Dodaj do ulubionych

Koalicja TiM - SLD.

27.11.08, 21:40
Wbrew zapewnieniom D. Grochli, ze "TiM jest jedyna konstruktywna opozycja w
Radzie Miejskiej" trudno mi w to uwierzyc:

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081127/POWIAT18/62720954
"Burmistrza Pogorzelca zabrakło wczoraj na sesji. Niejako w jego imieniu głos
zabrał jego zastępca Franciszek Wołowicz. - Kłamstwa, kłamstwa i jeszcze raz
kłamstwa - stwierdził bez ogródek."

No coz, nie przepadam, za panem Zenonem, ale trudno mowic o klamstwach w jego
wypowiedzi:

"Wypłacił 450 tysięcy złotych przedsiębiorcy z tytułu likwidacji giełdy
towarowej. Na targowisku miasto straciło prawie milion. Burmistrz mógł kupić
zamek i pałac, a nie zrobił tego. Burmistrz bez przerwy i bez uzasadnienia
zmienia budżet, niezgodnie z prawem przekazał zasoby Pekomu dla Zakładu
Gospodarki Mieszkaniowej - grzmiał Z. Oleszewski."
Obserwuj wątek
    • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 27.11.08, 22:44
      croolick napisał:

> No coz, nie przepadam, za panem Zenonem, ale trudno mowic o
      > klamstwach w jego wypowiedzi:

Najlepsze jest to - "Burmistrz bez przerwy i bez uzasadnienia
      zmienia budżet". Już to widzę, jak burmistrz budżet zmienia, ot tak dla jaj,
      albo żeby radnym namieszać w głowach... to tyle cyferek.
      • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 27.11.08, 22:59
        p.e.k.o napisał:

> Najlepsze jest to - "Burmistrz bez przerwy i bez uzasadnienia
        > zmienia budżet". Już to widzę, jak burmistrz budżet zmienia, ot
        > tak dla jaj, albo żeby radnym namieszać w głowach... to tyle
        > cyferek.

No dobra a to co wyzej o zamku i palacu oraz targowisku? Tez "klamstwo"?
        • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 27.11.08, 23:57
          croolick napisał:

> No dobra a to co wyzej o zamku i palacu oraz targowisku? Tez
          > "klamstwo"?

Może i zamek miasto mogło kupić, ale równie dobrze mogło kupić pałac żagański,
          albo jakąś fontannę na wschodzie Polski. Czy to zarzut? Można to i tak
          traktować, tylko mam jedno pytanie - komu należałoby zabrać pieniądze z
          miejskiego budżetu, żeby wystarczyło na remont tego obiektu? Łatwo tak się mówi
          - kupić, kupić. Ale zabrać pieniądze już nie byłoby tak łatwo, jeśli się chce
          wszystkim robić dobrze. Nie oszukujmy się, innej drogi by nie było. No i kolejny
          dylemat - zabrać bogatym czy biednym?

Sprawy targowiska nie znam, więc się nie wypowiadam.
          • purrwisiak Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 11:31
            Zenek to mitoman.

Ego Zenka wybujało tak mocno że miał tupet przyjąć odznaczenie za
            internowanie.

Problem polega na tym że Zen internowany nigdy nie był.

...kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo.....

• croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 18:07
            p.e.k.o napisał:

> Może i zamek miasto mogło kupić, ale równie dobrze mogło kupić
            > pałac żagański,

Acha rozumiem, ze w Zaganiu maja jakas zarska ruine zespolu palacowo - zamkowego
            do sprzedania? Tez znajduje sie w centrum miasta jak ten w Zarach? Ladnie w
            kolorowy papier pakuja, czy sprzedaja luzem?

> albo jakąś fontannę na wschodzie Polski.

Mozna tez kolumne Zygmunta.

> Czy to zarzut? Można to i tak traktować, tylko mam jedno pytanie - > komu
            należałoby zabrać pieniądze z miejskiego budżetu, żeby
            > wystarczyło na remont tego obiektu?

A kto mowi o zabieraniu? Radni przeznaczyli 400 tys. a cena pierwokupu byla o 19
            tys. wyzsza. Rozumiem, ze mozna bylo zrobic nadzwyczajna sesje Rady 17 listopada
            w sprawie zagwarantowania niemalego wkladu wlasnego do programu Narodowego
            Programu Przebudowy Drog Lokalnych 2008-2011, ale zwolanie sesji w celu
            uzyskania brakujacych 19 tys. to juz przeroslo mozliwosci Burmistrza? Uciekl od
            odpowiedzialnosci (w koncu bylo przed wyborami a wyborcy mogliby zapytac, co
            zamierza zrobic z nabytkiem), uwierzyl w piekne zapewnienia inwestorow bez
            sprawdzania ich wiarygodnosci i tyle. Historia, co nie bylo trudne do
            przewidzenia, sie powtorzyla.

> Łatwo tak się mówi - kupić, kupić. Ale zabrać pieniądze już nie
            > byłoby tak łatwo, jeśli się chce wszystkim robić dobrze.

Od wielu lat miasto przygotowywlo sie do przejecia zespolu palacowo - zamkowego.
            Wydano sporo kasy na koncepcje zagospodarowania, ktore mozna bylo ogladac w
            pieknie wydanych wydawnictwach. Te pieniadze wyrzucono w bloto.

> Nie oszukujmy się, innej drogi by nie było.

Doprawdy? To po co byly te wszystkie studia koncepcyjne? Skoro urzednicy nie
            mieli odwagi i pomyslu, to moze niekoniecznie nadaja sie na swoje stanowiska? No
            chyba, ze jedynym zadaniem urzednika jest spokojnie przetrwac na stolku do
            nastepnych wyborow.

> No i kolejny dylemat - zabrać bogatym czy biednym?

To dylemat demagoga.

> Sprawy targowiska nie znam, więc się nie wypowiadam.

zary.info/n,zary,1000.html
            zary.info/n,zary,1029.html
            • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 18:40
              croolick napisał:

> A kto mowi o zabieraniu?

Ja. Remont kosztuje, budżet nagle się nie powiększy, a wolnych środków nie ma.
              Żeby były, trzeba je komuś zabrać, proste.

> Wydano sporo kasy na koncepcje zagospodarowania

Ile i na co wydano kasę. Konkretnie poproszę.
              • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 19:01
                p.e.k.o napisał:

> Ja. Remont kosztuje, budżet nagle się nie powiększy, a wolnych
                > środków nie ma.
                > Żeby były, trzeba je komuś zabrać, proste.

A rozumiem, ze zatem nalezysz do grona osob narzekajacych na remont parku?
                Przeciez te miliony mozna bylo przeznaczyc na "biedne dzieci" ;-)

> Ile i na co wydano kasę. Konkretnie poproszę.

A samemu poszukac to nie laska?
                Popatrz chocby tu:

www.zary.pl/index.php?id=39&lng=pl
                Na polce mam dwa ladnie wydane foldery z plytkami "Zary rewitalizacja" z 2003 i
                2004. To nie kosztowalo (sa w nich przedstawione koncepcje dot. zespolu palacowo
                - zamkowego)? A moze tworcy projektow zagospodarowania palacu pracowali
                charytatywnie? Konferencje i wspolprace z niemiecka mlodzieza studencka tez
                zorganizowano hobbistycznie?
                • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 19:11
                  croolick napisał:

> A rozumiem, ze zatem nalezysz do grona osob narzekajacych na
                  > remont parku?

Rozumiem że Ty wolałbyś zamiast parku wyremontować jakiś kawałek pałacu.
                  Podkreślam - ZAMIAST.

> A samemu poszukac to nie laska?

Skoro o czymś piszesz, to myślałem że wiesz o czym. Kwoty jednak nie podałeś
                  nawet w przybliżeniu.
                  • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 19:32
                    p.e.k.o napisał:

> Rozumiem że Ty wolałbyś zamiast parku wyremontować jakiś kawałek
                    > pałacu. Podkreślam - ZAMIAST.

A czemu "zamiast"? Od czego sa programy Ministerstwa Kultury i unijne. Jakos w
                    folderach miasto deklarowalo chec zagospodarowania zespolu palacowo - zamkowego.
                    Nagle zrezygnowalo z tego zamiaru, gdy w Zarach pojawili sie panowie Pietrak i
                    Kwiatkowski... Jak to mozliwe, ze biednemu Krosnu Odrzanskiemu udalo sie dokonac
                    rewitalizacji Zamku Piastowskiego a przy okazji zbudowac port rzeczny i pare
                    innych rzeczy, bez "zamiast"?

> Skoro o czymś piszesz, to myślałem że wiesz o czym.

Oczywiscie bez osobistych atakow obejsc sie nie mozesz. Jak widac wiem, cos o
                    czym ty nie wiedziales dotychczas, ze miasto przygotowalo plany rewitalizacji
                    palacu... Co mozna z tym dzis zobic? No powiedz.

> Kwoty jednak nie podałeś nawet w przybliżeniu.

A po co? Wazne, ze sa to pieniadze wyrzucone w bloto. Mysle, ze tylko ktos
                    dociekliwy jest w stanie to wyliczyc a ja radnym nie jestem (a mysle, ze byloby
                    to zadnie wlasnie dla Komisji Rewizyjnej). No chyba, ze dla zadowolenia ciebie
                    mam podac kwote z kosmosu?
                    • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 23:59
                      croolick napisał:

> A czemu "zamiast"?

Bo budżet nie jest z gumy. Proste.

> Jak widac wiem, cos o czym ty nie wiedziales dotychczas, ze miasto
                      > przygotowalo plany rewitalizacji palacu... Co mozna z tym dzis
                      > zobic? No powiedz.

Kwotę wydatków poproszę.

> No chyba, ze dla zadowolenia ciebie mam podac kwote z kosmosu?

No właśnie, piszesz o dużych kwotach, a ich wielkość kojarzysz z kosmosem :)
                      • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 00:14
                        p.e.k.o napisał:

> Bo budżet nie jest z gumy. Proste.

W kazdym budzecie sa zapisane srodki na _inwestycje_. Proste?

Budzet miasta od lat nie maleje. Sa wydatki stale, ale czesc budzetu
                        przeznaczana jest na inwestycje i to od radnych zalezy na jakie. Istnieje tez
                        rezerwa budzetowa. Mozna przesuwac srodki w trakcie roku. Mowienie o zabieraniu
                        to czysta demagogia. W ten sposob mozna udowodnic, ze budujac droge czy
                        okreslony obiekt, zabieramy na budowe innego, ktory moglby powstac. Lista
                        zarzutow, co mogloby powstac w zamian moze byc baaardzo dluuuuuga. Np. ile lawek
                        mozna kupic zamiast budowy jednej drogi? To burmistrz i radni ustalaja priorytety.

> Kwotę wydatków poproszę.

Popros Komisje Rewizyjna o zbadanie sprawy i podanie konkretnych kwot.
                        Dla skrupulatnosci mozesz sie takze zwrocic do Sekretarza Generalnego ONZ lub
                        MCK o podanie dokladnej liczby ofiar II wojny swiatowej. A jesli nie uzyskasz
                        dokladynch danych mozesz oglosic, ze II wojny swiatowej nie bylo w ogole.

> No właśnie, piszesz o dużych kwotach, a ich wielkość kojarzysz z
                        > kosmosem :)

Aaaa, rozumiem. Piec tysiakow w ta, dziesiec w tamta to zaden problem. W koncu
                        to nie urzednika pieniadze...
                        • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 01:04
                          croolick napisał:

> Mowienie o zabieraniu to czysta demagogia.

Masz prawo do własnego zdania, ale pozwól że ja zostanę przy swoim - tak się
                          składa, że coś tam na ten temat wiem.

Nie będę jednak wartościował, ani określał przymiotnikami tego, co Ty o budżecie
                          opowiadasz.
                          • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 01:37
                            p.e.k.o napisał:

> Masz prawo do własnego zdania, ale pozwól że ja zostanę przy
                            > swoim - tak się składa, że coś tam na ten temat wiem.

Finanse powiatu od finansow gminy miejskiej roznia sie w pewnych istotnych
                            aspektach.

> Nie będę jednak wartościował, ani określał przymiotnikami tego, co > Ty o
                            budżecie opowiadasz.

Jasne, bo to swiadczylo by tylko o twoim braku argumentow.

p.s.
                            BTW. Czy moglbys mi wyjasnic, gdzie zdobyles doglebna wiedze nt. samorzadowych
                            budzetow? To byla podyplomowka z finansow publicznych czy moze studia
                            doktoranckie na SGH?
            • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 19:26
              croolick napisał:

> zary.info/n,zary,1000.html
              > zary.info/n,zary,1029.html

Z tych doniesień prasowych które przytoczyłeś wcale nie wynika, że burmistrz
              wypłacił 450 tys. za likwidację giełdy towarowej. To prawda więc czy kłamstwo?
              • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 28.11.08, 19:40
                p.e.k.o napisał:

> Z tych doniesień prasowych które przytoczyłeś wcale nie wynika, że > burmistrz
                wypłacił 450 tys. za likwidację giełdy towarowej. To
                > prawda więc czy kłamstwo?

Poszukaj tu:

www.bip.zary.pl/index.php?id=92
                znajdziesz tu tez liczne uchwaly w sprawie zmiany budzetu...
                • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 29.11.08, 00:00
                  croolick napisał:

> Poszukaj tu:

A Ty szukałeś? Masz jakieś konkrety na potwierdzenie swoich słów? Czy może jest
                  jak zwykle...
                  • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 29.11.08, 11:17
                    Racja. Jest jak zwykle, czyli znowu manipulujesz moja wypowiedzią. To nie moje słowa a radnego. Te że Burmistrz chciał zapłacić Chomontowi za giełdę jest faktem.
                    • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 29.11.08, 12:10
                      croolick napisał:

> Te że Burmistrz chciał zapłacić Chomontowi za giełdę jest faktem.

"Chciał" a "zapłacił" to zupełnie różne sprawy. Nie dostrzegasz różnicy?
                      Ja też chciałem polecieć na księżyc, ale to nie znaczy automatycznie że na
                      księżycu byłem :)
                      • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 29.11.08, 16:54
                        p.e.k.o napisał:

> "Chciał" a "zapłacił" to zupełnie różne sprawy. Nie dostrzegasz
                        > różnicy?

Dostrzegam o tyle, ze radny zrobil wokol tego zadyme, co moglo pokrzyzowac nieco
                        plany Burmistrza. A skad wiesz, ze z nich zrezygnowal? Fajna jest ta twoja
                        logika. Jesli nie ma swiadectwa zdrowia (wstaw dolne imie), to znaczy, ze jest
                        debilem?
                        • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 29.11.08, 17:10
                          croolick napisał:

> A skad wiesz, ze z nich zrezygnowal?

Nie wiem, więc nie wypowiadam się na ten temat.

> Jesli nie ma swiadectwa zdrowia (wstaw dolne imie), to znaczy, ze
                          > jest debilem?

W niektórych przypadkach może tak właśnie być, wszak debili nie brakuje.
                          • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 00:03
                            p.e.k.o napisał:

> Nie wiem, więc nie wypowiadam się na ten temat.

Doprawdy? A co robiles dotychczas?
                            • p.e.k.o Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 00:56
                              croolick napisał:

> Doprawdy? A co robiles dotychczas?

Masz jeszcze coś do powiedzenia... ale tak na temat?
                              Bo jeśli chcesz porozmawiać o tym, co robiłem dotychczas, to ja już dziękuję.
                              • croolick Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 01:17
                                p.e.k.o napisał:

> Masz jeszcze coś do powiedzenia... ale tak na temat?

Ja caly czas mowie na temat. Ale widze, ze zaczyna cie to nudzic.

> Bo jeśli chcesz porozmawiać o tym, co robiłem dotychczas, to ja
                                > już dziękuję.

Mowie o tym, ze twierdzisz, nie mowiles nic o gieldzie towaraowej przy
                                Wapiennej, choc twierdzisz ze burmistrz nie zamierzal dac 450 tys. prywatnemu
                                przedsiebiorcy, ze nieudany biznes, bo nie znalazles stosownej uchwaly :-)
                                • some_zary Re: Koalicja TiM - SLD. 30.11.08, 11:07
                                  Wracając do meritum!
                                  Smutne i obrzydłe jest to, jak P. Grochla "zagorzały anty-komunista"
                                  sprzedał się na politycznej giełdzie, w zamian za stanowisko
                                  Przewodniczącego! Środowisko SLD w Żarach znalazło sobie frajera,
                                  któremu wystarczyło zaoferować wygodne siedzisko na sali obrad...
                                  A ten teraz opłaca abonament za utrzymanie stołka w postaci
                                  sukcesywnych podwyżek płac burmistrza:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka