Dodaj do ulubionych

Śmieszny Operobus.

15.12.05, 16:12
Od pewnego czasu mamy mozliwość jeździć do Opery na Zamku w Szczecinie.
Dowiezie nas tam bezproblemu Operobus, który jeździ na trasie Szczecinek-
Sczecin. Dowiezie jeśli zarezerwujemy bilet w kasie opery (najtańszy 16zł
brak zniżek dla studentów i młodziezy uczącej się.) i zapłacimy za dojazd
20zł. Byłoby taniej gdyż dojazd z czaplinka kosztuje złoty 14 mimo iż jest
oddalony od Szczecina dalej niż Złocieniec. Dlaczego tak jest?? Otóż nasz
gmina nie dofinansowała projektu.Dlaczego?? Nie wiem. Pewnie woli finansować
inne rzeczy po co dać szanse ludziom taniego dostępu do kultury. A jak wam
się podoba idea Operobusu i zaangażowanie naszej Gminy??
Obserwuj wątek
    • rzapa1 Re: Śmieszny Operobus. 15.12.05, 17:24
      Po co dofinansować czyjś biznes, skoro nie jest on rzadnego z radnych. A już w
      ogóle po co jakieś dzieci z biednych rodzin miały by zobaczyć operę. Najlepiej
      dofinansować zbędne rądo i robić wycieczki do okoła ronda. A później jazda
      malowniczą ostatnio ulicą Czaplinecką.
      • zlocienianin Re: Śmieszny Operobus. 16.12.05, 00:08
        Jak jest kultura w tym mieście, to wystarczy zapoznać się dokładnie z
        działalnością ZOK. Operobus jest bardzo dobrym pomysłem. Zamiast dawać kasę na
        nijaki ZOK, to mozna dofinansować operobus. Korzyść dla wszystkich. Sam już tam
        byłem. Warto.
    • cynik9 Re: Śmieszny Operobus. 19.12.05, 22:25
      idea dzielonych kosztow transportu wydaje sie dobra, tylko dlaczego nie moze
      tego zalatwic firma prywatna? a jezeli zalatwia to chwala jej i nie widze
      potrzeby doplacania przez gmine. Gminne srodki, przynajmniej w teorii, sa dla
      korzysci wszystkich jej mieszkancow i sensowne ich wydanie w tym duchu nie jest
      tak proste i oczywiste jak Ci sie wydaje. Droga, szkola czy latarnia uliczna
      maja jednak inny ciezar gatunkowy niz doplaty do znacznie wezszych inicjatyw,
      ktorych beneficjami sa nieliczni. Tak na dobra sprawe, gmina Zlocieniec nie za
      zadnego interesu w subsydiowaniu transportu publicznego, a jezeli chodzi o punkt
      docelowy to czemu akurat ma subsydiowac wyjazdy do opery a nie np. na zakupy
      swiateczne do Berlina? Nie wiem czy gmina Zlocieniec nie wyrzuca publicznych
      pieniedzy w wiele watpliwych projektow czy bezsensownych "doplat", ale tu akurat
      bylbym ostrozny w krytyce...
      • sircom2 Re: Śmieszny Operobus. 20.12.05, 11:53
        Po wypowiedzi którą przeczytałem powyżej jestem za operobusem. Może wówczas
        będziemy mogli odróżnić wyjazd do opery z wyjazdem na zakupy :]
        • selion Re: Śmieszny Operobus. 20.12.05, 12:39
          Co wy o operze mi tu gadacie, o jakieś carmen czy co.
          Galaxy i empik w Szczecinie! TO JEST TO!
          LOL
          Pomijając, że opery, operetki itp. są częścią naszej historii i kultury...
          Jeśli kogoś interesują zakupu od strony marketingu, ekonomi, reklamy itp to
          owszem, niech jeździ na targi, ale jeśli kogoś bardziej interesuje kupowanie
          plastikowych bombek w październiku od operu to szkoda mi słów na takich ludzi.
          Na jakich operach byliście?
          • cynik9 Re: Śmieszny Operobus. 25.12.05, 16:38
            selion napisała:

> Pomijając, że opery, operetki itp. są częścią naszej historii i kultury...
            > Jeśli kogoś interesują zakupu od strony marketingu, ekonomi, reklamy itp to
            > owszem, niech jeździ na targi,

Pewnie, niech jezdzi na targi, czy do opery, ale niech gmina ze wspolnej kasy
            do tego nie doplaca. Kase te sie zbiera od obywateli na cele znacznie bardziej
            identyfikowalne ze "wspolnym dobrem" niz fundowanie prywatnych wycieczek,
            dokadkolwiek i w jakimkolwiek celu. A gdy juz takich celow gmina nie widzi, to
            niech zwroci pozostala kase obywatelom - bo do nich nalezy- tak aby kazdy z
            osobna mogl podjac wlasna decyzje czy i do jakiej opery sie wybrac.
            • selion Re: Śmieszny Operobus. 27.12.05, 19:49
              To można odnieść do wszystkiego. Niech nie będzie w Złocieńcu ośrodka kultury,
              bo nie wszyscy z niego korzystają, albo niech zwrócą kasę obywatelom, którzy
              nie lubią ZOKu. Niech nie będzie imprez takich jak summer party, bo ja na nie
              nie chodzę i inni też. Po co nam biblioteka? mało kto korzysta z jej zasobów,
              lepszy jest internet. Rozumiem, że akurat nie przepadasz za Operami, masz
              oczywiście do tego prawo, ale jest parę innych rzeczy które na pewno lubisz, a
              sponsoruje to miasto. Nie można skreślać tego, czego my nie lubimy, bo przecież
              korzysta z tego bardzo dużo innych osób.
          • albertyn Re: Śmieszny Operobus. 03.01.06, 09:12
            Moi Drodzy!
            Szczecińska Opera na Zamku to najsłabszy teatr operowy w Polsce.Aby
            podreperowac fundusze i tzw frekwencje organizuja...."operobusy"
            Jeśli propagować opere,czy muzyke poważna może operobus za nasze pieniądze
            zawiozłby melomanów i chetnych do Poznania l,Bydgoszczy,lub Gdańska.
            Ta Opera juz próbowała zrobić miedzynarodową karierę w Schwedt,i innych
            miasteczkach przgranicznych-lecz Niemcy rychło poznali się i przestali chodzić
            na te załosne spektakle.
            Szczecin omijaja najwięksi śpiewacy-bo niski tu poziom.Jedynie -ale nie w
            operze tylko w Sali Bogusława wystapiła Ewa Podleś -jedyny naturalny kontralt
            na świecie.W Berlinie dzisiątki tysiecy ludzi na jej wspanialą kreację Arsace w
            Semiramidzie przychodziło...a w Szczecinie zaledwie mała salka sie zapełniła
            i to przy oklejonym plakatami miescie.Szczecin jako osrodek muzyczny prawie nie
            istnieje.A jak zobacza operobus to mówia....przyjechała do naszej opery bo taka
            wspaniała.
            To jesli już wyjazd to Teatr Współczesny w Szczecinie polecam -jeden z
            najlepszych w Polsce.A balet...do Koszalina tam słynny na cały świat
            Niekrasow Scenę Baletową założył-coż za uczta dla miłośnikow baletu!
            • selion Re: Śmieszny Operobus. 03.01.06, 19:47
              Ja w Szczecinie byłam na paru operach i operetkach, powiem, że na przykład
              dawno temu "wesoła wdówka" mnie zachwyciła. Choć porównując do Poznańskiej
              opery "Carmen", "Grek Zorba" i parę innych, które udało mi się zobaczyć, to
              faktycznie Szczecińska opera jest mało atrakcyjna.
        • cynik9 Re: Śmieszny Operobus. 25.12.05, 16:25
          sircom2 napisał:

> Po wypowiedzi którą przeczytałem powyżej jestem za operobusem. Może wówczas
          > będziemy mogli odróżnić wyjazd do opery z wyjazdem na zakupy :]

demokracja to ustroj w ktorym kazdemu wydaje sie ze moze zyc na koszt innych...
          Nikt Ci nie broni wybrac sie do opery, tylko dlaczego ja mam do tego doplacac?
          Chyba ze uwazasz gminne fundusze za "niczyje"? I czy gmina Zlocieniec nie ma
          juz naprawde pilniejszych potrzeb niz selektywne fundowanie prywatnych wycieczek
          do Szczecina?
          • sircom2 Re: Śmieszny Operobus. 28.12.05, 14:50
            Rozumiem, też nie lubie gdy ktoś wydaje moje pieniądze a tym bardziej gdy wiem
            że sam wydałbym je lepiej :P Ale wole żeby wydawali je na operobusy niż na
            popijawy w drodze do Brukseli :/
            • cynik9 Re: Śmieszny Operobus. 30.12.05, 13:42
              sircom2 napisał:

> Rozumiem, też nie lubie gdy ktoś wydaje moje pieniądze a tym bardziej gdy wiem
              > że sam wydałbym je lepiej :P Ale wole żeby wydawali je na operobusy niż na
              > popijawy w drodze do Brukseli :/

O forsie bezsensownie wydawanej w- i wokol "Brukseli" nie chce sie tu wypowiadac.
              Chodzi mi tylko o to ze finansowanie prywatnych wycieczek do Szczecina przez gmine
              nijak sie ma do jakichkolwiek sensownych priorytetow wydawania wspolnej kasy.
              • zlocienianin Re: Śmieszny Operobus. 08.01.06, 17:21
                Kilka poprzednich wypowiedzi bardzo mnie zainteresowały. Widać, że trochę znają
                się na kulturze. Wniosek jest taki,że kultura w tym mieście jest daleko w tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka