Dodaj do ulubionych

Nowa Sól-Żagań-Żary

02.08.08, 00:01
Na najblizszej sesji Rady Miejskiej (28 sierpnia) jest taki punkt: "poparcie
projektu pt. Przywrócenie do ruchu kolejowego linii Nowa Sól-Żagań-Żary",
ciekawe czy ma to z zwiazek z tym: "Tyszkiewicz nie ukrywa, ze liczy że
wniosek nowolski zostanie zauważony przez ekspertów. Przypomnijmy , że chodzi
o uruchomienie kolejowej linii turystycznej z Wolsztyna do Nowej Sola poprzez
historyczny most w Stanach. W dalszych założeniach jest jazda pociągiem retro
do Cottbus. Plusem wniosku jest jego natychmiastowa realizacja uważa Tyszkiewicz."

www.zachod.pl/articles/view/od-nowa-rozpatrza-lubuskie-unijne-projekty
Obserwuj wątek
    • debest3 Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 02.08.08, 11:13
      każde nowe połączenie jest warte uwagi:)wprawdzie standard podróży PKP dużo się
      nie zmienił ,więc z przywróceniem retro w pociagach nie powinno być problemów:)
      Kobieta bez mężczyzny,jest jak ryba bez roweru
      • croolick Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 02.08.08, 19:20
        debest3 napisał:

> wprawdzie standard podróży PKP dużo się nie zmienił ,więc z
        > przywróceniem retro w pociagach nie powinno być problemów:)

Dokladnie! Olsnilo mnie - wlasnie dlatego placimy za cos co nazywa sie "Ex
        Lubuszanin" jak za ekspres, bo to wlasnie pociag retro odtwarzajacy atmosfere
        PRLu ;-)
    • debest3 Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 02.08.08, 19:58
      tylko że Lubuszanin za komuny jeździł szybciej..a teraz sam zobacz
      miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35182,5530061,Zolwie_tempo_Ekspresu_Lubuszanin.html
      • croolick Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 03.08.08, 01:36
        Za komuny to ja pamietam pociag, co jezdzil z Zar (Zagania) do Warszawy... Od
        wspolczesnego Lubaszanina niczym sie prawie nie roznil - tabor dokladnie ten
        sam, czas podrozy rowniez, jedyne novum to wozek z kawa, piwkiem i kanapkami
        przeciskany przez pracownika Warsu, no i od ZG musze jakos dojechac, a kiedys
        wsiadalo sie na zarskiej stacji...
        • sliders Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 04.08.08, 13:47
          Nie do końca standard się nie zmienił. Nowe szynobusy (co prawda nowe, ale
          siedzenia ma strasznie nie wygodne) są przecież jakąś alternatywą dla o wiele
          droższych w utrzymaniu "starych składów". Musimy poczekać aż za tym pójdzie
          remont torów. Remont tej linnii, pomógłby przecież zarówno Żarom, Żaganiowi jak
          i Nowej Soli. Droga wojewódzka z Żagania do Kożuchowa to coś niebywałego w XXIw.
          • croolick Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 04.08.08, 14:20
            sliders napisał:

> Nowe szynobusy (co prawda nowe, ale siedzenia ma strasznie nie
            > wygodne) są przecież jakąś alternatywą dla o wiele droższych w
            > utrzymaniu "starych składów".

To prawda, ale one nie obsluguja ekspresu Lubuszanin. Lubuszanin najbardziej
            obciachowy ekspres w kraju, nie ma zadnego porownania do standardu wagonow IC
            Wawel jezdzacego przez Zary i Zagan.

> Musimy poczekać aż za tym pójdzie remont torów.

Ja chcialbym, zeby chocby sznobusy byly skomunikowane z popularnymi pociagami
            dalekobieznymi w ZG (kasa dla PKP lezy na wyciagniecie reki, ale PKP ma to w
            nosie), juz nie musze miec bezposredniego pociagu z Zar do Wawy, wystarczylby
            szynobus, ktorym moglbym dojechac na pociag do Wawy i wrocic, jak na razie to
            zadanie to przerasta PKP.

> Remont tej linnii, pomógłby przecież zarówno Żarom, Żaganiowi jak
            > i Nowej Soli.

Wcale nie jestem przeciwko, uwazam, ze linia ta jest BARDZO potrzebna ze wzgledu
            przede wszystkim ruch towarowy miedzy kooperujacymi zakladami - chocby np.
            zaganski Kietzmann ma kooperowac z nowosolska Gedia i dostarczac czesci do
            zarskiego Karmanna.

> Droga wojewódzka z Żagania do Kożuchowa to coś niebywałego w XXIw.

To prawda :-(
          • mercin.brezan Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 04.08.08, 18:53
            sliders napisał:

> Droga wojewódzka z Żagania do Kożuchowa to coś niebywałego w XXIw
            > .

nie narzekaj, ja opanowałem tą trasę i nawet po kocich łbach jest ok.
            p.s.
            mam nadzieję że policja nie wpadnie na pomysł by na owye kocie łby
            dać fotoradar :]
            • mercin.brezan Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 06.08.08, 14:32
              Niewtajemniczonym:
              i119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/08080609282500.jpg

s119.photobucket.com/albums/o137/mercin_brezan/?action=view¤t=BMVI0027.flv
              • sliders Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 06.08.08, 15:43
                HAHA Filmik niezły :)
          • croolick Re: Nowa Sól-Żagań-Żary 06.08.08, 00:48
            Wracajac wczoraj z Poznania zaryzykowalem i pojechalem przez Nowa Sol (ten
            powiat ma chyba najgorsze drogi w kraju) za Kozuchowem w Podbrzezu zrobili
            kawleczek drogi, ktory natchnal mnie nadzieja, ale trwajaca krotka chwile, w
            Stypulowie jak od lat prawdziwy offroadowy hardcore. Zauwazylem, ze szyny w
            kilku miejscach juz zostaly zdemontowane...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka