slawekelmor
22.10.11, 10:07
Witam Państwa. " Jestem firmą, która prowadzi u Państwa konserwację instalacji. Dnia 18.10.2011 spotkałem się w siedzibie firmy Per Modum, poinformowano mnie, że Zarząd- Wspólnoty wypowiedział mi umowę, z dniem ostatniego października. Zostaje wypowiedziana zemną umowa na konserwację. Tak się złożyło ze pomyłkowo dostałem e-maila dnia 21.10.2011 od Pani Administrator pisany do nowej firmy konserwującej słowo w słowo Państwu to napisałem i Zarząd powinien chyba wyciągnąć z tego jakieś wnioski, kto podejmuje decyzję Zarząd, czy firma administrująca? Cytuję:
"Reymonta - Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej dostał informację, ale jeszcze się nie odezwali"
Wobec tematy do zapoznania się przeanalizowania, natomiast realizacja będzie później. 1. poprawienie, oczywiście po pana poprzedniku tablic korkowych w budynkach 12A i 12B. Przepraszam za to co napisze, ale ponieważ wcześniej z ramienia firmy ELMOR robił to Pan Marek konieczny byłby z Pana strony nadzór. 2. firma ELMOR złożyła wycenę na wykonanie malowania po zalaniu przy lokalu nr 55 w budynku 12B klatka II. Koszt 172,80. Zakres prac- oczyszczenie, gipsowanie, gruntowanie dwukrotne malowanie. 3. firma ELMOR złożyła wycenę na wykonie ręcznego sterowania nocnego ( 10 klatek + 4 rozdzielnie. Koszt 263 zł brutto)
firma...będzie odsprzedawała lampy do modernizacji oświetlenia wewnętrznego zaproponowała Wspólnocie, w związku z różnymi modyfikacjami zapalania się sektorów oświetlenia zewnętrznego, jednakowe zegary PCZ 230 V w cenie 337 zł netto. Czy jest pan skłonny to wykonać w tej samej kwocie? Oczywiście firma ELMOR dała wartość pracy tj. materiał + robocizna 1849,80 brutto. 5. co jakiś czas mamy problem z oświetleniem zewnętrznym szczególnie w sektorze przy budynku 12A. do dnia dzisiejszego nie wiem jaki jest problem, o ustalenie przyczyny oraz podania sposobu rozwiązania. Podobno wywala bezpiecznik?6. firma ELMOR wykonywała dodatkowy element nad furtką aby ja ustabilizować. Niestety pomalowali tylko ten nad spawany element, natomiast reszty nie wygląda to jak wygląda czyli ochydnie. 7. trzeba będzie przejść drzwi i co niektóre prze regulować...
Wobec tego e-maila i tych prac chciałbym się ustosunkować i myślę,że między firmą administrującą a Zarządem jest bardzo mały przekaz informacji. I nie jest to wina Zarządu. Możecie się Państwo zapytać firmy sprzątającej jak to wygląda. Jedyną sprawą, jeżeli chodzi o zamontowanie korków w tablicach, zostały zamatowane niewłaściwie, ale zostało to poprawione. Natomiast, jeżeli chodzi o malowanie to mieliśmy tego nie robić. Złożona została oferta na " Wykonanie ręcznego sterowania" w kwocie 263,00 zł brutto. W tym tygodniu administrator poinformował mnie, że jak chcemy możemy to wykonać (oczywiście w ramach konserwacji). Jeżeli, chodzi o montaż zegarów to moja cena była 1849,80 zł brutto. Są do zamontowania 4-zegary, firma zewnętrzna dała cenę 337,00 zł netto, czyli brutto 414,51 zł x 4 = 1658,04 zł. Jest to cena samych zegarów, a gdzie robocizna?
Następna sprawa to element, który był do wzmocnienia furtki przy wejściu głównym, nic mi nie jest wiadomo o tym, że powinna być pomalowana cała furtka, a nie tyko dospawany element. Kolejna to: światło przy budynku 12 A, jak to administrator pisze:" do dnia dzisiejszego nie wiem jaki jest problem " zostało wykonane i Pani administrator doskonale o tym wie. Została poinformowana, że przepaliły się 2 żarówki. Jeszcze Pani Administrator zapomniała dodać o grzejniku na parterze w budynku 12 A, który notorycznie jest obrywany. Z mojej strony były jeszcze dawane oferty na: ogrodzenie placu zabaw, krawężniki, na niesprawne lampy na klatkach schodowych, na załatanie otworów po instalacjach teletechnicznych znajdujących się w piwnicach budynku. Myślę, że Zarząd może nawet o tym nie wiedzieć i cała winę, to co się dzieje na osiedlu zwalić na firmę konserwacyjną a może trzeba tez przyjrzeć się firmie administrującej.
Z poważaniem Sławomir Kołek