Dodaj do ulubionych

Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX

30.06.06, 08:06
Witam,
Problem dotyczy sprzęgła, dzisiaj rano wsiadłem do swojej AR 145 1,4 bx i po
uruchomieniu silnika słyszę stuki, na początku myślałem że to silnik,jednak
po wciśnięciu sprzęgła po kilku sekundach stukot ustąpił, dodam że biegi mogę
zmieniać ale muszę dłużej przytrzymać pedał sprzęgła i poczekać az stukot
ustąpi dopiero mogę włożyc pierwszy bieg podczas jazdy biegi mogę zmieniać
normalnie czasami tylko przy włozeniu biegu III występuje zgrzyt, zostawiłem
samochód u mechanika na razie jeszce nie wiem co i jak ale przypuszczam że
sprzęgło będzie do wymiany i moje pytanie brzmi gdzie mozna kupić w miarę
tanio kpl - sprzęgło sprawdzałem na allegro i np firmy VALEO kosztuje ok 350
pln, czy moze kupowaliście gdzies taniej.i czy ewentualnie kpl pasuje od
modelu 33 z silnikiem bx, z góry dziękuje za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • grabos146 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 30.06.06, 09:22
      witam.
      Pół roku temu za kompletne Valeo (AR146 1,6Bx)płaciłem 500zł.Więc 350 to chyba
      przystępna cena.
      Pozdrawiam
      • biedziak1 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 30.06.06, 16:28
        witam
        sprzeglo z 33 bedzie pasowalo, a co do twojego to moglo ci sie sypnac lozysko
        oporowe, ale mechanikiem nie jestem:]
        pozdrawiam
        • pawel19799 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 01.07.06, 08:26
          Dzisiaj mam kontaktować się z mechanikiem i zobacze co dokładnie jest do
          wymiany mam nadzieje ze koszty niebędą wysokie, po naprawie dam znać co
          dokładnie było do wymiany, dzięki za odpowiedzi.
          • pawel19799 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 08.07.06, 10:47
            Problem usunięty tyle ze okazało się że sprzegło jest ok a padła skrzynia
            biegów, kupiłem używaną moze dodam tylko że miałem cholerny problem z kupnem w
            końcu znalazłem w ogłoszeniach, mechanik założył i jest ok mam nadzieje ze
            będzie wporządku.
            pozdrawiam
            • biedziak1 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 10.07.06, 20:28
              witam
              i jak cie ta usluga cenowo wyniosla?? bo mam ten sam problem myslalem ze to
              sprzeglo a sypla sie skrzynia. czekam juz na auto ponad dwa tygodnie, bo wynikly
              problemy;/;/ ja sie wkur... i mechanik ktory to robi tak samo bo ma dosc
              ciaglego dzwonienia. poczatkowo niby tylko satelita siadla, zlozyli to ale
              okazalo sie ze nic z tego nie bedzie i cale bebechy bylo trzeba wymienic-400
              zeta za same czesci. planowalem wakacje a teraz juz chyba po planach.
              pozdrawiam.
              • pawel19799 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 12.07.06, 00:20
                Witam,
                Wszelkie naprawy robię zawsze u mojego znajomego mechanika,dobrze zna alfę
                także nie mam problemu,za samą robotę zapłaciłem 200 zł, skrzynie kupiłem od
                gościa który posiadał alfe następnie miał awarię silnika wkurzył się i nie
                robił remontu a sprzedał ją na części, za skrzynie zapłaciłem 300 zł moim
                zdaniem bardzo niska cena, jeździłem w parę miejsc i koszt kompl skrzyni w
                granicach 550 - nawet do 1000 zł, takze z zakupu jestem zadowolony , mechanik
                mówił że skrzynia jest w dobrym stanie,w mojej poszły synchronizatory oraz koła
                zębate także nie opłacało się naprawiać, zastanawiałem się nad przekładką
                środka - skrzynia od alfy 33 ale koszt robocizny był znacznie droższy niż
                skrzynia którą udał mi się kupić,mam jeszcze namiary na gościa który chce
                sprzedać skrzynie za 550 pln mówił że w dobrym stanie, ja miałem kupować ale
                trafiłem w znacznie lepszej cenie. pozdrawiam
                • pawel19799 Re: Problem ze sprzęgłem AR 145 1,4 BX 12.07.06, 00:24
                  Łącznie z olejem około 600 zł ( skrzynia 300, robota 200 i olej około 90
                  zł).Może tylko dodam ze skrzynia była od 1,6 bx ja posiadam 1,4 bx ale z tego
                  co wiem nie ma żadnej różnicy.
                  pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka