10.07.12, 10:29
Wczoraj byłam na spacerze i u zbiegu ulic Reymonta i Armii Krajowej widziałam roślinę, która wygląda jak barszcz Sosnowskiego. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia.
Jeżeli jest to ta roślina to może ona stanowić niebezpieczeństwo dla dzieci chodzących tą drogą do szkoły. Roślina ta bardzo szybko się rozprzestrzenia ( z jednej może powstać nawet 200 roślin) tak,że do września kiedy dzieci pójdą do szkoły może być ich całe mnóstwo.
Jeżeli informacje, które podają media i można znaleźć w internecie może ona stanowić nawet śmiertelne niebezpieczeństwo.

Obserwuj wątek
    • primavera24 Re: BARSZCZ 10.07.12, 14:25
      Ło Matko ! Śmiertelne niebezpieczeństwo ??!!
      Dobrze się przyjrzałaś ??? Może to był chrzan a nie barszcz ???
      • bogna-1313 Re: BARSZCZ 10.07.12, 15:49
        Chrzan to na pewno nie był . Jak jesteś ekspertem to sam sobie obejrzyj.
      • jackrambo Re: BARSZCZ 12.07.12, 14:59
        Nie lekceważ. Poczytaj sobie:
        fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art805,uwaga-na-toksyczny-barszcz-sosnowskiego.html
        • krecikowa123 Re: BARSZCZ 13.07.12, 09:58
          Długo się tak bedziecie podniecac i siac panike ? Może jeszcze na policje zadzwonicie ? Jak juz tak czytacie w internecie to poczytajcie tez ze ten toksyczny ma z reguły 2-3 m wysokości, a to co tam rośnie to zwykły pospolity chwast.
          • jackrambo Re: BARSZCZ 13.07.12, 11:50
            Dłużej niż ty w spypialni.
            • bess_76 Re: BARSZCZ 13.07.12, 14:40
              Niestety, to naprawdę jest barszcz Sosnowskiego. Najgorsze, że okolicy jest tego mnóstwo - tuż za ogrodzeniem osiedla Reymonta rośnie jeden taki gigant, prawie dwumetrowy, a przy tym ogrodzeniu często bawią się dzieci. Nie wiem, komu to powinno się zgłosić, ale słyszałam, że trzeba i że jest obowiązek usuwania tego przez specjalne służby. Samemu nie wolno tego dotykać.
              • radzymin_123 Re: BARSZCZ 16.07.12, 10:31
                To robota dla dzielnych strazakow miejskich w swoim Suzuki Jimny.
                • primavera24 Re: BARSZCZ 16.07.12, 12:00
                  Niestety suzuki, nie ma na wyposażeniu miotacza płomieni wink
            • krecikowa123 Re: BARSZCZ 19.07.12, 11:20
              Zajmij sie lepiej sypialnią swojej żony żeby czasem ktoś inny się nią nie zajął podczas gdy ty barszczu bedziesz szukal wink
    • radzyminiak2 Re: BARSZCZ 15.07.12, 22:59
      Witam. Dziś specjalnie przejechałem w to miejsce aby zobaczyc ów roślinkę i faktycznie potwierdzam że jest to BARSZCZ SOSNOWSKIEGO lub inaczej ZIELE SOSNOWSKIEGO. Roślina jest faktycznie niebezpieczna i bardzo grozna dla dzieci. Widac po podejściu do tematu Pani krecikowej i primawery to raczej dzieci nie posiadają..... Chętnie bym Wam drogie Panie przysłał na dzień kobiet po bukieciku tego ziela abyście osobiście i bardzo kontaktowo się z nim zapoznały...... smile
      • primavera24 Re: BARSZCZ 16.07.12, 08:02
        radzyminiak2 napisał:

> Witam. Dziś specjalnie przejechałem w to miejsce aby zobaczyc ów roślinkę i fak
        > tycznie potwierdzam że jest to BARSZCZ SOSNOWSKIEGO lub inaczej ZIELE SOSNOWSKI
        > EGO. Roślina jest faktycznie niebezpieczna i bardzo grozna dla dzieci. Widac po
        > podejściu do tematu Pani krecikowej i primawery to raczej dzieci nie posiadają
        > ..... Chętnie bym Wam drogie Panie przysłał na dzień kobiet po bukieciku tego z
        > iela abyście osobiście i bardzo kontaktowo się z nim zapoznały...... smile

Dziękuję, ale z dwojga złego wolę już "Malwę Radzymińską" wink ... a jak będziesz zbierał bukieciki to nie zapomnij je owinąć szczelnie torbą foliową bo jeszcze rozsiejesz te cholesterstwo.

A tak na serio, to jeżeli to faktycznie jest BS to wymaga fachowego zabiegu, bowiem kwiatostany są w końcowej fazie dojrzewania i należało by je zabezpieczyć przed rozsiewaniem.
        Podejrzewam, że to zostało zawleczone z ziemią nawiezioną na budowę osiedla.
    • radzyminiak2 Re: BARSZCZ 16.07.12, 20:24
      Pojechałem dziś do urzędu i zgłosiłem do jakiegoś istniejącego tam wydziału ochrony środowiska. Bardzo podobała mi się ich reakcja bo żywo zainteresowali się tym tematem i na szczęście wiedzieli co to jest ów barszcz no i obiecali zając się tym.
      • mati-1229 Re: BARSZCZ 16.07.12, 21:51
        Teraz tylko trzymać kciuki aby byli konsekwentni w swych zapewnieniach a ich reakcja była jak najszybsza. Oby też ta roślina nie rozniosła się zbytnio po okolicy.
        • krecikowa123 Re: BARSZCZ 19.07.12, 11:19
          A ja dalej twierdze że siejecie panikę bo to zwykły pospolity chwast:
          abczielarstwa.republika.pl/galeria/af/barszcz_zwyczajny.jpg
          Ba, kiedyś nawet w staropolskiej kuchni wykorzystywany.

Niedługo zaczną was gryźć komary malaryczne i też będziecie do urzędu zgłaszać hehe
          • mati-1229 Re: BARSZCZ 19.07.12, 12:40
            Lepiej narobić paniki niż potem żałować że się w porę nie zareagowało. Polak powinien być mądry PRZED, nie PO szkodzie.
            • krecikowa123 Re: BARSZCZ 19.07.12, 16:27
              Racja, ale z drugiej strony nie ma co się bombardować negatywami, bo masz wrażenie że wokół tylko zło i zaraza.
              • oirmi Re: BARSZCZ 19.07.12, 21:25
                To jest taki typ myślenia: uniemożliw ludziom mówienie, że coś jest nie tak, bo to źle wygląda. Zły PR. Cicho i pod dywan. Najlepiej żyć w ułudzie, a jeśli się ludzie poparzą, to lepsze to niż alarmować. W Radzyminie jest SUPER. Broń BOSZE pisać inaczej. ŁALEJUJA.

Dlatego tak wielu ludzi decyduje tu się pisać na niepopularane tematy, gratuluję.
                • bess_76 Re: BARSZCZ 21.07.12, 21:24
                  krecikowa, mówisz o zupełnie innym gatunku rośliny. Barszcz zwyczajny, którego zdjęcie tu wkleiłaś, faktycznie jest niegroźny i wszędzie go pełno - może ty widziałaś akurat ten gatunek. Ale w bezpośrednim sąsiedztwie osiedla Reymonta rośnie też barszcz Sosnowskiego - naprawdę. I nie rób z ludzi idiotów, bo tutaj chodzi o bezpieczeństwo naszych dzieci. Weź trochę poczytaj na ten temat, a dowiesz się, skąd ta cała "panika". Jasne, może się nikt nie poparzy - oby. Ale lepiej dmuchać na zimne. A odróżnić barszcz zwyczajny od barszczu Sosnowskiego nie jest trudno, jeśli tylko zajrzysz do encyklopedii czy do netu i porównasz charakterystyczne cechy każdej z tych roślin. W każdym razie barszczu Sosnowskiego do staropolskich dań nie polecam wink
    • krecikowa123 Re: BARSZCZ 22.08.12, 11:12
      No i jak tam - barszcz był zwykły czy sosnowski ?
      • primavera24 Re: BARSZCZ 22.08.12, 12:51
        krecikowa123 napisała:

> No i jak tam - barszcz był zwykły czy sosnowski ?

ukraiński smile
        • radzyminiak2 Re: BARSZCZ 30.08.12, 22:37
          No i pomogła moja wizyta w urzędzie. Barszczyk spryskany czymś w stylu randapu i juz po barszczu. Zostały po nim czarne uschnięte badyle. Ale i tak pewnie za jakiś czas się odrodzi.... A tak nawiasem mówiąc troszkę się spóżnilem bo miałem go komuś wysłac na dzień kobiet smile smile smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka