Dodaj do ulubionych

Matki ,żony,czarownice...

19.10.11, 20:41

W wątku o promocji w Empiku obiecałam,że dam znać czy warto kupićsmile
Przeczytałam i na świeżo piszę,że warto z całą pewnością!!! Jak dla mnie rewelacja. Jedna z tych książek których nie chce się kończyć a jeszcze po zamknięciu ostatniej strony pozstają w nas na długo.
Piękna saga niezwykłego rodu kobiet ,które kochały i umiały miłość zamieniać w magię. Wiele wątków, wiele wspaniałych historii, a wszystko na tle losów współczesnej bohaterki Asi. Szczerze mówiąc to chyba właśnie losy Asi są najbardziej banalne, ale losy jej prababek to rekompensują.
Książka napisana dość fajnym językiem,dobrze się czyta. Z pewnością należy do tych książek dla których życie odkładamy na dalszy torsmile Ja 500 stron przeleciałam w 4 dni starając się oczywiście nie zaniedbywać reszty życiasmile
Polecam w am gorąco, a jeżeli ktoś przeczytał to niech podzieli się wrażeniami...
Obserwuj wątek
    • joankawm Re: Matki ,żony,czarownice... 20.10.11, 20:51
      Dzięki Inez za opinię. Jestem już zdecydowana! Siedzę teraz w cukierni, tej pod Amorem! Jakże ja uwielbiam te losy prababek, tę atmosferę dworków itp!
      • inez21 Re: Matki ,żony,czarownice... 21.10.11, 08:33
        Ja też uwielbiam sagismile i uwierz mi ,że "Matki,żony, czarownice" są jeszcze lepsze niż "Cukiernia pod Amorem" smile) Ja jeszcze ciągle nie mogę ochłonąc, zaczęłam juz Monsa Kalentofa "Smierć letnią porą" a ciągle jeszcze wracam myślami do tamtej...
        • moleslaw Re: Matki ,żony,czarownice... 26.10.11, 16:49
          Czytałaś może "Lawendowy pył" świetna książka a pytam ponieważ chciałąbym wiedzieć czy ta o której piszesz jest w podobnym klimacie?
          • inez21 Re: Matki ,żony,czarownice... 26.10.11, 19:13
            Czytałamsmile I też mi się podobała,ale "Matki,żony..." chyba jeszcze bardziej. Książki są w podobnym klimacie ale mnie chyba jeszcze bardziej urzekł styl czarownic,sa bardziej klimatyczne, magiczne, tajemnicze choć jak wiadomo kazdy ma inny gustsmile
            Ale myślę,ze powinnaś spróbować jeżeli lubisz sagi z pewnością się nie zawiedziesz
            • anetapzn Re: Matki ,żony,czarownice... 27.10.11, 12:33
              Dzięki dziewczyny za recenzję, akurat zastanawiałam się czy ją kupić, juz zamówiłam na stronie prószyńskiego. pozdrawiam.
              • moleslaw Re: Matki ,żony,czarownice... 27.10.11, 12:40
                Dzięki zatem pewnie kupię smile
                • dolmadakia Re: Matki ,żony,czarownice... 27.10.11, 13:39
                  Wczoraj zakupiłam,ale jeszcze nie zaczęłam.Zostawiłam na "czarną godzinę" gdy już nic do czytania nie będzie.Na razie czytam inne rzeczy.Lubię świadomość,że czeka na mnie świetna książka i czytanie jeszcze przede mnąsmile jest smakowicie gruba...
                  • inez21 Re: Matki ,żony,czarownice... 27.10.11, 14:42
                    Oj dziewczyny to normalnie aż się boje czy was nie zawiedzie ta książkasmile Potem na mnie bedziecie gromy sadzićsmile)
                    No ale w końcu gusta są różne. Mi się podobała baaardzo a teraz czekam na wasze recenzje!!
                    • joankawm Re: Matki ,żony,czarownice... 27.10.11, 17:08
                      Ja jeszcze nie kupiłam, ale kupię wkrótce! Inez, żadnych gromów nie będzie! Dzięki za recenzję!!!
                      • ona_007 Re: Matki ,żony,czarownice... 08.11.11, 12:22
                        Po takich ochach i achach skusiłam sie i kupiłam .
                        Czekam na dostawę wink

A jak Wasze wrażenian ,opinie ? Już przeczytane ?
                        • inez21 Re: Matki ,żony,czarownice... 08.11.11, 13:21
                          No ja właśnie ciągle czekam na te opinie, bo jak narazie to jest tylko mojasmile
                          Mam nadzieje ,że nie uznacie tego za kompletną szmiręsmilesmile
                          Piszcie, piszcie jak już ktoś przeczytał.
                          ja swoją pożyczyłam koleżance, jest w trakcie czytania i tez jej się podoba choć może nie aż tak jak mi no ale mamy zupełnie inne gusty czytelnicze...
                          • anetapzn Re: Matki ,żony,czarownice... 08.11.11, 13:45
                            inez21 napisała:

> No ja właśnie ciągle czekam na te opinie, bo jak narazie to jest tylko mojasmile
                            Się wypowiem dopiero po weekendziesmile Cierpliwości, czekaj.
                            > Mam nadzieje ,że nie uznacie tego za kompletną szmiręsmilesmile
                            Eee bez obaw, zanim zamówiłam poszłam do empiku i przeczytałam 3 pierwsze strony(to taki mój test- jak mi te 3-4 str. w ksiażce odpowiadają tzn, że ksiażka będzie ok), spodobały mi się i mam uzasadnione podejrzenie, ze pozostała część ksiażki też mi sie spodoba.
                            • muszczek77 Re: Matki ,żony,czarownice... 11.11.11, 15:07
                              Ja też uwielbiam sagi, dzięki za opinię, dopisuję do listy "do przeczytania" smile
    • anetapzn Zaczynam dzisiaj czytać 13.11.11, 08:06
      Po południu planuję zacząć czytac, jak skończę dam znać, jakie wrażenia.
      • dolmadakia Re: Zaczynam dzisiaj czytać 13.11.11, 21:55
        Ciągle jeszcze mam do "wykończenia" inne książki /z bibliotek również/,więc ta czeka-ale nie omieszkam jej ocenić jak tylko skończę.
        • maniaczytania Re: Zaczynam dzisiaj czytać 14.11.11, 20:26
          ja przeczytalam i bardzo mi sie podobala,
          spore kontrowersje wzbudzila na kilku blogach, czytalam dwie calkowicie skrajne opinie, wiec musialam sama sprawdzic smile
          recenzja u mnie na blogu
          • joankawm Re: Zaczynam dzisiaj czytać 14.11.11, 22:56
            a ja zaczynam za chwileczkę!
            • inez21 Re: Zaczynam dzisiaj czytać 14.11.11, 23:53
              Fajną napisałaś recenzję na blogusmile i cieszę się ,że ci się podobała.
              No pewnie,że nie jest to jakaś super ambitna literatura pouczająca, tylko po prostu dobre babskie czytadło.
              A że wzbudziła kontrowersje na blogach to się nie dziwię,bo ja zawsze uważam ,że my strasznie lubi,y wszystko krytykować, a szczególnie to co nasze polskie. "Trędiii" jest czytać Murakamiego,Vargas Losę, Doris Lessing czy ostatecznie Sapkowskiego, a jak juz ktoś się przyzna do takich banałów jak Kalicińska, Szwaja itp. to zostaje odsądzony od czci i wiarysmile
              I po co to komu czasem sobie myśle...każdy czyta to co lubi i na co ma ochotę, wiadomo,że na rzeczy ambitne p trzeba więcej czasu i skupienia, a coś lżejszego mozna poczytać i w autobusie i w poczekalni u lekarza.
              Kiedyś w jakimś wątku na emamie napisałam,że czytam bardzo dużo więc nie zawsze mam czas na ambitne, jakaś mądrala napisała mi " to może czytaj mniej ale bardziej wartościowych książek"...no po prostu z nóg mnie to zwaliłosmile))
              Sorry za te wypociny ale siedzę sobie w pracy i tak mnie naszło na pisanie...smile
              • maniaczytania Re: Zaczynam dzisiaj czytać 15.11.11, 19:19
                Inez - dziekuje za mile slowa smile

Calkowicie sie z Toba zgadzam w kwestii Twoich "wywodow" wink - ale ja juz dawno przestalam sie przejmowac, co kto o mysli o moich wyborach ksiazkowych i nie tylko i sie po prostu nei wstydze i juz! Mozna zreszta zauwazyc na moim blogu, jak szeroki jest wachlarz gatunkow ksiazkowych, ktore czytam smile
                • inez21 Re: Zaczynam dzisiaj czytać 16.11.11, 15:42
                  To muszę "pobuszować " na tym twoim blogu może jeszcze coś ciekawego wyczytamsmile
                  • maniaczytania Re: Zaczynam dzisiaj czytać 17.11.11, 22:28
                    inez21 napisała:

> To muszę "pobuszować " na tym twoim blogu może jeszcze coś ciekawego wyczytamsmile

zapraszam smile
    • jk3377 Re: Matki ,żony,czarownice... 15.11.11, 13:51
      oj, po tych wszystkich zachetach, pewnie i ja sie skusze, ale chyba poczekam,az bedzie ciut taniej, bo znow by mi sie nazbieralo zbyt wielewink
      • joankawm Re: Matki ,żony,czarownice... 16.11.11, 17:05
        Przeczytłam niewiele, ale juz bardzo mi się podoba! Inez, zgadzam sie z Twoimi wywodami! Nie lubie, jak ktos pozuje, że nie wiadomo jaka on to literaturę czyta! Ambitnych ksiażek to ja sie juz na fillologii naczytałam!
        • anetapzn Skończyłam-Matki ,żony,czarownice... 17.11.11, 10:18
          Do 2 w nocy czytałam, tak mnie wciągnęło, ale było warto. Gorąco polecam wszystkim lubiącym sagi, troche tajemnicy i po prostu dobra lekturę. Ksiażka pełna ciekawych opisów, napisana bardzo dobrym stylistycznie i dajacym się super czytac językiem. Doskonała i stosunkowo nie droga w porównaniu z cenami innych ksiażek lektura na jesienno-zimowe wieczory.
          • maniaczytania Re: Skończyłam-Matki ,żony,czarownice... 17.11.11, 21:06
            ciesze sie, ze Ci sie podobala smile
            • dolmadakia Re: Skończyłam-Matki ,żony,czarownice... 04.01.12, 15:29
              Ja też już czas jakiś temu przeczytałam,ale "porwała" mnie dopiero od wątku Laverny. Wątek Aśki nie był wciągający,powiedziałabym nawet,że banalny.Natomiast dzieje Marii z Kolonii wstrząsające i niesamowite.Czekałam na dzieje Róży...i pozostałam z niedosytem /czy będzie dalsza część?/
              Akurat miałam tuż wcześniej wypożyczoną "Cukiernię pod Amorem"-całą trylogię,którą pochłonęłam b.szybko i muszę tu oddać jej pierwszeństwo.Podobało mi się o wiele bardziej,co nie znaczy,że nie polecam "Matek,zon i ....".Wręcz przeciwnie.Polecam! smile
              • anetapzn Re: Skończyłam-Matki ,żony,czarownice... 04.01.12, 17:01
                dolmadakia napisała:

> Ja też już czas jakiś temu przeczytałam,ale "porwała" mnie dopiero od wątku Lav
                > erny. Wątek Aśki nie był wciągający,powiedziałabym nawet,że banalny.Natomiast d
                > zieje Marii z Kolonii wstrząsające i niesamowite.Czekałam na dzieje Róży...i po
                > zostałam z niedosytem /czy będzie dalsza część?/
                Ja też czuję pewien niedosyt, taaa okres średniowiecza to jest to co lubię tosmile mam nadzieje, ze autorka napisze kontynuację uzupełniajac głównie o dzieje Rózy...
    • jk3377 no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 24.06.12, 16:38
      dzis zaczelam dopiero, jestem na samym początku,ale juz mi sie podobasmile ciekawe co powiem na koncu?wink
      • jk3377 Re: no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 24.06.12, 21:41
        ratunku!! nie mogę sie oderwacwink niesamowita ksiązka....
        • anetapzn Re: no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 25.06.12, 06:39
          jk3377 napisała:

> ratunku!! nie mogę sie oderwacwink niesamowita ksiązka....

Dobrze prawiszsmile
          • jk3377 Re: no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 25.06.12, 08:40
            tak, moze i dobrze hahah,ale dzis sie z łóżka zwlec nie mogłamwink czytalam chyba do polnocy, w miedzyczasie karne jeszcze obejrzalam hahah i padłamsmile

to teraz poleccie cos w tym stylu,ale jeszcze lepszego lub takie samo-nie slabszesmile
            • inez21 Re: no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 25.06.12, 19:49
              Ja moge polecić z tej samej serii "Kobiety z domu Soni" Sabiny Czupryńskiej.
              Z pewnościa nie jest lepsza(trudno taką znaleźćsmile)) ale też opowiada o pokoleniach kobiet i też jest całkiem fajna i dobrze się czyta.
              • maniaczytania Re: no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 25.06.12, 20:06
                inez21 napisała:

> Ja moge polecić z tej samej serii "Kobiety z domu Soni" Sabiny Czupryńskiej.
                > Z pewnościa nie jest lepsza(trudno taką znaleźćsmile)) ale też opowiada o pokoleniach kobiet i też jest całkiem fajna i dobrze się czyta.

Tu akurat bym polemizowała, bo "Kobiety z domu Soni" mnie osobiscie podobaly sie duzo bardziej. W podobnej stylistyce wydana jest ksiazka (ale nie czytalam jej) - "Kobiety z Czerwonych Bagien" Grazyny Jeromin-Galuszka, mysle wiec, ze moze byc podobna. I jeszcze "Przeklete zaklete" Ireny Matuszkiewicz mi ktos polecal jako podobne.
                • inez21 Re: no to pół roku po was, zaczęłam i ja:-) 25.06.12, 20:16
                  Ha ha a ja tez właśnie przypomniałam sobie o "Kobietach z Czerwonych Bagien" i zajrzałam tu aby to napisać a ty juz mnie wyprzedziłaśsmile
                  To będe dalej mysleć może coś wymysle...
    • maniaczytania Bedzie druga czesc! :) 25.06.12, 20:17
      pod wplywem tego watku weszlam na strone Proszynskiego i zaczelam "grzebac"w katalogu wydawniczym na ten rok i przed chwila przeczytalam, ze we wrzesniu ma byc wydana druga czesc smile No, to juz niedlugo wink))
      • inez21 Re: Bedzie druga czesc! :) 25.06.12, 21:11
        Ale druga część czego??? "Matek,żon,czarownic"??!!! Juuupiii!!!!!smile
        • maniaczytania Re: Bedzie druga czesc! :) 25.06.12, 21:28
          inez21 napisała:

> Ale druga część czego??? "Matek,żon,czarownic"??!!! Juuupiii!!!!!smile

No tak, tak smile Az sie prosilo smile
          • joankawm Re: Bedzie druga czesc! :) 26.06.12, 10:17
            Cieszę się z drugiej części! A jeśli chodzi o Kobiety z czerwonych bagien to nie jest to aż tak dobra ksiazka jak Matki żony czarownice , moim skromnym zdaniem.
            • joankawm Re: Bedzie druga czesc! :) 26.06.12, 17:37
              Aha, w pazdzierniku ma być dalsza część "Cukierni pod amorem" zatytułowana "Róża z Wolskich". Mają ukazac sie dwa tomy, z czego baaardzo się cieszę!
              • maniaczytania Re: Bedzie druga czesc! :) 26.06.12, 20:50
                joankawm napisała:

> Aha, w pazdzierniku ma być dalsza część "Cukierni pod amorem" zatytułowana "Róża z Wolskich". Mają ukazac sie dwa tomy, z czego baaardzo się cieszę!

Tak dla scislosci - to chyba nie bedzie zadna dalsza czesc, Roza byla bohaterka dalekiego planu w I tomie, na zyczenie czytelnikow jej postac dostala osobna ksiazke smile
      • jk3377 Re: Bedzie druga czesc! :) 26.06.12, 18:25
        o retybig_grin to na pewno kupiesmile))
        • moleslaw Re: Bedzie druga czesc! :) 26.06.12, 22:31
          Na razie mam z biblioteki, czeka w kolejce.
          • inez21 Re: Bedzie druga czesc! :) 28.06.12, 17:54
            Odkryłam coś w klimacie "Matek,żon,czarownic"
            To "Przebudzenie"Katarzyny Zyskowskiej-Ignaciak.
            Fajne,lekkie, wciągające w sam raz na latosmile Polecam! A może ktoś już czytał i podzieli sie opinią??
            • joankawm Re: Bedzie druga czesc! :) 29.06.12, 10:04
              Ja czytałam "przebudzenie" jakis czas temu i musze Wam napisać, że jest to bardzo fajna ksiazka. Wciagajaca tak, że nie mogłam jej odłozyc i cztałam do pożnych godzin. Nie jest to saga, ale ksiażka współczesna z tajemnicą w tle.
              • dolmadakia Re: Bedzie druga czesc! :) 03.10.12, 17:52
                Pisałam,że mam niedosyt,że chciałabym poczytać o losach np.Róży. I dziś kupiłam"Zalotnice i wiedźmy".smile))) widzę,że o Róży tez będzie.
                Tylko skończę"McDusię" / też dzis zakupiłam/ ,a potem przypominam sobie pierwszą część i zabieram sie za "Zalotnice i wiedźmy" Miło jest mieć to jeszcze przed sobąsmile
                • jk3377 a ja tez:D 03.10.12, 20:26
                  ja tez dzis zakupilam 2 częśćbig_grin
                  ogolnie pamietam wszystko, szczegoly mi tylko umknely,ale mam nadzieje,ze w trakcie wszystko sobie przypomnesmile
                  • inez21 Re: a ja tez:D 04.10.12, 09:18
                    Ja zakupiłam juz jakiś czas temu i czytam a le jak narazie to jescze mnie nie wciągneła. Ale jestem dopiero na jakiejś 50 stronie to mam nadzieję,że sie rozkrecismile
                    • malgorzata722 Zalotnice i wiedzmy 12.10.12, 09:50
                      Jakie wrażenia z lektury? Warto? W pierwszej części średnio podobał mi się wątek współczesny, ale ciekawa jestem dalszego ciągu
    • jk3377 POLECAM polecam!!! bardzo podobne... 05.02.13, 07:59
      https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/109000/109619/352x500.jpg

Powieść obyczajowa. Pełna zdarzeń historia kilku pokoleń Amerykanek włoskiego pochodzenia, których życie zależy od tytułowego „szczęśliwego trafu”. Carrie Manning, zagubiona po śmierci matki, słynnej aktorki i zagadkowej kobiety, próbuje poznać przeszłość swej rodziny, odkrywając niezwykłe losy mamy, babki i prababki, i mroczny sekret, pogrzebany na trzydzieści lat. Czy dzięki temu zrozumie wreszcie siebie? Wspaniałe portrety kobiet, zmagających się z życiem na różne sposoby w odmiennych czasach.

Oczywiście nie jest to mistrzostwo swiata, i pewnie nie wszystkich powali na kolana, ale swietnie sie czyta, kojarzy mi sie wlasnie z ksiazkami Miszczuk. Az mi żal. ze tak tę książkę odsuwałam przez 3-4 miesiace na pozniejwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka