Dodaj do ulubionych

PSL zamyka szpital w Radzyminie

16.10.07, 09:03
Od lat słyszałam,jak to PSL pomaga w utrzymaniu Radzymińskiego
szpitala za nasze podatki. Szpital podobno jest na utrzymaniu gmin
Radzymin.Podobno p.Strużik juz się nie interesuje naszym
szpitalem,ponieważ został członkiem rady nadzorczej -Tramwajów
Warszawskich.Mam mamusie w podeszłym wieku i uwaażam .że szpital w
Radzyminie jest potrzebny.
Obserwuj wątek
    • szifox Re: PSL zamyka szpital w Radzyminie 16.10.07, 13:01
      Szpital się utrzymuje z kontraktu z NFZ, który negocjowany jest
      każdego roku. Żeby można było podpisać nowy kontrakt trzeba
      przeprowadzić remont aby dostosować obiekt do obowiązujących wymogów
      dla tego typu placówek. Rozbudowa i remont realizowana jest min. z
      funduszy pochodzących ze środków, którymi dysponuje sejmik
      wojewódzwa mazowieckiego. Z tych samych środków finansowane są także
      inwestycje w innych miejscowościach np. w szpitalach w Konstancinie,
      Górze Kalwarii czy Wołominie.

Prrzyszłośc funkcjonowania Radzymińskiego Szpitala zależy od
      powodzenia w uzyskaniu kontraktu z NFZ gdyż ten preferuje większe
      placówki.
      • panek15 Re: PSL zamyka szpital w Radzyminie 17.10.07, 01:03
        Chcielibyście leżeć w Radzymińskim szpitalu ? Wysłalibyście tam
        bliskich ?
        • aro_40 Re: PSL zamyka szpital w Radzyminie 17.10.07, 08:30
          miałem tę wątpliwą przyjemność być w tym szpitalu, na szczęście jedynie jako
          odwiedzający. po co utrzymują ten szpital to naprawdę nie wiem. Rozsądniej
          byłoby dołożyć do przyzwoitego szpitala - jeden szpital na powiat wystarczy, nie
          musi być w każdej miejscowości...
          • met_aa Odpowiedż na plotki 18.10.07, 16:33
            www.zyciepw.pl/szpital-w-radzyminie-modernizacja/
            • lost24 Re: Odpowiedż na plotki 18.10.07, 22:18
              Czy autor postu PIS zamyka szpital w Radzyminie i PSL zamyka szpital
              w Radzyminie to ta sama osoba? Dla wiadomości PSL jako jedyne
              nieliczne ugrupowanie polityczne dba o szpital w Radzyminie i tylko
              dzięki nim jeszcze się utrzymuje, nawet w ostatnich dniach Nasz
              Urząd miał w planach odebranie finansów przeznaczonych na dalszą
              modernizację szpitala. Drodzy Państwo, Szpital w Radzyminie
              traktowany jest przez wielu mieszkańców jako
              przechowywalnia "niewygodnych" babć i dziadków którzy w domu zajmują
              za dużo miejsca.Poza tym placówka nie przynosi żadnych korzyści
              finansowych i z każdym miesiącem dług się powiększa...jeśli chce
              ktoś utrzymać ten szpital to niech zapłaci z własnej kieszeni na
              utrzymanie jego, gdyż ja nie chce żeby z moich podatków kolejne
              pieniądze szły w błoto. Budynek jest poczęści wyremontowany więc
              może należało by zmienić na inny uddział, np: rehabilitacyjny i
              stworzyć coś wyjątkowego.
              • meteorradzyminski Re: Odpowiedż na plotki 19.10.07, 15:28
                Wyrażam życzenie jako podatnik aby szpital radzymiński był
                utrzymywany z mojch podatków.Szpital nie musi przynosic dochodów,to
                miejcce w ,którym leczy się schorowanych ludzi.
                PSL nie posiada przecież własnych pieniędzy nie rozumię w jaki
                sposób i jak łoży na nasz szpital.Słyszałem ,że marszałek Strużik
                pomagał z pieniędzy Województwa w zamian za to uzyskał korzyści
                politycze.Kilka dni temu słyszałem w TV ,że załatwił sobie żródło
                utrzymania jako członek Rady Nadzorczej TV przy pomocy Platformy.
                • staruuch PAN-BURMISTRZ-WYRAŻNIE-MÓWI-SZPIT AL-JEST-I-BĘDZIE 19.10.07, 16:41
                  Ja również wyrażam życzenie jako podatnik aby szpital radzymiński
                  był utrzymywany z moich podatków . Szpital był , jest i NIECH ZAWSZE
                  BĘDZIE chociażby dla takich STARYCH ludzi jak ja i mi podobni .My
                  potrzebujemy tego szpitala , zacisznych i przytulnych sal . W małym
                  szpitalu potraktowani jesteśmy indywidualnie .
                  Do młodych przeciwników: Zaśpiewajcie sobie piosenkę -"Upływa
                  szybko życie ".. i nie spostrzeżecie się jak zaśpiewacie inna
                  piosenkę - <<spostrzegłam siwy włos na swojej skroni ......
                  ......chodnika - nie mam ;ulicy- nie mam ;ale mam 4 RADNYCH i
                  SZITALA-NIE-DAM ...a po pierwsze i ostatnie PAN -BURMISTRZ -WYRAŻNIE-
                  MÓWI - SZPITAL- JEST-I- BĘDZIE
                  AMEN
                  • student6 Re: PAN-BURMISTRZ-WYRAŻNIE-MÓWI-SZPIT AL-JEST-I- 19.10.07, 17:52
                    Nasz "szpital" ma 35 łózek.
                    Gdyby 35 Radzyminiaków chciało spędzić czas w luksusowych domach
                    spokojnej starości zapłaciliby 2500 zł miesięcznie.

35 mieszkańców (bo tyle mieści się w szpitalu) * 2500 zł = 87.500zł
                    miesięcznie

12 miesięcy * 87.500zł = 1 mln zł.

A ile kosztują remonty? Gminie bardziej opłacałoby się wysłanie
                    mieskanców do prywatnego domu opieki niż utrzymywanie "szpitala".

Oczywiście przywołana przez mnie kwota 2.500 zł jest bardzo wysoka,
                    można znalezć dużo niższą (np. 1.500zł), a wtedy roczny koszt będzie
                    o 40% niższy.

Uważam że utrzymywanie szpitala w obecnym kształcie jest bezcelowe i
                    niczym nieuzasadnione.

• student6 Re: PAN-BURMISTRZ-WYRAŻNIE-MÓWI-SZPIT AL-JEST-I 19.10.07, 17:54
                      A burmistrz mówie że szpital jest i będzie bo jest to decyzja która
                      nie przyspoży mu popularności...
                      • staruuch ????? 19.10.07, 18:20
                        arktyka ---hmhmhmhmmm------to nic ----podjąć decyzję ,ąby zadowolić
                        wszystkich w naszym mieście to dopierooooooo problem .......
                        • lost24 Re: ????? 19.10.07, 22:39
                          Tych którzy pragną płacić ze swoich podatków na szpital..to
                          zapraszam na strone NFZ-WARSZAWA...wymogi kontraktowe odnośnie
                          szpitala, następnie prosze sobie to wydrukować i przyjść do szpitala
                          i porównać!!!Bo po określeniu warunków i spełnionych waru nków
                          przyznawana jest kwota kontraktowa. Następnie dana kwota wypłacana
                          jest z NFZ pod warunkiem że wyrobiony jest limit świadczeń....więc
                          jeśli chcecie sobie wypocząć w spokoju i zaciszu to zgłoście się po
                          skierowanie do senatorium albo wczasy sobie wykupcie. A Burmistrz to
                          tylko duuuużo gada, i na jego obietnice to dużą poprawke trzeba brać.
                    • w.y Re: PAN-BURMISTRZ-WYRAŻNIE-MÓWI-SZPIT AL-JEST-I 25.10.07, 01:24
                      "bezcelowe i
                      > niczym nieuzasadnione" tak naprawdę te słowa w stosunku do
                      szpitala w Radzyminie mają się nijak, a wyliczanka finansowa, która
                      jak dobrze rozumiem ma być dla nich właśnie uzasadnieniem jest
                      powierzchowna, wręcz dziecinnie uproszczona, całkowicie oderwana od
                      realiów. Cel całej służby zdrowia jest jeden - ludzkie zdrowie i
                      ludzkie życie, więc jak można uznać placówkę służby zdrowia za
                      bezcelową? Każda z wypowiadających sie osób za utrzymaniem szpitala
                      podawała przynajmniej jeden argument, te argumenty są mocniejsze i
                      słabsze, dla każdego inne, ale są. Wyliczanka kosztów zrobiona jest
                      dla "szpitala", a w Radzyminie jak na razie jest szpital. Szpital
                      ponosi koszty utrzymania budynku, wyżywienia pacjenta i tyle ma
                      wspólnego z domem spokojnej starości. A gdzie medyczna opieka -
                      lekarska, pielęgniarska, konsultacje specjalistów (mamy oddział
                      internistyczny), diagnostyka (ten sam pacjent nie przeleguje
                      miesiącami), wysokospecjalistyczne badania, transport, wreszcie
                      leki, krew (pacjent to człowiek chory a nie tylko stary i samotny),
                      a gdzie sprzęt? Ten wyliczony milion przy bardzo dobrym zarządzaniu
                      starczy na 6 miesiecy a nie 12.A luksusy za 2 500 zł miesięcznie,
                      prawdziwy student faktycznie niewiele pewnie o nich wie. A co do
                      remontów ..., no cóz luksusowe domy zapewne tym bardziej trzeba
                      remontować, żeby lukusowymi nadal pozostawały i tu też koszt jest.
                      Tylko kto tak naprawdę płaci, kto utrzymuje szpital. Taki okrągły
                      milion rocznie z kieszeni gminy, i tak co roku - faktycznie szkoda,
                      można byłoby przeznaczyć na coś fajniejszego. Ile razy, młody
                      człowieku, widział Pan ten milion na szpital w planowanym budżecie
                      gminy właśnie? I nie Pan jeden żałuje gminnych pienędzy na szpitalny
                      cel. Proszę Państwa dzielicie skórę na niedźwiedziu, może jednak
                      warto uzmysłowić sobie skąd tak naorawdę bierze się kasa na
                      funkcjonowanie szpitala, służby zdrowia, a skąd na ich remonty. Ale
                      fakrycznie szpital w obecnej formie nie ma prawie wcale szans na
                      utrzymanie,na pewno jednak nie dlatego, że nie ma celu czy
                      uzasadnienia za szpialnym - TAK.
                  • szifox Re: PAN-BURMISTRZ-WYRAŻNIE-MÓWI-SZPIT AL-JEST-I- 19.10.07, 23:01
                    Proszę Państwa nie oszukujmy się co do roli szpitala w Radzyminie,
                    na dzień dzisiejszy to nie kwalifikuje się on nawet do I poziomu
                    referencyjnego. Oczywiste jest, to że przyjemniej i łatwiej jest
                    odwiedzać chorych na miejscu, tylko czy nas na to stać żeby
                    utrzymywać szpital kosztem przychodni zdrowia ? ...

Państwo dzisiaj mówią, że szpital jest bardzo potrzebny ale w
                    okresie kiedy jest duże zapotrzebowanie na podstawową opiękę
                    zdrowotną narzekacie, że w przychodni - albo nie można się dostać do
                    lekarza albo tracicie cierpliwość i chodzicie się leczyć
                    prywatnie ...
                    • szifox Re: PAN-BURMISTRZ-WYRAŻNIE-MÓWI-SZPIT AL-JEST-I 19.10.07, 23:15
                      ... zobaczcie ile jest złych emocji we wpisach dotyczących
                      przychodni, zastanówcie się dlaczego nie ma ich teraz i pomyślcie co
                      trzeba zrobić żeby nie było ich w kolejnym "sezonie". Znalezienie
                      rozwiązania niewątpliwie będzie wymagało podjęcia odważnych i być
                      może niepopularnych decyzji ... Radzymin się rozwija i powinien być
                      przygotowany na zwiększony popyt na świadczenia medyczne podstawowej
                      opieki zdrowotnej - ale nie koniecznie na opiekę szpitalną, bo i tak
                      każdy poważniejszy przypadek będzie wymagał hospitalizacji w
                      szpitalach powiatowych czy wojewódzkich.
    • puzzle112 Re: PSL zamyka szpital w Radzyminie 24.10.07, 15:30
      Bylam niedawno w szpitalu jako odwiedzajaca. Prawde mowiac nie
      chcialabym sie tu leczyc. pielegniarki niby uprzejme ale jak co do
      czego przychodzi to zapominaja po co tam sa. Co niektorych lekarzy
      tez przydaloby sie wymienic. Jezeli jest sie powazniej chorym to
      trzeba szukac pomocy napewno nie tu. Z tego co zdazylam zauwazyc to
      dobre miejsce tylko dla ludzi starszych. Moga zrobic tu bez
      problemu badania. Wydaje mi sie ze napewno lepiej sprawdzilo by
      sie tu Pogotowie w godzinach gdy nieczynna jest przychodnia. Pomoc
      w naglych przypadkach. Na dluzsza mete na leczene w tym szpitalu
      nie ma co liczyc chyba ze znajda sie tu lekarze z prawdziwego
      zdarzenia ktorym jeszcze zalezy na pacjencie jako osobie a nie
      przypadku chorobowym. Wiem jedno chron mie Boze od tego miejsca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka