Dodaj do ulubionych

Podróz autobusem lini 738 do Radzymina

24.01.10, 16:25
Chciałbym powiedzieć iż ten autobus linii 738 z Radzymina do Warszawy i z powrotem to totalna porażka. Jadąc nim w dniu dzisiejszym tj. 24.01.2010 czułem się jakbym jechał czołgiem , tylko tyle że w czołgu to chociaż jet ciepło , są drzwi dobrze i szczelnie domknięte a w tym autobusie to pomiędzy drzwiami a framugą jest 10 cm. szpara , dlatego też do domu wróciłem bardzo zmarźnięty. Bardzo proszę o wymianę tego autobusu na lepszy model, bo to co teraz jeździ to naprawde wielka porażka
Obserwuj wątek
    • kaaamii3 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 24.01.10, 19:34
      to się cieplej ubieraj!siedząc 40 min w miejscu wychłodzisz się naturalnie smile
      Autobusy są w porządku!ogrzewanie w nich działa.Jedyne co bym proponowała na tej
      trasie to uruchomić pośpieszny kurs.
      Jak ci nie pasuje to płać więcej i jeździj prywatnymi liniami w którch
      niekoniecznie jest lepiej a jest drożej.
    • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 24.01.10, 21:31
      Tez mam takie same odczucia.
      Przez tydzien jezdzilem tym "postepowym" i europejskim srodkiem lokomocji bo nie
      mialem samochodu i mam negatywne odczucia.
      Po pierwsze podroz trwa dluzej niz samochodem. I to sporo dluzej (u mnie jest to
      100%). Zanim sie dojedzie do M1 mozna sie przespac z nudow. A to dopiero
      poczatek mojej trasy.
      Po drugie jest zimno jak w psiarni (nic nie widac przez szyby bo zamarzly).
      Musialem sobie otworki na oczy wydrapac zeby wiedziec gdzie wyjsc.
      Po trzecie przesiadki powoduja niezle oziebienie. Malo mi palce od stop nie
      odpadly ostatnio po 3 przesiadkach. Ale to pisze ogolnie o transporcie zbiorowym
      a nie konkretnie o linii 738.
      Nie ma to jednak jak wlasny samochod. Socjalistyczny, europejski postep jest
      jednak nie dla mnie. No i kosztuje zbyt drogo.
      Po czwarte e-bilety czesto nie dzialaja. Ostatnio jechalem na gape z dusza na
      ramieniu bo byl jakis problem.
      Po piate drogo jak cholera. Za dzienny bilet 14 zlotych to lekka przesada. Mi na
      dotarcie do pracy transportem miejskim schodzi jakies 2-2.5 godziny wiec bilet
      jednodniowy to koniecznosc bo nawet na 90 minutowych wychodzi drozej.
      Tak wiec po tygodniu prob wracam do swojego samochodu. Chociaz jestem wczesniej
      w domu, nie marzne i nie jade w tloku.

Wogole to skoro tyle doplacamy to 738 powinien sie zatrzymywac tylko na żądanie
      a nie na wszystkich przystankach po drodze. Moze wtedy mialby sens, chociaz watpie.

Tak wożąc ludzi z nadmy, marek i zabek nabijamy tylko kieszen ZTM'u kosztem
      niewygody i dlugiego czasu przejazdu dla radzyminiakow placacych za ta linie
      gube miliony.
      • flancowany Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 10:10
        kupasz napisał:
        > Tak wożąc ludzi z nadmy, marek i zabek nabijamy tylko kieszen ZTM'u kosztem
        > niewygody i dlugiego czasu przejazdu dla radzyminiakow placacych za ta linie
        > grube miliony.

Jak byś nie wiedział, Nadma to też gmina Radzymin.

Patrząc w ten sposób, to ja powinienem wnioskować o likwidację autobusów do Radzymina, Nadmy i Załubic, bo do mojej wsi żaden autobus nie dociera.
        • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 10:16
          > Patrząc w ten sposób, to ja powinienem wnioskować o likwidację autobusów do
          Radzymina, Nadmy i Załubic, bo do mojej wsi żaden autobus nie dociera.

Skoro chcesz doplacac i nic z tego nie miec to Twoj problem.
          Jak kto lubi, nie mi oceniac.
          • flancowany Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 10:58
            kupasz napisał:
            > Skoro chcesz doplacac i nic z tego nie miec to Twoj problem.
            > Jak kto lubi, nie mi oceniac.

Czyli mam dwa wyjścia:

1. Przestać płacić tu podatki i zacząć to robić gdzieś indziej, np. w Warszawie. Bo częściej korzystam w tamtejszej infrastruktury.

2. Próbować wpłynąć na tutejsze władze, tak żeby spełniły moje oczekiwania, czyli skomunikowały wieś z Radzyminem, zbudowały chodniki, założyły wodociąg i kanalizację. Na co jak sądzę nie ma szans, bo wieś jest mała i na uboczu wszystkich gminnych inwestycji a mój jeden głos ma niewielkie znaczenie.
            • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 11:46
              Nie wiem co masz zrobic.
              Ja tylko napisalem, ze mi sie ZTM nie podoba bo sie wlecze i duzo kosztuje.
              • flancowany Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 12:58
                A tym którzy jeżdżą ZTM nie podoba się stanie w korku, bo tacy jak Ty tworzą go swoimi osobówkami.

W takie wyliczanki możemy się długo bawić. Nie podoba Ci się komunikacja zbiorowa to z niej nie korzystaj.
                • abc123.trzy Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 15:37
                  Najlepiej, żeby każdy płacił za siebie. Wtedy by nie było dyskusji. A tak mimo,
                  że ja też z ZTMu nie korzystam, to muszę płacić.

Z państwego przedszkola nie korzystam, to płacę dwa razy. za państwowe i prywatne.

Zgodziłbym się z tobą, gdyby nie korzystanie oznaczało też brak ponoszenia
                  kosztów. Wtedy kapitał bylby tam inwestowany, gdzie ludzie chcą dobrowolnie
                  płacić. A tak jest inwestowany, gdzie urzędnikom się wydaje, że ludzie chcą płacić.
                  • kaaamii3 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 15:49
                    co ja tu czytam. Jest bardzo dobrze,że jeździ do Radzymina ten JEDEN
                    autobus-738!!!!!
                • zadowolony2801 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 15:52
                  !Do M1 jedzie około25minut i moim zdaniem nie jest to długo!
                  KUPASZ czemu jezdziłes tydzień ztm skoro jest taki drogi i jest tak
                  zimno?Przeciez mogłeś kupic bilet tygodniowy a nie dobowy i wyszło by cie
                  taniej!Zimno?Długo?Przeciez jest prywatny(NA PEWNO CIEPLEJSZY,WYGODNIEJSZY I
                  TROHE SZYBSZY)!A to że płacisz za ztm w podatkach trudno!Ja też płace podatki za
                  wiele rzeczy z których nie korzystam inie narzekam!Możesz wybrać ztm lub
                  prywatny!Albo samochód prywatny!Ale gdyby nie było ztm to byś znowu narzekał bo
                  najwidoczniej przez tydzień niemiałeś wygodnego samochodu!
                  • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 16:46
                    Zona mi zabrala.
                  • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 16:54
                    Myslalem, ze raz pojade (to o jeden raz za duzo) ale mi zona samochod zabrala na
                    tydzien.
                    No i tak sie meczylem biedny przez tydzien.
                    Prywatnymi bym jezdzil ale zlikwidowali po wprowadzeniu ZTM.
                    Ktos wie jakie i skad jeszcze jezdza?
                • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 16:51
                  Wyluzuj sie.
                  To juz sobie pokrytykowac nie mozna tego waszego ZTM'u?
                  Akurat ja korkow duzych nie widzialem spowodowanych osobówkami. Poprostu
                  zatrzymywanie sie co chwila na przystanku skutkuje wydluzonym czasem podrozy.
                  25-30 min do M1 to o 15 za dlugo jak dla mnie. A do pracy 2-2,5 godziny to o
                  godzine za dlugo. Nie mam zamiary stracic zycia siedzac w autobusie.
                  Masz racje nie bede korzystał. Ciekawe czy Ty bys sie cwaniaczku do mojej
                  benzyny tak chetnie dorzucil jakby Ci panstwo kazalo?
                  Wiec nie dziw sie, ze mnie serce boli wydajac tyle na cos tak beznadziejnego i
                  nieużytecznego dla mnie.
                  • sas101 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 20:30
                    A ja tak jak i wiele innych osób korzystam z 738 mimo że mam autko.
                    I bardzo sobie chwalę (podobnie jak wielu mieszkańców) to coś
                    beznadziejnego i nieuzytecznego dla Ciebie. Dziś nieużytecznego a
                    jutro być może podstawa Twojego transportu. Skąd wiesz czy za
                    miesiąc lub pół roku będzie stać cię na benzynę?
              • sibeliuss Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 15:03
                kupasz napisał:

> Nie wiem co masz zrobic.
                > Ja tylko napisalem, ze mi sie ZTM nie podoba bo sie wlecze i duzo kosztuje.

Chciałbyś, aby autobus jechał tyle co samochód? No uderz się młotem.
                • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 01.02.10, 10:31
                  Hehe wczesniej inaczej to przedstawialiscie wszyscy. kchacinski nawet pisal, ze
                  szybciej jezdzi zbiorkomem niz samochodem. Jestem ciekawy co wy z tego macie, ze
                  tak napieracie na to rozwiazanie.
                  Mialo byc szybko, tanio i wygodnie a jest wolno, drogo i niewygodnie ale i tak
                  sie wszystkim podoba. Ciekawe.
    • ru.sh Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 17:45
      Brak wyobraźni jest chyba gorszy niż głupota. Wyobraź sobie, że
      większość ludzi korzystających z 738 to osoby dojeżdżające
      codziennie do pracy do Wawy za 116 złotych miesięcznie (bilet na 2
      strefy). Przy kwartalnym wychodzi jeszcze taniej. Czas dojazdu jest
      porównywalny z prywatnymi. Jeżdżę z Victorii mniej więcej o wpół do
      6 rano, prywatny dojeżdża do Wileńskiego góra 5-10 minut szybciej.
      Korki dotyczą wszystkich.
      Niektórym zawsze będzie coś nie pasować. Jakby tu metro pociągnęli
      to byś narzekał, że nic przez okno nie widać w czasie jazdy.
      • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 18:14
        Mam inne odczucia. Byc moze dlatego, ze jezdze samochodem osobowym.
        Dla mnie 738 wlecze sie niemilosiernie i nikt mnie nie przekona, ze jest inaczej.

Czy ktos wie jak teraz jezdza prywaciarze i skad? Czy w okolicach viktorii
        przejezdzaja?
        • przedemerytka Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 18:36
          jeżdżą jak dawniej ( pzrzed wprowadzeniem 738)czyli nie wiadomo o
          której najlepiej spróbuj tuż przed odjazdem planowanego 738. Ja tak
          ostatnio jechałam do W-wy
      • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 18:33
        No i wytlumacz mi ten fenomen, ze skoro jesli korki dotycza wszystkich dlaczego
        osobowym jade godzine do pracy a ZTM'em 2-2,5 godziny?
        Nie przekonales mnie. Ale ciesze, sie ze jestes zadowolony ze swojego srodka
        transportu jak ja ze swojego. Gdyby jeszcze autobusy szybciej ze skrzyzowania
        zjezdzaly, szybciej przyspieszaly i nie wlaczaly sie chamsko do ruchu jak swiete
        krowy byloby mniej korkow i niebezpiecznych sytuacji na drodze.
        • ru.sh Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 19:31
          Napisałem o różnicy w czasie dojazdu między tzw burakowozem (tak
          niestety to coś nazywają w Wawie) a ZTM autobusem. I tu i tu
          przystankują. Wiadomo, że prywatnym autkiem dojedziesz szybciej.
          Tyle, że sporo drożej...
          2 - 2,5 godziny ??? Jakoś mało realne. Najdłużej zdażyło mi się
          jechać z Wawy do Radzio City około 1, 20 minut. Może przypadkowo
          wsiadłeś w tze "przejazd techniczny". One mają inny rozkładsmile
          • efka_85 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 19:55
            O czym ta dyskusja? Wiadomo, że osoba, która na co dzień dojeżdża z Radzymina do
            Warszawy samochodem nie zrozumie osób, które muszą jeździć autobusami.
            Jasne, że samochodem jest szybciej, wygodniej i cieplej. Ale ci, którzy jeździli
            prywatnymi autobusami mają powód do zadowolenia z ZTM'u - jest punktualny,
            jeździ w święta, jest duuużo tańszy i jeździ niewiele dłużej niż prywaciarze.
            Dowodem na to niech będzie ilość osób korzystająca z linii 738.
            Więc uważam, że wzajemne przekonywanie się co jest lepsze: samochód, prywatny
            autobus czy 738 nie ma sensu.
            • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 20:23
              Masz calkowita racje.
              Problem w tym, ze na forum byla prowadzona agitacja na rzecz ZTM'u jaki to ZTM
              bedzie super, jaki bedzie szybki, punktualny, cieplutki i wogole.
              Sprawdzilem i niestety mnie nie przekonal. A wrecz jestem zniesmaczony czasem
              podrozy i warunkami. A mialo byc jak w europie...
              No i mamy wolny ZTM za 1.5 miliona a ja na swojej ulicy caly czas nie mam
              utwardzonej drogi, nie mowiac o chodniku do centrum czy kanalizacji.
              I o ile zwolennicy dojazdow zbiorowych mieli wczesniej prywaciarzy o tyle ja nie
              mam alternatywy w postaci byle jakiego chodnika czy drogi.
              Wiec jednym funduje sie prezent mimo, ze mieli czym dojezdzac a innym pokazuje
              sie srodkowy palec mimo, ze nie maja zadnego wyboru.
              Kto o tym decyduje?
              • sas101 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 20:33
                Z problemami dotyczącymi Twojej ulicy należy udać się do Burmistrza.
                • efka_85 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 21:55
                  Otóż to, ci, którzy chcieli ZTM, zgłosili się do władz miasta i udało im się je
                  przekonać. Może gdyby mieszkańcy twojej ulicy wzięli sprawy w swoje ręce to
                  miałbyś swoją nawierzchnię? Ale już nic nie mówię, po pierwsze nie wiem jak ta
                  sprawa wygląda, a po drugie nie chcę wywoływać kolejnej burzy. Nie wiem tylko
                  czemu przez niektórych przemawia taka zawiść, że inni mają to, co chcieli - tak,
                  z podatków, ale nie tylko z twoich, ale również z tych, które sami płacą.
              • aniuta65 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 21:58
                Skoro jest tak daleko do pracy to dlaczego zdecydowałeś sie mieszkac
                w tej okolicy. Co maja pwiedziec starzy mieszkańcy wsi Viktorow
                lub Dybow Kolonia.Oni tez dojezdzają do pracy i szkół w
                Warszawie.Ciesz sie z masz samochod i mozesz nim dojechac do pracy.
                Wiele osob z tamtych okolic samochodu nie ma i chodzi na przystanek
                738 lub przystanek przy Hali Sportowej na piechotke .Radzymin to ne
                wielka aglomeracja a miasteczko ktore dopiero sie rozwija bo do tej
                pory miało podcinane skrzydła. Wracałam dzis z Warszawy po południu.
                Było miej prywatnych samochodow na ulicach i autobus nie stał w
                korkach i o czasie był w Radzyminie.
                • sibeliuss Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 15:06
                  Kupił tu mieszkanie, ale ma tylko jedno auto, zatem nie jest zbyt dobrze
                  sytuowany smile
                  • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 01.02.10, 10:33
                    No i?
      • sceptykradzyminski Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 20:42
        ru.sh napisał:

Brak wyobraźni jest chyba gorszy niż głupota. Wyobraź sobie, że
        większość ludzi korzystających z 738 to osoby dojeżdżające
        codziennie do pracy do Wawy za 116 złotych miesięcznie (bilet na 2
        strefy). Przy kwartalnym wychodzi jeszcze taniej.
        Ciekawi mnie ile w ten sposób zaoszczędzisz? Bo na przykład
        mieszkańcy np.: Łąk niewiele… Wraz z pojawieniem się linii 738
        przestał kursować do tej (przypomnę tym co nie pamiętają) należącej
        do gminy Radzymin miejscowości ostatni autobus. Ciekawi mnie również
        czy część z tych zaoszczędzonych pieniędzy (np. 50%) przeznaczyłbyś
        na poprawę usług transportowych do tej miejscowości. Przecież i tak
        byłbyś do przodu…
        A odnośnie czasu podróży ZTM. W pewną niedzielę chcąc wrócić z
        Warszawy (dw Wileński) ok. 18 były 2 autobusy. Cudowna linia 738 (o
        18.16) i prywaciarz (o 18.15). Wybór padł na prywaciarza, bo już
        stał na przystanku, a owej niedzieli był mróz. Autobus był w
        Radzyminie o 18.40, zaś ZTM według rozkładu powinien przyjechać o
        19, czyli 20 minut kiedy ruch na ulicach jest raczej niewielki…
        • aisuga2 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 21:37
          Jako mieszkanka Łąk powiem tylko tyle, że - ten cud techniki w postaci autobusu,
          który jeździł do mojej wsi, a którego teraz nie ma bo go "zeżarł" ZTM, był a
          jakoby go wcale nie było... W godzinach w których się pojawiał nie wiem komu
          pasował... Rano jeździł koło 7, a po południu w okolicach 15-stej.. no cóż...
          pracując w W-wie od 8 do 16 miałam znikomą, żeby nie powiedzieć żadną możliwość
          skorzystania z tego udogodnienia... A siedząc w domu, to... sory, nie będę
          zrywać się skoro świt aby dotrzeć do cywilizacji.... a potem co? jak
          wrócę?....więc... wolę już ZTM który dociera do Radzymina... ale to już moje
          prywatne zdanie smile
    • wimperga Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 19:27
      A ja sobie chwalę nasz autobus. Raz w tygodniu wracam z Warszawy do Radzymina po
      20.00. Wyjeżdżam z Żytniej ok. 20.00 z przesiadką na Wileńskim o 20.40 o wpół do
      dziesiątej jestem w domu (o tej porze prywatnych ani widu ani słychu na
      Wileńskim). Gdyby nie było 738 mój mąż musiałby mnie odbierać z Marek albo
      byłabym zmuszona zrobić wreszcie prawkowink.
      • zadowolony2801 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 25.01.10, 22:33
        Nie zauważyłem zeby było mniej autobusów prywatnych po wejściu ztm do
        Radzymina!Fakt że chyba niema tego4:30!Mam nadzieje ze w tym albo w przyszłym
        roku burmistrz jeszcze się dogada z ztm i może powstanie jeszcze jakaś
        linia(chociaż szczytowa)może nawet do kuligowa albo innej miejscowości przez
        Radzymin!Komunikacja w tej gminie dopiero powstaje!Zawsze będą jej przeciwnicy i
        zwolennicy!I wszystkim nigdy nikt nie dogodzi!
        Kupasz uśmiechnij się do żony ładni żeby więcej ci nie zabierała samochodu bo
        znowu będziesz skazany na znienawidzony przez ciebie ztm!
        • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 26.01.10, 08:22
          Dobra nie wazne juz.
          Powstal taki temat to powylewalem zale.

Czy ktos wie skad i o ktorej odjezdzaja prywatne autobusy bo takie wole ze
          wzgledu na sporadyczne dojazdy komunikacja zbiorowa?
          Bo jak slusznie sie tu mowi nigdzie nie ma informacji o odjazdach i miejscach
          odjazdu.
          Interesuja mnie miejsca kolo viktorii bo mieszkam blisko.
          • aniuta65 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 26.01.10, 09:25
            Od 25 kazdego miesiaca jest otwarta kasa gdzie mozna kupic bilety
            miesieczne na prywatne autobusy. Wydaje mi sie ze tam wiadomosci
            takie powinny byc. Kasa jest w budynku vis a vis placu za
            kosciołem.
            • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 26.01.10, 09:42
              Dziekuje.
              • elizabeth40 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 17:45
                Czy wy naprawde jestescie "tacy...." czy tylko udajecie. Czerwoniaki
                są wszędzie, w prawie każdej gminie, to tylko świadczy o
                gospodarzach. Nikt nie zmusza do podrózowania nimi, jaest przeciez
                alternatywne rozwiazanie. A co do temperatury wszędzie podczas
                mrozów było zimno, w tramwajach, autobusach,pociągach (wiem z
                relacji osób dojeżdzajacych)wystarczy cieplej się ubrac.
                • abc123.trzy Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 18:02
                  Do jeżdżenia może i nie zmusza, ale pieniądze na dotacje do ZTMu płacić muszą
                  wszyscy (czy jeżdżą czy nie jeżdżą).

Dziwi mnie, że wszyscy zwolennicy komunikacji publicznej nie łapią tego prostego
                  argumentu. Bo ja i wielu innych nie mamy nic przeciwko ZTMowi jako firmie. Ja i
                  paru innych nie godzimy się, aby rząd okradał nas z ciężko zarobionych pieniędzy
                  i wydawał na dobra, wg rządu potrzebne. Być może minister, czy Pan Piotrowski i
                  radni uważają, że ZTM jest mi i paru innym osobom potrzebny. Chcę im i
                  zwolennikom ZTMu jasno i wyraźnie powiedzieć. Ja i paru innych ZTMu do szczęście
                  nie potrzebujemy. I nie chcemy być zmuszani do jego finansowania. Sami lepiej
                  potrafimy zatroszczyć się o dojazdy swoje i swoich rodzin.

Osobom korzystającym z ZTMu, życzę zawsze jak najprzyjemniejszej podróży. Ale
                  niech te osoby nie będą obłudnikami i nie piszą głupio, że mogę przecież nie
                  korzystać. Bo tak naprawdę mogę nie korzystać, ale płacić muszę. I tym drobnym
                  niuansem się ten transport publiczny od prywatnego różni, że płaci się pod
                  przymusem.

A i proszę nie wyskakiwać, że możemy wyjechać do innego kraju. Ja i paru innych
                  tutaj się urodziliśmy. To jest nasza ziemia i nasz kraj. I żaden forumowicz nie
                  ma prawa nam mówić, żebyśmy gdzieś sobie wyjechali. Tym bardziej żaden darmozjad
                  z rządu albo sejmu, który jest finansowany z naszych pieniędzy.

Ja nikogo nie okradam, nie terroryzuje, nie zmuszam do jazdy autobusami
                  prywatnymi, samochodem czy ZTMem. I jedynie czego oczekuję, to takiego samego
                  traktowania. Zgodnie z zasadą, że każdy sam płaci za swój obiad.

• kaaamii3 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 18:16
                    do abc123.

a ja nie będę płacić na budowę ulic w Radzyminie! ani na chodniki! Nie będę nimi
                    jeździć/chodzić bo potrafię zadbać o to żeby wybrać inną trasę big_grin

Popie... się komuś tutaj w głowie albo myśli egoistycznie tylko o sobie. Wracaj
                    do szałasu abc123 i zaparkuj samochód tuż przed nim.
                    • abc123.trzy Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 18:26
                      To nie płać, ja od Ciebie tego nie oczekuję. Ja konsekwentnie opowiadam się za
                      drogami, za które się płaci, gdy się po niech jeździ.

Ja bym wolał 10 razy wiedzieć, że droga przed moim domem jest moja i moich
                      sąsiadów. I że płacimy na utrzymanie tej drogi. Pewnie już teraz miałbym asfalt
                      lub kostkę i byłaby odśnieżona.

A skoro jesteś zwolennikiem interwencjonizmu, dlaczego nie domagasz się
                      państwowych piekarni i zakładów żywnościowych. Przecież są tacy i ich nie stać?
                      Chyba, że pamiętasz czasy PRLu i niedobór żywności w sklepach.

Na koniec mam prośbę, abyś swój wulgarny język zostawił(a) w domu. Moderator
                      tego forum dba o formę i nie jest zwolennikiem takiego słownictwa.

Podziwiam twoją niezachwianą wiarę w nieomylność urzędników, którzy wiedzą
                      lepiej niż Ty, jak wydać twoje pieniądze.
                      • kaaamii3 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 31.01.10, 18:54
                        do abc...
                        Pomyślałeś o osobach starszych? nie? o uczniach którzy dojeżdżają autobusem do
                        szkoły czy do przyjaciół? nie? o rodzinach które nie mogą sobie pozwolić na
                        kilka samochodów? nie? można by tak wymieniać.. autobus jest potrzebny.

• picooz do abc123 31.01.10, 18:22
                    Chyba wszyscy na tym forum znają już Twoje argumenty i poglądy na
                    temat ZTM, samorządy, ekonomii.

Jaki masz cel w pisaniu tego samego?? Jeżeli ten system nie
                    odpowiada Tobie to zrób coś z tym konnkretnego. Pisanie na forum to
                    jedynie mógł byc wstęp do konkretnych propozycji zmian. Ty
                    zatrzymałes się na tym etapie i nic, a nic nie robisz aby zmienić
                    ten stan rzeczy!!!

Napisz list protestacyjny do Urzędy, zainteresuj tym faktem media.
                    zbierz ludzi myślących podobnie do ciebie i w realu realizujcie
                    swoje cele.
                    NIE UPRAWIAJ BEZOWOCNEJ KRUCJATY NA TYM FORUM!!! Pokaż, że oprócz
                    pisania potrafisz równiez działać.
                    • abc123.trzy Re: do abc123 31.01.10, 18:31
                      Efekty moich działań tutaj: mises.pl

Zmian możesz dokonać jedynie przez edukację i pracę u podstaw. I dzięki, że
                      sprowadziłeś mnie na ziemię. Faktycznie to jest tak, jak tłumaczyć złodziejowi
                      żeby nie kradł, bo nie ładnie.

P.S. Żeby była jasność. Nikogo na tym forum nie nazywam złodziejem. To się
                      raczej do systemu odnosi, który jest złodziejski i każdego zmusza aby się w tym
                      utytłał. A szczególnie najbiedniejszych, z których czyni niewolników państwa (bo
                      tych ludzi na prywatne już porostu nie stać).
                      • picooz Re: do abc123 31.01.10, 18:44
                        Mam wrażenie, że twoja misja na tym forum, odnosi odwrotny skutek od
                        postawionych celów edukacyjnych.

Może czas na zmianę taktyki??
                        • abc123.trzy Re: do abc123 31.01.10, 22:00
                          Chyba tak.

A swoją drogą. Jakoś na tym ani żadnym innym forum nikt jeszcze w jakiś sensowny
                          sposób nie potrafił uzasadnić, że to co piszę to głupota i logicznie się kupy
                          nie trzyma.

A jedyny argument przeciw jest taki, że tego (świata) się nie da zmienić, taka
                          jest rzeczywistość i trzeba garściami z tego brać, bo jak nie my, to inni. I z
                          czym się zgadzam w 100%, bo socjalizm tak działa. I sam wiesz, że jak będziesz
                          cicho siedział, to chodnik wybudują nie u Ciebie. Stąd ten Wasz pomysł rad
                          osiedlowych.

A tak już abstrahując do tematu transportu. Czy nie uważasz, że zasada płacenia
                          za siebie, zasada dobrowolnej współpracy (czy to handlu, czy to pomocy biednym),
                          jest pod każdym względem lepsza od przymusu i uzależniania ludzi od rządu? Tak
                          czy nie?

P.S. Jeśli masz pomysły, jak osiągnąć lepsze efekty edukacyjne, to napisz coś w
                          wolnej chwili tutaj w oddzielnym wątku, bądź na tym drugim forum.
                • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 01.02.10, 10:38
                  Nie irytuj sie tak.
                  Napisalem prawde tylko. Unikam tego "nowoczesnego" rozwiazania jak ognia bo jest
                  niewygodny, wolny i drogi.
                  Chyba moge, czy mi zabronisz nielubic ZTM'u? A moze zaglosujecie czy mam lubic
                  czy nie?
                  • mary_be Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 08:31
                    Może też się dołączę. Myślę, że nie ma za dużego sensu przeżucać się
                    argumentami typu to se nie jeżdzij itd. Ogólnie są duże plusy ZTM -
                    jeżdzi codziennie i o ustalonych porach. Tak jak sporo osób
                    zauważyło kupno biletu na miesiąc czy kwartał jest zdecydowanie
                    bardziej opłacalne - połączenie komunikacji podmiejskiej i miejskiej
                    daje duże oszczędności o co zapewne wszystkim nam chodzi. Myślę i
                    popieram osobę " kupasz" w jednym - autobusy ZTM często to stare
                    zdezelowane czerwoniaki pamiętające czasy lat 80.. nie jest fajnie
                    nim jechać i winą za to obarczam ZTM - szczególnie na tak długich
                    trasach - mało zachęcają jest perspektywa huku, trzęsawki i innych
                    atrakcji w drodze długiej i zapewne będącej kolejnym etapem w
                    powrocie do domu. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale chyba autorowi
                    chodziło o poprawę stanu technicznego autobusów .. i za tym też bym
                    oktowała - popatrzcie państwo - w Wawie - mieście coraz więcej jest
                    klimatyzowanych, cichych autobusów - i te wg. mnie powinny jeżdzić
                    na tak długich trasach.
                    • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 09:39
                      Zwiekszanie luksusu to droga donikad.
                      Autobus wtedy bedzie kosztowal nie 1.5 a 5 mln.
                      Dla mnie najwazniejsza sprawa jest czas przejazdu. Ten autobus z racji wysokiej
                      ceny nie powinien sie zatrzymywac tam gdzie sie do niego nie doklada tych milionow.
                      • przedemerytka Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 11:18
                        kupasz napisał
                        > Dla mnie najwazniejsza sprawa jest czas przejazdu. Ten autobus z
                        racji wysokiej
                        > ceny nie powinien sie zatrzymywac tam gdzie sie do niego nie
                        doklada tych milio
                        > now.

Uważam że taka argumentacja jest bardzo rzeczowa i jeszcze jedno
                        ciekawi mnie która gmina płaci i w jakim zakresie finansowym za
                        linię 740 do Nadmy i ile ta gmina zyska oszczędności jeżeli 740
                        będzie miała pętlę w Kobyłce ?
                        • embeo Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 13:46
                          Za linię 740 koszty rozkładają się następująco:
                          50% - Radzymin
                          50% - Marki

Za linię 738 z kolei jest tak:
                          90% - Radzymin
                          10% - Marki

Trudno powiedzieć jaki procentowy udział w tych kosztach miałaby
                          Kobyłka (gdyby do wydłużenia doszło, co wcale nie jest przesądzone).
                          Wydłużenie lini na pewno sprawi, że łączny koszt wymagany od ZTM
                          będzie droższy (większa ilość wozokilometrów). Na pewno Kobyłka
                          musiałaby pokryć w całości wzrost kosztu spowodowany wydłużeniem, bo
                          ani Radzymin, ani Marki nie dopłacą już pewnie do tego ani złotówki
                          więcej. Być może będzie też musiała przejąć część kosztu od
                          Radzymina i/lub Marek. Wszystko kwestia negocjacji, a także tego,
                          czy zmieni się liczba kursów, czy włączona zostanie do obsługi druga
                          brygada (obecnie jeździ tylko jedna) itp. Pożyjemy, zobaczymy.
                          • kchacinski Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 15:47
                            Warto rozważyć wprowadzenie WKM do komunikacji PKS, przy
                            jednoczesnym uchwaleniu planu zakupu taboru do roku 2015 powiedzmy.

Wtedy łączymy wszystkie dobre cechy:
                            - szybkość
                            - pewnosc i rozkład
                            - wspólny bilet

Tak funkcjonuje to w Lesznowoli
                            • abc123.trzy Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 16:04
                              Jestem za, o ile ktoś zaproponuje jak sensownie to rozliczać:
                              - dlaczego bilet miesięczny z Marek kosztuje tyle samo co z Radzymina, mimo że
                              Radzymina dalej,

Oraz samorządy przestaną do tego dopłacać. Za parę lat będzie tak sam syf jak z
                              PKP czy Kolejami Mozowieckimi.

Ale widzę, że socjalizm trzyma się mocno. Ciężko niektórym zrozumieć, że jeśli
                              za usługę nie będą płacić w całości sami, to przedsiębiorca nigdy nie ma szans
                              się dowiedzieć, na jakie linie jest popyt a na jakie tego popytu nie ma.
                              • abc123.trzy Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 16:15
                                I jeszcze raz podkreślam. Nie jestem przeciw ZTM tylko przeciw takiemu
                                finansowaniu. Taki model się nie sprawdza. Czy to w służbie zdrowia (przychodnie
                                państwowe vs CM-LIM), czy to transporcie (patrz usługi PKP czy PKS vs Polski
                                Express) czy w szkolnictwie.

Puki każdy z nas ze swojej kieszeni nie zapłaci całej ceny, póty ZTM nie będzie
                                wiedział, gdzie autobusy są potrzebne, z jaką częstotliwością mają jeździć. Będę
                                jeździć stare wozy.

Poza tym, wy jako konsumenci, nie wiecie czy jeździć tym ZTM czy nie. Bo nie
                                płacicie całej ceny. Bo w ogólnym rozrachunku, gdyby bilet kosztował tyle ile
                                powinien (po obcięciu dotacji), mogłoby się okazać, że:
                                - lepiej jednak prywatnym autobusem,
                                - taniej jeździć samochodem,
                                - nie warto było kupować domu w Radzyminie,
                                - lepiej znaleźć pracę na miejscu.

TAK dla ZTM
                                NIE dla dotacji.

smile

• kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 16:06
                              A skad wiesz czy to pomoze?
                              Wczesniej ZTM mial byc lekiem na wszystko. Rzeczywistosc po raz kolejny to
                              zweryfikowala.

Ja bym poprostu miedzy nadma a warszawa wogole sie nie zatrzymywal i juz nic nie
                              kupowal dopoki nie pojawia sie chodniki i kanalizacja.
                              A tak na wszystko brakuje i zyjemy 100 lat za murzynami... ale mamy autobus,
                              ktory wogole nie usprawnil transportu a wrecz pogorszyl.
                              Jesli oczywiscie najwazniejsze kryterium to szybkosc dojazdu.
                              W kwestiach ceny biletu i wolnej jazdy dotowany ZTM jest nie do pobicia.
                              • chimera.2 Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 18:04
                                Dojezdzam do pracy autubusami do Warszawy prawie 30 lat. Tak jak
                                jest teraz nie było przez te 30 lat nigdy. Nie stoje na przystanku z
                                obawią ze nie bede miała czym dojechac do pracy. W sezonie zimowym
                                czekalismy czasem po godzinie i dluzej aby wogole jakis autobus
                                przyjechał.Był czas ze jezdziły do Warszawy Ikarusy przegubowe takie
                                jak w MZA.Czas przejazdu był podobny do obecnego MZA. Skoro jezdzisz
                                do pracy samochodem nie pisz ze - wogole nie usprawnil transportu a
                                wrecz pogorszyl - bo nie masz o dojazdach zielonego pojecia. Gdyby
                                było jak piszesz tyle ludzi by z niego nie korzystało.
                                • kchacinski Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 18:49
                                  Jak tylko rozdłubią Wileński, zamkną Targiowa, Świoętokrzyską i
                                  Prostą, na dobre zaczną się prace na Toruńskiej, wielu doceni
                                  zbiorkom...
                                  • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 21:38
                                    Niby dlaczego?
                                • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 21:37
                                  Dojezdzam sporadycznie.
                                  Dzis wracalem prywatnym. Wygodne siedzenia, szybko i cieplo. Co tu porownywac?
                                  Ale masz racje brak rozkladow i informacji w internecie dyskwalifikuje ich.
                                  Szkoda, ze do ZTM'u musimy tyle doplacac. Wtedy bym nic nie mowil.
                                  A tak ja wole chodnik i jestem zly na autobus. Takie zycie.
                                  • przedemerytka Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 21:45
                                    a jak miałbyś wybierać między chodnikiem a kanalizacją o której też
                                    wcześniej wspominałś to co byś wybrał?
                                    • kupasz Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 21:49
                                      Chodnik bo mam namiastke kanalizacji, ktora sobie sam moglem kupic czyli szambo.
                                      Z chodnikiem jest znacznie gorzej. Boje sie roztopow bo nie wyjade z dzialki
                                      przez tydzien pewnie. No al emoze dojde w gumiakach do autobusu. Moze jednak go
                                      docenie. Pamietajcie facet w gumiakach w autobusie to ja.
                                      • przedemerytka Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 02.02.10, 22:57
                                        smile powiem tak chodnik bardzo ważna rzecz ale, rozumiem że
                                        pobudowałeś domek i założę się że zanim zrobiłeś podjazd, chodniczek
                                        zacząłęś od infrastruktury a więc elektryka , woda, kanalizacja
                                        (szambo), budynek, gaz,(a jeszcze wcześniej zacząłęś od projektu
                                        (planu). Zatem budowa, rozwój miasta to nic innego jak pewna
                                        strategia z realizacją założeń planu i priorytetów jakie winny temu
                                        towarzyszyć, bo inaczej powstaje bałagan, marnotrawstwo
                                        • abc123.trzy Re: Podróz autobusem lini 738 do Radzymina 03.02.10, 10:21
                                          Masz rację, tylko przy budowie domu wiele rzeczy robi się samemu za swoje
                                          pieniądze i nie jest się zakładnikiem urzędu.

Tj, geodetów, murarzy, malarzy tynkarzy opłacasz sama, jest tutaj w miarę wolny
                                          rynek i domy powstają jak grzyby po deszczu.

Jeśli chodzi o wodociąg. Jak masz go w ulicy, to po sprawie. Bierzesz jakąś
                                          firmę, robią Ci wcinkę i masz wodę. Jak nie ma wodociągu w ulicy to problem. Bo
                                          Radzyminie i innych miastach jest zwykle jedna firma, która sprzedaje wodę. A
                                          jak masz monopol, to zwykle masz niską jakość i musisz się dopraszać.

Z gazem i prądem jest tak jak z wodą. Z tym że nie możesz wziąć dowolnej firmy
                                          do zrobienia przyłącza tylko licencjonowaną z uprawnieniami. A że prawo jest
                                          tutaj bardziej restrykcyjne, to firm mniej i ceny wyższe.

Co do kanalizacji. Tutaj miasto dzierży monopol. Zresztą cena kanalizacji jet
                                          tak wysoka, że to się zazwyczaj nie opłaca. Ale moim zdaniem to kwestia czasu.
                                          Bo ceny usług zwykle spadają i gdyby taką kanalizację budowały firmy prywatne
                                          oraz gdyby oczyszczalnie ścieków były prawatne i nie regulowane przepisami tak
                                          jak teraz, to być może Radzymin miałby kilka mniejszych oczyszczalnie. A zatem
                                          większy wybór, konkurencję i niższe ceny.

A drogi i chodniki - to domena i monopol państwa. Więc jakość jest taka jak
                                          każdy widzi. Choć Radzymin mógłby od tego odejść i nie tworzyć na siłę nowych
                                          gminnych dróg. Drogi mogłyby być na nowych osiedlach własnością mieszkańców
                                          osiedla i zarządzane przez jakąś wspólnotę. Można by to przeprowadzić w zamian
                                          za obniżkę podatku gruntowego. I wtedy nikt by mieszkańcom Vitorii nie wypominał
                                          drogi do swojego osiedla wybudowanego w polu. I taż bym wiedział przynajmniej że
                                          w sprawie wyglądu mojej drogi na osiedlu muszę dogadać się z 10 sąsiadami. I to
                                          w kwestii asfaltu, drzewek czy chodnika.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka