Dodaj do ulubionych

KK przesladowany

04.06.05, 20:20
Lubimy ostatnio tematy "kontrowersyjne" jak Islam a swiat Zachodu, gejparady,
podatki od orientacji seksualnej:) Dorzucam kolejny:

"W kaplicy seminarium duchownego prymas odprawił mszę świętą wraz z księżmi
obchodzącymi złoty jubileusz kapłaństwa. Zwracając się do jubilatów kardynał
Glemp przypomniał, że lata ich kapłaństwa przypadły na okres ciężkich
prześladowań kościoła przez komunistów. Zaznaczył jednak, że choć nękanie
administracyjne kościoła minęło, to pojawiło się - jak to ujął -
prześladowanie ideologiczne. Chodzi o propagowanie zasad odżegnujących się od
chrześcijaństwa i godzących w rodzinę, wychowanie oraz małżeństwo - mówił
prymas. Dodał, że kościół musi ocalić ludzkość przed zgubnymi ideologiami."

Mowilem juz kiedys, ze polski KK widzi siebie tylko w dwoch mozliwych
konfiguracjach: totalna wladza nad dusza i cialem narodu, badz ofiara
przesladowan. Wszystko, badz nic.
Przepisy prawne, konstytucja itp. nie w mysl wytycznych konferencji
episkopatu- to oczywiscie "przesladowania".
Obserwuj wątek
    • chris-joe Re: KK przesladowany 04.06.05, 20:25
      Co oczywiescie potwierdza jedynie podejrzenia, ze polski KK jest nie tylko
      nie-demokratyczny, lecz anty-demokratyczny: nigdy nie bedzie potrafil
      zaakceptowac swej roli jednego z wielu czynnikow decydujacych o ksztalcie panstwa.
      • jan.kran Re: KK prześladowany 04.06.05, 21:11
        Mi się w ogóle KK mało podoba dlatego zostałam ewngeliczką. Kran.
        • don2 Re: KK prześladowany 04.06.05, 21:22
          szkopda ,ze nie zostalas swiadkiem jehowy,co bylo by takim samym klamstwem.
          • jan.kran Re: KK prześladowany 04.06.05, 21:31
            don2 napisał:

> szkopda ,ze nie zostalas swiadkiem jehowy,co bylo by takim samym klamstwem.

Mam świadków ( nie Jehowy ) na mój konwertyzm:-))))))))))))
            Cała niemiecką Gemeinde w Oslo razem z pastorostwem:-pppp
            K.
            • don2 Re: KK prześladowany 04.06.05, 22:59
              A ja cala Malte gdy zostalem Kawalerem Maltanskim.
              • jan.kran Re: KK prześladowany 05.06.05, 00:00
                Nareszcie mamy coś wspólnego !
                Nudzisz się Don? K.
        • maria421 Re: KK prześladowany 06.06.05, 13:19
          jan.kran napisała:

> Mi się w ogóle KK mało podoba dlatego zostałam ewngeliczką. Kran.

Kranie, przeciez jeszcze niedawno pisalas, ze modlilas sie za Jana Pawla II
          pomimo ze jestes niewierzaca!
          To kiedy tak nagle w ciagu ostatnich dwoch miesiecy stalas sie wierzaca? Jakim
          naglym cudem uwierzylas w Boga i stalas sie protestantka?
          • jan.kran Re: KK prześladowany 06.06.05, 13:34
            maria421 napisała:

> jan.kran napisała:
            >
            > > Mi się w ogóle KK mało podoba dlatego zostałam ewngeliczką. Kran.
            >
            > Kranie, przeciez jeszcze niedawno pisalas, ze modlilas sie za Jana Pawla II
            > pomimo ze jestes niewierzaca!
            > To kiedy tak nagle w ciagu ostatnich dwoch miesiecy stalas sie wierzaca? Jakim
            > naglym cudem uwierzylas w Boga i stalas sie protestantka?

Pisząc niewierząca miałam na myśli konkretnie katolicyzm.
            W Boga jaka Istotę Najwyższą wierzyłam zawsze i znalazłam Go parę ulic dalej:-)))))
            Kran.
            • maria421 Re: KK prześladowany 06.06.05, 14:33
              jan.kran napisała:

> Pisząc niewierząca miałam na myśli konkretnie katolicyzm.
              > W Boga jaka Istotę Najwyższą wierzyłam zawsze i znalazłam Go parę ulic dalej:-
              )
              Wybacz, Kranie, ale jeszcze nie spotkalam protestanta, ktory powiedzialby mi w
              jakiejkolwiek sytuacji, ze jest niewierzacy. Ty jestes pierwsza.
              • don2 Re: KK prześladowany 06.06.05, 15:01
                ona jest taka protestantka jak ja czciciel dnia siodmego.ot tak paple by papl
                Pisząc niewierząca miałam na myśli konkretnie katolicyzm.
                > > W Boga jaka Istotę Najwyższą wierzyłam zawsze i znalazłam Go parę ulic da
                > lej:-

Pewnie siedzial na ulicy i gral na peruanskim pan flecie i wygladal bosko:))
                ze tez starym babom tak sie jebie w glowie :))))))))))))))))))))))

--

--------------------------------------
                • xurek Re: KK prześladowany 06.06.05, 15:16
                  „Pewnie siedzial na ulicy i gral na peruanskim pan flecie i wygladal bosko:))
                  ze tez starym babom tak sie jebie w glowie :))))))))))))))))))))))“

Znaczy lepiej zeby stara baba siedziala w papilotach i za ciasnym szlafroku
                  pamietajacym lepsze czasy przed talerzem chipsow/czekoladek z petem w lapie
                  ogladajac talkshowy? No i powiedz mi (bo napewno wiesz :))) od kiedy zaczyna
                  sie „stara“, bo nie wiem, czy juz ten flet do futeralu zapakowac czy jeszcze
                  troche moge sobie pograc :))))))))

Swoja droga zabawne wyobrazic sobie kogokolwiek z forumowiczow z fletnia pana
                  na ulicy :))). Don, moze wypozyczysz, zrobisz fotke i nam udostepnisz :))))? Ja
                  nie moge, bo musze najpierw schudnac. Tak jak ty starych tak ja nie lubie
                  grubych bab na ulicy z fletem :)))))

Xurek
                  • don2 Re: KK prześladowany 06.06.05, 15:52
                    Xurek ty scurviasz temat ! Nie bylo mowy o starych grubych babach. napisalem
                    tylko jakiego Boga itp ale to tylko taka wolna imaginacja na temat.

A juz to to twoje:

> Znaczy lepiej zeby stara baba siedziala w papilotach i za ciasnym szlafroku
                    > pamietajacym lepsze czasy przed talerzem chipsow/czekoladek z petem w lapie
                    > ogladajac talkshowy? No i powiedz mi (bo napewno wiesz :))) od kiedy zaczyna
                    > sie „stara“, bo nie wiem, czy juz ten flet do futeralu zapakowac cz
                    > y jeszcze
                    > troche moge sobie pograc :))))))))

obraz ukazujacy w sposob obrazliwy starsze wiekiem kobiety.Absolutnie nie do
                    zaakceptowania.To stereotyp z minionej epoki .
                    Starosc zaczyna sie wlasnie wtedy,gdy kobieta ma juz ochote na zapakowanie
                    "fleta" w futeral:))))To nie ma nic wspolnego z biologicznym wiekiem.
                    PS pamietam taka z equadoru grajaca na flecie na ulicach Alicante.tak
                    wygladala ,ze az mi sie strasznie zrobilo.
                    • jan.kran Re: Miałam wizję. 06.06.05, 16:39

• jan.kran Re: Miałam wizję. 06.06.05, 16:41
                        Chyba On nie chce żebym napisała jak się spotkaliśmy:-pppp
                        Więc zamilczę...
                        Kran Nawiedzony.
                        • don2 Re: Miałam wizję. 06.06.05, 16:56
                          EE tam ,jaka ty nawiedzona.na tym forum nawiedzona jest Kan i ona ma
                          wylacznosc.Ty tylko walniesz jakas glupote od czasu do czasu i tyle z tego
                          nawiedzenia.Ale i tak cie lubie ,bo masz francuski paszport :)))))))))))))
                    • xurek Demagogia czysta 07.06.05, 10:33
                      Napisales tutaj:

„Nie bylo mowy o starych grubych babach.“

A przedtem napisales:

„ze tez starym babom tak sie jebie w glowie :))))))))))))))))))))))“

Xurek
                      • don2 Re: Demagogia czysta 07.06.05, 12:17
                        a gdzie pisalem o grubych? demagogia ? Okulary masz w porzadku?
                        • xurek Re: Demagogia czysta 07.06.05, 12:33
                          pisales o starych, grube "dookooptowales w odpowiedzi" w ramach demagogicznego
                          udowodnienia, ze nie pisales wcale. To jest tzw. wyzsza szkola demagogii :)))).

Okulary mam jak najbardziej w porzadku. Dwusoczewkowe jak na stara babe
                          przystalo :))), niedawno zmierzone, wiec dioptrie pasuja a do tego, ze
                          nieco "zamglone" mialam czas od dziecinstwa sie przyzwyczaic :)))

Xurek
                          • don2 Re: Demagogia czysta 07.06.05, 12:40
                            Jestem idiota i nic nie rozumie,wiec bylo slowo "grube" czy nie ? jak bylo to
                            gdzie?
                            • jan.kran Re: Demagogia czysta 07.06.05, 13:05
                              don2 napisał:

> Jestem idiota i nic nie rozumie,wiec bylo slowo "grube" czy nie ? jak bylo to
                              > gdzie?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14420&w=24772787&wv.x=1&a=24832718

Kran Archiwista:)))))))
                            • xurek Re: Demagogia czysta 07.06.05, 13:06
                              Napisales o starej babie. Ja odpisalam, rozszerzajac temat o komponent “gruba”.
                              Ty odpisales, ze nigdzie nie napisales o „starej grubej“ sugerujac
                              rownoczesnie, ze z moja percepcja cos jest nie tak. Istny majstersztyk
                              demagogii jak na „idiote“ (nie mowie ze jestes, tylko przytaczam Twoja powyzsza
                              samoocene), nie pozwalajacej stronie przeciwnej na jednoznaczne udowodnienie,
                              ze jednak pisales, bo pisales tylko o starej a teraz sie oburzasz, ze nie
                              pisales o starej i grubej, chociaz pisania o grubej nikt Ci przedtem nie
                              zarzucil.

Jak teraz nie zrozumiales, to mozesz zawsze jeszcze powiedziec, ze wiesz swoje
                              badz zdegradowac moja pisanine do kapuscianej inteligencji albo oszolomionej
                              solidarnosci z grubymi i starymi podyktowanej moimi zwiazkami ze swiatem
                              nielegalnej holoty i bedzie po ptokach :))).

Xurek
                              • jan.kran Re: Demagogia czysta 07.06.05, 13:17
                                Odszczekuję.
                                Don nigdzie nie napisał o grubych babach.
                                Don napisał wiele innych fajnych rezczy Xurku i będzie pisał , bo ten model tak ma.
                                Pogoda w Skandynawii lepsza wiec może się ruszy sprzed kompa i będzie miał inną
                                percepcję.
                                Zaznaczam że nie napisałabym tego postu gdyby chodziło o innego nika ale Don
                                działa na mnie jak płachta:-pppp
                                K. Nieobiektywny.
        • maria421 Re: KK prześladowany 06.06.05, 15:12
          jan.kran napisała:

> Mi się w ogóle KK mało podoba dlatego zostałam ewngeliczką. Kran.

Czy dlatego, ze jako ewangeliczka mozesz sie rozwiesc i nie musisz chodzic do
          spowiedzi?
          Bo wiesz, Kranie, protestantyzm tez "swiety" nie jest...
          Sam Martin Luter nawolywal do surowego ukarania buntow chlopskich, a juz jak
          pomyslec o purytanach palacych czarownice w Salem, albo karzacych za
          cudzolostwo, to sam Torquemada by sie nie powstydzil....
    • don2 Re: KK przesladowany 04.06.05, 21:27
      Czytalem i ja rano ten tekst.Ostatnio w PL po orgii w " temacie JP2" przyszlo
      KK odebrac kilka kopniakow w dupe,ewidentne dokazanie obludy z tzw pojednaniem
      po smierci Papieza ,ktore bylo pustym gadaniem i poboznym zyczeniem
      pomrocznej,skandal z RM no i absolutna katastrofa w zwiazku z kapusiem Hejmo.
      tak ze teraz walcza jak moga by poprawic swoj image. KK jak wiadomo zawsze za
      malo i przywilejow i wplywow.pazerne towarzystwo :))
    • maly.ksiaze Re: KK przesladowany 05.06.05, 01:58
      Masz rację. KK w Polsce używa retoryki histeryzującej, na dodatek bez
      najmniejszej potrzeby. Na dodatek prymas Glemp... Wybitny polityk, ale niestety
      kabotyn.

Pozdrawiam,

mk.
    • lalka_01 Re: KK przesladowany 06.06.05, 13:00
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2749810.html
      Ten ksiadz pewnie chcial byc meczennikiem...;-). Wiec w sumie ladny gest z
      Waszej Chris strony.
      Swoja droga wyrazam sobie taka akcje np. w Bazylice Sw.Piotra...Ten rozmach, te
      tlumy, ci watykanscy ochroniarze...ech, romarzylam sie.
      • maria421 Re: KK przesladowany 06.06.05, 13:20
        lalka_01 napisała:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2749810.html
        > Ten ksiadz pewnie chcial byc meczennikiem...;-). Wiec w sumie ladny gest z
        > Waszej Chris strony.
        > Swoja droga wyrazam sobie taka akcje np. w Bazylice Sw.Piotra...Ten rozmach,
        te
        >
        > tlumy, ci watykanscy ochroniarze...ech, romarzylam sie.

Doskonale, Lalka! ...)))

Choc Chrisowi w sprawie Glempa trudno odmowic racji.

• chris-joe Re: KK przesladowany 06.06.05, 19:54
          Ciesze sie, ze po dluzszych wywodach na tematy rozne, ktos (maria) ustosunkowal
          sie wreszcie do tematu przewodniego, miast (lalka) wywalac jezor i zmieniac temat.

Co do wydarzenia triumfalnie zacytowanego przez lalke- mimo sensacyjnego
          naglowka w artykule stoi: "[...]doszło do przepychanki, w czasie której obrażeń
          doznał rektor katedry, ks. prałat Patrick Jacquin", po czym: "Przewodniczący
          paryskiego Act Up-Paris - Jérčme Martin, który uczestniczył w manifestacji i sam
          został uderzony...". A wiec wcale nie jest takie jasne, czy "homoseksualiści
          pobili rektora Notre-Dame".

Dodam, ze Act-Up jest niewielka organizacja slynaca z ekstremalnych akcji.
          Green Peace wsrod ekologow to baranek w porownaniu z Act-Up wsrod aktywistow
          gejowskich. Zdecydowana wiekszosc tychze od Act-Up sie odcina.
          Act-Up powstala w latach osiemdziesiatych, w czasie najwiekszego kryzysu AIDS,
          gdy choroba byla masowo ignorowana tak przez rzady, jak i przez media, jako
          "wewnetrzna sprawa homoseksualistow".
          • lalka_01 Re: KK przesladowany 07.06.05, 08:26
            triumfalnie cos zacytowalam? hmmm.
            A co do tematu pt. Glemp - nie znam czlowieka, ktory by go lubil, stosunek do
            niego zreszta badaly i pokazywaly najrozmaitsze sondaze. Wywazamy wiec otwarte
            drzwi czy tak sobie paplamy o kosciele, jak zwykle w przyjaznym tonie???
            • chris-joe Re: KK przesladowany 07.06.05, 11:09
              zabrzmialo to triumfalnie, bo ja o Glempie, a ty ni z gruchy o Act Up. Jakby: a
              u was murzynow bija!

Ponadto: paplac to sobie moze c-j na forum polonia2, gdy wypowiada sie zas glowa
              dominujacego w Polsce kosciola, mam prawo uwazac, ze to nie czcze paplanie.
              • lalka_01 Re: KK przesladowany 07.06.05, 11:24
                "ni z gruchy" to jeszcze moge zrozumiec, choc widywalam nieraz wpisy duzo mniej
                majace wspolnego z glownym tematem watku. Ale "triumfalnie"...nie sadze, ze
                pasuje.
                Paplamy my, nie Glemp. Glemp glosi kazania - kiepskie, nudne, czesto
                niedelikatne. I nie sadze, zeby ktokolwiek sie nimi na powaznie przejmowal. Ani
                on filozof, ani rewolucjonista, ani przywodca, chocby duchowy...
                • chris-joe Re: KK przesladowany 07.06.05, 11:29
                  tosmy sie dogadali z grubsza :)
                  Tyle, ze ja jednak sie przejmuje powaznie tym, co glosi oficjalnie glowa
                  polskiego KK... Mam nadzieje, ze nieslusznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka