Dodaj do ulubionych

FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma

26.04.04, 10:34
która w ten sposób się określa?
Obserwuj wątek
    • hirara23 Re: FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma 26.04.04, 10:55
      o co chodzi z tymi "dobrami szybkozbywalnymi"???
      bo tylko takie określenie znalazłam
    • Gość: corgan FMCG to IP: 217.11.142.* 26.04.04, 10:55
      Fast Moving Consumer Group czyli tzw dobra szybko zbywalne np. guma do zucia,
      plyn do szorowania garów, papier toaletowy, herbata, margaryna, fajki. W
      zasadzie wszystkie art pierwszej potrzeby o ile kojarze - zywnosc i srodki
      czystosci.

Wg. mnie kaszanka, wódka czy parówki to tez FMCG ale zaklady miesne czy
      spirytusowe nie dorabiaja do tego takiej ideologii jak np. Unilever czy
      Procter&Gamble.
    • losiu4 Re: FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma 26.04.04, 12:29
      hirara23 napisała:

> która w ten sposób się określa?

tzw. dobra szybkozbywalne :) jeśli tam kandydujesz na stanowisko
      przedstawiciela bądź tzw. stanowisko kierownicze, spodziewaj sie roboty
      akwizytorskiej. Nie żebym coś przeciw takiej pracy miał, ale nie każdemu taka
      odpowiada

Pozdrawiam

Losiu
    • allessia Re: FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma 26.04.04, 13:39
      Fast moving consumer goods (nie group) - np Coca-cola, Pepsico etc.
      Takim mianem okreslaja sie zazwyczaj firmy z kapitalem zagranicznym, polskie
      niekoniecznie.
      powodzenia!
      ala
      • Gość: corgan sory, faktycznie "goods" :) IP: 217.11.142.* 26.04.04, 17:38
        ale pasztetowa to też FMCG :) a co hehe
        • Gość: Mickey Re: sory, faktycznie "goods" :) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.06.04, 15:39
          FMCK - szybkozbywalne dobra konsumpcyjne - czyli upraszczając chodzi o produkty
          codziennego użytku oraz używki które jak sama nazwa mówi stale się zużywają i i
          ciągle trzeba kupować nowe. Z tego powodu jest to bardzo dynamiczny rynek, są
          to rzeczy bez których czasem nie można się obejść (proszek do prania), na rynku
          jest więc ciągła walka i ostra konkurencja. Z drugiej strony artykuły FMCG to
          rzeczty na których firmy dużo zarabiają więc szukają ludzi silnych i
          odpoernych na stres ale świetnie ich za to wynagradzają. Zwróć uwagę że wiele
          firm różnych branż które szukają np handlowców umieszcza w ogłoszeniach info:
          mile widziane doświadczenie w FMCG. Poza tym firmy FMCG są najlepszą szkołą
          marketingu i tam można się go najlepiej nauczyć i zdobyć świetny know how.

Zwróć uwagę na rankingi wynagrodzeń wg branż - obok farmaceutyków i branży IT
          FMCG to najlepiej wynagradzana branża. SAm przepracowałem kilka lat w
          największych firmach FMCG i mam bardzo dobrą oponię na ich temat. Mnie po
          prostu zawsze interesowała praca na zasadzie - dużo pracy - dużo kasy. I FMCG
          to zapewnia.

Oczywiście mówię tu o kilku - kilkunastu największych firmach świata. Ostatnio
          małe niszowe firmy też lubią się tym skrótem określać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka