felis2 23.02.06, 12:38 Czytam sobie 'Drugi wątek'. Wydawnictwo Vers, 2000, wydanie III, ISBN 83-88601-01-6, strony 78,79 Henio Piegża posila się "kurzą nogą w krótkim sosie". W innych wydaniach też jest taka potrawa? Bardzo mnie ciekawi, co to jest krótki sos Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g0p0s Re: krótki sos 23.02.06, 13:09 www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek_1.html KRÓTKI SOS, a także KRÓTKI SMAK (z fr. court bouillon) Wywar z warzyw, w którym gotuje się następnie rybę “z wody” albo pulardę. W kuchni francuskiej do tego wywaru dodawało się zwykle białe, wytrawne wino. Ale czy to oto chodziło, to nie wiem. Może to był skrót myślowy. Odpowiedz Link
g0p0s Re: krótki sos 23.02.06, 13:50 Wniosek ze słownika - idzie post, pora na gramatykę. Odpowiedz Link
groha Re: krótki sos 23.02.06, 14:19 Mnie się wydaje, że Henio Piegża posila się tą kurzyzną duszoną po prostu we własnym sosie (kurzym, nie Heniowym), ale mogę się mylić. Swoją drogą, ten przepis z sandomierskiej strony mógłby świadczyć o tym, że oprócz walorów turystyczno-historyczno-poznawczych, czekają nas tam, w tym Sandomierzu, równie masowo występujące i wysublimowane rozkosze dla podniebienia. I tu moglibyśmy się nieco rozczarować... Ale to tylko taka moja mała dygresja, średnio związana z kurzą nogą w sosie na krótko Odpowiedz Link
asia.sthm Re: krótki sos 23.02.06, 16:10 Krotki sos to taki sos, ktorego jest po prostu za malo.Taka sosna kupka na czubku potrawy, co to nawet nie ma jak splynac bo jej za malo. Jak sie kurzyne tak dusi, dusi to sie miecho wysuszy. To co zostanie, zageszcza sie zageszczaczem i mamy krotki sos. PS Czyz ja sie nie nadaje to pisania ksiazek nadzwyczaj pseudokucharskich ? Odpowiedz Link
g0p0s Re: krótki sos 24.02.06, 14:49 Nadajesz się jak najbardziej Nawet tytuł już masz - "Książka nadzwyczaj psedokucharska". Jaki będzie pierwszy przepis? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: krótki sos 24.02.06, 16:38 prawdziwe Chilli con Carne, ale teraz nie moge bo ludzie patrza )) Odpowiedz Link
felis2 Re: krótki sos 24.02.06, 12:09 Bije się w piersi oraz głowę. Nie, no, żłób jestem i przygłupek, do głowy mi nie przyszło, że coś takiego może faktycznie istnieć i byłam pewna, że to jakiś chochlik drukarski czy coś takiego puk puk puk w pustą łepetynę Odpowiedz Link
groha Re: krótki sos 24.02.06, 12:20 No coś Ty, Felis? Taż szkoda pięknego ciała na takie katusze! ) Zobacz, jaki fajny temacik rzuciłaś. A Asia rozwiała również moje wszelkie wątpliwości na temat krótkiego sosu) Bo Francuzi pewnie się na kuchni znają, ale my i tak wiemy lepiej, nie? )) Więc Felis droga, szukaj jeszcze takich smaczków i wrzucaj je tutaj bez zastanowienia! Odpowiedz Link