Dodaj do ulubionych

,,NOWY'' cmentaarz

04.04.06, 07:17
Udało mi się znaleźć niewielki cmentarzyk, niedaleko Złocieńca o którym
jeszcze jak zauważyłem nie było nic wspomniane na tym forum, jednak zniszczony
trochę(nie przez czas:( )Jak wrócę wieczorem opiszę całe zdarzenie bardzo
dokładnie, Pozdrowienia...
Obserwuj wątek
    • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:24
      Zacznijmy opowieść:)...Gdy byłem mały mama i siostra kiedyś coś napomknęły o
      starym cmentarzu niemieckim niedaleko jeziora Wilczkowo, byłem wtedy za mały aby
      zweryfikować te informacje, lecz dzisiaj okazało się to możliwe. w miniony
      weekend pojechałem do domu w celu odnalezienia cmentarzyka, traktowałem
      informacje od mamy i siostry z pewnym dystansem, bo czasami bywa różnie, ktoś,
      gdzieś, coś powie i wszyscy już o tym mówią. Ale jednak! Okazało się że
      cmentarzyk rzeczywiście istnieje! Jest nie wielkich rozmiarów ok.20m2. Teraz
      trochę mniej chlubnie bo okazało się że 6 lub 10 lat temu został zniszczony
      przez wojsko, dlaczego? Bezmyślność, przesądy, nienawiść? Teraz już się raczej
      nie dowiemy. po większości grobów pozostały dziury, znak że wykopywano trumny,
      jednak musiałem, że są pozostałością jedynie po części grobu wystającej ponad
      ziemie. Okazało się jednak po sondowaniu prze zemnie drutem w ziemi ze pod
      darnią znajdują się kości- niestety ludzkie! Czyli jednak doszło do najgorszego!
      Ku mojemu zaskoczeniu jedna jedyna płyta ostała się w całości, widniał na niej
      napis pod ślicznym zdobieniem w kształcie wieńca laurowego z symbolami
      kwiatowymi na brzegach:

Horst Gunter
      WULFF
      22,12,1935
      30,4,1939
      a pod napisami jest znak który z czymś mi się kojarzy ale nie mogę sobie
      przypomnieć co to oznaczało, wygląda mniej więcej tak:
      I
      I
      I
      /I\
      / I \
      / I \
      proszę połączyć kreski w ciągłe linie, niestety inaczej nie jestem w stanie
      zaprezentować tego symbolu, mam nadzieję że jest czytelny:)
      Po przyglądnięciu się płycie nagrobnej, zacząłem szukać jakiś pozostałości
      innych nagrobków, jednak ktoś się bardzo postarał, aby za dużo nie zostało:(
      Jednak znalazłem jeszcze 2 rzeczy:
      Odłamek płyty nagrobnej z samą datą:
      4,4,1896
      17,9,1940
      Drugą rzeczą było, imię i nazwisko:
      Walter Duck - data była odłamana a ta powyższa nie pasowała kształtem i fakturą
      marmuru.
      Czy ktoś ma jakieś informacje względem tych osób? Nie pamiętam czy podałem
      cmentarz leży między jeziorem Wilczkowo, a Krosinem. Może da się ustalić co
      działo się z tymi osobami, czym się zajmowali i przede wszystkim co to za symbol?
      Hmm.. czekam na propozycje:) Pozdrowionka...
      • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:25
        ocho znak nie wyszedł:)
        jest to tak jakby trójkąt bez dolnej krawędzi którego przecina przez czubek
        prosta linia.
        • baba453 Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:46
          Bardzo ciekawa historia! A jak się tam dostać? I moze jakies zdjęcia?
          Warto by tez sprawdzić, co zostało (czy w ogóle?) z kaplicy w Darskowie. W
          roku 1969, kiedy wymyślono durnowate praktyki dla licealistów, grupa z mojej
          klasy 1"a" robiła w tamtejszyn PGR-ze "selekcję negatywną", czyli szliśmy
          prawie tyralierą przez pole, tratujac zboże i od czasu do czasu wyrywajac jakiś
          chwaścik. Ale za to w czasie przerw chodziliśmy do podziemi kaplicy i
          oglądaliśmy trumny z nieboszczykami. Niektóre były otwarte, widzieliśmy
          zmarłych- nie wiem dzięki jakim przewiewom czy czemu -świetnie
          zachowanych;wysuszonych jakby i o zbrązowiałej skórze. Była też biała metalowa,
          zalutowana trumna z szybą- tu niewiele było widać, ale miejscowi opowiadali, że
          tak pochowano jakąś młodą dziewczynę. Kaplica była ciut zdewastowana, ale była
          cała, niektóre trumny otwarte, ale większych zniszczeń nie było widać. Kiedy
          pojechałam tam na poczatku lat osiemdziesiatych, po kaplicy juz własciwie sladu
          nie było, a dwie kobiety grabiące siano na pobliskiej łace, widząc, ze
          wysiedliśmy z samochodu z zachodnią rejestracją, zapewniały nas , że to nie
          wina miejscowej ludności. Z pałacu dawno wyniósł się PGR, ciekawe, czy zostały
          jakieś ślady na cmentarzu.
      • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:44
        Czy mógłby Pan opisać dokładniej połozenie tego miejsca. Jesli idziemy od
        Budowa w stronę Siemczyna drogą czołgową. To po pewnym czasie w lewo odbija
        droga, która prowadziła do dawnej kolonii Heinrichdorf. Myślę, że cmentarzyk
        mógłby być przy tej kolonii.
        • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:50
          Chyba troszkę bliżej, bo za mostem wysadzonym przez Niemców drogi się rozchodzą
          jedna idzie do Siemczyna, a druga do Głęboczka i właśnie zaraz po rozstaju droga
          do Głęboczka ma rozwidlenie w lewą stronę, droga ta prowadzi w stronę tych
          hangarów o któryś kiedyś rozmawialiśmy, kojarzy Pan?
          • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:53
            Możemy się kiedyś spotkać w weekend i pójść tam może razem jeszcze coś
            znajdziemy, co Państwo na to?
            • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:56
              A macie państwo pomysły co to za symbol? i dlaczego pod imieniem i nazwiskiem
              umieszczona WULFF
              • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 19:59
                A i jeszcze jedno na mapie którą dostałem od Pana ,,jleszcze'' widać było jakiś
                budynek przy jeziorze Wilczkowo, trwają tam prace porządkowe i odsłoniły 2
                piwnice pewno pozostałości po tamtym obiekcie, czy wie pan co to był z budynek?
                Bo nie jest napisane na mapie.
                • baba453 Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:05
                  Chętnie bym się na taką wycieczkę wybrała, ale może tak bliżej lata?
                  Pytanie do pana jleszcze: czy ja też mogę sie załapać na odbitke takiej mapy?
                  PS- to ja, ta sama baba, tylko co jakiś czas naciskam złe klapki i muszę się od
                  nowa gdzieś rejestrować. Zaczynałam jako prosta baba, potem dodano mi 4, potem
                  45, a teraz mam 453. Sama jestem ciekawa, do ilu dociągnę!
                  • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:08
                    Zaraz wysyłam te plany Budowa
                • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:07
                  Niestety nie wiem
              • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:06
                gnk napisał:

> A macie państwo pomysły co to za symbol? i dlaczego pod imieniem i nazwiskiem
                > umieszczona WULFF

Moim zdaniem Wullf to nazwisko. Osoba ta miała dwa imiona Horst Guenter. Oba
                imiona są popularne w Niemczech
            • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:04
              Kupuję, mozna by zrobić takie wycieczki napaleńców z forum :)))
              • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:07
                Połączyć Pana Wiedze z zakresu historii i Pana ,,bagnika'' z zakresu przyrody i
                mamy niezłe warsztaty:), to naprawdę jest bardzo fajny pomysł i pewno będzie
                bardziej kreatywny i przyjemny niż klikanie w klawiaturę:)

jak to kiedyś powiedział:)

,,JA JAETEM NA TAK!!!''
                • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:10
                  Bedę w Bornym Sulinowie w czerwcu cały tydzień na urlopie. To jest blizej lata,
                  a nie ma jeszcze upałów. To jest tydzień koło Bożego Ciała
                  • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:12
                    A może w jakiś weekendzik :)
                    • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:14
                      Czemu nie ja zawsze chętnie przyjadę poszperać w terenie
                      • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:32
                        to może jakiś weekendzik po świętach? Taka mała ekspedycja archeologiczna:)
                        • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:35
                          Po świętach jestem strasznie w rozjazdach słuzbowych. Najpierw Gdańsk, pozniej
                          Jaszowiec w beskidach.
                          • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:38
                            A ten weekend?:(
                            • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 21:35
                              Niestety nie dam rady.
              • bagnik1 Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:12
                Opowieść jest po prostu niesamowita.
    • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:14
      A teraz mapa omawianego terenu. Ale porządna mapa nie jalkieś tam badziewie z
      kiosku :))))
      images1.fotosik.pl/46/e0zr9f7fl60jsn5y.jpg
      • baba453 Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 20:20
        Dziękuję!
        • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 21:36
          Plany Budowa poszły.
    • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 21:41
      no trudno:(, alei tak kiedyś sfinalizujemy nasze ,,przedsięwzięcie'':) Jak Pan
      będzie jechał do Złocieńca niech Pan da znać to też przybędę…
      • jleszcze Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 21:46
        OK. Pozdrowienia
        • exair Re: ,,NOWY'' cmentaarz 04.04.06, 23:12
          Jestem również za tym aby zorganizowac taka wycieczke było by napewno
          ciekawie.Gdyby były juz konkretne plany na takie spotkanko jestem chętny:)
          • angaist Re: ,,NOWY'' cmentaarz 07.04.06, 15:08
            Nie pochodzę ze Złocieńca,ale od 20 lat tu mieszkam.Niestety nie znam
            osoby,która pokazałaby mi co nieco.Jestem baaardzo chętna.Jeśli taka wyprawa
            dojdzie do skutku-piszę się.
            • gnk Re: ,,NOWY'' cmentaarz 07.04.06, 15:10
              Nie ma sprawy, jeżeli dogadamy terminy powiadomię wszystkich na forum kiedy
              dojdzie do takiej wycieczki:)
              Pozdrowionka:)
              • bagnik1 Re: ,,NOWY'' cmentaarz 07.04.06, 16:21
                Nie zauważyłem, że i ja "byłem zaliczany" do grona wycieczkowiczów:) Niestety rzadko bywam w Złocieńcu. Jeżeli będę w tym czasie to chętnie wezmę udział.
                • exair Re: ,,NOWY'' cmentaarz 07.04.06, 16:27
                  To tak jak ja, tez rzadko przebywam w Złocieńcu :/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka