f4u 23.10.05, 17:44 po obejrzeniu koncertu 1)abba była pewniakiem,nawet bez tego koncertu 2)niektórzy wykonawcy poszli w totalne zapomnienie,ale jest to typowe dla tego festiwalu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr7777 Re: eurowizja-jubileusz 23.10.05, 17:50 f4u napisał: > po obejrzeniu koncertu > 1)abba była pewniakiem,nawet bez tego koncertu > 2)niektórzy wykonawcy poszli w totalne zapomnienie,ale jest to typowe dla > tego festiwalu To prawda - choć izraelskiej transseksualistki nie sposób zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
poboczny Re: eurowizja-jubileusz 23.10.05, 17:58 zniszczyć , spalić. resztki popiołu rozsypać na cztery strony świata :) Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: eurowizja-jubileusz 23.10.05, 18:25 Szkoda, że nie było żadnego polskiego akcentu. Nie mówię o piosence, ale choćby w tych składankach miło by zobaczyć Górniak w kategorii kobiety, Piaska w kategorii mężczyzna czy Okupnik w kategorii dziwny ubiór. Od kilku miesięcy internauci głosowali na ok. 100 piosenek. Wśród wybranych były miejsca 1-3, a chyba większości drugie. Czy Górniak była na tej liście? Nic nie wiedziałem o tym głosowaniu, moze bym oddał na nią głos gdyby była i bym wiedział. Niektóre piosenki finałowe takie beznadziejne, że szkoda gadać. Te miłosne smęty tego co śpiewał dwa utwory i jeszcze jeden swój najnowszy były naprawdę kiespkie. W dzisiejszych czasach chyba nie miałoby to szans. Mnie sie najbardziej podobała piosenka "Eres Tu" z Hiszpanii (syszałem po raz pierwszy), ale Abba zdecydowanie słusznie wygrała, bo w końcu karierę zrobili największą. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszm123 Re: eurowizja-jubileusz 23.10.05, 23:46 Ten koncert był bardzo zle zorganizowany - po linii najniższego oporu. Czemu zwycięskie piosenki puszczali tylko na telebimie, skoro artyści byli obecni? Można było przecież puścić nagranie, a na scenie wystąpiłby wykonawca na żywo. Nie postarali się o obecność Celine Dion, ludzie siedzieli na zwykłych krzesłach, zupełnie pominięto wykonawców z Polski (Górniak zasłużyła, by ją pokazać w kategorii 2. miejsca). Nie podobało mi się. O usterkach w czasie nadawania nie wspomnę, ale to już wina TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 00:58 Edyta była w tym plebiscycie na stronie internetowej i podobno zajęła 12 miejsce na 10 piosenek wybranych w głosowaniu internetowym. Pozostałe 4 piosenki do jubileuszu wybrało jury. te problemy z obrazem to nie była raczej wina TVP. Oni transmitowali obraz jaki został im przekazywany przez satelitę, a widzieliśmy jaki on był. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 01:09 > Edyta była w tym plebiscycie na stronie internetowej i podobno zajęła 12 > miejsce na 10 piosenek wybranych w głosowaniu internetowym. Pozostałe 4 > piosenki do jubileuszu wybrało jury. Szkoda, że tego nie nagłośnili. Myślę, że cała Polska mimo jej niezliczonych dziwactw by się połaczyła i na tę piosenkę zagłosowała. > te problemy z obrazem to nie była raczej wina TVP. Oni transmitowali obraz > jaki został im przekazywany przez satelitę, a widzieliśmy jaki on był. To była wina realizatora obrazu w TVP. Z satelity obraz raczej był bezbłędny. W pewnym momencie obraz się znacznie popsuł, zacinał, skakał i przerywał szumami. W tym samym momencie, kirdy to się posuło zniknęło logo TVP1 z napisem "na żywo" i ograniczenie wiekowe. W takim stanie trwało to kilka minut (nie dało sie oglądać), po czym coś przełączyli (na inną ściezkę?) i znowu mieliśmy ładny krytaliczny obraz i dźwięk, były znów loga, ale z kolei nie było polskiego komentarza Orzecha. Tak trwało znowu kilka minut i realizator znowu przełączył na brzydki zaciemniony obraz z polskim komentarzem, lecz znowu bez znaczków - wtedy już nie skakało i szumiało aż tak jak za pierwszym razem. Realizator uporał się z tym wszystkim po kolejnych kilku minutach - jednocześnie wrócił dobry dźwięk obraz i wszystkie znaczki. Wniosek - zakłócenia powstały w Warszawie na Woronicza. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_telecki Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 09:57 udzial Polski w tym żalosnym show to bylby wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
brian.e Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 11:49 Wielki przerost formy nad treścią. Prowadzący zapowiadają gości, którzy.... zapowiadają konkursowe piosenki. Taki układ ma sens, kiedy chodzi o wręczanie nagród ( jedna "gwiazda" drugiej "gwieździe" ) a nie zapowiedzi przezentacji na "telebimie". Akurat z tymi prezentacjami, to był ciekawy pomysł - z reguły oryginalne wykonania są najlepsze. Tylko po co te idiotyczne balety pod telebimem ??? :-o Niektóre prezentowane utwory ( m.in. Abba, Celine Dion, Brotherhood of Man ) były skrócone. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 11:56 Jakiś straszny polonocentryzm z was wychodzi. W powszechnym rozumieniu "Europa" to "Europa Zachodnia". Festiwal Eurowizji trwa 50 lat, z czego Polacy startowali bodaj w 10 edycjach. A kompozycję Syrewicza ("To nie ja") z którą E. Górniak zajęła drugie miejsce uznano za plagiat (wiem, że niesłusznie ale takie są fakty), inni polscy wykonawcy po prostu byli zbyt poprawni i nijacy (nawet Ich Troje). Możemy się pocieszać, że Justyna Steczkowska i Anna Maria Jopek zaczęły od Eurowizji a potem poszły w kierunku muzyki ambitniejszej i odniosły sukcesy podczas gdy dla wielu zwycięzców sukces w Eurowizji był pierwszym i ostatnim osiągnięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 11:58 Znalazłem takie info o wyborze piosenek: W związku z jubileuszem Konkursu Piosenki Eurowizji organizowane są przeróżne plebiscyty na najlepszą piosenkę wszechczasów, m.in. oficjalny, sygnowany przez EBU (eurovision.tv), jak również nasz, wśród członków naszego stowarzyszenia (zobacz). Podobnie postąpili autorzy strony Second Chance Contest (www.sechuk.com) i zorganizowali głosowanie, inne jednak nieco od pozostałych. Z każdego kraju, który kiedykolwiek brał udział w Eurowizji, wybrano (za pośrednictwem klubów OGAE w całej Europie bądź po prostu najlepszego wyniku) reprezentanta dla każdego uczestniczącego państwa i w ten sposób powstała finałowa 44. Głosować mógł każdy chętny poprzez przesłanie e-mailem swoich głosów organizatorom. Pierwsza dziesiątka wygląda następująco: 1. Dana International - "Diva" (Izrael 1998) - 861 pkt. 2. Zeljko Joksimovic - "Lane moje" (Serbia i Czarnogóra 2004) - 830 pkt. 3. Sertab - "Everyway that I can" (Turcja 2003) - 809 pkt. 4. Helena Paparizou - "My number one" (Grecja 2005) - 772 pkt. 5. Chiara - "Angel" (Malta 2005) - 708 pkt. 6. Katrina & The Waves - "Love shine a light" (Wielka Brytania 1997) - 674 pkt. 7. Alice & Battiato - "I treni di tozeur" (Włochy 1984) - 606 pkt. 8. Selma - "All out of luck" (Islandia 1999) - 603 pkt. 9. Anne-Marie David - "Tu te reconnaitras" (Luksemburg 1973) - 599 pkt. 10. Marie Myriam - "L'oiseau et l'enfant" (Francja 1977) - 586 pkt. Nasza reprezentantka, Edyta Górniak z piosenką "To nie ja" zajęła wysoką, biorąc pod uwagę 44 uczestników, 13. pozycję. Warto też dodać, że dostała aż 20 maksymalnych ocen od głosujących, co stanowi największą liczbę spośród wszystkich piosenek (przy 19 dwunastkach dla Serbii i Czarnogóry oraz tylko 13 dla Izraela). Łącznie głosowało prawie 300 osób z całej Europy. Najwięcej głosów oddali Brytyjczycy (36), Niemcy (27), Szwedzi (24), Polacy(19) oraz Holendrzy (16). Cieszą również głosy z Australii (3), Nowej Zelandii (1), Kazachstanu (1) oraz Czech (1). (kg) Najbardziej dziwi liczba głosujących. O piosenkach w koncercie jubileuszowym zdecydowalo 300 osób! Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: eurowizja-jubileusz 24.10.05, 12:02 Teraz zauważyłem, że to jakiś inny plebiscyt jednak no, ale tu widać jak polska piosenka jest doceniana. Jeśli chodzi o jubileuszowy to wyczytałem, że Edyta zajęła 3 miejsce wsród piosenek ze swojej dekady. Z każdej dekady do plebiscytu trafiały 3 piosenki, a z lat 90-tych chyba tylko dwie. Odpowiedz Link Zgłoś