Dodaj do ulubionych

"Wielkie ucieczki" - dziś !

06.04.06, 16:36
21:30, tvn
tinyurl.com/mye6y
Tak w ramach przypomnienia..
Obserwuj wątek
    • photoart Re: "Wielkie ucieczki" - dziś ! 06.04.06, 17:31
      pilot o braciach Niemczykach był bardzo ciekawy,
      brawo Panie Grzegorzu
      • au.lait Re: "Wielkie ucieczki" - dziś ! 06.04.06, 18:12
        Otóż właśnie liczę na to, że i kolejne odcinki nie rozczarują.. ;)
      • dakota77 Re: "Wielkie ucieczki" - dziś ! 06.04.06, 19:50
        Za co brawo panie Grzegorzu? Owszem, fajnie rozmawia z bohaterami, ale on to
        tylko firmuje twarza, to nie jego autorski program.
      • estera.new Zaraz, zaraz - jaki "Panie Grzegorzu"? 06.04.06, 19:58
        O ile pamiętam, a wydaje mi się, że aż tak mnie pamięć nie zawodzi, to ten
        program prowadzi Sianecki! Coś mnie ominęło?
        • au.lait Re: Zaraz, zaraz - jaki "Panie Grzegorzu"? 06.04.06, 20:00
          Sianecki z Miecugowem na wymianę robią w Szkle kontaktowym".. się mogło
          pomylić;)
      • au.lait Re: "Wielkie ucieczki" - dziś ! 06.04.06, 19:59
        I tak jeszcze bajdełejem: nie Grzegorzu, a Tomaszu, jak już coś ;)
    • estera.new czekam z niecierpliwością... 06.04.06, 18:23
      na Tomka Sianeckiego :) chociaż sam program też jest świetny; super pomysł.
      Jednak tylko Sianecki potrafi tak głęboko patrzeć w oczy i jak rozmawia z
      bohaterami, to jakby się jeszcze bardziej czuło to, co oni wtedy czuli...
      Szkoda tylko, że się trochę zlewa czasowo z Co z tą Polską... (będę musiała
      skakać z pilotem w ręku od polsatu do tvnu...)
      • photoart Re: czekam z niecierpliwością... 06.04.06, 20:00
        Sianecki to dodatkowy plus ale chwaliłem Grzegorza Madeja - reżysera i
        producenta tego programu
        • au.lait Re: czekam z niecierpliwością... 06.04.06, 20:02
          Aa, ten Grzegorz. Jasne!
        • dakota77 Re: czekam z niecierpliwością... 08.04.06, 09:36
          Madej nie jest jedynym reżyserem cyklu, rezyserów było bodajże trzech.
          Podzielili sie odcinkami:)
    • xxiii.viii.mcmlxxix Jarecki 06.04.06, 23:03
      w dzisiejszym odcinku o ucieczke ppor. Jareckiego na Zachód duże wrażenie robiła
      pieczołowita inscenizacja plus wydobycie z archiwów wojskowych unikatowych
      materiałów filmowych (co pewnie entuzjaści lotnictwa docenią).

sam program na pewno ciekawy, pokazano dojrzewanie Jareckiego do ucieczki,
      przygotowania, pierwsze chwile "tam".
      świetnie, że nie tylko przyjechał do Polski, ale, że udało się odnaleźć
      dziennikarzom i namówić na występ ludzi, którzy go znali.

i tu właśnie program jak dla mnie był zatrzymany w pół kroku. bo pokazywano jak
      pocztówkę w lepszego świata fotki Jareckiego ze znanymi osobistościami,
      wspominano o finansowej gratyfikacji za wykradzenie samolotu.
      tylko co z ludźmi, którzy w Polsce przez niego cierpieli? co myślał o matce, czy
      wiedział, że spędziła dwa lata w więzieniu przez niego? co powiedział spotkanemu
      po 50 lat koledze, który był z nim wtedy w powietrzu i który napomknął tylko o
      morderczym śledztwie jakiemu poddało go UB.

i w tym sensie był słaby ten program, że nie przyniósł odpowiedzi na takie
      niewygodne dla jego bohatera pytania. oszczędzono go, program miał taki
      przygodowo, lekko dramatyczny klimacik, ale dużo stracił jako dziennikarska robota.
      • amikeo Re: Jarecki 06.04.06, 23:09
        Mnie to tez zastanowiło, Jarecki powiedział tylko: "ostani raz widziałem
        matkę" , ci co byli blisko niego musieli przejść piekło w rekach UB. Ale
        matka...matki zrobia wszystko by ich dzieci były szczesliwe, moze nie
        chcieli "rozdrapywać" tego wątku. Samo wyszło, że tym co zostali było cięzko.
      • xxiii.viii.mcmlxxix Re: Jarecki 06.04.06, 23:11
        o to sam się sprostuję: na stronie Ucieczek na Onecie jest rozmowa z pilotem,
        który wtedy był w powietrzu z Jareckim. to trochę dopełnia obrazu sprawy.
        • oko_jeza Re: Jarecki 06.04.06, 23:27
          możesz podać linka, bo nie mogę znaleźć? :)
          • zablokowany Re: Jarecki 07.04.06, 02:06
            Podoban historia jak z pilotem Jareckim była 35 lat później. Konsekwencje dla
            rodziny pilota zdecydowanie mniejsze. Najzabawniejsze było to jak DWL w
            Poznaniu zwróciło się do Królestwa Szwecji w sprawie dwóch zaginionych MIG 22 a
            Szwedzi odpowiedzieli, że nic takiego nad ich strefą powietrzną nie miało
            miejsca. Do czasu kiedy nie okazało sie, że piloci otworzyli szkołę latania w
            południowej Szwecji.
            • zablokowany Jarecki/sprostowanie 07.04.06, 02:44
              Oczywiście 35 lat później chodziło o samoloty SU 22 a nie MIG 22. Za błąd
              przepraszam.
              • photoart Wasza ocena Jareckiego 07.04.06, 09:59
                dobry program to jedno ale ocena postępowania człowieka to drugie.
                Ciekawy jestem co sądzicie o Jareckim? Uważacie że to co zrobił było czynem
                bohatera czy zdradą ojczyzny?
                • mozambique Re: Wasza ocena Jareckiego 07.04.06, 10:07
                  photoart; dobrze ujał to podpułkownik z tamtych czasów : w świetle WTEDY
                  obowiązujacych przepisów był dezerterem i złodziejem , temu nie da sie
                  zaprzeczyć
                  DZISIAJ mozemy oceniać całośc biorąc pod uwage nastepne 50lat historii Europy

swoją droga, nie miałam pojecia ze Amrykanie tak bardzo bali sie MIG-ów i tak
                  długo nic konkretnego o ich technice nie wiedzieli
                  • cze67 Re: Wasza ocena Jareckiego 07.04.06, 11:18
                    Ciekawa, poruszająca historia. Znakomita realizacja.

Choć jakby nieco bez zakończenia.
                • ariadna-enta Re: Wasza ocena Jareckiego 08.04.06, 01:31
                  photoart napisał:

> dobry program to jedno ale ocena postępowania człowieka to drugie.
                  > Ciekawy jestem co sądzicie o Jareckim? Uważacie że to co zrobił było czynem
                  > bohatera czy zdradą ojczyzny?

Nie podejmę się oceny czy była to zdrada ojczyzny czy nie bo to trudny temat.
                  Co mnie najbardziej udzerzyło to fakt,że jego ucieczka zniszczyła życie wielu
                  ludziom- jego matka skatowana nigdy nie odzyskała zdrowia,kolega z pokoju
                  skazany na 12 lat ciężkich robót,innemu złamano karierę. Jarecki decydując się
                  na taki krok musiał wiedzieć,że inni za niego poniosą konsekwencje i tu
                  powstaje pytanie z gatunku tych moralnych czy moja wolność jest ważniejsza od
                  bezpieczeństwa innych ludzi. Niestety tak postępowała władza ludowa dlatego
                  niektórzy w obawie o los najbliższych i przyjaciół pozostali w kraju chociaż
                  mieli możność ucieczki. Dlatego bohater tego odcinka mnie osobiście jawił się
                  jako egoista.
                  • default Re: Wasza ocena Jareckiego 10.04.06, 14:50
                    ariadna-enta napisała:

> Nie podejmę się oceny czy była to zdrada ojczyzny czy nie bo to trudny temat.

No właśnie, ja też się nie podejmuję, ale powiem jedno - o ile po obejrzeniu
                    odcinka pilotowego (o Niemczyku) jednoznacznie i całym sercem byłam po stronie
                    ucieknierów i przeprowadzaczy, to po obejrzeniu historii p. Jareckiego miałam
                    mieszane uczucia. Z jednej strony rozumiem okoliczności, motywy itd, a z
                    drugiej... Jakoś tak moralnie mnie coś w tej historii uwiera. I to nie w
                    kontekście zdrady "ludowej ojczyzny" ale pozostawionych tu bliskich ludzi.
                • zablokowany Moja ocena Jareckiego 08.04.06, 02:39
                  Nigdy w przeszłości nie uważałem, że Polska Ludowa jest moją ojczyzną. Musiałem
                  odbyć służbę wojskową w wojskach lotnicznych w czasach kiedy mówiło się..na
                  jednym z lotnisk w Polsce północno-zachodniej...Dużo tam lotnisk nie było ale
                  bezsens tego sformułowania w zupełności usprawiedliwiał takie wyczyny jak
                  pilota Jareckiego czy innych.
                  Według mojej klasyfikacji żadnej ojczyzny ludowej on nie zdradził wobec czego
                  odpowiedź jest prosta.
              • mozambique Re: Jarecki/sprostowanie 07.04.06, 10:05
                dokładnei mam takie same odczucia
                - bohater bohaterem ale matka która przez jego ucieczkę wwyniku przesłuchan
                zostałą kaleką
                - kolega - szkoleniowiec , ktory tez swoje pzreszedł
                - kolega z pokoju który beknął za niego itd
                - poza tym subiektywne traktowanie
                : bohater zapisął sie do partii bo "po prostu chciał latać, dobry chłopak z
                niego" a inni lotnicy , którzy zapisali sie do partii to z pewnoscią latać nie
                chcieli , tylko chcieli miec czerwoną legitymację ?
                : bohater zgodził sie zostać "agentem" czy "donosicilem" do UB bo nie miał
                innego wyjścia , pozostała 1/4 pilotów ne pewno robiła to z okrzykiem HUURRAA
                biegjac kurcgalopkiem po lotnisku ?
                ten program to bardziej laurka niz rzetelne sprawozdanie
                • zablokowany Coś dodatkowego 08.04.06, 02:43
                  W filmie zasygnalizowano przepis, że po ucieczce Jareckiego wprowadzono zapis,
                  że polscy lotnicy musieli w ciągu 6 miesięcy znaleźć sobie żonę. Z tym
                  przepisem pod koniec lat 80 tych było czasami bardzo wesoło. Szczególnie wtedy
                  jak żony pilotów miały innych pilotów....I nie mam na mysli urządzenia do
                  zmiany kanałów telewizyjnych...
                • tomassi.rollo Re: Jarecki/sprostowanie 09.04.06, 19:02
                  W kwestii zdrady PRLu - trudno mówić o PRLu w kategoriach suwerennego państwa,
                  PRL jawi mi się jako autnomiczna republika radziecka.

Ja nie winię Jareckiego - wszakże dlaczego to jego obciąża się za los, który
                  spotkał tych, którzy byli przy nim najbliżej? Winić należy system, który chciał
                  powetować sobie poprzez terror i sadyzm głos jednostki - głos wolności.

Później wprowadzono zapis o konieczności znalezienia przez pilota-kawalera
                  partnerki życiowej. Tutaj dochodzi do pewnego paradoksu - czyż taka żona,
                  poślubiona z czysto pragmatycznego celu, zapewne niestała w uczuciach, miałaby
                  być przeszkodą do ucieczki? Ja myślę, że częstokroć jeszcze bardziej mogła
                  zapalać do tegoż pomysłu.
      • tekisk Re: Jarecki 08.04.06, 07:01

> tylko co z ludźmi, którzy w Polsce przez niego cierpieli? co myślał o matce,
        cz
        > y
        > wiedział, że spędziła dwa lata w więzieniu przez niego? co powiedział
        spotkanem
        > u
        > po 50 lat koledze, który był z nim wtedy w powietrzu i który napomknął tylko o
        > morderczym śledztwie jakiemu poddało go UB.

Możemy się tylko domyślać , co sobie po tylu latach powiedzieli .
        Myślę , że gdyby realiazatorzy chcieli pokazać nam całość ,
        film trwałby zbyt długo .

Brawo Panie Tomku .
        Pan ma w sobie coś takiego , że przy Panu , ludzie potrafią
        się otworzyć .
        Za to Panu dziękuję . Zyskują na tym pańskie programy i my telewidzowie .

> i w tym sensie był słaby ten program, że nie przyniósł odpowiedzi na takie
        > niewygodne dla jego bohatera pytania. oszczędzono go, program miał taki
        > przygodowo, lekko dramatyczny klimacik, ale dużo stracił jako dziennikarska
        rob
        > ota.
        • tekisk Re: Jarecki 08.04.06, 07:10

> Możemy się tylko domyślać , co sobie po tylu latach powiedzieli .
          > Myślę , że gdyby realiazatorzy chcieli pokazać nam całość ,
          > film trwałby zbyt długo .
          >
          > Brawo Panie Tomku .
          > Pan ma w sobie coś takiego , że przy Panu , ludzie potrafią
          > się otworzyć .
          > Za to Panu dziękuję . Zyskują na tym pańskieprogramy i my telewidzowie .

Przepraszam , miało być bez tego dodatku na dole .

• kathmandu72 Re: "Wielkie ucieczki" - dziś ! 07.04.06, 12:14
      Nie ma to jak dobry dokument. Od dłuższego czasu coraz mniej interesują mnie
      filmy, w których fabuła nie jest oparta na faktycznych wydarzeniach. Nie
      rozumiem dlaczego producenci, reżyserzy, scenarzyści nie korzystają z gotowych
      tematów. Burzliwa historia Polski ostatnich 200 lat, a zwłaszcza XXw. nadal nie
      jest "zagospodarowana". Wyjątkiem są np. filmy takie jak: "Europa,
      Europa", "Pianista". Wczorajszy program z cyklu "Wielkie ucieczki" mógłby stać
      się przyczynkiem do filmu fabularnego o losach Pana Jareckiego. Tylko czy sam
      bohater chciałby jeszcze raz zmierzyć się z tak bolesnymi wspomnieniami...?
      Całej ekipie związanej z cyklem "Wielkie ucieczki" gratuluję dobrej roboty.
      Ściągam czapkę z głowy i czekam na dalsze odcinki.
      • pawelek_25 Powtórzą ten pilotowy odcinek o Niemczykach ? 08.04.06, 13:20
        Super był ten odcinek a najbardziej mi sie podobało że brat Niemczyka był
        pielegniarzem w Kanadzie bo mam taki sam zawód. Niezłą fure miał Niemczyk też
        bym chciał mieć taką :-)
        • 1magdi1 Re: Powtórzą ten pilotowy odcinek o Niemczykach ? 10.04.06, 23:51
          powtórzą jakos w czerwcu chyba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka