kleopatrix
17.03.11, 08:33
Do ZTM, Burmistrza Radzymina oraz redakcji Kuriera Mazowieckiego wysłałam następujące e-maile (każdy dostosowany treścią do adresata):
"Zwracam się do Państwa z prośbą o zmianę przystanków linii 738 (Radzymin - Warszawa, Warszawa - Radzymin).
Linia 738 została utworzona, aby ułatwić mieszkańcom Radzymina dojazd do i z pracy dla osób pracujących głównie w Warszawie oraz do pobliskiego centrum handlowego M1. Czas przejazdu z Radzymina do Dworca Wschodniego według Państwa to 60 minut, jednak z uwagi na fakt, że na WSZYSTKICH przystankach typu \"na żądanie\" znajdujących się w Markach, autobus się zatrzymuje, czas ten wydłuża się nawet do 1,5 godziny! Mieszkańcy Marek mimo, że mają 4 inne autobusy dowożące ich do Warszawy, notorycznie korzystają z linii 738 tym samym utrudniając dojazd mieszkańcom Radzymina. Codzienny dojazd z Warszawy do Radzymina to prawdziwa walka o przetrwanie, już na dworcu wileńskim nie ma miejsca, żeby wejść do autobusu, a rozluźnia się dopiero w Markach!
Likwidacja określonych przystanków spowodowałaby, że mieszkańcy Radzymina mogliby w końcu w spokoju dojechać z Warszawy do Radzymina (w drugą stronę autobus jest już pełny i mieszkańcy Marek nie mają szans na wejście do autobusu) Prywatnym autobusom czas dojazdu na trasie Radzymin - Warszawa, Warszawa - Radzymin zajmuje ok.30 minut i mniej więcej tyle samo czasu powinno to zająć autobusowi ZTM. Wiele osób rezygnuje z jazdy linią 738, ponieważ wolą dwa razy dziennie zapłacić 4zł (co daje miesięcznie 160zł, jeśli osoba korzysta tylko z samych PKS-ów - jeśli dodatkowo musi skorzystać z tramwaju, autobusu to koszt ten zwiększa się o 78zł, dla porównania dwustrefowy bilet miesięczny ZTM kosztuje 116zł) i dojechać prywatnym autobusem do Warszawy/Radzymina w 20-30 minut niż jechać nawet 80 minut autobusem ZTM.
Prosimy również o zwiększenie częstotliwości jazdy autobusów w godzinach szczytu (7.00-8.00 oraz 16.00-18.00), obecnie kursują one co 30-40 minut, ale jest to zdecydowanie za rzadko jak na linię obsługującą gminę mającą ponad 20 tyś mieszkańców (najlepszą opcją byłby kurs co 15 minut).
Wiem, że również kierowcy linii 738 narzekają na liczbę przystanków i na to, że każdy przystanek \"na żądanie\" jest tak naprawdę zwykłym przystankiem, ale powiedzieli, że nie mogą nic w tej sprawie zrobić i konieczna jest interwencja albo mieszkańców albo telewizji.
Gdyby liczba przystanków oraz czas kursowania w godzinach szczytu się zmienił, z linii korzystałoby zdecydowanie więcej osób, co jak wiadomo, dla Państwa byłoby korzystne.
W imieniu mieszkańców Radzymina i okolic bardzo dziękuję.
P.S Informację wysłałam również do TVP (Kurier Mazowiecki) oraz do burmistrza Radzymina"
Jeśli ktoś z Państwa jeździ również autobusem ZTM i nie podoba mu się obecna sytuacja, proszę o wysłanie tego lub podobnego e-maila, pisma do w/w osób. RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ. Mnie jedną mogą zignorować, ale jak dostaną np. 500 takich e-maili to jest szansa, że coś się zmieni.
Pozdrawiam