asiak44 23.10.07, 16:20 Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego "Refleksje świadka stulecia" (23 X)dzisiaj o 17.00 w Auditorium Maximum UW , czy będzie ten wykład gdzieś potem zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzika_rzeka Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 17:08 Teraz jest transmisja na TVN24. Na sali widoczny nadkomplet - ludzie stoją na korytarzach i w przejściach :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 17:22 nie pierwszy raz napiszę, że kocham tego człowieka. Widziałem jak wielu ludziom na sali skrzą się oczy. Ja przed telewizorem też miałem łzy w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 18:17 Zapewne po raz kolejny wiele osob nie dostanie sie na ten wyklad. My z kolezanka mialysmy pomysl by zorganizowac takie wyklad w Sali Kongresowej, zapewne tez bylby komplet:)) Bhuu, dlaczego nie mam TVN24:(( Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 18:27 Kiedy jakaś powtórka w dowolnej TV? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 18:33 O, właśnie usłyszałam: powtórka na TVN 24 po północy, konkretnie 0.30. Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 22:00 z całym szacunkiem do Bartoszewskiego nie negując jego zasług, nie jest on profesorem. Kto odpowie mi dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 22:25 Jest profesorem którejś z niemieckich uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
el.vis Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 23:02 W każdym liceum są profesorowie. Pan Bartoszewski jest OK ale nie wiem czy to profesorowanie to nie jest jakiś kompleks. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 24.10.07, 01:42 precesja napisała: > z całym szacunkiem do Bartoszewskiego nie negując jego zasług, nie jest on profesorem. Kto odpowie mi dlaczego? * to jest nadawany tytul - gwoli wyjasnienia. A teraz moje pytanie - szacujesz wartosc wykladu w ten sposob? I jeszcze jedno - jakies kompleksiki? Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_optymistka Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 23.10.07, 23:15 Piękny, wspaniały wykład. Prof. Bartoszewskiego mogłabym słuchać non stop...:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 24.10.07, 08:15 Jest profesorem! Cytat z artykułu z Wikipedii: "Ponadto posiada tytuł profesorski [1] nadany mu decyzją rządu Bawarii, gdzie wykładał na uniwersytetach w latach 1983-1990." Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 24.10.07, 08:16 A tu link do całego artykułu: pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Bartoszewski Warto przeczytać! Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Warto posłuchac 24.10.07, 10:11 Zwłąszcza o tym Hitlerze który dochodzi do władzy w wyniku demokratycznych wyborów:) www.tvn24.pl/12690,1525882,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: kto tu ma kompleksy? 24.10.07, 12:23 chor zakompleksionych szczekaczy którzy zostali urażeni bo ktoś ośmielił sie zapytać skąd u Pana Bartoszewskiego tytuł "prof". I gwoli wyjaśnienia nauczyciele w szkole średniej nazywani sa profesorami ale tylko w szkole. Nigdy nie używają tytułu oficjalnie. Pan Bartoszewski, z całym szacunkiem nie ma nawet magistra. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: kto tu ma kompleksy? 24.10.07, 12:28 Kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem? "Wykształcenie Absolwent Gimnazjum im. św. Stanisława Kostki w Warszawie (1937) oraz Liceum Humanistycznego Towarzystwa Wychowawczo- Oświatowego "Przyszłość" w Warszawie (matura w 1939). Od października 1941 do początku 1944 studiował polonistykę na tajnym Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Warszawskiego. W grudniu 1948 został przyjęty na trzeci rok polonistyki na Wydziale Humanistycznym UW. Studia zostały przerwane w związku z aresztowaniem w grudniu 1949 i pięcioletnim pobytem w więzieniu. W listopadzie 1958 został przyjęty na studia polonistyczne na Wydziale Filologicznym UW w trybie eksternistycznym. Złożył na ręce prof. Juliana Krzyżanowskiego pracę magisterską, jednak decyzją rektora UW został w październiku 1962 skreślony z listy studentów. Ponadto posiada tytuł profesorski nadany mu decyzją rządu Bawarii, gdzie wykładał na uniwersytetach w latach 1983-1990." Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: kto tu ma kompleksy? 24.10.07, 12:30 Szkoda, takie koleje losu Pana Bartoszewskiego. Nie łatwe - przyznam. Jednak magisterki nie obronił. Żadna uczelnia nie nadała mu tytułu naukowego. Cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: kto tu ma kompleksy? 24.10.07, 13:33 Czy fakt, że rząd Bawarii nadał Bartoszewskiemu profesorski tytuł nie uprawnia nas do pisania o nim w ten właśnie sposób? Bo nie rozumiem tego zbulwersowania. Podobnie z tytułem prof. przed nazwiskiem Władysława Bartoszewskiego walczy, jakby było o co, Wierzejski, Masin i cała ta wszechpolska chałastra: masin.blog.onet.pl/2,ID256572322,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: kto tu ma kompleksy? 24.10.07, 14:22 Przepraszam młodzież wszechpolską za chałastrę. Poprawnie powinnieniem nazwać jej członków hałastrą. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: kto tu ma kompleksy? 24.10.07, 14:56 Cóż, taka retoryke stosowano za PRL wobec "wrogów ludu", pseudoprofesory itepe itede. Jak widac stare nawyki trudno wyplenic... Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: pijesz do Tuska? 24.10.07, 12:28 Pan BArtoszewski pije do Tuska? Jeden i drugi doszedł do władzy w demokratycznych wyborach zdobywając podobny procent głosów. Jakieś 40. Z Wikipedii: "W roku 1932 przegrał wybory prezydenckie, lecz otrzymał aż 40% głosów przy wysokiej frekwencji wyborczej. 5 marca 1933 w wyborach do Reichstagu, Hitler doszedł do władzy w sposób legalny " Jaka podobna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
myszasta11 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 08:34 dzidzia_bojowa napisała: > Jest profesorem! Cytat z artykułu z Wikipedii: > "Ponadto posiada tytuł profesorski [1] nadany mu decyzją rządu > Bawarii, gdzie wykładał na uniwersytetach w latach 1983-1990." Nie przeczę, że to akurat może być prawda, ale jestem uczulona na powoływanie się na Wikipedię jako źródło prawdy objawionej. Nie nie korzystam z tego wynalazku, nigdy nie wiadomo, czy nie trafi się tam na jakąś bzdurę. Moja koleżanka przedstawiła raz referat na studiach, napisała go w oparciu o Wikipedię. Okazało się, że jej informacje były stekiem bzdur, a już nie wspomnę o wstydzie, jakiego się najadła, gdy to się okazało. To taka moja malutka dygresja, nie nawiązująca bezpośrednio do wątku :) Tak więc - ostrożnie z Wiki :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaginger Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 24.10.07, 14:51 Proszę: www.tvn24.pl/2081476,0,0,1,1,wideo.html Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 00:03 Oj, nie mogłam wczoraj zasnąć, tak się wsłuchałam na tvn24. Bardzo mądrze Profesor mówił. Nie mogę powiedzieć, żebym Go kochała, ale mam wiele szacunku :))) Jeszcze jedno - profesorem, lekarzem, prawnikiem się nie jest - nimi się bywa, w momencie, gdy się pomaga ludziom. Mi wczoraj Profesor pomógł poukładać w głowie to i owo, za co jestem bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 12:10 > Jeszcze jedno - profesorem, lekarzem,[...]się nie jest - nimi się bywa, w momencie, gdy się pomaga ludziom. ?? nie rozumiem dlaczego sa w takim razie egzaminy wszelakie na te profesje. Czy Owsiak jest lekarzem? Pomaga ludziom. Ech wyksztalciuchy. Pokazalo wam TVN24 kto ma byc waszym nowym autorytetem i wy lykneliscie haczyk. Teraz wasz nowy idol/autorytet bedzie waszym guru. Bijcie poklony w nowej religii PO i ziemia obiecana(Irlandia). Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Wykształciuch odpowiada 25.10.07, 12:20 Jak mam wybór pomiędzy p. profesorem a np: "Politykom PiS puściły nerwy, gdy okazało się, że w stolicy PiS ma niskie poparcie. - Warszawa to hołota. Prawdziwej stolicy już nie ma. Zginęła w Katyniu i Charkowie. Tutaj jest warszawka, która nie potrafi nas docenić - wykrzykiwała w kierunku dziennikarzy Anna Rudzka, szeregowa działaczka PiS." lub osobom z tego filmiku: www.youtube.com/watch?v=ExKWyLATNz0 to ja jednak wybieram p. profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: Wykształciuch odpowiada 25.10.07, 12:36 Wybierasz, twoj wybor. Szeregowa dzialaczka PIS ktora za grosz nie miala kultury oosbistej nie jest przedstawiana w TVN24 jako guru. Taki z niego profesor jak z Kwasniewskiego magister. Wyksztalciuchom to nie przeszkadza. No ale jak sie nie ma magistra to wszystko jest magistrem. Odpowiedz Link Zgłoś
precesja Re: Wykształciuch odpowiada 25.10.07, 12:36 Wybierasz, twoj wybor. Szeregowa dzialaczka PIS ktora za grosz nie miala kultury oosbistej nie jest przedstawiana w TVN24 jako guru. Taki z niego profesor jak z Kwasniewskiego magister. Wyksztalciuchom to nie przeszkadza. No ale jak sie nie ma magistra to wszystko jest magistrem. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Wykształciuch odpowiada 25.10.07, 12:53 Nie jestem wykształciuchem i może dlatego nie przeszkadza mi, że PROFESOR Bartoszewski nie posiada "stosownego" wykształcenia. Ważne, jak mądrym i przyzwoitym jest człowiekiem i ile zrobił dla naszego kraju w przeszłości i teraz. Sprowadzanie dyskusji o Nim do kwestii "czy powinno się go tytułować owym tytułem" jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_optymistka Re: Wykształciuch odpowiada 25.10.07, 13:42 Aż przykro słuchać tu co niektórych. Czepiacie się tej profesury Bartoszewskiego, a daj Boże każdemu mieć taką wiedzę i szacunek. Ilu jest ludzi z doktorskim czy profesorskim wykształceniem, nie potrafiących się chociażby poprawnie wysłowić w naszym rodzimym języku. Zupełnie nie rozumiem, skąd u niektórych tyle jadu i złośliwości. No, chyba że niektórzy nie potrafią słuchać ze zrozumieniem, tego co mówią inni. Ale to już jest ich problem. Proponowałabym jednak zachować odrobinę szacunku dla W.B., bo zasłużył na niego całym swoim życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 12:59 Proponuję go beatyfikować.A potem santo subito, czy jak to tam idzie. Nachalna promocja autorytetów to bardzo polski zwyczaj. Kto nie ma zamiaru mówić "Profesor" z wielkiej litery,kiwając się jak w sierocej chorobie w zadumie nad losem Bartoszewskiego,ten pewnie zostaje automatycznie wrogiem V RP,tak jak w IV RP wrogiem był ten,co robił na odwyrtkę.I każde Jego (kto z małej, ten cham) Słowo teraz będzie najwyższym wskazaniem i jedyną słuszną prawdą. W V RP nie dostaniesz za nieposłuszeństwo mięsem w pysk,dostaniesz czymś znacznie gorszym - litościwym,chrześcijańskim pochyleniem się nad twoją nędzą duchową. Fu#ck that. Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 16:10 no, gosciu,twojemu idolowi za to nikt i nic nie dorówna. Jemu nawet mauzoleum zrobili, gdzie tacy jak ty mogą pielgrzymować i oglądać wiecznie żywego. Nb, to też jest typowo polskie, jeśli ktoś jest dla większości uznanym autorytetem, to mniejszość czuje się w obowiązku go opluwać. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiamisia Władysław Bartoszewski nowym Janem Pawłem II 25.10.07, 16:30 O panu PROFESORZE nie moża teraz nic nieodpowiedniego powiedziec, bo jest nowym papieżem dla mas. Kto go zaatakuje, ten jest zły,antypolski. Szanuję go bardzo, ale nie będę klękac , bo dzisiaj tak wypada, bo premier Tusk mówi, że Bartoszewski wielkim człowiekiem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 16:34 Idola, to mają tacy jak ty, a nie tacy jak ja - z mojego posta jasno wynika,co o takiej instytucji sądzę,zaś z twojego - że mam rację,i że musisz jeszcze popracować,żeby to dostrzec. "Ktoś jest uznanym autorytetem" - a co to znaczy ? To media i działacze PO narzucili ten autorytet - został on "uznany" przez ww., a owa większość kupiła to, tak jak kupuje nowy telefon albo szczotkę kiblową dziko reklamowane w telewizji. Ktoś mądry powiedział kiedyś,że "uznany autorytet" ma to do siebie,że kiedy gada głupoty (a zdarza się to każdemu,wielu "autorytetom" wręcz w nadmiarze), to świat głupieje razem z nim,bo wszyscy (albo - "większość") mu wierzą na słowo i nikt nie potrafi jego głupoty obnażyć. Równie żałosne jest tez to,że "uznane autorytety",za przeproszeniem, piep#rzą banały od których nie bolą tylko rzęsy, ale każdorazowo są one przyjmowane niemal jak kolejne odkrycia Ameryki. A "mniejszość", mówię za siebie - nikogo nie opluwa,tylko niekoniecznie lubi kiedy "autorytet" jest narzucany,natrętnie wciskany i kreowany na nieomylny,zaś samo bycie w mniejszości, która ma to gdzieś, staje się, prędzej czy później, oznaką degeneracji jakiejś. Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 16:58 Chłopcze, pan Bartoszewski był uznanym autorytetem zanim jeszcze PO powstało więc nie przydawaj zasługi wypromowania WB Tuskowi czy jemu podobnym. Niespecjalnie za nim przepadam, ale rozumiem, że jego błyskotliwe uwagi i opinie mogą się podobać i wpływać na większość ludzi pozytywnie. Ponieważ ja nie jestem nieomylny, przyznaję ci rację - jak widać, słychać i czuć - idola nie masz,ale boga, którego czcisz bezkrytycznie i absolutnie - bo to oczywiście ty sam.Nie masz pod naszą gwiazdą równie elokwentnego obnażyciela głupoty całego świata, miażdżącego wszystkich krytyką omnibusa oraz kreatora wyimaginowanych wrogów publicznych i defekatora rzeczywistości nad grek.greka.W sam raz do wsadzenia za szybkę i podziwiania. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 17:03 Poza tym nikt tu nie uważa WB za nieomylnego i nikt go nie narzuca nikomu. Ludziom się podobał wykład, napisali o tym i tyle. Zawsze jednak znajdą się tacy, którzy do zwykłych rzeczy dorobią ideologię. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 25.10.07, 19:38 Czy jest w ogóle o co kruszyć kopię? Pytanie na początku brzmiało: czy zobaczymy w TVP retransmisję wystąpienia prof.Bartoszewskiego. Tylko tyle. Co ma do tego posiadanie czy też nie tytułu profesorskiego? Chyba tylko to, aby forumowi awanturnicy mogli sobie poużywać na osobie zasłużonego, ale i skromnego starca. Co ma, do jasnej choinki wspólnego jego tytuł z telewizją??? Tak Precesjo, wykształciuchy lubią Bartoszewskiego, bo nie jest chorym z nienawiści , podskakującym pętakiem, choćby miał czy nie miał profesury (a i tak lepszym tytułem są jego zasługi i doświadczenie). Nie Greku, nikt go nie namaszcza na nowego Ojca Narodu. Zwyczajnie, szanujemy go. I słuchamy, bo przypomina o rzeczach nawet i oczywistych czasem, tyle że zapominanych. Howgh! (lub Amen, jeśli kto woli). Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 08:55 Zaiste: Howgh / Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 10:45 Sorry,to nie było do mnie,ale skomentuję - czasami szanowny profesor Uznany Autorytet zachowuje się właśnie jak "podskakujący pętak". I jednak mam wrażenie,że dokonuje się namaszczenie Profesora Uznanego na "Ojca Narodu" - tak dla przeciwwagi,mohery i PiSownia mają swojego Rydzyka,więc Platforma i tzw.kulturalne 41 % ma swojego Bartoszewskiego. Dla politycznej,ideologicznej,społecznej równowagi. Ot i cała jazda. Heh,"przypomina o rzeczach oczywistych,tyle że zapomnianych" - fajnie,tylko że o takich rzeczach przypomina nie tylko on. Może dlatego o innych się nie wspomina,bo nie są potrzebni jakiejś politycznej opcji, która traktuje ich jak marionetki,oczywiście przy głośnym klaskaniu publisi.Uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 11:17 Nie myślałem, że to kiedykolwiek napiszę. Bredzisz grek. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 12:15 Za dużo filipinki?;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 12:38 Przewidziałem takie opinie,w pierwszych dwóch postach ... Normalnie wyzyjoner ze mnie,hehe :))) Naprawdę nie dostrzegasz,że Platforma odkurzyła dziadka, jako kontrę dla patrona PiSu Rydzyka, media to pochwyciły,a widownia kupiła ? To część pojedynku między Polska jasną,a Polską ciemną, jaki rozgrywa się przez ostatnie 2 lata. PO i media jasnej strony znalazły sobie patrona,idola, gwiazdę.Dziadek się im wydaje idealny,w dodatku Kaczor go podburzył jadąc po nim przy okazji listu dyspepsyjnego - wystarczyło trochę człowieka otrzepać z kurzu,posypać cekinami i "ałtorytet" jak znalazł.I na fali ogólnego antypisiorzenia podchwycono jego postać i wykreowano na superstar.Jakby dobrze popracować nad Violettą Villas,to też można by z niej zrobić ikonę polskiej muzyki i sprawić,żeby tłumy i dziś szalały na jej punkcie,nieważne czy fałszowałaby niemiłosiernie - grunt,że miałaby zayyebisty piar i byłaby komuś potrzebna do kręcenia lodów :) Dlaczego po śmierci Jana Pawła mówiono,że Polska NIE MA autorytetów,że jest erozja w tej materii etc. ? Czy wtedy Bartoszewski nie istniał ? Dlaczegóz,ach dlaczegóz wtedy go nie przedstawiano tak jak teraz,nie cytowano bez umiaru i nie pakowano do wszystkiego prócz puszek z psią karmą ? To polityczno-medialny zabieg, ja tego nie kupuję. Tak jak nie kupuję Dody,Ich Troje i Rydzyka,nie jadam czipsów, nie piję coli i nie akceptuję silikonowych piersi :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 10:36 Dziadu, dla ciebie może i był autorytetem wcześniej,ale nie był tak namolnie oferowany widowni jak ma to miejsce dzisiaj.Jest to klasyczna kreacja. "Błyskotliwe", to miały być "dyplomatołki", tak ? Pleaaaase... Znów próbujesz być złośliwy... i znów średnio ci idzie :) Ale cóz, trening czyni mistrza,więc życzę stałych postępów. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.b33 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 26.10.07, 18:36 grek.grek. jak najbardziej się z tobą zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_rzeka Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 12:22 Ja podobnie jak Cze67 jestem mocno zdumiona pogladami greka w tej sprawie, bo do tej pory sadzilam, ze dosc zbieznie oceniamy rzeczywistosc. Jednak do rzeczy - Grek, tu nie chodzi o "wyciagniecie z kapelusza", raczej o to, ze Tusk (kierujac sie wlasnym interesem, zgoda) przypomnial szerszej grupie spoleczenstwa, ze zyje w Polsce tak wybitna postac jak prof. Bartoszewski. Ci, ktorzy interesuja sie polityka i historia od dawien dawna, to ci znaja go doskonale. Glowna kwestia jest to, ze Bartoszewski nigdy nie zawiodl, nigdy nie trzeba sie bylo za niego wstydzic, nigdy nie "dal ciala". Mozna sie nie zgadzac z jego pogladami, ale do diaska, to przyzwoity czlowiek i szarganie jego imieniem jest zwyczajnie mowiac slabe. Nie chodzi tu o nietykalnosc wzglednych autorytetow, bo o kazdym mozna zapewne godzinami dyskutowac. A w tym wypadku stajesz po stronie plujacych, wscieklych, przegranych PiSow, ktorzy sami bedac malymi pluja na autorytety "przeciwnikow". Po co? Nie, nie ustawiam linii granicznej pomiedzy "nami" i "nimi". Mowie tylko, ze nie rozumiem zajadlosci z jaka napadnieto na goscia, ktory cale zycie poswiecil Polsce i nigdy NIGDY nie dzialal wbrew jej interesom. To chyba wystarczajaco na odrobine szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 13:52 Miło,że zauważasz iż Tusk,PO i media im sprzyjające wciągnęły na maszt Bartoszewskiego dla własnego interesu.Był potrzebny jako antyteza Rydzyka i innych aŁtorytetów dla ciemnogrodu. Proste. To mamy z głowy. Z kolei zupełnie nie wiem, dlaczego mnie umieszczasz w gronie PiSowskich plujów :)... Oni postponują Bartoszewskiego ze względów ideologicznych, politycznych,historycznych etc. To jest właśnie ten ciemnogrodzki styl rydzykowszczyzny, której Bartoszewski miał zostać, i został, przeciwstawiony. BTW,nie wiem czemu się tutaj dziwic i na co oburzać. Bartoszewski i jego apologecie musieli się liczyć z tym,że bufor zostanie solidnie obity,wiedzieli przeciw komu występują i jakie środki zostaną przeciw nim i niemu użyte.Cnotliwa ziewica może iść na wiejską dyskotekę,tylko niech później się nie dziwi,że ją potraktowano w taki czy owaki sposób. Kwestią główną jest rodzaj krytyki - ja się do dziadka nie przystawiam o jego profesurę,nie atakuję za politykierstwo,nie kwestionuję dorobku, przynajmniej nie miałem takiej intencji. Ja nie kupuję mechanizmów kreacji autorytetów.Kreacji wynikającej z politycznego zapotrzebowania,kreacji ad hoc,kreacji dośc namolnej i histerycznej, nie uwzględniającej zdań odrębnych,bezrefleksyjnej i - jak widać po róznych wypowiedziach - skłaniającej do rozmaitych nadużyć i generalizacji; albo jesteś za i jesteś nasz,albo jesteś przeciw i jesteś ich. Jestem i przeciw aŁtorytetom a'la ojciec Maybach i przeciw kreacji politykierskiej Bartoszewskiego - nie chodzi mi o typy ludzkie,bo wiadomo,że są one nieporównywalne. Chodzi o zachowanie wyznawców i o charakter kreacji - w pierwszym przypadku sekciarsko-polityczny,w drugim czysto polityczny. Że zostanę przyrównany,ugryziony i obrzucony za to,że mam jakieś ale, podejrzewałem i napisałem o tym na początku,więc luz. Nie dziwi mnie,ani nie zdumiewa, że zostaję nagle wcielony, niczym dziadek do Wehrmachtu, w szeregi PiSowskich Orków - dlatego,że nie lubię kiedy mi się wciska na chama towar, którego łykanie jest w interesie czyjegoś obozu politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 12:23 Witam w klubie wyklętych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trekker06 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 13:27 Trochę nie rozumiem ludzi, którzy wytykają Władysławowi Bartoszewskiemu to, że nie jest profesorem(Mimo, że ten tytuł mu przyznano!). Jakoś ludzie Ci podobnych zarzutów nie mają do prezydenta Kwaśniewskiego(Który również uważa WB za autorytet), który jest im bliższy ze względy na przekonania polityczne a który nie ma nawet tytułu magistra. Czasem zastanawiam się dlaczego tak się dzieje, że obrzucany błotem jest człowiek,który walczył z faszystami, działał w opozycji przeciwko władzom PRL i który walnie się przyczynił do odsunięcia od władzy Kaczynskich. Są ludzie tacy jak on ,który zrobił dla nas i dla świata bardzo wiele(Dzięki niemu i innym mogę sobie teraz pisać swobodnie o wszystkim) a są też tacy, którzy gokrytykują i chwalą tych,którzy narzucali innym własne zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
trekker06 Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 13:37 grek.grek napisał: > Witam w klubie wyklętych ;) Może kiedyś zapełnii się całe Auditorium Maximum podczas waszego wykłądu. Życzę powodzenia, ale szanse niestety małe. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 13:57 Wszystko co trafia na wykłady i do AM jest nieświeże,ospałe i spospolityzowane. Nasz klub,to raczej takie Stowarzyszenie Umarłych Poetów ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 27.10.07, 16:25 Z dedykacją wszystkim rzygającym malkontentom i besserwisserom: fragment wywiadu prof. W. Bartoszewskiego dla GW: "...Nie bardzo widzę siebie w miejscu, w którym wszyscy myślą identycznie, maszerują identycznie i śpiewają unisono hymn partyjny Czuję się w jakimś stopniu uczestnikiem krajowej i międzynarodowej partii ludzi dobrej woli, tolerancyjnych i życzliwych innym. Nie cierpię nienawiści i nadczujności, niezależnie od tego, czy ma podłoże klasowe, rasowe czy partyjne. Kiedyś mnie zapytano, czy można mnie wybić z tej otwartości na innych i czymś mnie obrazić. Odpowiedziałem dziennikarzowi taką przypowieścią: "A czy jak pana pijany obrzyga w autobusie, to pan jest obrażony?". Otóż mnie nie można obrazić, można mnie obrzygać. Obrazić mógłby mnie ktoś, kogo bym znał, szanował i na kim bym się zawiódł, kto by świadomie formułował obelgi i pomówienia pod moim adresem. Ale to mi się jakoś w życiu nie przytrafiło..." www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4531375.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 28.10.07, 10:46 POtwierdzasz tylko moją opinię o owczym pędzie w kreowaniu Jedynego Słusznego Autorytetu - politycy dali iskrę, media ją roznieciły do całkiem fajnego płomienia,a tacy jak ty robią za dzielnych strażników świętego ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 28.10.07, 11:48 POtwierdzasz tylko moja opinię o ślepym uporze w autokreacji własnego ja jako Jedynego Najwyższego Autorytetu, któremu nie potrzeba iskry, aby płonąć płomieniem samouwielbienia i zarozumialstwa w imię protestu dla samego protestu i w nienawiści dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Wykład Profesora Władysława Bartoszewskiego 28.10.07, 12:19 Czyli niechęć dla nachalnego,odgórnego,politycznie motywowanego narzucania autorytetów zrównujesz z nienawiścią,samouwielbieniem i zarozumialstwem... jakoś nie zauważyłem,żebym choć jednym słowem dał ci do tego asumpt. Nie uznajesz idoli - znaczy sam sobie idolujesz... Taką porażającą tezę wysnułeś sam z siebie,z przepastnych głebin własnego psychologicznego śledztwa,a może wziąłeś przeciwieństwo samego siebie,dorobiłeś mu personalia i voila. Sądząc po poglądach,które wyznajesz - twoi idole muszą być zaiste wybitnie utalentowani i przenikliwi,skoro inspirują ciebie do takich nadzwyczajnych refleksji i opinii :). Szczególnie ten, którego masz w nicku, to gejzer mądrości :))) Odpowiedz Link Zgłoś