Dodaj do ulubionych

Program wyborczy

10.11.14, 12:45
Najwyższy czas przestać głosować "przeciw", bo w ten sposób stary układ władzy polaryzuje społeczeństwo w celu uniemożliwienia zmian. Nie daj się zmanipulować i głosuj na ludzi niezależnych od układu. Głosuj "ZA".

Mój program wyborczy.

1. Uniemożliwienie dalszego zadłużania naszego miasta i powiatu.
Kilka lat temu roczne odsetki wynosiły 1,7 mln złotych. Kolejne ekipy zadłużają nas coraz bardziej zgodnie z zasadą "Po nas choćby potop". Trzeba szybko działać zanim komornicy zlicytują budynki żarskich szkół i szpitali.

2. Łatwy dostęp do danych finansowych miasta i powiatu.
Trudno dostępne dane na temat długów zaciągniętych przez poprzednie ekipy rządzące uniemożliwiają obywatelom poznanie prawdy o trwonieniu ich pieniędzy. Informacje powinny być publicznie dostępne na stronie internetowej.

3. Czyste lasy i łąki bez śmieci.
W lasach wokół Żar coraz częściej można spotkać dzikie wysypiska odpadów. Dotychczasowe działania były nieskuteczne. Mam pomysł jak to zmienić.

4. Ścieżki rowerowe prowadzą do nikąd.
Połączenie źle zaplanowanych odcinków ścieżek w taki sposób, aby można było nimi bezpiecznie i zgodnie z prawem jeździć bez zsiadania z roweru. Dalsza rozbudowa w Żarach i okolicy. Priorytetem będą trasy turystyczno krajobrazowe oraz umożliwiające dojazd rowerem do miejsca pracy.

5. Obniżenie lub likwidacja podatków lokalnych.
Obniżenie, a docelowo zlikwidowanie wszelkich podatków przy zachowaniu warunku niezwiększania zadłużenia. W Bolesławcu zlikwidowano podatki od nieruchomości dzięki temu, że zmniejszono zadłużenie i nam też się to może udać.

W najbliższą niedzielę startuję w okręgu nr 1, z listy nr 7 KW Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikke pozycja 4
bip.wrota.lubuskie.pl/spzary/system/obj/1273_Obwieszczenie_A1x.pdf
Zapraszam do oddania głosu
Jan Werbiński
Obserwuj wątek
    • janwer Re: Program wyborczy 10.11.14, 12:56
      6. Demokracja bezpośrednia.
      Umożliwienie mieszkańcom Żar w bezpośrednim decydowaniu o swoich sprawach przez wyrażenie swojej opinii głosując przez internet. Maksymalne zwiększenie budżetu obywatelskiego.
      • szyderca91 Re: Program wyborczy 10.11.14, 19:38
        7. Likwidacja Rady Powiatu. :)
        No bo jak już będzie tylko budżet obywatelski to i po co nam taka rada. A zaoszczędzone będziemy wypłacać mieszkańcom.
        • janwer Re: Program wyborczy 11.11.14, 08:45
          To można zrobić ustawą, więc nie te wybory.
          Proponuję działanie możliwe w ramach istniejącego prawa.
        • janwer Re: Program wyborczy 11.11.14, 08:54
          To można zrobić ustawą, więc nie te wybory.
          Proponuję działanie możliwe w ramach istniejącego prawa.
    • zega3 Re: Program wyborczy 11.11.14, 21:44
      janwer napisał:

> Najwyższy czas przestać głosować "przeciw", bo w ten sposób stary układ władzy
      > polaryzuje społeczeństwo w celu uniemożliwienia zmian. Nie daj się zmanipulować
      > i głosuj na ludzi niezależnych od układu. Głosuj "ZA".
      >
      > Mój program wyborczy.
      >
      > 1. Uniemożliwienie dalszego zadłużania naszego miasta i powiatu.
      > Kilka lat temu roczne odsetki wynosiły 1,7 mln złotych. Kolejne ekipy zadłużają
      > nas coraz bardziej zgodnie z zasadą "Po nas choćby potop". Trzeba szybko dział
      > ać zanim komornicy zlicytują budynki żarskich szkół i szpitali.
      Nieprawda! Wszędzie trąbią, ze Cieślak spłacił 15 milionów, a od 8 lat nie pożyczył, ani złotówki.
      >
      > 2. Łatwy dostęp do danych finansowych miasta i powiatu.
      > Trudno dostępne dane na temat długów zaciągniętych przez poprzednie ekipy rządz
      > ące uniemożliwiają obywatelom poznanie prawdy o trwonieniu ich pieniędzy. Infor
      > macje powinny być publicznie dostępne na stronie internetowej.
      Są:bip.wrota.lubuskie.pl/spzary/88/Finanse/;
      kliknąć powiat, bip, finanse, budżet.
      www.powiatzary.pl/_tmp/kadencja_2014.pdf
      kliknąć powiat, nastronie tytułowej:Podsumowanie kadencji
      > 3. Czyste lasy i łąki bez śmieci.
      > W lasach wokół Żar coraz częściej można spotkać dzikie wysypiska odpadów. Dotyc
      > hczasowe działania były nieskuteczne. Mam pomysł jak to zmienić.
      Przebijam, ja mam na to kilka pomysłów.
      >
      > 4. Ścieżki rowerowe prowadzą do nikąd.
      Donikąd, czyli z Kunic do Żar, z Brodów do Jasienia, z Łeknicy do Tuplic - 60 km donikąd?
      > Połączenie źle zaplanowanych odcinków ścieżek w taki sposób, aby można było nim
      > i bezpiecznie i zgodnie z prawem jeździć bez zsiadania z roweru.
      Zatem estakady i tunele bo nie mozliwe jest "jeździć bez zsiadania z roweru"
      Dalsza rozbudo
      > wa w Żarach i okolicy. Priorytetem będą trasy turystyczno krajobrazowe oraz umo
      > żliwiające dojazd rowerem do miejsca pracy.
      To już gdzieś czytałam, ale było to lepsze: "do pracy i szkoły".
      >
      > 5. Obniżenie lub likwidacja podatków lokalnych.
      > Obniżenie, a docelowo zlikwidowanie wszelkich podatków przy zachowaniu warunku
      > niezwiększania zadłużenia. W Bolesławcu zlikwidowano podatki od nieruchomości d
      > zięki temu, że zmniejszono zadłużenie i nam też się to może udać.
      Tak "zjeść ciastko i mieć ciastko"
      >
      > W najbliższą niedzielę startuję w okręgu nr 1, z listy nr 7 KW Nowa Prawica Jan
      > usza Korwin-Mikke pozycja 4
      > rel="nofollow">bip.wrota.lubuskie.pl/spzary/system/obj/1273_Obwieszczenie_A1x.pdf
      > Zapraszam do oddania głosu
      > Jan Werbiński
      Jescze czas się wycofać, be kompromitacji.
      • janwer Re: Program wyborczy 12.11.14, 09:00
        > Nieprawda! Wszędzie trąbią, ze Cieślak spłacił 15 milionów, a od 8 lat nie poży
        > czył, ani złotówki.

To że jedna osoba nie pożyczyła złotówki w żaden magiczny sposób nie sprawiło że nie jesteśmy zadłużeni.

> Są:bip.wrota.lubuskie.pl/spzary/88/Finanse/;
        > kliknąć powiat, bip, finanse, budżet.

To znam.

> www.powiatzary.pl/_tmp/kadencja_2014.pdf
        > kliknąć powiat, nastronie tytułowej:Podsumowanie kadencji

Tego nie znałem. Jak się do tego linku nawiguje, albo jakie słowa kluczowe wpisuje w wyszukiwarkę?

> > 4. Ścieżki rowerowe prowadzą do nikąd.
        > Donikąd, czyli z Kunic do Żar, z Brodów do Jasienia, z Łeknicy do Tuplic - 60 k
        > m donikąd?

Fajnie to wygląda na mapie, ale gorzej jeśli ktoś rzeczywiście rowerem jeździ.
        kris-mtb.blogspot.com/2014/09/opowiesc-o-sciezkach-smieszkach.html
        > > żliwiające dojazd rowerem do miejsca pracy.
        > To już gdzieś czytałam, ale było to lepsze: "do pracy i szkoły".

Gdzie jest ścieżka umożliwiająca dojazd do strefy przemysłowej bez zsiadania z roweru? Niestety jadąc rowerem nie umiałem jej znaleźć.

> Tak "zjeść ciastko i mieć ciastko"

Tam się udało. Obniżenie podatków pozwala na to aby ludzie samodzielnie decydowali o przeznaczeniu swoich pieniędzy. Być może nie chcą żeby politycy brali kredyty na budowę kolejnej fontanny albo budowy nowego basenu zamiast remontu starego?

> Jescze czas się wycofać, be kompromitacji.

Myślę że nie mam się czego obawiać. W Polsce kompromitują się ci, którzy otrzymali dużo głosów np. ostatnio Hofman.
      • michal.baumstein Re: Program wyborczy 12.11.14, 20:55
        zega3 napisał:

> Cieślak spłacił 15 milionów, a od 8 lat nie poży
        > czył, ani złotówki.

Prawda,nikt bankrutowi nie pożyczy nawet jednej złotówki!!!!!!!!!!!!!!
        Cieślak zusowski stypendysta ma brak zdolności kredytowej,w banku i u wyborców.
        On i jego towarzysze nie przekroczą 5 %
        Na koniec zadedykuję im:www.youtube.com/watch?v=B-t7CqvBM2A
        • wyborcazlazvegas Re: Program wyborczy 12.11.14, 21:39
          A ja mam pytanie kto zadłużał tak powiat od 1999r., kto został pierwszym starostą, kto mówił że na zachodzie żyje się na kredyt i tak robił przez kilkanaście lat, a teraz kto na pierwszym miejscu startuje z dobrego powiatu w okręgu nr 1 w Żarach, i czemu nie z rodzinnego Olbrachtowa (czyżby tam go ludzie nie wybrali?) I w czym ten powiat ma być dobry, a czy ten teraz jest zły? Jakoś kasa nie jest zła szczególnie dla starosty.
          Jakie ten starosta ma sukcesy, dwa krótkie odcinki dróg na całą kadencję, które z resztą gmina musi dofinansowywać, bo powiat sam nie zrobi.
          Aha jeszcze te hasło głosuj na ludzi nie partie polityczne, śmiech na sali, w ilu partiach juz starosta był, policzy ktoś? Ludzie nie dajcie się oszukać po raz czwarty.
          • janwer Re: Program wyborczy 13.11.14, 00:07
            "A ja mam pytanie kto zadłużał tak powiat od 1999r."

Bardzo dobre pytanie. :)
      • croolick Re: Program wyborczy 13.11.14, 09:46
        Nie pożyczył w banku, ale np. wyemitował obligacje... Łatwo mówić, że się nie zadłużał w momencie, gdy nikt o zdrowych zmysłach nie pożyczy pieniędzy bankrutowi, który po kawałku za bezcen pozbywa się swojego majątku, by jakoś funkcjonować (vide choćby ostatnia sprzedaż MDK...).
        • janwer Re: Program wyborczy 13.11.14, 10:04
          Obligacje emitują głównie dwa rodzaje podmiotów.

1. Państwa i bogate firmy. Jest to sposób na pozyskanie pieniądza, który jest tańszy niż w banku a jednocześnie zapewnia niskie lub "zerowe" ryzyko wierzycielom. Odsetki są niższe, niż koszt kredytu, a niekiedy niższe niż lokat bankowych.

2. Ryzykanci i bankruci. Żaden bank nie da im pieniędzy, bo nie mają wiarygodności lub zabezpieczenia. Oferują odsetki zawsze wyższe niż lokaty, a czasem wyższe niż koszt kredytu. Jeżeli interes się powiedzie, to wykupują w terminie, a jeśli nie to pieniędzy nie widać. Czasem komornik nie ma z czego ściągać.

Jan Werbiński
        • mk_ck1 Re: Program wyborczy 14.11.14, 16:24
          Proszę nie rozpowszechniać nieprawdy. Obligacje powiat wyemitował w latach 2008-2010, zamieniając w ten sposób zadłużenie szpitala i kredyty zaciągnięte w latach 2002-2006 na dogodniejsze i tańsze w obsłudze papiery dłużne. W latach 2011-2014 powiat żarski nie zaciągnął żadnych zobowiązań, a spłacił ok. 13,5 mln (nie 15 jak napisano powyżej).
        • mk_ck1 Re: Program wyborczy 14.11.14, 16:34
          Jeśli pozbywamy się majątku za bezcen to mógł pan kupić chociażby MDK (czekał na nabywcę 2 lata) i szybko odsprzedać z dużym zyskiem. Z osobistą( nie wątpię, że dużą) wiarygodnością kredytową z łatwością uzyskałby pan potrzebną na ten cel pożyczkę :-)
    • debest3 Re: Program wyborczy 13.11.14, 17:19
      Myślę, że jedyną zasługą polityków w spłacie zadłużenia, jest nie wtrącanie się w posunięcia ludzi odpowiedzialnych za finanse, chyba w tym przypadku skarbnika powiatu. Sęk w tym, że niewielu jest ludzi przy korycie którzy potrafią oprzeć się pokusie szastania pieniędzmi.
      • janwer Re: Program wyborczy 14.11.14, 10:57
        Politycy szastają pieniędzmi, bo za to kupują głosy wyborców którzy są zbyt głupi żeby obliczyć koszt kredytu, a co dopiero koszt obietnic wyborczych.
        • michal.baumstein Re: Program wyborczy 15.11.14, 23:38
          Łowcy diet nie maja zamiaru niczego spełniać,no bo co by nam obiecali za 4 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka