Dodaj do ulubionych

niech mi jeszcze ktos powie,

13.12.06, 22:32
ze chrzescjanstwo nie idzie z duchem czasu :))

www.youtube.com/watch?v=-cpbDl24bzA
Obserwuj wątek
    • lucja7 owieczki 14.12.06, 00:05
      Im wiecej widze takich owieczek, tym bardziej jestem spokojna...
    • ani-ta Re: niech mi jeszcze ktos powie, 14.12.06, 00:05
      i dodajmy! nie jest to Mlodziez Wszechpolska!:)
      • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 14.12.06, 09:58
        Nie bardzo rozumiem o jakiego "ducha czasu" chodzi.
    • jutka1 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 14.12.06, 10:35
      Jedyne co zrozumialam, to skins for Jesus, nie znam niemieckiego, wiec nie wiem
      ossssochodzi...
      :-)
      • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 14.12.06, 11:00
        Nie udawajcie takich glupich....
        To co Xurek ironicznie nazwala duchem czasu, przedstawia grupe ogolonych
        palantow zorganizowanych w bojowki, uzywajacych jakas religie jako tlo i
        pretekst do lobuzerstwa. Jednym z ich zajec ulubionych jest podpalanie domow
        (czesto ruder) zamieszkalych przez np tureckich imigrantow w Niemczech, bicie
        na ulicach tego co wydaje sie obce, najczesciej zreszta muzulmanskie.
        Sa to ludzie aktywni a nie wznoszacy glupawo oczy do nieba po niewiadomo co.
        Ida z "duchem czasu".
        Ich look jest rowniez w "duchu czasu".

Z tego co wiem, zadna religia nie oparla sie tego rodzaju aktywnosci.

A w tym wypadku trzeba spojrzec prawdzie w oczy i powiedziec sobie: to sa tez
        chrzescijanie! I ze nie jest tak pieknie jakby sie chcialo.
        • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 14.12.06, 11:30
          Lucjo, nie wiedzialam ze tak dobrze znasz niemieckiego "ducha czasu".

Kosciol za tym duchem jednak nie nadaza, o czym swiadczy chocby ten artykul:

www.welt.de/data/2006/11/17/1114215.html
          W pewnym miasteczku NPD zorganizowalo wiec. Zebrali sie na placu, na ktory
          naplywali tez kontrdemonstranci, miedzy nimi policja zajmowala stanowiska.
          Szef NPD juz zabieral sie do wyglaszanie mowy juz cwiczyl "probe mikrofonu".
          Obserwowal to wszystko ksiadz z okien parafii. Zszedl do zakrystii i jeden pod
          rugim zaczal naciskac przyciski- najpierw jeden dzwon, potem drugi, trzeci,
          czwarty, piaty, szosty. Szesc dzwonow naraz, co zdarza sie tylko na Boze
          Narodzenie i Wielkanoc, albo jak papiez umrze, czy nowego wybiora.
          Tuba szefa NPD zawiodla. Po 20 minutach proby przekrzyczenbia dzwonow szef NPD
          dal sygnal do rozejscia sie.

Ksiad dostal mandat w wysokosci € 2000,- na ktory parafianie chetnie sie
          zrzucic chcieli, ale zostal on umorzony.

Ech, ten kosciol... Zawsze zacofany, za "duchem czasu" nie nadaza....
          • pawel_z_melb Re: niech mi jeszcze ktos powie, 17.12.06, 22:22
            > Obserwowal to wszystko ksiadz z okien parafii. Po 20 minutach proby
            przekrzyczenbia dzwonow szef NPD
            > dal sygnal do rozejscia sie.
            >
            > Ksiad dostal mandat w wysokosci € 2000,- na ktory parafianie chetnie sie
            > zrzucic chcieli, ale zostal on umorzony.

:)

sliczne.

Brawa dla tego ksiedza.
          • chris-joe Re: niech mi jeszcze ktos powie, 19.12.06, 20:08
            Ja takze niedawno uczynku wielce szlachetnego sie dopuscilem. Rozpisywal sie
            nie bede jedynie skromnoscia powodowany.
            Ergo- pedaly takze nie tylko wiecznie lataja po kolonskich paradach z obnazonym
            fiutem, badz zaklocaja msze swiete:)

Zachowanie ksiedza -moim skromnym zdaniem- sprawiedliwe i pochwaly godne.

Jednak nie tak dawno, bodaj w temacie poznanskiej parady, oburzalas sie iz jej
            uczestnicy dopuscili sie (o zgrozo!) olania prezydenckiego dekretu, ktory
            -notabene- pozniej za nieprawomocny zostal uznany.

Jakby nie bylo przeciez- cytowany ksiadz zlamal prawo: sabotowal legalny mityng
            legalnej partii politycznej. Ze o dzwonach nie wspomne, choc papiez cieszyl sie
            calkiem porzadnym zdrowiem :)

Czyli jednak ideologia ksztaltuje i moje, I TWOJE podejscie do prawa.
            Co mnie cieszy niezmiernie: zes ideologia podszyta nigdy mi nie bylo sekretem,
            jednak zaczalem sie obawiac, ze Niemcy do szczetu na sztywna legalistke cie
            przerobili.
            Niniejszym oddycham z ulga i pozdrawiam :))
            • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 19.12.06, 21:49
              Chris, a gdyby tak ksiadz dzwonil w dzwony zaklocajac parade gay´ow?

Przytoczylam ten fakt jako dowod na to, ze neonazizm wcale nie jest
              niemieckim "duchem czasu", jak to sugeruje Lucja. Takich dowodow jest zreszta o
              wiele, wiele wiecej, ale ten byl idealny, gdyz zaprzeczal tez tezie Xurka
              jakoby aktualny chrzescijanski duch czasu mial cos wspolnego z nikomu nie
              znanym zespolem skinow.

Wspominasz moje stanowisko w kwestii nielegalnej "Parady Rownosci". Widzisz,
              Chris, gdyby ci neonazis nie dostali pozwolenia na manifestacje, to ksiadz nie
              musialby interweniowac narazajac sie na mandat.

Jak Ty z mojego wpisu doszedles do wniosku na temat tego, czy jestem sztywna
              legalistka, czy nie, to juz zupelnie nie wiem:-)

• lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 19.12.06, 22:57
                Wcale tezie nie zaprzecza. Jest jakims przykladem, jak przykladem sa ogoleni
                bandyci
                Jest nie tylko niemieckim "duchem czasu", jest rowniez francuskim,
                amerykanskim.....i innymi, uniwersalnym, jakby ktos mogl powiedziec.
                • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 19.12.06, 23:14
                  lucja7 napisała:

> Wcale tezie nie zaprzecza. Jest jakims przykladem, jak przykladem sa ogoleni
                  > bandyci
                  > Jest nie tylko niemieckim "duchem czasu", jest rowniez francuskim,
                  > amerykanskim.....i innymi, uniwersalnym, jakby ktos mogl powiedziec.

Skini uniwersalnym "duchem czasu"?
                  • tortugo Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 00:58
                    Podejrzewam, ze ow ksiadz-dzwonnik wlasnie obejrzal Casablanke i jeszcze byl
                    pod natchnieniem.
                    --------------------------
                    Mario, a Twoje zwyczajowo zadawane pytania-koncowki wisza i dzwiecza jak jeden
                    wielki, drewniany, dzwon: Duh!

Z powazaniem,
                    ~:O:=o
                    • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:01
                      tortugo napisał:

>Mario, a Twoje zwyczajowo zadawane pytania-koncowki wisza i dzwiecza jak jeden
                      > wielki, drewniany, dzwon: Duh!

No i? :-)
                      • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:05
                        Duh, babe w brzuch ;)

Tortugo:
                        "Mario, a Twoje zwyczajowo zadawane pytania-koncowki wisza i dzwiecza jak jeden
                        wielki, drewniany, dzwon: Duh!"

Cos w tym jest ;)
                        • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:26
                          lucja7 napisała:

> Duh, babe w brzuch ;)
                          >
                          > Tortugo:
                          > "Mario, a Twoje zwyczajowo zadawane pytania-koncowki wisza i dzwiecza jak
                          jeden
                          >
                          > wielki, drewniany, dzwon: Duh!"
                          >
                          > Cos w tym jest ;)
                          >
                          Nawet wiem co!:-)
                          • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:29
                            Skoro wiesz to podziel sie ;)
                            • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:34
                              lucja7 napisała:

> Skoro wiesz to podziel sie ;)
                              >
                              Duch czasu, Lucjo! Uniwersalny :-)
                              • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:43
                                Doskonale ;)))
                                • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 10:45
                                  Uniwersalne Duchy czasu, laczcie sie!
                                  :-)
              • xurek Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 11:21
                Mario, postanowilam zmilczec Twoje pytanie, bo wdawanie sie w te bezsensowne
                dyskusje juz dawno mnie znuzylo. Nie moge jednak zostawic Twojego twierdzenia,
                iz Jesus Skins sa nikomu nie znani bez komentarza, bo wprowadza forumowiczow w
                blad.

Band istnieje prawie 10 lat, wydal (i sprzedal) wiele plyt, mial koncenrty w
                Niemczech i za granica, uczeszczane liczniej niz wiele chrzescjanskich mszy :).
                Wzmianke o Jesus Skins mozna znalezc nawet w Wikipedii :).

Krotko mowiac rownanie Maria = wszyscy badz Maria nie zna = nikt nie zna jest
                falszywe.

To samo dotyczy ducha czasu: zarowno neonazim jak i ruch skinow sa jak
                najbardziej na czasie – to „niemieckie“ dodalas sobie Ty, aczkolwiek biorac pod
                uwage wyniki NPD w wyborach (bodajze MVP)....

PS: mnie istnienie takiej grupy i jej ideologia po prostu smieszy i ta rozrywka
                chcialam podzielc sie z forum. Twoja riposta w postaci wznioslej akcji ksiedza
                rozbawila mnie rowniez.

Zaprzeczenia mojej tezy nie widze, gdyz band wciaz jeszcze istnieje, ma sie
                dobrze, sam twierdzi, iz jest chrzescjanski, wiec co najwyzej mozna by
                powiedziec, iz chrzescjanstwo rozne ma oblicza, co z kolei nie jest niczym
                nowym.
                • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 11:27
                  Nie wiem jak to wyrazic, sadze bowiem ze zgadzam sie tak dokladnie z Xurkiem ze
                  az mnie to niepokoi.
                  No ale nic nie poradze: nic dodac, nic ujac.

;)))
                  • lucja7 Rycerze 20.12.06, 11:36
                    Podobni im rycerze (duch wygladal 10w temu inaczej, ale piwo bylo rownie
                    dobre), pojechali bronic "naszych zachodnich" interesow nawet do Jerozolimy.

;))
                    • maria421 Re: Rycerze 20.12.06, 15:44
                      lucja7 napisała:

> Podobni im rycerze (duch wygladal 10w temu inaczej, ale piwo bylo rownie
                      > dobre), pojechali bronic "naszych zachodnich" interesow nawet do Jerozolimy.
                      >
                      > ;))
                      Jakie tam piwo. Gotfryd z Bouillon ponoc samo wino pijal,preferujac winnice z
                      Lotaryngii, a wode tylko w czasie postu. Na przeziebienie podawano mu rosol,
                      nazwany potem bulionem;-).
                      No i nie bylo zadnych "zachodnich interesow" bo raz ze i "zachod" jeszcze nie
                      istnial, a dwa ze i "wschod" (Europy) mial podobne interesy.

Co do "interesow"... Najbardziej na tym "interesie" skorzystali kowale.
                      Produkcja pasow cnoty przezywala boom;-)

• maja92 Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 13:36
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3804761.html
                    Interesujace...
                    • maria421 Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 13:53
                      Majko, to jest zalosne.
                      Niech sie w koncu politycy wezma do roboty, niech zapracuja na pensje wyplacane
                      im z kieszeni podatnika, mnie Jezus jako nowy krol Polski jest niepotrzebny.

Jak dlugo jeszcze do wyborow?
                      • ertes Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 14:02
                        Zaskakujesz mnie!
                        Mnie sie wydawalo ze ty bedziesz skakala do gory z radosci :)
                        • maria421 Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 14:15
                          ertes napisał:

> Zaskakujesz mnie!
                          > Mnie sie wydawalo ze ty bedziesz skakala do gory z radosci :)
                          >
                          Natomiast Ty mnie wcale nie zaskakujesz.
                          • ertes Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 14:24
                            Maria, zachowuj sie bo dolacze do Lucji i wtedy bedziesz musiala 24 godziny na
                            dobe czatowac na forum zeby wlasnom piersiom odpierac ataki bezboznikow na twoja
                            ukochana instytucje i czarnych :)
                            • maria421 Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 14:45
                              ertes napisał:

> Maria, zachowuj sie bo dolacze do Lucji i wtedy bedziesz musiala 24 godziny na
                              > dobe czatowac na forum zeby wlasnom piersiom odpierac ataki bezboznikow na
                              twoj
                              > a
                              > ukochana instytucje i czarnych :)

Nie dotyczy. Pojutrze i tak wyjezdzam. Macie wolne pole do popisu.
                              >
                              • ertes Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 14:47
                                MArio! Jak mozesz!? Kto bedzie zaprzeczal oczywistym faktom i wykrecal kota
                                ogonem???
                                Nie zostawiaj nas!

;)
                                • maria421 Re: Polska tez - nawiazujac do Chrzescijanstwa 20.12.06, 15:04
                                  ertes napisał:

> MArio! Jak mozesz!? Kto bedzie zaprzeczal oczywistym faktom i wykrecal kota
                                  > ogonem???
                                  > Nie zostawiaj nas!

Ertesie, o jakich OCZYWISTYCH FAKTACH piszesz?
                                  Wiesz, dla Pawla moze byc "faktem oczywistym" ze stan wojenny byl potrzebny,
                                  dla Xurka ze "duchem czasu" jest neonazizm, a dla SP ze Ty jestes.... no juz
                                  nie powiem....)))

• maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 14:20
                  Ok, Ok, Xurku, niech Ci bedzie.

Ty wiesz lepiej jaki "duch czasu" panuje ostatnio w Niemczech i ze jest to
                  neonazizm i ruchy skinow.
                  Ty tez z pewnoscia lepiej wiesz jakie zespoly sa tu na liscie przebojow, jakie
                  piosenki sa grane w radio, jakie zespoly wystepuja w TV i jak jest znany ow
                  band.

Ech...
                  • xurek Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 14:38
                    A juz najlepiej wiem, co to jest demagogia:

“Ty wiesz lepiej jaki "duch czasu" panuje ostatnio w Niemczech i ze jest to
                    neonazizm i ruchy skinow.”

Jak juz raz napisalam (a pierwszy raz nie napisalam, czyli nie o to mi
                    chodzilo) te Niemcy dodalas sobie sama. Ile razy musze to jeszcze podkreslic,
                    bys przestala udawac, ze te slowa wyszly ode mnie? Neonazim i Skinheads to nowe
                    ruchy, czyli “z duchem czasu”. 50 lat temu ich ideologia i outfit byly w tej
                    formie nieznane. Chyba ze udowodnisz mi, iz bylo inaczej.

“Ty tez z pewnoscia lepiej wiesz jakie zespoly sa tu na liscie przebojow, jakie
                    piosenki sa grane w radio, jakie zespoly wystepuja w TV i jak jest znany ow
                    band.”

Ja gdzies napisalam, ze ich piosenki to hity na liscie przebojow a oni plasuja
                    sie zaraz za Robby Williamsem? Czy tez moze napisalam, iz Twoje twierdzenie, iz
                    sa NIKOMU NIEZNANI jest falszywe? Rownanie znany = na liscie przebojow rowniez
                    jest falszywe.

PS: ile utowrow punkowskich znasz z listy przebojow? I czy to oznacza, ze ta
                    muzyka jest nikomu nieznana?

Eh, Mario, ten Twoj post jest doskonalym przykladem na to, dlaczego nie chce mi
                    sie z Toba dyskutowac. Wywracanie kota ogonem, wmawianie komus czegos, czego
                    nie powiedzial, uszczypliwa ironia, byle tylko postawic na swoim i miec
                    ostatnie slowo. Mnie to zupelnie przestalo bawic.
                    • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 14:57
                      Xurku, czego wlasciwie sie ode mnie spodziewasz?

Zalozylas watek ktory sugeruje ze duchem czasu jest neonazizm. Poniewaz
                      zilustrowalas to akurat przykladem z niemieckiego podworka, wniosek sam sie
                      nasuwa, ze masz na mysli glownie Niemcy, choc tego wyraznie nie piszesz.
                      Masz jakies inne dowody na poparcie Twojej tezy ze neonazizm i ruchy skinow sa
                      szerzej wystepujacym "duchem czasow"? Chetnie je poznam.

Tak wiec, Xurku, zamiast zarzucac mi demagogie i odwracanie kota ogonem, moze
                      napisz cos wiecej na temat tego "ducha czasu" jakim wg. Ciebie jest obecnie
                      neonazizm i ruchy skinow.
                  • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 17:15
                    "Ty wiesz lepiej...", ja wiem lepiej, ciagle to samo. Dziecinne to.

W radio jest czarodziejski flet, w tv jest czarodziejski flet i w teatrze jest
                    czarodziejski flet (jeden z rezultatow tutejszych konsumentow kultury
                    popruskiej). Ksiezulo zagluszajacy dzwonami burze chrzescijanskich bandytow:
                    schizma!!! lzy sie cisna do oczu.....

Fajnie jest ;)
                    • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 18:45
                      lucja7 napisała:

> "Ty wiesz lepiej...", ja wiem lepiej, ciagle to samo. Dziecinne to.
                      >
                      > W radio jest czarodziejski flet, w tv jest czarodziejski flet i w teatrze
                      jest
                      > czarodziejski flet (jeden z rezultatow tutejszych konsumentow kultury
                      > popruskiej). Ksiezulo zagluszajacy dzwonami burze chrzescijanskich bandytow:
                      > schizma!!! lzy sie cisna do oczu.....
                      >
                      > Fajnie jest ;)

Ciesze sie, ze sie bawisz.

Tylko wyjasnij mi, czy piszac "popruskiej" masz na mysli "pop- ruskiej" czy tez
                      post- pruskiej".

No i co ma Mozart z Ruskimi albo z Prusakami? Ano to, ze tez zaborca!
                      • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 20.12.06, 19:42
                        Poszukaj w encyklopediach i odpowiedz sobie sama.
                        To co napisalam oddaje dokladnie to co mysle.
                        • iamhotep Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 10:06
                          Skoro muzulmanina z pewnymi tendencajmi zwyklismy nazywac islamofaszysta to,
                          idac z duchem czasow, czymze wiec jest wygolony chescijanski dupek z pewnymi
                          tendencjami? Chrzescijanskim faszysta? Chrzescijanofaszysta?
                          • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 10:17
                            Nie sadze by "faszyzm" byl terminem adekwatnym.
                            Poza tym miesza sie glupich palantow, rewizjonistow, fundamentalistow i robi
                            sie z tego niestrawne zupsko ktore ma sie nijak do faszyzmu.
                            To ze fundamentalisci istnieja we wszystkich religiach, jest pewne.
                            Np dzisiejsza Ameryka proponuje taka droge, w odpowiedzi na fundamentalizm
                            islamski.
                            • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 10:31
                              lucja7 napisała:

> Nie sadze by "faszyzm" byl terminem adekwatnym.
                              > Poza tym miesza sie glupich palantow, rewizjonistow, fundamentalistow i robi
                              > sie z tego niestrawne zupsko ktore ma sie nijak do faszyzmu.
                              > To ze fundamentalisci istnieja we wszystkich religiach, jest pewne.

Nie wydaje mi sie, zeby wystarczylo przyjac imiona czterech ewangelistow i
                              nazwac band imieniem Jezusa zeby stac sie fundamentalista chrzescijanskim.
                              Jako chrzescijanscy fundalentalisci, ci ogoleni faceci powinni nadstawiac drugi
                              policzek itp. Nie wydaje mi sie ze sa do tego gotowi:-)

> Np dzisiejsza Ameryka proponuje taka droge, w odpowiedzi na fundamentalizm
                              > islamski.

Swietnie! To znaczy ze Amerykanie beda nadstawiac drugi policzek i przebaczac
                              bratu nie siedem a siedemdziesiat siedem razy:-)
                            • iamhotep Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 11:09
                              *Np dzisiejsza Ameryka proponuje taka droge, w odpowiedzi na fundamentalizm
                              *islamski.

Tu sie nasuwa pytanie, co bylo pierwszym jajo czy kura?
                              Czy fundamentalizm amerykanskich wiernych spod znaku krzyza jest odpowiedzia na
                              fundamentalizm islamski, czy to mit tylko?
                              • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 11:43
                                Duch czasu, duch czasu....
                          • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 10:25
                            iamhotep napisała:

> Skoro muzulmanina z pewnymi tendencajmi zwyklismy nazywac islamofaszysta to,
                            > idac z duchem czasow, czymze wiec jest wygolony chescijanski dupek z pewnymi
                            > tendencjami? Chrzescijanskim faszysta? Chrzescijanofaszysta?

Po prostu faszysta.
                            Przeciez faszyzm to nasz, chrzescijan, wynalazek, no nie?
                            A kto by tam sie w takie detale bawil jak ustalanie ze faszyzm byl ideologia
                            scisle polityczna, a "islamofaszyzm" jest ideologia religijno-polityczna...
                            • iamhotep Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 10:45
                              *... "islamofaszyzm" jest ideologia religijno-polityczna.

Jak najbardziej, co oczywiscie automatycznie czyni wojujacy "chescijanski
                              faszyzm" czyms nobliwym.

• maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 11:08
                                iamhotep napisała:

> *... "islamofaszyzm" jest ideologia religijno-polityczna.
                                >
                                > Jak najbardziej, co oczywiscie automatycznie czyni wojujacy "chescijanski
                                > faszyzm" czyms nobliwym.
                                >
                                Naprawde tak sadzisz?
                                • iamhotep Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 11:12
                                  Co ja sadze?

Wojujacy faszysta czy to muzulmanski czy to chrzescijanski zasluguje jedynie na
                                  pogarde.
                                  • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 12:18
                                    iamhotep napisała:

> Co ja sadze?
                                    >
                                    > Wojujacy faszysta czy to muzulmanski czy to chrzescijanski zasluguje jedynie
                                    na
                                    >
                                    > pogarde.

Nie uzywam slowa "pogarda", zreszta moja czy Twoja pogarda z pewnoscia ani
                                    faszystow ziebi ani parzy. Uwazam ze lepsza od pogardy jest obrona przed
                                    faszystami. Niekoniecznie wojujacymi.

• maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 10:38
                          lucja7 napisała:

> Poszukaj w encyklopediach i odpowiedz sobie sama.
                          > To co napisalam oddaje dokladnie to co mysle.

Ok, rozumiem, ze myslisz ze Mozart jest popruski, cokolwiek by to znaczyc
                          mialo.
                          • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 11:47
                            No prosze, widzisz jakie to proste? hahaha, Chyba nie ta encyklopedia.
                            A z drugiej strony co ty z tym nadstawianiem policzkow? Wypadly ci z repertuaru
                            rozdzialy chrzescijanstwa wojowniczego? morderczego?
                            • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 12:21
                              lucja7 napisała:

> No prosze, widzisz jakie to proste? hahaha, Chyba nie ta encyklopedia.
                              > A z drugiej strony co ty z tym nadstawianiem policzkow? Wypadly ci z
                              repertuaru
                              >
                              > rozdzialy chrzescijanstwa wojowniczego? morderczego?

Lucjo, a w jakiej Ty encyklopedii sprawdzalas slowo "fundamentalizm"?

Znalazlas jakas inna definicje niz "rygorystyczne trzymanie sie zasad i
                              przestrzeganie nakazow"???

• iamhotep Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 13:01
                                > Lucjo, a w jakiej Ty encyklopedii sprawdzalas slowo "fundamentalizm"?

Co prawda nie do mnie, ale nie moge sie powstrzymac.
                                Wychodzi na to, ze w historii wojujacego chrzescijanstwa byla cala masa
                                ukoronowanych "fundamentalistow" wysylajcych armie celem szerzenia milosci a
                                jak to nie pomoglo to ubijania opornych Chrystusem.

O obecnie trwajacej koronnej wyprawie nawet nie wspomne.

• maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 14:13
                                  iamhotep napisała:

> Co prawda nie do mnie, ale nie moge sie powstrzymac.
                                  > Wychodzi na to, ze w historii wojujacego chrzescijanstwa byla cala masa
                                  > ukoronowanych "fundamentalistow" wysylajcych armie celem szerzenia milosci a
                                  > jak to nie pomoglo to ubijania opornych Chrystusem.
                                  >
                                  > O obecnie trwajacej koronnej wyprawie nawet nie wspomne.

Wydaje mi sie, ze mylisz pojecia. Ale zebysmy rozmawiali tym samym jezykiem,
                                  moze zerknijmy naprawde do definicji:

pl.wikipedia.org/wiki/Fundamentalizm_religijny
                                  Tak wiec fundamentalizm religijny to rygorystyczne przestrzeganie zasad danej
                                  religii.
                                  Jakie sa zasady chrzescijanstwa?
                                  -milosc blizniego (Samarytanizm), niezaleznie od jego rasy, etnii, religii itd.
                                  -wybaczenie (nadstawienie drugiego policzka, wybaczenie "nie 7 a 77 razy"
                                  -"Bogu co boskie, Cezarowi co cesarskie" (czyli rozdzielnosc wladzy od religii)
                                  -i dziesiec przykazan danych Mojzeszowi.

Zgodzisz sie z tym?

Jest jeszcze druga czesc definicji, ktora mowi, ze fundamentalizm czesto laczy
                                  sie z narzucaniem wlasnych pogladow innym. Ale, czy chrzescijanin nawracajacy
                                  poganina ogniem i mieczem jest fundamentalista, jezeli zamiast slowem ("idzcie
                                  i nauczajcie"), szerzy "dobra nowine" przemoca?
                                  Przeciez w ten sposob sprzeniewierza sie zalozeniom wlasnej religii. Grzeszy.

Pragne tez zauwazyc, ze obecna "krucjata" Busha nia ma na celu nawracania
                                  Irakczykow na chrzescijanstwo. Tak wiec, trudno tu mowic o
                                  Bushu "fundamentaliscie chrzescijanskim".

No a jak ma sie rzecz z islamem? Jakie sa jego niektore zalozenia?

-wojna swieta z niewiernymi, a dla meczennikow (czyli tych, ktorzy gina walczac
                                  z niewiernymi) raj i hurysy ("i zabijajcie ich gdziekolwiek ich
                                  spotkacie":Koran 2.191)
                                  -"nie bierzcie sobie za przyjaciol zydow ani chrzescijan" (Koran 5.51)
                                  -dzielenie swiata na "swiat islamu" i "swiat wojny"

i cala masa innych, gdyz islam reguluje wlasciwie kazda dziedzine zycia
                                  prywatnego (stroj, zywnosc, stosunki mesko-damskie,godziny i sposob modlitwy),
                                  spolecznego (solidarnosc wszystkich muzulmanow) jak i politycznego.

Tak wiec fundamentalista islamski to ktos, kto bedzie rygorystycznie
                                  przestrzegal zasad wlasnej relogii. Jak Talibowie, Wahhabici, Chomeini.

A ja, slowo daje, wole chrzescijanskiego fundamentaliste Jana Pawla II niz
                                  islamskiego fundamentaliste Chomeiniego:-)

>
                                  • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 17:40

maria421 napisała:
                                    "Jakie sa zasady chrzescijanstwa?
                                    -milosc blizniego (Samarytanizm), niezaleznie od jego rasy, etnii, religii itd.
                                    -wybaczenie (nadstawienie drugiego policzka, wybaczenie "nie 7 a 77 razy"
                                    -"Bogu co boskie, Cezarowi co cesarskie" (czyli rozdzielnosc wladzy od religii)
                                    -i dziesiec przykazan danych Mojzeszowi.

Jest jeszcze druga czesc definicji, ktora mowi, ze fundamentalizm czesto laczy
                                    sie z narzucaniem wlasnych pogladow innym. Ale, czy chrzescijanin nawracajacy
                                    poganina ogniem i mieczem jest fundamentalista, jezeli zamiast slowem ("idzcie
                                    i nauczajcie"), szerzy "dobra nowine" przemoca?
                                    Przeciez w ten sposob sprzeniewierza sie zalozeniom wlasnej religii. Grzeszy.

No a jak ma sie rzecz z islamem? Jakie sa jego niektore zalozenia?
                                    -wojna swieta z niewiernymi, a dla meczennikow (czyli tych, ktorzy gina walczac
                                    z niewiernymi) raj i hurysy ("i zabijajcie ich gdziekolwiek ich
                                    spotkacie":Koran 2.191)
                                    -"nie bierzcie sobie za przyjaciol zydow ani chrzescijan" (Koran 5.51)
                                    dzielenie swiata na "swiat islamu" i "swiat wojny"i cala masa innych, gdyz
                                    islam reguluje wlasciwie kazda dziedzine zycia prywatnego (stroj, zywnosc,
                                    stosunki mesko-damskie,godziny i sposob modlitwy), spolecznego (solidarnosc
                                    wszystkich muzulmanow) jak i politycznego.
                                    Tak wiec fundamentalista islamski to ktos, kto bedzie rygorystycznie
                                    przestrzegal zasad wlasnej relogii. Jak Talibowie, Wahhabici, Chomeini."

No, Maria, nie wiem czy juz zapracowalas sobie na niebo, ale tokujesz jak
                                    autentyczny katolicki taliban.

Gdybys byla osoba wierzaca, mialabys moj niezmierny szacunek, wierz mi.
                                    Ale to twoje rozgadanie jak kolowrotek na lewo i prawo, walka z duchami,
                                    diablami i cieniami nakazuje mi myslec ze ty juz chyba zapomnialas co to wiara.

Mowisz dalej:
                                    "A ja, slowo daje, wole chrzescijanskiego fundamentaliste Jana Pawla II niz
                                    islamskiego fundamentaliste Chomeiniego:-)"

To zrozumialam to juz dawno i nie ja jedna (tylko prosze mi nie odpowiadac po
                                    lacinie). Twoja precyzja nic nowego nie wnosi.
                                    Mala uwaga: Chomeini chyba sie ze szczescia posika tam, w niebie, gdy dotrze do
                                    niego ze porownuja go wierzacy (?) katolicy do katolickiego papieza.
                                    • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 18:41
                                      lucja7 napisała:

> No, Maria, nie wiem czy juz zapracowalas sobie na niebo, ale tokujesz jak
                                      > autentyczny katolicki taliban.
                                      >
                                      > Gdybys byla osoba wierzaca, mialabys moj niezmierny szacunek, wierz mi.
                                      > Ale to twoje rozgadanie jak kolowrotek na lewo i prawo, walka z duchami,
                                      > diablami i cieniami nakazuje mi myslec ze ty juz chyba zapomnialas co to
                                      wiara.
                                      >
                                      >
                                      > Mowisz dalej:
                                      > "A ja, slowo daje, wole chrzescijanskiego fundamentaliste Jana Pawla II niz
                                      > islamskiego fundamentaliste Chomeiniego:-)"
                                      >
                                      > To zrozumialam to juz dawno i nie ja jedna (tylko prosze mi nie odpowiadac po
                                      > lacinie). Twoja precyzja nic nowego nie wnosi.
                                      > Mala uwaga: Chomeini chyba sie ze szczescia posika tam, w niebie, gdy dotrze
                                      do
                                      >
                                      > niego ze porownuja go wierzacy (?) katolicy do katolickiego papieza.
                                      >
                                      Lucjo, ja juz wiem, ze jestem moherowy beret a teraz tez katolicki taliban.
                                      Jezeli oprocz tego masz cos do powiedzenia na temat fundamentalizmu, to chetnie
                                      przeczytam. Nie musisz sie spieszyc, mnie i tak przez nastepne dni nie bedzie.
                                      • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 22.12.06, 10:01
                                        Maria:
                                        "Lucjo, ja juz wiem, ze jestem moherowy beret a teraz tez katolicki taliban.
                                        Jezeli oprocz tego masz cos do powiedzenia na temat fundamentalizmu, to chetnie
                                        przeczytam. Nie musisz sie spieszyc, mnie i tak przez nastepne dni nie bedzie."

Dobrze jest byc swiadomym wlasnej osobowosci.

Proponowalas mi juz kilkakrotnie pisanie wypracowan, na co ci odpowiedzialam
                                        (ponad rok temu) ze zgodze sie ale pod warunkiem ze bedziesz mi placic w
                                        funkcji ilosci czasu oddanego na takie aktywnosci, w cenie moich aktualnych
                                        honorariow. Nie dostalam odpowiedzi do tej pory, widze natomiast ze ty ciagle:
                                        jeszcze, jeszcze i jeszcze. Albo, albo, moja droga :-)
                                        • aksiegowy Re: niech mi jeszcze ktos powie, 22.12.06, 15:31
                                          Lucjo
                                          Jezeli cos komus zazucasz to dobrze by bylo uzasadnic, a nie tylko latke
                                          przypiac.
                                          Bo inaczej wychodzi przedszkole i rozmowa typu - ty jestes fe.
                                          • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 22.12.06, 17:02
                                            Jaka latke? i komu?
                                            Masz moze na mysli ze ja Marii?
                                            Przeczytaj jeszcze raz jej post o piekniusim kk i o brzydalach islamskich, co
                                            wlasnie nazwalam dziecinnym.
                                            A ty mi tu sie czepiasz ni z gruchy ni z pietruchy....
                                            Czytaj cala rozmowe, jesli ci sie chce, a jak ci sie nie chce, to mow, ale nie
                                            à propos tej rozmowy. Nie mam zamiaru kazdemu osobno zaczynac od poczatku...
                                            • maria421 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 03.01.07, 15:43
                                              lucja7 napisała:

> Jaka latke? i komu?
                                              > Masz moze na mysli ze ja Marii?
                                              > Przeczytaj jeszcze raz jej post o piekniusim kk i o brzydalach islamskich, co
                                              > wlasnie nazwalam dziecinnym.

... widocznie z braku innych przemyslen i argumentow. I to jest wlasnie
                                              dziecinne.
    • aksiegowy Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 13:56
      Rok temu na rekolekcjach ulyszalem madre zdanie - kosciol ktory sie nie zmienia
      jest kosciolem martwym. A zywy kosciol zmienia sie i ma co raz to nowe
      oblicza. I wolno mu takim byc. Za malo wiem na temat tej grupy muzycznej, bo
      to jak oni wygladaja moze nie wiele miec wspolnego z tym co soba reprezentuja i
      jakie maja wartosci. Tak jak moze byc i elegancki morderca i niechlujny
      swiety. Nie znam tekstow ich piosenek, nie znam ich pogladow na zycie. Bez
      znajomosci tego naprawde trudno jest miec o kims wyrobione zdanie.
      Xurku - kosciol katolicki wbrew pozorom jest jednym z najbardziej
      tolerancyjnych kosciolow (tylko nie podajwaj przykladow jednostek, ktore ten
      kosciol lepiej lub gorzej staraja sie reprezentowac - bo gdyby tak sie
      dokladnie przyjrzec to czesto gesto nie reprezentuja oni calego Kosciola a
      tylko samych siebie - a wypaczenia sa wszedzie i w Kosciele i PZPR i w kazdej
      organizacji znajdzie sie taki Clinton czy Bush). Tolerancja Kosciola jako
      takiego przedstawia sie w tym ze Kosciol wierzy ze kazdy moze zostac zbawiony:
      Zyd, Muzulmanin, Ateista, ipt jak dlugo jest po prostu dobrym czlowiekiem.
      Wiara w Chrystusa, przestrzeganie 10 przykazan, spowiedz i chodzenie do komunii
      tylko nam pomagaja w osiagnieciu zbawienia, ale w cale nie sa na nie
      gwarancja. Mozesz byc ateistka, nigdy nie krasc, kurwic sie itp i zostac
      zbawiona, a mozesz tez modlic sie pod figura i miec diabla za skora.
      To tyle rekolekcji :-)
      AK
      • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 17:44
        No to okazuje sie ze mam jeszcze szanse...
        • aksiegowy Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 17:48
          Kazdy z nas ma taka szanse - nie tylko ty.
          Po prostu badz dobrym czlowiekiem.
          • lucja7 Re: niech mi jeszcze ktos powie, 21.12.06, 17:57
            Ja jestem bardzo dobrym czlowiekiem.
            Ale niestety jest maly problem: bycie "dobrym czlowiekiem" nie oznacza
            absolutnie nic. Nic.
            • tos.ka Re: niech mi jeszcze ktos powie, 01.01.07, 15:52
              > Ale niestety jest maly problem: bycie "dobrym czlowiekiem" nie oznacza
              > absolutnie nic. Nic.

a owszem, oznacza. np

www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2545&Itemid=48
    • ertes Re: niech mi jeszcze ktos powie, 22.12.06, 00:43
      Alez idzie, idzie, jest lepiej jak w latach 50-tych:

December 21, 2006
      Canadian Press

MONTREAL – Saying it's time to turn the page, the Quebec government has set
      aside $26 million to compensate the last group of so-called Duplessis Orphans.

Many of them were the children of unwed mothers who were physically and mentally
      abused in Roman Catholic Church-run institutions in the 1940s and '50s.

The orphans were named after Maurice Duplessis, who was Quebec premier at the time.

Michelle Courchesne, Quebec's minister of social solidarity, announced Thursday
      the province is putting in place a ``reconciliation program" for 1,700 people
      who were abused in nine institutions.
      • lucja7 Duch czasu, Tos.ka, 02.01.07, 20:34
        Domyslam sie, Tos.ka o czym mowisz: o ogolnie przyjetych i lubianych (do
        kiedys) aktywnosciach charytatywnych chetnych do czynu bezrobotnych. Czasy sie
        jednak zmienily i wiemy dzis wiecej o aktywnosciach benewolnych,
        niekontrolowanych fiskalnie albo prawie...
        Poza tym to tylko jedna strona dzialalnosci, ta oficjalna i "na pokaz".
        Wierzysz ze daja nie oczekujac w zamian nic a nic?
        Jesli mi powiesz ze wierzysz, to pomysle o rewizji mojego sposobu widzenia
        swiata.
        Poki co uwazam ze dobro i zlo siedzi w kazdym z nas. I ujawnia sie w zaleznosci
        od scenariusza konkretnej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka