hirara23 26.04.04, 10:34 która w ten sposób się określa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hirara23 Re: FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma 26.04.04, 10:55 o co chodzi z tymi "dobrami szybkozbywalnymi"??? bo tylko takie określenie znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan FMCG to IP: 217.11.142.* 26.04.04, 10:55 Fast Moving Consumer Group czyli tzw dobra szybko zbywalne np. guma do zucia, plyn do szorowania garów, papier toaletowy, herbata, margaryna, fajki. W zasadzie wszystkie art pierwszej potrzeby o ile kojarze - zywnosc i srodki czystosci. Wg. mnie kaszanka, wódka czy parówki to tez FMCG ale zaklady miesne czy spirytusowe nie dorabiaja do tego takiej ideologii jak np. Unilever czy Procter&Gamble. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma 26.04.04, 12:29 hirara23 napisała: > która w ten sposób się określa? tzw. dobra szybkozbywalne :) jeśli tam kandydujesz na stanowisko przedstawiciela bądź tzw. stanowisko kierownicze, spodziewaj sie roboty akwizytorskiej. Nie żebym coś przeciw takiej pracy miał, ale nie każdemu taka odpowiada Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
allessia Re: FMCG co to za skrót i czym zajmuje się firma 26.04.04, 13:39 Fast moving consumer goods (nie group) - np Coca-cola, Pepsico etc. Takim mianem okreslaja sie zazwyczaj firmy z kapitalem zagranicznym, polskie niekoniecznie. powodzenia! ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan sory, faktycznie "goods" :) IP: 217.11.142.* 26.04.04, 17:38 ale pasztetowa to też FMCG :) a co hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickey Re: sory, faktycznie "goods" :) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.06.04, 15:39 FMCK - szybkozbywalne dobra konsumpcyjne - czyli upraszczając chodzi o produkty codziennego użytku oraz używki które jak sama nazwa mówi stale się zużywają i i ciągle trzeba kupować nowe. Z tego powodu jest to bardzo dynamiczny rynek, są to rzeczy bez których czasem nie można się obejść (proszek do prania), na rynku jest więc ciągła walka i ostra konkurencja. Z drugiej strony artykuły FMCG to rzeczty na których firmy dużo zarabiają więc szukają ludzi silnych i odpoernych na stres ale świetnie ich za to wynagradzają. Zwróć uwagę że wiele firm różnych branż które szukają np handlowców umieszcza w ogłoszeniach info: mile widziane doświadczenie w FMCG. Poza tym firmy FMCG są najlepszą szkołą marketingu i tam można się go najlepiej nauczyć i zdobyć świetny know how. Zwróć uwagę na rankingi wynagrodzeń wg branż - obok farmaceutyków i branży IT FMCG to najlepiej wynagradzana branża. SAm przepracowałem kilka lat w największych firmach FMCG i mam bardzo dobrą oponię na ich temat. Mnie po prostu zawsze interesowała praca na zasadzie - dużo pracy - dużo kasy. I FMCG to zapewnia. Oczywiście mówię tu o kilku - kilkunastu największych firmach świata. Ostatnio małe niszowe firmy też lubią się tym skrótem określać... Odpowiedz Link Zgłoś