Dodaj do ulubionych

problemy z uruchomieniem

12.08.05, 11:01
Obserwuj wątek
    • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 12.08.05, 11:04
      od wczoraj mam problem z odpaleniem mojej alfy 145 2.0ts
      przekrecam kluczyk rozrusznik dobrze kreci a samochod nie chce sie uruchomic.
      czasami zapali za 2-4 razem. kiedy sie juz uruchomi to za pierwszym razem go
      zdlawi a przy nastepnej probie po zdlawieniu pali bez problemu i pracuje
      poprawienie
      co moze byc przyczyna? pompa, swiece, elektryka? czemu sie przyjzec?
      z gory dzieki za pomoc
      • wozignoj Re: problemy z uruchomieniem 12.08.05, 20:35
        Mam nieraz podobne objawy w swojej 146 spróbuj zwrócić uwagę na kontrolkę Alfa
        Romeo Kode ,nieraz podczas ferworu za szybko przękręcimy kluczyk centralka nie
        rozpozna kodu i masz zablokowane i trzeba odczekać. Albo wyciągnąć kluczyk i
        spróbować jeszcze raz. Słyszałem również że może być problem ze stacyjką, nie
        wiem czy się to czyści. Kiedyś jeszcze usłyszałem od mechanika w serwisie w
        Lesznie że takie objawy to problemy z siniczkiem krokowym.
        • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 00:46
          witam.kontrolka code gasnie ale faktycznie mialem kiedys z nia problemy.raz
          normalnie jadac zgasl mi silnik podczas jazdy i sie zapalila.pozniej
          przekrecilem kluczyk i zapalil.pozniej tez mialem z nia problemy tzn. czasami
          sie zapalala bez powodu a pozniej gasla sama.byc moze to wlasnie problemy z
          elektryka - przynajmniej mam taka nadzieje. moze sproboje odpiac klemy od
          akumulatora i zrestartowac 'komputer'? jestli ktos mial podobne problemy to
          prosze o pomoc.pozdrawiam
          • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 12:31
            problem rozwiazany.ciag dalszy problemow z zasniedzialymi przekaznikami
            znajdujacymi sie obok akumulatora.pomoglo wyciagniecie kazdego, przeczyszczenie
            nozek, pozniej spray antykorozyjno-przewodzacy, odpiecie klem od akumulatora.
            Zapalil za drugim razem, pieknie trzyma obroty, odczekalem godzine zapalilem
            jeszcze raz - odpalil od reki. mam powazne zastrzezenia do tych plastykowych
            oslon na te przekazniki.zle chronia przed zanieczyszczeniami stad czeste z nimi
            problemy.powinny byc inaczej zaprojektowane.
            • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 15:26
              niestety nadal to samo:( po tych zabiegach co opisywalem pochodzil troche bardzo
              dobrze jednak znowu zaczal szwankowac.wlaczylem go przed chwila zeby
              przetestowac.pochodzil jakies 5 min trzymajac dobrze obroty po czym znowu
              zgasl.probowalem go odpalic jednak dlawil sie nadal.nie wiem czy nie skonczy sie
              na wymianie tych przekaznikow. czy ktos mial juz podobne problemy. czy ktos je
              wymienial?wszystkie 4 oznaczone sa BOSH 12V 30A i nabity jest nr 0 332 014 113
              • indiana156-1.8 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 18:36
                Witam przekaźniki przy akumulatorze są w porządku i nie odpowiadają za takie
                objawy, one sterują co innego. Może pomóc czyszczenie silniczka krokowego
                (gdzieś na forum jest opis jak to zrobić). Jak nie pomoże to trzeba sprawdzić
                na komputerze w jakimś dobrym serwisie Boscha.
    • rafal.gtv Re: problemy z uruchomieniem 14.08.05, 11:02
      Sugeruję podłączenie auta pod examiner. W przypadku , gdyby przyczyną
      opisywanych problemów był któryś z elementów osprzętu , na tablicy lśniła by
      lampka usterki układu wtryskowo - zapłonowego. Usuwanie takich usterek metodą
      prób i błędów ( czyli chaotycznego czyszczenia przekaźników - jak rozumiem bez
      posługiwania się schematem instalacji elektrycznej ;) ) może tylko pogłębić
      problemy.
      Daj zarobić specjaliście ....
      • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 14.08.05, 16:45
        witam.zaglebilem sie w temat i chodzi tutaj o 4 przekazniki:
        1. przekaznik pompy paliwa i obwodow 'servizi'
        2. przekaznik regulatora fazy
        3. przekaznik sprezarki ukladu klimatyzacji
        4. przekaznik elektrowentylatora chlodnicy

jak pisalem wczesniej czyscilem nozki tych przekaznikow i gniazda w ktore
        wchodza. niestety nie pomoglo to na dluzej wiec z dziecinna ciekawoscia
        rozebralem te przekazniki :D przygladnalem sie czym sie roznia i zauwazylem ze
        stan w jakim znajduja roznia sie.na jednych na stykach byl czarny
        osad.przeczyscilem je delikatnie papierem sciernym 2000 i zamontowalem.auto
        odpalio bez probolemow i pracuje.zauwazylem ze przekaznik popmy paliwa byl w
        najgorszym stanie wiec zamienilem go z przekaznikiem od klimatyzacji
        dodatkowo.jak narazie auto sprawuje sie poprawnie jednak we wtorek mam zamiar
        nabyc wszystkie 4 nowki.
        • maarp Re: problemy z uruchomieniem 14.08.05, 16:54
          Tak trzymaj gelo!! Takich ludzi nam trzeba!! Rozpoznaj problem i opisz rozwiązanie!
          Pozdrawiam
          • mchmiel21 Re: problemy z uruchomieniem 16.08.05, 08:38
            zastanawia mnie czy u mnie nie ma tego samego problemu (czy mozliwe zeby
            zasniedzialy przekaznik pompy paliwa) powodował szarpanie przy jezdzie na
            bezynie ?? wykluczylem juz zapchany filtr paliwa i sonde lambda bo byly
            sprawdzane.

dzisiaj pobawie sie przekaznikami. Pytanie dodatkowe czy wszystkie przekazniki
            w alfie są takie same ?? pompa=klima=itd itd?? az mi sie nie chce wierzyc

Pozdrawiam
            • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 28.08.05, 01:22
              witam po dluzszej przerwie.tak jak pisalem wczesniej wymienilem wszystkie 4
              przekazniki i zniknal problem gasniecia przy uruchamianiu.narazie autko spisuje
              sie bardzo dobrze.

mchmiel21 nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy nie ale mialem takie obiawy ze
              auto szarpalo szczegolnie jak dodawalem gazu na niskich obrotach na
              dwojce.problem ten tez zniknal. jesli chodzi o rodzaj tych przekaznikow to
              wszystkie 4 sa takie same.
              • mchmiel21 Re: problemy z uruchomieniem 28.08.05, 18:30
                ile dales za przekazniki, czy koniecznie trzeba je kupowac w serwisie. noi
                najwazniejsze gdzie mam znalesc te 4 przekazniki o ktorych mowiles??
                dzieki
                • gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 28.08.05, 21:44
                  > ile dales za przekazniki, czy koniecznie trzeba je kupowac w serwisie

zaplacilem 10 zeta za jeden.kupilem w pierwszym motoryzacyjnym jaki znalazlem.

> najwazniejsze gdzie mam znalesc te 4 przekazniki o ktorych mowiles??
                  > dzieki
                  jaki model samochodu, jaki silnik?
                  • mchmiel21 Re: problemy z uruchomieniem 29.08.05, 08:32
                    AR 145 1,4 BOXER z 1997 roku 0 dzisiaj zagladalem do silnika znalazlem tam w
                    plastikowej obudowie kolo akumulatora 2 przekazniki w aluminiowych obudowach
                    nie mialy super czystych zlaczy ale tez nie mialy zawalonych ,ysle ze
                    przeczyscic sie da bez problemu. Pytanie czy nie sa uszkodzone :-) ale dzisiaj
                    zrobie zamiane ciekawe czy przekazniki umieszczone w samochodzie tez pasuja i
                    sa takie same :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka