Dodaj do ulubionych

Wynajem samochodu z Booking

03.07.25, 18:09
Dziewczyny, pomóżcie, bo mi się mózg gotuje w tym upale.

Zawsze jak gdzieś wynajmujemy samochód, bierzemy pełne ubezpieczenie, takie że przy zwrocie samochodu wrzucamy kluczyki do skrzynki i nikt żadnych rysek nam nie liczy. Tak nam odpowiada, proszę mnie nie przekonywać, że lepiej wykupić inne ubezpieczenie itd wink jeździmy do Hiszpanii, w wąskich uliczkach raz czy dwa ktoś nam przytarl bok czy lusterko i nigdy nie było z tego powodu problemu w wypożyczalni. Wiadomo, taka opcja jest droższa (i to bardzo dużo droższa) od takiej bez pełnego ubezpieczenia.

Ale sprawdziłam teraz na Booking i jest opcja wynajęcia samochodu przez nich, bez kaucji, ale z ubezpieczeniem CDW. Wczytuję się w warunki, ale dalej nie wiem, czy to jest to, co co mi chodzi...?
Ceny są lepsze, niż bezpośrednio w wypożyczalniach, ale nie wiem, czy w konsekwencji nie wyjdzie drożej wink
Obserwuj wątek
    • bezmiesny_jez Re: Wynajem samochodu z Booking 03.07.25, 18:14
      Brałam kiedyś z Bookingu, bo miałam promocję i wyszło trochę taniej. Ale to było tak, że miałam ubezpieczenie przez Booking, więc w razie czego musiałabym pokryć straty (do jakiejś kwoty) i wtedy by mi Booking zwrócił.
      • smietankowa33 Re: Wynajem samochodu z Booking 04.07.25, 11:49
        Ok, dziękuję. Tak właśnie mi się coś wydaje...
    • budyniowatowe Re: Wynajem samochodu z Booking 03.07.25, 18:21
      Lepiej bierz z wypożyczalni bezpośrednio. Przez booking to jest jakaś inna firma. I jakby co to wypożyczalnia ściągnie z ciebie gotówkę a ty później będziesz próbowała odzyskać to z tej firmy.
      • bywalec.hoteli Re: Wynajem samochodu z Booking 03.07.25, 18:33
        Tak też .ysle
    • mdro Re: Wynajem samochodu z Booking 03.07.25, 21:05
      Sprawdź dokładnie warunki (powinny być oddzielne).
      W zeszłym roku wynajmowałam samochód przez Booking z dodatkowym ubezpieczeniem, cenowo dużo bardziej korzystne niż bezpośrednio w wypożyczalni. Akurat się przydarzyło otarcie - fakt, wypożyczalnia ściągnęła z karty, ale zwrot był bezproblemowy i w pełnej kwocie (żadnych potrąceń z tytułu przewalutowania ani nic, dostaliśmy dokładnie tyle, ile zeszło z karty).
      • smietankowa33 Re: Wynajem samochodu z Booking 04.07.25, 11:22
        Właśnie szczegółowych warunków nie widzę. Ok, może do nich napiszę, mam jeszcze sporo czasu.

Jak wypożyczalnia ściągnęła wam pieniądze, to musiałaś coś później robić? Kto zwrócił wam później te kwotę, Booking?
        • mdro Re: Wynajem samochodu z Booking 04.07.25, 16:55
          "Właśnie szczegółowych warunków nie widzę"

A jak przejdziesz dalej? (Dopóki nie klikniesz "zapłać", to nic się nie zadzieje wink).

"Jak wypożyczalnia ściągnęła wam pieniądze, to musiałaś coś później robić? Kto zwrócił wam później te kwotę, Booking?"

Tak, trzeba było wysłać dokument z wypożyczalni potwierdzający szkodę (wypożyczalnia przesłała pdf-y) oraz potwierdzenie z banku o wypłacie z karty. Do ubezpieczyciela (Zurich Insurance), nie Bookingu.
          Zwrot dostaliśmy jakoś po kilku dniach (nie pamiętam dokładnie, ale jakoś szybko to było) od przesłania dokumentów, nikt nic więcej nie chciał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka