Dodaj do ulubionych

Pospolite ruszenie!!!!!

10.09.05, 17:23
Jeśli przeszkadzają wam powstające nowe parkingi...
Nie podoba się to że straciliśmy zespół pałacowo-zamkowy...
Praca urzędu miejskiego, burmistrza...
Proponuję zatem wszystkich chętnych do zadawania pytań burmistrzowi na:
www.zary.pl/index.php?fqop=1&id=3&faq=3&lng=pl&fqiid=0&fqgid=5
Zalejcie go pytaniami! może na niektóre odpowie!
Ja już kilka wysłałem, teraz czekam na odpowiedź!

Obserwuj wątek
    • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 10.09.05, 21:10
      boberzary napisał:

> Jeśli przeszkadzają wam powstające nowe parkingi...

A może w ramach upiększania miasta Towarzystwo zorganizuje akcję sadzenia drzew
      wokół parkingów? Taki pomysł...

-
      --
      BLUEBOX.zary.com.pl
      WOJNA.zary.com.pl
      • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 10.09.05, 21:28
        p_e_k_o napisał:

> A może w ramach upiększania miasta Towarzystwo zorganizuje akcję sadzenia
        > drzew wokół parkingów? Taki pomysł...

To nie jest Twoj pomysl, juz padl na forum. Ja wole haslo PARKI zamiast PARKIngow.
        • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 09:27
          croolick napisał:

> p_e_k_o napisał:
          >
          > To nie jest Twoj pomysl, juz padl na forum.

Możliwe... nie zauważyłem. To musiało być dawno.

I co w takim razie z tym pomysłem? Jak padł tak leży?

-
          --
          BLUEBOX.zary.com.pl
          WOJNA.zary.com.pl
          • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 13:41
            p_e_k_o napisał:

> Możliwe... nie zauważyłem.

tak uwaznie czytasz forum

> To musiało być dawno.

nie, calkiem niedawno

> I co w takim razie z tym pomysłem? Jak padł tak leży?

TUM wyslal pisma do centralnych dyrekcji kilku zarskich marketow, wraz z
            wizualizacja (ktora sam przygotowalem, dlatego fotografowalem ostatnio
            parkingi). Czekamy na odpowiedz, wtedy dowiesz sie szczegolow.
            • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 23:43
              croolick napisał:

> nie, calkiem niedawno

Pokaż w którym miejscu.

> TUM wyslal pisma do centralnych dyrekcji kilku zarskich marketow, wraz z
              > wizualizacja (ktora sam przygotowalem, dlatego fotografowalem ostatnio
              > parkingi). Czekamy na odpowiedz, wtedy dowiesz sie szczegolow.

Dlaczego akurat do marketów, jeśli wolno zapytać?

-
              --
              BLUEBOX.zary.com.pl
              WOJNA.zary.com.pl
            • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 10:13
              croolick napisał:

> > I co w takim razie z tym pomysłem? Jak padł tak leży?
              >
              > TUM wyslal pisma do centralnych dyrekcji kilku zarskich marketow, wraz z
              > wizualizacja (ktora sam przygotowalem, dlatego fotografowalem ostatnio
              > parkingi). Czekamy na odpowiedz, wtedy dowiesz sie szczegolow.

Miesiąc minął... jakieś szczegóły?
              • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 21:03
                p_e_k_o napisał:

> Miesiąc minął... jakieś szczegóły?

Chcesz znac szczegoly? Zapisz sie do TUM w innym wypadku Twoje pytanie jest dosc
                beszczelne. Poki co, nie jestes czlonkiem TUM o efektach akcji dowiesz sie
                wkrotce tak jak i inni, dzieki lokalnym mediom.

pozdrav
                • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 21:09
                  Acha, Peko pytales sie juz prezesa Kronopolu o szczegolowe plany marketingowe
                  firmy? Domagales sie moze od Zarzadu Relopolu wiadomosci o biezacej sytacji
                  finansowej i planowanych inwestycjach? A moze nalegales na Stepe aby wyjawil Ci
                  tajemnice handlowe Hart SM? Zwrociles sie moze do dowodztwa 11 LDKPanc. w
                  sprawie ujawnienia planow mobilizacyjnych czasu W?
                • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 21:41
                  croolick napisał:

> Chcesz znac szczegoly? Zapisz sie do TUM w innym wypadku Twoje pytanie jest
                  > dosc beszczelne.

Po co się tak unosisz? Pytam po prostu, ot tak z ciekawości.
                  Dość bezczelna jest raczej Twoja odpowiedź.

> Poki co, nie jestes czlonkiem TUM o efektach akcji dowiesz sie
                  > wkrotce tak jak i inni, dzieki lokalnym mediom.

To teraz będziemy rozmawiać za pośrednictwem mediów?
                  • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 22:42
                    p_e_k_o napisał:

> Po co się tak unosisz? Pytam po prostu, ot tak z ciekawości.

Jak jestes ciekawy, to przylacz sie do TUM (a propos dzis bylo spotkanie m.in. w
                    sprawie otrzymanej odpowiedzi)

> Dość bezczelna jest raczej Twoja odpowiedź.

Tak? A niby czemu? To Ty wypytujesz o szczegoly dzialnosci TUM, klubu na ktorego
                    funcjonowaniu Ci nie zalezy, czemu dales wyraz nie raz na tym forum. Nie wiem
                    czy dla kogos, kto dotychczas jedynie deprecjonowal funkcjonowanie klubu mam
                    obowiazek skladac sprawozdanie z dzielalnosci...

> To teraz będziemy rozmawiać za pośrednictwem mediów?

To jest jedna z plaszczyn dzialnosci TUM - medialna. Jak to "rozmawiac"? Dowiesz
                    sie po prostu efektach akcji TUM.
                    • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 22:59
                      croolick napisał:

> > Dość bezczelna jest raczej Twoja odpowiedź.
                      >
                      > Tak? A niby czemu? To Ty wypytujesz o szczegoly dzialnosci TUM, klubu na
                      > ktorego funcjonowaniu Ci nie zalezy, czemu dales wyraz nie raz na tym forum.
                      > Nie wiem czy dla kogos, kto dotychczas jedynie deprecjonowal funkcjonowanie
                      > klubu mam obowiazek skladac sprawozdanie z dzielalnosci...

Oczywiście że nie masz obowiązku odpowiadać, nikt tego od Ciebie nie wymaga.
                      Przepraszam, że wogóle zapytałem.

Nie miałem zamiaru upubliczniać najbardziej skrywanych tajemnic ekskluzywnego
                      TUM-u. Chciałem po prostu wiedzieć, co dalej z tymi nowymi drzewkami, ale Ty
                      oczywiście musiałeś to odebrać niemalże jak zamach na Towarzystwo.
                      Cóż, Twoja sprawa.
                      • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 09.10.05, 23:34
                        Wybacz Peko ale w szczerosc Twych intencji uwierzyc poki co nie jestem w stanie...
                        • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 10.10.05, 09:15
                          croolick napisał:

> Wybacz Peko ale w szczerosc Twych intencji uwierzyc poki co nie jestem w
                          > stanie...

A nie można po prostu powiedzieć - "sprawa w toku, zmierza do końca, wkrótce
                          poinformujemy o rezultatach"?

Po co wypisujesz te pierdoły o członkostwie, bezczelnościach, itp.?
                          Niezły z Ciebie rzecznik TUM-u. Taką postawą sympatyków TUM-owi nie pozyskasz.
              • pawel.zary Re: spip (czyli Sekcja Propagandy i Promocji) :-) 09.10.05, 22:52
                p_e_k_o napisał:

> Miesiąc minął... jakieś szczegóły?
                >

Szanowny forumowiczu peko! Klub TUM komunikuje się z otoczeniem za pomocą
                tzw. "Kroniki TUM" (patrz link poniżej) i forów internetowych, na których
                zapowiadamy oficjalne spotkania i informujemy o szczególnych wydarzeniach.
                Jeżeli wydarzy się cokolwiek ciekawego i godnego uwagi, to natychmiast o tym
                informujemy informujemy i z pewnością w przyszłości będziemy o tym informować
                na forach internetowych - przekazujemy i będziemy także przekazywać informacje
                do lokalnych mediów.
                Proszę o cierpliwość - Jesteś aktywnym forumowiczem i z pewnością jako jeden z
                pierwszych przeczytasz informacje dotyczące TUM na forum.
                pzdr
                Podaję link:
                zary.zagan.org/infopage.php?id=39
                • p_e_k_o Re: spip (czyli Sekcja Propagandy i Promocji) :- 10.10.05, 09:20
                  pawel.zary napisał:

> Szanowny forumowiczu peko! Klub TUM komunikuje się z otoczeniem za pomocą
                  > tzw. "Kroniki TUM" (patrz link poniżej) i forów internetowych...

Dziękuję za miłą i grzeczną (chociaż nie wyczerpującą) odpowiedź na pytanie.
                  Patrz croolick i się ucz!
                  • croolick Re: spip (czyli Sekcja Propagandy i Promocji) :- 10.10.05, 20:35
                    p_e_k_o napisał:

> Dziękuję za miłą i grzeczną (chociaż nie wyczerpującą) odpowiedź na pytanie.
                    > Patrz croolick i się ucz!

Nie jestem politykiem :-P
                    • p_e_k_o Re: spip (czyli Sekcja Propagandy i Promocji) :- 10.10.05, 22:14
                      croolick napisał:

> Nie jestem politykiem :-P

Oj tam, nikt nie jest doskonały ;)
    • krucjusz Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 19:25
      Chyba dobrze się stało, że zespół pałacowo zamkowy w Żarach nie kupiło miasto.
      Uważam, że nie podołałoby temu wyzwaniu. A jeśli już to trwało by to bardzo
      długo i kosztem wielu innych pilnych potrzeb w miescie. nie ma również
      pewności,że nowi właściciele odrestaurują pałac z zamkiem. Należy jednak mieć
      nadzieję, że jeśli to prawdziwi przedsiębiorcy to cos z tego będzie.
      • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 21:52
        krucjusz napisał:

> Chyba dobrze się stało, że zespół pałacowo zamkowy w Żarach nie kupiło miasto.
        > Uważam, że nie podołałoby temu wyzwaniu. A jeśli już to trwało by to bardzo
        > długo i kosztem wielu innych pilnych potrzeb w miescie. nie ma również
        > pewności,że nowi właściciele odrestaurują pałac z zamkiem. Należy jednak mieć
        > nadzieję, że jeśli to prawdziwi przedsiębiorcy to cos z tego będzie.

Wybacz, ale moim zdaniem bezrefleksyjnie powtarzasz propagande prosto z ratusza.
        Przeciez miasto moglo kupic obiekt nawet za 500 tys. co jest suma niewygorowana
        i jesli byli by chetni biznesmeni to moglo im sprzedac palac lub czesc zamku
        reszte zostawiajac sobie. W umowie sprzedazy moznabyloby zapisac warunki do
        jakich zobowiazuje sie kupujacy (czas remontu, ilosc zainwestowanych srodkow,
        ramowy harmonogram prac etc.) teraz panowie Pietrak i Kwiatkowski maja wolne
        rece i moga albo nic nie robic jak p. Hamerlik i wlos im z glowy nie spadnie
        (tak jak Hamerlikowi) albo czekac by sprzedac komus za wieksza sume obiekt po
        kawalku no albo my mozemy liczyc, ze Pietrak z tych swoich trzech hoteli ma taka
        kase a jego wspolnik jeszcze wieksza przywieziona w teczce z Hameryki, ze
        starcza im na odbudowe. Burmistrz, plecie trzy po trzy mowiac o tym, ze nowi
        wlasciciele pozwola miastu urzadzic w zamku USC i muzeum, hahaha moze i tak
        bedzie ale miasto bedzie im placic czynsz...i gdzie tu sens?
        Mowisz, ze miasta nie byloby stac na remont - pewnie tak, gdyby przyjac
        restauracje obiektu w stylu Zamku Krolewskiego w Warszawie.
        Ja mysle, ze miasto spokojnie mogloby wlasnymi silami wyremontowac i utrzymac
        zamek, natomiast palac mozna byloby odpowiednio zabezpieczyc i moglby spokojnie
        czekac na lepsze czasy i inwestorow. Pamietaj, ze zespol palacowo - zamkowy jest
        wpisany do rejestru zabytkow a w zwiazku z tym mozna otrzymac z Ministerstwa
        Kultury az 50% srodkow na remont, jednak to by wymagalo wysilku i zabiegow a
        naszym urzednikom w ratuszu po prostu sie nie chcicalo sie wysilac...
        • boberzary Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 22:18
          Sam naczelnik Brzeziński mówił że miasto zainteresowane jest odbudową zamku.
          Pałac miał być zabezpieczony i w stałej ruinie. Miał czekać na prywatnego inwestora.
          Koszt remontu zamku nie był by aż taki wielki!!!!!!!!
          Nie przesadzajmy.
          • krucjusz Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 22:32
            Brzeziński buja w obłokach. Ma różne wyobrażenia o pałacu i zamku, tylko nigdy
            jakoś nie słyszałem ani nie czytałem skąd miałyby się znaleść pieniądze na te
            jego wyobrażenia.
            • boberzary Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 22:37
              Marzenia to ma burmistrz!!!!!!!!!!!!!!!!
              Przypominając jego słowa można wysunąc że gościu miał pomysła.
              Gorzej by było z forsą.
              Ale po co jesteśmy w UE.
              • krucjusz Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 22:47
                Cała Unia jak i jej poszczególni członkowie maja nas i naszą Polske w głębokim
                poszanowaniu. Ostatni przykład - Niemcy, którzy poraz kolejny zawarły pakt z
                Rosją i poprowadza gazociag przez Bałtyk, omijając Polskę!
          • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 23:51
            boberzary napisał:

> Koszt remontu zamku nie był by aż taki wielki!!!!!!!!

No tak, czyli jaki miałby być konkretnie?

-
            --
            BLUEBOX.zary.com.pl
            WOJNA.zary.com.pl
        • krucjusz Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 22:28
          Jest trochę sensu w tym co piszesz, ale chyba sobie nie zdajesz sprawy z
          faktycznych kosztów remontu nawet tylko amego zamku i zabezpieczenia części
          pałacowej. Sądzę, że należy liczyć go w dziesiątkach milionów złotych. Z tego
          co sie orientuję budżet miast wynosi coś koło 50 mln., to po pierwsze. Po
          drugie, konserwator zabytków bedzie przyglądal się bardzo uważnie wszystkim
          detalom i nie pójdzie na żadne ustępstwa - przykład ul. Podwale, gdzie firma
          trafiła na fragment murów obronnych, które kolidują z trasa kanalizacji, a
          konserwator wstrzymał roboty i stoi wszystko już chyba miesiąc.Po trzecie zbyt
          optymistycznie chyba piszesz o 50 % z MK, przeciez w naszym kraju ciągle na
          wszystko brakuje kasy.
          • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 22:57
            krucjusz napisał:

> Jest trochę sensu w tym co piszesz, ale chyba sobie nie zdajesz sprawy z
            > faktycznych kosztów remontu

tak, a kto w Zarach sobie zdaje sprawe? Burmistrz, ktory palnal, ze 100 mln.? A
            nie zapytasz skad te jego wyliczenia? Dlaczego jego gadanie o 100 mln. rownie
            dobrze o 200 czy 500 mln. przyjmujesz za dobra monete? Kto powiedzial, ze palac
            ma byc rekonstruuowany na podstawie starych zdjec??? Skoro palacowych wnetrz
            praktycznie juz nie ma...

> nawet tylko amego zamku i zabezpieczenia części pałacowej.

Tak sie sklada, ze bober i ja w zamku i palacu nie raz bylismy a bober ma
            kierunkowe wykszatalcenie z zakresu budownictwa i jakies pojecie o kosztach
            remontu rowniez. Szkoda, ze wiecej zaran nie bylo na zamku, wtedy nikt by nie
            uwierzyl w zapewnienia Ropucha, ze miasta nie byloby stac na remont i utrzymanie
            zamku. Prace prowadzone w l. 70. pozwolily na odtworzenie czesci pomieszczen ale
            teraz przez zdewastowany ostatnimi czasy dach na wyremontowane sklepienia leje
            sie hektolitrami woda i trzeba cos natychmiast robic a ja jeszcze zadnych ludzi
            Pietraka i Kwiatkowskiego nie wiedzialem...

> Sądzę, że należy liczyć go w dziesiątkach milionów złotych.

A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

> Z tego co sie orientuję budżet miast wynosi coś koło 50 mln., to po pierwsze.

no i co z tego? Czy 2 mln. nie moglby co roku spokojnie isc na remont?
            Przpominam, ze np. prawie 2 mln. wiecej niz pierwotnie zakladano kosztowala sala
            gimnastyczna przy gimnazjum nr. 3 - tak sie w Zarach burmistrz liczy z pieniedzmi...

> Po drugie, konserwator zabytków bedzie przyglądal się bardzo uważnie wszystkim
            > detalom i nie pójdzie na żadne ustępstwa

tralalala a jakos na dewastacje ostatnich lat spoglada z przymrozeniem oka,
            przypominam, ze WKZ nie jest jedyna instytucja powolana do ochrony zabytkow i
            czesto godzi sie na projekty renowacji i unowoczesnienia poponowane przez
            Krajowy Osrodek Badan i Dokumentacji Zabytkow (wlasnie powstaje oddzial
            zielonogorski) - z nimi trzeba byloby opracowac projekt - popatrz pod auspicjami
            KOBiDZ Park Muzakowski pieknieje i dostaje kase na renowacje z Ministerstwa
            Kultury...

> - przykład ul. Podwale, gdzie firma
            > trafiła na fragment murów obronnych, które kolidują z trasa kanalizacji, a
            > konserwator wstrzymał roboty i stoi wszystko już chyba miesiąc.

i bardzo dobrze, szkoda tylko, ze ta firma nie zadbala o zabezpieczenie
            dewastowanych wykopow

> Po trzecie zbyt optymistycznie chyba piszesz o 50 % z MK,

owszem te 50% dostac mozna na obiekty o szczegolnej wartosci ale co szkodzi, by
            nasz zabytek reklamowac w Warszawie jak obiekt o szczegolnej wartosci (bo takim
            jest), ponadto sa jeszcze inne zrodla finansowania - chocby UE

> przeciez w naszym kraju ciągle na wszystko brakuje kasy.

Jak widac, nie na wszystko brakuje kasy - wystarczy popatrzec ile pieniedzy jest
            marnowane z kazdym dniem istnienia woj. lubuskiego na rozbuchana biurokracje
            zielonogorsko-gorzowska
            • p_e_k_o Re: Pospolite ruszenie!!!!! 11.09.05, 23:53
              croolick napisał:

> > Sądzę, że należy liczyć go w dziesiątkach milionów złotych.
              >
              > A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

A na jakiej podstawie twierdzisz, że tak nie jest?

-
              --
              BLUEBOX.zary.com.pl
              WOJNA.zary.com.pl
            • krucjusz Re: Pospolite ruszenie!!!!! 12.09.05, 08:26
              Tak się składa, że jestem inżynierem budownictwa i pracuje już ponad 12 lat na
              budowach ( w tym ok. 10 jako kierownik budow). Pracowałem blisko 2 lata
              w "Budkonsie" - głogowskiej firmie, która odbudowywała ratusz w Głogowie. Nie
              obce są mi kontakty z konserwatorami zabytkówi wierz mi szanowny kolego
              potrafią być uciążliwi. Moje wieloletnie doświadczenie w budownictwie nauczyło
              mnie również dość dokładnie szacować koszty. Zgadzam się, że Romek znacznie
              przesadził z tymi 100 mln, ale mój szacunek myślę że jest bliski prawdy. Teraz
              biorąc pod uwagę że miasto co roku przeznaczałoby w budżecie po 2 mln na
              remont, to trwałby on w najmniej optymistycznym scenariuszu ok. 20-25 lat
              • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 12.09.05, 19:09
                krucjusz napisał:

> Teraz biorąc pod uwagę że miasto co roku przeznaczałoby w budżecie po 2 mln na
                > remont, to trwałby on w najmniej optymistycznym scenariuszu ok. 20-25 lat

Tylko przy zalozeniu, ze miejskim urzednikom nie chcialoby sie pozyskac srodkow
                zewnetrznych... Przy ostroznym szacowaniu uzyskania 40 mln. z zewnatrz (MK, UE)
                remont moglby trwac jakies osiem lat. Pietnascie lat niszczal, jako wlasnosc
                Hamerlika...

p.s.
                Sokoro pracowales w BUDKONSie to mialbys roboty co najmniej na 8 lat...
          • krucjusz Re: Pospolite ruszenie!!!!! 12.09.05, 08:40
            Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale firma, która wykonuje kanalizacje na
            Podwalu płaci ogromne pieniądze za zajęcie pasa drogowegoz nie ze swojej winy.
            Oni potrzebowali maksymalnie 3 dni. Na chwilę obecną kosztuje ich to ok. 15
            tys. zł. i mają marne szanse na to żeby ktoś im to umożył.
            • croolick Re: Pospolite ruszenie!!!!! 12.09.05, 19:11
              krucjusz napisał:

> Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale firma, która wykonuje kanalizacje na
              > Podwalu płaci ogromne pieniądze za zajęcie pasa drogowegoz nie ze swojej winy.
              > Oni potrzebowali maksymalnie 3 dni. Na chwilę obecną kosztuje ich to ok. 15
              > tys. zł. i mają marne szanse na to żeby ktoś im to umożył.

Patrzac na to co oni robili z drzewami na Podwalu to moze byla to kara boska, za
              dewastacje Podwala? ;-)
    • ixxa Rewitalizacja 14.09.05, 11:30
      Polecam art.pt.Misja :Rewitalizacja z dzisiejszego Pulsu Biznesu str 24
      (gazetka za darmoche w budynku Urzędu Pracy)
      • croolick Re: Rewitalizacja 09.10.05, 22:44
        A moglabys strescic o co tam chodzi, bo nie wiem, czy uda mi sie do Ratusza
        wstapic w tym tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka