pasikonik2007 12.08.07, 09:06 Na ile moze liczyc informatyk (8-letnie doswidczenie z USa, glownie jako programista) w duzej polskiej firmie software (firma notowana na gieldzie)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: informatyk o zarobkach IP: *.mlyniec.gda.pl 12.08.07, 15:15 Około 15 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: informatyk o zarobkach IP: *.mlyniec.gda.pl 12.08.07, 16:11 Brutto oczywiście. Zresztą kwotę, którą podałem wcześniej traktuj orientacyjnie, ponieważ wszystko zależy od tego co umiesz i co robiłeś do tej pory. Inaczej będzie zarabiał programista PHP, a inaczej C#. A jeszcze inaczej osoba, która oprócz umiejętności programowania będzie w stanie poprowadzić dany projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: informatyk o zarobkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:04 Programista? 15k brutto? Kpisz. Połowę tego, a i to tylko wtedy jak jest dobry. Programistów jest jak psów, jak się nie ma jakiś specjalnych skillsów to nie ma co liczyć na dobrą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc_Gazeta_PL Re: informatyk o zarobkach IP: *.centertel.pl 14.08.07, 08:46 A co w tym dziwnego, jak chcesz zatrudniac za mniej to sobie szukaj, a jak sam nie mozesz wywalczyc wiecej to sie postaraj. Nie wiem po ktorej strony barykady stoisz, ale wyglada mi, ze odezwal sie managero, który nie moze scierpiec, ze programisci maja coraz wiecej ofert za lepsze pieniadze. Akurat tak sie sklada, ze wiem jak to jedna z duzych spolek gieldowych, ktora ostatnimi czasy zmienila nazwe ;) boryka sie z migracja pracownikow. Niestety ale taka prawda, ze polskie firmy software'owe placa kiepsko, oszczedzaja na podnoszeniu kwlifikacj swojej kadry i mysla, ze jak sie u nich pracuje to sie zlapalo Pana Boga za stopy. Jednak okazuje sie czesto, ze firmy z calkiem innej branzy niz IT/telecom, tworza spolki na wlasne potrzeby software'owe i lepiej dbaja o pracownika (finansowo i socjalnie). A Ty pasikoniku2007 nie przejmuj sie i nie zanizaj poziomu :) Oczywiscie tak jak napisal ja - wazne tez jest w czym sie specjalizujesz, ale wg mnie osiem lat praktyki jest duzo wiecej warte niz "specjalne skillse",bo czesto taka osoba ma oprocz wiedzy programistycznej, wiedze projektowa i analityczna. Zycze powodzenia i sukcesow Gosc_Gazeta_PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: informatyk o zarobkach IP: *.mlyniec.gda.pl 14.08.07, 09:09 Mat - jeżeli Ty zarabiasz połowę, to miej pretensje tylko do siebie. Ofert pracy jest mnóstwo i można w nich przebierać do woli. Jeszcze jedna uwaga: jeżeli sam wyceniasz się na 6-7 tysięcy to trudno, żeby pracodawca sam z siebie zaproponował Ci więcej (no chyba, że ma jawne widełki płacowe na poszczególne stanowiska). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: informatyk o zarobkach IP: 217.153.180.* 16.08.07, 15:52 Witam, prawda jest taka, że na tyle, na ile się wycenisz, to tyle dostaniesz. Nie mówimy oczywiście o skrajnych przypadkach, kiedy office helpdesk clerk chce zarabiać 15 tys., a np. administrator high end-owego serwera bazy danych wycenia swoją prace na 3 tys. Tak się składa, że z wiarygodnych źródeł mam informację kto ile może zarabiać. Proces rekrutacji to gra psychologiczna. Wycenisz się za mało - może i dostaniesz tą pracę, ale będziesz się czuć nie miękko kiedy dowiesz się, że mogłeś się wycenić na 2 razy tyle... Co do liczb, jeżeli mówić o: a) zarobkach w Warszawie, b) firmach zagranicznych, finanse / IT / itp. c) doświadczeniu około 10 lat w branży, to przedział około 15 tys. złotych jest realny. Najważniejsze oczywiście są końcowe negocjacje, bo jeżeli zaproponujesz zarobki na poziomie 15 tys. a firma jest w stanie zaaferować tylko 12 tys., ale np. dodatkowo: samochód służbowy, komórkę, laptop, basen, opiekę medyczną, itp., to może warto się nad taką ofertą zastanowić? Pozdrawiam, Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conqueror69 Re: informatyk o zarobkach IP: 195.94.206.* 17.08.07, 12:21 To wtedy, Tomaszu, nie warto. Same 12 tysiecy jest jak najbardziej godziwa kwota, ale basen, silownia czy karta do prywatnej przychodni sa warte ok 500 zlotych lacznie, czyli nie warto schodzic z 15, o ile jest realna szansa na uzyskanie tych 15 kola:D Laptop i komora to w tej branzy narzedzia pracy, a nie jakies ekstra dodatki, jak tam swoje chetnie oddam, zwlaszcza dzwoniaca komore z limitem:D Samochodu programista raczej nie dostanie, no chyba, ze dochodza wdrozenia u klienta i takie tam. Wtedy warto sie zastanowic, bo fura plus pare stow na paliwo ekstra to fajny dodatek (wiem ile pali moja...;) ) pozdr conqueror69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: informatyk o zarobkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 00:00 Z tym że ja jestem po drugiej stronie barykady. To ja zatrudniam a nie jestem zatrudniany. Stąd moje głębokie przekonanie ze 15k dla klepacza kodu to kpiny. To znaczy może są firmy które tyle płacą, i krzyżyk im na drogę, ale ja wiem że można przebierać w ofertach płacąc połowę tego. I dostawać porządnej jakości pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc_Gazeta_PL Re: informatyk o zarobkach IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.07, 10:22 Tylko, zeby nie bylo tak ze to Twoja/Wasza firma zacznie miec problemy kadrowe, bo wtedy trzeba bedzie zmienic strone barykady i stac sie klepaczem kodu. A moze warto stac sie klepaczem kodu skoro mozna tyle zarobic? Dobrze by bylo jak by sie w koncu skonczyly te dobre czasy, ze jest wiecej kierownikow (a raczej pociotkow, znajomkow i rodziny) niz pracownikow. A tak z własnych obserwacji to widze co sie dzieje u nas, ludzie nie odchodza juz do innych firm dla idei bycia pracownikiem znanego softwarehouse'u czy firmy tele, a ida tam gdzie lepiej placa. Ja tam z przyjemnoscia odchodze z branzy telekomunikacyjnej do finansowej zeby dla nich pisac soft za lepsza kase. Wiem tez co sie dzieje w firmach z branzy IT (duzo ludzi z outsource'u u nas pracuje) Sa problemy z brakiem kadry i nie pisze tu o niedoswiadczonych studentach (czyli wlasnie tych tanich za 4-6k b.) tylko o wykwalfikowanych pracownikach. A tak w ogole to praca nie zona, nie trzeba jej kochac. Coz, zas prawa rynkowe sa takie, ze jak ktos zaproponuje mi wyzsza stawke to nie bede mial skrupulow ani sie wahal i odejde nawet w trakcie okresu probnego, oczywiscie zgodnie z prawem pracy i obowiazujacymi terminami. Taki lajf :) Zycze wszystkim powodzenia, a wam programisci (i nie tylko) obyscie sie cenili bo w koncu zycie w Wawie nie jest tanie, a mieszkac gdzies trzeba, czasem cos zjesc i troche wypoczac. W koncu nie tylko manager'om sie to nalezy ale i nam :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: informatyk o zarobkach IP: *.mlyniec.gda.pl 20.08.07, 11:49 W takim razie życzę Ci, abyś nie obudził się pewnego dnia z ręką w nocniku, bo większość doświadczonych pracowników odeszła do innych firm, gdzie płacą lepiej. Przyjmij do wiadomości, że na rynku panuje olbrzymi deficyt informatyków (szczególnie tych dobrych). Możesz to porównać do sytuacji na rynku mieszkaniowym - popyt znacznie przewyższa podaż, czego efektem jest kosmiczny wzrost cen (pomijam tutaj spekulację). Tak samo jest z informatykami - ludzie zaczynają to dostrzegać i cenią się coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś