Dodaj do ulubionych

Dworzec Gdański

25.03.07, 16:57
Dziś na TVN-ie o 22:45 doskonały film dokumentalny Marri Zmarz- Koczanowicz o losach Żydów, wypędzonych z Polski w 1968 roku.
Obserwuj wątek
    • feminasapiens Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 19:16
      Smutne jak patrzę jakie jest to nasze forum telewizja. :-/

Twój post o wartościowym filmie dokumentalnym nie wzbudził ani jednej
      odpowiedzi, ale jakbyś napisał o wystającym cycku pseudo-gwiazduni to od razu
      20 wpisów.

Eh, poziom...

PS. Ja oglądam na pewno - szykuję się na ten film już od zeszłego tygodnia.
      • yarki1979 Ktoś musi poziom zaniżać. 26.03.07, 00:15
        Między innymi ja. W końcu nie każdego musi ten temat interesować. Jeżeli ktoś ma
        ochotę to się wpisuje, jeżeli nie - to nie. I nie koniecznie wiąże się to z
        poziomem, który dana jednostka reprezentuje.
    • paddinktun Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 19:22
      Wiem :) Wpisalam go do komorki jak byl pierwszy zwiastun. Strasznie sie na
      niego szykuje, bo wowczas wyjechali wszyscy przyjaciele mojej mamy i opowiesci
      o nich to moje dziecinstwo.
      • azazella Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 20:39
        Tez sie szykuje do ogladania. W Telewizyjnej Wyborczej recenzja pozytywna, ale
        bez fajerwerków. Tak czy siak, myśle ze warto.
        • malpa.wczerwonym Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 20:58
          Czekam z niecierpliwościa na ten reportaż,Pozdrawiam
          • malpa.wczerwonym Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 20:59
            Przepraszam- czekam na film dokumentalny.....Pozdrawiam podwójnie
            • majkelloz Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 21:25
              Także jutro film dokumentalny godny uwagi. "Uciekinier" Marka Pawłowskiego
              na tvp1 o 20.20. Film opowiada o losach Kazimierza Piechowskiego,
              jednego z uczestników (notabene jedynego żyjącego z czwórki zbiegów) ucieczki z Auschwitz.
              • nefil Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 23:56
                Przykro było słuchać tych opowieści. 20 kilka lat po wojnie znowu ktoś polskim
                Żydom mówił, że są tu obcy. A tak naprawdę obcymi byli polscy komuniści.
                Czy w naszym kraju zawsze musi być ktoś drugiej kategorii? Wtedy Żydzi, dzisiaj
                homoseksualiści. Znowu podobne szczucie i inwektywy. Skąd to się bierze?!
                • michal-z Re: Dworzec Gdański 25.03.07, 23:58
                  SŁuchając ich miałem wrażenie, że kochają Polskę bardziej niż większość znanych
                  mi Polaków
    • oxygen78 Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 00:01
      na pewno bardziej kochaja niz Michnik i Kwasniewski. Choc w sumie jedna nacja.
      • fjmurau Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 00:24
        dawno sie nie bylo u psychiatry??? nic by sie nie stalo gdyby to tacy jak ty
        stad wyjechali..

nie moge sie powstrzymac od lez gdy ogladam takie programy..

na szczescie znam wielu wspanialych ludzi i moze oni zmienia nasz kraj

tylko w nich nadzieja
    • bm_ka Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 00:10
      Rzeczywiście film jest doskonały. Wzruszył mnie i wstrząsnął mną.
      • feminasapiens Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 08:08
        Tak sobie myślę po obejrzeniu tego filmu, że może w końcu zrozumiałam choć
        trochę, dlaczego w niektórych ludziach starszego pokolenia (60+, 70+) tyle
        bezinteresownej nienawiści do Żydów.
        Być może w czasie tej nagonki '68 roku uwierzyli w tę rozpowszechnianą przez
        ówczesną władzę propagandę nienawiści i to im się utrwaliło w głowie, niestety.
        Już w latach 40-tych ub. wieku hitlerowski mistrz propagandy Goebbels zasłynął
        swoim mottem: "kłamstwo wiele razy powtarzane staje się prawdą".

Wstrząsnęło mną w tym filmie bardzo także to, że tak niewielu ludzi wsparło
        chociażby dobrym słowem tych represjonowanych żydów.
        Być może w większości przypadków powodował tymi ludźmi zwykły strach o życie.

Straszne to były czasy, dobrze że już minęły.
        • cze67 Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 09:37
          Strasznie żal, że tylu wspaniałych ludzie musiało wyjechać (zostało do tego
          zmuszonych) z Polski.

Uderzyło mnie w tym filmie, oprócz tego co pisaliście wyżej to, że właściwie ci
          ludzie mówią bez obcego akcentu. A przecież od niemal 30 lat są poza krajem. A
          pamiętam, że kumpel, który na początku lat 90. wyjechał do Stanów po dwóch
          latach mówił z niemiłosiernym akcentem.
          • attilathehun Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 12:07
            bo najszybciej jezyk zapominaja najswiezsi emigranci :) poparte wieloma
            obserwacjami...
    • tv.maniaczka Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 00:30
      Świetny film. Dawno nie wzruszyłam się tak bardzo. Warto było obejrzeć.
    • vanity Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 01:12
      interesuję się okresem PRL (w podstawówce i liceum pominięto całkowicie ten okres) więc z przyjemnością pooglądałam ten film dokumentalny. jakież moje zdziwienie że na TVN.... to miłe. wcześniej też zaskoczyli robiąc serię o ucieczkach na Zachód w czasach PRL. film ciekawy, ale smutny. smutne, że nadal tyle nietolerancji...
      • babeczkaa Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 08:07
        dokładnie zgadzam się z vanity, ten okres historyczny został pominięty w szkole, z dużym zainteresowaniem obejrzałam film, ciężkie to były czasy, ilu wykształconych ludzi musiało wyjechać :(
        B.
    • ulako Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 09:35
      Z Polski dalej ludzie wyjeżdżają i to nie dlatego że chcą ,często już nigdy nie
      wracają ,nikt ich w Polsce nie wspiera ,ani nie żałuje ,za granica nie czekają
      na nich mieszkania ani dobra praca ,przeciez to też nie jest w porzadku .
      Mam wrażenie ,że wielu Polaków po prostu zazdrosciło kazdemu ,kto mogł stąd
      wyjechac ,często stąd brak reakcji.
      Ja pamiętam wyjazdy ze Śląska do Niemiec,no ale to były przecież "hanysy",nikt
      ich nie załował,też zostawiali przyjaciól ,domy ,całe swoje zycie .Ludzie
      zawsze byli przepędzani ze swoich "gniazd ",zazdroszcze tym ,którzy trwają przy
      swoich korzeniach,wsród swoich ,nie znam tego uczucia bo też jestem z tych
      przepędzonych i z tego punktu widzenia współczuję kazdemu kto został zmuszony
      do opuszczenia swojej "małej Ojczyzny".
      • anmanika Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 10:07
        Nóż się mi w kieszeni otwierał jak widziałam Gomułkę, swoją drogą to ciekawe
        jak on mógł być antysemitą, skoro jego żona miała żydowskie korzenie?
        • feminasapiens Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 10:17
          anmanika napisała:

> Nóż się mi w kieszeni otwierał jak widziałam Gomułkę, swoją drogą to ciekawe
          > jak on mógł być antysemitą, skoro jego żona miała żydowskie korzenie?

Może właśnie dlatego ;-)
      • feminasapiens do Ulako 26.03.07, 10:34
        Co to za porównanie w ogóle?!

ulako napisała:

> Z Polski dalej ludzie wyjeżdżają i to nie dlatego że chcą

Wyjeżdżają dokładnie dlatego że chcą.

,często już nigdy nie
        >
        > wracają

Bo nie chcą. Bo tam im lepiej i są tam szczęśliwsi.

,nikt ich w Polsce nie wspiera ,ani nie żałuje

Wspiera ich mnóstwo ludzi: znajomi, rodzice, rodzina, przyjaciele.

,za granica nie czekają
        >
        > na nich mieszkania ani dobra praca

Przecież właśnie za pracą wyjeżdżają.

Co ty bredzisz, Ulako?!
        Jak możesz porównać wypędzonych szykanowanych, pozbawionych godności ludzi do
        młodych pełnych życia ludzi, którzy szukają swojego miejsca na ziemi?!
        • drzejms-buond dworzec 26.03.07, 11:44
          za każdym razem gdy powraca temat '68
          to tak mi potwornie wstyd!
          :-[

chociaż nie lubię Torańskiej to muszę przyznać że dobry to był reportaż!
          • cze67 Re: dworzec 26.03.07, 11:54
            Ze wstydem to prawda. I z Torańską też. Ma wkurzającą manierę "dopowiadania" za
            rozmówcę.
    • bez_przemocy Prześladowani wtedy to byli studenci (w większości 26.03.07, 12:09
      Polacy),których wielu wyrzucono ze studiów,iluś wcielono karnie do wojska,
      iluś wsadzono do więzienia.
      Wśród Żydów,którzy wyjechali w 1968r. byli bardzo różni ludzie. Nie należy
      spodziewać się po środowisku "GW",że będzie mówić o tym,o czym napisał w
      książce "Pół wieku dziejów Polski" profesor historii Andrzej Paczkowski.
      Paczkowski podaje,że wśród marcowych emigrantów było około tysiąca
      b. funkcjonariuszy UB i b. oficerów politycznych LWP. Nie sami naukowcy
      i artyści wyjeżdżali,nie.
    • titerlitury Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 13:55
      Piękny film. Naprawdę wzruszający. Ja znam te wydarzenia tylko z opowiadań,
      urodziłam się 9 lat później. Profesjonalnie zrobiony materiał. Zadziwia piekno
      polszczyzny tych ludzi. Na koniec była wzmianka o tym, że w 1968 roku wyjechało
      z Polski także sporo osób z MSW, nawet na wysokich ministerialnych
      stanowsikach, oraz członkowie KC itp. Ale nie warto o tym pamietac, warto
      pamietać, że wyjechali studenci, lekarze, inzynierowie, architekci...
      • paddinktun Re: Dworzec Gdański 26.03.07, 16:14
        Wielka zbrodnia wypaczonego komunizmu o ktorej dzis, rozliczajac ten ustroj,
        nie mowi sie nic, gdyz glosy te tez musialyby byc... anysemickie skoro wsrod
        Zydow wypedzonych bylo wielu dygnitarzy partyjnych.
        Ja wiem, ze wypedzono polska elite, w ktorej polskosc zyje poczuciem krzywdy i
        pieknym jezykiem. I wiem, ze dzisiaj nie rzadzilby nami PiS, gdyby oni wszyscy
        zostali.
        • magda1306 Re: Dworzec Gdański 27.03.07, 16:28
          Ja tez ogladalam i uwazam, ze program byl bardzo ciekawy.
          Do tego stopnia, ze jak poszlam spac to snilo mi sie, ze przed kims tam
          uciekalam i sie skrywalam...
          Bardzo ciekawy - szkoda, ze w szkole takich rzeczy nie ucza ...
          • drzejms-buond Re: Dworzec Gdański 27.03.07, 16:52
            wyczytałem dziś,że tvn ma puszczać w odcinkach , w rozszerzonej wersji
            początkowo film miał być kręcony dla TVP1 ale sie rozmyslili
            • paczka111 Re: Dworzec Gdański 28.03.07, 09:29
              Publiczna zrezygnowała z tego filmu. Oni nie są antysemitami, broń Boże, ale
              tak się złożyło po prostu.
              • anmanika Re: Dworzec Gdański 28.03.07, 09:35
                Zrezygnowała po wywaleniu z dokumentu Krzysztofa Talczewskiego i Andrzeja
                Titkowa, bo podobno "nic wartościowego nie powstawało" za ich czasu w tiwi.
                Film "Uciekinier" z poniedziałku był też z ich kierownictwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka