Gość: Sofia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 19:28 Ktos wie jakie klimat pracy panuje w Samsungu na Szturmowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sofia Re: Samsung IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.06, 10:38 No ale chyba nie we wszystkich działach jest tak żle ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: Samsung IP: *.crowley.pl 23.03.06, 12:11 jeśli praca wygląda - tak jak działa sprzęt najnowszej generacji /telewizor/ to nie doczekasz końca okresu próbnego. bardzo rozczarowana jakością.... Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: Samsung 25.03.06, 13:01 Ja wiem jak się pracuje w R&D przy Armii Ludowej. Super :) Agness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiem Re: Samsung IP: *.hyperion.pl / *.c31.msk.pl 25.03.06, 22:35 Proszę o podpowiedź, jakie działy się znajdują przy ul. Szturmowej a jakie przy Armii Ludowej. A, jeszcze jedno pytanie, ilu stopniowa jest rekrutacja (tzn. test, AC, rozmowy itp) i czy bardzo długo trwa od momentu zaakceptowania przez firmę CV. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: Samsung 26.03.06, 20:11 Na Armii Ludowej przyjmowani są przede wszystkim programiści, gdyż mieści się tam centrum badawczo-rozwojowe. Rekrutacja jest wielostopniowa, ale w przypadku R&D można uznać, że jeżeli po pierwszym spotkaniu w firmie i testach z programowania ktoś zadzwoni, to będzie się przyjętym :) Samo spotkanie rekrutacyjne jest klilkustopniowe (dział hr, szef programistów, spec od zadawania wnikliwych pytań) i jest poprzedzone rozmową po angielsku (telefoniczną lub osobistą), a przed tym wszystkim wypełnia się jeszcze sporo kwestionariuszy. Od momentu przesłania CV do decyzji mija conajmniej miesiąc (czas pomiędzy etapami rekrutacji był spory, ale to było za czasów, kiedy w danym miesiącu przyjmowano kilkanaście osób). Powodzenia! Agness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiem Re: Samsung IP: *.hyperion.pl / *.c31.msk.pl 27.03.06, 00:11 Dzięki wielkie za odpowiedź i oświecenie mnie. Proszę jeszcze o ile to możliwe skrobnij coś na temat Szturmowej. Czym tam się zajmują i jakieś ciekawostki odnośnie rekrutacji. Z internetowej strony Samsunga jakoś trudno mi do tego dojść samodzielnie. Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: Samsung 27.03.06, 19:33 Niestety nie wiem nic na temat Szturmowej oprócz tego, że mieszczą się tam pozostałe jednostki Samsunga (oprócz działu IT). Nigdy tam nie byłam, jedyne co mnie łaczy z tamtą siedzibą to podpisy księgowych na przelewach wynagrodzenia ;) Ogólnie firma spoko. R&D to świetni ludzie i zgrane zespoły. Jeśli na Szturmowej jest podobnie to na pewno warto się starać :) Agness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiem Re: Samsung IP: *.hyperion.pl / *.c31.msk.pl 27.03.06, 21:29 Serdeczne dzieki za wyczerpujące wyjaśnienie. Widzę, że jesteś osobą komunikatywną, wobec tego czy mogę przesłać do Ciebie meila "na gazetowego" z jeszcze jednym pytaniem? Pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
piitteer Re: Samsung 27.03.06, 21:38 proces rekrutacji w tej ”firmie” (tj. samsung ) to fikcja, uważam tak bo jakiś czas temu zostałem telefonicznie zaproszony do tej ”firmy” na spotkanie o pracę (młodszy inżynier ds. produkcji oprogramowania), zgodnie z ustaleniami telefonicznymi przybyłem punktualnie na umówione spotkanie, okazało się jednak, że nikt na początku nie chciał ze mną rozmawiać, po jakimś czasie w końcu ktoś odważył się i rozpoczął rozmowę, na której dowiedziałem się, że proces rekrutacji jest już zamknięty i niepotrzebnie się fatygowałem ... C H A O S jakiś czas to tym spotkaniu poznałem kilka osób pracujących w samsung, jak oceniają atmosferę w firmie ? ... nie zbyt dobrze, rozglądają się za nową pracą ... negatywnie oceniają panujący reżim koreańskich szefów („mierny ale wierny”) ... ogólnie mówiąc przykładają małą uwagę do umiejętności pracowników, mają jedne z najniższych wynagrodzeń, wydłużony czas pracy 9h, itd. nie polecam pracy w samsung !!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: Samsung 28.03.06, 11:43 Coś kosmiczne rzeczy piszesz.. Rekrutacja nigdy nie była zamknięta i jeśli trafiają się osoby o dużym potencjale, z wiedzą i niezłym doświadczeniem to są witane z otwartymi rękami.. Może zaszło jakieś nieporozumienie na etapie umawiana Cię na spotkanie? Coś wątpię żeby jakakolwiek kompetentna osoba przyznała, że rekrutacja się skończyła.. Ja znam 1/3 pracowników w centrum R&D. NIKT nie mówi o reżimie, ponieważ ludzie przywykli do koreańskiego stylu. Koreańscy szefowie nie wnikają w pracę poszczególnych osób tylko podsumowują wyniki całej firmy. Niestety rdzennie polskim odruchem jest odradzanie innym dosłownie wszystkiego :) Samsung daje dobre warunki. Nie jest to praca docelowa (której w Polsce chyba wogóle się nie znajdazie, bo tutaj każde zatrudnienie jest przejściowe). Jeśli chodzi o wierność to jest to cecha Koreańczyków, bo u nich ludzie się zatrudniają na 20-30 lat i awansują po 10.. Myślę, że ze względu na to niedostosowanie do polskich realiów mogą wynikać sytuacje, do których się właśnie czepiasz.. Nie przykładają mełej uwagi do umiejętności, bo szkolą, organizują firmowe imprezy integracyjne, dają pakiety socjalne, zapraszają do Korei.. a to jest cechą dużych firm. Wynagrodzenia to też bzdura. Jeśli ktoś liczy na zarobki 6000 netto z rocznym doświadczeniem to się zawiedzie, ale jeśli myśli o REALNEJ kwocie, adekwatnej do umiejętności i doświadczenia to jest jak najbardziej OK. Czas pracy to też mit. Pracuje się 9h, bo ma się 1h przerwę na lunch. Niewiele nadgodzin, jak są to 150% płatne, wypłacane bonusy na koniec roku, coroczne podwyżki, wyrównania do wzrostów płac w Polsce itp itd. Chyba źle trafiłeś, nie dostałeś się i stąd Twoje frustracje.. Agness Odpowiedz Link Zgłoś