Dodaj do ulubionych

Zburzą Dom Chłopa?

18.01.13, 10:15
www.bezslajdow.pl/?url=http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/56,34889,13243098,To_juz_nie_beda_zabytki__Cenne_budynki_do_rozbiorki_.html
warszawa.gazeta.pl/warszawa/56,34889,13243098,To_juz_nie_beda_zabytki__Cenne_budynki_do_rozbiorki_.html
Obserwuj wątek
    • eulalija Re: Zburzą Dom Chłopa? 18.01.13, 10:47
      Jak zamknęli i zburzyli SupeSam to mi już wszystko jedno. Niech sobie stawiają kolubryny bankowo-mieszkaniowe. Na miejscu kina Moskwa też stoi cudeńko.
      • kocio_pierzaczek Re: Zburzą Dom Chłopa? 18.01.13, 11:53
        Kino Skarpa też poszło się kochać. Szkoda. Nic mnie już nie zdziwi.
      • bbbzyta Re: Zburzą Dom Chłopa? 18.01.13, 14:38
        No trzymajcie mnie, bo tak mnie nóżka świerzbi, żeby wziąć dobry zamach i zasadzić tym panom konserwom takiego kopa, żeby się znaleźli na Księżycu. Kto nie rozumie, że historia się tworzy CODZIENNIE, powinien się zająć sprzedażą kartofli. Howgh!
        • minerwamcg Re: Zburzą Dom Chłopa? 19.01.13, 12:31
          Nie mam jakiegoś osobistego nabożeństwa do warszawskich budowli, bom nie stąd rodem, a mieszkam stosunkowo od niedawna, co to jest głupie osiem lat, niecałe w dodatku. Ale, kurczę wodne! Pewnych rzeczy się ludziom nie robi. Pamiętam, jak Arthur żałował, kiedy mu na Powiślu burzyli fabrykę cukierków. Teraz stoi tam jakaś archiszopa, bank czy apartamentowiec...
          Mam nieodparte wrażenie, że w Krakowie dzieje się to samo... a chwilami gorzej, casus dobudowane przed laty akwarium na dachu "Monopolu". Istotnie, Bbbzyto, nóżka świerzbi.
          • balamuk Re: Zburzą Dom Chłopa? 19.01.13, 16:50
            Rodem mogę sobie być z Mszany Górnej, co nie ma żadnego związku z przykrością odczuwaną na wieść o bezmyślnym zniszczeniu czegoś, co ma wartość historyczną / artystyczną / emocjonalną i jest częścią mojego świata i mojej pamięci. Tak, zachłanna jestem, cały świat uważam za swój...
            • minerwamcg Re: Zburzą Dom Chłopa? 19.01.13, 20:12
              Ja tam do świata wielkich pretensji nie mam, ot, uważam za swoje ledwie parę kawałków pomiędzy Finisterrą a Radomyślem Wielkim. Ale też doskonale rozumiem, że każdy ma te swoje parę kawałków i byłoby mu ich żal tak samo jak mnie moich. Dlatego przykro mi było za Arthura i jest za te parę tysięcy warszawiaków, którzy coś z tych rzeczy tracą.
              -
              - Tu, tu, ptaszek! On zmarznie! Ćwir, ćwir, ćwir! Tiu, tiu, tiu, zabierz to, zabierz to, mokre! Ptaszek, ptaszek! Już już, nóżki, paluszki…! Sweterek! Podnieś to, podnieś, ptaszek, ptaszek, fiu, fiu, cicho, cicho, już, on jest głodny, gdzie butelka, ptaszek…!!!
              • salam_ji Re: Zburzą Dom Chłopa? 20.01.13, 00:01
                U nas wywalili w kosmos kino Krakus. Nie żeby jakieś super było, ale klimatyczne, fajne. Pobudowali w tym miejscu centrum handlowe Krakus cały ze szkła i stali. Jakieś biura tam teraz są. Może to i ładne, ale jakoś nie w stylu sąsiedzkich kamienic. Trochę jak królik z kapelusza. Ciut dalej był taki olbrzymi Coctail Bar z takim dużym tarasem (pamiętam ze tam się na tym tarasie dzieci bawiły- w tym ja też). Zabudowano taras, dobudowano piętro i jest "przepiękne" kolejne centrum handlowe...
                • gastonlemiel Re: Zburzą Dom Chłopa? 23.01.13, 00:08
                  ech,,, Ja do dzis nie moge sie pogogidz, ze barbarzynsko dobudowali ten kloc obokj dpomu chlopa, laczac go jeszcze bezczelnie i po chamsku rura bedaca przejsciem do starego budynku Domu Chlopa. O Supersamie starm sie nie myslec, bo mnie tez szlag trafia! Dom pod sedesami juz dawno wygladzony tak, ze po sedesach sladu nie ma,,, Na placu narutowicza obok zabytkowego i pieknego kosciola stawiaja jakas przekoszmarna kupe z przeznaczeniem na dom pogrzebowy,,, Jak jeszcze pod kilof pojdzie na przyklad Rotunda (obecnie i tak zreszta juz prawie niewidoczna pod plachtami bankowymi,,,), to juz w ogole moge miec problemy z orientacja we wlasnym miescie,,,
    • balamuk Re: Zburzą Dom Chłopa? 17.12.13, 16:13
      www.bryla.pl/bryla/1,85301,15108118,Dlaczego_Polacy_nie_szanuja_zabytkow__Rozmowa_z_autorka.html#Cuk
      www.maslaw.org.pl/pl/projekty/tu-bylo-tu-stalo/47-tu-bylo-tu-stalo-mapa
      Pomysł dobry, ale wszystko razem smutne...
    • lysy_knur Re: Zburzą Dom Chłopa? 17.12.13, 19:41
      ja bym dolaczyla do listy z wyburzeniami jeszcze caly trakt krolewski z zamkiem krolewskim, stare i nowe miasto (ostatecznie byly odbudowane po wojnie, czyli pochodzi z okresu wstretnego PRLu), hale mirowska (jak koszyki juz sa wspomnieniem, to i te hale niech zburza), cala chmielna, foksal, plac 3 krzyzy i okolice, ul. mokotowska - tez do wyburzenia, stara ochota (ta przedwojenna), zoliborz. wszedzie tam mozna postawic "cudne" szklano-aluminiowe wiezowce. Okolice dworca centralnego wygladaja jak "wyrzyg", to zrobmy cala taka warszawe.
      Ja sie zastanawiam, o jakie lapowy chodzi. o jakich kwotach jest mowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka