Dodaj do ulubionych

lusterka 146

19.03.06, 17:28
chcialem polakierowac czesc obudowy lusterek zewnetrznych przy AR 146 (czesc
jest polakierowana fabrycznie) tylko nie wiem jak je rozmontowac. jak
odkrecic od samochodu wiem, juz to przerabialem, ale jak postepowac dalej, by
je rozebrac nie wiem. Poodkrecalem wszystkie wkrety (te od spodu) i na tym
konczy sie moja inwencja... Dodam jeszcze, ze posiadam lustra regulowane
recznie. Jesli ktos moze udzielic mi wskazówek, to bardzo prosze.
Obserwuj wątek
    • alces1 Re: lusterka 146 20.03.06, 09:00
      hm... ponawiam pytanie.
    • janioj Re: lusterka 146 20.03.06, 10:05
      Żeby zdemontować całe lusterko trzeba zdjąć obudowę wewnętrzną, tę z tweeterem,
      pod nią są 2? śruby na imbus, jak je odkręcisz zdejmiesz całe lusterko.
      • alces1 Re: lusterka 146 20.03.06, 20:37
        no tak - to wiem. Obudowa wraz z tweeterem jest na zatrzaskach i dodatkowo
        trzymana nakretka od pokretla do lustra. A pod obudowa sa 3 śruby (imbus).
        Tylko ze moje pytanie brzmialo jak rozebrac lustro na czynniki pierwsze kiedy
        juz je odkrece od samochodu???
        • amargro Re: lusterka 146 20.03.06, 23:15
          alces1 napisał:

> no tak - to wiem. Obudowa wraz z tweeterem jest na zatrzaskach i dodatkowo
          > trzymana nakretka od pokretla do lustra. A pod obudowa sa 3 śruby (imbus).
          > Tylko ze moje pytanie brzmialo jak rozebrac lustro na czynniki pierwsze kiedy
          > juz je odkrece od samochodu???

W obudowie są od dołu 3 (może 2?) śrubki, odkręć je, zdejmij dolny mały
          plastik, ustaw szkło lustra w pozycję max w dół, następnie delikatnie zdejmij
          górną obudowę.
          Robiłem to własnoręcznie, więc wiem, że się da.
          Powodzenia,
          amargro
          145 LUSSO 1.4 TS
          • alces1 Re: lusterka 146 21.03.06, 16:03
            wlasnie zdemontowalem obudowy lusterek. (amargro jeszcze raz dzieki za
            instruktarz - pomogło) i jednak oddam je do lakiernika (pomaluje mi przy okazji
            malowania zderzaka). Mam wersje z pakietem sport, a w niej wszystko jest pod
            kolor m.in. klamki, progi, cale zderzaki, spojler na klapie i takie tam... Wiec
            mysle ze moze to wygladac ciekawie. Zobaczymy jaki bedzie efekt.
    • amargro Re: lusterka 146 20.03.06, 23:19
      alces1 napisał:

> chcialem polakierowac czesc obudowy lusterek zewnetrznych przy AR 146 (czesc
      > jest polakierowana fabrycznie)

IMHO pozostaw tak jak są polakierowane fabrycznie, czyli tylko górna obudowa -
      widziałem kilkakrotnie polakierowane całe lusterka wraz z tym plastikowym
      trójkątem mocującym do drzwi - i wygląda to IMHO trochę jak wiejski tuning.
      Pozdro,
      amargro
      145 LUSSO 1.4 TS
      • alces1 Re: lusterka 146 20.03.06, 23:24
        hm... wlasnie oddaje zderzak do polakierowania i progi, wiec pomyslalem, ze
        jedno przy drugim. W mojej wersji (po liftingu) wszystko jest w kolorze, nawet
        te wąziutkie paski na zderzakach, wiec pomyslalem, ze jak wszystko to wszystko!
        Zastanowie sie jeszcze. Jak cos to poinformuje o efektach, aczkolwiek wizja
        wiejskiego tuningu nie jest dla mnie zbyt optymistyczna (delikatnie mowiac).
        Dzieki za instruktarz!
        • janioj Re: lusterka 146 21.03.06, 11:22
          Zrób tak, żeby podobało się przede wszystkim Tobie, ja mam polakierowane całe i
          moim zdaniem wyglądają extra. Jak chcesz, to mogę podesłać Ci zdjątko mojej,
          wtedy sam będziesz mógł ocenić.
          • alces1 Re: lusterka 146 21.03.06, 11:50
            bardzo prosze! To moj adres: alces1@interia.pl
        • amargro Re: lusterka 146 21.03.06, 13:18
          alces1 napisał:

> Zastanowie sie jeszcze. Jak cos to poinformuje o efektach, aczkolwiek wizja
          > wiejskiego tuningu nie jest dla mnie zbyt optymistyczna (delikatnie mowiac).
          > Dzieki za instruktarz!

Pewnie, że zrobisz jak zechcesz, ja tylko poddałem Ci pod rozwagę inne
          podejście do tego tematu, bo uważam że w Alfie łatwiej coś optycznie zepsuć niż
          poprawić. A że nie odradzałem Ci tego kategorycznie, stąd mimo mojego innego
          zdania, podany instruktaż - co byś nie postanowił - powodzenia!
          Aha, jeśli masz nie polakierowane klamki to zastanów się nad nimi, bo było
          wiele wersji z lakierowanymi klamkami - fabrycznie.
          Pozdro,
          amargro
          145 LUSSO 1.4 TS
    • da_vinci.go2.pl Re: lusterka 146 21.03.06, 13:40
      Ja z tego co wiem mam oryginalnie srebrne, możesz zobaczyć jak to wygląda - czy
      wiejski tuning mi się podoba może Tobie też
      img100.imageshack.us/gal.php?g=image000017dp.jpg
      • amargro Re: lusterka 146 21.03.06, 15:14
        da_vinci.go2.pl napisał:

> Ja z tego co wiem mam oryginalnie srebrne

A z tego co ja wiem (ale może się jednak mylę), to oryginalnie fabrycznie
        malowane przez fabrykę, o ile wogóle opcja przewidywała lakierowane lusterka,
        to mogły być conajwyżej tylko górne części lusterek, na co oprócz wielu
        firmowanych przez Alfę fotografii (na których nigdzie nie widziałem całych
        pomalowanych, a już prędzej całe nie malowane) dowodem jest ePER, gdzie w
        podgrupie 70740/01 (lusterka sterowane elektrycznie) schemat 2, jako opcja
        występują górne części lusterka jako przygotowane do malowania , a dolne części
        nie mają nawet takiej opcjii. Być może coniektórzy dilerzy robili jakąś
        promocję i malowali w ten sposób np. oprócz zderzaków, klamek, progów również
        lusterka, ale wątpię aby tak wychodziły z fabryki.
        Znajomy kiedyś odbierał z salonu nową Corollę (tą z podwójnymi okrągłymi
        reflektorami z przodu) i salon w ramach "przysługi" pomalował mu całe zderzaki,
        mimo że fabrycznie malowana powinna być tylko ich dolna część - znajomy
        powiedział, że mają mu te zderzaki wymienić bo czegoś takiego Toyota nie ma w
        specyfikacji i salon wymienił, ale te pewnie wsadził komuś innemu. Lakiernikowi
        zasadniczo łatwiej jest prysnąć lakierem po całości niż rozbierać elementy lub
        ewent. zaklejać te części, które mają pozostać czarne.

Ale jakie kto lusterka lubi i jakie mu się podobają to jego sprawa.
        Pozdro,
        amargro
        145 LUSSO 1.4 TS (lusterka lakierowane tylko jako górna część)
        • da_vinci.go2.pl Re: lusterka 146 22.03.06, 07:21
          Zapewne masz rację z tym malowaniem koniec końców nie jestem pierwszym
          właścicielaem, a dodam że tych szarych zdeżaków też bym się chętnie pozbył na
          rzecz malowanych, ale nie mam kasy na takie fanaberie.
          • amargro Re: lusterka 146 22.03.06, 09:24
            da_vinci.go2.pl napisał:

> Zapewne masz rację z tym malowaniem

Nie wiem czy napewno mam rację, ale znalazłem pewne przesłanki, które w dużym
            stopniu przemawiają za moją teorią. Jeśli są jakieś dowody przemawiające za
            tym, że z fabryki wychodziły polakierowane całe lusterka to chętnie się też i o
            nich dowiem.

> tych szarych zdeżaków też bym się chętnie pozbył na
            > rzecz malowanych, ale nie mam kasy na takie fanaberie.

Samo polakierownie szarych pasów na zderzakach sprzed FL to jeszcze nie jest aż
            tak duży problem (także finansowo), ale czy warto to robić to mam wątpliwości,
            bo do mnie nie za bardzo przemawia takie tylko proste pomalowanie wszystkiego,
            już bardziej jestem jednak zwolennikiem specyfikacji fabrycznej z szarymi
            pasami zderzaków sprzed FL, lub w ostateczności ewentualnie coś takiego jak na
            fotce w linku poniżej, tzn. jest tam zaszpachlowana ta "linia-wgłębienie"
            rozdzielająca część malowaną od niemalowanej i dopiero wtedy polakierowany
            zderzak w całości:
            www.alfisti.net/alfa-galerie/displayimage.php?album=14&pos=32
            Dla mnie jednak rowiązaniem satysfakcjonującym byłaby zmiana zderzaków sprzed
            FL na te po FL - ale to dopiero jest problem:
            1) finansowy, bo trzeba nabyć 2 zderzaki, atrapkę chłodnicy, ogrągłe halogeny i
            pewnie kilka innych drobnostek, polakierować wszystko
            2) techniczny, choć nie aż tak wielki, bo mają one inne mocowania do błotników,
            a także są inne zaczepy do haków holowniczych
            Pozdro,
            amargro
            145 LUSSO 1.4 TS
            • alces1 Re: lusterka 146 22.03.06, 13:36
              a propos tego linku do zielonej 145. Zderzaki wyglądają całkiem ładnie! Jednak
              lusterka polakierowane są tylko po części (bodajże fabrycznie). W moim
              mniemaniu całość psują obrysówki jak z Volvo i białe napisy na oponach (ale
              oczywiście wszystko w kwestiu gustu i upodobań) ja jednak postanowilem
              polakierować całe obudowy lusterek i są one już u lakiernika. Poczekajkmy na
              efekty, doam jeszcze, że całość ma kolor srebrny. pozdrawiam!
      • ukaszek_t Re: lusterka 146 28.03.06, 08:04
        da_vinci czy te zdięcia nie sa przypadkiem te same??
        img210.imageshack.us/img210/6115/alfawszary3xf.jpg
        img52.imageshack.us/img_viewer_framed.php?loc=img52&image=image000034vm.jpg&gal=img100/5954/image000017dp.jpg

pozdrawiam
        • da_vinci.go2.pl Re: lusterka 146 28.03.06, 08:18
          Auto bazowe jest to samo.
          • ukaszek_t Re: lusterka 146 02.04.06, 11:23
            nie bede wnikał vinci
    • alces1 Re: lusterka 146 27.03.06, 09:58
      no i mam! Tak jak mowilem, tak postapilem! Polakierowalem cale obudowy i
      mocowania lusterek! Efekt? Hm... jestem zadowolony, tylko jeszcze musze
      poczekac aby umyc caly samochod i wowczas ocenic czy moje oczekiwania zostaly
      spelnione w sposob wystarczajacy!
      Dzieki za wszystkie sugestie i podpowiedzi! Za jakis czas postaram sie
      zamiescic fotki. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka