erykzary 23.04.08, 23:27 Mam pytanie. Orientuje się ktoś gdzie w Żarach była siedziba Urzędu Bezpieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rexona5 Re: UB - gdzie? 24.04.08, 08:31 erykzary napisał: > Mam pytanie. Orientuje się ktoś gdzie w Żarach była siedziba Urzędu > Bezpieczeństwa? wydaje mi sie że to budynek przy skrzyż AWP i Kalinowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: UB - gdzie? 24.04.08, 11:08 Dzięki, kurde ale mam już trzecią wersję ;-) 1. I piętro i piwnice "Kremla" 2. Budynek dzisiejszej policji 3. budynek przy skrzyż AWP i Kalinowskiego niestety wszystkim się tylko wydaje :( Odpowiedz Link Zgłoś
zbigklep Re: UB - gdzie? 27.04.08, 01:00 Przy skrzyżowaniu AWP i Kalinowskiego mieściła się siedziba Żandarmerii Wojskowej (WSW), okna były "elegancko" zakratowane, a posesja otoczona murem,brama wjazdowa od strony Kalinowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamizaraza Re: UB - gdzie? 24.04.08, 12:56 Po wojnie Urząd Bezpieczeństwa miał swoją siedzibę przy ul. Legionistów 3 ( budynek obecnej KPP Żary) W roku 1950 budynek przedzielono zamurowując korytarze ( dołączono komendę Milicji). W rezultacie do siedziby UB wchodziło się od ul. Legionistów, a do MO od strony ul. Artylerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
nika139 Re: UB - gdzie? 24.04.08, 13:06 Budynek obecnej KPP. Najpierw było UB, później SB i MO, a teraz policja Odpowiedz Link Zgłoś
rexona5 Re: UB - gdzie? 24.04.08, 13:24 sorki widocznie zostałem wprowadzony w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
purrwisiak Re: A SB? 25.09.08, 14:29 W związku z ideą odebrania przywilejów emerytalnych SB-kom zainteresowała mnie rzeczywista liczba tych funkcjonariuszy na terenie naszego powiatu.Ilu ich było? Czy są czynni zawodowo? Mieliście kiedyś z nimi kontakt? Odpowiedz Link Zgłoś
drugieoko.1 Re: A SB? 29.04.13, 04:42 purrwisiak napisała: > W związku z ideą odebrania przywilejów emerytalnych SB-kom > zainteresowała mnie rzeczywista liczba tych funkcjonariuszy na > terenie naszego powiatu.Ilu ich było? Czy są czynni zawodowo? > Mieliście kiedyś z nimi kontakt? Mialem z nimi kontakt . Z SB-kami z Zielonej Gory tez . Dzieki nim , w stanie wojennym , ogladalem swiat zza krat . W nagrode za to jestem dzisiaj w Kaliforni i chwale swoje zycie . Odpowiedz Link Zgłoś
purrwisiak Re: UB - gdzie? 14.06.09, 23:01 Ot ciekawostka z przeszłości: www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/gallery?Site=GL&Date=20090609&Category=GALERIA&Artno=519228138&Ref=PH Podpowiedź: ilustracja nr 49;) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: UB - gdzie? 15.06.09, 23:15 Czyżby specjalista od "mokrej roboty"? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: UB - gdzie? 26.04.13, 00:19 Siedziba UB była w kamienicy przy pl. Przyjaźni - ta wysoka obok Ludwika. Przy Legionistów/Dzierżyńskiego to była siedziba SB. Odpowiedz Link Zgłoś
aecki Re: UB - gdzie? 05.03.16, 14:11 Czy na Okrzei w okolicach dawnej Kolorowej nie było czegoś w rodzaju oddziału UB. pamiętam w latach 70 gdy tamtędy chodziłem było słychać krzyki i jęki bitych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aecki Re: UB - gdzie? 05.03.16, 14:11 Czy na Okrzei w okolicach dawnej Kolorowej nie było czegoś w rodzaju oddziału UB. pamiętam w latach 70 gdy tamtędy chodziłem było słychać krzyki i jęki bitych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.baumstein Re: UB - gdzie? 05.03.16, 22:39 Urząd Bezpieczeństwa (UB) ? powszechnie używane określenie organów bezpieczeństwa państwa funkcjonujących w Polsce w okresie stalinizmu (1944?1956). Odpowiedz Link Zgłoś
janwer Re: UB - gdzie? 22.03.16, 11:07 Gdzie była siedziba Gestapo podczas wojny? Podobno ul. Obrońców. To prawda? Odpowiedz Link Zgłoś