Gość: stella IP: *.aster.pl 24.05.05, 06:50 Czy wysyłanie (odpowiadanie na ogłoszenia) i załączanie CV w formacie PDF to dobry pomysł? Robić tak, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lulu_77 Re: CV w formacie PDF? 25.05.05, 13:28 ja tylko takie wysyłam , lm też , mam pewność że nic i nikt tego nie przerobi, nic się nie poprzestawia , etc. a każda sznująca sie firma acrobata mieć powinna, zwłasza że jest bezpłatny. Odpowiedz Link Zgłoś
meessi Re: CV w formacie PDF? 25.05.05, 13:33 nie nie nie to zajmuje za dużo miejsca i czy Ci to otworzą zależy od sekretarki dla niej nie ma znaczenia ze bezpłatny jak nie ma to nie ma, nie otworzy, wywali Odpowiedz Link Zgłoś
nicola21 Re: CV w formacie PDF? 25.05.05, 14:21 jesli w firmie pracuje taka sekretarka to moze nie warto sie starac o prace w tym miejscu ;). doc nie jest jedynym slusznym formatem plikow tekstowych i sekretarka powina juz wczesniej spotkac sie z nim. ja sie nie przejmuje i wysylam w pdf-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: CV w formacie PDF? 25.05.05, 14:52 Wysyłaj w pdf. Moim zdaniem świadczy to o profesjonalnym podejściu do sprawy. Lubie dostawać cv w tym formacie. Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: CV w formacie PDF? 25.05.05, 15:37 Napewno wygląda to bardziej estetycznie, ale jest ryzykowne. Analfabetyzm komputerowy jest w naszym kraju powszechny i jak coś nie jest otwierane przez Worda to mogą wcale nie otworzyć. W jednej z agencji pośrednictwa personalnego widziałem nawet wymaganie, że dokumenty mają być przysłane w formacie .doc (a jak szukający pracy nie ma MS Office, to niech biegnie kupić). Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: CV w formacie PDF? 27.05.05, 13:58 amatil napisał: > Napewno wygląda to bardziej estetycznie, ale jest ryzykowne. Analfabetyzm > komputerowy jest w naszym kraju powszechny i jak coś nie jest otwierane przez > Worda to mogą wcale nie otworzyć e, no nie zartuj... teraz wszyscy znają obsługę kompa, szczególnie młodzi, którzy często gęsto okupują stanowiska, będace pierwszym sitem rekrutacji. Przynajmniej wszyscy tak twierdza. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: CV w formacie PDF? 27.05.05, 14:43 Jak najbardziej w PDF. Profesjonalnie! Jeszcze lepiej jest dodać odręczny podpis, zeskanowany i wklejony z painta. Podobno robi to dobre wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Servantes Re: CV w formacie PDF? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 16:24 Ja raczej wolę wysyłać CV w Word-zie.Dla firm to chyba bez znaczenia????? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: CV w formacie PDF? 27.05.05, 18:13 w zasadzie nie powinno być róznicy. Jest tylko jeden drobny niuansik: doc lubi się posypac... szczególnie jesli jest w nim trochę wodotrysków, a ustawienia sie różnia :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stella Re: CV w formacie PDF? IP: *.aster.pl 27.05.05, 18:34 dziękuję za opinie. Pozostanę raczej przy PDFie. I jedna uwaga - ktoś napisał, że jest bezpłatny. To prada, ale tylko do użytku domowego. Firmy muszą płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: CV w formacie PDF? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.05, 01:28 Wysyłaj w czym lubisz. Ja osobiście wolę doc'e. Zajmują mniej miejsca, szybciej się otwierają i zawsze drukują. Natomiast z pdf'ami zdarzają sie kłopoty od strony drukarki - nie dość, że długo idą na drukarkę, to jeszcze czasami "drukują" sie puste arkusze. A w gruncie rzeczy ważne jest to, co zawiera Twoje CV oraz to, żeby było ono przejrzyste. Może czasami pdf wyróżni Cię spośród innych, ale pewnie z równym prawdodobieństwem może przyczynić sie do tego, że Twoje CV nie zostanie odczytane. Co do rozchodzenia sie tekstu w Wordzie, to w dobrze sformatowanym dokumencie czegoś takiego jeszcze nie widziałam. A jesli ktoś formatuje za pomocą spacji ... no cóż... po prostu sygnał ostrzegawczy, że z obsługą komputera i inteligencją jest jednak na bakier. Jedyne co, to przestrzegam przed Open Office, bo rzeczywiście doc'e stworzone pod OO nie zawsze wyglądają dobrze pod Wordem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabar Re: CV w formacie PDF? 29.05.05, 14:59 A ja mam inne doświadczenia. Pisałam doktorat, więc "naformatowałam sie" nagłówków, tabelek, spisów: treści, tabel, rysunków. Jak przenosiłam to na inny komputer to tabelki mi się rozformatowały. Zamiast wyjustowania było dociągnięcie do lewej. Kiedyś zmienila mi się wielkość czcionek. Ponadto zniknęły mi podkreślenia w podpisach pod rysunkami. Ostateczną wersję zamieniłam na pdf'a i gdy przeniosłam na komputer gdzie miałam drukować, wszystko pozostało tak jak trzeba. A drukowanie bez problemu. Więc gorsze doświadczenia mam z doc'iem nż pdf'em. Ponadto przewijanie stron o wiele szybsze. Nie było problemu też z drukowaniem poszczególnych stron. Miałam dwa rodzaje numerowania. Piersze dziesięć rzymskimi, następne od jedynki arabskiej. Gdy dawałam drukowanie 1-20, drukował wszystkie rzymskie, a potem 20 stron arabskich. Więc w sumie 30. A jeżeli nie chciałam rzymskich? pdf ma swoje własne numerowanie - pokazyje, która strona dokumentu i nie obchodzi go to, co jest napisane w nagłówku lub stopce. A dlaczego pdf'y sa wieksze? Moja praca, która miała 48 mega, po zamianie na pdf'a miała 29. Więc była mniejsza. Czy ważna jest obecność rysunków? Było ich 40, więc w przypadku doc'a to one wpływały na wielkość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: CV w formacie PDF? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.05, 17:27 Masz rację, że przy dużym dokumencie z tabelkami, rysunkami itd, Word szaleje. Miałam na myśli zwykłe dokumenty, typu CV. Powyżej iluś tam MB z Wordem nie da sie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś