the_dzidka
30.12.13, 09:50
W tym roku odeszło od nas wiele osób i może dlatego mam już dość... Czy moglibyście, proszę, porzucić to nieszczęsne sformułowanie o "wyjeździe do Szwajcarii"?
Owszem wymyśliła to Gurua i wymyśliła to sobie całkiem ładnie, nie przeczę - tyle tylko, że to obecnie absolutnie nie ma racji bytu. Szwajcaria to teraz zupełnie normalny kraj. Nie jest już tak jak kiedyś, gdy był to kraj mocno wyizolowany i faktycznie jak ktoś tam jechał, to jakby znikał (moja kuzynka wyjechała tam w połowie lat 80-tych i faktycznie przez dobre 10 lat nie było z nią żadnego kontaktu). To się już zmieniło. Mam w nim znajomych, jak najbardziej żywych, ba, sama planuję się tam wybrać i zapewniam, że również w stanie jak najbardziej żywym. Trzącha mnie też, kiedy słysząc, że ktoś jedzie do Szwajcarii (a jest takich osób w XXI wieku całkiem sporo) w pierwszym momencie widzę oczami duszy pogrzeb, a w następnym upewniam się, że jednak nie o to chodziło. Krótko mówiąc: proponuję zmienić tę nieszczęsną Szwajcarię na bezludną wyspę - skoro już ten mój cytacik spodobał się na tyle, że trafił na główną stronę. Ja już nie wytrzymuję nerwowo.
Z góry dziękuję za pozytywne ustosunkowanie się do mojej prośby.