Gość: MACIEJ IP: *.ny325.east.verizon.net 04.12.03, 21:24 Zydzi chcieliby historie zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:56 niedługo się okaże, że to Polacy zamordowali Jezusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej F, UmarL takZe za moje grzechy IP: *.dialup.uni2.es 05.12.03, 00:10 Gość portalu: miki napisał(a): > niedługo się okaże, że to Polacy zamordowali Jezusa UmarL takZe za moje grzechy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Libertine Jesus IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 11:31 Jesus died for his own sins, not mine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark GAZETA dezinformuje IP: *.co.us.ibm.com 04.12.03, 22:10 GAZETA jak zwykle dezinformuje. Przeciwko sa radykalne organizacje zydowskie, ktore zastraszaja Gibsona i jego rodzine. Za filmem jest caly swiat (oprocz GAZETY oczywiscie ktora idzie w parze z radykalnymi organizacjami zydowskimi). Odpowiedz Link Zgłoś
sprezzatura Oj, ale Pan kategoryczny 05.12.03, 02:45 Gość portalu: Mark napisał(a): > GAZETA jak zwykle dezinformuje. > Przeciwko sa radykalne organizacje zydowskie, ktore zastraszaja > Gibsona i jego rodzine. Za filmem jest caly swiat (oprocz GAZETY > oczywiscie ktora idzie w parze z radykalnymi organizacjami > zydowskimi). No proszę, a ja, nie będąc radykalną organizacją żydowską ani Gazetą Wyborczą, też jestem ostrożna wobec filmu, który może uczynić więcej złego niż dobrego, niepotrzebnie wzbudzając niechęć do Żydów. Czyli "za filmem", jak Pan to ujął, nie jest "cały świat", lecz cały świat minus sprezzatura. Niby nic, ale skąd Pan może wiedzieć, że nie ma nas na świecie więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Wiecej wiary IP: 149.156.213.* 06.12.03, 15:30 Polecam wiecej wiary w wymowe filmu. Nie mozna bac sie obejrzec filmu, bo kogos sie obrazi. Kiedys robiono zamieszanie wokol filmu Ksiadz. I co? I nic. NIe wierze, ze Mel Gibson zrobil jakis propagandowy film. Bedzie to pewnie komrcyjny, dopasowany do umyslu przecietnego amerykaniana film. A co wzbudznia niecheci do Zydow, to 1/5 swiata ich szczerze nienawidzi (kraje arabskie i muzulmansie), 1/10 swiata (Europa) ma ich dosc. Jeszcze troche i te proporcje wzrosna. Zydzi pracuja na swoj wizerunek. Sa okupantami Palestynskiej Ziemi i na dodatek maja w gdzies jakiekolwiek zasady. KOnwecja miedzynarodowe? To nie dla nich. Na dodatek Szaron grozi smiercia Arafatowi. Juz widze jak Polacy by zareagowali, jakby Putin powiedzial, ze bedzie scigal Kwasniewskiego i go ukatrupi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: *.gs.com 04.12.03, 23:35 Gość portalu: MACIEJ napisał(a): > Zydzi chcieliby historie zmienic? E chyba nie. W koncu naprawde Zydzi zabili Zyda Jezusa i o tym jest w Testamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: 130.60.71.* 05.12.03, 00:41 To przeczytaj uwazniej, bo mnie sie zasze zdawalo ze egzekucji dokonali Rzymianie. Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Gość portalu: MACIEJ napisał(a): > > > Zydzi chcieliby historie zmienic? > > > E chyba nie. W koncu naprawde Zydzi zabili Zyda Jezusa i o tym > jest w Testamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lange Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: *.internode.on.net.au 05.12.03, 00:47 Gość portalu: MACIEJ napisał(a): > Zydzi chcieliby historie zmienic? to proste pytaniu wiecej mowi o tobie niz o czymkolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal25atlanta Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: 130.207.36.* 05.12.03, 03:06 Gość portalu: MACIEJ napisał(a): > Zydzi chcieliby historie zmienic? To pewnie tak jak Polacy po obejrzeniu Listy Schindlera. Bo sie okazalo, ze w filmie POlacy byli pokazani jako bardzo nieprzyjazni Zydom ludzie... Hipokryzja jest wszedzie. Tak wsrod Polakow jak i Zydow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Z tego, co wiem o tym wydarzeniu, NIKT IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 05.12.03, 07:31 NIE WSPOMINA, ze w sprawe zabicia Jezusa Chrystusa zamieszani byli Polacy. Polacy jako narod wtedy jeszcze nie istnieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbc@op.pl Trudno komentować film którego nikt jeszcze nie widzia IP: *.piotrkow.media-net.pl 05.12.03, 07:55 Oby nie było tak jak z tym filmem o Amway'u który do dziś leży na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Mel, nie bój się Papieża? IP: *.zsmeie.torun.pl 05.12.03, 08:42 Prawda nie jest obraźliwa dla nikogo, kto ma czyste sumienie l8ub intencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: 213.77.7.* 05.12.03, 11:03 Może nie zmienić, ale zafałszować? Wiadomo że Jezusa ukrzyżowali Rzymianie, skazał go Piłat, ale w ręce Rzymian wydali go właśnie Żydzi. Co więcej słynna scena w której Piłat daje do wyboru uwolnienie Jezusa lub Barabasza, pospolitego rabusia, kończy się stwierdzeniem "krew jego na nas i na syny nasze"... Żydom łatwiej byłoby przełknąć fakt np. ukamieniowania Jezusa, skrytobójstwa, itp. Jednak nie zaprzeczalnym faktem jest że cała historia śmierci Syna cieśli jest niepokojąco podobna do proroctw starotestamentowych, czego oni nie mogli zrozumieć... I tu ich trafia szlag, że jednak Mesjasza nie poznali... I że to chrześcijanie mieli rację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Szlag mnie trafia IP: *.telia.com 05.12.03, 11:35 > "krew jego na nas i na syny nasze"... Trzeba pamietac ze ewangelia wg swietego Mateusza miala wyrazne cele polityczne: systematyczne nawiazanie do tradycji mojzeszowej i polemike z Zydami ktorzy odmawiaja uznania tego rzekomego spadku. Podejrzewam ze uwazasz ze stare teksty religijne nalezy traktowac doslownie, bez analizy zrodlowej i zastanawiania sie nad kontekstem historycznym. W takim razie uwazaj zeby ktos do ciebie nie przemowil z jakiegos krzaka, mozesz sobie w biblii sprawdzic ze to jest na porzadku dziennym. Myslisz rzeczywiscie ze Zydow szlag trafia ze chrzescijanie mieli racje? Wiesz co? - mnie wcale szlag nie trafia i na prawde nigdy nie spotkalem Zyda ktory by Ci zazdroscil. Ale jezeli to Ci daje dobre samopoczucie, to czemu nie, szlag mnie trafia. Ciebie natomiast powinien trafiac szlag ze ksiadz proboszcz uzywa kosciola do szerzenia nienawisci i ze prymas Glemp nie potrafi, nie pierwszy raz, zajac przyzwoitego stanowiska. W przeciwienstwie do ksiedza arcybiskupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Szlag mnie trafia IP: *.telia.com 05.12.03, 11:38 Dwa zdania za duzo w poprzedniej wypowiedzi. Wlasciwy tekst: > > "krew jego na nas i na syny nasze"... > > Trzeba pamietac ze ewangelia wg swietego Mateusza miala wyrazne cele > polityczne: systematyczne nawiazanie do tradycji mojzeszowej i polemike z > Zydami ktorzy odmawiaja uznania tego rzekomego spadku. Podejrzewam ze uwazasz > ze stare teksty religijne nalezy traktowac doslownie, bez analizy zrodlowej i > zastanawiania sie nad kontekstem historycznym. W takim razie uwazaj zeby ktos > do ciebie nie przemowil z jakiegos krzaka, mozesz sobie w biblii sprawdzic ze > to jest na porzadku dziennym. > > Myslisz rzeczywiscie ze Zydow szlag trafia ze chrzescijanie mieli racje? Wiesz > co? - mnie wcale szlag nie trafia i na prawde nigdy nie spotkalem Zyda ktory by > > Ci zazdroscil. Ale jezeli to Ci daje dobre samopoczucie, to czemu nie, szlag > mnie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama NIe na temat IP: 149.156.213.* 06.12.03, 13:51 A cos Ty sie przypial do jednego zdania. Watek jest o filmie a nie o roznicach religijnych. Mam nadzieje, ze Gibson nie zmieni swojego filmu, chocby dlatego, ze zawsze popbcinane wersje sa gorsze od oryginalu. Poza tym bac sie jednego narodu, ktory ma gdzies miedzynarodowe konwencje, to juz przesada. Odpowiedz Link Zgłoś