Dodaj do ulubionych

II DEBATA BURMISTRZOWSKA

24.11.14, 22:29
Redakcja Kuriera Radzymińskiego oraz Wieści Podwarszawskich - organizatorzy II DEBATY BURMISTRZOWSKIEJ zaprasza do zapoznania się z zapisem video debaty z udziałem urzędującego burmistrza Radzymina - Zbigniewa Piotrowskiego oraz kandydata na urząd burmistrza Krzysztofa Chacińskiego

Debata odbyła się w niedzielę tj. 23 listopada o godzinie 13:00, w miejskiej Sali Koncertowej.
Debatę prowadził Bartosz Marczuk (dziennikarz i publicysta).
Patronat medialny nad debatą objął Kurier W, Fakty WWL oraz portal radzymin24.info

Część I - pytania od prowadzącego

Część II - pytania wzajemne obecnego burmistrza i pretendenta

Część III - pytania od publiczności
youtu.be/ymfwGeXWID
Obserwuj wątek
    • steve_reeves Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 25.11.14, 20:51
      Ja mam pytanie kto jest odpowiedzialny za podrzucenie naklejek z kodami kreskowymi i adresem, ktore to maja byc naklejane na worki ze smieciami?
      Zadnego nadawcy na pismie nie zauwazylem.
      Czy to jest zgodne z ustawa o ochronie danych osobowych?
      Tylko czekac jak w co bogatszych domach beda wlamania bo to nietrudno po smieciach dojsc, ze ktos zakupil sobie nowa plazme czy cokolwiek.

Mam pytanie do pana Krzysztofa. Co Pan uwaza o tych naklejkach i co Pan z tym zrobi jak zostanie Pan burmistrzem?
      • przedemerytka Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 25.11.14, 21:37
        sama się nad tym zastanawiałam i chociaż w piśmie przewodnim napisano, że naklejki należy przyklejać od momemtu otrzymania, z jednoczesną informacją, iż śmieci bez naklejek nie będą zabierana po nowym roku., mogę cały komplet zwrócić właścicielowi naklejek.
        • steve_reeves Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 25.11.14, 22:26
          W tym sek, ze nie wiadomo kto jest wlascicielem naklejek.
          Probowalem sie dowiedziec w Urzedzie. Nikt nic nie wie.
          Imperf nie odpowiada.
          Ja bym te naklejki olal, a jak nie wezma smieci pod Urzad zawioze. Wkoncu teraz z Urzedem podpisuje umowe na wywoz nieczystosci.
          • przedemerytka Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 25.11.14, 23:31
            spokojnie, na razie zabierają bez naklejek a za kilka dni sprawa się wyjaśni, i radzę wszystkim wystawiającym dokładnie tak - olać te naklejki
      • zbyszekpp Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 26.11.14, 08:08
        W niektórych wioskach pod Radzyminem sami naklejali naklejki ale tylko na kosz.O żadnych workach nie było i nie ma jak do tej pory mowy.
        • moprobi Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 27.11.14, 14:03
          Jeśli naklejki z kodem kreskowym mają nauczyć niektórych sortowania, to jestem za. Jeśli na sortowni otworzą worek, gdzie ktoś nawpieprzał plastiki, z papierami i kawałkami jedzenia, to odwieźć mu to pod bramę.
          To oczywiście ma sens, jeśli nasze prawidłowo posortowane śmieci są faktycznie gdzieś tam na sortowniach odzyskiwane/recyclingowane, a nie wyrzucane na ogólne wysypisko śmieci (wcale bym się nie zdziwił, wszak to Polska).
    • przedemerytka Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 26.11.14, 09:05
      może zainteresować tym lokalną prasę mam cały komplet naklejek wraz z pismem przewodnim niestety bez nadawcy jak ktoś wcześniej wspomniał . Można to zeskanować.
      Ciekawy jest punkt 3 i 4 i 5 pisma przewodniego o treści:
      3. W przypadku, kiedy nie otrzymacie Państwo kodów kreskowych lub wszystkie zostaną zużyte należy osobiście zgłaszać się do Urzędu Miasta i Gminy Radzymin w celu odebrania naklejek z kodami kreskowymi ( referat Gospodarki Odpadami i Ochrony Srodowiska
      4. Wprowadzenie kodów kreskowych pozwoli na:
      - śledzenie pojazdów odbierających odpady, a co za tym idzie potwierdzenie, czy z Państwa nieruchomości zostały w danym dniu odebrane odpady.
      - identyfikację nieruchomości oraz rodzaj i ilość poszczególnych frakcji odpadów komunalnych odbieranych z danej nieruchomości
      - sprawdzenie prawidłowej segregacji odpadów
      5. Naklejki należy stosować po ich otrzymaniu w pierwszym terminie odbioru

Na dole pisma uwaga podkreślona i wytłuszczonym drukiem o treści:
      Worki nie oznakowane odpowiednim kodem kreskowym od 1 stycznia 2015r nie będą odbierane

Czy zatem jeśli ktoś takich naklejek nie otrzymał dotychczas, to głosując na Pana Piotrowskiego obecnego władcę UMIG po wyborach będzie musiał identyfikować nawet własne śmieci?
      • steve_reeves Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 26.11.14, 13:23
        Mi sie wydaje, ze to samowolka Imperfu. Olac ich.
      • steve_reeves Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 26.11.14, 13:25
        Ten punkt jest niepokojący:

- identyfikację nieruchomości oraz rodzaj i ilość poszczególnych frakcji odpadów komunalnych odbieranych z danej nieruchomości.

• alojw Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 26.11.14, 13:59
      Jak dostałam te przecudne naklejki, skontaktowałam się z urzędem. Rozmawiałam z panem, który udzielił mi przezabawnej informacji, że mój adres nie jest objęty ochroną danych osobowych, bo przecież mam przyczepiony nr na posesji i każdy idąc go widzismile
      • steve_reeves Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 26.11.14, 14:34
        Ale nie widzi naszych smieci. Co za debil z urzedu.
      • sledzik.1 Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 01.12.14, 20:55
        nformacja dla P. Chacińskiego , P Szewczyka , nowych radnych ale też i dla wszystkich wyborców .
        Znaleziono ciekawy artykuł w pewnej samorządowej gazecie z poradami prawnymi dotyczący składanych obietnic przedwyborczych:

Otóż wg Prawa Cywilnego nie jest dopuszczalne dochodzenie na drodze sądowej spełnienia przedwyborczych obietnic.
        (zgodnie z art.919 paragraf 1 Kodeksu Cywilnego)

Składane w kampanii obietnice nie można traktować jak przyrzeczenie publicznoprawne, ponieważ to tylko wola składającego, ale bez zawarcia umowy z drugą stroną w tym wypadku z wyborcami precyzyjnie określającej skutek prawny . Taką umowę, która rodziłaby skutek prawny musiałaby być sporządzona z konkretną osobą a nie z grupą osób do których kierowane są obietnice w trakcie kampanii.

Na prostym przykładzie wyjaśnię bliżej w odniesieniu do debaty w dniu 23.11. odbywającej się w miejskiej Sali Koncertowej.

Pytanie z sali do kandydatów kogo wybraliby na zastępcę -z podaniem konkretnych nazwisk-
        P. Małek , Pani Bonecka, P. Siarna czy Pan Brodziak - żaden z kandydatów nie odpowiedział wymieniając konkretne nazwisko . Gdyby któryś z kandydatów wskazał konkretą osobę wymienionych w pytaniu wówczas byłoby to przyrzeczenie publiczne, które rodziłoby skutek prawny wynikający przywołanego wyżej artykułu KC .

Ponieważ żaden z kandydatów nie wskazał konkretnego nazwiska, a więc nie zawarł publicznej umowy. Oświadczenia jakie złożyli kandydaci w przypadku P. Krzysztofa wola ogłoszenie konkursu czy odpowiedź P Piotrowskiego, iż to pytający pierwszy dowie się kto będzie zastępcą: - mają charakter tylko polityczny .
        Oznacza to, iż tylko wyborcy w kolejnych wyborach mają możliwość zweryfikować składane obietnice, czy wolę co chcieliby zrobić.

Sąd najwyższy w uchwale z 20 września 1996 r. uznał , że niedopuszczalnym jest by hasła wyborcze w kampanii były źródłem zobowiązań cywilnoprawnych, a kandydaci bardziej czy nniej konkretnymi obietnicami nie wyrażają woli nawiązania z wyborcą stosunku cywilnoprawnego (sygn.III CZP 72/96)

W przeszłości zresztą Pan Brodziak przekonał się o tym, że przedwyborcza obietnica nie została spełniona w kwestii zastępcy powołanego w 2010 roku, i nie zrodziło to skutku prawnego, a jedynie konsekwencje polityczne, słynny zamach na Radę po nie udzieleniu absolutorium Burmistrzowi w poprzedniej kadencji. Gdyby wyborcy dokonali innego wyboru w dniu 30.11.2014 pewnie sytuacja powtórzyłaby się.

Tak więc Nowe Pokolenie nikt nie jest omnibusem i nie wie wszystkiego, czasami mylimy się . Przed Wami również ciężka praca i wcale Wam nie zazdroszczę. A uczymy się całe życie?.i nie mamy wyłączności na nieomylność.
    • przedemerytka Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 27.11.14, 06:49
      radzymin24 ile kasy zebrał organizator Burmistrz na biedne dzieci na koncercie charytatywnym Dico Polo 23listopada? bo nic w waszych aktualnościach nie ma i na stonie umigu też nie i na stonie Biblioteki też nie.
      wrzućcie ten post na FB i na radzymin i okolice
      • rypioze Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 27.11.14, 16:49
        Tytuł tej dyskusji: II Debata Burmistrzowska a dyskusja toczy się na temat naklejek.To dla Was jest najważniejsze?A to jak wypadli na niej kandydaci już nie?
    • sledzik.1 Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 28.11.14, 09:56
      Autor: umig
      2014-11-27 06:59:30
      a może znowu nie będzie wiadomo kto organizował , bo koncert był na hali rokis, bilety sdprzedawaly panie z biblioteki, a zapraszał nas na debacie Burmistrz Piotrowski właściwy chyba organizator. Kto opłacał zespoły występujące to też dobre pytanie, bo chyba darmo nie występowały. też wrzuććcie to na FB.
      2014-11-27 06:53:31
      chyba bardzo dużo skoro przez 4 dni doliczyć się nie możecie, no cóz oszcercze ulotki też kosztują
      2014-11-27 06:47:07
      radzymin24 ile kasy zebrał organizator Burmistrz na biedne dzieci na koncercie charytatywnym Dico Polo 23listopada? bo nic w waszych aktualnościach nie ma i na stonie umigu też nie i na stonie Biblioteki też nie. wrzućcie ten post na FB i na radzymin i okolice
      Autor: radzyminianka
      2014-11-26 00:01:53
      a teraz jeszcze matematyka jest nieubłagana. 890 głosów P Bonecka plus 300 Pan Oksiuta plus 3192 Pan Chaciński plus 1566 Pani Małek to razem 5948 porzeciw Panu Piotrowskiemu plus jeszcze 1909 od P Brodziaka to razem 6857 . Jeśli nawet jakaś część odpadnie, ale pewnie jeszcze jakaś część dojdzie przypuszczam urzędników nie skorumpowanych a jedynie podporząkowanych pracodawcy którym dobro naszego miasta jest tak bliskie jak mi już teraz mogę spokojnie przenieść się na forum radzymin i okolice i radzę to samo Szewczykowi i kilku internautom którym bliski jest Radzymin mają tu rodziny dzieci. Zostawmy tych trolli samym sobie niech gadają z najmądrzejszymi sami ze sobą. Szkoda naszego czasu . To zwykły śmietnik i zaczyna mi przeszkadzac ten smród. Do merytorycznej dyskusji zapraszam na znane forum radzymin i okolice założone onegdaj przez szifoxa
      2014-11-25 23:42:00
      Grzebanie w sensie dokonywania zmian w BIP . Wgląd w BIP może mieć każdy zainteresowany, jednakże dokonywać jakichkolwiek zmian tylko osoby z certyfikatem i pełnomocnictwem . Tu nie ma mowy o anonimowości. Grzebiecie w BIP grzebiecie nie pierwszy zresztą raz , tylko tam pogrzebać mogą osoby tylko znające zabezpieczenia i mające certyfikaty jak zapewnia Pan Burmistrz Piotrowski nietrudno będzie zatem odpowiednim do tego służbom odnaleźć owe osoby.i zapewniam , że stroną tych służb jest nie Chaciński to nie ten szczebel administracji. Na łamach Kuriera Radzymińskiego w wywiadzie z Panią Bonecką było pytanie czy w kampanii wyborczej były działania niezgodne z prawem. Odpowiedziała ,że tak na portalu internetowym Radzymin24 było wiele kłamstw na jej temat oraz tzw hejtowanie, ja to nazywam trollingiem. . Podjęła też działania by prawda ujrzała światło dzienne. Pan Oksiuta też wspominał w wywiadzie w KR o łamaniu prawa. Jeśli połączą się siły, bezprawie zostanie ukarane.
      2014-11-25 15:33:43
      do radzyminianka - W poprzednim wpisie z godz 14,48 podając datę II debaty mylnie wpisałam ją - winno być 23 listopada . masz 1 głos masz wybór - twoje prawo. Bitwa o debatę to istotnie chaos i zamęt na waszym portalu Radzymin24.info ale to właśnie Pan Piotrowski zaprosił jak informowaliście K. Chacińskiego problem w tym gdzie zaprosił? Ja jak zapraszam gości do siebie to przyjmuję u siebie a nie podaję im kilka miejsc do wyboru, z nadzieją że nie trafią, a następnie mam do nich pretensję, że nie uzgodnili tego ze mną gdzie mają być. Organizatorzy nie mieli problemu 19 listopada z uzgodnieniami i wszyscy kandydaci byli zaproszeni w to samo miejsce na tę samą godzinę i jeszcze zaprosili mieszkańców, bo nie dołożył do tego swoich łapek wasz portal ze Z. Piotrowskim na czele. To że Pan Burmistrz nie przyszedł wówczas to też jego wybór i prawo. Ta wasza bitwa o debatę to celowa dezinformacja . W kontekście twojego podsumowania debaty to chyba byłyśmy na różnych debatach ja piszę o II debacie w dniu 23.listopada br o godz 13 i twoimi słowami ujmując poległ to Pan Burmistrz Piotrowski aż mu zasychychało w złotych ustach. Nie jest mi go żal zapracował na to przez całe 12 lat odwracając się od prawie wszystkich za wyjątkiem 1942 mieszkańców. Co 4 lata śmiał się z nas - na wielkich bilbordach otoczony ludźmi którzy jeszcze wtedy mu ufali Wiem, że waszą stronę czytają pracownicy budżetowi, dlatego wprowadzacie kolejny zamęt, żeby trudniej im się było połapać. Bardzo zależy wam na ich elektoracie, lecz nie myślcie że są głupsi od was trolle z dopiskiem - do - w pozycji autor. Pan Dąbrowski też się od was odwrócił Pani Darka też zapłaciła za to ,że podniosła rękę przeciw P Burmistrzowi. Powiem tak każdy popełnia pomyłki, mnie też to się zdarza. No ale wg trolli tylko Burmistrz Piotrowski się nie myli - no to teraz może zostać świętym ma też dobre układy z kościołem co nie ? Może wymyślicie sobie własne nazwy w pozycji autor: Ale jeśli nie wymyślicie łatwiej was odnaleźć w tym szambie urzędowym Radzymin24.info
      2014-11-25 09:34:24
      Burmistrz Piotrowski wybrał tę salę będącą pod jego zarządem podlegającą pod UMIG i po wielu negocjacjach zgodził się na pytania od publiczności, ponieważ najbardziej odpowiadałaby mu forma debaty wygłoszenia kolejnego oratorium w czym przyznaję jest dobry i z powodzeniem mógłby konkurować z niejednym kaznodzieją. On mówi reszta słucha. kiedy wreszcie nie będą zatrudniani emeryci w Urzędzie podczas gdy wielu młodych zasilają szeregi bezrobotnych. Podobno na FB jeden z wpisów przeinaczył to pytanie na dlaczego Urzaąd nie zatrudnia emerytów. Klasyczna manipulacja, zresztą tu na forum większość wypowiedzi to również manipulacja najwierniejszych z wiernych popleczników starego układu wprowadzające chaos i przeinaczanie faktów. To forum prosto z budynku naszego ratusza więc nic dziwnego. Który z kandydatów był merytoryczny a który próbował nieudolnie lawirować opowiadać co zrobię jak kolejny raz zostanę na swoim, oraz przeinaczać słowa Chacińskiego. Sala była szczelnie wypełniona po brzegi przede wszystkim pracownikami sfery budżetowej prawie nie obecnej na wcześniejszej debacie przed I turą na hali sportowej. Nowi radni byli oraz zauważyłam część przedstawicieli komitetów wyborczych pozostałych kandydatów na burmistrzów I tury. Oczywiście media. Wierny od początku czyli od 2002 roku biznes radzymiński murem stojący za ZP i charytatywnie jak sami się określają, robiący chyba tylko kampanie wyborcze, dekoracje sali , prowadzenie konferansjerki na Charytatywnych balach burmistrzowskich , stąd pewnie to określenie charytatywnie działam. Pani Borowska, zadała pytanie Chacińskiemu ośmieszając się jednocześnie, ale też pośrednio Burmistrza Piotrowskiego. Beton zatrzymał się gdzieś w okolicach końcówki komuny, korzystając jednocześnie z możliwości po 1989. To bardzo dobrze, że na Sali obecnych było dużo pracowników sfery budżetowej i mieli okazję naocznie zobaczyć i usłyszeć człowieka, któremu przez kilka lat najlepiej wychodziło straszenie i dzielenie nas mieszkańców, sąsiadów, znajomych, przyjaciół rzucając ochłapy naszych podatkowych pieniędzy patrząc jak się pożeramy i opluwamy nawzajem. Wierzę, że po tej debacie przynajmniej część z nich a może nawet większość zmieni preferencje i uwierzy że można transparentnie, rozważnie z czystym kontem odbudować zaufanie społeczne. Młodzi są naprawdę mądrzy tylko trzeba dać im szansę., a my starsi możemy służyć pomocą doświadczeniem.
    • sledzik.1 Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 28.11.14, 11:41
      Powyższy post to skopiowane wypowiedzi z urzędowego portalu radzymin24 (uzgodniono z autorami zresztą w swoich postach sami apelowali o zamieszczenie tu na forum i okolice oraz na FB, dlatego wyjaśniam że wypowiedź autor: radzyminianka z dnia 25.11 z godz 9:34
      cytuję akapit:

?To forum prosto z budynku naszego Ratusza więc nic dziwnego?

dotyczy forum radzymin24 , a nie forum Radzymin i okolice
    • sledzik.1 Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 28.11.14, 12:48
      Autor: umig2014-11-28 12:39:30jeszcze tylko 12 godzin będziecie mieszać w głowach wyborcom tu na tym forum czytającym portal24. potem będzie już spokojniej do niedzieli. WYBORY SĄ TAJNE I NIKT WAM W KABINIE PRZEZ RAMIĘ NIE BEDZIE ZAGLĄDAŁ. ŻYCZĘ RADZYMINOWI PRZEMYSLANEGO MĄDREGO WYBORU. BO PRZEZ OSTATNIE 12 LAT ZABRAKŁO TEGO NASZEMU MIASTU. PRZESZŁOSC JEST WAZNA ALE PRZYSZLOSC JESZCZE WAZNIEJSZA. POWODZENIA NOWE POKOLENIE
      • rypioze Re: II DEBATA BURMISTRZOWSKA 28.11.14, 15:37
        No to chlup pod śledzika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka