Dodaj do ulubionych

Pora na Telesfora

04.10.05, 20:32
A kto pamieta, skad sie wzial smok Teodor u boku Telesforka?
Ja pamietam, ale zgadywanki lubie :-)
Obserwuj wątek
    • yane.yane Re: Pora na Telesfora 04.10.05, 20:57
      Kurtka a ja w ogole nie znam tego programu, no tyle co z powiedzenia "pora na telesfora" :]
      • babunowa Re: Pora na Telesfora 04.10.05, 21:18
        ja pamiętam,że jak byłam mała to chyba było pismo,które traktowało o tym
        telesforze;)jakieś wierszyki czy coś;)nie wiem czy to nie było czasopismo dla
        dzieci 'płomyk' (był też
        płomyczek'?)
        eh z rozrzewnieniem wspominam 'misia' i 'świerszczyk';)jak każda baba,pomimo
        posiadania pewnej ilości lalek,wycinałam namiętnie kolejne z któregoś z tych
        pisemek;)
        • fugazzi Re: Pora na Telesfora 05.10.05, 09:42
          Płomyk nie był dla dzieci. Raczej dla młodzieży i to takiej ciut starszej.
          Pamiętam, że mnie strasznie nudził, bo był za poważny. Płomyczek był właśnie
          dla dzieci, ale takich raczej wczesnoszkolnych.
          A z Telesfora to pamiętam (chyba) okrzyk: ciotko Teodozjo! czy jakoś tak:)

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • kubissimo Re: Pora na Telesfora 05.10.05, 00:07
        ja wersji telewizyjnej tez nie kojarze
        ale mialem kasete magnetofonowa
        cudenko :)))
    • brian.e Re: Pora na Telesfora 05.10.05, 10:15
      Szanowna młodzieży ;-)
      "Porę na Telesfora" pamiętam z autopsji , i to jeszcze wydania prowadzone przez
      Macieja Damięckiego ( przed Zygmuntem Kęstowiczem ). Ale nie kojarzę pochodzenia
      Teodora. Pamiętam natomiast, jak był ogłoszony konkurs na imię dla tego
      "smoczka". Musiało (imię) zaczynać się na T , jak u wszystkich smoków z rodziny
      Telesfora.
    • nnike Pora na Telesfora-zdjęcie i piosenka :):) 05.10.05, 13:58
      www.mloda.ekrakow.pl/!ola/Pankracy.jpg
      www.mloda.ekrakow.pl/!ola/Piatek_z_Pankracym.mp3
      Miłych wzruszeń! :)
      • fugazzi Re: Pora na Telesfora-zdjęcie i piosenka :):) 06.10.05, 08:20
        Telesfor a Pankracy to jednak chyba dwie różne postaci.

Pozdrawiam, Fugazzi...
        • fugazzi Re: Pora na Telesfora-zdjęcie i piosenka :):) 06.10.05, 08:40
          ww2.tvp.pl/tvppl/1065,2003102466349.strona

Fugazzi...
        • nnike Piątek z Pankracym - zdjęcie i piosenka ;) 06.10.05, 12:09
          fugazzi napisał:

> Telesfor a Pankracy to jednak chyba dwie różne postaci.

Oczywiście, że tak! Niestety nie ma tu edytora, a ja z rozpędu dopisałam tekst
          o zdjęciu i piosence z mojej ulubionej dobranocki sprzed lat, bez zmiany tytułu.
          Teraz nadrabiam pomyłkę i może też się komuś przydadzą te wspominki? :)
          • brian.e Re: Piątek z Pankracym - zdjęcie i piosenka ;) 06.10.05, 12:31
            nnike napisała:
            > [...]
            > o zdjęciu i piosence z mojej ulubionej dobranocki sprzed lat, bez zmiany tytułu
            > [...]

Przepraszam bardzo, że się czepiam szczegółów , ale ani Telesfor, ani Pankracy
            to nie były dobranocki !
            Zachowajmy prawdę historyczną o popołudniowych programach dla dzieci i
            młodzieży, zanim odejdzie ostatnie pokolenie pamiętające je .
            ;-)

• nnike Re: Piątek z Pankracym - zdjęcie i piosenka ;) 06.10.05, 12:34
              brian.e napisał:

> nnike napisała:
              > > [...]
              > > o zdjęciu i piosence z mojej ulubionej dobranocki sprzed lat, bez zmiany
              > tytułu
              > > [...]
              >
              > Przepraszam bardzo, że się czepiam szczegółów , ale ani Telesfor, ani Pankracy
              > to nie były dobranocki !

Teraz wiem, dlaczego tak uwielbiam popołudniową drzemkę, a wręcz nie mogę się
              bez niej obejść ;)
              • znam_karola Re: Piątek z Pankracym - zdjęcie i piosenka ;) 07.10.05, 19:52
                Pankracy byl do bani. Skarpeta.
                • nnike Re: Piątek z Pankracym - zdjęcie i piosenka ;) 07.10.05, 20:53
                  Taak? Ja uważam inaczej, ale to Twój wątek.
                  Zabieram więc zdjęcie i piosenkę z serwera.
                  Jak kto je chce, proszę pytać mailem :(
    • znam_karola Re: Pora na Telesfora 05.10.05, 23:14
      Aha!
      Teodorek przyszedl poczta, w paczce od cioci Teodozji. Chyba juz wtedy byl pan
      Zygmunt zamiast pana Damieckiego. To byly czasy dla mlodych telemaniakow: po
      powrocie z przedszkola ogladalam swoj ulubiony program "Losowanie totolotka"
      (ladna pani wyjmowala z plastikowego bebna papierowe losy - ruloniki), potem
      dziennik i nareszcie Telesfor. To byl supergosc.
      • the_dzidka Re: Pora na Telesfora 06.10.05, 13:47
        I Teodorek był taki bardziej łysy, a telesfor miał chyba grzebień na głowie.
        Ech, łza się w oku kręci..
    • yane.yane Re: Pora na Telesfora 06.10.05, 09:36
      A teraz to w ogole sa jakies programy dla dzieci? NIe liczac dobranocki ofkorz ;)
      • kubissimo Re: Pora na Telesfora 06.10.05, 09:40
        sa jakies Domisie
        moze jest cos wiecej, ale za malo ogladam tv, zeby wiedziec
        jest tez kanal Minimini, ktory uwielbiam, bo maja tam taka rybke, ktora w nocy
        skacowana spi i chrapie
        kto widzial, ten wie ;)
    • the_dzidka Ludzie!! A to pamiętacie?! 06.10.05, 14:03
      "(...)to właśnie Telesfor wykonywał genialny numer ze zjadaniem po sylabie
      napisu końcowego "Do zo-ba-cze-nia mniam, mniam, mniam", który na długo wszedł
      do codziennego języka jako zwrot pożegnalny."

Jak boziekozie, przecież rzeczywiście było takie coś na końcu!!!!!!! Zwłaszcza
      to powalające mniam mniam mniam :D
      • znam_karola Re: Ludzie!! A to pamiętacie?! 07.10.05, 19:40
        A tych mniam to bylo 5.
    • znam_karola Re: Pora na Telesfora 07.10.05, 19:45
      Pamietacie, jak chyba raz czy dwa razy do roku Telesfor z panem Zygmuntem
      ogladali przedstawienia teatrow kukielkowych? Jak sie Telesforowi podobalo, to
      klaskal i mowil "okluski okluski" . Mialam 5 lat i bardzo sie mi te okluski
      podobaly. Teatrzyki byly super, np. Tymoteusz Rym Cym Cym, albo "Trzy
      pomarancze" (the best). "Trzy pomarancze moje szczescie, trzy pomarancze moj
      ratunek, trzy pomarancze moja zguba" . Szkoda ze pewnie nie ma tego w zadnym
      archiwum... Ktos pamieta te pomarancze? czy tylko na mnie "odcisnely pietno" :-)
      • brian.e Re: Pora na Telesfora 07.10.05, 20:08
        Tak............ W każde zimowe ferie miał miejsce Festiwal Przedstawień
        Teatralnych dla Dzieci. Przygotowywał je niezapomniany i nieodżałowany profesor
        Jan Wilkowski. Przedstawienie "Trzy pomarańcze" pamiętam, ale osobiście kojarzę je
        z coniedzielnym tetrem telewizyjnym dla dzieci, a nie z wyżej wymienionym
        festiwalem. Ale być może mówimy o różnych inscenizacjach tej samej sztuki.
        Taaak...Tymoteusz Rym Cim Ci, Pietrek Niebieski, Jak górnik Bulandra diabła
        oszukał, Legenda o żywej wodzie, O pięknej Pulcheryi i szpetnej bestyi... a z
        jeszcze starszych: Teatrzyk w koszu, Ula z I B........... I komu to
        przeszkadzało ................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka