Dodaj do ulubionych

Drobiazgów parę się uchowa

16.03.17, 01:41

Kultura, Sztuka, Wolność Słowa - kochani...
Wojciech Młynarski odszedł 15 marca.
R.I.P.
Obserwuj wątek
    • berrin Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 09:13
      No to róbmy swoje.
      Rany, jakieś to takie aktualne, nie?
      R.I.P.
      • asia.sthm Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 10:26
        I znow jakby kawel mnie ubylo.
        Ale ja optymistycznie uwazam, ze d.c.n.
        czyli dalszy ciag nastapi - to jeszcze nie koniec serialu.
        • ewa9717 Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 10:43
          Mimo wszystko zaskoczonam. I tym, że miał TYLKO 76 lat...
          Spory kawał, Asiu.
          • groha Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 12:28
            No właśnie. TYLKO. A przecież był od zawsze, prawda? Jak leszczyna. I jabłoń w naszym ogródku, sadzona w chwili smutku.. Mieliśmy wielkie szczęście, że był. Bo wiemy: my możemy być w kłopocie, ale na rozpaczy dnie jeszcze nie, długo nie!
            • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 13:26
              Howgh!
            • minerwamcg Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 14:37
              Prawda, on się strasznie młodo zrobił sławny, i już tak był, był i był... Kawał naszego życia.
              I tak, macie rację, ja też się bardzo zdziwiłem, że tylko 76.
              • berrin Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 14:43
                Jeden z Wielkich Przedwiecznych.
                A może to chodzi tez o to, ile sie wciśnie w swoje lata? On w te 76 wcisnął pewnie ze 140...
                • gat45 Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 15:09
                  Był na tych pierogach z księżną, o których tak niedawno pisałam.... - zbieg okoliczności... U cioci, bo pani Nela z domu była Młynarska. I się chwalił, że to on ciotkę uczy gotować smile
                  Niestety mnie jego twórczość jakoś ominęła. Pamiętam jakieś skrawki sprzed wyjazdu z Polski, a potem... No cóż, dostępu do polskich mediów nie miałam, to nie były czasy radia przez internet. A kiedy bywałam w Polsce, to spotykałam się z ludźmi, nie bywałam na występach estradowych i nie oglądałam TV czy w ogóle spektakli (z wyjątkiem Opery Kameralnej, przyznaję). Coś mnie ominęło czy raczej coś jeszcze przede mną ? Wszak mogę odkryć z poślizgiem czasowym, nie ?
                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 17:33
                    Cześć, bez poślizgu Gatu, twórczość Wojciecha Młynarskiego jest ponadczasowa. Pozdrawiam.
                    • czekolada72 Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 18:02
                      Pomyslalm sobie wlasnie op Tobie Gacie, gdy czytalam dzis o koligajach pana Młynarskiego z panem Rubinsteinem.

Zal [']
                      Kolejny zal....
                      • minerwamcg Re: Drobiazgów parę się uchowa 16.03.17, 23:48
                        Jasne, jasne. Część rzeczy się oczywiście zestarzała, ale mnóstwo dużo jest nieśmiertelnych. Polecam gorąco, warto.
                        • franula Re: Drobiazgów parę się uchowa 17.03.17, 08:52
                          Kawał życia, smutna wiadomość choć spodziewałam się od jakiegoś czasu mocno chorował...
                          ==================
                          Jeszcze w zielone gramy, jeszcze nie umieramy
                          Jeszcze się spełnią nasze piękne dni, marzenia plany
                          ==================

mam nie otwarte wydanie płytowe Wojciech Młynarski Prawie całość

przesłucham ku czci i powiem Ci Gatu czy warto.
                          • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 00:03
                            Cześć, nie umiem wstawić linka, muszę na piechotę:
                            Wojciech Młynarski. Życie i twótczość I Twórca I Culture. pl
                            culture.pl/ pl/ twórca/ wojciech - młynarski
                            Trochę to dziwnie wygląda, ale tak stoi w tym, co mi się skopiowało.Pozdrawiam.
                            • asia.sthm Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 07:25
                              BluZamko, kopiujesz adres z gornego paska otwartej strony i tu wklejasz.
                              A na piechote nie rob spacji i link powinien tez zrobic sie aktywny.

culture.pl/pl/tworca/wojciech-mlynarski
                              Warto otworzyc, znakomicie zebrane do kupy, chociaz pana Wojtka nie tak latwo zebrac.
                              • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 16:41
                                asia.sthm napisała:

> BluZamko, kopiujesz adres z gornego paska otwartej strony i tu wklejasz.
                                > A na piechote nie rob spacji i link powinien tez zrobic sie aktywny.
                                >
                                > culture.pl/pl/tworca/wojciech-mlynarski
                                > Warto otworzyc, znakomicie zebrane do kupy, chociaz pana Wojtka nie tak latwo z
                                > ebrac.
                                Asiu, jak na litość boską mam się dostać do tego upiornego schowka w telefonie, który pochłania linki, owszem,ale zwraca je chimerycznie, najczęściej wtedy, kiedy mi wcale jego pomoc niepotrzebna - wręcz przeciwnie! Już nieraz musiałam czyścić pisany tekst z pawia linkowego, którym szanowny schowek czknął ni w pięć ni w dwanaście!
                                W instrukcji też nie mogę znaleźć nic na ten temat!
                                Teraz jestem zamszową bluzką w mokre plamy (od łez wściekłości).
                                Cześć..
                                • asia.sthm Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 18:50
                                  > Asiu, jak na litość boską mam się dostać do tego upiornego schowka w telefonie, który pochłania linki, ...

A nie, z telefonem to ja tez sie zalewam lzami przy forumowaniu i juz pojelam, ze nie wygram. Ja sie tak madrzylam zanim ty tu o telefonie wyznalas. Ale jeszcze sie nie poddawajmy. Jak sie nie psewrocis to sie nie naucys - jakos tak gorale mawiali.
                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 21:48
                                    asia.sthm

> A nie, z telefonem to ja tez sie zalewam lzami przy forumowaniu i juz pojelam,
                                    > ze nie wygram. Ja sie tak madrzylam zanim ty tu o telefonie wyznalas. Ale je
                                    > szcze sie nie poddawajmy. Jak sie nie psewrocis to sie nie naucys - jakos tak g
                                    > orale mawiali.

Tak tak, mądrość ludowa wiecznie żywa! 😃

>
                                    • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 10:23
                                      video-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/17327005_1111050402339041_5011763725288341504_n.mp4?efg=eyJybHIiOjMwMCwicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoic3ZlX3NkIn0%3D&oh=24984d5af4f0b2fec22c7e2ed1dc43eb&oe=58D9D8FF

Łza w oku się kręci...
                                      • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 13:35
                                        weź pan siekierkę wojciech młynarski
                                        • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 13:41
                                          Obejrzyj film „Weź pan siekierkę   - W.  Młynarski” w YouTube
                                          youtu.be/1BwI4OGpcHs

• bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 14:03
                                            youtu.be/pwP5nREeh_8

Mam nadzieję, że da się posłuchać.
                                            • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 14:10
                                              m.youtube.com/watch?v=ejSBPmTHW8Q
                                              • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 14:22
                                                youtu.be/TniEe4ay_0Y
                                                Mam nadzieję, że nie łamię żadnych przepisów, wklejając te linki?
                                                Po prostu chciałam w ten sposób powiedzieć panu Wojciechowi - do widzenia!
                                                • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 14:23
                                                  youtu.be/TniEe4ay_0Y
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 19:10
                                                    g.co/kgs/9VIXKk
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 19:24
                                                    youtu.be/K5cV8aAkYF8
                            • gat45 Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 07:36
                              culture.pl/pl/tworca/wojciech-mlynarski

O to szło ?
                              A link Ci nie wyszedł a] przez "ł" - ni mo znaków diakrystycznych w adresach netowych oraz b] przez odstępy, których też nie powinno być. A w ogóle to dlaczego nie użyjesz systemu "kopiuj - wklej"? Ctrl+c, a potem ctrl+v na uprzednio zakreślonym tekście ?

Dzię dobry, bo zapomniałam się przywitać. Zaczęłam od tekstu z linka Zamszowej.
                              • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 12:09
                                Cześć Gatu, piszę w telefonie i tu wszystko co jasne i proste w kompie, moim zdaniem zostało niepotrzebnie skomplikowane. Ale ja go rozgryzę, dziada! Proszę jednak o cierpliwość, bom samouk a nie mam pod ręką żadnego insttuktora.
                                A Bałamuk odfiltrowała, co niepotrzebne i czytała do śniadania!
                                Przyznaję się bez bicia, że Forum Fanów Chmielewskiej jest pierwszym, na którym piszę. 😘
                                • ewa9717 Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 15:38
                                  Znaczy jesteś stara pierwiastka wink
                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 16:17
                                    Cześć, jasne że tak! 😃
                                  • balamuk Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 18:29
                                    Psiapsiółce, która rodziła w zaawansowanym wieku 28 lat (no tak, parę ładnych lat temu), wpisali na karcie "stara pierwiastka", a że hormony nałożyły jej się na charakterek, awantura zachwyciła cały szpital.
                                    • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 21:44
                                      balamuk napisała:

> Psiapsiółce, która rodziła w zaawansowanym wieku 28 lat (no tak, parę ładnych l
                                      > at temu), wpisali na karcie "stara pierwiastka", a że hormony nałożyły jej się
                                      > na charakterek, awantura zachwyciła cały szpital.

I jak tu nie paść ze śmiechu? 😀😅😅

• minerwamcg Re: Drobiazgów parę się uchowa 28.03.17, 23:00
                                      No to mnie wpisali delikatnie "starsza" smile Ale miałam 42 lata i awantury nijakiej nie robiłam, bo faktycznie, starsza byłam niż norma przewiduje.
                                      • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 03:20
                                        A św. Elżbieta urodziła syna będąc w wieku ...
                                        No w jakim wieku była? Ktoś jego wie? 😘
                                        • minerwamcg Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 13:24
                                          Ewangelie nie podają, Gabriel mówi oględnie "w swej starości" - bądź mądry, kogo istota nieśmiertelna uważa za starego? smile
                                          • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 13:46
                                            Gdyby nie chodziło o świętą, to już bym palnęła, że była starsza od tego Gabriela, ale nie chcę niczyich uczuć religijnych obrażać, więc pełnym szacunku szeptem odpowiadam Minerwie: achaaaa...😘
                                            • minerwamcg Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 14:42
                                              Daj spokój, póki ktoś nie obraża samych świętych, uczucia religijne ich czcicieli również pozostają nietknięte. W każdym razie moje na pewno smile A archanioł Gabriel najwyraźniej zapomniał, że damom się lat nie liczy.
                                              • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 18:34
                                                😀😀😘
                                                • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 18:37
                                                  youtu.be/lLmh255FU9c

Naprawdę wypróbowany sposób.
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 23:17
                                                    youtu.be/K2Qqms194UY
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 29.03.17, 23:28
                                                    youtu.be/_uDXrkay9y0
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 30.03.17, 02:29
                                                    youtu.be/_WE517GYofA
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 04.04.17, 02:25
                                                    Hop.

m.youtube.com/watch?v=e1iqp5jamqM
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 04.04.17, 02:34
                                                    m.youtube.com/watch?v=nb3ujIhVoL0
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 04.04.17, 16:21

• bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 07.04.17, 14:25

• bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 07.04.17, 14:33

http://<a href="youtu.be/vADxyiIcY98[/video]" target="_blank" rel="nofollow">youtu.be/vADxyiIcY98
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 07.04.17, 14:47

http://<a href="youtu.be/hUifhyig5Bw[/video]" target="_blank" rel="nofollow">youtu.be/hUifhyig5Bw
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 07.04.17, 14:50
                                                    youtu.be/hUifhyig5Bw
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 07.04.17, 14:55
                                                    youtu.be/TRV7tIe97h8
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 07.04.17, 14:57
                                                    youtu.be/uOSvyDEW3Vg
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 11.04.17, 23:23
                                                    m.youtube.com/watch?v=ZhHvRIreOjs

lol!
                                                    wow!
                                                  • franula Re: Drobiazgów parę się uchowa 12.04.17, 11:02
                                                    Bluzeczko, nie znalam tego, niezłesmile
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 15.04.17, 01:28
                                                    youtu.be/x91AJIF2T3M
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 15.04.17, 02:07
                                                    youtu.be/vADxyiIcY98
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 15.04.17, 02:34
                                                    youtu.be/V6z2-E2VHGY
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 15.04.17, 02:52
                                                    youtu.be/X0je4x7D3h4
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 15.04.17, 10:55
                                                    youtu.be/PTn9AeUg0TY
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 15.04.17, 10:58
                                                    m.youtube.com/watch?v=uOSvyDEW3Vg
                                                  • franula Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.04.17, 08:49
                                                    A wiedzieli, że:

Wszystko mi mówi ze mnie ktoś pokochał
                                                    Jeszcze się tam żagiel bieli (a kobieeeeca wiernie czekać)
                                                    Ach co to był za ślub..
                                                    Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia

.... to Jego?
                                                    Ja nie wiedziałam, znałam raczej to co sam śpiewał. Dokształcam się i donoszę.
                                                    Ale się doedukowałam
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.04.17, 12:00
                                                    franula napisał
                                                    >
                                                    > .... to Jego?
                                                    > Ja nie wiedziałam, znałam raczej to co sam śpiewał. Dokształcam się i donoszę.
                                                    > Ale się doedukowała

Cześć Franulko, trochę wiedziałam, ale nie wszystko,
                                                    Nigdy za późno na edukację,
                                                    - widać to na przykładzie Sokratesa!
                                                    Pozdrawiam kwietniowo.
                                                    Właśnie tak wyobrażałam sobie wątek wojtkomłynarski - dyskusja, wspomnienia, czy można godniej uczcić pamięć M i s t r z a?

Dzięki Wam, dziewczyny. 😘
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Drobiazgów parę się uchowa 25.04.17, 17:03

Cześć Arano - skojarzyłam, dlaczegoś Arana!
                                                    - Do dzisiaj sądziłam, że Twój nick wywodzi się prosto z węgierskiego słowa - arany - złoto.
                                                    I pewnie tak jest...
                                                    Ale również (tak sobie wymyśliłam) - od -polskiego słowa - ranek.

"Ranek wstał złoty od wschodzącego słońca." - Tak mogłoby się zaczynać wiele utworów literackich.

Piękny nick!

A bezet przepracował tyle lat w firmie, w której zaczynało się pracę o 7:00, że wschodów słońca ma po kokardę!

Piękne to, co zalinkowałaś!

Powiedz mi, jak wstawia się aktywny link w środku pisanej (piękną polszczyzną i z dużym talentem narracyjnym, oraz pysznym poczuciem humoru) - wypowiedzi?

A Gurua niejednokrotnie wspominała, że wschody słońca widuje najczęściej "od tyłu"...
                                                    Pozdrawiam Cię, skowroneczku! 😘
                                                  • arana arana 25.04.17, 19:42
                                                    bluzeczka.zamszowa napisała:

> Ale również (tak sobie wymyśliłam) - od -polskiego słowa - ranek.

Ależ tak, to najwłaściwsza etymologia! Wszak zawsze twierdziłam, że to, co nazywamy fikcją jest najprawdziwszą, bo wewnętrzną prawdą. Ale w rzeczywistości alternatywnej była sobie... Marana. A nawet dwie Marany. Opisał je Balzac - najważniejszy pisarz mojej młodości, więc do dziś trzymam wszystko, co stworzył. "Marany" należą do jego słabszych powieści, więc miałam je w ręku chyba ze dwa razy, ale tego dnia, gdy chciałam zalogować się na forum, leżały na biurku, bo spadły mi na głowę podczas wyciągania innej książki.

Sama wiesz, jak ciężko znaleźć w sieci wolną nazwę - wszystko, co wymyśliłam, było zajęte. I wtedy padł mi wzrok na tom Balzaka:
                                                    - Marana - pomyślałam - czemu nie? Ostatecznie to tak mało znana powieść, że słowo z pewnością będzie wolne. No ale jak tu się nazwać Maraną, jeśli "Niegdyś we Francji, w Hiszpanii i we Włoszech, kiedy te trzy państwa miały, od czternastego do piętnastego wieku, interesa wspólne, które je łączyły lub rozłączały przez nieustające wojny, wyraz Marana służył w najobszerniejszym znaczeniu do określenia rozpustnicy."

Gdy się już przestałam śmiać, zdecydowałam: - Opuszczę M. Reszta brzmi dźwięcznie i przyjemnie. I - jak to u mnie bywa - nacisnęłam enter, zanim pomyślałam. Można było oczywiście zmienić, ale nie chciało mi się dalej szukać.

Tak zostałam araną.

Jak się wstawia aktywny link w zdaniu?

1.Kopiujesz adres strony, która chcesz wstawić
                                                    2. Klikasz w okienku odpowiedzi u góry napis URL
                                                    3. Wyskakuje okienko, w którym wklejasz ów link
                                                    4. Klikasz OK
                                                    5. W okienku odpowiedzi wyskakują różne czary-mary, wśród których jest napis Tekst linka; kasujesz go, a w jego miejsce wpisujesz dowolną frazę.

Kliknij w ten napis, a potem w pierwszy link na górze.

Pozdrowienia, Sówko!

• bluzeczka.zamszowa Re: arana 25.05.17, 02:01
                                                    Wojciech Młynarski - Obiad rodzinny: <a href="youtu.be/M8QErxNyI5Y[/video]" target="_blank" rel="nofollow">youtu.be/M8QErxNyI5Y
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: arana 28.05.17, 07:35

m.youtube.com/watch?v=riwqunvU7Q4
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: arana 28.05.17, 07:37
                                                    http://<a href="m.youtube.com/watch?v=r3Ce2vCm5nY[/video]" target="_blank" rel="nofollow">m.youtube.com/watch?v=r3Ce2vCm5nY
                            • balamuk Re: Drobiazgów parę się uchowa 18.03.17, 08:51
                              Dzięki za link, poczytałam sobie przy porannej herbacie. smile
                              Smętnie mi. Słuchałam pana Wojtka od urodzenia, słuchaliśmy i śpiewaliśmy rodzinnie, słuchaliśmy i śpiewaliśmy z przyjacółmi, cytaty z piosenek same wchodziły nam do języka i tworzyły cudny międzypokoleniowy kod, coś, co łączyło i łączy dalej. Po prostu Młynarski zamieszkał z nami na stałe. Nie mam zamiaru myśleć, że teraz się wyprowadził...
    • arana Taki drobiazg... 18.04.17, 09:44
      Gdy przyszłam na warszawską polonistykę, Młynarski ją skończył, ale choć było to niedawno, już był znanym twórcą i ... legendą wydziału.
      - Uczyłam Młynarskiego - pochwaliła się na pierwszych zajęciach Bardzo Miła Językoznawczyni. A moje ówczesne 17 lat słysząc to, czuło się dumne z takiego "powinowactwa". Miałam już wtedy chmielewskie poczucie humoru, wyczuwałam absurd sytuacji i potrafiłam śmiać się na własny temat, to jednak byłam dumna, i już. Pamiętam dobrze.
      • bluzeczka.zamszowa Re: Taki drobiazg... 18.04.17, 11:33
        Cześć, Aran, piękne wspomnienie - pozazdrościć!
        🍀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka