Dodaj do ulubionych

autobus linii 738

17.03.11, 08:33
Do ZTM, Burmistrza Radzymina oraz redakcji Kuriera Mazowieckiego wysłałam następujące e-maile (każdy dostosowany treścią do adresata):

"Zwracam się do Państwa z prośbą o zmianę przystanków linii 738 (Radzymin - Warszawa, Warszawa - Radzymin).

Linia 738 została utworzona, aby ułatwić mieszkańcom Radzymina dojazd do i z pracy dla osób pracujących głównie w Warszawie oraz do pobliskiego centrum handlowego M1. Czas przejazdu z Radzymina do Dworca Wschodniego według Państwa to 60 minut, jednak z uwagi na fakt, że na WSZYSTKICH przystankach typu \"na żądanie\" znajdujących się w Markach, autobus się zatrzymuje, czas ten wydłuża się nawet do 1,5 godziny! Mieszkańcy Marek mimo, że mają 4 inne autobusy dowożące ich do Warszawy, notorycznie korzystają z linii 738 tym samym utrudniając dojazd mieszkańcom Radzymina. Codzienny dojazd z Warszawy do Radzymina to prawdziwa walka o przetrwanie, już na dworcu wileńskim nie ma miejsca, żeby wejść do autobusu, a rozluźnia się dopiero w Markach!

Likwidacja określonych przystanków spowodowałaby, że mieszkańcy Radzymina mogliby w końcu w spokoju dojechać z Warszawy do Radzymina (w drugą stronę autobus jest już pełny i mieszkańcy Marek nie mają szans na wejście do autobusu) Prywatnym autobusom czas dojazdu na trasie Radzymin - Warszawa, Warszawa - Radzymin zajmuje ok.30 minut i mniej więcej tyle samo czasu powinno to zająć autobusowi ZTM. Wiele osób rezygnuje z jazdy linią 738, ponieważ wolą dwa razy dziennie zapłacić 4zł (co daje miesięcznie 160zł, jeśli osoba korzysta tylko z samych PKS-ów - jeśli dodatkowo musi skorzystać z tramwaju, autobusu to koszt ten zwiększa się o 78zł, dla porównania dwustrefowy bilet miesięczny ZTM kosztuje 116zł) i dojechać prywatnym autobusem do Warszawy/Radzymina w 20-30 minut niż jechać nawet 80 minut autobusem ZTM.

Prosimy również o zwiększenie częstotliwości jazdy autobusów w godzinach szczytu (7.00-8.00 oraz 16.00-18.00), obecnie kursują one co 30-40 minut, ale jest to zdecydowanie za rzadko jak na linię obsługującą gminę mającą ponad 20 tyś mieszkańców (najlepszą opcją byłby kurs co 15 minut).

Wiem, że również kierowcy linii 738 narzekają na liczbę przystanków i na to, że każdy przystanek \"na żądanie\" jest tak naprawdę zwykłym przystankiem, ale powiedzieli, że nie mogą nic w tej sprawie zrobić i konieczna jest interwencja albo mieszkańców albo telewizji.

Gdyby liczba przystanków oraz czas kursowania w godzinach szczytu się zmienił, z linii korzystałoby zdecydowanie więcej osób, co jak wiadomo, dla Państwa byłoby korzystne.

W imieniu mieszkańców Radzymina i okolic bardzo dziękuję.

P.S Informację wysłałam również do TVP (Kurier Mazowiecki) oraz do burmistrza Radzymina"

Jeśli ktoś z Państwa jeździ również autobusem ZTM i nie podoba mu się obecna sytuacja, proszę o wysłanie tego lub podobnego e-maila, pisma do w/w osób. RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ. Mnie jedną mogą zignorować, ale jak dostaną np. 500 takich e-maili to jest szansa, że coś się zmieni.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marice78 Re: autobus linii 738 17.03.11, 09:03
      Przeprasza, a czy pokusiłaś się może o sprawdzenie, czy Marki nie partycypują w kosztach linii 738? O ile wiem to dokładają jakąś kasę, tak więc Twoja prośba, co do niezabierania mieszkańców Marek z przystanków jest co najmniej nie poważna i nie uczciwa w stosunku do mieszkańców sąsiedniej gminy. Zapewniam Cię, że autobusy linii 718 czy 805 są także przepełnione, a jeżdżą nimi nie tylko mieszkańcy Marek, ale także Ząbek, Zielonki czy Warszawy Targówka, Zacisza.
      • kleopatrix Re: autobus linii 738 17.03.11, 09:09
        Zapewniam Pana, że wiem o tym. Ale Pan chyba nie jeździ autobusami skoro twierdzi, że 718 i 805 są pełne lub nie ma Pan pojęcia co oznacza "pełny autobus". Jestem świadkiem jak np.718 na ul. Młodzieńczej przyjeżdża 5 minut przed 738 i jest prawie pusty (rzadko się zdarza, że jest tak przepełniony jak 738, który przyjeżdża kilka minut po nim). Mogę Panu zrobić zdjęcia i przysłać na e-maila.
        • marice78 Re: autobus linii 738 17.03.11, 09:35
          kleopatrix napisała:

> Zapewniam Pana, że wiem o tym. Ale Pan chyba nie jeździ autobusami skoro twierd
          > zi, że 718 i 805 są pełne lub nie ma Pan pojęcia co oznacza "pełny autobus". Je
          > stem świadkiem jak np.718 na ul. Młodzieńczej przyjeżdża 5 minut przed 738 i je
          > st prawie pusty (rzadko się zdarza, że jest tak przepełniony jak 738, który prz
          > yjeżdża kilka minut po nim). Mogę Panu zrobić zdjęcia i przysłać na e-maila.

A ja Panią zapewniam, że jestem kobietą, mieszkanką gminy Radzymin i mam ten zaszczyt i możliwość korzystania z linii 738 i 718 w godzinach szczytu. Zarówno w jednym jak i drugim autobusie jest ciasno i tłoczno. Nie wiem o tym, czy Pani wie, czy nie wie o partycypowaniu w kosztach utrzymania linii gminy Marki, bo z kontekstu Pani wypowiedzi nie mogę tego zrozumieć. Natomiast jeżeli autobusy linii 738 miałyby być tylko dla mieszkańców Radzymina, czy zastanowiła się Pani nad tym, że Gmina Radzymin w obecnej kondycji finansowej nie jest w stanie utrzymać samodzielnie tej linii??? a co z mieszkańcami Nadmy??? nie wiem czy Pani wie, ale przystanek autobusowy znajdujący się przy tzw."parkingu" to teren graniczny z gminą Marki o ile nie przynależący już do Marek? i co? Mieszkańcy Nadmy mieliby jeździć do Słupna, żeby wsiąść do 738, bo w gm. Marki autobusy nie zatrzymywałyby się?????
          • kleopatrix Re: autobus linii 738 17.03.11, 09:42
            Skoro jest Pani mieszkanką gminy, to o co Pani chodzi? chyba nie przeczytała Pani dokładnie mojego postu. Wyraźnie jest napisane o ograniczeniu poszczególnych przystanków w Markach, a nie o ich całkowitej likwidacji (!) oraz o zwiększeniu częstotliwości jazdy autobusów w godzinach szczytu.
            • marice78 Re: autobus linii 738 17.03.11, 10:10
              kleopatrix napisała:

> Skoro jest Pani mieszkanką gminy, to o co Pani chodzi? chyba nie przeczytała Pa
              > ni dokładnie mojego postu. Wyraźnie jest napisane o ograniczeniu poszczególnych
              > przystanków w Markach, a nie o ich całkowitej likwidacji (!) oraz o zwiększeni
              > u częstotliwości jazdy autobusów w godzinach szczytu.

Na szczęście posiadam tę umiejętność czytania ze zrozumieniem smile Jestem jak najbardziej za zwiększeniem częstotliwości liczby kursów, bo sama na tym skorzystam jadąc do i z pracy. Natomiast nie do końca zgadzam się z argumentacją użytą w Pani piśmie, przekazanym do "wszystkich świętych". Podpisując się "za mieszkańców Radzymina i okolic", wypadałoby się skonsultować i skonstruować sensowny argument, a nie taki, że mieszkańcy Marek robią tłok w 738, chociaż mają do dyspozycji inne linie ...
              • kleopatrix Re: autobus linii 738 17.03.11, 10:49
                Podpisałam się za mieszkańców, ponieważ wiem z rozmów z wieloma osobami, że im nie pasuje obecna sytuacja w autobusie 738. Nie napisałam "w imieniu wszystkich mieszkańców", tylko "w imieniu mieszkańców", czyli moim i np. moich znajomych (a to różnica). Głównym argumentem jest to, że dla mieszkańców Radzymina nie ma miejsca, a to, że osoby z Marek robią tłok, jest dodatkowym zapisem.

Skoro nie odpowiada Pani moje pismo, proszę napisać swoje (to również napisałam w poście), a nie czepiać się mnie, że wysłałam notę do wszystkich świętych.
              • kdobrzyniecki Re: autobus linii 738 17.03.11, 18:50
                Rozumiem argumenty kleopatrix biorąc pod uwagę, że marki do linii 738 dokladaja ok 10 tys miesięcznie a radzymin ok 80 tys miesiecznie. Proszę przy tej partycypacji zauważyc ile stałych przystanków jest w Markach a ile w Gminie Radzymin
      • veksla Re: autobus linii 738 17.03.11, 09:27
        marice78 albo jeździsz samochodem z Radzymina, albo jesteś z Marek, albo jesteś Radzymińskim hipokrytą.
        Przesiadłem się z auta na autobus, i powiem, że jest masakra. Niestety zmusiły mnie do tego ceny paliw.

Jestem w stanie dołożyć do biletu miesięcznego 50 zł, czyli mógłbym płacić za niego 166 zł, tylko po to by odebrać możliwość Marsjanowm używania połączenia Radzymin-Warszawa, bo ta linia była stricte stworzona dla Radzyminian, a to, że gmina Marki dorzuca się do interesu, nie uprawnia ich do tego, aby przez całe w/w miasto 738 się zatrzymywał, i toczy się, i toczy się, a Marsjanie na każdym przystanku "na żądanie. Praktycznie większość przystanków jest tak blisko siebie, że można byłoby zrobić cztery przystanki - ja bardzo przepraszam, ale autobusy w Warszawskim Ursynowie się tak nie zatrzymują. S Z O K!!!. Jak jeżdżę 738, tak nie pamiętam aby ten autobus wyrobił się co do minuty, ba nawet co do 10 minut smile

Też mnie irytuję kiedy widzę jak 805 jeździ sobie pusty.
        • marice78 Re: autobus linii 738 17.03.11, 09:55
          Jestem daleka od hipokryzji, bo też korzystam ZTM i widzę, co się dzieje. Jak trzeba walczyć o samo wejście do autobusu przy CH.Wileńska!!! Nie wspomnę o tym, że już na Dw. Wschodnim, czy przystanku przy Różyckim autobus jest zagęszczony. Zgadzam się jak najbardziej, że linia 805 jest nie wykorzystana, a 738 przepełniona. Wyrażam tylko swoją opinię i zdanie, kierując się zdrowym rozsądkiem. Gm. Marki nigdy nie zgodzi się na to, żeby dokładać do 738, a nie zabierać swoich "Marsjanów" z przystanków w Markach (gm.Marki), a gm. Radzymin jest w takiej kondycji finansowej w jakiej jest ... i wydaje mi się, że chyba nie stać jej na samodzielne utrzymanie linii???
    • alina2010 Re: autobus linii 738 17.03.11, 10:05
      Moje dziecko dojezdza do Warszawy do szkoły. Niestety choc ma bilet miesięczny MZA , rano korzysta z prywatnych autobusow. Czas dojazdu do Warszawy jest zdecydowanie za długi. Wiemy ze Marki coś tam dokładają do MZA jednak są to koszty bardzo małe. Była nawet dyskusja na temat tej dopłaty na naszym forum. Autobus 738 powinien być jako linia przyśpieszona. Przemawia za tym tez roznica w km jaka jest z Warszawy do Marek i jaka z Warszawy do Radzymina, co wiąze się z czasem dojazdu do poszczegolnych miast.
      • kleopatrix Re: autobus linii 738 17.03.11, 11:06
        racja
    • gdev Re: autobus linii 738 17.03.11, 11:37
      Problem czasu dojazdu był często dyskutowany na tym forum zanim ZTM został wprowadzony.
      Można uczynić z niego, coś czym nie jest. Tylko po co ?Jeśli są autobusy prywatne robią to samo, tylko że szybciej.

W obecnej sytuacji linia 738 duplikuje jedynie rentowne kursy linii prywatnych, zaś kosztuje ok. 1,5 mln zł rocznie radzymiński samorząd. Czyli rolą ZTM-u jest dystrybucja pomocy społecznej, poprzez dopłaty do kart miejskich mieszkańców, którzy chcą jeździć dłużej i "taniej" - dla nich. Nic ich nie obchodzi, że radzymiński samorząd ma poważne długi. Dla mnie ZTM nie rozwiązuje żadnych problemów, jak mam pojechać autobusem i tak wybiorę prywatny, gdyż nie mam czasu. Ja bym to zlikwidował, zoptymalizował, albo skrajnie obciął. Pomyślałbym raczej o tym, jak zapewnić mieszkańcom dojazd, w tych godzinach, w których kursy linii prywatnych są nierentowane - nocne połączenia. Czas na myślenie racjonalne, a nie politykowanie.
    • dlugi0111 Re: autobus linii 738 17.03.11, 16:46
      Zgadzam się z (gdev) cieszcie się że w ogóle jeżdżą , niedługo mogą przestać, bo sytuacja w gminie z kasiorą marniutka.
      • elizabeth40 Re: autobus linii 738 17.03.11, 19:20
        Wtedy prywatne kursy podniosą cenę do 6 zł za przejazd.
        Osobiście byłam dwukrotnie świadkiem "wojny" o klienta z autobusami z Wyszkowa. Sytuacja miała zajście zawsze rano w Słupnie.
    • radzyminiak.eu Re: autobus linii 738 17.03.11, 21:27
      Droga Kleopatro,

wszystkie niedogodności i absurdy związane z działalnością linii 738 jakie słusznie wypunktowałaś, były już na tym forum opisywane jeszcze zanim ta linia zaczęła działać. Po prostu to wszystko było do przewidzenia. Nie da się jednak tych problemów rozwiązać bez likwidacji tej maszynki do marnowania gminnych pieniędzy jaką jest ZTM. Nie łódź się. Twoje apele do władz i gazet nic nie dadzą. To po prostu nie może działać tak wydajnie jak prywatny biznes.

Przypomnę jeszcze jeden fakt, który należy doprecyzować. Otóż 40% trasy linii 738 biegnie przez Marki. Radzymin płaci za to ok. 1,5 MILIONA rocznie. A Marki?

Otóż Marki płacą tylko za kursowanie linii 738 w niedzielę i święta - 10 tys. zł miesięcznie, czyli 120 tys. rocznie. Jest to 8% tego co płaci Radzymin.

Nie muszę chyba nikomu udowadniać, że więcej Warszawiaków i Markowian korzysta z tego autobusu niż mieszkańców gminy Radzymin?

Ale to my, frajerzy, których nie stać nawet na zrobienie dobrych dróg, płacimy za tę, jak to niezwykle trafnie określił gdev, "pomoc społeczną w formie dopłat do autobusu".
      A najgorzej boli fakt, że ta jałmużna w postaci marnej półtorej bańki rocznie, trafia w większości do mieszkańców innych gmin...

Eeech ten socjalizm...
      • sas101 Re: autobus linii 738 19.03.11, 20:06
        Tak, tak radzyminiaku. Zrezygnujmyz ZTM i inwestujmy w chodniki. Takie jak np. te wybudowane przed wyborami między Cmentarzem 1920 r. a stacją Lotos. Utworzyły po opadach super gratisową myjnię podwozi z racji braku odpływów. A wybudowanie tego chodnika w sytuacji gdy po drugiej stronie jezdni Al. Jana Pawła od cmentarza do centrum jest chodnik tez super pomysł. Natomiast na ul. Wołomińskiej chodnika nie uświadczysz. Znaczy że na takie "trafione" inwestycje przeznaczyć trzeba pieniadze z ZTM? Autobusem jeździ do Radzymina sporo ludzi i ten transport jest mieszkańcom miasta potrzebny. Natomiast kilka przystanków w Markach mozna zlikwidować.
        • radzyminiak.eu Re: autobus linii 738 19.03.11, 21:46
          Owszem, chodnik po drugiej stronie ul. JPII jest głupotą. Tyle, że to głupota urzędników czy radnych powiatowych, a nie naszych, radzymińskich.

Moja dewiza na politykę transportową gminy jest prosta. Najpierw sprawmy, aby każdy suchą nogą, bez gumiaków mógł dojść do swojego domu. Do tego celu potrzebne są drogi. Nawet nie muszą być asfaltowe, ale jakieś dobrze utwardzone. I chodniki. I jeszcze załatajmy dziury. Jak to będziemy mieli w całej gminie, to będzie można powiedzieć, że mamy XX wiek.

O wieku XXI - pomyślimy potem. Ok?
          • sas101 Re: autobus linii 738 19.03.11, 23:08
            Żyjemy w takim kraju że nawet rząd ogłosił iż nie stać go na budowę dróg, więc nie licz że za te niby zaoszczęszone na komunikacji 1,5 mln rocznie dokonasz rewolucji. Ile zbudujesz drogi? A likwidacja ZTM to krok wstecz bo Europa stawia na komunikację zbiorową - to tak w temacie gonienia XXw. A frekfencja na ZTM będzie jeszcze większa, wszak benzynka ponad 5 zł., a sprzedaż paliw już spadła w PKN o 10%. Ludzie przesiadają się do komunikacji zbiorowej . A ZTM to mniej samochodów (sam się przesiadłem) i mniejsze zuzycie drogi. A mniejsze zużycie drogi to mniejsze koszty jej remontu, o ochronie środowska nie wspominając i własnym portfelu. Za zaoszczedzone na paliwie pieniążki jadę na wakacje.
            • radzyminiak.eu Re: autobus linii 738 20.03.11, 13:00
              Drogi sasie101,

za 1,5 mln rocznie można wylać asfalt albo chociaż utwardzić wiele dróg w Radzyminie. A co dopiero w ciągu 4 lat. Ty jednak odmawiasz innym zaspokojenia ich fundamentalnych potrzeb jak sucha droga do domu, bo chcesz aby te pieniądze szły do twojej kieszeni w ramach oszczędności na autobusie. Po prostu uznajesz, że tobie się te pieniądze należą i koniec. A inny niech chodzi do pracy w gumiakach.
              Wszak ty już nawet zaplanowałeś co zrobisz za te pieniądze z pomocy społecznej o nazwie "ZTM". - Za zaoszczedzone na paliwie pieniążki jadę na wakacje.

Piszesz, że likwidacja ZTM to krok wstecz bo Europa stawia na komunikację zbiorową. A co mnie obchodzi "Europa"??? Europa w ramach postępu, który ty tak wychwalasz zmusza kilkuletnie dzieci do udziału w zajęciach z wiedzy o seksie (różnego rodzaju). To też nam postawisz za cel, do którego mamy dążyć w edukacji? Bo "Europa" tak robi? Tfu!

Im bardziej rozwinięte gospodarczo państwo i im więcej wolności dla jednostki, tym bardziej popularny jest tam transport indywidualny, a zanika zbiorowy.

Patrz USA, Chiny - kraje, które są czołówką jeśli chodzi o stopień rozwoju gospodarczego i jego szybkość.

Transport zbiorowy jest też promowany, owszem, ale w krajach o mentalności socjalistycznej jak Europa, Korea Płn., itp. Mottem ich jest: "kolektyw wszystkim, jednostka niczym".

Benzyna koszutje 5 zł m. in. dzięki twojej kochanej "Europie", która narzuca minimalne stawki akcyzy. Gdyby nie podatki, kosztowałaby tak jak w USA, 2,5 zł. Założę się, że wtedy oszczędziłbyś dużo więcej na te swoje wakacje jeżdżąc samochodem...
              Ale nie, ty wolisz jechać spocony w swoim zatłoczonym czerwoniaku i cieszyć się, że jesteś postępowy jak "Europa" każe...
              • sas101 Re: autobus linii 738 20.03.11, 13:56
                "za 1,5 mln rocznie można wylać asfalt albo chociaż utwardzić wiele dróg w Radzy
                > minie. A co dopiero w ciągu 4 lat."

No to ile dróg budowano rocznie (czy przez 4 lata) w gminie jak nie było ZTM? Ile gmina na budowę dróg pozyskała dotacji unijnych aby mozna było zwiększyć zkres tych prac?

"Ty jednak odmawiasz innym zaspokojenia ich fundamentalnych potrzeb jak sucha droga do domu, bo chcesz aby te pieniądze szły do twojej kieszeni w ramach oszczędności na autobusie. Po prostu uznajesz, że tobie się te pieniądze należą i koniec. A inny niech chodzi do pracy w gumiakach."

Przepraszam ale sam nie jadę tym autobusem. Jedzie nim do Radzyminasporo osób. Widać że nie jeździsz to nie wiesz. Sporo jeździ też młodzieży szkolnej, czy to znaczy że oni też zagarniaja pieniążki do swoich kieszeni? A może niech sobie kupią samochody?

Idąc Twoim tokiem myślenia proponuję zlikwidować w Radzyminie szpital na który łozy gmina. Ja nie choruję więc jest zbędny a Ci którzy sie leczą to zabierają pieniążki na drogi do swojej kieszeni.
                • sas101 Re: autobus linii 738 20.03.11, 14:00
                  Chciałbym tylko dodać że mieszkaniec który płaci tutaj podaki ma prawo zarówno do szpitala jak i do komunikacji. Drogi tez są ważne tych co decydują o ich budowie w wyborach wybieraja mieszkańcy. Z tego co wiem na kolejną kadencję wybrano dotychczasowego Burmistrza wiec znaczy że wiekszości głosujacych zarzadzanie gminą sie podoba.
                  • rypioze Re: autobus linii 738 20.03.11, 16:01
                    "I to by było na tyle." (Prof.Stanisławski.)
                    • gdev Re: autobus linii 738 20.03.11, 16:41
                      Sas, dziesiątki tysięcy mieszkańców Radzymina (jeśli przesada to niewielka) ukończyły szkoły średnie i wyższe w Warszawie niepotrzebowały ku temu dotowanego ZTM. Po prostu ludzie płacili kierowcom prywatnych autobusów za zaspokajanie własnych potrzeb w tym zakresie. Nikt ci odbiera prawa do korzystania z komunikacji zbiorowej, możesz przecież korzystać z rentownej komunikacji prywatnej na tym kierunku i zapłacić kierowcy. Jedynym mankamentem dla podróżnych tej komunikacji jest brak rozkładów, ale ludzie stale z niej korzystający znają pory odjazdów. Czy taki mankament wart jest wydania 1,5 mln z kasy miejskiej rocznie ? To ile to jest przez 4 lata ? Gimnazjum pewnie można by zbudować ? Chyba można było to zrobić bardziej racjonalnie. Ile kosztuje rozwieszenie tych rozkładów i sprawdzanie ich stanu raz w miesiącu. Może po prostu artykuł na Wikipedii z rozkładem i wydruk ?
                      Mam wrażenie, że jesteś niewolnikim schematu ZTM to komunikacja, prywatni przewoźnicy to już nie istnieją. To nic że zawiozą cię szybciej i bez obciążania budżetu samorządu.
                      • sas101 Re: autobus linii 738 20.03.11, 17:37
                        Tak, tak pamietam te czasy gdy byli tylko prywatni przewoźnicy. To wyczekiwanie, przyjedzie nie przyjedzie. Albo te sytuacje gdy kierowca kursu oznaczonego DT Cenrtum po dojechaniu do Wileńskiego mówił wysiadka bo mam opóźnienie i dalej mi sie nie chce (nie raz doswiadczyłem osobiscie). A soboty, niedziele i swieta w które autobus prywatny to była loteria. Chyba ze 3 lata temu po uroczystościach 15 sierpnia ktos na forum pisał że uczestnicy uroczystości nie mieli czym sie wydostać z Radzymina. Wtedy rzeczywiscie najpewniejszy był własny samochód. A co do gimnazjum to pewnie mozna było je zbudować występujac o dotacje z unii czy z innej instytucji. Znam np. miejscowość gdzie jest tablica na niedawno rozbudowanej szkole że dołozył sie do tego Samorząd Mazowsza.
                        • gdev Re: autobus linii 738 20.03.11, 21:55
                          W przeszłości jeździłem autobusami prywatnymi regularnie. Miały swoje wady, ale nie mogę powiedzieć, że gdy przychodziłem codziennie na przystanek, to autobusu nie było.
                          Wprost przeciwnie zawsze był i odjeżdżał o określonej godzinie - wybierałem te, które startowały z Radzymina. Pewnie nie są super, ale są rentowne. W warunkach kryzysu i długów tego miasta, dostarczanie im dotowanej z kasy miasta konkurencji, która zawiezie ludzi wolniej niż one, uważam za irracjonalne i szkodliwe zarówno dla kasy miasta, jak i długofalowo dla mieszkańców. Dlatego, że wolne i dotowane będzie wypierać szybsze i rentowne. Nastąpi zanik komunikacji prywatnej, kierowcy głównie pochodzą z tej gminy, uzależnienie miasta od ZTM i podwyżek dotacji. Uszczuplenie budżetu miasta o kwoty, która mogły być wydane w sposób bardziej rozsądny. Słowem, możesz ignorować długi miasta i kryzys, ale to się zemści, więc lepiej zareagować zanim będzie za późno.
                          Proponuję umieszczenie artykułu na Wikipedii z rozkładem jazdy prywatnych autobusów, korygowanego przez pasażerów. Skoro się kierowcy nie potrafią się zorganizować, powinny to zrobić pasażerowie.

PS. ZTM to nie jedyny wydatek, jaki można by zracjonalizować, pewnie jakby poszukać znalazłoby by się więcej, radni muszą być bardziej skrupulatni w ocenie wydatków.
    • alina2010 Re: autobus linii 738 21.03.11, 09:45
      Mozna by długo wymieniać poglądy o wyzszości autobusow prywatnych nad MZA i odwrotnie. Faktem jest ze gmina dokładała pieniądze prywatnym tez. Niestety właściciele autobusow zbytnio nie troszczyli sie o nas pasazerów. Nie raz doświadczyłam czekanie po 2-3 godziny aby np.w śwęta dojechać do Warszawy lub do Radzymina. Wydaje mi się ze o wyzszości MZA dla nas mieszkańcow Radzymina świadczą następujące kwestie. Po pierwsze wiemy ze czy to świeta czy niedziela autobus jest. Pytałam znajomych co mysła o MZA. Co ciekawe osoby dość zamozne twierdziły ze im to wszystko jedno bo i tak jadą samochodem lub prywatnymi autobusami. Pozostaje ta reszta . Rodziny z chudszym portfelem , a takich w Radzyminie jest sporo. Dla nich przy braku własnego auta autobus 738 jest niezbędny przy dojazdach do pracy i ich dzieci do szkoły. Mając bilety miesięczne zostaje im nieco więcej pieniązków na tzw.życie. Taka jest niestety w dzisiejszych czasach prawda. Gmina zapewne by te pieniądze idące na MZA mogła inaczej zagospodarować .Pozostaje tylko pytanie jak , widząc z jakim skutkiem pieniadze się rozchodzą. Kiedyś ktoś powiedział - syty nigdy głodnego nie zrozumie-. Tak jest niestety w kwesti autobus prywatny czy mza.
      • znyx Re: autobus linii 738 21.03.11, 17:45
        Gdyby nie komunikacja ZTM sporo nowych mieszkańców zapewne nie kupiła by tutaj mieszkań a tym samym nie dorzuciła się ze swoich podatków do utrzymania Komunikacji ZTM.
        Zobaczcie jak w Radzyminie szybko przybywa nowych bloków/osiedli.
        • karolkaka Re: autobus linii 738 21.03.11, 20:39
          znyx napisał:

> Gdyby nie komunikacja ZTM sporo nowych mieszkańców zapewne nie kupiła by tutaj
          > mieszkań a tym samym nie dorzuciła się ze swoich podatków do utrzymania Komunik
          > acji ZTM.
          > Zobaczcie jak w Radzyminie szybko przybywa nowych bloków/osiedli.

Śmiała teza, aczkolwiek ja obstawiam raczej relatywnie niskie ceny nieruchomości, jako czynnik decydujący o zakupie.
          Czy się dorzucają ze swoich podatków? Zapewne nie wszyscy, którzy tu "sypiają" (ale wg mnie dużo większą winę za sytuację ponoszą nasze władze).

No i tak - bloków przybywa! Jednych to cieszy, innych mniej...
          ALE NIE PRZYBYWA SZKÓŁ, PRZYCHODNI, PRZEDSZKOLI, ULIC, CHODNIKÓW, PARKINGÓW, GAZO- i WODOCIĄGÓW, KANALIZACJI... itd, itp.
          • inneska80 Re: autobus linii 738 21.03.11, 21:18
            również podzielam zdanie iż w Markach powinny zostać ograniczone przystanki a linia 738 powinna być przyspieszona. 8% tylko inwestują ..... to niech zatrzymuje się tylko na trzech głównych przystankach. A wina takiej sytuacji jest tylko i wyłącznie po stronie urzędników
          • kdobrzyniecki Re: autobus linii 738 21.03.11, 22:27
            karolkaka napisała:

> No i tak - bloków przybywa! Jednych to cieszy, innych mniej...
            > ALE NIE PRZYBYWA SZKÓŁ, PRZYCHODNI, PRZEDSZKOLI, ULIC, CHODNIKÓW, PARKINGÓW, GAZO- i WODOCIĄGÓW, KANALIZACJI... itd, itp.

Dochody Gminy maleją, pływ z podatków za I kwartał tylko 1.5 miliona.......(w I kw. 2010 r. to 3 mln) potrzeb cała masa a oczekiwań nowych mieszkańców jeszcze więcej. Cały czas nurtuje mnie pytanie ile osób, które sprowadzają się do Radzymina i formułuja swoje żądania płaci TU PODATKI???
            Za ten fakt w równej mierze obwiniam samorządowców jak i nowych mieszkańców. Jedni nic nie robia aby zachecić, zmotywowac do meldowania, lub wypełnienia NIP 3 drudzy żądają i nie proponują nic w zamian (nie płacą do gminnej kasy.

PS.

Co do komunikacji ZTM uważam, że samorządowcy powinni niezwłocznie przystąpić do renegocjacji umowy z Markami, lub przy ich niechęci do wiekszej partycypacji, spowodować likwidację większości przystanków na terenie Marek. lub szukac innych rozwiązań na rozwój transportu zbiorowego
    • tschayos Re: autobus linii 738 22.03.11, 16:40
      Moja refleksja na temat 738, po ponad roku codziennego dojeżdżania do pracy, jest taka, iż tym na dłuższą metę jeździć się nie da... Oczywiście jest to wersja najtańsza, ale zawsze jest coś-za-coś. Punktualnością one raczej "nie grzeszą" i nawet z Radzymina odjeżdżają spóźnione.
      Moim zdaniem:
      - jadąc do Wawy lepiej przesiąść się w Markach z 738 do 718 lub 805 - są mniej zatłoczone i jeżeli czas oczekiwania na nie nie przekracza kilku minut zazwyczaj w porannych szczytach wyprzedzają 738,
      - lepiej jest także (wracając do Radzymina), wsiąść do 718 lub 805 i dojechać nimi do np. Pustelnika, gdzie 738 już jest dużo luźniejsze,
      - kilka razy rozbawiłem się w 738 "do łez"- jak zostaliśmy wyprzedzeni przez 190 smile
      - o ile byłaby na to zgoda Wołomina, 738 należałoby zastąpić linią "L" kursującą do Wołomina (w której to oczywiście honorowane byłyby bilety okresowe ZTM) - korzystałem z tego rozwiązania podczas zeszłorocznej wymiany nawierzchni w Markach i gdyby linie prywatne jeździły częściej niż co godzinę, z miłą chęcią przesiadłbym się na jeżdżenie przez Wołomin,
      - obecnie linia 738 jest dofinansowywana w 60% przez Warszawę, 36% przez Radzymin i 4% przez Marki. Jeżeli linia nadal miałaby funkcjonować, sensownym rozwiązaniem byłoby "wykupienie" tych 4% od Marek i utworzenie linii pośpiesznej - bez przystanków w Markach.
      - trasa linii 738 jest zdecydowanie za długa - stąd problem z punktualnością. Największe straty w godzinach popołudniowych/wieczornych są na Targowej (między Kijowską a Dw. Wileńskim), między Gorzykowską a Trocką i przy Młodzieńczej / Łodygowej.

Konkludując, po zamknięciu Naczelnikowskiej, czas dojazdu z/do Wileńskiego jest bliski 1 godziny i naprawdę podziwiam podróżujących 738 - muszą być baardzzo cierpliwi.
      • andrzej5219 Re: autobus linii 738 22.03.11, 18:29
        "...naprawdę podziwiam podróżujących 738 - muszą być baardzzo cierpliwi. "
        A może po prostu ich zarobki nie pozwalają na większą rozrzutność i korzystanie z linni prywatnych + przejazdy po Warszawie? Korzystam z tej linni od początku jej istnienia i wcale nie oceniam punktualności w takich czarnych barwach. Odchyłka rozkładowa w stronę Radzymina na wysokości M1 nie przekracza 5 min a w stronę Warszawy jest najczęściej zgodna. Nie zapominajmy, że finansujemy także w tej kwocie linię 740 i 734. A tak na marginesie, wydaje mi się, że temat 738 jest taki zastępczy, jak już z bezsilności nie chce się już pisać o naprawie Radzymin, to rzucamy hasło 738 i zawsze odezwą się etatowi malkontenci wink
        • acha2805 Re: autobus linii 738 22.03.11, 20:10
          Zgadzam się z Andrzejem, co do kwestii punktualności - bo nie jest z nią jeszcze tak bardzo tragicznie. Chociaż zdarzyło mi się może ze 2 razy że autobus tej linii wcale nie przyjechał...

Ale ostatnio jadąc z 738 słyszałam dwie starsze panie z Victorii, które ostro krytykowały, że autobus jedzie długo, że trzeba by jakąś petycję napisać, żeby w Markach nie zatrzymywał się na każdym przystanku itd. I słyszę takich opinii co raz więcej. I nic dziwnego, bo ludzie myśleli o tej linii jak o zbawieniu - uwolnieniu się od niełaski prywaciarzy, którzy do czasu pojawienia się 738 mieli przecież monopol na kursy do Warszawy.

738 to taki trochę nieudany eksperyment, ale jeszcze da się go naprawić. Chociaż zmiana przystanków i określenie linii jako "przyśpieszona" mało zmieni.
          Myślę, że wiele zmieniła by trasa S8...
        • tschayos Re: autobus linii 738 23.03.11, 09:15
          Poniżej tylko przykłady najświeższe z wczoraj i dzisiaj:
          wczoraj - Dw.Wileński o 17:35 - wg rozkładu powinien jechać 49 minut do Ks.Czartoryskiej czyli o 18:24 powinien być na miejscu, faktycznie zaś 18:36 - tylko 12 minut spóźnienia...
          dzisiaj - Ks.Czartoryskiej o 07:01 - wg rozkładu powinien jechać 49 minut na Wileński czyli o 07:50 powinien być na miejscu, faktycznie zaś 08:00 - tylko 10 minut spóźnienia...
          Polecam także kurs o 07:33 z Radzymina (Ks.Czartoryskiej). Pomimo iż to początek trasy, zazwyczaj przyjeżdża z kilkuminutowym spóźnieniem.
          Jeżeli uda mi się przyjechać w najbliższej przyszłości "o czasie" to nie omieszkam o tym poinformować...
          • kambea Re: autobus linii 738 23.03.11, 11:08
            A dla mnie jest chore, że mieszkając 25km od placu bankowego w Warszawie (równo spod domu wymierzone) na ów plac bankowy czy komunikacją czy samochodem jadę 1:20h.
            Albo dłużej. 25km w 80 minut. Nektórzy szybciej biegają ...
            • kchacinski Re: autobus linii 738 23.03.11, 12:51
              Chore, chore. Ale bez S-8 i metra na Bródnie niewiele zdziałasz niestety...
              Jest kilka pomysłów na usprawnienie zbiorkomu ale to tylko kosmetyka bo drogi korkują się z roku na rok coraz bardziej...
          • kchacinski Re: autobus linii 738 23.03.11, 12:50
            Czy masz podobne wyliczenia z okresu sprzed zamknięcia Naczelnikowskiej?

Aby dodać pikanterii można jeszcze podać czas przejazdów jak frezowany był asfalt na Piłusdskiego w Markach smile
            • kchacinski Re: autobus linii 738 23.03.11, 13:01
              A jak otworzą S-8 do Marek zakorkuje się jeszcze bardziej bo dojdzie ruch ciężarowy...
          • acha2805 Re: autobus linii 738 23.03.11, 18:44
            tsachayos, mnie bardziej wkurza kiedy 738 przyjeżdża ZA WCZEŚNIE, a ja jeżdżę w takich porach, kiedy właśnie przyjazd tej linii na przystanek przed wyznaczonym czasem jest dla mnie problematyczny...
            • inneska80 Re: autobus linii 738 24.03.11, 10:32
              ja jade do bankowego 40 minut samochodem- ale z domu wyjezdzam o 6.05.
              • kchacinski Re: autobus linii 738 24.03.11, 10:50
                Mi podróż autem zajmuje 45 minut do rotundy, 75 minut na Służewiec.
                Wyjazd o 8:00.

• kchacinski Re: autobus linii 738 24.03.11, 10:59
                  Mam jeszcze 2 wolne miejsca w samochodzie. Mogę kogoś zabierać smile
                  • inneska80 Re: autobus linii 738 25.03.11, 07:10
                    jak wyjedzasz o 8:00 to większość ludzi juz pracuje wiec dlatego jest pusto
                    • kchacinski Re: autobus linii 738 25.03.11, 10:59
                      Nie chcę wchodzić w dyskusję czy większość zaczyna pracę o 8 czy o 9, ale jak wyjeżdżam wcześniej to jest jeszcze luźniej. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka