don2 31.10.05, 23:41 Czy pojdziecie na cmentarze,tam gdzie jestescie,nie mogac byc na tych gdzie leza Wasi bliscy? Wielu tak robi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luiza-w-ogrodzie Re: Swieto Zmarlych 31.10.05, 23:44 Nie pojde. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Odpowiedz Link
morsa Re: Swieto Zmarlych 31.10.05, 23:45 Pojade. Moj tesc jest pochowany na Wzgorzu Pamieci (Minneslunden). Piekne miejsce na refleksje i chwile zadumy.... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swieto Zmarlych 31.10.05, 23:50 Na czesc pojde. Reszta za daleko. A mysle o nich bez wzgledu na date. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Swieto Zmarlych 01.11.05, 00:15 Swieto Zmarlych nie jest dniem wolnym w Oz. Nie ma tez zwyczaju chodzenia na cmentarz w tym dniu, chociaz szczerze mowiac to nie wiem dokladnie. Tak mi sie wydaje. Nie mam w Australii nikogo pochowanego na cmentarzu. Jesli przychodzi moment, ze potrzebuje sie zastanowic i pomyslec chwile na ten temat to mam swoje ulubione miejsce, gdzie to robie. Miejsce nazywa sie Long Reef i jest polozone nad oceanem tuz przy polu golfowym. Stoi tam kilka lawaczek z tabliczkami, na ktorych wypisane sa imiona osob, ktore odeszly zbyt wczesnie. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Swieto Zmarlych 01.11.05, 09:23 Nie pojde. To nie byloby to samo. Jestem mysla z tymi wszystkimi, ktorzy dzisiaj w Polsce sa na cmentarzach, szczegolnie z tymi, ktorzy w tym roku pochowali swoich bliskich. O moim Ojcu pamietam zawsze, nie tylko we Wszystkich Swietych. Odpowiedz Link
basia553 Re: Swieto Zmarlych 01.11.05, 09:54 Zaraz przyjedzie po mnie Dana, ktorej Maz zmarl w lutym, a ja nie pamietam gdzie ten grob. Wiec jedziemy tam razem. Po raz pierwszy od wielu, wielu lat - pada deszcz. Bylo zawsze w ten dzien wilgotno, jesiennie, ale deszcz? Nie zgadzam sie. Wprawdzie groby uprzatniete i ustrojone juz najdalej wczoraj, ale w ten dzien chodzi sie przeciez zapalac swieczki.. Szkoda, ze taka pogoda. Choc odpowiednia do okolicznosci. Odpowiedz Link
don2 Re: Swieto Zmarlych 01.11.05, 15:11 Mieszkajac w H.co roku jezdzilem do sasiedniego miasteczka,by isc z moim przyjacielem i jego rodzina na cmentarz.Ciekawe widowisko.setki ludzi idacych z krzeselkiem w reku na cmentarz.Tam w niszach wmurowane sa trumny jak w takich dlugich murowanych szafach.Siadalismy przed sciana z tablicami rodziny przyjaciela a takze przed jego wlasna.na tablicy wszystko bylo,brakowalo tylko daty.To zapobiegliwa mama kupila mu to miejsce.facet zaledwie 40-to latek Oczywiscie zaznacze ,ze to pierwszy dzien jesieni.Akurat tam bywa dosc cieplo.ale to dzien gdy miejscowe elegantki zakladaja pierwszy raz w sezonie futro. Odpowiedz Link