Dodaj do ulubionych

Mel Gibson wystraszył się Papieża?

IP: *.ny325.east.verizon.net 04.12.03, 21:24
Zydzi chcieliby historie zmienic?
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:56
      niedługo się okaże, że to Polacy zamordowali Jezusa
      • Gość: Andrzej F, UmarL takZe za moje grzechy IP: *.dialup.uni2.es 05.12.03, 00:10
        Gość portalu: miki napisał(a):

> niedługo się okaże, że to Polacy zamordowali Jezusa

UmarL takZe za moje grzechy
        • Gość: Libertine Jesus IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 11:31
          Jesus died for his own sins, not mine.
    • Gość: Mark GAZETA dezinformuje IP: *.co.us.ibm.com 04.12.03, 22:10
      GAZETA jak zwykle dezinformuje.
      Przeciwko sa radykalne organizacje zydowskie, ktore zastraszaja
      Gibsona i jego rodzine. Za filmem jest caly swiat (oprocz GAZETY
      oczywiscie ktora idzie w parze z radykalnymi organizacjami
      zydowskimi).
      • sprezzatura Oj, ale Pan kategoryczny 05.12.03, 02:45
        Gość portalu: Mark napisał(a):

> GAZETA jak zwykle dezinformuje.
        > Przeciwko sa radykalne organizacje zydowskie, ktore
        zastraszaja
        > Gibsona i jego rodzine. Za filmem jest caly swiat (oprocz
        GAZETY
        > oczywiscie ktora idzie w parze z radykalnymi organizacjami
        > zydowskimi).

No proszę, a ja, nie będąc radykalną organizacją żydowską ani
        Gazetą Wyborczą, też jestem ostrożna wobec filmu, który może
        uczynić więcej złego niż dobrego, niepotrzebnie wzbudzając
        niechęć do Żydów. Czyli "za filmem", jak Pan to ujął, nie
        jest "cały świat", lecz cały świat minus sprezzatura. Niby nic,
        ale skąd Pan może wiedzieć, że nie ma nas na świecie więcej?
        • Gość: Kama Wiecej wiary IP: 149.156.213.* 06.12.03, 15:30
          Polecam wiecej wiary w wymowe filmu. Nie mozna bac sie obejrzec filmu, bo kogos
          sie obrazi. Kiedys robiono zamieszanie wokol filmu Ksiadz. I co? I nic.
          NIe wierze, ze Mel Gibson zrobil jakis propagandowy film. Bedzie to pewnie
          komrcyjny, dopasowany do umyslu przecietnego amerykaniana film. A co wzbudznia
          niecheci do Zydow, to 1/5 swiata ich szczerze nienawidzi (kraje arabskie i
          muzulmansie), 1/10 swiata (Europa) ma ich dosc. Jeszcze troche i te proporcje
          wzrosna.
          Zydzi pracuja na swoj wizerunek. Sa okupantami Palestynskiej Ziemi i na dodatek
          maja w gdzies jakiekolwiek zasady. KOnwecja miedzynarodowe? To nie dla nich. Na
          dodatek Szaron grozi smiercia Arafatowi. Juz widze jak Polacy by zareagowali,
          jakby Putin powiedzial, ze bedzie scigal Kwasniewskiego i go ukatrupi....
    • Gość: MaciekS Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: *.gs.com 04.12.03, 23:35
      Gość portalu: MACIEJ napisał(a):

> Zydzi chcieliby historie zmienic?

E chyba nie. W koncu naprawde Zydzi zabili Zyda Jezusa i o tym
      jest w Testamencie.
      • Gość: Pawel Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: 130.60.71.* 05.12.03, 00:41
        To przeczytaj uwazniej, bo mnie sie zasze zdawalo ze egzekucji
        dokonali Rzymianie.

Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Gość portalu: MACIEJ napisał(a):
        >
        > > Zydzi chcieliby historie zmienic?
        >
        >
        > E chyba nie. W koncu naprawde Zydzi zabili Zyda Jezusa i o
        tym
        > jest w Testamencie.
    • Gość: lange Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: *.internode.on.net.au 05.12.03, 00:47

to proste pytaniu wiecej mowi o tobie niz o czymkolwiek
    • Gość: michal25atlanta Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: 130.207.36.* 05.12.03, 03:06

To pewnie tak jak Polacy po obejrzeniu Listy Schindlera. Bo sie
      okazalo, ze w filmie POlacy byli pokazani jako bardzo
      nieprzyjazni Zydom ludzie... Hipokryzja jest wszedzie. Tak wsrod
      Polakow jak i Zydow.
      Pozdrawiam
      • Gość: roo Z tego, co wiem o tym wydarzeniu, NIKT IP: *.29.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 05.12.03, 07:31
        NIE WSPOMINA, ze w sprawe zabicia Jezusa Chrystusa zamieszani
        byli Polacy. Polacy jako narod wtedy jeszcze nie istnieli.
    • Gość: bbc@op.pl Trudno komentować film którego nikt jeszcze nie widzia IP: *.piotrkow.media-net.pl 05.12.03, 07:55
      Oby nie było tak jak z tym filmem o Amway'u który do dziś leży
      na półce.
    • Gość: Mirek Mel, nie bój się Papieża? IP: *.zsmeie.torun.pl 05.12.03, 08:42
      Prawda nie jest obraźliwa dla nikogo, kto ma czyste sumienie
      l8ub intencje.
    • Gość: Xionc Re: Mel Gibson wystraszył się Papieża? IP: 213.77.7.* 05.12.03, 11:03
      Może nie zmienić, ale zafałszować?
      Wiadomo że Jezusa ukrzyżowali Rzymianie, skazał go Piłat, ale w ręce Rzymian
      wydali go właśnie Żydzi. Co więcej słynna scena w której Piłat daje do wyboru
      uwolnienie Jezusa lub Barabasza, pospolitego rabusia, kończy się
      stwierdzeniem "krew jego na nas i na syny nasze"...

Żydom łatwiej byłoby przełknąć fakt np. ukamieniowania Jezusa, skrytobójstwa,
      itp. Jednak nie zaprzeczalnym faktem jest że cała historia śmierci Syna cieśli
      jest niepokojąco podobna do proroctw starotestamentowych, czego oni nie mogli
      zrozumieć... I tu ich trafia szlag, że jednak Mesjasza nie poznali... I że to
      chrześcijanie mieli rację...
      • Gość: Jurek Szlag mnie trafia IP: *.telia.com 05.12.03, 11:35
        > "krew jego na nas i na syny nasze"...

Trzeba pamietac ze ewangelia wg swietego Mateusza miala wyrazne cele
        polityczne: systematyczne nawiazanie do tradycji mojzeszowej i polemike z
        Zydami ktorzy odmawiaja uznania tego rzekomego spadku. Podejrzewam ze uwazasz
        ze stare teksty religijne nalezy traktowac doslownie, bez analizy zrodlowej i
        zastanawiania sie nad kontekstem historycznym. W takim razie uwazaj zeby ktos
        do ciebie nie przemowil z jakiegos krzaka, mozesz sobie w biblii sprawdzic ze
        to jest na porzadku dziennym.

Myslisz rzeczywiscie ze Zydow szlag trafia ze chrzescijanie mieli racje? Wiesz
        co? - mnie wcale szlag nie trafia i na prawde nigdy nie spotkalem Zyda ktory by
        Ci zazdroscil. Ale jezeli to Ci daje dobre samopoczucie, to czemu nie, szlag
        mnie trafia. Ciebie natomiast powinien trafiac szlag ze ksiadz proboszcz uzywa
        kosciola do szerzenia nienawisci i ze prymas Glemp nie potrafi, nie pierwszy
        raz, zajac przyzwoitego stanowiska. W przeciwienstwie do ksiedza arcybiskupa
        • Gość: Jurek Re: Szlag mnie trafia IP: *.telia.com 05.12.03, 11:38
          Dwa zdania za duzo w poprzedniej wypowiedzi. Wlasciwy tekst:

> > "krew jego na nas i na syny nasze"...
          >
          > Trzeba pamietac ze ewangelia wg swietego Mateusza miala wyrazne cele
          > polityczne: systematyczne nawiazanie do tradycji mojzeszowej i polemike z
          > Zydami ktorzy odmawiaja uznania tego rzekomego spadku. Podejrzewam ze uwazasz
          > ze stare teksty religijne nalezy traktowac doslownie, bez analizy zrodlowej i
          > zastanawiania sie nad kontekstem historycznym. W takim razie uwazaj zeby ktos
          > do ciebie nie przemowil z jakiegos krzaka, mozesz sobie w biblii sprawdzic ze
          > to jest na porzadku dziennym.
          >
          > Myslisz rzeczywiscie ze Zydow szlag trafia ze chrzescijanie mieli racje?
          Wiesz
          > co? - mnie wcale szlag nie trafia i na prawde nigdy nie spotkalem Zyda ktory
          by
          >
          > Ci zazdroscil. Ale jezeli to Ci daje dobre samopoczucie, to czemu nie, szlag
          > mnie trafia.
      • Gość: Kama NIe na temat IP: 149.156.213.* 06.12.03, 13:51
        A cos Ty sie przypial do jednego zdania. Watek jest o filmie a nie o roznicach
        religijnych.
        Mam nadzieje, ze Gibson nie zmieni swojego filmu, chocby dlatego, ze zawsze
        popbcinane wersje sa gorsze od oryginalu. Poza tym bac sie jednego narodu,
        ktory ma gdzies miedzynarodowe konwencje, to juz przesada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka