Dodaj do ulubionych

TEMAT TABU 1920

21.05.11, 14:07
Witam ,mając dziś 45 lat kilka miesięcy temu w zimowy wieczór PIERWSZY raz usłyszałem historie ,która włosy na głowie zjerzyła. O godz 1.30 w nocy w publicznej tv był program o tematyce wojny z bolszewikami 1920 i chodziło o 80 tys jeńców sowieckich którzy zgineli w Polskich obozach rozsianych po całej polsce ,wytłumaczenie że zgineli to znaczy nikt ich nie zamordował tylko umarli z głodu i chorób
z głodu dlatego że Polska po wojnach była w kryzysie i brakowało żywności
z chorób ,no właśnie z chorób ,jak mieli nie umrzeć z chorób
byłi przetrzymywani w rowach wykopanych przez siebie i przykrytych kołkami z lasu ,czyli w ziemiankach ,przyszła zima i jak tu nie zachorować ,każdy by zachorował i umarł w takich warunkach,

czy to napewno tak łatwo rozgrzesza nas polaków ,czy to nie dlatego musiało potem zginąć 100 tys polaków na wschodzie w czystkach etnicznych prowadzonych przez stalina ,czy to nie dlatego był Katyń i wiele innych miejsc każni polaków ,

DLACZEGO O TYM SIĘ TAK MAŁO MÓWI ,dlaczego historia jest w jakimś stopniu zafałszowana i jednostronna nieobiektywna ,dlaczego ja dopiero teraz się o tym dowiedziałem ,przecież o Katyniu jest głośno od 20 lat i o cudzie nad Wisłą ,a o tych jeńcach sowieckich cisza

może ktoś wie coś więcej na ten temat ,zapraszam do dyskusji i pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • karolkaka Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 00:37
      Dziwne...
      Masz 45 lat i nie potrafisz poprawnie napisać "Polska" i "Polacy"?

Za to potrafisz powielać kłamstwa o "obozach rozsianych po całej polsce"!

Ale umiesz korzystać z internetu, więc sobie doczytaj, nawet w Wikipedii:

Obozów było kilka, m.in. w Strzałkowie, Dąbiu i Tucholi.
      Ocenia się, że jesienią 1920 roku w Polsce znajdowało się 80-85 tys. jeńców, ulokowanych w wyżej wymienionych miejscach oraz w obozie w Tucholi.
      Strona polska ocenia, że w ciągu trzech lat w polskiej niewoli zmarło 16-18 tys. jeńców sowieckich - 8 tys. w Strzałkowie, 2 tys. w Tucholi i 6-8 tys. w innych obozach.

Rozumiem, że informacja o śmierci tylu osób, w wygłodzonym i wyniszczonym wojną kraju wstrząsnęła Tobą, ale może łatwiej Ci będzie zrozumieć, gdy sięgniesz do innych źródeł, nie pisanych na polecenie Politbiura, np.:
      www.irekw.internetdsl.pl/jency/jencypart3.html
    • inge.borga Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 08:39
      Przykładasz współczesną miarę do wydarzeń sprzed 90 lat. Warunki wtedy były takie a nie inne również dla żołnierzy polskich i ludności cywilnej. Myślisz, że ludność cywilną te choroby omijały? A fatalny, na tle innych państw europiejskich, stan ówczesnej Polski (w tym jej szpitali i ochrony zdrowia) był prostą konsekwencją ponad stuletnich zaborów, w których Rosja miała swój udział. Według badań polsko-rosyjskiej komisji zajmującej się tym tematem w obozach zginęło wtedy ok. 16-18 tys jeńców a nie 80 tys.
      Katyń był częścią planowej eksterminacji wartościowszej części Narodu polskiego (żołnierze a zwłaszcza oficerowie, podobnie jak ziemianie,księża, nauczyciele, lekarze, prawnicy, bogaci chłopi) mieli zniknąć, ponieważ jasnym było, że nie dadzą narzucić Polsce stalinizmu. I był też IMHO zemstą Stalina za przegraną wojnę 1920 r. W Niemczech za czasów Republiki Weimarskiej ważyły się losy niemieckiego państwa komunistycznego, w innych państwach Europy Zachodniej również - bratnia interwencja wojsk Tuchaczewskiego i Budionnego mogłaby bardzo dopomóc sprawie i tak oto spełniłoby się marzenie Lenina i Stalina o komunistycznej Europie pod ich światłym przywództwem. Europie, w której rządziliby komuniści i nie byłoby państw narodowych. A tu na drodze stanął im wąsaty Piłsudski i nie udało się "po trupie białej Polski" przejść na zachód.
      Sprawa sowieckich jeńców wojennych 1920 r. była badana przez Głowną Komisję Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu (obecnie część IPN-u) już kilkanaście lat temu (wiem bo byłam tam na stażu studenckim). Badano również sprawę obozów dla Niemców,które funkcjonowały krótko po 1945 r. np. obozu w Jaworznie.
      Brat mojej babci, jako nieletnie pacholę, brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej 1920 r.
      W 1939 r. kiedy Armia Czerwona zajmowała okolice Lwowa, gdzie wówczas mieszkali jakaś 'dobra' dusza szepnęła komu trzeba, że to uczestnik wojny 1920r. Najpierw długo siedział w celi śmierci we Lwowie a potem zesłano go w tajgę. Przeszedł szlak bojowy z Andersem, osiadł w Londynie. Poznałam go jako dziecko bo w latach 70 przyjeżdżał do Polski.
      Bardzo żałuję, że byłam za mała aby wypytać go o szczegóły jego tułaczki.
      • karolkaka Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 10:07
        Przeczytałeś to co napisała inge.borga?
        Zrozumiałeś?
        Jeśli nie to czytaj jeszcze raz!
        I jeszcze, i jeszcze...

Aż przestaniesz porównywać ludobójstwo w Katyniu do internowania bolszewików.
        Planowany mord do śmierci żołnierzy, którzy przyszli tu zabijać i palić, zabrać dopiero co odzyskaną niepodległość.
        Pretensje o to, że zginęli na tej wojnie możesz wysyłać do Moskwy. Tam siedzą spadkobiercy tych, którzy zechcieli "nieść żagiew czerwonej rewolucji na Zachód".

Na szczęście się im nie udało!

PS. "Rewolucja wymaga ofiar" - znasz to hasło?
        • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 12:41
          Witam ,bardzo prosze nie atakujcie mnie o ortografie ,a raczej czytajcie ze zrozumieniem ,historia była jaka była mniej więcej wiadomo ,moje pytanie było takie jeżeli ja się dowiaduje o takich faktach dopiero teraz ,bo się otym wcale nie mówi to czy to jest wporządku że się pomija takie fakty historyczne ,bardzo dużo się mówi o cudzie nad wisłą ,o katyniu i wielu innych miejscach ,a taki drobny fakt że Polacy tak potraktowali jeńców i pozwolili im umrzeć z glodu i zimna niema żadnego znaczenia .w takiej sutuacji ,czy to tylko ja byłem takim wyjątkiem że nic na ten temat niewiedziałem ,myśle że bardzo dużo ludzi w Polsce dalej nic niewie i niesłyszało o takich faktach.
          obozów z pewnością bylo więcej niż te wymienione przez karolkaka .ostatnio z wiązku z przyklejoną rosyjskojęzyczną tablicą na pomniku gdzieś w Polsce była kruciutka wzmianka w mediach i pokazana mapa z obozami na terenie całej Polski i z pewnością nie było to trzy obozy

moje pytanie było również takie że jeżeli takie fakty miały miejsce ,czy to niepociągnelo dalszych konsekwencji w póżniejszych latach, jako odwet stalina ,co w niczym go nieusprawiedliwia za to co zrobił

i jeszcze raz prosze nieatakujcie mnie za moją wiedze historyczną ,poprostu po usłyszeniu takich rewelacji historycznych pojawiły się pewne wątpliwości ,które postanowiłem ewentualnie wyjaśnić na forum publicznym ,czy to się uda niewiem ,ale mysle że się powinno więcej o tym dyskutować żeby nikt niemiał takich wątpliwośći jak ja .pozdrawiam
          • rypioze Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 13:01
            Karolkaka już ci doradził co powinieneś zrobić ale ty dalej swoje.Bolszewicy przyszli grabić,palić,gwałcić i mordować i to robili.Polsce towarzysze z sąsiednich państw nie pomogli a wręcz zatrzymywali transporty z bronią,amunicją i pomocą humanitarną.Obóz gdzie było najwięcej jeńców wybudowali Niemcy w czasie I Wojny Światowej też dla jeńców rosyjskich.
            • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 13:23
              w dalszym ciągu nie widze obiektywnych odpowiedzi DLACZEGO SIĘ OTYM NIE MÓWI W MEDIACH .ogolną historie zostawcie bo tu się dużo mówi i jest już raczej wszystko wiadomo ,ale jest pomijany istotny fakt .
              • rypioze Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 13:46
                Zwróć się do znanej z obiektywizmu gazety,na bank podejmą temat.Wiesz o jaką chodzi?
                • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 13:58
                  sory ale nie jestem aż tak zdesperowany ,niewiem o którą gazete chodzi ale wiem że jak się wymaga uczciwości od innych to trzeba być samemu krystalicznie uczciwym i teraz są zarzuty że Rosjanie nie przedstawiają prawdziwej histori swojemu narodowi i my Polacy robimy to samo ,pomija się niewygodne fakty
                • inge.borga Rypioze 22.05.11, 14:21
                  rypioze napisał:

> Zwróć się do znanej z obiektywizmu gazety,na bank podejmą temat.Wiesz o jaką ch
                  > odzi?

GW kilkukrotnie podejmowała ten tematbig_grin
              • inge.borga Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 14:01
                kuba7773 napisała:

> w dalszym ciągu nie widze obiektywnych odpowiedzi DLACZEGO SIĘ OTYM NIE MÓWI W
                > MEDIACH .

kuba7773 napisała:

> w dalszym ciągu nie widze obiektywnych odpowiedzi DLACZEGO SIĘ OTYM NIE MÓWI W
                > MEDIACH .

Nie mówi się? Kilka na szybko znalezionych artykułów na temat:

www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/wesolowski;rosjanie;zbadali;juz;sprawe;jencow;z;1920;roku,139,0,526475.html
                wyborcza.pl/1,76842,6986378,Jak_zgineli_sowieccy_jency_1920_roku_.html
                wyborcza.pl/1,76842,7780167,Straszny_los_sowieckich_jencow.html

Fragment artykułu z rosyjskiej gazety:

"Większość zgonów była wynikiem epidemii. Infekcje w tym czasie kosiły i Armię Czerwoną. Na cholerę i tyfus chorowało w latach 1918-20 około 2,2 mln żołnierzy, a 283 tys. zmarło" - tłumaczą "Wiedomosti". I dodają, że w żadnym wypadku nie wolno, jak to robią niektórzy publicyści rosyjscy, porównywać polskich obozów jenieckich do nazistowskich "fabryk śmierci".

A tu ciekawy artykuł o komendancie obozu w Strzałkowie:

amaf.pl/?p=581
                Nigdy nie uważałam, że Polacy to chodzące anioły (różne małochwalebne rzeczy w historii zdarzały się i nam) a reszta naszych sąsiadów, ze szczególnym uwzględnieniem Niemców i Roisjan to potwory ale trzeba wziąć poprawkę, że nikt tych bolszewików do Polski nie zapraszał. Przybyli tu jako najeźdzcy w czasie wojny. Porównanie eksterminacji polskich oficerów (niezgodne z wszelkimi konwencjami międzynarodowymi,które 'wisiały'Stalinowi), zastrzelonych strzałami w tył głowy i zakopanych w masowych grobach ze śmiercią w obozach z powodu epidemii, które szalaly również w Armii Czerwonej jest nieporozumieniem.

Wg mnie żaden to temat tabu. A to, że większość o tym nie wie? Zainteresowanie historią jest mizerne i tyle.

• kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 14:07
                  Wg mnie żaden to temat tabu. A to, że większość o tym nie wie? Zainteresowanie historią jest mizerne i tyle.

czy aby napewno ,w mediach od histori się aż roi ,trąbią codziennie ,poruszają najrużniejsze tematy ,a otym dziwna cisza
                  • karolkaka Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 15:02
                    Napisałem: "Obozów było kilka, m.in. (czytaj: MIĘDZY INNYMI) w Strzałkowie, Dąbiu i Tucholi."
                    ODZIEDZICZONYCH po zaborcach. Jeńców trzeba gdzieś trzymać, w tamtych warunkach trudno wyobrazić sobie, żebyśmy stawiali dla nich kurorty...

Jeżeli do tej pory nic o tym nie wiedziałeś to nic straconego - skorzystaj z linków przesłanych przez użytkowników tego forum. Poszukaj, to w dzisiejszych czasach nic trudnego!

A dotychczasową (rozumiem 45-letnią) "ciszę w temacie" zawdzięczasz towarzyszom z KC.
                    Wszak nie leżało w ich interesie pisać, że w 1920 roku dostali baty, w związku z czym wielu z nich dostało się do niewoli. To nie było "po linii", gdyż jak wiemy, doktryna wojenna ZSRR była wybitnie "obronna", więc jak tłumaczyliby swoją obecność pod Warszawą? wink
                    Kto chce poszerzyć swoją wiedzę, ten w dobie internetu znajdzie wiele publikacji, nie czekając aż media poświęcą sprawie uwagę, np. z okazji jakiegoś kłamliwego napisu na tablicy.

Na koniec jedna rada - jeśli rzeczywiście masz problemy z ortografią, a chcesz być poważnie traktowany w dyskusji, korzystaj z edytora tekstów. Tzn. najpierw napisz coś np. w Wordzie, a później wklej na forum (lub gdziekolwiek).
                    • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 16:08
                      do karolkaka
                      czy ty przypadkiem przez wyłącznie moją orografie nie traktujesz mnie poważnie ,czy ja dobrze to odczytalem ,czy w tym temacie jest najważniejsza ortografia ,czy sens wypowiedzi

jeżeli chodzi o 45 lat to się matematyka kłania ,tylko połowe tych lat mogę zawdzięczać swoją niewiedze byłym toważyszom ,natomiast druga połowa już ich niedotyczy ,mamy już 22 lata demokracji i taki przekaz histori ,że niewygodne tematy pokazuje się w tv o godz 1.30 w nocy ,czy to przypadek ,czy może celowe działanie
                      • karolkaka Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 21:08
                        Nie traktuje Cię poważnie ze względu na podwójne lenistwo (nie ortografię):
                        - nie chcesz używać edytora tekstu
                        - nie chcesz sięgnąć do wskazanych źródeł

Z jednym masz rację - często ciekawe programy pokazywane są zbyt późno w nocy...

PS. Te 45 lat to była przenośnia wink
                      • rypioze Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 21:18
                        kuba 7773 to typowy śpioch.Szkoda na takiego typka czasu.
                        • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 21:57
                          witam raz jeszcze ,ale sami zwrócicie uwage co piszecie, w dyskusji wzielo udział kilka osób i jak napotkałem dziwny opór w tej sprawie ,nagle rypioze zarzuca mi że jestem śpioch ,a karolkake że robie blędy orograficzne,,a macie jakieś konkrety bo takie argumęty w takim temacie są nieco śmieszne i są mocno podejrzane ,jedynie kchaciński widzę wniósł troche obiektynizmu w tym temacie ale też ma problemy z ortografią ale myśle że to było celowe , jak macie coś do dodania to prosze bardzo jeśli nie to dziękuje za dyskusje ,w głównym wątku mnie ani troche nieprzekonaliście jeżeli chodzi o prawdy historyczne macie racje ale ja w tym fragmęcie histori też nie miałem wątpliwości wszystko się zgadza poza tym o co pytałem i czego niewyjaśniliście ani troche ,niejesteście obiektywni i troche to rozumiem ,też jestem patryiotom ,ale bez przesady jak mam wątpliwości to pytam ,i jak odczytuje takie odpowiedzi to mam jeszcze większe wątpliwości i co mi zrobicie nie dajecie rady
                          • inge.borga Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 22:43
                            Ty nie dyskutujesz tylko jak mantrę powtarzasz swoją tezę. Do informacji w linkach nie odniosłeś się wcale. Śmieszne jest to, że uważasz, że jak o jakiejś sprawie nie wiedziałeś to było to tabu, ukrywane. O jakim oporze z naszej strony piszesz? Wypowiadający się przedstawili swoje zdanie, a że nie po Twojej myśli to już inna sprawa.
                            Co do ortografii to mam wrażenie, że chyba nas wkręcasz, moje 7-letnie dziecko, które dopiero uczy się pisać, robi mniej błędów.
            • kchacinski Re: TEMAT TABU 1920 22.05.11, 16:44
              Historię piszą wygrani i takichprzmeilczeń jest wiele.

Jeżeli chcesz poznać prawdę historyczną najlepiej sięgnij po źróło polskie i zagraniczne (drugiej storny konfliktu) i wersja pośrodku będzie pewnie najbliżej prawdy.

A dlaczego nigdy nie przedstawia się wsztystkich faktów?

Bo ludzie wcale nie chcą znać wszystkich faktóe, a jedynie te które im pasują smile
    • szymanki3 Re: TEMAT TABU 1920 23.05.11, 17:44
      pamiętam dobrze jak w latach 80-dziesiątych czytałem książkę J. Mackiewicza "nie trzeba głośno mówić" -nawiasem polecam ją Tobie i innym szanownym komentatorom. i co ? mówiliśmy że nie czas o tych poruszanych sprawach dyskutować. dużo jest faktycznie tematów -tabu .
      zgadzam się jednakowoż ,że akurat sprawa jeńców 1920 roku to typowa wrzutka mająca ,zrelatywizować pewne wydarzenia. wszak wystarczy przypomnieć sobie te miliony jeńców bolszewickich zagarniętych przez Niemców w 1941 ,1942 roku. tam dopiero były koszmarne warunki ,potężna umieralność . tragizm tej sytuacji potęguje fakt ,że oddawali się oni do niewoli całymi ugrupowaniami ,z myślą że dostaną broń i będą mogli walczyć z bolszewią .
      a zapytać by warto o los kozaków opisanych też przez Mackiewicza w "kontrze"
      anglicy oddawali ich nkwd w austrii .oddawali ich na pewną śmierć.
      tematy - tabu były są i będą. od chęci każdego z nas ,zależy tylko czy do nich dotrzemy azali nie. i nie ma co .
      a tak nawiasem gdyby stalinowi udało się zrealizować swój plan z którym się nie krył -vide godło bolszewickie - to może by była dobra kara dla wszystkich pożytecznych idiotów .
      jeszcze jeden temat tabu. czystek etnicznych nie prowadził stalin . za ten najbardziej morderczy system 20 wieku odpowiada bolszewia .bolszewia od lenina do ..........????
      a z drugiej strony gdy w 1919 roku kołczak z danikinem mieli czerwonych na widelcu to przypomnijmy kto zatrzymał ofensywę ,i bolszewicy mogli wycofać dywizje z frontu polskiego i uratować rewolucję .............

a jeszcze jedno . kiedy będzie mówić można i dyskutować o o już ponad 20 -letniej historii III Rzeczpospolitej ...??

• kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 25.05.11, 18:42
        Witam ,miałem już nie zabierać głosu w tym wątku ,ale pojawiły się nowe okoliczności ,zaczyna się szerzej o tym mówić ,w dniu dzisiejszym pojawiła się w mediach informacja ,ze w rosyjskich mediach w dniu wczorjaszym byl pokazany reportaż o polskim ,,obozie śmierci,,www.tvn24.pl/12691,1704301,0,1,rosyjska-tv--o-polskim-obozie-smierci,wiadomosc.html

na portalu tvn24 jest forum i powstał duży szum ,jest kilkanaście nowych wątków w tym temacie założonych w dniu dzisiejszym ,zdania mocno podzielone ,polecam lekture .www.tvn24.pl/4,251,8,11152339,0,0,0,forum.html
        • rypioze Re: TEMAT TABU 1920 25.05.11, 22:08
          Do ciebie za szybko przyszedł prykaz czy się tylko pospieszyłeś?Teraz masz w pełni wiarygodne żródło z 1 programu telewizji radzieckiej.W pierwszym wpisie prawidłowo oceniłem kim jesteś.
        • elizabeth40 Re: TEMAT TABU 1920 25.05.11, 22:15
          "Polskie obozy śmierci" tak jak "polskie obozy koncentracyjne". Widzę, że poniosły Cię emocje i można Tobą manipulowac chociaż przedmówcy wyjaśnili już wszystko dokładnie.
        • karolkaka Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 00:28
          kuba7773 napisała:

> Witam ,miałem już nie zabierać głosu w tym wątku (...)

Myślę że zbyt pochopnie zrezygnowałeś z planów...

Twardym trzeba być!
          Czytałeś "Jak hartowała się stal"?
          • rypioze Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 07:44
            Kuba napewno to czytał i pisane cyrylicą.
            • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 10:39
              Witam ,mam wrażenie że część z was nieumie czytać ze zrozumieniem ,największym waszym argumentem w dyskusji jest ocena mojej osoby ,przecztajcie to wszystko jeszcze raz od góry do dołu i doszukajcie się merytoryki tej dyskusji z waszej strony ,jak niezajmujecie się oceną mojej osoby ,to piszecie o faktach które są powszechnie znane ,a ja zadałem konkretne pytania ponieważ w tym wszystkim jest duże ALE.
              nieoczekuje odpowiedzi ,lepiej poczytajcie forum na portalu tvn24 i tam się udzielajcie i oceniajcie innych ,pozdrawiam
              • kchacinski Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 10:55
                ryzpioze używaj siły argumentu a nie argumentu siły.

Uważam, ze należy dokładać wszelkich starań, żeby walczyć z kłamliwą informacją jakoby w czasie II wojny światowej istniało coś takiego jak "polskie obozy śmierci".

NIe bądźmy jednak ślepi, bo nawet Piłsudski (nasz bohater narodowy) pomimo wielu zasług miał też ciemne strony życiorysu, o których w Polsce się nie mówi.

I nie mówię, że powinniśmy się z naszymi niechlubnymi występkami obnosić na zewnątrz, ale powinniśmy mieć świadomość, że Polska nie była tylko Mesjaszem Narodów jak pisał Mickiewicz, a mam wrażenie że taki wizerunek staramy się wykreować.

W większości przypadków to nie my decydowaliśmy o historii, ale historia za nas, ale czy to wszystko usprawiedliwia? To troszkę jak z obroną konieczną w prawie karnym. Nie każde odparcie ataku mieści w granicach obrony koniecznej.
                • rypioze Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 16:48
                  Nie masz wrażenia,że Polacy przeprosili już wszystkich i za wszystko?Za nieprawidłowości w obozach z jeńcami sowieckimi w swoim czasie zapadły wyroki.Bandyta zastany w Twoim domu może być zabity bez żadnych konsekwencji.O polskich obozach śmierci najczęściej pisuje taki nowojorski szmatławiec w którym pracuje...No chyba wiesz kto?Nie chcę być rzucony "na glebę" o 6 rano.To można załatwić,jakby to powiedzieć,w rodzinie.Temu funkcjonariuszowi już nie będę odpowiadał.Pozdrowienia.
                  • kchacinski Re: TEMAT TABU 1920 27.05.11, 11:13
                    Tak jak inni mogą żądać przeprosin od Polski, tak i Polska od innych.

• rypioze Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 11:10
                W okresie II Wojny Światowej Niemcy założyli 2 tysiące obozów jenieckich.W Prostkach i Bogusze w latach 41-44 więziono od 40 do 50 tysięcy jeńców radzieckich,włoskich,francuskich oraz ludność cywilną Polaków,Żydów i Litwinów.W obozach panowały nieludzkie warunki.Rozprastrzeniały się choroby zakażne,panował głód i dochodziło do aktów kanibalizmu.W wyniku głodu,zimna,chorób i rozstrzelań,zginęło około 30 tysięcy żołnierzy radzieckich,460 żołnierzy włoskich oraz setki ludności cywilnej. opr webmark.
                To w dwóch obozach !!
                Od 12 do 28.07.1945 trwała Obława Augustowska zorganizowana przez NKWD,UB i Ludowe Wojsko Polskie,z pjmanych 600 zostało rozstrzelanych przez oddziały gen.płk. Wiktora Abakumowa,dowódcę kontrwywiadu i pochowani w lesie przez funkcjonariuszy NKWD.
                Poczytaj też sobie pamiętniki komisarza Armii Konnej Izaaka Babla pisane w czasie jego wizyty w Polsce w roku 1920.
                Rosjanie nie zgłaszają żadnych pretensji w stosunku do Niemców za miliony zmarłe w niemieckich obozach jenieckich.
                My umiemy czytać i jak widzisz zrozumieliśmy twoje zadanie na tym odcinku,tylko robisz to bardzo nieudolnie.
                • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 26.05.11, 11:26
                  rypioze ty tak umiesz czytać ze zrozumieniem ,że znowu napisałeś nie na temat ,Polacy nie mogą brać odpowiedzialności za to co robili Niemcy i Bolszewicy ,ale muszą być odpowiedzialni za swoje czyny , historia oceni
                  • szifox Re: TEMAT TABU 1920 27.05.11, 01:18
                    kuba7773"Polacy nie mogą brać odpowiedzialności za to co robili Niemcy i Bolszewicy ,ale muszą być odpowiedzialni za swoje czyny , historia oceni"

Nie nam jest to oceniać ... podejmujesz się oceny zdarzeń sprzed 90 lat , na podstawie wzmianek prasowych, nie posiadając wystarczających informacji do oceny faktycznej sytuacji, która wówczas obowiązywała.

W kwestii formalnej komunistyczna RFSRR nigdy nie ratyfikowała umów prawa konfliktów zbrojnych, a jedynie opierała się na wewnętrznych procedurach radzieckiego regulaminu jeńców wojennych stworzonego na potrzeby postępowań śledczych GRU oraz WCzK, w związku z czym, nie istnieją formalne przesłanki do jednoznacznego stwierdzenia, że jeńcy sowieccy byli traktowani niezgodnie z prawem międzynarodowym.

Z powyższego wynika, że spadkobiercy doktryny wojennej Rosji Radzieckiej powinni mieć pretensje jedynie do jej przywódców, o to że nie zadbali o bezpieczeństwo własnych żołnierzy np. poprzez ratyfikację IV konwencji haskiej.

Warto zauważyć, że nasz kraj w czasie wojny polsko-sowieckiej był w bardzo niekorzystnej sytuacji wynikającej nie tylko z okoliczności towarzyszących prowadzeniu działań wojennych z Rosją Radziecką (RFSRR) , ale również z nieprzychylnej polityki naszych południowych sąsiadów - Czechosłowacji oraz Rumunii, którzy grając na osłabienie II RP, skutecznie utrudniali transfer pomocy militarnej udzielonej nam min. przez Francję oraz Węgry. Ponadto silna pozycja Komiternu w Europie Zachodniej, była drugim frontem z którym musiał zmagać się rząd II RP.

Mariusz Szewczyk
                    • kuba7773 Re: TEMAT TABU 1920 27.05.11, 11:21
                      Witam ,ja nie staram się oceniać zdarzeń na podstawie wzmianek prasowych ,ja zadałem pytania na podstawie obejrzanego materiału w tv ,przeczytaj mój pierwszy tytułowy wpis i jestem daleki od oceny ,to są pytania wynikające z wcześniejszej niewiedzy na te fakty

w tej dyskusji też dużo faktów poznałem o których wcześniej niewiedziałem i się z nimi całkowicie zgadzam ,bardzo mi się podobają wypowiedzi inge.borga ,szymanki3 ,kchaciński ,szifox ,są rzeczowe konkretne i można z nich się dużo dowiedzieć ,ale są jakby nie wszystkie na temat
                      w związku z tą dyskusją przeprowadziłem małe badanie w kręgu znajomych i nieznajomych .na pytanie czy słyszał o bitwie warszawskiej i cudzie nad wisłą ,każdy odpowiedział że tak ,a o pytanie o jeńców mieli bardzo mglistą wiedze lub niesłyszeli o takich faktach ,co lepsze na pytanie dlaczego była ta wojna ,od czego się zaczeła i kto ją wywołał to już wiedza na ten temat była żadna ,więc efekt jest taki że wiedza w społeczeństwie jest ,ale tylko o wydarzeniach o których się mówi ,
                      a mówi się dużo ,ale nie o wszystkim ,i stąd te moje pytania

w tej dyskusji starałem się być merytoryczny ,nie miałem na celu żadnej prowokacji o co zostałem oskarżony przez rypioze, próbował oceniać mnie kim jestem ,wytknął mi moje zadanie na tym odcinku ,nazwał mnie śpiochem , typkiem i na koniec funkcjonariuszem ,ja się nie zniże do jego poziomu ,ale powiem że ma niezłe urojenia i rada żeby zmienił dilera ,pozdrawiam wszystkich kuba7773
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka