Dodaj do ulubionych

Liebralizm w odwrocie

08.12.15, 18:21
Wegry, Polska a teraz dolaczy Francja.

Kto nastepny? Niemcy? Kiedy wybory?
Szwecja? Anglia?

Dosc, dosc poprawnosci politycznej, dosc imigrantow ktorzy tylko chca czerpac a nic nie dawac, dosc niszczenia Europay i naszej kultury.

Koniec Unii? A moze Unia krajow prawicowych ktore dbaja o bezpieczenstwo obywateli?
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 18:40
      W Niemczech wybory dopiero za dwa lata, czyli, jak tak dalej pojdzie za kolejne dwa miliony uchodzcow.

Problemem w Niemczech jest tzw. Wielka Koalicja CDU/CSU/SPD ktora sie zwalczac nie bedzie, bo razem sie stolkow trzyma. CSU, czyli partia bawarska, z racji tego ze to Bawaria graniczy z Austria skad przybywa codziennie ok. 10 tys. uchodzcow, najbardziej naciska na ograniczenie imigracji, ale jak dotad bezskutecznie.

Problemem w Niemczech jest to, ze zanim Merkel kompletnie zwariowala i z dnia na dzien, nie pytajac o zgode nikogo, ani wlasnej rady gabinetowej, ani Bundestagu, oswiadczyla "damy rade" przyjac nieograniczona ilosc uchodzcow i "Niemcy sie zmienia", przedtem rozwalila cala opozycje przejmujac jej postulaty. W opozycji sa zreszta Zieloni i Die Linke (postkomunisci), czyli jeszcze glupsi od tych co maja wladze.
      Po Fukushimie Merkel, przewidujac ze jak Zieloni wyjda na ulice w protescie przeciw elektrowniom atomowym to ona punkty straci, sama zaordynowala "zmiane energetyczna", czyli zamykanie elektrowni atomowych i przechodzenie na wiatraki.

Opozycja jest glupia i rozwalona, Merkel skutecznie podcinala skrzydla swoim wlasnym konkurentom w CDU, wiec na jej miejsce nie ma wlasciwie nikogo.

Do tego dochodza media nadajace wszystkie na te sama lewicowa nute.

Od kiedy Merkel wychylila sie bardzo na lewo, nie ma wlasciwie zadnej prawicowej przeciwwagi w Niemczech . Jest co prawda jedna nowa partia AfD (Alternative für Deutschland) , ktora bardzo szybko zdobywa poparcie, ale jest bardzo szykanowana tak przez lewicowe media, jak i przez samych zastraszonych politykow ktorzy sie boja o wlasne stolki.

Nie wiem, co bedzie za dwa lata. Nie wiem.
      • maria421 Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 18:43
        Co do Polski- przeraza mnie PiSowski skok na Trybunal Konstytucyjny.
        Przeraza mnie Duda , doktor prawa i "straznik konstytucji" lamiacy prawo i konstytucje z usmieszkiem "i kto mi podskoczy?".
        Przeraza mnie, ze za tym wszystkim stoi prezes ktora za nic nie bedzie mogl byc pociagniety do odpowiedzialnosci. Bo w razie czego, to Duda stanie przed Trybunalem Stanu, nie Kaczynski.
    • swiatlo Wszystko zależy 08.12.15, 20:47
      Wszystko zależy. Nie mówmy jeszcze hop. Długa droga.

Bardzo dużo zależy od wyborów w USA. Pod wodzą Obamy Stany staczają się coraz bardziej na lewo. Podobnie Supreme Court. Partia Demokratyczna to praktycznie partia socjalistyczna. Republikanie są w rozsypce, nie mają przywództwa, trzymają się stołków i zamiast realizować wolę swoich konserwatywnych wyborców wchodzą w alianse, kompromisy i szachowe rozgrywki polityczne z Demokratami.
      Podobnie ze społeczeństwem. Lewicowa część jest zjednoczona, mówi jednym głosem, ma media, ma przywództwo. Nawet jeśli stanowią jakieś może 30% społeczeństwa, to mimo to są tak zjednoczeni i mówią tak jednym głosem, że łatwo dominują całą scenę społeczną i polityczną. Mają poparcia mediów, prawa oraz organów porządku. Mogą praktycznie wszystko.

Konswerwatywna i centrowa część społeczeństwa jest w rozsypce. Są wystraszeni, podzieleni, nie mają przywództwa, są zagubieni. Często kłócą się miedzy sobą: o aborcje, o to kto jest prawdziwie konserwatywny, kto ma monopol na wiarę chrześcijańską, itd. Nie popierają się nawzajem, chowają głowę w piasek, bojkotują się nawzajem.
      Terror politycznej poprawności jest obecnie tak potężny, że ludzie nawet boją się wyrażać prywatne opinie. Praktycznie nie istnieje wolność słowa.

Nadzieją i głosem tych zagubionych stał się Trump. Bezkompromisowy, mówiący to o czym oni nawet boją się myśleć.
      Zobaczymy. Wybory 2016 będą decydujące być może o losie całego świata. Jeśli będzie następny Obama, jak Hillary na przykład, to głębokość zmian może stać się już nieodwracalna, i świat się pogrąży w lewackiej samodestrukcji.

Moim marzeniem jest oczywiście ogólnoświatowa rewolucja konserwatywna. Le Penn, Putin, Polska, Węgry, cała Europa Wschodnia, niech padnie też Szwecja, Norwegia, po kolei reszta Europy Zachodniej. Niech padnie Unia i powróci do swoich dawnych walut, granic i społeczeństw etnicznych. Niech wybory w USA w 2016 pokryją czerwienią (kolor Republikanów) całą mapę USA. Niech Obama pójdzie do sądu za zdradę narodową. Niech zostanie kompletnie wymazane wszystko to co on zrobił. Niech mianują nowy Supreme Court. Niech wprowadzą amendment do konstytucji aby nigdy już taki Obama nie mógł wrócić. Aby nigdy już nie wróciła polityczna poprawność.

Ech, marzenia...
      A może nie. Może to nie marzenia. Czyż nie zostało to już wypowiedziane raz i się nie spełniło?
      "Niech zstąpi duch Twój. Niech zstąpi duch Twój. I odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi."
    • chris-joe Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 21:19
      Tu masz probke tego odwrotu od liebralizmu, sto lat!
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19312280,tego-trzeba-po-prostu-posluchac-szefowa-kancelarii-premiera.html?lokale=local#BoxNewsLink
      • chris-joe Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 21:32
        Zas szef waszej 'anty-liberalnej' partii zapowiedzial, ze "reka podniesiona na kosciol, to reka podniesiona na Polske". Gomulka by dorzucil, ze "ta reke odrobiemy". Za pare lat elektorat jak kania dzdzu bedzie wypatrywal powrotu do liberalizmu. Tyle, ze wtedy moze juz byc za pozno...
    • xurek Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 21:34
      Ano. W czasie wyborow bedze o uchodzcach. A po wyborach bedzie okrojenie wszeklich funduszy socjanych, kasy na oswiate, kulture i badania naukowe no i oczywiscie zmiejszenie podatkow dla tych 5% najbogatszych. Plus zwiekszenie funduszy na zbrojenia i natezenie mieszania sie w lokalna polityke wszedzie, gdzie sa surowce i miejscowe narody mozna z nich okrasc. To skonczy sie natezeniem terroryzmu i jeszcze wieszymi falami uchdzcow, co oczywiscie zwalane bedzie na poprzednie demokratyczne rzady.

Czy to nie Bush zaczal wojne w Iraku? I czy to nie Regan wyszkolil Osame? Burdel w Afryce Pn. Zawdzieczamy zas Sarkozemu.

Ertes, sorry, ja naprawde nie wiem z czego Ty sie cieszysz i obiecuje Tobie, Swiatle i Marii solennie, ze jak za 2 lata w tej „wyzwolonej od liberalow“ Europie nastapi jeszcze wieksza fala terroryzmu i uchodzcow, to ja wam bede ten moj post na tym forumie serwowac codziennie na sniadanie.
      • jutka1 Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 21:47
        Dodam jeszcze, że zdumiewa mnie fakt popierania antyimigracyjnych haseł Trumpa przez imigrantów.

A popieranie aktualnej brązowej mazi w Europie przywodzi mi na myśli lata 20.-30. XX wieku.

Naprawdę, osoby pochodzące z Polski wspierają neofaszyzm i neonazizm?

Zapewne pytania retoryczne.

Natomiast fakty pozostają faktami. Łamie się Konstytucję Rzeczypospolitej. Co byście, Amerykanie, powiedzieli, gdyby Obama łamał Konstytucję USA??

Planuje się praktyki rodem z PRL-u. Cenzurę, kontrolę mediów, inwigilację obywateli.

Załamuję ręce i myślę o emigracji. Tak, jak kiedyś, w latach osiemdziesiątych.

I cień Dmowskiego na ścianie.
        Fuj.
        • ertes Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 22:25
          Czekaj, cekaj, ale dlaczego wsadzasz mnie do tego samego wora co Swiatle?
          Ja jestem absolutnie przeciw jakimkolwiek Pisiorom jesli chodzi o Polske.
          Fakt jest faktem ze Polakom najwyrazniej PiS i to co robia odpowiada. Wystarczy spojrzec na badania opinii publicznej.

> Dodam jeszcze, że zdumiewa mnie fakt popierania antyimigracyjnych haseł Trumpa
          > przez imigrantów.

Coz, nie rozumiesz najwyrazniej rzeczywistosci w jakiej my zyjemy. Co mnie nie dziwi gdyz tu nie mieszkasz.

> Naprawdę, osoby pochodzące z Polski wspierają neofaszyzm i neonazizm?

A skad to takie wymysly? Cos chyba pierd***lisz Jutko 3 po 3....

> Natomiast fakty pozostają faktami. Łamie się Konstytucję Rzeczypospolitej.

Polska nadal jest panswtem prawa wiec jesli konstytucja zostala zlamana to powienny sie zajac tym wlasciwe urzedy.

Gdyby Obama zlamala konstytucje lub prawo to mam nadzieje odpowiadalby przed sadem tak jak i mam nadzieje stanie sie to w Polsce gdy ktos zlamie prawo.

• jutka1 Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 22:46
            Ertesie, NIC nie pisałam o wsadzaniu Cie do jednego worka z nikim.

A w ogóle nie kierowałam wpisu do Ciebie.
            Acz, zadziwiona ciągle pozostaję.

Ale nawiasem, spędziłam 8 lat w USA, i te lata mnie ukształtowały w dużej mierze, stąd moje nastawienie.
            I stąd moje pytania: o Konstytucje, o cenzurę, o inne rzeczy.
            • ertes Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 23:02
              Jutko, 8 lat ktore tu spedzialas byly dawno temu. Uwierz ze bardzo duzo sie zmienilo.
              To sa inne USA. Ja to widze po 15 latach tutaj.

Odpowiadasz na moj post wiec zalozylem ze to rowniez do mnie.
              • jutka1 Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:32
                Zdaję sobie sprawę, że to już inny kraj. Ale, jak napisałam, pewne wartości są w Stanach ciągle podstawowymi, stąd się na nie powoływałam.

I boli mnie, co się dzieje w Polsce.

Zgadzam się ze Stokrotką, że PO też nie jest bez winy. Uwierzyli we własną wspaniałość, wielu z nich łamało prawo, kuleli programowo, nie przyłożyli się do kampanii.

A to, co PiS portafił zrobić ze społeczeństwem: podzielić jadem i nienawiścią chyba gorzej, niż stan wojenny i komunistyczna propaganda, to już w ogóle mistrzostwo świata. :-///
                • jutka1 PS -- Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:44
                  A w temacie "wybranych przez większość": frekwencja wyborcza była na poziomie 50,92 %. Z tego 37,58% glosowało na PiS. Czyli 19,14% uprawnionych do głosowania. I rest my case, Counsellor.
          • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 23:31
            ertes napisał:

> Czekaj, cekaj, ale dlaczego wsadzasz mnie do tego samego wora co Swiatle?
            > Ja jestem absolutnie przeciw jakimkolwiek Pisiorom jesli chodzi o Polske.

To nie jest tak że jestem filozoficznie pisiorem. Jestem natomiast za wszystkim i każdym co uderza w euro-politpoprawność. Co uderza w Unię. Za wszystkim co jest powrotem do niezależnych państw etnicznych. Za wszystkim co jest powrotem do własnej kultury, tradycji, historii, rytuałów.

Najchętniej bym głosował na KORWIN, to była moja partia. Jestem teraz za PiS z powodów taktycznych. Nie podoba mi się ich smoleńskość. Nie podoba mi się ich anty-rosyjskość. Nie podoba mi się ich podskakiwanie wszystkim sąsiadom.
            Ale z tego co jest obecnie realistycznie dostępne to są oni najlepszym wyborem. Gardzę PO, programowo jestem przeciwny lewicy, więc kto?
            • chris-joe Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 00:54
              Gardze. Jestem za wszystkim co uderza w Unie. Jestem za tradycja i rytulami. Nienawidze demokracji. Nie znosze lewicy. Chce rozpierduchy, to mnie kreci. Chce rzezi. Chce masakry i hekatomby! Jezu jak mnie to kreci!
              -na podstawie panskich preferencji, najblizej panu do isis.
              • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 01:07
                chris-joe napisał:

> Gardze. Jestem za wszystkim co uderza w Unie. Jestem za tradycja i rytulami. Ni
                > enawidze demokracji. Nie znosze lewicy.

Przepraszam, czy mam prawo do własnych poglądów? Czy już to zabronione? Czy mamy demokrację gdzie moje poglądy, oraz ich publiczne wygłaszanie jest gwarantowane przez prawo? Czy też według Ciebie takich praw nie mam?

> Chce rozpierduchy, to mnie kreci. Chce
                > rzezi. Chce masakry i hekatomby! Jezu jak mnie to kreci!
                > -na podstawie panskich preferencji, najblizej panu do isis.

Zdaje się że obrażasz mnie w tym momencie. I robisz to celowo i nikczemnie. Czy chcesz awantury jeszcze raz?

• swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 01:11
                  Wyrażam kurwa swoje poglądy. Mam do nich prawo. Nie zabijam w ich imieniu, nie atakuję Ciebie ani nikogo osobiście na forum. Nie zgadzacie się z moimi, bardzo dobrze. Macie takie prawo. Ale kurwa uszanujcie moje prawo do moich poglądów.
                  Jeśli natomiast ze wściekłą śliną i krwią na oczach rzucasz się na mnie, bo ja śmiem mieć własne poglądy które wyrażam przez moje głosowanie oraz przez ich publiczne wyrażanie, to właśnie ty jesteś blisko ISIS. To ty jesteś niebezpieczny dla społeczeństwa.
                  • chris-joe Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 01:22
                    Ja calkiem racjonalnie cytuje i waze wypowiedziane opinie. A tu- histeria: "Kurwa! Mam prawo! Bo smiem! Rzucasz sie! Wyrazam opinie! ".... Wlasnie: "wsciekla slina i krew na oczach"...
                    • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 01:45
                      chris-joe napisał:

> Ja calkiem racjonalnie cytuje i waze wypowiedziane opinie. A tu- histeria: "Kur
                      > wa! Mam prawo! Bo smiem! Rzucasz sie! Wyrazam opinie! ".... Wlasnie: "wsciekl
                      > a slina i krew na oczach"...
                      >

Jeśli masz jakiekolwiek resztki mądrości i rozumu, to wróc i przeczytaj konwersację.
                      Ja napisałem że jestem zwolennikiem konkretnej opcji politycznej. Zaznaczę że ta opcja jest jak najbardziej legalna, co więcej jest bardzo mainstreamowa, bowiem wygrała niedawne wybory. Więc jest jak najbardziej na miejscu popieranie tej opcji i nie ma w tym nic szokującego ani bulwersującego że istnieją osoby które to poparcie wyrażają.

Tak więc nie zrobiłem nic ponad to że wyraziłem moje własne poparcie dla tej opcji.
                      Natomiast Ty, jako odpowiedź włożyłeś w moje usta rządzę zabijania, bombardowania, morderstw, gwałtów i porównałeś mnie do ISIS. A kiedy się na to wkurwiłem, to teraz zarzucasz mi wściekliznę.
                      Czy Ty się naprawdę nadajesz do funkcjonowania społecznego?
                      • chris-joe Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 01:55
                        Korwin: "Monarchia w Polsce może wrócić w ciągu 10-15 lat i będzie graniczyć z Kalifatem Saksonii. Cała Europa w tej chwili umiera, bo tam jest najgłupszy ustrój świata, czyli demokracja".
                        To jestes za demokracja, czy nie?
                        • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 02:03
                          chris-joe napisał:

> Korwin: "Monarchia w Polsce może wrócić w ciągu 10-15 lat i będzie graniczyć z
                          > Kalifatem Saksonii. Cała Europa w tej chwili umiera, bo tam jest najgłupszy ust
                          > rój świata, czyli demokracja".
                          > To jestes za demokracja, czy nie?
                          >

Obama: "ISIS is contained", "ISIS is a JV team". "Republicans are the main enemy". "ISIS should be defeated by giving them jobs, not by war".

• maria421 Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 11:46
          jutka1 napisała:

> Dodam jeszcze, że zdumiewa mnie fakt popierania antyimigracyjnych haseł Trumpa
          > przez imigrantów.
          >
          > A popieranie aktualnej brązowej mazi w Europie przywodzi mi na myśli lata 20.-3
          > 0. XX wieku.
          >
          > Naprawdę, osoby pochodzące z Polski wspierają neofaszyzm i neonazizm?
          > Zapewne pytania retoryczne.

To znaczy kto tu z nas, konkretnie, wspiera neonazizm i neofaszyzm?

• ertes Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 22:32
        Czy sie ciesze to sam nie wiem jeszcze. Jestem raczej przerazony tym co sie dzieje.
        I w zwiazku z tym co sie nie dzieje nie dziwie sie ze do glosu dochodza partie nacjonalistyczne lub o podobnym nastawieniu.

Ciagle wracanie do Busha, Regana nie ma sensu. Zreszta jakbys tak dobrze przyjrzala sie gdzie problem sie zaczal to stalo sie to duzo wczesniej. Chocby w Israelu, Iranie czy Pakistanie/Indiach.
        Tylko co to da? Bylo, jest i sie nie zmieni.

Pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi, gdyz nikt z tutaj krytykujacych mnie i innych, nie zadaje sobie trudu by w jakimkolwiek stopniu przedstawic jakas alternatywe?
        Jesli nie konserwa, szlanbany, mury to co?

Znasz odpowiedz? Przekonaj mnie ze masz racje i to rozwiaze problem.
        Jednego jestem pewien przyjmowanie milionow darmozjadow wykorzystujacych pomoc socjalna nie jest rozwiazaniem.

• xurek Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 08:57
          moim zdaniem znam odpowiedz. I trabie ja tutaj juz od kiedy tu jestem. Przestanmy sie wtracac na Bliskim Wschodzie zupelnie. Kupujmy od nich rope na zasadzie przetargu o cene a nie interwencji zbrojnej i podrzegania konfliktow w regionie. Przestanmy sprzedawac bron i technologie.

Ja Ci gwarantuje, ze po 10 latach takiej polityki nie byloby ani jednego terrorysty w Europie i znacznie mniej uchodzcow. Gwarantuje Ci jednak rowniez, ze do takiej polityki nigdy nie dojdzie, bo nasza pazernosc na to nie pozwoli, popierana w 70% przez prawicowe ruchy i w 30% przez lewicowe.

Tak wiec takiej nic nie znaczacej mrowce jak mnie pozostaje jedynie wybrac w miare danych mozliwosci to miejsce na ziemi do mieszkania, ktore stanowi "najmniejsze zlo" i starac sie wlasnym postepowaniem tudziez pogladami nawolywac do zmiany naszych zachowan, wiaz przywolujac przyklady Wietnamu, Afganistanu, Iraku i wielu innych: ta polityka jeszcze nigdy sie nie sprawdzila i nigdy w przyszlosci sie nie sprawdzi.

Moje "realne" opcje to CH, D, PL i NI. Im doglebniej analizuje sytuacjie tym bardziej dochodze do wniosku, ze na dluga mete NI, ktora byla dla mnie zawsze opcja najgorsza, zdaje sie byc opcja najlepsza ......
      • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 08.12.15, 22:57
        xurek napisała:

> Ertes, sorry, ja naprawde nie wiem z czego Ty sie cieszysz i obiecuje Tobie,
        > Swiatle i Marii solennie, ze jak za 2 lata w tej „wyzwolonej od liberalow
        > “ Europie nastapi jeszcze wieksza fala terroryzmu i uchodzcow,

Nie będzie uchodźców z tego choćby technicznego powodu że każdy kraj będzie miał własne granice które będzie w 100% kontrolował własnym wojskiem oraz własną niezależną politykę imigracyjną.

> to ja wam bede ten moj post na tym forumie serwowac codziennie na sniadanie.

Nie myślę aby Ertes, Maria czy ja mieli jakikolwiek wpływ na cokolwiek. Ale śniadanie biorę! :)

• chris-joe Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 00:43
          "Nie bedzie uchodzców z tego chocby technicznego powodu ze kazdy kraj bedzie mial wlasne granice które bedzie w 100% kontrolowal wlasnym wojskiem oraz wlasna niezalezna polityke imigracyjna."
          Ty nadal sobie bujasz chlopieca wyobraznia oderwana od rzeczywistosci.
          Niemal wszyscy autorzy atakow terrorystycznych w Europie to europejscy, wlasni obywatele. To Francuzi, Brytyjczycy, Hiszpanie. I proponujesz nastepujace 'rozwiazanie problemu': ich dawne kraje dywanowo zmiesc; w Europie zabronic islamu, nastepnie wylapac wszystkich muzulmanow, odebrac im obywatelstwo i wszystkich podrzucic na dowolne wybrzeze pln. Afryki, ewentualnie na miejscu w Europie zamknac w obozach, badz tez po prostu 'zlikwidowac'. Jednak jesli likwidowac, to do ostatniego brzdaca, bo taki jak dorosnie bedzie sie mscil.

Jest tez problem z tymi europejskimi etnicznymi granicami, bo takie nie istnieja. Nie ma w Europie ni jednego 'etnicznie czystego' kraju, wiec trzeba by cala Europe na nowo rozrysowac nim sie te granice odtworzy. 10 lat plebiscytow? 20, 50? Waloni, Slazacy, Katalonczycy, Lemkowie, Baskowie, Luzyczanie, Sardynczycy itd. I co z Cyganami? I oczywiscie z europejskimi Zydami? Te ludy trzeba by skatalogowac, zdefiniowac, okreslic granice zamieszkania. A co z Niemcami w enklawie Sorbskiej? Kolejna enklawa i granica? A Polacy na Slasku, jesli Slazacy sie zdecyduja na Slask? Jakas mala kolejna Poleczka wewnatrz niezaleznego Slaska? Albo, zeby nie bylo potem bajzla, te wszystkie grupy etniczne poprostu 'poprzemieszczac' na odgornie wytyczone terytoria, moze? I zadnych zwiazkow mieszanych (!!!), bo one wszystko znow rozwala i trzeba bedzie na nowo to reorganizowac. I znow bedzie bida.

Ja lubie sie bawic w nastepujaca zabawe: budze sie, a tu nie ma ludzi na calej planecie, pustka, tylko ja. Dramat. Ale sie otrzasam i cos ze soba w koncu musze zrobic. Acha, bo tylko ludzie znikneli, cala reszta zostala. Wiec se siedze w tym Vancouver/Montreal, czy gdzie tam, zarcie jest poki co, choc nie swieze, glownie suszone, w pustych sklepach. Sie wiec w podroz, po pierwszym szoku udaje. Sobie zjechalem Ameryke Pln. (aut mnostwo, benzyny tez), trzeba sie przedrzec do Starego Swiata. W bibliotece (internet wkrotce pada) studiuje zegluge. Pln. Atlantyku oczywiscie nie pokonam, wiec jade sobie ladem do Brazylii, bo tam w okolicy Joao Pessoa (bylem raz tam) najblizej z Nowego do Starego Swiata. Tam znajduje lajbe i pokonuje Atlantyk ladujac w okolicy Sierra Leone. Na dziczyzne mam broni w brod. Ladem juz docieram do Europy przez Mali, Pln. Afryke, Jordanie, Izrael, Syrie, Turcje i co tam jeszcze. W pusciutkim Paryzu wlaze na wieze Eiffla, najpewniej pieszo, sypiam w Luwrze niekiedy itp. I wreszcie chyba sobie strzelam w leb. Ot, igraszki zapoznionej fantazji 10-latka.
          • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 00:53
            chris-joe napisał:

> "Nie bedzie uchodzców z tego chocby technicznego powodu ze kazdy kraj bedzie mi
            > al wlasne granice które bedzie w 100% kontrolowal wlasnym wojskiem oraz wlasna
            > niezalezna polityke imigracyjna."
            > Ty nadal sobie bujasz chlopieca wyobraznia oderwana od rzeczywistosci.
            > Niemal wszyscy autorzy atakow terrorystycznych w Europie to europejscy, wlasni
            > obywatele. To Francuzi, Brytyjczycy, Hiszpanie. I proponujesz nastepujace 'rozw
            > iazanie problemu': ich dawne kraje dywanowo zmiesc; w Europie zabronic islamu,
            > nastepnie wylapac wszystkich muzulmanow, odebrac im obywatelstwo i wszystkich p
            > odrzucic na dowolne wybrzeze pln. Afryki, ewentualnie na miejscu w Europie zamk
            > nac w obozach, badz tez po prostu 'zlikwidowac'. Jednak jesli likwidowac, to do
            > ostatniego brzdaca, bo taki jak dorosnie bedzie sie mscil.

WTF??? Gdzie ja to proponuję? lol

> Jest tez problem z tymi europejskimi etnicznymi granicami, bo takie nie istniej
            > a. Nie ma w Europie ni jednego 'etnicznie czystego' kraju, wiec trzeba by cala
            > Europe na nowo rozrysowac nim sie te granice odtworzy.

Granice już istnieją. Czy są dobre czy nie? Ich zaleta jest taka że istnieją, więc jest status quo.
            Więc jeśli takie Niemcy sobie całkowicie otworzą granice, to już ich problem. Ale kraje sąsiedzkie nie mają obowiązku aby być tego częścią.

• xurek Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 09:22
          Swiatlo, jako ze dobry jestes z matematyki to policz ile km beda mialy te wszystkie nacjonalistyczne granice, zaloz, ze na 100% kontroli potrzebujesz ok 2 zolniezy na kazdy kilometr, zaloz, ze kazdy zolniez musi zarabiac min. 2'000 Euro miesiecznie (zakladam taka srednia europejska) i wylicz, ile Ci na to kasy potrzeba. Moim zdaniem uchodzcy kosztuja mniej.

Jak skonczysz, to wylicz Faktor regresji gospodarczej i spadku GNP spowodowanego ostra kontrola przejsc granicznych a co za tym idzie wymiany towarow i uslug. Wylicz straty i powiedz mi, czy wciaz jeszcze ten Twoj "nacjonalistyczny Bastion" ma szanse przezycia i kosztuje mniej, niz np. rzeczywiscie stworzenie miejsc pracy dla terrorystow ISIS na terenie polwyspu arabskiego.

Z wlasnego podworka: po ataku terrorystycznym w Paryzu i reakcji na ow przejsc granicznych w Basel, Wandshut i Laufenburg wiekszosc niemieckich firm odmowila nam dostarczenia betonu twierdzac, ze biznes ze Szwajcaria przestal byc mozliwy ze wzlegu na wielogodzinne czekanie na granicy (ktore oznacza ryzyko ze beton stezeje nie mowiac juz o dodatkowych kosztac kierowcy, obslugi gruszki i pomp itp). Cale niemieckie budowlane pogranicze zyje z budow w Szwajcarii, to samo sklepy.

My juz wiecej nie pojedziemy do D na zakupy, bo stanie 3 godziny na granicy by wrocic do domu nie wchodzi gre. Tak reaguje wiekszosc Szwajcarow. Wiekszosc znajomych, z ktorymi rozmawialam, zrezygnowala z corocznych bozonarodzeniowych uropow w tropikach ze wzgledu na uciazliwosc lotow z wszystkimi kontrolami.

Globalistyczna gospodarka i nacjonalistyczne kraiki z pozamykanymi granicami to perpetuum mobile. Ale w sumie powinnam sie cieszyc, bo ja z kolei nienawidze globalizacji i mi sie od razu ta piana i te czerwone oczy pojawiaja jak sobie o niej przypomne :)
          • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 21:04
            Nie ma potrzeby trzymania armii wzdłuż całej granicy. Przecież wiadomo gdzie uchodźcy idą, więc wystarczy tam uszczelnić.
            OK, nie zamierzam być tym bydlakiem który zamyka granicę przed dziećmi. Tak, uważam że trzeba rozważyć pomoc dla rodzin. Jednak absolutne zamknięcie przed samotnymi facetami. Na 100%. I co więcej: sprawdzać czy facet dołączony do rodziny to faktyczny mąż. Ale mają przecież paszporty, to można sprawdzić.

• maria421 Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 09:25
        xurek napisała:

> Ertes, sorry, ja naprawde nie wiem z czego Ty sie cieszysz i obiecuje Tobie,
        > Swiatle i Marii solennie, ze jak za 2 lata w tej „wyzwolonej od liberalo
        > w“ Europie nastapi jeszcze wieksza fala terroryzmu i uchodzcow, to ja wa
        > m bede ten moj post na tym forumie serwowac codziennie na sniadanie.

Xurek, dlaczego ciagle uzywasz zbitki "Ertes-Swiatlo- Maria"?
        To ze my w trojke mamy mniej liberalne poglady niz reszta forum nie znaczy ze mamy identyczne poglady. Oni mieszkaja w USA, ja w Niemczech, w zupelnie innych realiach politycznych.

Ja sama napisalam w poscie o Niemczech ze NIE WIEM jak beda wygladaly Niemcy za 2 lata. Wiem jednak ze cos sie musi zmienic, bo zaden kraj, nawet bogate Niemcy nie moga przyjmowac po milionie uchodzcow co roku. Tego zaden kraj nie wytrzyma, tzn. zaden europejski kraj ktory stara sie zapewnic tym ludziom ludzkie warunki zycia i robi to na wlasny koszt.
        Bardzo bym chciala zeby Merkel sie wreszcie opamietala. Zeby powiedziala "Pomylilam sie, myslalam ze damy rade, ale sie przeliczylam" . Zeby Niemcy znow zaczeli przestrzegac prawa dot. azylu ktore w tym roku sami zlamali. Zeby zaczeli wreszcie odsylac tych, ktorzy azylu nie dostali, zeby zaczeli na granicy zawracac tych ktorzy przychodza z innego bezpiecznego kraju.

Nie chce zadnej rewolucji, chce powrotu do praworzadnosci!

• swiatlo Do licha z polityką 08.12.15, 23:23
      Zauważyłem że albo polska polityka, albo islam, albo imigracja. Normalnie deprecha.

Czy nie można o graniu w gumę? Czy ktokolwiek to pamięta? Albo o kapslach? Naprawdę byłem w to dobry. Pikuty? Parapetki? Tiki-tiki? Okręty? Klasy?

• ertes Re: Do licha z polityką 08.12.15, 23:31
        Zaloz se swoj watek i poczekaj jak bedziemy mieli po 80 lat gdyz zdziecinniejemy...
        • swiatlo Re: Do licha z polityką 08.12.15, 23:45
          ertes napisał:

> Zaloz se swoj watek i poczekaj jak bedziemy mieli po 80 lat gdyz zdziecinniejemy

Oczywiście nie można uciec od polityki. Ona nam włazi do domów brudnymi butami i nie ma jak się przed tym obronić. Ma miejsce brutalna inwazja na naszą cywilizację, co w połączeniu z głupotą, ignorancją i arogancją rządzącej polipoprawnej lewicy daje poczucie depresji i beznadziei.

Ale staram się maksymalnie od tym nie myśleć. Staram się nie oglądać telewizji, bo oglądanie jej wzbudza we mnie poczucie nienawiści. A to jest bardzo niezdrowe uczucie.
          Wiem, czasami trzeba się wyładować, to forum często bywa takim miejscem. Ale trzeba włożyć jakiś wysiłek aby jednak tego nie robić.

• chris-joe Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:14
            Bylo o kapslach, przez chwilke. Ale Ertes przywolal do porzadku, po linii, i stanales zaraz do pionu. Rano Maria podbechci, kulturnie, sluchajac Bacha, jak to politruczka ("gestapowki" mi zakazano) i znow trojca bedzie klonowac.
            Te "Brudne buty", "brutalnie" itp. Od lat. Swiatlo, wez ty sobie czasem frazy i metafory odmien, wzbogac wyobraznie jezyka.
            Wiem, ciebie to podnieca, ale czyta sie fatalnie. Jesli juz mam czytac.
            • chris-joe Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:36
              I jeszcze: twoj sojusznik Ertes entuzjazmowal sie niedawno wypowiedzia innego twojego sujusznika, Trumpa, gdy ten proponowal, by zabijac rodziny terrorystow czy 'dzihadistow'.

Jak to godzisz (ze zapytam sie jezykiem politruczki) twoje wlasne wczesniejsze wyznanie, cytuje: "Jestem natomiast kompletnie bezbronny wobec słabych [...] jestem małe naiwne dziecko wobec wszystkich pokornych i bezbronnych. Zwłaszcza dzieci. To jest moja słabość."
              Jasne -jak to politruczka pare razy glosila- nie odpowiadasz za opinie sojusznika; jednak czemu nie stawiles tej opinii czola? Ach, moze umknela twej uwadze? A moze ta deklaracja byla po prostu lzawym pustoslowiem? Wyjasnisz?
              • swiatlo Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:50
                Mam pytanie: czy głosowanie na Trumpa jest nielegalne?
                Bo jeśli jest nielegalne to zgłoś adminom że propagujemy łamanie prawa.
                Jeśli natomiast jest legalne, to jedyne do czego masz prawo to się zamknąć i ewentualnie głosować na Twoich własnych faworytów. Bo jeśli Ty pozbawiasz mnie prawa do moich legalnych przywilejów, to akurat Ty jesteś tym który łamie prawo.
                • chris-joe Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:58
                  Jak najbardziej legalne. Nim jednak bede musial "sie zamknac", nadal moge ponowic pytanie. I ponawiam, bo jeszcze nie odpowiedziales. Odpowiesz?
            • swiatlo Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:38
              chris-joe napisał:

> Wiem, ciebie to podnieca, ale czyta sie fatalnie. Jesli juz mam czytac.

Słuchaj, mam własne poglądy. Mam do nich prawo. Ty masz prawo do swoich. Znam Twoje poglądy, Ty znasz moje. Jeśli moje poglądy wyzwalają w Tobie agresję to ich nie czytaj. A już na pewno nie komentuj.
              A jeśli dla Ciebie demokracja polega wyłącznie na tym że wszyscy mają myśleć według Twojej linii, bo inaczej są faszystami, trollami, pieniaczami i są porównywani do ISIS, to Ty się bracie nie nadajesz do demokracji. Po prostu nie nadajesz.

• chris-joe Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:49
                Twoje dwa ostatnie posty (dalej nie chce siegac) sa swymi powtorkami. Mantra zadana przez Fox News? Taktyka scjentologow? Zadalem kilka bardzo rzeczowych i podstawowych pytan, odpowiadasz jednak jak wyznawca kultu. Czyli nie odpowiadasz.
                • swiatlo Re: Do licha z polityką 09.12.15, 01:59
                  chris-joe napisał:

> Twoje dwa ostatnie posty (dalej nie chce siegac) sa swymi powtorkami. Mantra za
                  > dana przez Fox News? Taktyka scjentologow? Zadalem kilka bardzo rzeczowych i po
                  > dstawowych pytan, odpowiadasz jednak jak wyznawca kultu. Czyli nie odpowiadasz.
                  >

Nie zadałeś żadnego pytania. Ani jednego. Jeśli masz jednak konkretne techniczne pytanie, to je zadaj, a wtedy postaram się równie technicznie odpowiedzieć. Jeśli jednak wyczuję w pytaniu prowokację i złą wolę, to pozostawiam sobie wolność zignorowania tego pytania.

Poza tym powiem, że jeśli Ty nazywasz odmienną opcję polityczną "kultem", to poraz kolejny udawadniasz że się nie nadajesz do demokracji.
                  • chris-joe Re: Do licha z polityką 09.12.15, 02:16
                    Poniewaz jestes wybiorczy leniuszek, zrobie ci wygode i pytania zreasumuje:

="Jest tez problem z tymi europejskimi etnicznymi granicami, bo takie nie istnieja. Nie ma w Europie ni jednego 'etnicznie czystego' kraju, wiec trzeba by cala Europe na nowo rozrysowac nim sie te granice odtworzy. 10 lat plebiscytow? 20, 50? Waloni, Slazacy, Katalonczycy, Lemkowie, Baskowie, Luzyczanie, Sardynczycy itd. I co z Cyganami? I oczywiscie z europejskimi Zydami? Te ludy trzeba by skatalogowac, zdefiniowac, okreslic granice zamieszkania. A co z Niemcami w enklawie Sorbskiej? Kolejna enklawa i granica? A Polacy na Slasku, jesli Slazacy sie zdecyduja na Slask? Jakas mala kolejna Poleczka wewnatrz niezaleznego Slaska? Albo, zeby nie bylo potem bajzla, te wszystkie grupy etniczne poprostu 'poprzemieszczac' na odgornie wytyczone terytoria, moze? I zadnych zwiazkow mieszanych (!!!), bo one wszystko znow rozwala i trzeba bedzie na nowo to reorganizowac. I znow bedzie bida."

-czekam na prznajmniej zarysy propozycji, jak sprawe rozwiazac...

=Korwin: "Monarchia w Polsce może wrócić w ciągu 10-15 lat i będzie graniczyć z Kalifatem Saksonii. Cała Europa w tej chwili umiera, bo tam jest najgłupszy ustrój świata, czyli demokracja".

-To jestes za demokracja, czy nie? (Wrzuciles kilka cytatow z Obamy na razie, ktore nijak sie maja do zadanego pytania.)

="Twoj sojusznik Ertes entuzjazmowal sie niedawno wypowiedzia innego twojego sujusznika, Trumpa, gdy ten proponowal, by zabijac rodziny terrorystow czy 'dzihadistow'.

-Jak to godzisz (ze zapytam sie jezykiem politruczki) [wybacz blad w skladni] twoje wlasne wczesniejsze wyznanie, cytuje: "Jestem natomiast kompletnie bezbronny wobec słabych [...] jestem małe naiwne dziecko wobec wszystkich pokornych i bezbronnych. Zwłaszcza dzieci. To jest moja słabość."?

dosc konkretnie, nie?
                    • swiatlo Re: Do licha z polityką 09.12.15, 02:43
                      Nie mam zupełnie czasu przebijać się przez Twoje zajadłe posty aby wyłuskać jakieś "pytania", które generalnie pytaniami bynajmniej nie są, a jedynie zwykłymi wyzwiskami.
                      Odpowiem tylko szybko odnośnie Trumpa. Muszę lecieć więc to będzie mój ostatni post przez wiele godzin, być może do jutra.

Otóż wojna polega na tym że trzeba zrobić wszystko aby ją wygrać. Nie idziesz na wojnę której nie zamierzasz wygrać. Jak ktoś ci wydaje wojnę, to albo ją podejmujesz, wtedy działasz w celu zwycięstwa, albo ją poddajesz. Tak mówią wszystkie podręczniki, włącznie z najbardziej podstawowym: Clausevitzem.
                      Jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o czymkolwiek, to zwycięstwo na wojnie polega wyłącznie na skutecznym zabijaniu. Tak samo jak w piłce nożnej: drużyna która więcej strzeli bramek wygrywa mecz. Na wojnie natomiast wygrywa ta strona która zabije więcej niż przeciwnik. Generalnie mówiąc, znaczy się.
                      Brzmi to niehumanitarnie, rozumiem to. Bardzo politycznie niepoprawnie. Tak, trzeba zabijać przeciwnika na wojnie.

Jednym z odmian wojny jak się uczyliśmy w wojsku to wojna psychologiczna. Polegająca na zastraszeniu przeciwnika, na pozbawieniu go morale i ochoty walki. Jest to bardzo ważna część taktyki wojennej. Jedna z podstawowych. Uczą o tym wszystkie podręczniki. Wiem że jesteś pacyfistą, więc dla ciebie będzie to bardzo trudne do zrozumienia. Nie spodziewam się więc pozytywnego odzewu.
                      I owszem: wojna psychologiczna jest bardzo politycznie niepoprawna. Tak, polega ona na pogwałceniu praw przeciwnika. Na poniżeniu. Słuchaj: zabicie przeciwnika na wojnie jest pogwałceniem praw człowieka do życia.
                      Polscy obrońcy Września gwałcili prawo do życia strzelających do nich hitlerowców. Polscy partyzanci gwałcili prawa do życia innym hitlerowcom. Bodobnie bardzo politycznie niepoprawni byli też Powstańcy Warszawscy.

USA, jak i cała zachodnia demokracja, jest brutalnie zaatakowana. Tak, obrona polega na zabijaniu. Sorry.

Czy jestem mordercą mówiąc te słowa? Wygłaszam jedynie ogólnie znane teorie wojskowości.
                      • chris-joe Re: Do licha z polityką 09.12.15, 03:10
                        Za wyklad o tym Klausie costam dziekujemy, bo my tu niepismienni.
                        Wiem, pedzisz na front. Juz cie nie zatrzymamy. Zjedz choc cos biedaku, troche chleba ci dam na droge. I krzyz na czole. Ja tu z kobietami i z parobkiem (hemmmemmm...) rola sie zajme. Wroc z bogiem! A jak nie wrocisz, kurhan ci usypiem najpiekniejszy w okolicy. Z Jezuskiem, czy z Maryjka?
                        Parobek pomoze. Mi obiecal, bo ma u mnie dlug. Ale sie nie klopocz, my dlug ustalim.
                        • swiatlo Re: Do licha z polityką 09.12.15, 05:42
                          Nie zapomnij zaśpiewać Rozkwitały Pąki Białych Róż.
                          • ertes Re: Do licha z polityką 09.12.15, 06:40
                            Ty sie dajesz jak mala dzidzia nakrecac jak cj cos napisze. Wez ty olej czlowieka i bedziesz mial nie tylko ty spokoj ale i watki nie beda obsrywane ciaglymi atakami cj
                            • swiatlo Re: Do licha z polityką 09.12.15, 07:57
                              ertes napisał:

> Ty sie dajesz jak mala dzidzia nakrecac jak cj cos napisze. Wez ty olej czlowie
                              > ka i bedziesz mial nie tylko ty spokoj ale i watki nie beda obsrywane ciaglymi
                              > atakami cj

Nie mów tak. Facet ma inne poglądy, reaguje zbyt nerwowo jak ktoś wygłasza inne, ale niczym się nie różni od większości ludzi. Po obu stronach.
                              Dla mnie CJ może mieć najbardziej lewicowe poglądy jakie tylko można mieć. Ma do prawo do swoich poglądów.
                              Nie powinien jednak atakować drugiego człowieka za samo posiadanie innych poglądów niż jego własne.
    • luiza-w-ogrodzie Czarno to widze 09.12.15, 03:12
      Moge sie tylko podpisac pod Xurkiem. I pod Jutka. Same old, same old...

Wedlug mnie juz jest za pozno na jakiekolwiek rozwiazania, poza Trzecia Wojna Swiatowa. Nikt nie odwroci fali uchodzcow ani zmiany klimatu i spowodowanych przezen klesk zywiolowych, glodu i epidemii, napedzajacych kolejne konflikty, tym razem w walce o wode i zywnosc.

Podobnie do problemow EU/USA, widze,ze i nas dzieje sie podobnie. W ramach "walki z terroryzmem" ogranicza sie prawa obywatelskie i wycofuje fundusze socjalne. Liczy sie tylko to, co przynosi zyski - ale przemysl wydobywczy mimo olbrzymich zyskow nie placi ani centa podatkow (!!!!) majac politykow w kieszeni, zatem ogranicza sie wydatki na nauke, edukacje i sztuke. Wielkie korporacje zredukowaly panstwa do swoich marionetek po podpisaniu TPP.

Czarno to widze. U nas przynajmniej klimat pozwala na mieszkanie w namiocie i caloroczna uprawe i zbieractwo zywnosci...

A poza tym nie podoba mi sie to ze temat jest kolejnym wariantem watku, na ktorym bedzie kolejna mordownia. Przeciez wszyscy wiemy o sobie nawzajem co kazdy z nas mysli o uchodzcach, terroryzmie, wojnie itp. Nikt tu nikogo nie przekona, wiec po co zakladac takie watki i na nich pisac? Wyzywac sie i obrazac? Uzywac forum jako wentyla? Macie nudne zycie, panowie, czy co?

Dobra. Over and out. Ide do ogrodu zebrac cebule, potem pisac pocztowki swiateczne i przedyskutowac sprawy z dwoma przyjaciolkami stojacymi u progu rozwodu.

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • ertes Re: Czarno to widze 09.12.15, 06:27
        Luiza ale to ty wchodzisz na kazdy watek i piszesz dokladnie to samo. Over and out, i tak jak katarynka.
        No wlasnie, po co?

Ja natomiast lubie poznac zdanie Swiatla, Xurka czy Stokrotki gdyz to cenie choc niekoniecznie sie zgadzam. Na tym chyba polega dyskusja, nie?

najwiecej smieci to chyba CJ, ktory kazdy watek wykorzystuje na atak Swiatlo ale jakos tego nie zauwazasz.
    • iwannabesedated Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 03:52
      Teoretycznie, z naukowego punktu widzenia, "płodozmian" jest dobry. Tak, PiS jest dość okropną formacją, ale wychodzi teraz na jaw mnóstwo syfu produkowanego przez PO - o którym w kontrolowanych przez przychylnych PO dziennikarzy mediach - było głucho.

Poza tym, we wszystkich krajach mieszkają obywatele mający różne poglądy. Tak jak my na forumie. Może mi się nie podobać Ertesie, że Twoim zdaniem trzeba się odgrodzić murem, i pilnie przyglądać Kanadzie, bo jest podejrzana, i nadać rządowym agendurom prawo do "random searches", tudzież przetrzymywania obywateli bez procesu prawnego, tudzież o stosowaniu zbiorowej odpowiedzialności ("go after their families"), oraz zamknąć granice i nie przyjmować żadnych przyjezdnych - natomiast szanuję fakt, iż ludzie jednak takie poglądy mogą mieć.

Tak samo w PL. Ludzie mają takie to a takie pomysły. Tak, jesteśmy narodem szowinistycznym, sfrustrowanym, nie szanującym prawa, bez ugruntowanej jeszcze demokracji, ze skłonnością do kultu jednostki, czczej idolatrii, ze zdecydowaną niechęcią do odpowiedzialności obywatelskiej za cokolwiek, za to z dużą skłonnością do pieniactwa, pustosłowia, idiotycznych rzutów na taśmę i bufonady. To, że ja chcę, aby było współcześnie, kulturalnie, czysto, spokojnie, miło, po europejsku - to nie znaczy, że wszyscy tego chcą. Jeden powiedział kiedyś, że nieważne czy Polska bogata, biedna, i w ogóle - nic nie ważne, byleby katolicka była. No i co takiemu zrobisz, zabijesz? To inny, jeszcze głupszą głupotę wymyśli.

Sądzę, że należy zachować spokój, nie panikować, można oddychać z głową między kolanami lub do papierowej torby.
      • kan_z_oz Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 06:29
        Ditto Stwowka. Spokoj jest najwazniejszy a nie odruchowe reakcje.

Ogolnie jesli ktos naprawde chce sie przyjrzec o co w terroryzmie wspolczesnym i samemu Isis chodzi to glownie o sianie fermentu na zachodzie. W tym fermencie ludzie opanowani strachem maja tendencje glosowania i forowania kandydatow oraz partii o ekstremalnych pogladach.
        Dochodzenie takich ekstremalnych partii do glosu to pewne wdrozenie w dzialanie mechanizmu, ktory mniej wiecej wyglada tak;

Najpierw bedzie rozprawianie sie z islamem, pozniej z homoseksualistami, lesbijkami, feministakami. Nastepnie z innymi emigrantami do taktu zakazu in vitro, kryminalizacja aborcji...obywatel na podsluchu, cenzura w prasie, necie. Rutynowe zatrzymania przez policje w celu przeszukiwania toreb, a gdzie trzeba ciala. Aresztowania bez nakazu, wiezienie bez wyroku sadowego. Tak dziala ekstrema i wszystko jedno po ktorej stronie i ja takowemu zyciu jestem przeciwna.
        Jestem tez przeciwna partii czy kandydatowi, ktora wali na oslpe zaczynajac od islamofobii jako pewnego konia do zyskania glosow wyborczych masy.

Co robic?
        To co zachod robi najlepiej. Zabic Isis brakiem uwagi. Przestac mowic, pisac, drukowac o poza zwyklym na 5-tej stronie info. Zyc i ciszyc sie wlasnym zyciem i wolnoscia, ktora demokracje zachodnie wciaz jeszcze dysponuje.
        Inaczej my sie staniemy rodzajem wojennej Syrii.

Kan
        • ertes Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 06:39
          > To co zachod robi najlepiej. Zabic Isis brakiem uwagi. Przestac mowic, pisac, d
          > rukowac o poza zwyklym na 5-tej stronie info. Zyc i ciszyc sie wlasnym zyciem i
          > wolnoscia, ktora demokracje zachodnie wciaz jeszcze dysponuje.
          > Inaczej my sie staniemy rodzajem wojennej Syrii.

Niestety ale tego nasze media nie potrafia i niechca bo to przyciaga sluchaczy a sluchacze to pieniadze a pieniadze to dobre zycie wlascicieli... Postepuje coraz wieksze zidioceniespoleczenstw ktore doskonale widza kto to Paris Hilton czy Kardashian a maja niewieleki pojecie nie tylko o wlasnym kraju ale wojewodztwie czy miescie.
          • kan_z_oz Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 06:46
            Mialam spytac; co sie w US dzieje, ze jestes tak poruszony? Oprocz tego oczywistego co prasa podaje?
      • ertes Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 06:47
        Widze ze wrocilas :) Fajnie.

Mur mozna zbudowac i przygladac sie kogo sasiad sobie wpuszcza ale bez przesady, panstwa policyjnego to ja niechce. To co Trump mowi bardziej mnie sie podoba bo ma odwage i mowi niz chce zeby wprowadzono choc swoja droga to powinninzaczac duzo ostrzej przesiewac wizytujacych z tych stron gdzie terroryzm wypija sie z mlekiem matki.

Niesamowite jest to co sie dzieje w Polsce. Ale najwyrazniej wiekszosc tego chce i popiera! To tylko swiadczy o tym jak w sumie durnym jestesmy narodem.
        • kan_z_oz Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:07
          Australia wprowadzila cos takiego; jak ktos na podwojne obywatelstwo (kazdy emigrant tutaj ma), to w sytuacji dzialalnosci kryminalnej, czyli gdy dostaje wiecej niz 12 wiezienia jest deportowany do kraju swojego urodzenia.
          Wszystkie majsterkowania czy zainteresowania typu zrob sam bombe itp automatycznie kwalifikuja lub przynajmniej jest dobra szansa na wylotke.

W US mogloby dzialac dla tych na wizach a zaostrzenia pt; kogo sie wpuszcza to myslalam, ze macie juz dopracowane do perfekcji?

Polski nie komentuje, bo nie sledze. Matka umarla w maju wiec nie mam juz zadnych zobowiazan aby tam sie meldowac inaczej niz na wakacje lub odwiedzic rodzine meza. Z tym ostatnim sie nie spiesze...

Co w robocie?

Kan
          • kan_z_oz Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:07
            mialo byc 12 miesiecy wiezienia
          • iwannabesedated Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 19:39
            Hm najlepiej, to niech z Ameryki wyrzucą wszystkich emigrantów - do krajów ich urodzenia. Na przykład do takiej ... Jugosławii... Związku Radzieckiego... mojego starego... do Niemiec (urodził się w czasie wojny).... Gubernator Schwarzenegger... do Austrii... Resztę - do krajów pochodzenia rodziny. Trump do Niemiec. Jego córka do Pepików. Tych przywiezionych przymusowo - przymusowo odstawić. Do Afryki gdzieś. Liberia. Już ten pomysł zresztą był. Wtedy naprawdę zapanuje spokój.

Wszystko niech wróci do korzeni. Wszyscy ludzie, do Afryki. Stamtąd przecież pochodzimy. Do grot, do jaskiń. Tak jak kiedyś. Wtedy jakaś stabilność powróci, zamiast tych lewackich wybzdyków nienormalnych wbrew moralności i zdrowemu rozsądkowi. Po bożemu będzie. Jak pra-ojce. Biegać z jajami na wierzchu i wielką pałą zabijać duży mamut. Kobiety rodzić w kucki w krzakach. Przegryzać zębami pępowiny. Wznosić modły do dużej skały, wszyscy w jeden sposób, do jednej. Jedno plemię, jeden wódz, jedna religia....

Ech....

:D
            • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 19:46
              Stokroto, nikt nikogo nie wyrzuca. To że politycy rzucają ostre hasła to nic nie oznacza. Dla mnie nawoływania do wyrzucania z USA imigrantów są tak samo niedorzeczne jak ględzenie Obamy że ISIS trzeba pokonać nie przez zabijanie ale przez danie im możliwości pracy i asymiliacji. Powiedziałby nawet że wypowiedź Obamy jest o wiele bardziej szkodliwa, bowiem on sprawuje faktyczną władzę, podczas gdy Trump rzuca słowa pod publikę bez jakiegokolwiek wpływu. Trump po prostu wie jak kontrolować tłum, ma świetne zdolności sterowania emocjami. I to robi na swoją korzyść.

Nie mówiąc że jest to nierealne aby oficjalnie wyrzucać imigrantów z USA. Zresztą nie chodzi o to aby o tym oficjalnie trąbić. Wystarczy że po cichu się monitoruje pewne grupy bardziej niż inne. Nie trzeba od razu robić z tego publicznego tarabanu.
      • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:28
        Wreszcie jakiś normalny post.
        Mam nadzieję że ktoś napisze coś śmiesznego. Ja na razie jestem wykończony.
        • swiatlo Co się dzieje? 09.12.15, 07:53
          Co się dzieje? Chciałem odpisać Stokrocie, a wyrzuciło mnie tutaj na początek. Jest tak zawsze jak odpowiadam z telefonu..
          Skopiuję poprzedni wpis tam gdzie powinien być.
      • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:53
        Wreszcie jakiś normalny post.
        Mam nadzieję że ktoś napisze coś śmiesznego. Ja na razie jestem wykończony.
        • swiatlo Re: Liebralizm w odwrocie 09.12.15, 07:58
          Znowu mnie tu wyrzuciło? Stokrota, system zabrania odpowiadać na Twoje posty!
    • maria421 Powrot do rownowagi? 09.12.15, 11:53
      Walesa kiedys powiedzial jedno madre zdanie , ze "demokracja musi stac na obu nogach, na lewej i prawej".

Dla rownowagi politycznej potrzebna jest tak lewica jak i prawica. W ostatnich latach Europa byla przechylona na lewo, teraz ten trend zaczyna sie odwracac i albo to przyniesie rownowage, albo czasowe przechylenie na prawo.

• swiatlo Re: Powrot do rownowagi? 09.12.15, 19:12
        maria421 napisała:

> albo czasowe przechylenie na prawo.

Mam nadzieję że permamentne. Zbyt kosztowne i bolesne są te ciągłe wahania.
        • swiatlo Re: Powrot do rownowagi? 09.12.15, 19:14
          A poza tym to nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu. Jeszcze nie nastąpił żaden przechył na prawo. Na razie to łódź przechyliła się tak daleko na lewo że woda zaczyna się nalewać. I albo się odwróci, albo zatonie. Na razie nie widzę objawów powrotu do prawa.
          • xurek Re: Powrot do rownowagi? 09.12.15, 20:15
            Stokrotka ma racje. Sa wszechswiaty paralelne i ja zyje w innym niz Wy. Na dodatek zyjemy w niewlasciwych. Bo w moim wszechswiecie juz w 2013 znakomita przewaga Europejskich rzadow to byla prawica, a w Waszym jest do dzisiaj na abarot. Zamienimy sie?

Tutaj zestawienie Europejskich rzadow z roku 2013 w moim wszechswiecie:

Lewica (8 krajow): Chorwacja, Slowacja, Slowenia, Bulgaria, Francja, Slowacja, Malta, Dania

„tzw. Srodek, czyli prawie-prawica“ (9 krajow): Grecja, Belgia, Rumunia, Irlandia, Luxemburg, Finlandia, Holandia, Austria, Polska)

Prawica (12 krajow): HIszpania, Wlochy, Cypr, Portugalia, Wegry, Szwecja, Lotwa, Litwa, WB, Czechy, Estonia, NIemcy)

Teraz nastapi szarada w prawo we Francji i w Polsce, czyli bedzie jeszcze jeden lewicowy rzad mniej, czyli 7 do 22. I to jest dla was rownowaga. a 8 do 21 bylo "przechylem na lewo". Moze zdefiniujecie Wasze znaczenie slowa "przechyl"?
            • maria421 Re: Powrot do rownowagi? 10.12.15, 09:35
              Xurku, od dawna sie mowi ze w Niemczech w SPD nie ma nic socjalnego a w CDU nich chrzescijanskiego.
              W Niemczech Merkel przesunela CDU na lewo, tak jak Schröder swego czasu przesunal SPD socjalnie na prawo.
              CSU sie waha i nie wie w ktora strone pojsc.
    • swiatlo Fajny cytat 09.12.15, 19:11
      Oto znalazłem dzisiaj:

"You know who paved the road for Donald J. Trump? You know who's made Trump possible? Barack Hussein Obama, folks. If you people on the left want to be honest, Barack Hussein Obama is who makes Donald Trump possible. Learn it, love it, live it, deal with it."

• chris-joe Re: Fajny cytat 11.12.15, 00:18
        A kto uczynil Obame mozliwym? Dlugie lata dynastii Bushow. I tak w kolko.
        Naprawde potrzeba ci bylo az tego 'genialnego' mema z fejsa, inaczej bys nie rozgryzl? Ach, to pokolenie fejsowcow...
        Co do Trumpa zas: wielu obserwatorow uwaza, ze z awantur Trumpa najbardziej sie cieszy Hillary. Hillariously ;)
        • swiatlo Another one 11.12.15, 00:30
          One of the most confusing things about modern liberalism is its admiration for radical Islam.
          Of course liberals will say they don't admire it, but the evidence
          • chris-joe Re: Another one 11.12.15, 00:57
            Zaprawde, nie trzeba sie wysilac, by znalezc w necie smieci wszelkiej masci. Klik i abrakadabra, mamy wygodna dla nas formulke w 2 sekundy, mema, 'komentarzyk', prawde genialna obnazajaca to, co chcemy 'obnazyc', by udowodnic, ze to MY mamy racje. You win, I lose. Jestem nagi.
            • chris-joe Re: Another one 11.12.15, 01:04
              Gdy kiedykolwiek atakowalem chrzescijanstwo, to tylko po to by zatuszowac moja skrywana atrakcje do islamskiego fundamentalizmu, do islamu wogole. Zdawalo mi sie, ze calkiem niezle mi ta gra wychodzila. A tu taki blamaz. Tak latwo moja manipulacja zostala obnazona. Wstyd mi, po prostu wstyd. Wybaczcie.
          • minniemouse Re: Another one 11.12.15, 05:09
            Swiatlo, ty jestes inteligentny, czemu marnujesz czas na takie smiecie?

Minnie
            • maria421 Re: Another one 11.12.15, 09:25
              minniemouse napisała:

> Swiatlo, ty jestes inteligentny, czemu marnujesz czas na takie smiecie?
              >
              > Minnie

W tym jest akurat wiele prawdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka