Mam zastrzezenia "mimiczne" do Pochanke (gwaltowne podnoszenie glosu, rzucanie
            glowa), Smoktunowicz (lokiec, zabawa dlugopisem), Durczoka (co chwile rozszerza
            usta jakby gwatlownie lapal powietrze), Pienkowskiej (wlasnie ten dramatyzm
            przekazu, niezaleznie od tresci). I dlatego staram sie ich unikac.
            Dla mnie wzorem prezentera jest Krzysztof Ziemiec, ktory nareszcie wyszedl z
            cienia. Poza tym cenie Rymanowskiego.
        • Gość: a Re: słusznie, kto nikt nie robi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:21
          s
    • Gość: Wojtek Smoktunowicz jest fatalna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:05
      Nie nadaje się na tę dziennikarkę Wydarzeń, wygląda jak ostatnie nieszczęście,
      minę ma dziwną, głos też dziwny, a do tego te jej włosy wyglądają tak jakby nie
      mogły sobie znaleźć miejsca... Niech ona je obetnie albo jakoś je zwiąże bo
      wygląda naprawdę okropnie...

Wydarzenia oglądam tylko dla ciekawości, ale nie ukrywam, że poprawiły się po
      tych Informacjach których nigdy nie lubiłem oglądać.
      Ale zawsze będę wiernym widzem Faktów TVN i TVN24.
    • malgosk_a Re: Sukces "Wydarzeń" 22.10.04, 11:38
      no coz
      moze wartosc merytoryczna "Wydarzen" jest zadowalajaca, ale osoba prowadzaca
      niestety nie ma tego czegos co ma pani Garywluk...
    • Gość: he, he nałogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 12:55
      jest 17, 18:30, 19, i 19:30 - a przeciez można by jeszcze odniesc jakis sukces
      między 17:15 i 18:30 - chętni do patrzenia się znajdą
    • Gość: wikk SŁABIUTKIE I BEZ WYRAZU!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:41
      Mam zupełnie odmienne zdanie-Smoktunowicz absolutnie położy ten program- klasą
      dla siebie są FAKTY-ale tylko te prowadzone przez p.POCHANKE-extraklasa!!!
      • Gość: kasia bardzo nierowny IP: *.op.titech.ac.jp 22.10.04, 16:28
        ten program jest bardzo nierowny, jednego dnia dosc krotkie reportarze,
        drugiego dnia okropnie dlugie felietony. Jednego dnia duze tempto nastepnego
        wszytko sie rozlazi. No i widac ze pieniadze mniejsze niz u Waltera czy w TVP,
        mniej kamer, mniej korespondencji, mniej wlasnych materialow z zagranicy etc.
    • Gość: spon TEN ARTYKUŁ JEST SPONSOROWANY IP: *.ds1-k.us.edu.pl 22.10.04, 16:53
      Artykuł który komentujemy jest sponsorowany i tyle
      • Gość: he, he Re: TEN ARTYKUŁ JEST SPONSOROWANY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 17:19
        fakt że mialem to wrażenie momentami ze względu na ton rzadko spotykany w
        prasie, ale może to osobiste ciepło redaktora...

sukces o 17:00, sukces o 18:30, sukces o 19:00 i sukces o 19:30 - hm, wygląda
        na to że nie trzeba znowu tak wiele żeby był sukces w tv news (po prostu inną
        godzinę nadawania, pamiętacie Fakty?) i wielu tych samych nałogów news rzuci
        się oglądać, a wielu po to żeby he, he co dzień porównywać jeden dziennik z
        drugim
        • Gość: he, he Re: TEN ARTYKUŁ JEST SPONSOROWANY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 18:04
          Może, gdy "Wydarzenia" okrzepną, Tomasz Lis i jego ekipa zdecydują się pójść na
          wojnę z "Faktami" TVN i przesuną program o pół godziny? Warto zaryzykować.""

he, he już raz firma red. Lisa tego probowała - niepotrzebnie

Zabawne że to ja nietelewidz rozgryzłem istotę sprawy - nadawanie dziennika w
          tej samej porze co inni jest niebiznesowe. "Warto zaryzykować". Znaczy: Co? Po
          co? Przecież to w znacznej mierze te same oczy oglądają te wszystkie dzienniki.

Dlatego nieodpłatnie podpowiadam - jest jeszcze miejsce na następny sukces
          między 17:15 i 18:30.
    • Gość: Chris Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.compower.pl 23.10.04, 01:44
      Dla mnie najważniejsza w serwisie informacyjnym jest jego wiarygodność. Na
      przykładzie afery rywina bardzo łatwo można było zauważyć jak z tym aspektem
      jest w polsce kiepsko, (gdy o tym samym wątku afery każda telewizja mówiła
      kompletnie co innego). Wiarygodność TVP to oczywisty śmiech, TVN mówi prawdę
      ale tylko pod warunkiem że nie zagraża ona politycznym interesom Waltera i
      reszty "krewnych i znajomych Michnika" .A "Wydarzenia" są w tym momencie szansą
      na rzetelną informację, robioną przez profesjonalistów. więc po co dyskutować
      nad kolorem włosów i barwą głosu Smoktunowicz, skoro zamiast niej mamy do
      wyboru tylko kity serwowane przez osoby pokroju pieńkowskiej???
      więc dla mnie wybór jest prosty...
      • Gość: JA Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.chello.pl 23.10.04, 15:05
        Ale bez Smoktunowicz...Gawryluk lepiej mi pasowała w okienku...a może im się
        uda, to byłby numer:))
    • Gość: skakanka Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.pl / *.pl 23.10.04, 16:02
      Wiadomości i Fakty obrzydliwie ociekają polityką, Informacje takie nie były.
      Wszystko było wyważone i dużo ciekawostek ze świata, tak, że człowiek po 3
      minutach nie myślał "w jakim ja kraju żyję". No i program był dość lużno
      prowadzony, miło się oglądało, szczególnie, gdy prowadził pana Gugała. A w
      Wydarzeniach Smoktunowicz ma minę jak by stała przed plutonem egzekucyjnym,
      albo wróciła z porwania przez kosmitów (wystrój studia kojarzy mi się z ufo).
      Jednak radio to jest, to. Krótko na temat i bez facjat.
    • Gość: wilk Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.icpnet.pl 23.10.04, 20:41
      Faktycznie, nieporozumienie. Nie wiem na jakiej podstawie można mówić o
      sukcesie. Zresztą na tym forum jest juz wiele wątków i dyskusji na ten temat.
      Raczej większość opinii jest miażdżąca.
      Redakcjo, skąd zatem ten sukces??
      • Gość: izza A ja bardzo lubię pana Gugałe , świetnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:15
        ogląda się Wydarzenia prowadzone przez niego.Dla mnie jest the best
        • Gość: katia Wydarzenia- ciagle cos nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 17:28
          Ogladajac Fakty ma sie wrazenie ze tam wszystko dziala bez zarzutu, nawet jak
          nie ma pradu w warszawie i Fakty startuja z 10 minutowym opoznieniem prowadzacy
          wyjasnia spokojnie dlaczego itd bez niepotzrebnych emocji itd natomiast w
          Wydarzeniach ciagle cos nie wychodzi cos zawodzi a najczesciej brak
          profesjonalizmu Smoktunowicz. W tym tygodniu w jednym z wydan byla na zywo
          rozmowa z korespondentka bodajze z Brukseli i nagle nie wiadomo dlaczego
          (pewnie z braku czasu) Smoktunowicz przerwala jej w polowie
          zdania "Dziekuje .." i zapowiedziala kolejny materiał.Po za tym S. bardzo sie
          denerwuje rozmawiajac z korespondentami trudno jej potem wrocic do normalnego
          toku programu
          • olany_klient Re: Wydarzenia- ciagle cos nie tak 29.11.04, 14:27
            Większość małolatów wypowiadających się w tym wątku w czasach gdy Fakty
            startowały, to w napięciu czekała na Wieczorynkę i zapewne nie pamięta jakie
            były początki tego obecnie „wzorcowego” programu, więc może ja przypomnę –
            jeszcze gorsze niż teraźniejszych Wydarzeń!
            Wszystkie peany na cześć Gawryluk są śmieszne, bo każdy pamięta przez ile lat
            Gawryluk prowadziła Informacje i zajmowała się publicystyką w Polsacie i każdy
            też pamięta jak była oglądalność i ocena tego jej programu, więc dajcie już
            spokój i nie wspominajcie o Gawrylukowej, jeśli tak bardzo za nią tęsknicie to
            pilota w dłoń i przełączcie na jedynkę, tam teraz pani Dorota udziela się jako
            korespondentka z Ukrainy i prowadząca Forum (niestety gorzej od Durczoka).
            Jeśli chodzi o Smoktunowicz, to nie jest idealna, ale mniej denerwująca niż
            Pochanke. Natomiast zarzuty takie, że wygląda i mówi jak cyborg w porównaniu z
            wyglądem i głosem byłej gwiazdy Faktów niejakiej Anity Werner są naprawdę
            rozbrajające.........
            A tak na marginesie, czy Smoktunowicz żeby nie wyglądać jak cyborg ma ciągle
            się szczerzyć, szczebiotać głosikiem słodkiej idiotki, zarzucać rozwianymi
            blond loczkami? Wtedy będzie mniej cyborgowata? Bez przesady, pooglądajcie
            sobie prezenterki w zagranicznych serwisach informacyjnych, to przekonacie się,
            że program taki jak główne wydanie Wydarzeń nie jest miejscem gdzie prezentuje
            się swoją kobiecość, czy seksapil.
          • olany_klient Re: Kilka uwag. 29.11.04, 14:27
            Większość małolatów wypowiadających się w tym wątku w czasach gdy Fakty
            startowały, to w napięciu czekała na Wieczorynkę i zapewne nie pamięta jakie
            były początki tego obecnie „wzorcowego” programu, więc może ja przypomnę –
            jeszcze gorsze niż teraźniejszych Wydarzeń!
            Wszystkie peany na cześć Gawryluk są śmieszne, bo każdy pamięta przez ile lat
            Gawryluk prowadziła Informacje i zajmowała się publicystyką w Polsacie i każdy
            też pamięta jak była oglądalność i ocena tego jej programu, więc dajcie już
            spokój i nie wspominajcie o Gawrylukowej, jeśli tak bardzo za nią tęsknicie to
            pilota w dłoń i przełączcie na jedynkę, tam teraz pani Dorota udziela się jako
            korespondentka z Ukrainy i prowadząca Forum (niestety gorzej od Durczoka).
            Jeśli chodzi o Smoktunowicz, to nie jest idealna, ale mniej denerwująca niż
            Pochanke. Natomiast zarzuty takie, że wygląda i mówi jak cyborg w porównaniu z
            wyglądem i głosem byłej gwiazdy Faktów niejakiej Anity Werner są naprawdę
            rozbrajające.........
            A tak na marginesie, czy Smoktunowicz żeby nie wyglądać jak cyborg ma ciągle
            się szczerzyć, szczebiotać głosikiem słodkiej idiotki, zarzucać rozwianymi
            blond loczkami? Wtedy będzie mniej cyborgowata? Bez przesady, pooglądajcie
            sobie prezenterki w zagranicznych serwisach informacyjnych, to przekonacie się,
            że program taki jak główne wydanie Wydarzeń nie jest miejscem gdzie prezentuje
            się swoją kobiecość, czy seksapil.
            • olany_klient Re: Sorry, niechcący dwa razy poszło n/t 29.11.04, 14:31
              • czesiekkk Re: Sorry, niechcący dwa razy poszło n/t 29.11.04, 15:45
                No jasne że początki są trudne. Zresztą rynek jest na tyle duży, że spokojnie
                trzy programy informacyjne na nim się zmieszczą. Pytanie tylko czy Polsat uzna
                programy informacyjne za równie ważną pozycję w programie jak produkowane przez
                siebie seriale i reality show.
    • ada1 Re: Sukces "Wydarzeń" 29.11.04, 16:52
      Ja przez pewien czas oglądałam wszystkie trzy programy informacyjne, najpierw
      Wydarzenia, potem Fakty i na deser Wiadomości, ale kiedy zauważyłam że bardzo
      często w Faktach są takie same materiały, które przed chwilą zobaczyłam w
      Wydarzeniach stwierdziłam, że szkoda czasu i jeden dziennik komercyjnej
      telewizji w zupełności mi wystarczy. Chyba najbardziej jaskrawym przykładem był
      dzień Wszystkich Świętych gdzie w jednym jak i w drugim programie zobaczyłam
      materiał przebitkę, dosłownie te same postaci, ten sam komentarz, te same
      osoby, taki sam montaż – to było identyczne! Codzienny układ szpigla też mają
      bardzo podobny, ja rozumiem, że zespół Faktów podzielił się teraz na dwa, część
      przeszła do Polsatu, reszta została w TVN-nie, ale skoro Fakty są tym drugim
      dziennikiem następującym zaraz po Wydarzeniach, to redaktorzy Faktów mogliby
      się postarać i wysilić się na oryginalność, bo jak na razie oba serwisy można
      oglądać jak „przez kalkę”. Dlatego teraz oglądam Wydarzenia, a potem
      Wiadomości, natomiast godzina 19.00 została zarezerwowana na rodzinną
      kolację ;-)

P.S. Panie Tomku, a może watro by wypuścić taką reklamę z bardzo chwytliwym
      hasłem – „19 - czas na kolację” ;-))) by wyrobić w społeczeństwie pozytywne
      nawyki ;-)))
      • Gość: e Re: Sukces "Wydarzeń" IP: 212.87.3.* 29.11.04, 19:13
        Wiec wg ciebie redaktorzy Faktow siadaja przed telewizorem o 18.30, a pozniej
        leca biegiem na maszyny by zmontowac Fakty z tego co ogladali w Wydarzeniach
        ?????????????
        W tym sie jednak zgadzam - Wydarzen to kalka Faktow - tylko troche mniej udana
        technicznie (mniej kamer, mniej laczen na zywo, gorsze studio etc) Tylko ze to
        jednak problem Lisa, ktory probuje przeniesc Fakty do Polsatu, a nie Faktow!
        • ada1 Re: Sukces "Wydarzeń" 30.11.04, 10:48
          Gość portalu: e napisał(a):

> Wiec wg ciebie redaktorzy Faktow siadaja przed telewizorem o 18.30, a pozniej
          > leca biegiem na maszyny by zmontowac Fakty z tego co ogladali w Wydarzeniach
          > ?????????????

Oczywiście że nie! źle mnie zrozumiałaś. Skoro wszyscy wiedzą że w Faktach i
          Wydarzeniach pracują ci sami ludzie, którzy przez lata ze sobą pracowali w
          jednym zgranym zespole, to normale jest że mają ten sam system pracy, te same
          nawyki, ten sam schemat działania itd. itd.
          Rzeczywistość wygląda tak, że akurat to Fakty są drugie w kolejności, więc ktoś
          kto ogląda najpierw Wydarzenia a potem przełącza na Fakty dostaje drugi raz TO
          SAMO! i niestety (z racji kolejności) wygląda to tak, jakby Fakty powielały
          materiały Wydarzeń, stąd moja propozycja, aby redaktorzy Faktów odrzucili
          schematy, według których od lat pracowali, żeby postarali się ze świeżością i
          nowatorskimi pomysłami zdystansować się od Wydarzeń, w końcu to oni są obecnie
          najlepsi na rynku, a od najlpszych dużo więcej się wymaga, prawda? Ja wiem że
          nie jest to łatwe (szczególnie jeśli przez wiele lat wykonuje się te same
          czynności), ale pracują tam zdolni ludzie więc przy większym wysiłku poradzą
          sobie. I jeszcze chciałam dodać, że gdyby kolejność serwisu była odwrotna,
          czyli najpierw Fakty a potem Wydarzenia, to wtedy Wydarzenia byłyby w tej
          gorszej sytuacji i oni musieliby się starać by nie prezentować matariałów
          przekalkowanych z wcześniejszego programu - jak to zrobić? to już zadanie dla
          tych, którzy w każdej stacji biorą za tę działkę grube pieniądze... ;-)

> W tym sie jednak zgadzam - Wydarzen to kalka Faktow - tylko troche mniej udana
          > technicznie (mniej kamer, mniej laczen na zywo, gorsze studio etc) Tylko ze to
          > jednak problem Lisa, ktory probuje przeniesc Fakty do Polsatu, a nie Faktow!

Zgadzam się, że podobieństawa w tych dwóch programach są duże, dlatego nie ma
          sensu żeby oglądać oba. Ja obecie ograniczam się tylko do Wydarzeń i
          Wiadomości. Nowinki technicze, których brak w Wydarzeniach jak: super kosmiczne
          studio, b. częste łączenia na żywo, niezliczona ilość kamer i ekranów
          plazmowych we wszystkich możliwych miejscach, są dla mnie kwestią drugorzędną,
          najważniejsza jest wiarygodność, rzetelność i obiektywizm w przekazywaniu
          informacji - to otrzymuję w Wydarzeniach i to mi wystarcza, później tylko z
          ciekawości rzucam okiem na Wiadomości, bo ci z racji tego, że jest to telewizja
          publiczna, prezentują trochę inny styl i inne informacje.
          Pozdrawiam.
    • Gość: gucio Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:31
      toż to porazka a nie sukces. Lis to klapa na całego. Nikt mnie przekona, że
      jest inaczej
    • Gość: aaaa Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 20:01
      jaki sukces? to jest porażka przez duże P.
      • Gość: Kuba Re: Sukces "Wydarzeń" IP: *.parkiet.com.pl 06.12.04, 10:15
        Porażką przez duże P były mierne Informacje, które przez wiele lat Solorz
        tolerował w swojej telewizji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka