gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 12.08.05, 11:04 od wczoraj mam problem z odpaleniem mojej alfy 145 2.0ts przekrecam kluczyk rozrusznik dobrze kreci a samochod nie chce sie uruchomic. czasami zapali za 2-4 razem. kiedy sie juz uruchomi to za pierwszym razem go zdlawi a przy nastepnej probie po zdlawieniu pali bez problemu i pracuje poprawienie co moze byc przyczyna? pompa, swiece, elektryka? czemu sie przyjzec? z gory dzieki za pomoc Odpowiedz Link
wozignoj Re: problemy z uruchomieniem 12.08.05, 20:35 Mam nieraz podobne objawy w swojej 146 spróbuj zwrócić uwagę na kontrolkę Alfa Romeo Kode ,nieraz podczas ferworu za szybko przękręcimy kluczyk centralka nie rozpozna kodu i masz zablokowane i trzeba odczekać. Albo wyciągnąć kluczyk i spróbować jeszcze raz. Słyszałem również że może być problem ze stacyjką, nie wiem czy się to czyści. Kiedyś jeszcze usłyszałem od mechanika w serwisie w Lesznie że takie objawy to problemy z siniczkiem krokowym. Odpowiedz Link
gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 00:46 witam.kontrolka code gasnie ale faktycznie mialem kiedys z nia problemy.raz normalnie jadac zgasl mi silnik podczas jazdy i sie zapalila.pozniej przekrecilem kluczyk i zapalil.pozniej tez mialem z nia problemy tzn. czasami sie zapalala bez powodu a pozniej gasla sama.byc moze to wlasnie problemy z elektryka - przynajmniej mam taka nadzieje. moze sproboje odpiac klemy od akumulatora i zrestartowac 'komputer'? jestli ktos mial podobne problemy to prosze o pomoc.pozdrawiam Odpowiedz Link
gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 12:31 problem rozwiazany.ciag dalszy problemow z zasniedzialymi przekaznikami znajdujacymi sie obok akumulatora.pomoglo wyciagniecie kazdego, przeczyszczenie nozek, pozniej spray antykorozyjno-przewodzacy, odpiecie klem od akumulatora. Zapalil za drugim razem, pieknie trzyma obroty, odczekalem godzine zapalilem jeszcze raz - odpalil od reki. mam powazne zastrzezenia do tych plastykowych oslon na te przekazniki.zle chronia przed zanieczyszczeniami stad czeste z nimi problemy.powinny byc inaczej zaprojektowane. Odpowiedz Link
gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 15:26 niestety nadal to samo:( po tych zabiegach co opisywalem pochodzil troche bardzo dobrze jednak znowu zaczal szwankowac.wlaczylem go przed chwila zeby przetestowac.pochodzil jakies 5 min trzymajac dobrze obroty po czym znowu zgasl.probowalem go odpalic jednak dlawil sie nadal.nie wiem czy nie skonczy sie na wymianie tych przekaznikow. czy ktos mial juz podobne problemy. czy ktos je wymienial?wszystkie 4 oznaczone sa BOSH 12V 30A i nabity jest nr 0 332 014 113 Odpowiedz Link
indiana156-1.8 Re: problemy z uruchomieniem 13.08.05, 18:36 Witam przekaźniki przy akumulatorze są w porządku i nie odpowiadają za takie objawy, one sterują co innego. Może pomóc czyszczenie silniczka krokowego (gdzieś na forum jest opis jak to zrobić). Jak nie pomoże to trzeba sprawdzić na komputerze w jakimś dobrym serwisie Boscha. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: problemy z uruchomieniem 14.08.05, 11:02 Sugeruję podłączenie auta pod examiner. W przypadku , gdyby przyczyną opisywanych problemów był któryś z elementów osprzętu , na tablicy lśniła by lampka usterki układu wtryskowo - zapłonowego. Usuwanie takich usterek metodą prób i błędów ( czyli chaotycznego czyszczenia przekaźników - jak rozumiem bez posługiwania się schematem instalacji elektrycznej ;) ) może tylko pogłębić problemy. Daj zarobić specjaliście .... Odpowiedz Link
gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 14.08.05, 16:45 witam.zaglebilem sie w temat i chodzi tutaj o 4 przekazniki: 1. przekaznik pompy paliwa i obwodow 'servizi' 2. przekaznik regulatora fazy 3. przekaznik sprezarki ukladu klimatyzacji 4. przekaznik elektrowentylatora chlodnicy jak pisalem wczesniej czyscilem nozki tych przekaznikow i gniazda w ktore wchodza. niestety nie pomoglo to na dluzej wiec z dziecinna ciekawoscia rozebralem te przekazniki :D przygladnalem sie czym sie roznia i zauwazylem ze stan w jakim znajduja roznia sie.na jednych na stykach byl czarny osad.przeczyscilem je delikatnie papierem sciernym 2000 i zamontowalem.auto odpalio bez probolemow i pracuje.zauwazylem ze przekaznik popmy paliwa byl w najgorszym stanie wiec zamienilem go z przekaznikiem od klimatyzacji dodatkowo.jak narazie auto sprawuje sie poprawnie jednak we wtorek mam zamiar nabyc wszystkie 4 nowki. Odpowiedz Link
maarp Re: problemy z uruchomieniem 14.08.05, 16:54 Tak trzymaj gelo!! Takich ludzi nam trzeba!! Rozpoznaj problem i opisz rozwiązanie! Pozdrawiam Odpowiedz Link
mchmiel21 Re: problemy z uruchomieniem 16.08.05, 08:38 zastanawia mnie czy u mnie nie ma tego samego problemu (czy mozliwe zeby zasniedzialy przekaznik pompy paliwa) powodował szarpanie przy jezdzie na bezynie ?? wykluczylem juz zapchany filtr paliwa i sonde lambda bo byly sprawdzane. dzisiaj pobawie sie przekaznikami. Pytanie dodatkowe czy wszystkie przekazniki w alfie są takie same ?? pompa=klima=itd itd?? az mi sie nie chce wierzyc Pozdrawiam Odpowiedz Link
gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 28.08.05, 01:22 witam po dluzszej przerwie.tak jak pisalem wczesniej wymienilem wszystkie 4 przekazniki i zniknal problem gasniecia przy uruchamianiu.narazie autko spisuje sie bardzo dobrze. mchmiel21 nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy nie ale mialem takie obiawy ze auto szarpalo szczegolnie jak dodawalem gazu na niskich obrotach na dwojce.problem ten tez zniknal. jesli chodzi o rodzaj tych przekaznikow to wszystkie 4 sa takie same. Odpowiedz Link
mchmiel21 Re: problemy z uruchomieniem 28.08.05, 18:30 ile dales za przekazniki, czy koniecznie trzeba je kupowac w serwisie. noi najwazniejsze gdzie mam znalesc te 4 przekazniki o ktorych mowiles?? dzieki Odpowiedz Link
gelo1303 Re: problemy z uruchomieniem 28.08.05, 21:44 > ile dales za przekazniki, czy koniecznie trzeba je kupowac w serwisie zaplacilem 10 zeta za jeden.kupilem w pierwszym motoryzacyjnym jaki znalazlem. > najwazniejsze gdzie mam znalesc te 4 przekazniki o ktorych mowiles?? > dzieki jaki model samochodu, jaki silnik? Odpowiedz Link
mchmiel21 Re: problemy z uruchomieniem 29.08.05, 08:32 AR 145 1,4 BOXER z 1997 roku 0 dzisiaj zagladalem do silnika znalazlem tam w plastikowej obudowie kolo akumulatora 2 przekazniki w aluminiowych obudowach nie mialy super czystych zlaczy ale tez nie mialy zawalonych ,ysle ze przeczyscic sie da bez problemu. Pytanie czy nie sa uszkodzone :-) ale dzisiaj zrobie zamiane ciekawe czy przekazniki umieszczone w samochodzie tez pasuja i sa takie same :-) Odpowiedz Link