Dodaj do ulubionych

Dzisiejszy odcinek Super Niani

29.10.06, 19:46
Po dzisiejszym odcinku jestem w szoku ,jak pani która jest opiekunką w żłobku
może sobie wcale nie radzić ze swoimi własnymi dziećmi?
Tacy ludzi opiekują i zajmują się naszymi dziećmi w żłobkach czy
przedszkolach .Gdzie się podziało ich pedagogiczne wykształcenie które muszą
przecięz posiadać pracując w takich placówkach?
Obserwuj wątek
    • alex_koz Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 21:56
      ona jest opiekunka w zlobku??? naprawde! zupelnie rozwalona emocjonalnie
      kobieta, brak podejscia wychowawczego do dzieci i podstawowej wiedzy (3,5
      letnia dziewczynka spi z butelka!) szok.
      • misiak38 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 22:06
        mówiła właśnie że opiekuje się obcymi dzieciakami w żłobku a ze swoim sobie nie
        radzi,ale być może tamte nie są takie rozpuszczone jak ten jej bachor, jak
        można tak "wychować" dziecko????
        • alex_koz Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 22:15
          to ja chyba przegapilam jak ona to mowila. przerazajace, ze dziecmi opiekuja
          sie takie osoby.

nota bene, dziecko niczego sobie winne, nie jego wina ze ma takich rodzicow
          jakich ma co doskonale widac bylo w tym programie.
    • e2006 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 22:11
      Przez cały program miałam łzy w oczach. W życiu nigdy nie widziałam czegoś
      takiego. Pierwszą myślą było ukręcenie głowy Natalce, drugą, ukręcenie głów
      rodzicom! Ale tak ma marginesie, coś oszczędnie pokazali tą metamorfozę Natalki.
      Przy tak ogromnym problemie, coś szybko i łatwo poszło im to "wyprostowanie" małej.
    • panisiusia Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 22:48
      Mnie urzekły różowe pasemka tej starszej dziewczynki. Ile ona miała lat?
      I jeszcze zastanawiam się, jak ci państwo wpadli na pomysł, żeby 3,5 latka
      mieszkała w pokoju z 14 letnim bratem, a druga mała dziewczyna sama.
      • alex_koz Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 22:52
        ja powiem szczerze, ze mnie w ogole te programy szokuja. pokazuja jaka ogromnie
        beznadziejni sa Ci rodzice. typowy brak konsekwencji i brak regul, szokujace
        zwyczaje w domach, brak wyobrazni - brak interesujacych zabawek, jedyna
        rozrywka dla wiekszosci dzieci z tego programu jest ogladanie programow w
        telewizji, jakis bzurnych bajek i o zgrozo seriali dla doroslych.
        zreszta dlugo by wymieniac!
    • chopinnn Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 22:54
      no powiem tak na studiach chyba raczej nie uczą tego co robia niania tylko
      pierdół które są w szkole całkiem nie potrzebne a jak się ma psychologię to po
      łebkach o Freud-dzie (?)
      • simply_z Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 23:36
        a mnie ciekawi ile płaca im za udzial w programie? swoją drogą moja mam zawsze
        powtarza ,nikt normalny raczej do tego typu widowisk sie nie pcha,żeby potem
        obcy ludzie ,sąsiedzi ,znajomi itp.komentowali w jaki sposob wychowujesz swoje
        dzieci.
        • chopinnn Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 23:45
          na miejscu tych rodzicow to jescze można by dopłacić pewnie do interesu....
        • almodovar_i_techno Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 23:51
          Twoja mama dużo czyta.

O pani Dulskiej:
          >obcy ludzie ,sąsiedzi ,znajomi itp.komentowali

Poradniki psychologiczne też nie są jej obce:
          >nikt normalny raczej do tego typu widowisk sie nie pcha
          • simply_z Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.10.06, 23:59
            o co ci chodzi????? moze nie kazdy ma w sobie taki ekschibicjonizm ,zeby
            spraszac do mieszkania kamery czy wywnetrzac sie publicznie w tokszolach na
            temat intymnychg spraw,moze cie to dziwi ale niekotrzy cenią swoja prywatnosc
            bardzije niż kasę ...a Dulska moze czytuje wolnych chwilach twoja mamusia.Bo
            moja mature zdawala kilakdzieisat lat temu.
            • simply_z Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 00:00
              * ekshibicjonizm oczywiscie
            • bardu Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 10:55
              simply_z napisała:
              > o co ci chodzi????? moze nie kazdy ma w sobie taki ekschibicjonizm ,zeby
              > spraszac do mieszkania kamery czy wywnetrzac sie publicznie w tokszolach na
              > temat intymnychg spraw,
              Masz rację. Też się zastanawiam skąd u ludzi taki pęd do występów przed
              kamerami - nawet, jeśli wychodzą na jeszcze większych idiotów niż są w
              rzeczywistości.
            • kicior99 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 16:53
              wszystko moze prawda ale... dzieki takim programom przynajm,niej niektrorzy
              staja sie lepsi - w tym przypadku rodzice.
              • alex_koz Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 18:26
                z odcinka na odcinek coraz bardziej sie przekonuje, ze to rodzice w tym
                programie maja problem ze soba a nie z dziecmi. przerazajacy jest ten program!!
                ile bezmyslnych rodzicow!!
    • lunatica szewc 30.10.06, 00:11
      bez butów chodzi :-/
    • andywaw Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 01:35
      Zastanawia mnie cos takiego: Superniania twierdzi, że najlepszą formą "walki" z
      histeria tych rozpuszczonych dzieci jest ignorowanie tej histerii w momencie
      gdy się ona pojawi. Karanie zaś to w każdym odcinku sadzanie dziecka na jaimś
      żółwiu lub innej pufie i konsekwentne odnoszenie dziecka bo musi odsiedzieć
      karę i zrozumieć złe zachowanie. Wszystko pięknie. ALE co zrobić w sytuacji,
      gdy histeria pojawi się w miejscu publicznym, np. w domu handlowym albo sklepie
      z zabawkami? Ignorować ryki i wierzganie nogami ku uciesze gawiedzi? Albo co
      zrobić, jeśli w miejscu publicznym pojawi się potrzeba ukarania dziecka?
      Kupować żółwia na miejscu czy nosić go ze sobą? A może "odkładać" karę aż
      wrócimy do domu?? Takie programy wyglądają super w teorii zacisza domowego, ale
      nikt nie odważy się pokazać co zrobić z bachorem w miejscu publicznym, a klapsy
      są przecież niedozwolone. Chciałbym zobaczyć co zrobiłaby Superniania z
      wierzgającym i tarzającym się po ziemi bachorem na przystanku autobusowym.
      • fraida Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 02:18
        problem polega na tym ze dzieci mają dosc często ludzie ktorzy absolutnie nie są
        do tego przygotowani. Ta cala masa rodzicow, niewyksztalconych, tak mało
        swiadomych siebie i ludzkiej natury w ogole. Ja sobie nie wyobrazam zeby dziecko
        mądrze chowane zrobilo taki cyrk gdzies na ulicy(o jakim napisal andywaw). Ci
        zupelnie niefrasobliwi rodzice(tata ktory nie widzial nic zlego w tym ze
        dziewczynki 2 godziny krecily sie na fotelu), mama ktora wlącza juz z samego
        rana telewizor i wylącza go przy usypianiu, powoduja wlasnie ze rosnie czlowiek
        ktory ma pusto w glowie, nie jest ani mądry ani kreatywny, cale zycie potem
        reaguje tak jak w dziecinstwie mu pozwalano-jak rozkapryszony dzieciak-krzyczem,
        placzem, przemocą. Jak to mozliwe ze dziecko bije, kopie i gryzie innych(w tym
        rodzicow i rodzenstwo)?? I powiem wam ze srednio do mnie ta cala zmiana
        trafia-mialam wrazenie ze Ci rodzice wciaz nie bardzo rozumieją o co chodzi...Bo
        co to za pociecha ze mala przeprasza po kazdym kopnieciu czy gryzieniu? Chodzi o
        to zeby tego nie robila. Zeby jej zycie(zabawy i bycie z rodzicami) nie
        powodowalo takich frustracji zeby musiala je z siebie "wykopac". Albo zeby
        dziewczynka nie znala takiego sposobu jako jedynego w rozladowywaniu emocji.
        • andywaw Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 02:25
          Żeby było jasne, nie pisałem o swoich czy jakichkolwiek znanych mi dzieciach.
          Podałem tylko przykład, chodzi bowiem o teorię, która ma się nijak do praktyki.
          Po prostu nie da się w pewnych sytuacjach ignorować zachowań, które wg teorii
          Superniani muszą być zignorowane. Jakis taki lukrowany i cukierkowy ten
          program, szast prast i już wszystko cacy...
          • maxi3 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 08:42
            Mnie szokowała w tym odcinku ta kompletna bezradnośc matki i ojca .Jeszcze
            matka pracująca w żłobku,bez pomysłów czym zająć własne dzieci,becząca na
            każdym kroku.Toż to porażka polskiej edukacji.
            Panie Giertych i takie nieporadne panie wychowują nasze dzieci w
            żłobkach,przedszkolach ,szkołach.
            SZOK
      • brian.e Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 10:35
        andywaw napisał:

>[...]
        > Chciałbym zobaczyć co zrobiłaby Superniania z
        > wierzgającym i tarzającym się po ziemi bachorem na przystanku autobusowym.

Występując w zeszłym roku w "Mieście Kobiet" powiedziała, że w takiej sytuacji
        krzyknęła by do dziecka "goń mnie! " i zaczęła by uciekać , po to , aby odwrócić
        uwagę dziecka od przyczyny histerii .
        (poważnie)
      • lilith76 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 11:05
        ALE co zrobić w sytuacji,
        > gdy histeria pojawi się w miejscu publicznym, np. w domu handlowym albo sklepie
        >
        > z zabawkami? Ignorować ryki i wierzganie nogami ku uciesze gawiedzi?

Dokładnie tak.
        Niech gawiedź się cieszy.
        Przeżyłam coś takiego raz ze swoim facetem i jego synem - ojciec chłopca powiedział tylko: ignoruj go i idziemy dalej, a jakieś babcie obok załamywały rączki nad tym biednym maleństwem. Maleństwo zaprzestało takich praktyk błyskwicznie. U taty, bo u mamy nadal się zdarza.

Wbrew pozorom jak zignorujesz za pierwszym razem, to jest duże prawdopodobieństwo, że drugie może nie być.
        • ewtel Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 11:33
          Obejrzałam ten odcinek i rzeczywiscie cos jest nie tak:
          1. Ojciec ktory jak dla mnie nic nie robil, by pomoc w wychowaniu dzieci, ani
          razu on nie dawal kary, tylko ta matka. Ojca rola to pozwalanie na ogladanie o
          22-ej horrorow przez 8-letnia i 3,5-letnia dziewczynke
          2. Najbardziej szkoda bylo mi tego syna 14-latek meiszkajacyw pokoju z 3,5
          letnia dziewczynka, nie mzoe odrabiac lekcji bo boi sie ze obudzi siostre -
          biedny chlopak. Czy ci rodzice nie widza, ze to duzy chlopak potrzebuje meijsca
          dla siebie.
          3. 8-latka ktora mzoe robic wszystko, rozowe pasemka, nie slucha matki
          (macochy), zabawy to ogladanie tv, ejzdzenie na rolkach
          Porażka
          • ewma Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 30.10.06, 21:22
            No tym podziałem pokoi dla dzieci mnie już całkowicie to małżeństwo rozwaliło.
            • leon992 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 02.11.06, 08:58
              Ta rodzina to jakaś porażka !
              Szczególnie dla polskich pedagogów że wśród nich takie nieporadne panie.
              • interlady Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 02.11.06, 16:20
                Ja mysle ze nie w "pedagogu" problem.Wezcie pod uwage opowiesci tych panstwa o
                zyciu osobistym.Drugi zwiazek,jedno dziecka ojca,drugie matki,trzecie
                wspolne.Ja mysle ze oni tak skupili sie na 'ukladaniu" stosunkow miedzy dziecmi
                i miedzy soba ze po prostu przegapili pewne rzeczy.Czesto tak jest ,ze rodzic
                chce sie przypotchlebic dziecku partnerki i na odwrot a dziecko wspolne jest
                ropieszczane ponad miare.Pozatym ona nie mowila z e jest pedagogiem,w zlobku
                pracuja rowniez "zwykle" pomoce i pielegniarki,nie wiemy konkretnie jakie
                stanowisko piastuje ta kobieta.
                • ewma Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 02.11.06, 19:41
                  interlady napisała:

Pozatym ona nie mowila z e jest pedagogiem,w zlobku
                  > pracuja rowniez "zwykle" pomoce i pielegniarki,nie wiemy konkretnie jakie
                  > stanowisko piastuje ta kobieta.

Mówiła że jest opiekunką dzieci w żłobku
                  • interlady Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 03.11.06, 18:16
                    W zlobku sa rozne stanowiska przy dzieciach :-)
                    • maxi3 Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 08:28
                      Po wczorajszym odcinku z trojaczkami jestem w szoku.Jak ci ludzi mogą 4,5
                      letnie dzieci traktować jak niemowlaki.Zakładać pampersy,miksować zupki,czyścić
                      zęby i soczki podawać z butelki ze smoczkiem.
                      Toż to nienormalne.....
                      • anmanika Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 09:22
                        Zastanowiło mnie jedno, w tych odcinkach które widziałam. rzucił mi się w oczy
                        całkowity brak jakichkolwiek książek. Wypasione meble, telewizory w każdym
                        pokoju i zero półek z ksiązkami. Czy można z tego faktu wyciągnąć jakieś
                        wnioski?
                        • aniani7 Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 09:52
                          A mnie nie tylko brak książek, ato faktycznie jest bardzo dziwne,, ale i to jak
                          to są duże mieszkania. Obcokrajowiec, któy na podstawie tego programu chciałby
                          zobaczyć, jak się żyje ludziom w Polsce pomyślałby, że przeciętna rodzina ma
                          200 metrowe mieszkania.
                          Moja przyjaciółka, matka dwójki dzieci, twierdzi, że to niemożliwe, żeby te
                          dzieci tak rzeczywiście się zachowywały i że chyba przed programem coś dosypują
                          dzieciakom do herbatek
                          • nioma Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 10:42
                            a ja z kolei zawsze myslalam ze moj syn jest nie do konca dobrze wychowany a ja
                            nie do konca jestem dobra matka, ze popelniam mnostwo bledow itd
                            a jak ogladam ten program to widze, ze nasza rodzina jest bardzo udana, moj syn
                            ma tylko sporadyczne niegrzeczne zachowania, jego dziecinstwo bylo pogodne, bez
                            histerii i rozwydrzenia i nigdy nie mialam takich momentow zalaman jak ci
                            rodzice z telewizora
                            a nie mialam zadnego doswiadczenia, urodzilam dziecko majac 20 lat. nie mialam
                            opiekunki do pomocy ani babci, jakos instynktownie robilam rozne rzeczy i
                            okazuje sie teraz ze slusznie
                            • intifadaa Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 13:55
                              > a nie mialam zadnego doswiadczenia, urodzilam dziecko majac 20 lat. nie mialam
                              > opiekunki do pomocy ani babci, jakos instynktownie robilam rozne rzeczy i
                              > okazuje sie teraz ze slusznie

pogratulować intuicji! :))))
                          • brian.e Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 10:43
                            aniani7 napisała:

> A mnie nie tylko brak książek, ato faktycznie jest bardzo dziwne,, ale i to jak
                            >
                            > to są duże mieszkania. Obcokrajowiec, któy na podstawie tego programu chciałby
                            > zobaczyć, jak się żyje ludziom w Polsce pomyślałby, że przeciętna rodzina ma
                            > 200 metrowe mieszkania.

Podobna sytuacja była ładnych parę lat temu, kiedy leciał w TVN "Gotuj z
                            Kuroniem". Maciej Kuroń dziwnym trafem odwiedzał tylko osoby zamieszkujące
                            domki, lub dwupoziomowe mieszkania.
                            Podejrzewam, że chodzi o to, że cała ekipa techniczna musi się gdzieś pomieśćić,
                            dlatego kręcenie odcinków w małych "klitkach" jest fizycznie niemożliwe.
                            • ewma Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 11:38
                              Wczorajszy odcinek też mnie przeraził a w szczególności mamuśka
                              trojaczków .Miałam wrażenie że kobieta na siłe chce zatrzymać czas i wciąż mieć
                              w domu nieporadne niemowlaki.
                              Te miksowane zupki i pampersy to już mnie całkiem powaliły.
                              Te dzieci są starsze ponad pół roku od mojej córki a ja już nie pamiętam kiedy
                              to przestałam jej zakładać pampersy.
                              I dlaczego te 4,5 letnie dzieci nie chodzą do przedszkola?
                              • intifadaa Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 14:02
                                > Te miksowane zupki i pampersy to już mnie całkiem powaliły.
                                > Te dzieci są starsze ponad pół roku od mojej córki a ja już nie pamiętam kiedy
                                > to przestałam jej zakładać pampersy.

dziwne,że z tego wszystkiego ta mamusia nie miała urojonej laktacji.....
                                ;///
                              • tojatojatoja Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 15:53
                                Dla mnie wczorajszy odcinek był o tyle zaskakujący, że tak naprawdę nie było w
                                nim dzieci, które sprawiają problemy, tylko matka, która była jednym wielkim
                                chodzącym problemem.

To wmuszanie w dzieci jedzenia! Okropność! Sama bardzo źle wspominam z
                                dzieciństwa takie praktyki w przedszkolu, pamiętam dzieci wiecznie wymiotujące
                                wmuszonym w nie jedzeniem, pamiętam jak takie jedzenie "puchło mi w ustach" -
                                szczególnie mięso, którego nie znosiłam - te wszystkie zimne mielone i
                                ociekające tłuszczem mokre schabowe! Obrzydlistwo! Dlatego bardzo nerwowo
                                reagowałam wczoraj na poczynania tej kobiety! A już szczególnie drażniło mnie
                                jej przekonanie, że dzieci, jak nie zjedzą jednego posisłku, to "prawie że
                                umrą"! Mam wrażenie, że ta kobieta ma i będzie miała ogromny problem
                                z "odpępowieniem się" od dzieci, a najgorsze, że racjonalne argumenty zdawały
                                sie do niej nie docierać. Rozumiem to, co napisała annakrystyna i to chyba dla
                                mnie jedyne racjonalne wytłumaczenie tego zachowania, ale i tak uważam, że taka
                                kobieta powinna OSTRO pracować nad sobą.
                                • lilith76 Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 16:14
                                  Nie pamiętam tego, ale podobno ja też byłam w dzieciństwie strasznym niejadkiem. Na widok nakładanego na talerz jedzenia uciekałam z rykiem na podwórko, byłma przyprowadzana i karmiona siłą. Prawdopodobnie te traumatyczne przeżycia zablokowała moja pamięć :D

A już szczególnie drażniło mnie
                                  > jej przekonanie, że dzieci, jak nie zjedzą jednego posisłku, to "prawie że
                                  > umrą"

Jak bym słyszała mojego ojca - "ty byś całymi dniami nie jadła i z głodu w końcu umarła"...
                        • brian.e Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 10:37
                          anmanika napisała:

> Zastanowiło mnie jedno, w tych odcinkach które widziałam. rzucił mi się w oczy
                          > całkowity brak jakichkolwiek książek. Wypasione meble, telewizory w każdym
                          > pokoju i zero półek z ksiązkami. Czy można z tego faktu wyciągnąć jakieś
                          > wnioski?

ciepło, ciepło, myślisz w dobrym kierunku ;)
                          Połącz to z inną ciekawą cechą tych ludzi - chęć zaprezentowania się w telewizji
                          za cenę ujawnienia prywatnych - w końcu - kłopotów.
                          • barbasia1 Re: Wczorajszy odcinek super niani 20.11.06, 14:10
                            brian.e napisał:
                            > Połącz to z inną ciekawą cechą tych ludzi - chęć zaprezentowania się w
                            telewizj
                            > i
                            > za cenę ujawnienia prywatnych - w końcu - kłopotów.

Wydaje mi się, że o wiele bardzie naganne jest wychowanie dzieci na złych,
                            sfrustrowanych, agresywnych itp. ludzi niż, jak mówisz, "zaprezentowanie się w
                            telewizji". Jeśli w każdej z rodzin nastąpiła zmiana myślenia, zachowania u
                            dzieci jak i rodziców na lepsze to "zaprezentowanie się w telewizji i
                            ujawnienie prywatnych kłopotów" miało sens! i jak najbrdziej godne jest
                            pochwały.
      • kalendarzowa_wiosna Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 27.11.06, 00:09
        Każde dziecko przechodzi okres buntu (ok. 2-3lat). Ten bunt przejawia sie w
        rózny sposób i nawet najbardziej mądrze chowane dziecko może zabłysnąć w
        publicznym miejscu ku uciesze gawiedzi.
        Moje miało dwa takie występy w celu wymuszenia kupna jakichś bdurnych
        przedmiotów. Za każdym razem wynosiłam wierzgające i wrzeszczące dziecko z
        marketu i na zewnątrz przeczekiwałam ryki. Wynosiłam dlatego, że nie chciałam
        by inni ludzie byli zmuszeni słuchać tych wrzasków.
        Na zewnątrz sporo ludzi przyglądało się popisom mojego syna ale ci niewiele
        mnie obchodzili, najważniejsze jest dla mnie dziecko. Jeżeli komuś przeszkadzał
        jego krzyk mógł się zwyczajnie oddalić.
        Po tych dwóch przypadkach histerii nigdy więcej nie miałam takich kłopotów.
        Zwyczajnie, dziecko zrozumiało, że nic w ten sposób nie osiągnie.

Odnośnie superniani, jak dla mnie, większość jej metod to nic nowego, każdy w
        miarę rozumny rodzic takie metody właśnie stosuje.

Natomiast jestem w szoku, że niektórzy rodzice mogą dopuścić do takiego
        zachowania swoich dzieci, że zupełnie sobie z nimi nie radzą. Najczęściej
        przyczyną jest uleganie i brak konsekwencji.
        Mam nadzieję, że program obejrzą rodzice z problemami wychowawczymi i podpatrzą
        jak mozna wychowywać dziecko bez klapsów ale konsekwentnie wymaagając
        poprawnego zachowania od dziecka.

Inny problem, to jak się czują starsze dzieci, gdy po programie spotykają się z
        rówieśnikami?
    • paulinaa Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 13:47
      zaskakuje mnie ta superniania. co tydzien to bardziej. oglądałam tylko fragment
      niestety ale zadziwiające jest jak dzieci moga nie umiec jeść???? niania
      musiała nauczyć dzieci gryźć... do czego to podobne... musze obejrzec ten
      odcienkw calosci
      • intifadaa Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 13:50
        akurat we wczorajszym odcinku bardziej niż dziećmi,niania musiała sięzająć
        zmianą postępowania i myslenia o wychowaniu dzieci nadopiekuńczej i
        przewrażliwionej matki

4letnie dzieci w pampersach!!
        przewijane jak niemowlęta!!!!
        osobiście przez ich 'dobrą'mamusię
        zgrrrrroza....
        • feminasapiens Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 14:50
          Te trojaczki - wyjątkowo jak na dzieci pokazywane w "SuperNiani" - były w miarę
          grzeczne.

Tu problem leżał wyłącznie po stronie nadopiekuńczej (zahaczającej właściwie o
          fobię żywieniową) matce.
          Widziałam przerażenie w jej oczach jak Niania załatwiła jej zwolnienie z domu
          na 4 godziny.
          • ol.lo Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 15:00
            ... a ten maz... Kobieta wyraznie w koncu sie zrelaksowala, poszla do fryzjera,
            przyszla i co uslyszala? Mrukniecie: "jaka wypindrzona..."
          • annakrystyna Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 15:22
            Jestem mamą wcześniaka urodzonego z niską wagą i całkowicie rozumiem
            postępowanie matki trojaczków. Na pewno przy urodzeniu musiały mieć znaczną
            niedowagę. To powoduje, że człowiek staje się przewrażliwiony na punkcie ich
            wagi, zdrowia i zachowania. Mój syn jadł zaledwie 20 ml mleka raz na 3 godziny
            i każda odmowa przez niego posiłku powodowała utratę dekagramów. Pierwszy rok z
            takim wcześniaczkiem jest pełen obaw. Niektórym mamom nadopiekuńczość z tego
            okresu pozostaje na dłużej.
      • lilith76 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 16:12
        niania
        > musiała nauczyć dzieci gryźć...

Nie! Niania pokazała mamie, że jej dzieci POTRAFIĄ gryźć. Co za niespodzianka.
    • marisa_tomei Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 19:19
      A ja jestem ciekawa, ilu z tych oburzonych tutaj forumowiczow ma swoje dzieci i
      jak je wychowuje :)
      Bo najlepiej to sie cudze dzieci wychowuje i ustawia.
      • zielonykociak Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 19:32
        Ja mam synka, własnie skończył 4 lata. Również jest niejadkiem, ale ja na
        szczęście nie mam takiej obsesji na temat karmienia dzieci, chciaż może
        powinnam, bo w porównaniu do mojego synka, córeczka tych ludzi jest pulchniutka.

Powiem tylko, że przeraziła mnie ta kobieta i wydaje mi się, że gdyby nie "Super
        niania" te dzieci byłyby tak traktowane jescze przez dłuższy czas.
      • martab15 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 19:42
        marisa_tomei napisała:

> A ja jestem ciekawa, ilu z tych oburzonych tutaj forumowiczow ma swoje dzieci
        i
        >
        > jak je wychowuje :)
        > Bo najlepiej to sie cudze dzieci wychowuje i ustawia

Nie przesadzaj,nikt nie chce wychowywać cudzych dzieci.Jesteśmy w szoku
        działanim tej matki.
        No chyba że uważasz że pojenie ze smoczka ,karmienie miksowanymi zupkami i
        zakładanie pampersów 4,5 letnim dzieciakom to coś normalnego.
        • marisa_tomei Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 20.11.06, 19:54
          martab15 napisała:

> No chyba że uważasz że pojenie ze smoczka ,karmienie miksowanymi zupkami i
          > zakładanie pampersów 4,5 letnim dzieciakom to coś normalnego.

Nic takiego nie uwazam. Uwazam za to, ze takie wypowiedzi jak ta w nawiasie np -
          ["ja powiem szczerze, ze mnie w ogole te programy szokuja. pokazuja jaka
          ogromnie beznadziejni sa Ci rodzice. typowy brak konsekwencji i brak regul,
          szokujace zwyczaje w domach, brak wyobrazni - brak interesujacych zabawek,
          jedyna rozrywka dla wiekszosci dzieci z tego programu jest ogladanie programow
          w telewizji, jakis bzurnych bajek i o zgrozo seriali dla doroslych.
          zreszta dlugo by wymieniac!"] - sa specyficzne dla pewnej grupy osob
          bezdzietnych, ktore nic o wychowywaniu dzieci nie wiedza.
          A jak juz pisalam-najlatwiej sie wychowuje cudze dzieci.
          Swoja droga ciekawa jestem, ile takich "oburzajacych" i "szokujacych" obrazkow
          mielibysmy okazje ogladac idac z kamera do domow niektorych tu krytykujacych
          osob.
          Tylko to chcialam przez swoj post powiedziec :)
    • karalajna1 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 21.11.06, 01:17
      Odcinek dramacik. Matka powinna z miejsca iść do psychologa, bo osobiście nie zauważyłam aby była przekonana do końca co do zmian wprowadzonych przez nianię i w jej oczach widziałam na przemian żal i przerażenie tym co się dzieje. Dzieci było mi szczerze szkoda. I ten tekst, że zjadły za mało. Nie wydaje mi się żeby więcej zostawało im w żołądkach kiedy matka napychała je jakąś papą, a potem wszystko zwracały do garnka albo wanny. Moja córka ma 1,5 roku i robi wszystko to czego tamte biedne maluchy trzeba było uczyć, no może z wyjątkiem pampersów.
      Mnie nie zastanowił brak książek, ale porozwieszane na ścianach jakieś choinkowe girlandy. Odcinek był chyba kręcony we wrzesniu albo październiku...
      • samaira Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 17:34
        i jak dzisiaj?
        • leon992 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 18:25
          KOSZMAR.Co ci rodzice robili do tej pory?
          Zero wychowywania dzieci.
          • pau19 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 18:34
            jeden wielki KRZYK. dziwie sie, ze ojciec nie przylozyl tej mlodszej w pewnym
            momencie.. ;)
            • kasiaa11 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 18:55
              pierwszy raz nie wierzę w sukces niani, w to, że te dziewczynki przeszły
              metamorfozę:)
              • lenawawa Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 19:01
                Nie powinnam się wypowiadać bo nie mam dzieci.
                Scena w łazience mnie przeraziła poprostu...
                Wydaje mi się, że żadna z tych pokazywanych rodzin i ich dzieci nie przechodzą
                żadnej metamorfozy - pod okiem niani i zgodnie z jej wskazówkami jakoś sobie radzą.
                Wystarczy, że wyjedzie i juz jest wszystko po staremu..
                Może to jest dobry program, ale dla takich jak ja, które dopiero planuja dzieci.
                Wskazówki niani mogą się przydać.
                • samaira Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 19:27
                  A nie wydaje wam się że niektóre momenty są specjalnie reżyserowane żeby
                  wzmocnić efekt? A może to są aktorzy :-)?
                  • reniatoja Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 19:53
                    nie, takie rodziny zdarzają sie naprawdę. Sama znam co najmniej dwie rodziny z
                    takimi dziećmi, z takimi rodzicami. Sama tez mam dzieci i popełniam wiele
                    błędów wychowawczych, pamiętam np syt sprzed pieciu lat, gdy moja córka uparła
                    się, ze nie pójdzie do szkoły w tym, co jej dałam do ubrania, a ja się uparłam,
                    ze będę konsekwentna i było takie mniej wiecej darcie jak dzisiaj w tej wannie -
                    z tym, ze ja się darłam tak samo jak dziecko. I trwało to na pewno dobry
                    kwadrans - tamten poranek utkwił mi na resztę zycia w pamięci. Nie pamiętam
                    finału - czy w końcu poszła w tym, w czym chciała, czy w tym, co sama wybrała,
                    ale chcę tylko zapewnic, ze takie straszne sytuacje sie naprawdę zdarzają.
                    Obecnie jedno dziecko mam już duże, niewiele z tych metod mogę już wprowadzac w
                    życie, bo córka jest juz za duża, ale mam też maluszka, którego dopiero
                    zaczynam wychowywac, cieszę sie z tego programu, bo moze dzięki niemu uniknę
                    pewnych błędów w wychowywaniu synka, których z córką mi się nie udało uniknąć -
                    czesto po prostu z nieświadomości.
                    • kicior99 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 20:39
                      jestem tylko jednego ciekaw - czy rzeczywiscie ogladajacty program rodzice
                      czegokolwiek sie z niego ucza. Superniania jest rzeczywiscie super - babka z
                      klasa i fantazja, rzadko sie z nia nie zgadzam - tak naprawde raz wku(...)lem
                      sie, ze dzieciom dala szczoteczki z wibratorem a nie zwykle. Sadze ze to lekka
                      przesada - najlepiej nauczyc sie myc zeby na szczoteczce mechanicznej, a poza
                      tym, nie mozna dziecka przyzwyczajac do gadzeciarstwa.
                      • zielonykociak Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 20:58
                        Szczoteczki mechaniczne miały słuzyć jako zachęta, ja tego nie odebrałam jako
                        gadżeciarstwo. Co do dzisiejszego odcinka, jest mi on trochę bliski ponieważ mój
                        starszy syn też do około 2,5 lat miał napady bezdechu i wierzcie mi, że wtedy
                        robi sie wszystko włącznie z ustepowaniem, byleby tylko do tego nie
                        doprowadzić.Do dzisiaj pamiętam pierwszą sytuację, w której syn był już
                        silno-fioletowy i mój paraliżujący streach. Na szczęście w pobliżu był mąż,
                        który szybko zareagował i przywrócił mu oddech.
                      • alex_koz Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 21:00
                        no wlasnie mnie wku... zakonczenie programu, kazda Superniania konczy sie
                        jakims takim sielankowym materialem o spokoju ktory teraz zapanowal w domu
                        danej rodziny, podczas gdy widac golym okiem,ze rodzice bez niani - czy w tym
                        odcinku czy kazdym innym - po prostu sobie nie radza!!
                        • ela1001 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 21:42
                          Niestety, problem tkwi w rodzicach a konkretnie w braku umiejętności porozumiewania się. Jeżeli sami nie potrafią się dogadać między sobą to czego można oczekiwać od dzieci? Słowa "am" i "nie" wyrażają pragnienia dziecka o których matka nie ma bladego pojęcia ?! Czyż naprawdę obca osoba w postaci Superniani musiała wkroczyć do tej rodziny, żeby uświadomić dorosłym ludziom że trzeba ze sobą rozmawiać i wsłuchiwać we wzajemne potrzeby ? Oczywiście rozmawiać słuchając z cierpliwością drugiej strony. Niestety dużo jest takich małżeństw gdzie problemy próbuje załatwiać się wrzaskiem , agresją i zwyczajnym chamstwem. Dzieci niestety biorą przykład z najbliższego otoczenia . Dzisiejszy odcinek pokazał dobitnie, że jeżeli rodzice maja problemy ze sobą to dzieci stają się nieznośne- brak właściwych wzorców! Jeżeli chodzi o dzisiejszą rodzinę- nie wierzę w żadną metamorfozę. To są ludzie, którzy dzieci hodują a nie wychowują bo widocznie ich też hodowano w dzieciństwie. Oczywiście swoje dzieci kochają, tylko jakoś nie potrafią tego okazywać nie podnosząc głosu w trudnych sytuacjach . Powielają zachowanie własnych rodziców, którzy wobec nich zachowywali sie tak samo. Beznadziejna sprawa.
                        • zlotowka26 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 26.11.06, 23:07
                          Ela swiete slowa.
                          A rozbawienie rodzicow, ogladajacych nagranie ich wlasnych zachowan przyprawilo
                          mnie o mdlosci... Oni nie wiedzieli problemu...
    • lilith76 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 27.11.06, 11:36
      Tam to by i Niania nie dała rady...

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/pieciolatek-terroryzuje-warszawskie-przedszkole,821240,2943
      Czasami jestem za ograniczaniem praw rodzicielskich nieudolnym rodzicom.
      • annakrystyna Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 27.11.06, 12:17
        Wobec zaświadczenia o ADHD rodzice innych dzieci i nauczyciele są bezbronni. W
        klasie syna w podstawówce dwóch uczniów nadpobudliwych było bezkarnych.
        • wioskowy_glupek Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 27.11.06, 23:46
          tyle że on nie ma adhd tylko rodziców debili...
          • meduza7 Re: Dzisiejszy odcinek Super Niani 29.11.06, 00:06
            albo jedno i drugie...
    • kicior99 Mma propozycje 29.11.06, 04:05
      chcialbym zobaczyc program SN pol roku pozniej. Po skrocie starego odcinka
      niania przyjezdzalaby znow do rodziny i komentowala zmiany. Po takim okresie
      mozna juz cos powiedziec. Moze to byloby malo kasowe, ale wg mnie ciekawe i
      pouczajace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka