Dodaj do ulubionych

uroki okolic Sokolego Grodu

08.12.05, 20:37
A może warto pogadać ciekawych miejscach w naszej okolicy, czy też w ogóle na
Pojezierzu Drawskim. Interesujące miejsca, wycieczki.
Przed wieloma laty (miałem kilkanaście lat) z moim ojcem zrobiliśmy
interesującą wyprawę kajakową. Wodowaliśmy kajak w pobliżu młyna na Wąsawie
(przy dworcu kolejowym) i popłyneliśmy do jeziora Wąsosze. Oczywiście to
dzikie jezioro jest bardzo atrakcyjne, ale uciążliwa wyprawa w górę Wąsawy to
była wspaniała sprawa. Czy ktoś próbował tego w ostatnich latach? Czy nadal
jest tam tak pięknie?
Obserwuj wątek
    • bagnik1 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 12.12.05, 13:38
      Wyprawa Wąsawą rzeczywiście musiała być niesamowita. Dziś pewnie taki wypad
      jest również możliwy, jednak obecna Wąsawa to już ta rzeczka z dawnych czasów.
      Systematyczne regulacja zrobiły swoje - niższy poziom wody, wycięte drzewa na
      brzegu... Sam pomysł jednak niezły. Swoją drogą ciekawe czy ktoś ze
      Złocieniaków widział Wąsawę powyżej Wąsosza. Ciekawe jak tam się prezentuje
      (pewnie jest dużo czystsza). Dobry pomysł na przejażdżkę.
      Pozdrawiam
      • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 08:33
        Już myślałem, że nikt się nie odezwie :))
        Pozdrawiam bratnią duszę
        • selion Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 10:12
          Mój mąż coś mi mówi o jeziorze z czerwoną wodą, chodził tam jak był młodszy.
          Jak dobrze pamięta, jezioro nazywa się perełka, a woda czerwona jest tylko z
          tego powodu, że wcześniej była tam kopalnia siarki (przynajmniej tak wszyscy
          mówili). Na dodatek jezioro ma podwójne dno i bywa niebiezpieczne. Może zakątek
          nie jest tak piękny jak źródełka, ale na pewno jest bardzo ciekawy.
          • sircom2 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 10:20
            Kto się nie kąpał w perełce, to jeziorko chyba o największej legendzie w
            Złocieńcu.Legendy o pływających wężach i żmijach, o wirach i
            niebiezpieczeństwie jakie tam tkwi. Ale woda czysta to fakt, jeżeli jest w niej
            dużo siarki to i pewnie leczniczo działa i może przez to mało w niej
            roślinności i glonów przez co woda jest czysta. Swoją droga to z tymi węzami i
            żmijami może być prawdziwe bo one lubią i umią pływać a że jeziorko jest w
            lesie to i może czasami coś czaić się w krzakach :)
          • bagnik1 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 10:55
            W Perełce nie ma żadnych pozostałości po kopalni siarki (niestety?). To
            jeziorko jest po prostu kwaśne. Woda jest brunatna, bo zawiera dużo kwasów
            humusowych. To typowe dla takich jeziorek i jest ich w okolicy dużo więcej. Za
            to podwójne dno jest faktycznie prawdopodobne. Nie sądzę też żeby było bardziej
            niebezpieczne od innych jezior. Raczej mniej, bo jest osłonięte od mocnych
            wiatrów i trudniej się zachłysnąć wodą:):)
            Pozdrawiam
            • selion Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 13:34
              A była taka ładna historia jeziorka :(
              Myślę, że mimo to wszyscy i tak będą ją opowiadać, jak dotychczas :)
              • bagnik1 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 18:03
                Przykro mi ze rozwiewam tajemnice, ale tak to wyglada w tym przypadku.
                Natomiast nie ma co sie smucic, bo to wiecej niz pewne, ze wlasnie w takich
                jeziorkach mieszkaja wodniki, topielice i wodne nimfy:):)
                • baba45 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 20:15
                  Masz rację, bagniku! Jeszcze 8-10 lat temu Perełka była czyściutka,
                  przejrzysta, z doskonałymi maleńkimi plażami. Chcieliśmy odświeżyć wspomnienia
                  i wybraliśmy sie tam rok temu. Woda jest brunatna, jezioro chyba powoli
                  zamienia się w torfowisko.
    • pan_zorro Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 22:36
      Dobra, to powiedzcie mi teraz gdzie jest ta Perełka a ja dam ciekawe miejsce
      jakie mało kto z was widział.
      • jur63 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 13.12.05, 22:46
        Jeśli za złocienieckim zajączkiem, za polanką po lewej stronie drogi na Połczyn
        skręcisz w lewo(przed lasem), to idąc prosto za strumieniem skręć w lewo.Na
        następnym rozwidleniu dróg przy sadzonkach choinek odbijasz w prawo i za jakieś
        100m w lewo.Jeszcze jakieś 200m i po prawej masz Perełkę(na mapie
        j.Leśniówek).Można dojść również od strony parkingu przy j. Czarnowek,
        przechodząc drogę asfaltową na drugą stronę i idąc wzdłuż j.Klestyno
        (Kleszczno).Pozdrawiam.
        • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 15:26
          No to ja też coś o Perełce. Widać, że jur63 jest z mojego rocznika, bo my znamy
          wszystkie jeziorka i dzikie kapieliska w okolicy Złocieńca. Jur63 opisał
          dojscie do perełki od strony drogi na Połczyn, jeszcze łatwiej dojść do jeziora
          od zachodu od drogi na Gronowo. kapitalne miesjce na wyprawę rowerową lub mały
          trening biegowy.
          Kiedyś były tam drewniane leśne pomosty i woda była bardzo przejrzysta. Potem
          można było obserwować jakieś naturalne zmiany. ostatnio kiedy tam byłem znowyu
          sie poprawiało. Jezioro zna wielu Złocienian, ale wiele z nich ma niestety
          zwyczaj zaśmiecać jego brzegi.
          Przed wojną jezioro nazywało się BuergermeisterSee czyli Jezioro Burmistrza.
    • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 15:29
      Perełka z pewnością nie jest niebezpieczna. Zawsze kiedy tam jestem przepływam
      je wpław i robie to od trzeciej klasy szkoły podstawowej do dzisiaj :)))
      • baba45 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 16:08
        Hej, JJESZCZE!!! Kiedy ostatnio byłeś na Perełce? Naprawdę się poprawia? Bardzo
        by mnie to ucieszyło!!!!
        • bagnik1 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 16:44
          To ciekawe o czym mowicie. Jakos nie zwrocilem uwagi na to, ze faktycznie nie
          tak dawno woda w Perelce byla zupelnie inna. Zastanawiam sie czy kilkanascie
          lat to nie zbyt krotko na zupelnie naturalne zmiany. Byc moze gdzies w poblizu
          Perelki zmeliorowano torfowisko, to mogloby wyjasnic jej brunatny kolor.
          • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 17:36
            W latach siedemdziesiątych ta woda była wspaniale przejrzysta i to odróżniało
            to jezioro od innych które są w pobliżu: Kleszczno, Skąpe, Czarnówek itp. Twoje
            przypuszczenie może być prawdziwe. ja miałem takie wrażenie że pojawiły sie tak
            jakieś glony, niektórzy mówią na to "kwitnienie" jezior. Ale to takie wywody
            dyletanta. Odczułem to tylko w ten sposób, że Perełka/j.Burmistrza upodobniła
            się do innych okolicznych jezior. W ostanich latach tak mi sie wydawało, że
            proces odwraca się, ale to mogło byc tylko wrażenie.
            • bagnik1 Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 18:55
              Perełka nie wygląda na jezioro, które "kwitnie". Woda jest tam typowa dla
              kwaśnych jezior (dystroficznych). No coz tak to juz jest z jeziorami, w koncu
              sa one bardzo krotkotrwale (w geologicznej skali) i po prostu znikaja. To i
              tak "lepiej" ze zmienia sie w bardzo ciekawe jezioro dystroficzne niz w zielona
              zupke.
              Czarnowek natomiast wciaz jest bardzo czystym jeziorem, z tym, ze nie mozna sie
              tam kapac, bo jest to rezerwat przyrody. Widzialem jednak kretynow, ktorzy
              wjezdzali tam na koniach i calkowicie zniszczyli lobelie.
              • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 19:13
                Widać, ze jest Pan fachowcem. Pewnie ma Pan rację.
        • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 17.12.05, 17:31
          Niestety chyba jak sobie przypominam dwa lata temu, może znowy jest gorzej :(((
          • kermix Re: uroki okolic Sokolego Grodu 20.12.05, 02:53
            Jest może link do strony gdzie jest mapa na której by było zaznaczone jeziorko??
            • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 20.12.05, 19:21
              Proszę spróbować tutaj:
              lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm
              • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 20.12.05, 19:24
                Oj nie, ta mapa jednak nie siega na północ od Złocieńca. Ale perełka jest na
                każdej mapie pojezierza drawskiego. Na lewo od Kleszczna
                • kermix Re: uroki okolic Sokolego Grodu 21.12.05, 02:10
                  Ale ta mapa jest szalenie zakręcona !?
    • mochowo Re: uroki okolic Sokolego Grodu 22.12.05, 21:10
      Sokoli Gród - koń by się uśmiał.
      • jleszcze Re: uroki okolic Sokolego Grodu 22.12.05, 21:44
        Koń sympatyczne zwierze. Twoje uwagi filozofie - to dopiero beczka smiechu :)))
        Niestety smiech nie dotyczy Twoich dowcipów, bo czegoś takiego nie ma :)))
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka