maria421 19.12.16, 21:05 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21145900,ciezarowka-wjechala-w-targ-swiateczny-w-berlinie-sa-ranni.html#MTstream Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ozpol Re: Berlin 20.12.16, 05:58 Ciekawe ze Niemiaszki nie chca podac kto byl kierowca a o zabity osobniku sprzeczne wiadomosci. Typowe dla glowych mediow w Niemczech czy gdzie kolwiek. Slowo Muzulmanin jest ciezkie do wypowiedzenia. Co troche ma sie inaczej do morderstwa Ruskiego Ambasadora w Turcji. Odpowiedz Link
blues28 Re: Berlin 20.12.16, 07:30 Wczoraj wrócilam pózno i nie zagladalam do zadnych wiadomosci. Dzis rano przeczytalam i jestem w szoku :-( Straszne! I co robila tam polska ciezarówka i Polak w kabienie??? :-(( Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 20.12.16, 08:36 Od poczatku mowili ze ciezarowka zostala najprawdopodobniej skradziona razem z kierowca. Cialo polskiego kierowcy znaleziono w kabinie na miejscu dla pasazera. Kierowca (czyli ten ktory kierowal ciezarowka w momencie zamachu), uciekl ale zostal szybko zlapany. Mowia ze to Pakistanczyk ktory w ubieglym roku dostal sie do Niemiec jako "uchodzca". Odpowiedz Link
ewa553 Re: Berlin 20.12.16, 08:37 Drogi Adminie, kimkolwiek jestes. Swojego czasu zostalam skarcona za mowienie "Ruski", wiec prosze o skarcenie emeryta z OZ za uzywanie slowa "Niemiaszek". Nie podoba mi sie, jest obrazliwe. Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 20.12.16, 08:49 ewa553 napisała: > Drogi Adminie, kimkolwiek jestes. Swojego czasu zostalam skarcona za mowienie " > Ruski", wiec prosze o skarcenie emeryta z OZ za uzywanie slowa "Niemiaszek". Ni > e podoba mi sie, jest obrazliwe. > Slusznie. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Berlin 20.12.16, 08:53 ewa553 napisała: > Drogi Adminie, kimkolwiek jestes. Swojego czasu zostalam skarcona za mowienie " > Ruski", wiec prosze o skarcenie emeryta z OZ za uzywanie slowa "Niemiaszek". Ni > e podoba mi sie, jest obrazliwe. ********* A "Ruski ambasador" ciągle nie wydaje się obraźliwe? Tak tylko pytam. Miałam zareagować na oba określenia, ubiegłaś mnie. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Berlin 20.12.16, 19:14 Tragedia, z pewnoscia. Jednak juz tu mowilismy, ze takich tragedii bedzie coraz wiecej. Ni Europa, ni Zachod wogole, ni reszta swiata sie przyd tym nie uchroni. Chocby sie murem otoczyc i polami minowymi, chocby wszystkich "ich" wydalic, chocby "ich" nie wpuszczac wcale. Piwo zostalo nawazone (wazono je dlugo i zawziecie) i bylo oczywiste, ze i do salonu nam nakapie. Przez sufit, przez sciane, przez drzwi rozwarte, czy pod tymi drzwiami. Natomiast zupelnie mnie poraza niemal obojetnosc na to, co sie dzieje chocby w Aleppo. Polacy do dzis nie wybaczyli aliantom, ze pozwolili na zamordowanie Warszawy 70 lat temu! Ze stali obojetnie, ze olali, przekupczyli. Masakre Budapesztu do dzis oplakujemy. A oto dzis dzieje sie to samo. I przygladamy sie temu niemal dokladnie tak, jak niegdys w Ohio czy w Saskatchewan przejmowano sie "jakas Warszawa". Mimo, ze dzis mozemy to wszystko ogladac niemal na zywo... Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 20.12.16, 21:11 Update : zatrzymany wczoraj Pakistanczyk zostal zwolniony z aresztu, nie bylo przeciw niemu wystarczajacych dowodow. Znaczy ze sprawca jest ciagle posrod nas... Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 21.12.16, 07:51 IS przyznalo sie do zamachu w Berlinie. A propos Aleppo- serce sie kroi na widok miasta ktore wyglada jak Warszawa w 1945 roku. Lzy sie do oczu cisna na widok dzieci tak przestraszonych ze juz nawet nie placza. Ale co zrobic? Chris, po jakiej stronie sie postawic zeby im pomoc? Po stronie Asada? Po stronie rebeliantow? Ktorych rebeliantow? I jak to zrobic bez uzycia sily? Jak zrobic zeby potem nie bylo zesmy sie tam niepotrzebnie pchali? Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 21.12.16, 08:58 Poszperalam troche w internecie , na FB znalazlam mase wpisow od Niemcow ktorzy domagaja sie od mediow przeprosin wobec polskiego kierowcy za niesluszne podejrzenia, domagaja sie tablicy pamiatkowej dla niego i nawet pytaja jak mozna pomoc rodzinie. I to jest w tym wszystkim pocieszajace. Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 21.12.16, 15:32 Prasa podaje ze w kabinie ciezarowki znaleziono dokument Tunezyjczyka , "uchodzcy" juz pszukiwanego w Niemczech. Prasa tez podaje , ze z autopsji polskiego kierowcy wynika ze byl on ranny, ale zyl do konca i najprawdopodobniej zdolal skrecic ciezarowke w lewo, w strone ulicy ratujac tym gestem zycie wielu innych osob. To tlumaczy dlaczego ciezarowka zatrzymala sie w tak dziwnej pozycji. Przyczyna jego smierci byl strzal w glowe. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Berlin 21.12.16, 15:56 trudno uwierzyc aby zamachowiec byl takim dyletantem, ze zostawil swoje dokumenty w ciezarowce. Niemniej mam nadzieje, ze jak najkszybciej zamachowiec zostanie zidentyfikowany i wyjety z ruchu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Berlin 23.12.16, 12:44 ewa553 napisała: > trudno uwierzyc aby zamachowiec byl takim dyletantem, ze zostawil swoje dokumen > ty w ciezarowce. Po to zeby IS wiedzialo komu wyplacic nagrode . Odciski palcow tez zostawil, na szczescie byl notowany , wiec szybko ustalili tozsamosc. >Niemniej mam nadzieje, ze jak najkszybciej zamachowiec zostani > e zidentyfikowany i wyjety z ruchu. Co sie wlasnie stalo minionej nocy w Sesto San Giovanni pod Mediolanem, przez przypadek. Zostal "wyjety z ruchu" na zawsze. I to jest najlepsza wiadomosc w tym tygodniu. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Berlin 23.12.16, 13:20 To dobra wiadomosc, Mario. Nie ogladalam dzis jeszcze wiadomosci, wiec mnie zaskoczylas tym ujeciem. Moze ta tragedia sprawi, ze karanych azylantow szybciej, konsekwentniej beda usuwac z Niemiec. Oby Odpowiedz Link
ertes Re: Berlin 23.12.16, 16:04 U nas wpoblizu jest jedno miasto gdzie jest ich pelno. Strach tam chodzic. A wszystko dzieki tej naszej ofermie. Ja juz wole zeby wpuscili tu wszystkich Latynosow, Ci przynajmniej ciezko pracuja i nie mysla o zamachach . Odpowiedz Link