kris.m
02.12.05, 09:33
Od pewnego czasu jestem miłośnikiem seriali, głównie z pogranicza SF - ale nie tylko:) Niestety nie mam na myśli seriali nadawanych przez nasze, rodzime stacje (poza małymi wyjątkami), lecz produkcję które były wyświetlane lub właśnie idą na bierząco za oceanem. Z góry mówię, że oglądam je dzięki dobrodziejstwom internetu - torrenty, choć na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że jeśli tylko ukażą się w Polsce na dvd z polskimi napisami - kupię od razu!!
W kilku słowach postaram się przybliżyć i zarazem polecić, najciekawsze moim zdaniem produkcje:
1. Battlestar Galactica - na pewno większość osób pamięta stary, "kosmiczny" serial z lat 70/80, gdzie główną rolę grał m.in. bohater Bonanzy, przyszła dr Quinn itp. Obecna Battlestar Galactica to tzw. remake -jednakże wspólna jest tylko nazwa i ogólny zarys serialu. Zaskakująca jest niezwykła głębia postaci - to nie jest zwykły serial sci-fi - to bardziej dramat.
W serialu oglądamy przede wszystkim perypetie załogi statku Battlestar Galactica - ich zmagania z wrogiem - Cylonami, których notabene stworzyli ludzie (zbuntowane roboty, które zaczęły się same rozwijać i powielać). Battlestar Galactica to główny okręt wojennej floty, która oprócz walki z Cylonami, pragnie odnaleźć zagubioną, mityczną Ziemię, z której się przecież wszyscy wywodzą. Obecnie na Zachodzie emitowany jest już drugi sezon BattleStar Galactica, zapowiadany jest również trzeci. Przed obejrzeniem pierwszego sezonu, koniecznie należy zobaczyć pilota (prawie 3 godziny), który został wypuszczony w 2003 roku.
2. Veronica Mars - jest to całkiem ciekawy i przyjemny serial, ciężko określić jego gatunek, na zagranicznych stronach spotkałem się klasyfikacją : crime / drama / mystery.
Bohaterką serialu jest tytułowa Veronica Mars, 17-letnia dziewczyna której ojciec jest lokalnym detektywem, a ona sama praktycznie dorownuję mu umiejętnościami śledczymi i sama rozwiązjuje różne zagadki kryminalne, zarówno sprawy z biura swojego ojca jak i kolegów/koleżanek z Neptune High School. Jednakże głównym wątkiem są poszukiwania dwóch osób - matki Veroniki - która zniknęła rok wcześniej bez śladu, oraz prawdziwego mordercy najbliższej przyjaciółki Veroniki - Lilly. Serial pozostawia bardzo dobre wrażenie i naprawdę wciąga - to nie jest jakby się wydawało "high school, high" czy "beverly hills".
W drugoplanowych rolach czasami pojawiają się znane postacie z innych seriali czy nawet "gwiazdki" (Alyson Hannigan - czyli Willow z "Buffy", lub też "słynna" Paris Hilton, która zagrała defacto samą siebie). Ja właśnie kończę oglądać 1 sezon, a za oceanem leci już drugi...
wkrótce...opisy kolejnych seriali :)