Dodaj do ulubionych

Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 20:06
Co roku obowiazkowa emisja po kilka razy,zle mi sie juz robi na widok
placzacej Dymnej 5 razy w roku.
Obserwuj wątek
    • qrnik Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" 01.11.04, 20:07
      Moja znajoma stwierdziła dziś: "O! Oni zawsze to dają 1 listopada..." ;)
      • Gość: Antek Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" IP: *.net 01.11.04, 20:09
        qrnik napisała:

> Moja znajoma stwierdziła dziś: "O! Oni zawsze to dają 1 listopada..." ;)

Oby tylko,wielkanoc,boze narodzenie,mysle ze do konca roku jeszcze raz
        obowiazkowo bedzie,jestem pewny ze cos kolo wielkanocy byl a napewno kolo
        wiosny bo cieplo bylo hyhyhy
        • qrnik Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" 01.11.04, 20:11
          Może to w ramach owej tajemniczej "misji" mamy się nauczyć na pamięć?
          • grimsrund Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" 01.11.04, 20:18
            No co Wy dzieci, to klasyka przecie jest. Za komuny całe szkoły (i to po kilka
            razy) spędzano do kin lub sal gimnastycznych, żeby oglądały zakrwawionego
            Bińczyckiego i słabującą Dymną :)))

Inna sprawa, że wtedy mizeria repertuarowa była straszna i nawet ZNACHORA
            oglądało się ciekawie. Choć tacy na przykład GOŚCIE Z GALAKTYKI ARKANA byli
            znacznie lepsi - po ekranie biegały gołe baby :)))
            • cent-urion TO JESZCZE NIC A TREDOWATA?? 01.11.04, 20:23
              Sorry ale po napisaniu tego slowa musze isc do toallllleeeetyyyyy
              • grimsrund Re: TO JESZCZE NIC A TREDOWATA?? 01.11.04, 20:35
                Hardkor we Wszystkich Świętych? Wstydź się Cent-urionie!!

Ale swoją karę już, jak sądzę odebrałeś - w toalecie :)))
            • kubissimo Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" 03.11.04, 22:39
              oj GOSCIE Z GALAKTYKI ARKANA to byl czad
              zabrali nas cala szkolą (bylem w pierwszej klasie podstawowki)
              chyba w ciemno wybrano film i potem nauczyciele sie zdziwili przy tych tlumach
              nagich ludzi, urywaniu glow i mieleniu palca w maszynce :)))
        • Gość: tom2ek Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:58
          1 maja to było mam zanotowane w kalendarzu bo obowiązkowo musiałem oglądać!!!
    • Gość: kumek Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 20:34
      A mi się "Znachor" podoba i po stokroć wolę niż amerykańskie kino akcji do
      wyrzygania puszczane codziennie na wszystkich kanałach.

ps. ...z małymi wyjątkami.
      • qrnik Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" 01.11.04, 20:38
        Ja też wolę Znachora niż przygłupawe sitkomy ale... jak widzę ten sam film co
        roku o tej samej porze to chce mi się śmiać ;)
        • Gość: kumek Re: Czy TVP bije jakis rekord w emisji "Znachora" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 20:47
          ... fakt, bardziej na miejscu byłby Nieśmietelny..
    • Gość: w_to "Znachor" to odpowiedz na klopoty z NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 20:35
      jawna podpowiedz establiszmentu:

tak sie tera musita leczyc (ergo: u znachorow)
      • Gość: bis Re: "Znachor" to odpowiedz na klopoty z NFZ IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 01.11.04, 23:44
        Dla mnie mogą powtórzać za rok, dwa, ..., a z chęcią ponownie obejrzę. Jest to
        film oglądany przez całą rodzinę, od Babci do młodzieży
        Rok temu film ten obejrzało prawie 5,5 mln ludzi + ja :)

Wyciskacz łez, który przywołuje pozytywne odczucia, że miłość i dobro wbrew
        przeciwnościom losu zwycięża. Problemy i losy rodzinne ..., gdzie ich nie ma.
        I nie zapomniane słowa z filmu: "Nie wyjdę za Ciebie, bo Cię nie kocham"

Ciekawostki z TVP:
        (...)"Znachora", jak żaden inny polski film przedwojenny, otacza legenda.
        Wpłynęła na nią niezwykła popularność książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza,
        według której został zrealizowany. Już w 1934 roku Michał Waszyński przeniósł
        na ekran inną powieść tego autora - "Prokurator Alicja Horn", cztery lata
        później zrealizował "Znachora", a w roku 1939 "Testament profesora Wilczura".
        Ten ostatni film po raz pierwszy zaprezentowany został w Generalnej Guberni w
        roku 1942, ale nie zachowała się jego żadna kopia, wiadomo jedynie, że w
        pierwszej scenie "Testamentu" pojawia się sam Dołęga-Mostowicz. W sumie w
        latach 1934-39 przeniesiono na ekran 10 dzieł tego pisarza i bez przesady
        powiedzieć można, iż miał on bardzo duży wpływ na oblicze polskiego kina lat
        30. Do jego utworów sięgano także po wojnie. W 1956 Jan Rybkowski
        zrealizował "Nikodema Dyzmę", a w roku 1983 Stanisław Lenartowicz "Pamiętnik
        pani Hanki". Powodzenie wprowadzonych do szerokiego rozpowszechniania na
        początku lat 70. przedwojennych kinowych przebojów, takich jak "Znachor"
        i "Profesor Wilczur", sprawiło, że TVP nakręciła dwa seriale według utworów
        Dołęgi-Mostowicza - "Doktor Murek" i "Kariera Nikodema Dyzmy". W roku 1982
        powstała kolejna adaptacja "Znachora" zrealizowana przez Jerzego Hoffmana z
        Jerzym Binczyckim w roli głównej.
        • daimona Bińczycki był super 03.11.04, 23:34
          w roli znachora.
          Owszem, trochę cukierkowaty film, ale mi się - i byłam tym zaskoczona! - podobał.
    • e_katt baa.. 01.11.04, 22:56
      no "Znachor" i "Trędowata" to jazda obowiązkowa w każde święta
      a czego wy oczekiwaliście?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka