Dodaj do ulubionych

Zerówki 2012

25.02.10, 14:33
Czy ktoś się orientuje, jak to będzie w Radzyminie rozwiązane? Zdaje się, ze
szkoły nie są do tego przygotowane, a sytuacja z brakiem miejsc w
przedszkolach jeszcze dwa lata temu, może zobrazować co nas czeka za kolejne
dwa lata.
Obserwuj wątek
    • glicea78 Re: Zerówki 2012 25.02.10, 22:44
      W Radzyminie nie ma zerówek w szkołach, więc dzieci muszą chodzić do
      zerówek w przedszkolach i to raczej dla nich lepsze rozwiązanie.
      • f-olka Re: Zerówki 2012 26.02.10, 15:51
        pewnie, że najlepsze, ale... o ile dobrze pamiętam publiczne przedszkola są dwa
        i mają wymagania stałego zamieszkania (nawet nie tymczasowego a stałego), a kto
        tego spełnić nie może to co? Do prywatnego? Tam też ciasno i niestety kosztownie.

A skoro edukacja szkolna obowiązkowa dla wszystkich a dzieci od 2012 mają
        obowiązek szkolny od 6 lat to co z osobami zamieszkującymi na terenie gminy? BO
        to trochę paranoja jest: w Wawie zapisują nie po meldunku a po zamieszkaniu a w
        Radzyminie po meldunku stałym. Obowiązek jest, ale dzieci nie mają gdzie pójść
        do zerówki. I jak zawsze u nas rzeczy organizowane są od końca, najpierw
        obowiązek a potem dostosowywanie możliwości a Ty rodzicu martw się, albo dowoź
        dziecko 20 km w jedną stronę i stój rano i popołudniu w korku.

Brawa dla rozsądnego ustawodawcy. Tak czy inaczej ciekawa jestem jak zostanie
        rozwiązany ten problem przez władze Radzymina.
    • aniuta65 Re: Zerówki 2012 26.02.10, 17:49
      Przedszkola jako przedszkola prowadza zerowki dla dzieci ktore
      uczeszczaja do nich.Dla dzieci ktorych rodzice chca tylko zerowki
      sa grupy <zerowe> w przedszkolu na ul.Konstytucji 3
      Maja .Przedszkole znajduje sie obok LO im.Norwida.Jedna grupa jest
      na godzine 11 lub 12.O szczegoły najlepiej pytac w tym
      przedszkolu.Oprocz tych grup działa tam normalne przedszkole.
      • x_alicia_x Re: Zerówki 2012 26.02.10, 18:19
        Dziękuję za wyjaśnienie, chodziło mi głownie o to, jak będzie zgodnie z ustawą,
        o której wspomina f-olka, rozwiązana zostanie kwestia przeniesienia zerówek z
        przedszkoli do szkół. Osobiście nie jestem zachwycona takim pomysłem, tym
        bardziej, że słyszałam od znajomej nauczycielki z Warszawy niezbyt pochlebną
        opinię o niektórych zerówkach już działających przy szkołach. Znajomi rodzice
        tez zauważają, że dzieci przez ten rok stoją w miejscu, brak postępów w rozwoju,
        dzieci podobno zajmują się głównie kolorowankami lub powtarzają to, co było w
        latach poprzednich w przedszkolu, czyli nuda.
        Cieszyłabym się, gdyby w Radzyminie zerówki pozostały przy przedszkolach i o ile
        zostanie uwzględniona wystarczająca ilość miejsc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka