Dodaj do ulubionych

Pamiątki z wakacji

01.07.13, 11:52
Jakieś oryginalne przywoziliście?
Mnie przyszła do głowy nie z wakacji, ale ze szkolnej wycieczki do Czechosłowacji. Otóż przywiozłem z Pragi taką trąbę słonia, która to była głównym elementem rezerwuaru i była w domu pęknięta. Bardzo romantyczna pamiątka. A ile się z ekspedientką w sklepie z częściami zamiennymi do różnych urządzeń nagadałem, to moje. Jak to się po polsku nazywa przecież nie wiedziałem, było trudniej niż z piłką do metalu smile
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 15:40
      Oryginalne?
      Sol i pieprz w malych solniczkach sprzedawane w zwyklych spozywczach.
      Uzywamy potem w domu majac smieszne opakowania z obcymi napisami, najchetniej z takimi nie do odczytania.

Patyki, kamienie, muszle oczywiscie straszliwie nieoryginalne, wiec nawet nie wspomne.
      • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 15:46
        Ha, ha, jak czytałąm Goposowe to od rau mi piłka do metalu przyszła n myśl!big_grin
        Ja kiedyś przywiozłam sobie z byłego (wówczas jeszcze jak najbardziej teraźniejszego) ZSRR deskorolkę big_grin Taką bajerancką, drewnianą, z antypoślizgowymi zakończeniami z obu stron, na resorach - wyginała się pięknie na zakrętach. O Jezusicku, jaką robiła furorę! Wyglądała jak z jakiej Hameryki wink
        A moja psiapisóła z jednej naszej wspólnej wyprawy do Włoch przywiozła sobie kraby.... Nie żywe one były, dodam, były jak najbardziej nieżywe, znalezione na plaży. Jak się wzięły i zaśmierdły w naszym pokoju w pensjonacie, to wystawiła je do ogródka na zewnątrz. Tam pięknie wyschły pod włoskim słońcem i takie ususzone przyjechały z nami autokarem do Polski. Potem przez wiele lat mogłam je podziwiać u koleżanki na półce. Ostatnio wspominałyśmy tamten wyjazd i zapytałam, jak tam kraby. Niestety - "rozpadły się" - padła odpowiedź...
        • dorka_31 Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 19:21
          No popatrz, te kraby to chyba klasyczna pamiątka z Włoch, bo ja swojego czasu też stamtąd kraba przywiozłam smile Też znalazłam go na plaży i zrobiłam z nim to samo co ta Twoja koleżanka - wysuszyłam go na słońcu na balkonie smile Ale w odróżnieniu od krabów Twojej koleżanki, ten mój wciąż jeszcze jest cały smile
          Poza tym, z Włoch przywiozłam sobie wtedy jeszcze dwa ręczniki oraz ściereczki kuchenne. Nie żeby były jakieś cud urody, ale po prostu na miejscu okazało się, że zapomniałam tych rzeczy wziąć z domu, no i trzeba było zakupić na miejscu (akurat była jakaś promocja w lokalnym supermarkecie, więc nie musiałam za bardzo wakacyjnego budżetu uszczuplać wink)
          Z Tunezji zaś przywiozłam kawałek opuncji, który znalazłam tam na drodze (były tam takie opuncjowe żywopłoty). W domu wsadziłam go w doniczkę i rośnie smile
          Tak w ogóle to ja zawsze lubiłam przywozić rozmaite kamyki, szyszki, muszle i inne takie, oczywiście te znalezione własnoręcznie i trochę tego "śmiecia" wciąż w domu mam smile
        • balamuk Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 20:00
          Dwa naboje do broni krótkiej, kalibru nie pomnę. Dostałyśmy na pamiątkę (przyjaciółka i ja) od policji, która zgarnęła nas w środku nocy spod jakiejś stacji benzynowej w Barcelonie - próbowałyśmy przenocować w krzaczkach, bo żaden stop się nie łapał, i wyszło na to, że nielzja. Dwuosobowa policja zaprowadziła nas na otoczony wysokim murem dziedziniec z przepiękną palmą i zamknęła na klucz. A o szóstej rano przyszła z gorącą kawą i rogalikami i zażyczyła sobie dokładnych informacji, jak to się żyje w socjalizmie... Jezu, chyba przez trzy godziny konwersowaliśmy pod tą palmą, a ja o szóstej rano nawet po polsku nie mówię... Potem wywieźli nas na wylotówkę, naboje dali na pamiątkę, jeździłyśmy z nimi po połowie Europy i cud boski, że jakaś straż graniczna nas nie wpakowała do pierdla za nielgalny przewóz amunicji.
          • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 20:22
            I co z nimi się stało?
            Mnie (nie bardzo wiem po co) korciło przywieść znaleziony na Wale Pomorskim nabój do czegoś p-panc albo przeciwlotniczego, średnicy ze 3 cm. Ale rodzice wykazali się czujnością i taka piękna pamiątka spoczęła na dnie jeziora Zdbiczno.
            • balamuk Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 21:15
              Bo to właśnie jest problem, nie wiadomo po co, a korci. wink
              Mój nabój leży sobie w szufladzie biurka w Krakowie. Przyjaciółki - pojęcia nie mam, przeprowadzała się w tzw. międzyczasie cztery razy, muszę ją zapytać.
              • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 23:23
                Dorka, nikt - nikt spośród moich znajomych, oprócz mojej koleżanki w 1995r. i Ciebie nie przywiózł krabów z Italii! Ja myślę, że to jednak nie typowe, to jest ekscentryczne!wink Te "nasze" kraby już się rozpadły, ale zwróć uwagę na datę. Może Twoje młodsze?
                Przypomnieliście mi, że też mieliśmy nabój. Od marynarza z Ustki. Ojciec mój osobisty przytroczył go sobie (nabój, nie marynarza) do kluczy i nosił długie lata w charakterze breloczka. Potem się przeprowadzał, zmienił mieszkanie, klucze i breloczek. Muszę zapytać, co z nabojem?wink
                • dorka_31 Re: Pamiątki z wakacji 02.07.13, 00:06
                  Mój krab zdecydowanie młodszy, bo z 2007r. i póki co ma się całkiem dobrze smile
                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 15:24
                    dorka_31 napisała:

> Mój krab zdecydowanie młodszy, bo z 2007r. i póki co ma się całkiem dobrze smile

Ooo, to jeszcze krabi szczaw. Więc nie chcę Cię martwić, moja Droga, ale....
                    • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 15:26
                      Kawałek wulkanu. Normalnie wzięłam i ukradłam z Wezuwiusza. Nie byłam jedyna, ale wiem, że to akurat żadne usprawiedliwienie. Przy tej ilości złodziei lawy dziwię się, że ten wulkan jeszcze stoi....
                      • embepe Re: Pamiątki z wakacji 04.07.13, 13:44
                        papuga_ara napisała:

> Kawałek wulkanu. Normalnie wzięłam i ukradłam z Wezuwiusza. Nie byłam jedyna, a
                        > le wiem, że to akurat żadne usprawiedliwienie. Przy tej ilości złodziei lawy dz
                        > iwię się, że ten wulkan jeszcze stoi....

Ha, też mam w domu osobiście podkradziony kawałek lawy z Wezuwiusza! smile

W hali odlotów na Okęciu jest taka gablotka z zarekwirowanymi przez stosowne służby przedmiotami, których przywożenie do Polski grozi srogimi karami. Mam w domu, przywiezione jako pamiątki z podróży, co najmniej dwa z gablotowych eksponatów: zasuszonego konika morskiego i kolec jeżozwierza. Zdaje się, że jestem przestępcą grubszego kalibru... uncertain
                        Może jednak łapię się na przedawnienie, bo wszystko zostało przywiezione ponad dwadzieścia lat temu, gablotki wtedy nie było...

Najlepszą pamiątką z wakacji są dla mnie zdjęcia - zwłaszcza teraz, gdy cyfrakiem można pstrykać niemal bez ograniczeń.

• g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 04.07.13, 13:58
                          Aż dziw, że tej gablotki nikt nie zwinął.
                          • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 10.07.13, 13:07
                            Wulkan mi zginął... No normalnie przy wycieraniu kurzy nie znalazłam go tam, gdzie być powinien. Ja rozumiem, że potwór w koszu na pranie zżera skarpetki, ale żeby kawałek lawy z półki? Hm. Dochodzenie w toku.
                            • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 10.07.13, 13:09
                              Zostaje jeszcze teoria o Pożyczalskich (czytaliście..?). Odkąd poznałam Pożyczalskich, mam mocne przekonanie, że istnieją i od czasu do czasu...wink
                              • balamuk Re: Pamiątki z wakacji 10.07.13, 17:15
                                Czytaliśmy i bardzo lubimy. Ciekawe, na co im ten wulkan?
                                • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 10.07.13, 17:49
                                  No właśnie też się zastanawiam. Lawa to w sumie niezły materiał budowlany, może Strączek lokum pod parkietem rozbudowuje?
                                  • minerwamcg Re: Pamiątki z wakacji 10.07.13, 22:03
                                    A może to zwykły kanapon? Też podbiera różne drobiazgi, niektóre po jakimś czasie oddaje, niektóre zjada...
                                    • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 00:18
                                      Tego gościa nie znam. Gdzie on mieszka? Tam gdzie myślę? No to do półki z wulkanem miał u mnie trochę daleko... Ruchliwy jest?
                                      • minerwamcg Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 00:56
                                        Mieszka wiadomo, w kanapach, najbardziej lubi takie rozkładane, im więcej zakamarków, tym mu tam lepiej. Młode są bardzo ruchliwe, starym się już nie chce.
                                      • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 11:43
                                        Służba celna/straż graniczna (niepotrzebne skreślić) przeczytała na forum i . . .
                                        • czekolada72 Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 12:01
                                          O rany, sporo tych wakacji bylo... I glownie nieoryginalne przywoze - kamienie, muszle, bursztyn. Jak Mala byla mala, to z zagranicy ciuszki i zabawki.
                                          W czasach mojego dziecinstwa - sczoteczki do zebow, artykuly szkolne i narty.
                                          Fragment Koloseum wink
                                          Mapy i przewodniki.
                                          Miejscowe zarcie czyli ostatnio - sledzie.

Z doslownie ostatnich dni - lipe i dziurawiec oraz niewyslana pusta widokowke, za to z porzadnie naklejonym znaczkiem i kamol, no wlasiwie komol to przywiozla sobie kudlata.
                                          A dziecko nabylo 2 pary rybaczkow - dla sie i mamusi.

Tak wiec - absolutna proza!
                                        • embepe Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 13:24
                                          g0p0s napisał:

> Służba celna/straż graniczna (niepotrzebne skreślić) przeczytała na forum i . .
                                          > .

Jeżeli miałeś mnie na myśli, G0p0sie, to nikt mnie - póki co smile - jakoś nie ściga i nie zamyka w kazamatach. Na wszelki wypadek jednak noszę z sobą szydełko, bo może być bardzo przydatne uwięzionym... wink

Papużko, poszukam swojego wulkanu i jak znajdę, to się z Tobą podzielę!
                                          big_grin
                                          • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 17:52
                                            Mam nadzieję, ze służba celna nie pożąda kawałków wulkanicznychwink
                                            W przeciwieństwie do młodych, ruchliwych kanaponów wink
                                            embepe, dzięki, matka moja osobista ma drugi kawałek w Kraku, to jej podwędzę przy okazjibig_grin
                                            • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 17:54
                                              A dzisiaj w radio powiedzieli, że ktoś sobie przywiózł w charakterze pamiątki z wakacji pieska, który błąkał się bezpańsko koło ośrodka wczasowego i tak oto przestał być bezpański big_grin
                                              • czekolada72 Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 17:55
                                                Ha! we wtorek byla kolezanka i pochwalila sie, ze wlasnie przywiozla soie z weekendowego wypadu blakajaca sie kundelke smile
                                                • balamuk Re: Pamiątki z wakacji 11.07.13, 19:00
                                                  Moi znajomi z weekendowego wypadu przywieżli jamniczka, na mocno ruchliwej drodze europejskiej lazł po podwójnej ciągłej i wyglądał nieszczęśliwie, to go zgarnęli...
                                                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 12.07.13, 15:42
                                                    Się wzruszyłam tymi Waszymi postami.
                                                    Dobrze, że są dobre ludzie na świecie.
                                                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 14.07.13, 23:56
                                                    No więc stała się rzecz ważna - Pożyczalscy tudzież ruchliwe młode Kanapony oddali wulkan. Tak sami z siebie (forum czytają?...). Całkiem jakby nieużywany oddali, może im się nie podobał.
                                                    Co prawda papug twierdzi (bo to on odnalazł), że cały czas był schowany (wulkan, nie papug) za ramkę od jednego ze zdjęć i dlatego wydawało mi się, że zginął, ale ja już tam swoje wiem wink wink wink
                                                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 18.08.13, 22:13
                                                    Ponieważ zdjęcia to fantastyczna pamiątka wakacyjna, zamieszczam dwa, z których w tym roku wyjątkowo się cieszę. Pierwsze to fruczak gołąbek - pamiętacie, jak piszczałam w zeszłym roku z zachwytu i szału dostałam na tle motyla wyglądającego jak koliber?? No i teraz też przyleciał, a że czekałam na niego w "jego" miejscu uzbrojona w aparat, to i mam fotkę! Własnoręczną!big_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ce/yj/zcob/UmErGeVh1Dp2ycB8IB.jpg
                                                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 18.08.13, 22:15
                                                    A drugie to moment tuż po burzy i ten statek w tęczy bardzo mnie zachwyca...

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ce/yj/zcob/0cYzrEqumNDofKyiWB.jpg
                                                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 18.08.13, 22:17
                                                    Coś się to drugie brzydko zamieściło, nie wiem czemu, takie "cyfrowe" smugi ma... Normalnie bardzo ładnie widać, tylko tu... Ale ideę widać, tak?
                                                  • asia.sthm Re: Pamiątki z wakacji 18.08.13, 23:29
                                                    Wszystko pieknie widac. Cudne pamiatki.
                                                    A furczak zupelnie jak prawdziwy koliberek.
                                                  • embepe Re: Pamiątki z wakacji 19.08.13, 09:11
                                                    Piękne pamiątki z wakacji, Papużko!

Nie dalej jak wczoraj wspominałam Twój zeszłoroczny opis fruczaka, bo miałam akurat okazję na żywo go oglądać, a tu proszę, zdjęcie jak na zawołanie! Na działce mojej maci floksy kwitną i pachną jak szalone, a fruczaki bardzo lubią te kwiaty, więc często się pojawiają.

Gdybym nie bywała na tutejszym forum, w życiu nie dowiedziałabym się, że taki motylokoliber z trąbką to fruczak!
                                                    O ogromie wiedzy z różnych innych dziedzin nie wspomnę - dzięki, proszę Szanownych, wielkie dzięki!
                                                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 19.08.13, 15:56
                                                    O, to już wiem, czym je zwabię na swój balkon - floksami!!
                                                    Dziękuję wzajemniesmile
    • minerwamcg Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 18:45
      Proca. Z zapasem amunicji. W podróży dokonałam nią aktu terroryzmu ostrzeliwując z morza izraelski brzeg. Ale o tym już chyba opowiadałam.
      • asia.sthm Re: Pamiątki z wakacji 01.07.13, 19:49
        > ostrzeliwując z morza izraelski brzeg. Ale o tym już chyba opowiadałam.
        Chyba nie, bo ja bym pamietala takie akty w twoim wykonaniu.
        za to przypomnialo mi sie jak w moich mlodych czasach pociag w Bieszczady jechal kawalek przez ZSRR. Nalezalo miec zamkniete i zasloniete okna i bron boze nie podgladac. Koles jeden wyrzucil przez okno wlasnie znalezione w plecaku okropnie stechle maslo. Pociag zatrzymano na pare godzin aby dociec co i dlaczego wypadlo z okna - to byl dopiero terroryzm, tyle ze jakos inaczej sie to nazywalo.
        • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 11:05
          O ile pamiętam, to do Muszyny kawałkiem Czechosłowacji pociąg jechał. Ale za mały byłem, żeby incydent graniczny wywołać.
        • minerwamcg Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 11:36
          A może zwołano okoliczną ludność, żeby sobie popatrzyła jak masło wygląda...

A w Izraelu było tak, że przy wyokrętowaniu strasznie nas sprawdzali, wypytywali, co się w Polsce robi, kim się jest, ile się ma pieniędzy (sic!) i czy przypadkiem nie ma się tu krewnych i nie zamierza się zostać. Szczególnie podpadnięta była koleżanka-pielęgniarka, dopiero jak zełgała, że ma w Polsce dwoje dzieci, to jej dali spokój. A kolegę w ogóle zabrali na brzeg i wsadzili do ciupy na cały czas naszego pobytu na lądzie. Dziwne, bo ani Żydem nie był, ani na Araba nie wyglądał... Więc na znak protestu, kiedy wieczorem podnieśliśmy kotwicę, stanęłam przy burcie i wszystkim co miałam w kieszeniach (kamienie na tę okazję, nakrętki od butelek, kapsle etc.) ostrzelałam port Hajfa. Co prawdę mówiąc nikogo specjalnie nie obeszło smile
          • asia.sthm Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 12:01
            > A może zwołano okoliczną ludność, żeby sobie popatrzyła jak masło wygląda...

Nie, to na bezludziu gdzies bylo, ale zandarmi czy wojsko z karabinami, na ktorych mieli szpikulce i tymi szpikulcami badali - dlugo w skupieniu, jak niewypal lub zywa bombe.
            Oni wsiadali przy przekraczaniu granicy do kazdego wagonu po czterech i wysiadali jak sie zwiazek radziecki konczyl. O ile dobrze pamietam jakies 25 minut sie tak przejezdzali o ile "bomba" nie wypadla.

> ostrzelałam port Hajfa. Co prawdę mówiąc nikogo specjalnie nie obeszło smile

No prosze, jakie lenie. Widocznie cala para idzie im w kontrole przy wjezdzie. Ale satysfakcje masz zes im nabruzdzila w srodowisko.

To tez na temat wakacji:
            hudziel: dlaczego naukowcy nie stworzą jakiejś przydatnej krzyżówki międzygatunkowej ?
            hudziel: na przykład mix muchy z leniwcem żeby można to było łatwo zabić
            • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 12:23
              A jak próbówki pomylą i komara z krokodylem ukręcą? Strach się bać smile
              • asia.sthm Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 13:12
                Tego autor, niejaki Hudziel, nie przewidzial i tego sie trzymajmy.
                Ale faktycznie nalezy dopracowac ten pomysl, bo to moze byc cos z rodzaju marzen, ktore nie powinny sie nigdy spelnic. Bigos wychodzi czy cus.
                • minerwamcg Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 15:17
                  Już kiedyś dawno temu mówili o krzyżówce jabłoni z psem - jabłoń będzie się sama podlewać, a jabłka będą same szczekać na złodzieja.
                • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 15:19
                  Ja to myślę, że taki jeden z drugim wcale by probówek nie pomylił, tylko specjalnie by tego komara z tym krokodylem - cóż za piękna broń biologiczna!
                  Albo ja mam złe zdanie o ludzkości. Dobra, o części ludzkości.
                  • ida14 Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 16:49
                    Co do krzyżówek to ja chce taką: chatolandia.pl/2013/06/28/komary/
                    • asia.sthm Re: Pamiątki z wakacji 03.07.13, 17:30
                      cudny ten dwarazywtygodnik, no cudny, ale takiego komara co wysysa tluszcz to oni tam nie ukreca niestety, chyba ze...no moze w XXV wieku i nic nam z tego nie przyjdzie.

Iduniu ciumaski.
                      • kocio_pierzaczek Re: Pamiątki z wakacji 20.08.13, 08:13
                        Ida, cześć, jak żyjesz?
                        W temacie pamiątek - wiem, wiem, powtarzam się: wielka skrzynka patisonów. smile
    • april02 Re: Pamiątki z wakacji 20.08.13, 19:18
      Jako dziecko przywoziłam standard - czyli okropne kiczowate plastikowe/gliniane ohydztwa. A jako dorosła stwierdziłam, że najlepsze są pamiątki praktyczne - a o te szczególnie łatwo we włoskich outletach na początku lipca smile
      W ubiegłym roku z wakacji niechcący (przysięgam) przywieźliśmy kawałek włoskiej terakoty od naszych gospodarzy, w tym natomiast zupełnie chcący ukradzioną odnóżkę oleandra - ukradliśmy dwie, przyjęła się jedna, no i mamy teraz zagwozdkę: biały będzie czy czerwony.
      A tak w ogóle to pozdrawiam wakacyjnie.
      • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 21.08.13, 19:27
        Cześć April, jak miło!!smile
        Tą jedną kradliście jak widać jakoś z małym przekonaniem, skoro się nie przyjęła. W przyszłym roku do poprawkiwink
        • april02 Re: Pamiątki z wakacji 21.08.13, 22:39
          Cześć smile
          W tym roku znowu były Włochy - i to wszystko między innymi dzięki Tobie i naszemu ubiegłorocznemu spotkaniu (btw. gdybyś była w Poznaniu to wiesz smile). Tym razem namówiliśmy na Toskanię znajomych - byli zachwyceni.
          • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 11.09.13, 18:13
            april02 napisała:

> Cześć smile
            > W tym roku znowu były Włochy - i to wszystko między innymi dzięki Tobie i nasze
            > mu ubiegłorocznemu spotkaniu

Jak ja się cieszę, ze włoska zaraza się szerzy big_grin

>cryingbtw. gdybyś była w Poznaniu to wiesz smile)

Wiemsmile Skończyłam moje szkolenie, ale deklarowałam jakieś takie o "ciągłym podnoszeniu kwalifikacji", tak więc na pewno jeszcze kiedyś. Będziesz pierwsza, która się dowiebig_grin
    • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 10.09.13, 08:53
      Tylko dla odważnych:
      deser.pl/deser/51,111858,14562980.html?i=4
      • kocio_pierzaczek Re: Pamiątki z wakacji 10.09.13, 11:47
        7,5 metra bieżącego pamiątek z wakacji powiesiłam wczoraj na oknach.
        • czekolada72 Re: Pamiątki z wakacji 10.09.13, 15:00
          Tradycyjne juz planujemy przywiezc z wakacji pamiatkowe rybki w postaci mrozonek i marynat smile
          • kocio_pierzaczek Re: Pamiątki z wakacji 23.09.13, 08:36
            Siekiera. smile
            • ewa9717 Re: Pamiątki z wakacji 23.09.13, 10:10
              Pamiątka po bliskim spotkaniu z drwalem? wink
              • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 23.09.13, 11:12
                Może to jest model dla grzybiarzy.
                • kocio_pierzaczek Re: Pamiątki z wakacji 23.09.13, 11:16
                  No co, sama sobie kupiłam. Z zieloniutką rączką, a jeszcze nakłoniłam pracownika sklepu, by mi ją na szlifierce naostrzył.
                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 23.09.13, 23:53
                    Siekiera, motyka, styczeń, luty,
                    Niemiec z Włochem gubią buty,
                    Siekiera, motyka, linka drut!
                    I pan malarz jest kaputt!
                    • kocio_pierzaczek Re: Pamiątki z wakacji 24.09.13, 08:51
                      Papuniu, coś ci zaszkodziło?
                      • szkorbut-lumbago Re: Pamiątki z wakacji 24.09.13, 11:33
                        Głupawkę miała. Oznajmiła to w wątku innym, gdzie o tapetach ksiazkowych było wink
                        • balamuk Re: Pamiątki z wakacji 24.09.13, 12:07
                          A niby czemu nie?
                          Siekiera, motyka, gaz, rurociąg
                          siekiereczkę kupił Kocio
                          siekiera, motyka, mąka, chleb
                          zaraz komuś przyrżnie w łeb!
                          • felis2 Re: Pamiątki z wakacji 24.09.13, 12:22
                            To na wypadek gdyby afekt dopadłwink?

A swoją drogą, "przyrżnąć" na piśmie wygląda fatalnie. Pewnie przez to ż zaraz za r.
                            • balamuk Re: Pamiątki z wakacji 24.09.13, 15:31
                              Genau na oba. wink
    • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 12:19
      Może jakieś nowe wakacyjne zdobycze się pojawiły?
      • czekolada72 Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 12:22
        Tak, nam mamusia przywiozla szlam ciechocinski smile)
        • g0p0s Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 12:37
          Jeżeli na sobie, to mocna rzecz smile
          • czekolada72 Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 12:41
            bez przesady - autem wracala
            • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 15:47
              Ja dostałam od koleżanki po jej powrocie znad morza wędzoną rybę. Przecudowna pamiątka była to, szkoda tylko, że tak krótko poleżała wink
              • salam_ji Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 21:47
                W czasach wczesnej podstawówwki przywiozłam sobie z Zakopanego bożka hinduskiego. Do dzis nie wiem po kiego bo wtedy nie miałam swiadomości, że to bożek jakikolwiek. Chyba tylko na to starczyło mi pieniędzy. Teraz namiętnie taszczę tony kamieni, piasku, a z Santorini całą wielką torbę pumeksu wink Z każdej wyprawy także jakieś zielone cos zaszczepione badź wydarte z korzeniami wink przyjmuje sie z większym lub mniejszym skutkiem (z mniejszym częściej). Z ostatniej wyprawy przytargałam po raz pierwszy coś co ma jakiś większy sens wink mosiężny swiecznik wink Duży, cięzki, okrągły. Dziwnym trafem ten sens widzę tylko ja wink Jestem w nim (w świeczniku, nie sensie- sens mi zwisa) zakochana bez reszty. Co koło niego przechodzę to go głaszczę wink
                • embepe Re: Pamiątki z wakacji 06.08.14, 22:41
                  Salam_ji przypomniała mi, że ostatnio z wakacji przywiozłam figurkę Buddy. Ale nie jest to zwykły kurzołap, tylko sprzęt do testowania temperatury wody używanej do parzenia herbaty.
                  Budda polany zbyt gorącą wodą zmienia kolor i nieprędko wraca do koloru pierwotnego. Gdy woda ma odpowiednią temperaturę to Budda szybko jest znowu brązowy.

Oczywiście przywieźliśmy też herbatę, ale w przypadku Chin to jest po prostu banalne.
                  • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 07.08.14, 18:39
                    Tak właściwie to człowiek polany gorącą wodą też zmienia kolor i nieprędko wraca do koloru pierwotnego....
                    Przepraszam, ale mam głupawkę i to skojarzenie było silniejsze niż etyka.
                    • embepe Re: Pamiątki z wakacji 07.08.14, 18:59
                      big_grin
                      Człowiek polany gorącą wodą może intensywnie zmieniać kolory!
                      Oraz wydawać odgłosy paszczą.

Nasz Budda ma ograniczoną paletę barw i nie wrzeszczy smile
                      • papuga_ara Re: Pamiątki z wakacji 08.08.14, 13:56
                        A, bo mnie przyszedł do głowy tylko czerwony. Przynajmniej mnie się robi czerwone, jak sobie na siebie wyleję wrzątek. I odgłosy paszczą, zgadza się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka