walter.simx 30.04.13, 08:57 Kto spróbuje obecnie zlokalizować to miejsce? fotopolska.eu/Zary/b35062,Zary_-_zdjecia_niezidentyfikowane.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
croolick Re: Teatr? 02.05.13, 00:57 walter.simx napisał: > Kto spróbuje obecnie zlokalizować to miejsce? > > fotopolska.eu/Zary/b35062,Zary_-_zdjecia_niezidentyfikowane.html Hej, sprawa powraca jak widmo Latającego Holendra;-) To najpewniej błąd archwisty tworzącego po wojnie dokumentację "emahligen deutsche Gebieten", ktoś to wrzucił do Internetu i temat od dekady rozpala wyobraźnię internautów. IMHO to nie Żary a jakieś śląskie lub prędzej łużyckie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Teatr? 02.05.13, 19:06 tak mi się przypomniało, to wygląda na robotę tego samego architekta: www.google.pl/search?q=teatr+Katowice&client=tablet-android-asus-nexus&rlz=1Y3NDUG_plPL506PL506&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jJuCUYH0CsShO6ChgMAK&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=601&bih=906 Odpowiedz Link Zgłoś
elektra09 Re: Teatr? 03.11.13, 21:56 Spóźniona reakcja !!! Kto spróbuje obecnie zlokalizować to miejsce? fotopolska.eu/Zary/b35062,Zary_-_zdjecia_niezidentyfikowane.html >croolick napisał: Hej, sprawa powraca jak widmo Latającego Holendra;-) To najpewniej błąd archiwisty tworzącego po wojnie dokumentację "emahligen deutsche Gebieten", ktoś to wrzucił do Internetu i temat od dekady rozpala wyobraźnię internautów. IMHO to nie Żary a jakieś śląskie lub prędzej łużyckie miasto. dolny-slask.org.pl/4069138,Zary,Restauracja_Emila_Reimanna_dawna.html Restauracja Emila Reimanna znajdowała się przy ul.Wrocławskiej , róg ul. 1 Maja. Znana była dzięki sali koncertowej i teatralnej. Wcześniej w tym miejscu była sala Kirchgeorgsa, która nie miała ambicji teatralnych, a raczej służyła do organizacji imprez okolicznościowych. [MarekGlibowski] 1 Maja – Friedrichstraße Wrocławska - Logenstraße/Große Logenstraße Ad rem: Chyba jednak nie jest to błąd archiwisty. Czerwony budynek na końcu ulicy to prawdopodobnie dzisiejszy bank BGŻ. Nie ma innego miasta Sorau na Łużycach, jest Sohrau (Żory), ale na Śląsku. Widokówki z Emil Reimann’s Etablissement były wydane m.in. przez Rauerta&Pittiusa oraz Carla Eggena (Sorau N-L). Reimann; Emilie; Gastwirt, Friedrichstraße 2 (Adressbuch - 01.10.1928) ( pewnie błąd w druku, nie powinno być Emilie lecz Emil - wskazuje na to podana forma męska Gastwirt/restaurator jest też Reimann Emil , Kaufmann/kupiec ,Oberschlossstrasse 2 (Adressbuch -1921) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Teatr? 04.11.13, 22:28 Hehe, zacytowałaś (-eś) mój tekst z artykułu o żarskich restauracjach i hotelach;-) Ja myślałem, że walterowi.simksowi chodziło o krążące po internecie zdjęcie budynku teatru rzekomo znajdującego się w Żarach (a w tym przypadku na pewno nie chodziło o Żary). Natomiast, co do lokalu Reimanna to zapraszam do oglądania najnowszego odcinka "Poznaj swoje miasto" w TV Regionalna w kablówce Vectry (premiera we środy), lub na www.regionalnatvonline.pl/artykuly/51/poznaj_swoje_miasto/ (parę dni później, najprawdopodobniej w piątek będzie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś