Dodaj do ulubionych

Symbol nie ikona!!!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.03, 08:06
Walczmy z manią okreslania wszytskich i wszytskiego"ikoną".No ktos raz
fajnie powiedział i teraz nagminnie używa sie tego okreslenia,tak samo
jak "kultowe".Wszysko jest ikona i jest kultowe.
Obserwuj wątek
    • agata_edziecko Re: Symbol nie ikona!!!! 27.11.03, 10:10
      Nie całkiem się z Toba zgodzę. Zapewne nie znajdę w słownikach "ikony" w tym
      znaczeniu, bo to określenie faktycznie dość niedawno zaczęło być stosowane. Ja
      je rozumem nieco inaczej, niż symbol. Symbol jest zazwyczaj jeden, na przykład
      symbolem pokoju jest biały gołąbek. A np ikony (np. pop kultury, z takim
      określeniem się ostatnio spotkałam), to mogą być liczne wizerunki, "dzieła",
      osoby, które zyskały szczególny status w danej dziedzinie. Ich cechą jest to,
      że są kojarzone przez miliony, wbiły sie silnie w pamięc i świadomość, kojarzą
      się z daną dziedziną czy czasem. W ten sposób "ikonami" swoich czasów stały się
      np. niektóre obrazy Andy Warhola (Marylin, puszka zupy Campbell), postać Woody
      Allena, obraz Muncha "Krzyk", Mona Liza. Wspólną cechą wielu z nich jest też
      to, że są często kanwą do rozmaitych wariacji artystycznych, przetwarzane przez
      innych twórców.

Przepraszam, jeśli wyrażam się niejasno, ale tak naprawdę pierwszy raz sama
      sobie staram się zwerbalizowac to pojęcie i może dlatego kiepsko mi idzie.
      • Gość: s_l Re: Symbol nie ikona!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:51
        co do ikony - sie chyba zgodze z agata, ale zdecydowanie naduzywane jest
        okreslenie 'kultowy', szczegolnie zabawnie, gdy na przyklad slysze zapowiedzi -
        niedlugo na ekrany wchodzi NOWYKULTOWY film, dajmy na to, larsa von triera
        to, czy cos stalo sie kultowe czy nie, mozna ocenic jedynie z dystansu czasu
        z lat szescdziesiatych w calym kinie mamy moze kilkanascie absolutnych
        kultasow - dzisiaj co drugi film jest 'kultowy', a moze mylnie czytam, moze
        chodzi o cool-towy, (cos jak trendi-mendi)
    • lamancza Re: Symbol nie ikona!!!! 27.11.03, 16:50
      Symbol jest wtedy, gdy umawiamy się, że coś znaczy właśnie coś, np. umawiamy
      się, że gołąbek oznacza pokój.
      Ikona to wtedy, gdy znak wizualny przypomina treść, którą oznacza. Np. papieros
      na drzwiach przedziału oznacza "dla palących".

To bardzo uproszczone wytłumaczenie zaczerpnięte z teorii komunikacji.
      • agata_edziecko Re: Symbol nie ikona!!!! 28.11.03, 09:51
        Mam wrażenie, że my tu rozpatrujemy inne znaczenie słowa ikona.
        Co do kultowości, to się zgadzam z przedmówcą. Jest to termin zdecydowanie
        nadużywany, zwłaszcza w stosunku do "dzieł" dopiero mających zaistnieć.
        Pozdrawiam
        agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka