Dodaj do ulubionych

Radzymin godz.18.08....

03.01.12, 16:48
Radzymin miasteczko -sypilania Warszawy, większośc z zamieszkujących osób pracuje lub uczy sie w Warszawie, każdego wieczoru kiedy wracam w dość gęstej kloumnie samochodów która zaczyna sie już na wiadukcie wjazdowym do miasta, przejeżdzam przez centrum o godzinie ok 17 50-18.00 ...i co widze mnóstwo samochodów, mnóstwo osbó któe wracają komunikacją do domu z pracy...i pozamykane sklepy...banki.... kompletnie nieczynne miasto...czy może któs z osób prowadzących mały lokalny biznes pomyśłał o sile nabywczej tych osób które po dordze do domu chetnie kuplyby chleb, czy inne artykuly spozywcze czy chemiczno kosmetyczne...a może kupilby pokarm dla swocih zwierząt.... czemu o godzinie 18 zamyka sie sklepy w Radzyminie?? Czy ktos zna rozsądne wytłumaczenie ze po magicznej godzinie 18 nie można już kupić w centrum Radzymina podstawoego chleba?? Może warto by pojsc w slady poczty i zarzyykować wspilna akcje robienia zakupów w Radzyminie po godzinie 18 kiedy to wraca wiekszosc osob któa mogłby przywieżc pieniadze do naszych sklepów??
W sasiednich Markach trudno znalezc sklep czynny do 18 a u nas odwrotnie trudni znalezc sklep czynny po 18....
co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • liberalnyantyliberal Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 16:56
      No to się zaraz naczytasz o tym jakie to masz wilkomiejskie zachcianki... A dopisz jeszcze, że chcesz płacić kartą płatniczą - oj, chłopie, nagrabiłeś sobie u "starych" Radzyminiaków... smile
      • nowy_radzymin Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 17:11
        hehe nasycenie bankomatów w Radzymine jest dosc duze ..tylko nie ma gdzie wydac pieniedzy po 18..a z checia robilbym zakupy po powrocie do pracy...
        • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 17:57
          Bez przesady ze nie mozna zrobić zakupow po 18. Ze sklepow spozywczych prywatnych pozostały obie Panoramy czynne do godz.22. Teraz jest TESCO. Małe sklepy spozywcze przy Biedronce i TESCO nie wytrzymują konkurencyjnych cen. Niedawno w centrum Radzymina jeden spożywczy zlikwidowano. Z tego co widać to i mała Panorama ma mniej klientow. Przypuszczam ze jest otwarta tylko dlatego ze to lokal właścicieli i nie płacą czynszu. Sklepy z odziezą nie wytrzymują konkurencji z sieciowkami w centrach handlowych. Zresztą o czym tu mowić skoro wynajęcie nawet niezbyt duzego lokalu to 2 - 3 tys. złotych. Jakie muszą być obroty w sklepie aby wszystko opłacić i troszkę pozostało dla właściciela/ a tak na marginesie to w latach 70 -80 Radzymin zamierał juz o 16/.
          • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 21:56
            Śmiem twierdzić, że sklepy odzieżowe nie wytrzymuj\a konkurencji centrów handlowych wcale nie ze względu na ceny, a obsługę klienta.
            W wieli sklepach (Reserced, New Yorker, CCC, Deihman - piszę z własnych doświadczeń nie ma żadnego problemu ze zwrotem towaru - w wielu małych skepach zwrot\ow si\e nie przyjmuje, ale to jeszcze pół biedy.
            Reklamacje - jeszcze nie udało mi się oddać butów czy spodni na reklamacji w Radzyminie, w ccc oddali mi kasę za buty po 23 miesiącach używania.

Może to wynik mojego wyjątkowego pecha. Jeśli są sklepy odzieżowe, które reklamacje zwroty przyjmują - chętnie się dowiem.
            • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 09:14
              Akurat jezeli chodzi o buty to ja nigdy nie miałam problemu z reklamacją. Buty przewaznie kupuję od lat w jednym sklepie i zawsze gdy był problem wlasciciele zglaszali reklamacje u producenta. Co do reklamacji odziezy to jest ten problem ze sklep szybko się zwija i nawet gdybym chciała to nie mogę isc z reklamacją. Nadal będę utrzymywać ze właściciele lokali biorą wygorowane czynsze. Mieszka Pan w Radzyminie. Prosze zwrocić jak długo stały lokale puste na Jana Pawła. Teraz są tam banki bo one cenowo mogły sprostać wymaganiom cenowym właścicieli. Znajoma prowadziła sklep Radzyminie . Gdy zaczynała działalność płaciła za lokal 1500 zl. Zlikwidowała sklep bo cena wzrosła do 3000zl. Przeniosła sklep niezbyt daleko Radzymina . Miasteczko niezbyt duze a cena za wynajem 1000 zł.
              • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 12:12
                Zgadzam się że czynsze są wysokie. Sam zrewzygnowałem z otwarcia knajpy w 2008 jak poznałem koszt lokalu...
                PS. Priosba o info w kórym sklepie kupujesz buty.
                • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 13:37
                  Nie chcę robić reklamy .Jest to najstarszy sklep z butami w mieście. Mąż kupuje buty na targu w soboty. Jest to kramik tylko z polskimi butami sprawdzonych firm. Właściciel sprzedaje buty juz od kilku lat. Dzieciom kupuje buty zwykle w Decathlonie. Nie kupuje tanich butow chińskich. Mam swoje sprawdzone polskie marki i raczej ich się trzymam.
      • sceptykradzyminski Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 18:11
        liberalnyantyliberal – sugerujesz, że starzy radzyminiacy to ludzie zaściankowi, zamknięci na jakiekolwiek zmiany? A ilu tych starych radzyminiaków znasz osobiście? Z iloma z nich rozmawiałeś, że wyrobiłeś sobie taką opinię? Uważasz, że starzy radzyminiacy uważają, że nowi mają „wilkomiejskie zachcianki”. Jak mniemam wnioskujesz to po kilku wpisach na forum. Za to nowi uważają rdzennych mieszkańców Radzymina (jak to kiedyś było napisane na tym forum) za osoby oderwane od krów. Swoim wpisem tylko pogłębiasz ten podział.
        A odnośnie tematu wątku: jeśli chodzi o artykuły spożywcze po 18 jeszcze można coś kupić (np. Tesco, Panorama, blisko centrum jest też Tęcza). Inna sprawą jest to, że o tej porze są tam kolejki (przynajmniej ja mam do nich szczęście), ale nie ma się co dziwić skoro takich miejsc jest kilka. No i to co zostało na półkach o tej porze… Gorzej z innymi branżami. Drogerie do 18 (kiedyś Nina była do chyba 19.30 ale z tego co wiem już nie). Banki podobnie, niektóre czynne są w soboty (nie zawsze) ale dobre i to. Fryzjerzy kończą 17 – 19 (chyba) więc raczej nie są dostosowani. Fakt trudno zrobić cokolwiek po 18. Wiadomo, że codzienne wydłużenie godzin otwarcia wiąże się z dodatkowymi kosztami, ale warto rozważyć czy nie przyjmować klientów np. na początku dłużej raz w tygodniu. Jeżeli będzie ruch myślę, że punkty usługowe otworzą się na potrzeby mieszkańców. Mam nadzieję, że Radzymin przyspieszy w dostosowywaniu się do rosnącej liczby mieszkańców. smile
        • nowy_radzymin Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 19:31
          Dziekuje za glos "sceptyka radzyminskiego" fakt otwarte sa panorama, tesco, ale tam juz nic o tej godzinie nie ma , to ze napisalem o tym chlebie to nie przez przypadek bo o 18 naprawde musisz kupic co jesta nie to na co masz chec... moze warto otwierac sklepy dluzej i miec zapewniony w nim towar, mi naprawde bardzo brakuje otwartej do 19 sklepu rybnego, w ktorym mozna kupic tez artyluly spozywcze, drogerii zeby kupic potrzebne produkty, gdyzby wlasnie taki lokalny handel otwarty bylby do 19 i mial pieczywo dobre smaczne to tym wygarlby z siecia Tesco wink...sklep z warzywami ... to wszytko umiera o 18 ....i tym samy zmuszony jestem dorabiac sasiednie Marki i ich sklepy....myślę ze naprawde w intersie nas mieszkanców czyli i tez włascicieli sklepwo by ich punkty byly czynne do 19 ....przynajmniej w obrebie centrum tzn w rejonach poczty ktora czynna juz jest do 19.....

pozdrawiamsmile
          • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 19:51
            Wybierz się do centrum Radzymina w dowolny dzień tygodnia około godziny 13:00, zobaczysz że będziesz miał problem ze znalezieniem miejsca do zaparkowania. Po prostu tutejsi przedsiębiorcy przyzwyczajeni są do takiego takiego rozkładu dnia klientów, dla których pojechanie choćby do Wołomina to już wyprawa i długa podróż. Póki radzymińscy sklepikarze sami do tego nie dojrzeją, póki nie "wyniuchają" że mogą na nas (pracujących w Warszawie) sporo zarobić to nie zaryzykują.
            Mi najbardziej brakuje punktów usługowych typu szewc, zegarmistrz.
            • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 22:07
              Na pewno się zmieni kiedyś...
              Trzeba jednak pamiętać że jak te 3 czy 4 tysiące osób mogą wyrobić sobie nawyk robienia zakupów gdzie indziej i zwykłe otwarcie wydłużenie godzin otwarcia już nie wystarczy...
              • nowy_radzymin Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 22:17

kchacinski napisał:

> Na pewno się zmieni kiedyś...
                > Trzeba jednak pamiętać że jak te 3 czy 4 tysiące osób mogą wyrobić sobie nawyk
                > robienia zakupów gdzie indziej i zwykłe otwarcie wydłużenie godzin otwarcia już
                > nie wystarczy...

napewno początki byłyby trudne ale napewno mozliwe....
              • rafi373 Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 22:32
                Właściciele Tesco i Biedronki nie zastanawiali się, czy uda im się zmienić nawyki zakupowe mieszkańców miasta. A chyba im się udało... Kluczem jest trafienie w oczekiwania klienta. A nikt nie będzie jeździł do Wołomina po to by kupić coś, co ma za rogiem.
        • rafi373 Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 19:39
          sorry, ale uwagi typu "która banda lepsiejsza", nowych czy starych radzyminiaków, kto "zaściankowy", a kto "wielkomiejski", kto lepszy, kto gorszy - to dobre w wieku dziecięcym i po tym poznać, kto z dziecieństwa nie wyrósł. Prawda jest taka, że wszyscy jedziemy na tym samym wózku.
          Fakt, że pod pewnymi względami mieszkamy w mieście zaściankowym. Brak kina. Brak zwykłej, cichej i przytulnej kawiarni (namiastką jest... cukiernia Małgosia"). Do niedawna brak miejsca, gdzie można by zebrać się przy piwie (pamiętam czasy, nie tak odległe, sprzed kilku lat, kiedy nie było ŻADNEGO miejsca przypominającego pub)... W ostatnich latach powstało kilka miejsc, jak choćby wspomniana Małgosia, bar u Lewego, sieciowe pizzerie... Części z nich nie byłoby, gdyby nie przyrost ilości mieszkańców. Nie byłoby marketów sieciowych, gdyby nie nowi mieszkańcy (tak wiem, że to jednym pasuje, innym nie). Radzymin się zmienia szybciej dzięki nowym mieszkańcom. A gdyby nie starzy, to by go nie było ; )))
          Animozje między starszymi i nowymi są niepoważne. Niepoważne jest, że władze wspierając budownictwo mieszkaniowe i przyrost mieszkańców, nie łożą w bazę szkół czy miejsc postojowych na ulicach.
          A w głównym temacie wątku - przyjdzie nam poczekać kilka lat, zanim staniemy się miasteczkiem w miarę funkcjonalnym, i przyjaznym mieszkańcom. Sądzę, że za 5-10 lat pozostaną głównie sklepy i punkty usługowe czynne co najmniej do 19:00; jeśli ktoś zmęczony przed 18:00, będzie mógł wtedy spokojnie odpoczywać cały dzień. Markety i pracowitsi go wykończą... Taka smutna dla jednych, wesoła dla innych prawda. Powtarzam - wszyscy jedziemy na tym samym wózku...
          • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 21:06
            Wołomin jest większym miastem i funkcjonowanie kina jest tam problemem . Kazdy wybiera teraz lepszą jakość w duzych kinach w Warszawie. Około 2 miesięcy temu byłam świadkiem rozmowy w jednym z prywatnych sklepikow. Właścicielka zaliła sie ze nawet ze sprzedazą pieczywa ma problem a w środy to nawet połowy nie sprzedaje zamowionego pieczywa. Radzymin oprocz Garbuleskiego nie ma zadnej piekarni. Pieczywo przwozone jest z Jadowa, Wyszkowa itd. Choć ich sklepy są czynne do 18 to czesto jak wracam z pracy po 17.30 nie ma juz podstawowego pieczywa. Przywoża tylko tyle aby mieć pewność ze sprzedadzą. Nie ma co się łudzić Radzymin zrobił się ogromną sypialnią jak kiedyś Ursynów. Potrzeba czasu aby się zmieniło. Myśle ze dopoki czynsze za lokale będą takie drogie nie ma szans na poprawe.
            • rafi373 Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 22:25
              Aniuta, pełna zgoda że Radzymin jest i pozostanie sypialnią. OK, w miejscowych kinach też przebierać nie będziemy ; ) Ale co do reszty... Jeszcze raz cofnę się w przeszłość, całkiem niedaleką. Czy przypuszczałaś kilka lat temu, że będziemy mogli wybierać między sieciówkami Tesco i Biedronka, marketami Panorama, czy małymi sklepikami "po sąsiedzku"? Że będzie można wybierać czy zjeść pizze czy chińszczyznę, przebierać w ofercie i marudzić na temat smaku pizzy tu czy tam? Że oferta lekarzy weterynarii nie będzie się sprowadzać do przychodni na ul. Polnej, albo (częściej) wyjazd do innego miasta? Jesteśmy sypialnią, ale jak się okazuje i na "śpiochach" można zarabiać. Oferta gastronomiczna, usługowa, handlowa, a jak się ostatnio okazuje także i komunikacyjna - może być tylko lepsza. Oczywiście, nie wszystko da się kupić tak, jakby się chciało. I nie wszystko będzie można kupić w przyszłości (znasz centrum handlowe, które ma wszystko to, co Ty kupujesz, produkty odpowiedniej jakości, preferowanych przez Ciebie marek? Ja nie...). Ale jestem przekonany, że będzie coraz lepiej. Jak dla mnie, jedynym mankamentem pozostaje jakość zarządzania miastem, infrastruktura gminna, służba zdrowia, szkoły... Ręka rynku, prywatna własność i inicjatywa rozwiążą wiele mankamentów, także zakup pieczywa po 18:00. Ale nie problem nauki zmianowej w szkołach i funkcjonowania przychodni zdrowia.
              • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 22:50
                w przypadku służby zdrowia sie nie zgodzę. Prywatna przychodnia na kotrakcie z NFZ pomogłaby rozwiązać problemy tego miasta.
                • kasiai123 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 00:31
                  Ale w tym roku zaczyna się coś w końcu w radzymińskiej służbie zdrowia zmieniać,
                  u nas na osiedlu Reymonta od poniedziałku zaczęła działać prywatna przychonia mająca kontrakt z NFZ. Mam nadzieję, że będzie otwarta dłużej niż do 18.
                  • liberalnyantyliberal Re: Radzymin godz.18.08 (przychodnia na Reymonta) 04.01.12, 08:22
                    A jacy specjaliści w niej przyjmują? I może wiesz, czy współpracują z Medicoverem? A może masz do nich jakiś telefon?
                    • primavera24 Re: Radzymin godz.18.08 (przychodnia na Reymonta) 04.01.12, 15:30
                      liberalnyantyliberal napisał:

> A jacy specjaliści w niej przyjmują? I może wiesz, czy współpracują z Medicover
                      > em?

... tak, a nawet z dr. Hałsem wink
                  • wimperga Kasiai123 04.01.12, 10:18
                    Nowa przychodnia w Radzyminie?? Wow! Możesz podać coś więcej? Nr tel? Mniej więcej, gdzie się znajduje?
                    • aghni666 Re: Kasiai123 04.01.12, 11:40
                      nowa przychodnia w Radzyminie znajduje się na osiedlu Reymonta za Daniell Medical SPA, właścicielem nowej przychodni jest dr. Elżbieta Główka, tel. nie znam, co do lekarzy to ogólnie wszystko jest wyszczególnione tutaj
                      www.imsig.pl/pozycja/2011/233/KRS/249197,%22KLINIKA_MEDYCZNA_NA_REYMONTA_EL%C5%BBBIETA_G%C5%81%C3%93WKA_SP%C3%93%C5%81KA_JAWNA%22
                      • wimperga Aghni666 - dzięki za odpowiedź:) n/t 04.01.12, 12:00
          • nowy_radzymin Re: Radzymin godz.18.08.... 03.01.12, 21:46
            Tak, wszyscy mamy racje bez wzgledu ile kto mieszka w tym miescie i czy jest rdzennym czy napływowym mieszkancem...kazdy z nas ma podobne odczucie...w Radzyminie brak jest odpowiedniej infrastruktury handlowo rozrywkowej tak aby przycignac nowcyh i zatrzymac obecnych mieszkancow lub sprawic by zylo im sie komfortowo np umozliwic nam zakup pieczywa po godz 18 czy dobrych wedlin i innych nie sieciowych produktow spozywczych....mysle ze jest to mozliwe aby lokalni przedsiebiorcy mogli dostosowac sie do osob ktorzy pracuja w Warszawie i wracaj po godzinie 18 do domu ...bo jest nas naprawde bardzo duzo..wystarczy spojrzec ile osob wysiada na przystanku kolo TESCO w godzinach 17.30- 18.30.....i jaki jest ruch samochodowy na glownej ulicy......
            • znyx Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 09:45
              Osiedle Reymonta - Sklep Aligator czynny do 22, wędliny JBB, po 18 bułki podpiekane we własnym piecu.
              Na ulicy Falandysza będą nowe pawilony handlowe zobaczymy co nam się trafi.
            • kuba7773 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 09:54
              Witam ,widać że większość z was niema zielonego pojęcia o prowadzeniu własnej firmy ,czy biznesu ,Polacy jak i Radzyminiacy są narodem przedsiębiorczym ,jeżeli widzicie takie luki dlaczego nie zainwestujecie
              Brakuje kina ,to prosze bardzo zainwestuj otwórz i spróbuj zarobić ,knajpy nieodpowiadają zainwestuj otwórz lepszą, chleba nie możesz kupić ,proszę bardzo otwórz sklep 24 na dobe zrób biznes ,
              jeszcze troche a zaczniecie narzekać że koncerny motoryzacyjne nie otworzyły w Radzyminie swoich salonów sprzedaży najdroższych marek samochodów

ktoś napisał w tym wątku o butach reklamowanych po 23 miesiącach ,Gratuluje ale nie chciałbym robić z tobą interesów ,może otwórz sklep z butami to zobaczysz jak to jest

raptem przez ostatnie 10 lat przybyło w Radzyminie może 2-3 tys mieszkańców i to ma być metropolia z tego powodu ,do tego wszyscy co tu się sprowadzili kupili wszystko na kredyt jak jeszcze dawali kredyty bo dziś było by gorzej
              Życzę narzekającym powodzenia w inwestowanie i robienie biznesu w Radzyminie
              • karolkaka Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 10:53
                kuba7773 ma trochę racji (już wcześniej przykład braku kina w naszym mieście rozbawił mnie do łez), ale żeby temat nie przerodził się w pyskówkę, proponuję wyliczankę (zaczętą już kiedyś w innym temacie).

Dopisujmy kolejne do zaczętej listy:

(tylko proszę bez tekstów typu: "ta pizza jest niedobra" albo "ten fryzjer jest kiepski" - często to rzecz gustu, a rozwali naszą listę)

SKLEPY (wszystkie branże) czynne po godz.18.00:
                - Biedronka
                - Tesco
                - Panorama 1
                - Panorama 2
                - Tęcza
                - Aligator
                - sklep spoż.-przem. róg Norwida/Jana Pawła II
                - Żabka, ul. Kontytucji 3-go Maja
                - alkohole 24, Jana Pawła II
                - flancowany! - espeszialy for ju wink - sklep Łąkers (w Łąkach)

PUNKTY USŁUGOWE (fryzjer, bank, itp., itd.) czynne po godz. 18.00

- poczta
                - stacja paliw LOTOS 1
                - stacja paliw LOTOS 2
                - stacja gazu vis a vis piekarni pp. Garbolewskich (+ sklep, alkohole, itp.)

GASTRONOMIA (bary, pizzerie, itp. itd.) czynne po godz 18.00

- pizzeria Meta
                - pizzeria Piccolo
                - pizzeria Biesiadowo
                - pizzeria Da Grasso

Skopiuj listę i dopisz następne! (z nazwą lub chociaż przybliżoną lokalizacją)
                • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 13:26
                  karolkaka napisała:
                  > - flancowany! - espeszialy for ju wink - sklep Łąkers (w Łąkach)

Bywam tam, bywam, sąsiedzie. big_grin

Są też sklepy w Beniaminowie, ale rzadko tam zaglądam.
                  • red-maniutek Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 13:36
                    brawo kuba7773 zajefajna odp. w pełni się z tobą zgadzam, jak widzą takie luki niech sami otworzą. Sam prowadzę działalność w radzyminie od 12 lat, czasami bywa że mam czynne do 20 i nieraz w soboty i jakoś nie widzę chętnych do zostawiania pieniędzy po 18, a z ciekawości to gdzie w wa-wie można kupić świeżutkie pieczywo po 18? Jakoś nie kojarzę. Gadają i gadają a w weekend i tak jadą do supermarketów i na cały tydzień robią zakupy bo 10 gr taniej
                    • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 13:43
                      Jedni nie są przedsiębiorczy, iini wolą pracować w swoich wyuczonych zawiodach, niew wszyscy mogą być przedsiębiorcami, za to wszyscy mają pieniądze, które muszą gdzieś wydać....
                      A Ty red-maniutku wykorzystaj to forum i zareklamuj się gdzie mozna po 18:00 Cię znaleźć, wielu forumowiczów zapewne skorzysta z Twoioch usług jeśli będą dobrej jakości.
                      • red-maniutek Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 13:49
                        Znajdziesz mnie w samym centrum Radzymina a reklamy nie potrzebuję.
                        • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 13:53
                          Z takim podejściem trudno o klientów.
                          Twój wybór.
                        • mancerayder Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 14:05
                          Hehe, toś odpowiedział. Pewnie jesteś tym cieciem co pilnuje auta za złotówkę wink
                          Albo tym żulikiem co zbiera na wino i mu zawsze brakuje.
                          Oni są w centrum i rzeczywiście po 18:00 ich nie widac.
                      • marcel.black Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 18:32
                        Chaciński!
                        Zapewne buty które reklamowałeś po 23 miesiącach użytkowania były złej jakości dlatego Ci się rozpieprzyły....
                        BUTY!!!!! których używasz codziennie...na różnej nawierzchni...czasem beton.....czasem żwirek....czasem piach....nieraz jakaś kałuża się przytrafi...obciążysz je ok 75 kg wagi....i tak co dzień.....

Chyba nie trzeba tu żadnej pointy-podsumujcie sami drodzy forumowicze.
                • aisuga2 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 19:43
                  Dodam jeszcze, że w Łąkersie kupiłam kilka dni temu świeże bułeczki i chleb ok. 17.30 big_grin
    • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 15:42
      W Radzyminie jest jeszcze jeden problem, nie ma klasycznego centrum, rynku, wokół którego w swoim sąsiedztwie funkcjonowałaby duża liczba sklepów i punktów usługowych w różnych branż. Sądzę że gdyby coś takiego istniało więcej osób wracających z pracy robiłoby w nich zakupy.

Nie marzy mi się w Radzyminie hipermarket z galerią handlową, ale rynek z prawdziwego zdarzenia.
      • kchacinski Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 16:03
        NIe zgodzę się z Tobą flancowany. Historycznie głównymi arteriami i miejscem handlu jednoczesnie był Stary Rynek i okolice Pl. Kościuszki (Pl. Wolności i Konstytucji 3-ego maja).
        Do dziś jest to ścisłe centrum.
        • kolo35355 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 17:21
          Ja z dzieciństwa zawsze Pamiętam określenie 2 Miasta. Pamiętam jak mówiłem idę na drugie miasto kupić chleb itp. A co do głównego wątku to przecież jeśli tak bardzo chcecie robić zakupy w Radzyminie to co za problem.

W sobotę większość z Was ma wolne. Zamiast lecieć na cały dzień do supermarketów z samego rana zapraszam na wycieczkę usługowo handlową po Radzyminie
          od 5:00 rano targ od 7:00-9:00 Stary Rynek i Konstytucji.

Można w tym czasie, kupić świeży chlebek, zaopatrzyć się w świeże warzywa i owoce oraz polską swojską kiełbasę. Poznać rodowitych Radzyminiaków wink i pogłębić kontakty smile

• flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 18:27
            kolo35355 napisał:
            > W sobotę większość z Was ma wolne. Zamiast lecieć na cały dzień do supermarketó
            > w z samego rana zapraszam na wycieczkę usługowo handlową po Radzyminie
            > od 5:00 rano targ od 7:00-9:00 Stary Rynek i Konstytucji.

Kpisz czy o drogę pytasz?!

Nie po to mam wolne żebym budził się w sobotę przed 5:00 i zasuwał na targ po nieprzebadane mięso. Gdy po rodzinnym śniadaniu mam czas pójść na zakupy to większość radzymińskich przedsiębiorców wraca do domów na obiad.
            • kolo35355 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 19:13
              > Kpisz czy o drogę pytasz?!
              >
              > Nie po to mam wolne żebym budził się w sobotę przed 5:00 i zasuwał na targ po n
              > ieprzebadane mięso. Gdy po rodzinnym śniadaniu mam czas pójść na zakupy to więk
              > szość radzymińskich przedsiębiorców wraca do domów na obiad.

cóż Wszystkim się dogodzić nie da. Ty śpisz a inni pracować muszą. Ja jestem przedsiębiorcą swoją pracę zaczynam o 5 rano kończę o 19 czasem nawet o 22 od poniedziałku do soboty i w sumie dla mnie tych kilka godzin pracy więcej to jest dużo. A jeśli czujesz że radzymiński rynek potrzebuje i znajdzie spory zbyt po godzinie 18 nic tylko otwierać sklep. Może nawet czynny tylko od 18 do rana big_grin złoty interes się kroi. Zamiast narzekać lepiej działać lub się przeprowadzić, skoro wszystkie inne miejscowości mają lepiej to po co tkwić w takiej dziurze? smile

Ja się wychowałem na takim stanie rzeczy. Osobiście mi to nie przeszkadza, a wręcz uwielbiam klimat tego miasta tak blisko stolicy a zarazem tak od niej odległy. To miasto ma swój klimat i niestety często nowym mieszkańcom to nie odpowiada, starzy za to go właśnie cenią.

A jak ktoś jest styrany po całym tygodniu pracy nic tylko pozostaje TESCO w końcu niektórzy kochają tylko supermarkety a ONE kochają wszystkich big_grin
    • nowy_radzymin Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 17:48
      hmm, kolejny wątek kolejna puszka pandory...ile ludzi tyle gustów tyle upodobań...ja jestem nowym mieszkańcem tego miasta...mieszkajacym wczesniej w innych podwarszawskich gminach gdzie z handlem i uslugami nie było takiego problemu..tak kupcy zrozumieli ze utrzymuje ich klient...niestety nie możan z dnia na dzień zbudować świadomosci klientów ze sklepy sa czynne do 19 bo to w sumie każdego wolne prawo wyboru...jednak na głosy forumowiczów założcie swoj biznes zobaczycie jak to jest odpowaidam .....mam swoj biznes i dlatego chce zakupy zrobic po 18 bo do tej pory pracuje dla moich klientow itd itd....wystarczy spojrzec na wschodnia strone czyli wesoła, sulejówek, halinów, a nawet po sasiedzku... zabki, kobyłka, zielonka..... tam wiekszosc handlu konczy prace po 19 i nie sadze ze dokladaja do swoich biznesow ...tylko juz zrozumieli kto i kiedy przywozi pieniadze do ich punktow....a co do bazaru w sobote hmm tak jest fajny bylem raz czy dwa ale wstawanie w sobote po ciezkim tygodniu pracy o 5 zeby tam cos kupic hmm no raczej nie sadze ze wilu sie chce...a po 13 w sobote rowieniez nic w Radzyminie juz nie masmile.......
      Mam nadziej ze powstanie przy obwodnicy Radzymina duze centrum handlowe z duzym operatorem typu Careffour i galeria handlowa ( a badania rynku juz trwaja) ..bo na bizens lokalny nie mamy co liczycsmile
      • red-maniutek Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 17:55
        " a badania już trwają" nie strasz nie strasz bo się zes.....sz
        • nowy_radzymin Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 17:58
          przepraszam nie strasze....ma tylko duża nadzieje że razem z obwodnicą dojadą nowi klienci z wyszkowa do tego centrumsmile
          • kuba7773 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 19:15
            z tej paplaniny naprawde wychodzi bla bla bla ,ale jeszcze się przyłącze ,w ścisłych granicach radzymina mieszka 8 ,9, może 10 tys mieszkańców ,może się myle to poprawcie ale niewiele więcej ,jakie badania chyba na kolejny nini sklep typu biedronka ,a nie na centra hadlowe jak w markach ,mini galerie handlową będziecie mieli na ul. wołomińskiej na zakręcie koło szpitala

może w niedalekiej przyszłości jak powstanie obwodnica marek S8 zmieni się troche układ powrotu do domu (podobno jest już decyzja na 3 wariant i tym samym wylądujecie koło Tago na zjazd na wołomińską i do galeri już tylko kawałek.
            Puki co jest to co jest,a jak niema to znaczy że się nieopłaca
          • kolo35355 Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 19:17
            nowy_radzymin napisał:

> przepraszam nie strasze....ma tylko duża nadzieje że razem z obwodnicą dojadą n
            > owi klienci z wyszkowa do tego centrumsmile

i macie rozwiązanie swoich problemów smile trzeba było od razu mówić że chcecie centrum handlowe. Ale uwaga Wyszków już swoją galerię posiada, więc nie wiem czy się skusi.

• mancerayder Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 12:53
              Jak czytam wypowiedzi lokalnych przedsiębiorców (red-maniutek, koko i kuba) to pozostaje tylko mieć nadzieję, że rzeczywiście powstanie tu galeria handlowa, która wykończy te wasz nędzne sklepiki, a wy polecicie na bruk.
              Ja rozumimem, że możecie nie chcieć pracować dłużej (prawo każdego) ale obrażanie ludzi za to że cięzko pracują wracją na ten wypizdów o 18 albo 19 i stwierdzają fakt, czynne są e 4 czy 5 sklepów świadczy o waszej kulturze.
              A czy rynek jest mam nadzieję udowodoni powstanie owej galerii. Jesłi komuś będzie opłacało się zainwestować miliony, to będziecie sobie mogli tylko pluć w brodę, że swoją odporonościa na argumenty.

Bo rzadko jest tak, że rynek o coś prosi (a tak dzieje się na tym forum), rynek (ludzie) proszę o szerszy zakres usług. Zazwyczaj rynek daje kopa w dupę tym, którzy obrażają się na prawa popytu. I jeśłi nie zaczniecie rynku słuchać to takiego kopa w dupę dostaniecie. Może nie dziś i nie jutro, ale kiedyś na pewno.

A ilu jest mieszkanców w Radzyminie? 10,5k zamledowanych. A ile nie zameldowanych? Sądzę że spokojnie w sumie jest 13-14k.
              • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 13:01
                Moze zaczniemy od tego ile osob zostawia tu swoje podatki, a nie tylko narzeka ze czegoś brak i im się należy. Nikt nikomu nie kazał kupować domu czy mieszkania w tym jak to Pan określił - wypizdowie- proszę nas nie obrażać.
                • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 13:13
                  aniuta65 napisała:
                  > Moze zaczniemy od tego ile osob zostawia tu swoje podatki, a nie tylko narzeka
                  > ze czegoś brak i im się należy.

A co ma piernik do wiatraka?
                  Jakie znaczenie ma ile osób płaci tu podatki z tym do której otwarte są sklepy?
                  Ciekaw jestem ilu radzymińskich sklepikarzy płaci uczciwie podatki.
                  • mancerayder Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 13:27
                    A ciekawe ilu autobusiarzy smile
                    • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 13:41
                      Pewno żaden. big_grin
                • mancerayder Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 13:15
                  Kupiłem i wcale nie dlatego, że jest tu pięknie, ale dlatego, że cena była niższa i zmaist 2.000 w Markach tu mogłem kuopic praiwe 5.000 m. A opinię swoją będę wyrażał i już.
                  A że wypizdów jest nikofgo przekonywac nie trzeba.
                  Świadczą o tym emigracje radzymińskiej młodzieży. Ok. 30-40% tych któryz się tu urodzili i kończyli tutjesze podstawówki wyprowadza się do Warszawy. Niestety. Oni lepiej znają to miasto od nas. Może to ioni trzeźwiej oceniają sznase na zmiany w tym RadzęOminie.
                  • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 14:12
                    Emigracje były i beda bez wzgledu na to gdzie sie kto urodził. Takie sa koleje zycia ze konczy się szkołe, studia , zaczyna pracę i zaczyna dorosłe zycie. Jakoś nie znam ludzi aby wyprowadzali się z Radzymina tylko dlatego ze to Radzymin. Ja mieszkam tu od urodzenia i widzę co się w naszym mieście zmienia. Sporo moich znajomych i rodzina mieszkają w Radzyminie i okolicach tylko dlatego ze jest tu w miare spokojnie. Po pracy w Warszawie wracaja tu by mieć spokoj i ciszę a nie wielkomiejski hałas. Z -wypizdowa- zawsze mozna sie wyprowadzić
                    • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 15:19
                      aniuta65 napisała:
                      > Po pracy w Warszawie wracaja tu by mieć spokoj i ciszę a nie wielkomiejski hałas.
                      > Z -wypizdowa- zawsze mozna siebwyprowadzić

Ale cisza i spokój nie stoją w opozycji do możliwości zrobienia zakupów po godzinie 18:00.
                      • aniuta65 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 15:39
                        odpowiedz dotyczyła zupełnie innej kwestii niz handel i usługi. Na temat handlu swoje zdanie napisałam wczesniej. Kwestia podatku nawiazywała do liczby mieszkancow , stanu ile osob jest zameldowanych i płaci tu podatki. Z tego co słyszałam to w większości placa tylko starzy radzyminiacy , z nowymi bywa roznie. Ilosc zameldowanych jest istotna dla gmin bo maja pieniadze na infrastrukture. I jeszcze jedno razi mnie jako rodowitej radzyminianki określenie mojego miasta jako - wypizdow -.
                        • wimperga Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 16:01
                          aniuta65 napisała:

> I jeszcze jedno razi mnie jako rodowitej radzyminianki określenie mojego
                          > miasta jako - wypizdow -.

Nie jestem rodowitą radzyminianką a to określenie tez mi się bardzo nie podoba.
                          • karolkaka Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 17:05
                            @ manceryader - pisząc twoim językiem - z jakiego wypizdowa się tu sprowadziłeś?

Jeżeli jedyne co potrafisz zrobić żeby coś zmienić, to obrażanie - nikogo nie zatrzymujemy siłą. Ani w Radzyminie, ani na tym forum...
                        • rafi373 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 16:26
                          Cóż, jeśli ktoś tu mieszka, a nie jest zameldowany i nie płaci podatków, a narzeka na otoczenie w którym mieszka, to ma chyba schizofrenię. On i inni niezameldowani nie łożą na finansowa na gminę (ew. prócz podatku od nieruchomości), nie powinni raczej krytykować słabej infrastruktury, ciemnych ulic, braku wodociągu we wsi, kanalizacji w ulicy itp. Gmina ma mniej kasy, a dodatkwo z powodu gorszej infrastruktury miasto przyciąga mniej nowych ludzi, mniejsze obroty ma handel, u ludzi prowadzących handel i usługi brak motywacji do dłuższej pracy. Jedno napędza drugie.
                          Ale na pewno jeśli ktoś sprowadził się w miejsce określanym przez siebie jako wypizdów, stał sie we własnej ocenie wypizdowianinem.
                          Pisałem że wszyscy jedziemy na tym samym wózku, że miasto zmieniło się na korzyść na przestrzeni ostatnich lat (choć nowi mieszkańcy mogą tego nie dostrzegać), że dalej będzie się zmieniać na korzyść dzieki prywatnej inicjatywie i "ręce" rynku. Dalej dyskusja wróciła na stare tory, jak ktoś napisał ... bla bla bla. Szczęśliwie, Radzymin rozwinął się na tyle, że sztachet już w płotach nie ma.
              • kuba7773 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 13:49
                przepraszam ,ale ja nie mam sklepiku tym bardziej w radzyminie ,chociaż były takie plany ,ale niestety uznałem że mimo wszystko w radzyminie niestety ale jest ciężko utrzymać mały sklepik ,dlatego że niestety ale ta garstka ludzi 10tys. przeważnie ma za cienkie portfele
                i nie oszukujmy sie do radzymina bogacze się nie sprowadzili tylko przeważnie ludzie co sprzedali w warszawie mieszkanie z wielkiej płyty na brudnie i tu za to kupili domek lub imigranci ze ściany wschodniej mieszkanie na kredyt ,mogą też być wyjątki od tej reguły ale przeważnie tak było ,wiem dlatego że mam do czynienia z nieruchomościami.

a rynek detaliczny oceniłem obiektywnie czyli jak czegoś niema to znaczy że się nieopłaca
    • wu-du Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 22:28
      1. Kogo chcecie zmusić i w jaki sposób do wydłużonych godzin otwarcia punktów usługowych i sklepów? Burmistrza? Księdza?smile
      2. Przypominam o zasadach wolnego rynku. Do której czynny będzie sklep to prywatna sprawa właściciela - rynek zweryfikuje jego "widzimisię". Zaręczam was że 95% biznesmenów prowadzących sklepy czy też inne punkty komercyjne liczy na zysk i nie patrzy na celowe ograniczanie godzin otwarcia. Liczy się klient (czytaj zysk).
      3. Banki - w tak małym mieście zapomnijcie o dostosowaniu godzin otwarcia do zapotrzebowania klienta. I tak jak marionetki powierzycie przechować swoje pieniądze bankom które są blisko miejsca zamieszkania. A liczących się banków w Polsce jest zaledwie 6 czy 7. Reszta to amatorszczyzna niskich lotów.
      4. Poczta - to urząd a nie komercyjna placówka, niestety wielu ludzi o tym zapomina. A urzędy w Polsce nie mają przynosić zysku i niestety nie klient/interesant w urzędach jest najważniejszy - przykre ale prawdziwe. Niestety nie jest to wina Pani Przy okienku ani naczelniczki.
      Reasumując to ekonomia-rynek weryfikuje opłacalność godzin otwarcia danego biznesu.
      Jakiś czas temu jako klient miałem zapotrzebowanie na zakupy w supermarkecie w Radzyminie. Nagle otwierają Tesco, Biedronkę.
      Jeśli komuś przeszkadzają ograniczone godziny otwarcia proszę konkretnie porozmawiać z właścicielem, menagerem. Jeśli zgłosi się co najmniej 20 osób to przyniesie to pozytywny efekt.
      Żeby nie było...mieszkam w Radzyminie od 2 lat.
      • karolkaka Re: Radzymin godz.18.08.... 04.01.12, 23:57
        Ja mieszkam tu "od zawsze" i wydaje mi się że znam sporo słabych stron Radzymina. Tych teraźniejszych i tych z niedalekiej przeszłości. Żeby nie było - już wiele lat temu wkurzało mnie, że po południu/wieczorem szanse na zakupy są niemal zerowe. Fakt, czasy były "nieco" inne wink

Ale teraz chciałbym się skupić na udowodnieniu, że szklanka jest do połowy pełna, czyli wypisać wszystkie sklepy/punkty czynne po 18-tej.
        Może się okaże, że wcale nie jest tak źle? A może po przeczytaniu tego wątku jakieś sklepy/punkty przedłużą godziny otwarcia?
        To jak? Pomożecie? wink
        To dopisujcie do listy, ja dodaję 2 myjnie samochodowe (te, o których wiem że są czynne do 22.00).

Jak wyglądają godziny pracy przychodni weterynaryjnych? Sklepów z zabawkami? Fryzjerów?
        A może jest jakiś sklep z ciuchami czynny po 18-tej? Gdzie jeszcze można coś zjeść wieczorem?

- Biedronka
        - Tesco
        - Panorama 1
        - Panorama 2
        - Tęcza
        - Aligator

- poczta
        - stacja paliw LOTOS 1
        - stacja paliw LOTOS 2
        - myjnia samochodowa 1 (vis a vis Cmentarza Poległych)
        - myjnia samochodowa 2 (vis a vis Coca Coli, + sklep i bar)

- pizzeria Meta
        - pizzeria Piccolo
        - pizzeria Biesiadowo
        - pizzeria Da Grasso

Skopiuj listę i dopisz następne! (z nazwą lub chociaż przybliżoną lokalizacją)
        • red-maniutek Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 16:15
          Debilny mancearyder napisałem ci że mam często otwarte do 20.00 i od 18.00 jest prawie bezruch, cały utarg robię do 18,00 więc gdzie są ci chętni. A odnośnie galerii to ja mam nadzieję że będzie tak drogo, że nie będzie cie na nią stać co jak co ale nie słyszałem żeby galerie handlowe były w stanie zniszczyć lokalny rynek a i owa nie powstanie bo za blisko jest do M1
          • kolo35355 Re: Radzymin godz.18.08.... 05.01.12, 18:14
            red-maniutek napisał:

> Debilny mancearyder napisałem ci że mam często otwarte do 20.00 i od 18.00 jes
            > t prawie bezruch, cały utarg robię do 18,00 więc gdzie są ci chętni. A odnośnie
            > galerii to ja mam nadzieję że będzie tak drogo, że nie będzie cie na nią stać
            > co jak co ale nie słyszałem żeby galerie handlowe były w stanie zniszczyć lokal
            > ny rynek a i owa nie powstanie bo za blisko jest do M1

zaraz Ci powiedzą, że nie kupują bo świeżego, chrupkiego pieczywa nie masz o tej godzinie wink
            Cóż z mojej strony mogę powiedzieć, że w Radzyminie największy utarg robi się za dnia i to może powiedzieć każdy radzymiński sklepikarz, a wieczorem i tak większość ludzi wracających autobusem robi zakupy na wileńskim, w TESCO i w panoramie. Jak dla mnie narzekanie, narzekaniem, ale pewnie jak by Was podliczyć kiedy i gdzie robicie zakupy to na pewno nie codziennie i nie w Radzyminie.

Chciałbym dodać, że tak jak wy kończycie pracę o 16-17 ma do tego każdy obywatel tego kraju. Skoro sami kończycie tak wcześnie to czemu macie o to pretensję do innych??
            • mancerayder Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 00:43
              Ja nie wiem co za sklep jest czynny o 20 w centrum i nigdy się tego nie dowiem bo właśisciel owego sklepu chce to ukryc przed calym swiatem a potem sie dziwi ze nie ma klientow po 18. A skąd ci ludzie maja wiedziec ze ten sklep o 18 jest czynny?
              PS nie wydaje mi sie żeby w galerii mogło być drozej niz w Radzyminie big_grin
              A co godzin pracy sklepikarzy to jak dla mnie moga byc czynni od 11 do 16 z przerwą na siestę. Z punktu widzenia moje dostepności nic to nie zmienia.
              • marta.zbych Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 10:00
                Nie rozumiem tej całej polemiki. Przecież niektóre sklepy spożywcze są czynne po 18 - ej. No chyba że chcecie żeby np. pasmantarie były otwarte po 18- ej bo musicie codziennie po pracy zajechać i kupić guziki. Handlowcy wiedzą co im się opłaca. W małych sklepikach stoją zwykle właściciele bo nie stać ich na zatrudnienie pracownika. A kilkoma chlebami sprzedanymi po 18 nie zarobi się na koszty związane z pracownikami. Jak by było dużo kupujących w nocy to takie tesco czy biedronka na pewno były by otwarte. Po pierwsze zakupy można zrobić przed pracą a po drugie jak komuś nie podoba się Radzymin to niech przeprowadzi się gdzie indziej nikt tu na siłę nie trzyma. Chyba jak się jest prawnikiem czy temu podobnym to jest stać na własne mieszkanie.
                • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 12:09
                  marta.zbych napisała:
                  > Po pierwsze zakupy można zrobić przed pracą

A jeśli ktoś wyjeżdża około 7:00 a wraca o 18:00 to niby kiedy ma zrobić w Radzyminie zakupy inne niż spożywcze?
                  • marta.zbych Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 12:11
                    Np jakie? Bo fajnych ubrań dla dzieci to u nas nie kupi nawet w ciągu dnia.
                    • flancowany Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 14:04
                      Np. papier do drukarki lub ryby.

Ja za bardzo nie wiem co można a czego nie można kupić w Radzyminie w ciągu dnia, bo jak wracam do domu to sklepy są zamknięte.
                      • marta.zbych Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 14:09
                        Uważasz że ktoś przedłuży godziny pracy sklepu bo raz na dwa miesiącu musisz kupić papier do drukarki, a poza tym papier do drukarki masz w tesco które jest do 21ej a ryby są w panoramie
                        • liberalnyantyliberal Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 20:54
                          Martula...
                          Zamiast pisać bzdurne farmazony napisz, że według Ciebie w Radzyminie sklepy otwarte po 18.00 są poprostu niepotrzebne...
                          Bo tak piszesz głupoty odnoszące sie personalnie do ludzi, którzy maja zdanie inne niż Ty.
                        • karolkaka Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 21:46
                          Można bić pianę na forum (do czego też się przyczyniłem, sprowokowany przez jednego "światowca"...). W końcu po to jest (forum), piszemy tu sprawach które bezpośrednio dotyczą miejsca naszego zamieszkania.
                          Jednak obawiam się, że wątek zaraz się wyczerpie, strony zostaną przy swoich racjach i... nic z tego nie wyniknie.
                          Można też spróbować uzupełnić poniższą listę - może w ten sposób pomożecie komuś kupić coś po 18-tej lub dacie do myślenia lokalnym przedsiębiorcom.

Listę uzupełniłem dziś w godzinach wieczornych, w deszczu, bez wysiadania z samochodu.

- Biedronka
                          - Tesco
                          - Panorama 1
                          - Panorama 2
                          - Tęcza
                          - Aligator
                          ---
                          - alkohole 24h, w parku, za Dębem Wolności
                          - sklep Grosik, ul. POW, za przejazdem kolejowym
                          - piekarnia pp.Garbolewskich
                          - sklep spożywczy, ul.Norwida
                          - sklep spożywczy róg Traugutta/Konstytucji 3-go Maja
                          -

- poczta
                          - stacja paliw LOTOS 1
                          - stacja paliw LOTOS 2
                          - myjnia samochodowa 1 (vis a vis Cmentarza Poległych)
                          - myjnia samochodowa 2 (vis a vis Coca Coli, + sklep i bar)
                          ---
                          - fryzjer 1,2,3... wszystkie (zauważone, pewnie coś przeoczyłem) na Starym Rynku
                          - solarium Mega Sun, Stary Rynek
                          - wypożyczalnia filmów, Stary Rynek

- pizzeria Meta
                          - pizzeria Piccolo
                          - pizzeria Biesiadowo
                          - pizzeria Da Grasso
                          ---
                          - Lewy Bar, ul. Konopnickiej
                          - bar chiński SAOMAI, Stary Rynek
                          - cukiernia Małgosia
                          - kebab Mustafa, w parku, za Dębem Wolności
                          - Rest.Bar. Varsowia, vis a vis pomnika Kościuszki

ZDROWIE (przychodnie, apteki, stomatologia, weterynarze, itp.)
                          - apteka Amica (przy banku Millenium)
                          - apteka Przy Młynie, ul. Traugutta
                          - Radzymińska Przychodnia Weterynaryjna, ul. Skorupki

Z pewnością wiele pominąłem, pisałem z pamięci + jeden objazd samochodem po zmroku. Ciągle liczę na Wasza pomoc, możecie wrzucić na forum, ja uzupełnię.

Jak pisałem wcześniej - nie wnikam w asortyment/jakość usług.
                          Raczej chciałem pokazać (również sobie) jak to rzeczywiście wygląda. A może to tylko (CZĘŚCIOWO) pozory? Może nieaktualne twierdzenia pokutujące od lat?

Założyciel tematu ("nowy", ale jednak "radzymin" - pozdrawiam!wink) wskazał konkretne produkty (zapewne znalazłby więcej), które chciałby kupić w Radzyminie po 18.00.
                          Wśród nich chleb i art. spożywcze - z mojej pobieżnej listy wynika, że po 18.00 czynnych jest co najmniej 12 takich punktów, myślę że w połowie da radę wink Z zakupem podstawowych produktów chemicznych (i częściowo kosmetycznych) też nie powinno być problemu.

Żeby nie było tak słodko - w Radzyminie brakuje mi "sklepu technicznego" (śrubki, cekol, rozpuszczalnik, farba, USZCZELKI!, żarówki) czynnego w tygodniu do 19.00, w soboty do 17.00.
                          • wimperga Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 22:18
                            Dodaję przychodnię weterynaryjną na Weteranów, gdzie uratowano naszą kotę.
                            • sweterekwserek Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 22:42
                              r-wet na strzelców kaniowskich oraz bar u tomka również są czynne po 18
                              • sweterekwserek Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 22:50
                                sorki r-wet już został wcześniej wymieniony smile
                          • rafi373 Re: Radzymin godz.18.08.... 06.01.12, 23:10
                            W swoim pierwszym poście nawiązałeś do czegoś, co ja napisałem, i nawiązujesz do starego wątku. Czym Cię zatem sprowokowałem i dlaczego czepiasz się moich ocen w temacie, którego od dawna nikt (Ty też) nie otwierał?
    • radzyminiak.eu Re: Radzymin godz.18.08.... 08.01.12, 11:18
      Również uważam to za skandal. Brak kina, brak kręgielni, basenu i sklepów czynnych do 20. Jest na to jedyna rada. Rada Miejska. Trzeba ich przekonać do wydania stosownych uchwał, które powołają do życia miejskie sklepy spożywcze (MSS), dobrze zaopatrzone i do tego tanie, bo nienastawione na zysk. Będą czynne co najmniej do 5.00 do 20.00 żeby każdy mieszkaniec mógł tanio kupić. Przecież jedzenie to główna potrzeba człowieka, więc miasto musi ją zaspokoić!

Kino to skolei potrzeba duchowa, nie mniej ważna. Miasto powinno zainwestować w sprzęt nie gorszy niż w Multikinie na Targówku i puszczać wszystkie nowości (też w 3D) w konkurencyjnych cenach.
      Mieszkańcy! To się nam należy! Tak jak basen i inne elementarne potrzeby człowieka!
      Te leniwe szuje prywaciarze nigdy nam tego nie dadzą!
      • 3-miki99 Re: Radzymin godz.18.08.... 08.01.12, 12:00
        Pragnę ci przypomnieć że to te jak piszesz " leniwe szuje prywaciarze" w znacznym stopniu zasilają miejską kasę płacąc znaczne podatki z obrotu jak i z lokum , A poza tym to nie komuna że to się nam należy, zauważ że GMINA ma cię w DUPIE i jest zadłużona po uszy więc trochę grzeczniej , a tak na marginesie to zdradz nam po czym masz takie piękne wizje
        • wimperga Miki 08.01.12, 12:26
          toż to ironia była...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka